Ψιλοκόβουμε όλα τα
λαχανικά (σε κύβους πάχους 1 cm)και τα βάζουμε στην γάστρα. Πλένουμε
το ρύζι και το προσθέτουμε μαζί με το λάδι, την soya sauce και το νερό
στην γάστρα. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 175
βαθ. Κελσίου για περίπου 45', χωρίς να ανοίξουμε την γάστρα.
ΣημείωσηΜπορείτε
να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ποικιλία μανιταριών, νομίζω όμως πως με
porto bella ή πλευρώτους το ριζότο αυτό, γίνεται πολύ πιο νόστιμο.
Για το ρύζι (ή όπως το φτιάχνει ο καθένας συνήθως)
2 κούπες ρύζι τύπου μπασμάτι
4 κούπες νερό
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Αλάτι
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα
σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι και την πιπεριά και σβήνουμε με την
γούστερ σως. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και την κρέμα
γάλακτος και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Τέλος προσθέτουμε και την
παρμεζάνα ώστε να δέσει λίγο ακόνη η σάλτσα μας.
Για το ρύζι σιγοβράζουμε το μπασμάτι με το βούτυρο και το αλάτι μέχρι να σωθεί το νερό.
Σε μπολ βάζουμε τα μανιτάρια με το κρασί και το νερό να μουσκέψουν για 20 λεπτά.
Στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί για να το προσθέσουμε στο ρύζι μας.
Βάζουμε
στην κατσαρόλα το κρεμμύδι με λίγο νερό να βράσει λίγο και προσθέτουμε
το ρύζι ανακατεύονταςγια λίγο. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε
για λίγο ακόμη. Προσθέτουμε ζουμί από τα μανιτάρια και συμπληρώνουμε με
νερό έτσι ώστε να έχουμε τρεις κούπες. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για
12 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και βράζουμε για 5 – 6 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε για λίγο με καθαρή πετσέτα.
Σερβίρουμε με παρμεζάνα ή σκέτο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τo κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει.
Το
μαζεύουμε στην άκρη του τηγανιού και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μόλις
μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί,
αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το κάρυ.
Προσθέτουμε το ρύζι και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο τον ζωμό μέχρι να απορροφηθεί τελείως και να μαγειρευτεί το ρύζι.
Σε
βαθύ μπολ ρίχνουμε τη μουστάρδα με το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο τηγάνι, ανακατεύουμε απαλά.
Τέλος, ρίχνουμε τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.
1 ρύζι με μείγμα σε φακελάκι (πχ Agrino specialites)
1 μικρή κρέμα γάλακτος
1 κούπα τυριά κίτρινα τριμμένα ή σε κύβους
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε
σε πυρέξ όλα τα υλικά μαζί, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό και ψήνουμε σε
μέτριο φούρνο μέχρι να γίνει το ρύζι μας. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται να
προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμα για να μη μας στεγνώσει.
Σημ.:
Μπορούμε να το βάλουμε σε πυρίμαχο κατσαρολάκι και να το μαγειρέψουμε
ακόμα πιο γρήγορα (περίπου 15') σε φούρνο μικροκυμάτων. Στην περιπτωση
αυτή "κράταμε" λίγο νερό. Επίσης αν θελήσουμε περισσότερη ποσότητα (το
ένα φακελάκι βγάζει γαρνιτούρα για περίπου 3 άτομα) μπορούμε να
ανακατέψουμε διάφορα μείγματα μαζί.
2 κομματια λουκανικο χωριατικο(αφαιρουμε την πετσα)
3 πρασα
1κγ πελτες ντοματας
3 ντοματες φρεσκιες η μια ετοιμη συσκευασια ψιλοκομμενο ντοματακι
1κγ παπρικα
1 κοκκινη πιπερια
2-3 καυτερες μικρες πιπεριτσες(προαιρετικα)
λιγη σκονη καυτερο πιπερακι κοκκινο
αλατι,πιπερι,ζαχαρη
Εκτέλεση
Αφου
εχουμε βρασει τα ρεβυθια οπως συνηθως (τα αφηνουμε ολη νυχτα σε νερακι
και την επομενη τα βραζουμε μεχρι να μαλακωσουν). Κραταμε λιγο νερο απο
τον βρασμο.
Σε ενα ατικολλητικο τηγανι ψιλοκοβουμε τα πρασα μαζι
με το λουκανικο και την πιπερια και μια κουταλια πελτε. Τα γυριζουμε
μεχρι να σωταριστουν και να μαραθουν τα πρασα και η πιπερια.
Κατοπιν
βαζω την φρεσκια ντοματα με την ζαχαριτσα για να παρει το οξινο.Τα
αφηνω να παρουν μια βραση και ριχνω και το λιγο νερακι απο τα ρεβυθια.
Βαζω το αλατακι μου και τα πιπερια μου. Τοποθετω τα ρεβυθια σε μια γαστρα και απο πανω περιχυνω το μειγμα.
Τα ψηνω στον φουρνο στους 180 αερα για 40 λεπτα μεχρι να μεινει με το λαδακι του.
Μουλιάζω τα ρεβίθια για 12 ώρες και τις 2 τελευταίες βάζω και την σόδα. Τα ξεπλένω καλά και τα βράζω με αλάτι , μέχρι να μακώσουν. Τα σουρώνω, αλλά κρατάω και το νερό που έχουν βράσει. Σε ένα τηγάνι βάζω λίγο λάδι, ρίχνω τα λαχανικά και τα αφήνω μέχρι να μαραθούν. Σε
ένα ταψί βάζω τα ρεβίθια, τα λαχανικά, το λάδι, το αλάτι, πιπέρι, το
δενδρολίβανο και λίγο απο το νερό που έχουν βράσει τα ρεβίθια. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στα 30'.
Βάζουμε σε δοχείο τα ρεβίθια τα καλύπτουμε με χλιαρό νερό και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Τα στραγγίζουμε και τα πασπαλίζουμε με σόδα για 1/2 ώρα. Μετά τα πλένουμε 3-4 φορές και τα βάζουμε σε γάστρα με καπάκι. Προσθέτουμε
τα κρεμμύδια ,περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, και προσθέτουμε τη δάφνη,
αλάτι, πιπέρι, και τα καλύπτουμε με νερό να σκεπαστούν ( το νερό να
είναι δύο δάχτυλα πάνω από τα ρεβίθια). Φτιάχνουμε ένα ζυμαρι με
αλεύρι και νερό, και σφραγίζουμε με το ζυμάρι το καπάκι με το χείλος του
της γάστρας, ώστε να μη φεύγει ο ατμός. Τα ψήνουμε στον φούρνο σε
χαμηλή θερμοκρασία (180°C) για 6 ώρες ή στους 250°C για 2 ½ ώρες Μπορούμε να προσθεσουμε λίγο σκόρδο, ντομάτες τριμμένες ή ένα ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο.
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε χλιαρό νερό με τη σόδα. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε τα βράσουν σε αλατισμένο νερό, ξαφρίζοντάς τα. Μόλις βράσουν και μαλακώσουν αρκετά, ρίχνουμε το λάδι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Βράζουμε
ξανά μέχρι να μείνουν με λίγο ζωμό. Τότε ρίχνουμε το ρύζι και αφήνουμε
μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να χυλώσει η σούπα. Στο τέλος προσθέτουμε
λίγο λεμόνι και είναι έτοιμο. Σημείωση: Με
όσα ρεβίθια μας περισσέψουν την άλλη μέρα κάνουμε το εξής: Χτυπάμε στο
μίξερ τα ρεβίθια (με λίγο από το ζωμό τους), λίγο λάδι, λίγο λεμόνι και
λίγο ταχίνι και έχουμε μια ωραιότατη σαλάτα χούμους.
Βάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς σε μία κατσαρόλα με νερό και σόδα
Την άλλη μέρα ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια και αρχίζουμε το βράσιμο περίπου 2 ώρες
Αφού μαλακώσουν ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις μελιτζάνες.
μόλις
πάει να γίνει (μετά από 40 περίπου λεπτά) ρίχνουμε το φαγητό σε ένα
ταψί και βάζουμε από πάνω τις μελιτζάνες βουτώντας τες στο φαγητό να
λαδωθούν καλά και αφήνοντάς τες πάνω πάνω να μπορέσουν να ψηθούν (αν
μείνουν βουτηγμένες μέσα θα βράσουν και δεν θα ψηθούν και δεν θα είναι
καθόλου νόστιμες)
ψήνουμε το φαγητό σε δυνατή θερμοκρασία με
αέρα και μόλις πάρουν χρώμα οι μελιτζάνες τις γυρίζουμε από την άλλη
μεριά. Με 30 περίπου λεπτά στον φούρνο το φαγητό είναι έτοιμο
Βάζουμε τα ρεβίθια με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε λεκάνη με νερό που να τα σκεπάζει για τουλάχιστον 6 ώρες.
Ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό ίσα που να τα σκεπάζει και αφήνουμε απ΄όταν βράσουν για 5 λεπτά.
Σουρώνουμε
τα ρεβίθια και βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε το
λάδι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια μας ψιλοκομμένα και το σκόρδο και
αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε τα
ρεβίθια, το αλάτι το πιπέρι και το δεντρολίβανο. Προσθέτουμε νερό και
αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Ανά διαστήματα ελέγχουμε αν το φαγητό μας
έχει νερό και ανακατεύουμε ελαφρά.
Όταν τα ρεβίθια μαλακώσουν ρίχνουμε το λεμόνι ανακατεύουμε το φαγητό μας και κατεβάζουμε από τη φωτιά
Το φαγητό δεν είναι σούπα και πρέπει να μείνει με λίγη σάλτσα.
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν στην κατσαρόλα ή χύτρα.
Μόλις
τα ξαφρίσουμε ρίχνουμε το κοτόπουλο, τα λαχανικά και το λάδι και τα
αφήνουμε μέχρι να βράσουν όλα μαζί (20' στη χύτρα ή περίπου 1 ώρα στην
κατσαρόλα). Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το κόλιανδρο
(στη χύτρα μπορούμε να τα ρίξουμε απ' την αρχή) και το απομακρύνουμε
απ'το μάτι.
Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού και
λίγο κρύο νερό και σιγά σιγά προσθέτουμε αρκετό ζουμί από το φαγητό.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύουμε καλά και την βάζουμε να πάρει
άλλη μια βράση.
Τα σουρωνουμε και τα τριβουμε να φυγουν οι περιττες φλουδες.
Τα βραζουμε σε ανοικτη κατσαρολα για 5λεπτα,ξαφριζουμε και αποχυνουμε το πρωτο νερο.
Βαζουμε τα κρεμυδια και το σκορδο και τα τσιγαριζουμε.
Προσθετουμε τα ρεβιθια και τα γυριζουμε λιγο μεσα στην κατσαρολα.
Προσθετουμε νερο να τα σκεπαζει και ενα κλαρακι θυμαρι(το οποίο μετα αφαιρουμε) και κλεινουμε τη χυτρα μας.
Αφηνουμε για 15 λεπτα και ανοιγουμε.
Προσθετουμε
αλατι ,πιπερι ,ριγανη και το χυμο απο ενα λεμονι και αφηνουμε σε χαμηλη
φωτια να χυλωσουν ομορφα.Το ποσο θα τα αφησετε εξαρταται απο το ποσο
χυλωμενα τα θελετε.Εμεις όλα τα οσπρια τα προτιμαμε καλά χυλωμενα.
Σερβιρουμε με φρεσκο ψωμακι ,φετα και λιγο εξτρα ωμό λαδακι και λεμονι απο πανω για οποιον το επιθυμει.
Βάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ να μουλιάσουν με ένα κουταλάκι κοφτό σόδα.
Την
άλλη μέρα πλένουμε καλά τα ρεβίθια μας και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με
νερό που να τα σκεπάζει. Πριν βράσουν αφαιρούμε τον πολύ αφρό που έχουν
βγάλει μ΄ ένα κουτάλι και βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μισομαλακώσουν.
Αν τα βάλουμε σε χύτρα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Έπειτα τα βάζουμε σε γάστρα, προσθέτοντας όλα τα υλικά μας. Το νερό πρέπει να είναι έως τη μέση των ρεβιθιών.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 2 με 2,5 ώρες περίπου.
1/2 κιλό ρεβίθια (μουλιασμένα για 10 ώρες τουλάχιστον)
1/2 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (κατά προτίμηση ποντίκι)
1 μεγαλο κρεμμύδι ψιλοκομμενο
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού
1 1/2 λίτρο νερό
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι - Πιπέρι
Σκεύος:Την ειδική σιφνέικη γάστρα αν υπάρχει, αν όχι, μια οποιαδήποτε γάστρα φούρνου ή άλλο σκεύος που να κλείνει
Εκτέλεση
Βάζουμε
όλα τα υλικά μέσα στη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο στην αρχή για μια
ώρα στη πιο δυνατή θερμοκρασία για να πάρει βράση.
Κατόπιν χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς και αφήνουμε περίπου 8 ώρες να ψηθεί (όλη νύχτα).
Παραλλαγή: κάποια
στιγμή έκανα ακόμα μια παρέμβαση, αφάιρεσα το λεμόνι και έβαλα 2
΄μέτριες ψιλοκομμένες τοματες, και αφού το εβγαλα από τον φουρνο
πρόσθεσα λίγο μπούκοβο
Όταν βράσει το
νερό ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ρύζι ανακατεύουμε και
σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι που να κλείνει καλά χωρίς να
φεύγουν οι υδρατμοί και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Αυτό είναι !! το
αφήνουμε το πιλάφι 15 λεπτά σκεπασμένο και μετά το σερβίρουμε . Τέλειο;
5 φλυτζάνια ζωμό μοσχάρι ζεστό ή 2 κύβους βοδινούς
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες
2 μεγάλα καρότα τριμμένα
1 φλυτζάνι αρακά κατεψυγμένο
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
λίγο βρασμένο καλαμπόκι (προαιρετικά)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Τσιγαρίζω το κρεμμύδι στο λάδι για 2' και ρίχνω και το ρύζι. Τσιγαρίζω και το ρύζι για άλλα 2'.
Ρίχνω
το τριμμένο καρότο, τον αρακά, την κόκκινη πιπεριά, το καλαμπόκι και το
ζεστό ζωμό μοσχαριού, αλατοπιπερώνω και κατεβάζω στο μισό την
θερμοκρασία της κουζίνας μου βράζοντας με μισάνοικτο καπάκι της
κατσαρόλας μου μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του.
Μόλις
κλείσω την κουζίνα μου, σκεπάζω με καθαρή πετσέτα μόνο για 10' -
απομακρύνοντας κατευθείαν την κατσαρόλα μου από τη φωτιά.
Βράζετε τα φασόλια σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε
αντικολλητικό τηγάνι σωτάρετε το λουκάνικο σε 1 κουταλιά ελαιόλαδο να
πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τις πιπεριές να
σωταρισθούν και αυτά.Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε μια σαλατιέρα.
Ζεσταίνετε
λίγο το μέλι να ρευστοποιηθεί και ανακατεύετε σε σείκερ όλα τα υλικά
του dressing. Περιχύνετε τη σαλάτα, ανακατεύετε καλά, διορθώνετε με
αλατοπίπερο και σερβίρετε.
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και αφού έχει κάψει το λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια να τσιγαριστούν.
Μόλις φύγουν τα υγρά των μανιταριών προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα.
Αφού τσιαγαριστούν και ροδίσουν προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντας συνέχεια για να μη μας κολλήσουν.
Στη
συνέχεια τα σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι ή το κρασί και προσθέτουμε 6
κούπες χλιαρό νερό και τ' αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου ρουφήξει τα
υγρά του.
Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι και τριμμένο βασιλικό και το αφήνουμε όλο μαζί να βράσει.
Τα κουκιά μαζί με τα άλλα όσπρια
κατέχουν σημαντική θέση στην πυραμίδα της κρητικής διατροφής.
Συμπεριλαμβάνονται δε στα μενού των παραδοσιακών ταβερνών και ουζερί
ανάμεσα στα ορεκτικά.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, νάτριο κ.α.
Απαγορεύεται
όμως να καταναλώνονται από άτομα που έχουν έλλειψη ενζύμου G6PD.
Υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης με τη γνωστή κυάμωση.
Υλικά (για 4-5 μερίδες) :
500 γρ. κουκιά ξερά
1 λεμόνι
Αλάτι – λάδι
Εκτέλεση :
Μουλιάζουμε τα κουκιά από βραδύς στο νερό.
Την άλλη μέρα τα ξεματίζουμε με ένα μαχαιράκι ή με τα δόντια μας σαν πασατέμπο.
Τα
βράζουμε σε μπόλικο νερό 5' και τα τραβάμε από τη φωτιά. Τα αφήνουμε
10'-15', τους βάζουμε κρύο νερό να χλιαρείνουν και τα σουρώνουμε.
Σε
αυτή τη φάση ξεφλουδίζουμε το 1/3 των κουκιών περίπου για να χυλώσουν
και να γίνουν σαν φάβα, τα πιο μεγάλα, τα σκουρόχρωμα και αυτά που
έχουν στίγματα.
Βάζουμε νερό να τα σκεπάζει 1-2 δάχτυλα, τα
σκεπάζουμε και αφήνουμε 1-2 εκ. χαραμάδα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά
20'-30' περίπ
... Διαβάστε περισσότερα »
Βάζουμε τα κουκιά
στο νερό για να μουλιάσουν, περίπου 10 ώρες (συνήθως αυτό γίνεται το
βράδυ). Τα σουρώνουμε και καθαρίζουμε το μαυράκι που έχουν στην
διχαλίτσα τους. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε τα
κουκιά για να πάρουν καμμιά δεκαριά βράσεις, δηλαδή μεχρι να αρχίσει να
μαυρίζει το νερό. Τα σουρώνουμε και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το λάδι,
την ντομάτα και τον πελτέ. Προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό. Μόλις ζεσταθούν
τα υλικά μας, ρίχνουμε τα κουκιά, την δάφνη, το δενδρολίβανο, το σκόρδο
και το αλάτι με το πιπέρι.Στην πορεία του μαγειρέματος θα χρειασθεί να
προσθέσουμε νερό σύμφωνα με τα γούστα μας. Σε τρία τέταρτα με μια ώρα θα
είναι μάλλον έτοιμα, βέβαια εξαρτάται και απο τα κουκιά, εαν είναι
βραστερά ή κρατάνε.
Καλό είναι να έχουν λίγο ζουμάκι όταν τελειώσουμε το μαγείρεμα, γιατί όταν κρυώνουν πήζουν λίγο.
2 πιπεριές κέρατο κομμένες σε ροδέλες (κόκκινη και πράσινη)
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους(προαιρετικά)
4 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κέτσαπ
2 κύβους λαχανικών(προαιρετικά)
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Λίγη φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα
φασολιά και τα βάζουμε να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί
βράζετε τα φασόλια σε νερό αρκετά καλά, μέχρι να μαλακώσουν και να
μπορείτε να τα τρυπήσετε με ένα πιρούνι. Αν χρησιμοποιείτε χύτρα, βράστε
τα για 30’.
Τα στραγγίζετε και τα τσιγαρίζετε σε ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και το λουκάνικο.
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ, το κέτσαπ και το μαϊντανό.
Αφήνετε να πάρει μια βράση, ανακατεύετε και τα αδειάζετε σε γάστρα.
Λιώνετε τους κύβους λαχανικών σε μία κούπα ζεστό νερό και περιχύνετε το φαγητό.
Δεν
χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο αλάτι αφού ρίχνετε στα φασόλια
επιπλέον τους κύβους λαχανικών και τα λουκάνικα
... Διαβάστε περισσότερα »
1 λουκάνικο σε ροδέλες (αν βρείτε με πορτοκάλι, είναι ιδανικό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 κούπα ντομάτα περασμένη από τρίφτη
¾ ποτηριού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο
Αλάτι, ½ κ.γλ. μπούκοβο (ή πιπέρι)
½ κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζετε τους γίγαντες από βραδύς σε νερό, να φουσκώσουν.
Την επόμενη μέρα, τους βράζετε με σκέτο νερό μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Στο
μεταξύ, σωτάρετε σε ελάχιστο λάδι το κρεμμύδι , το δενδρολίβανο και το
λουκάνικο να πάρουν χρώμα και προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς
με αντιστάσεις.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε γάστρα και
σκεπάζετε με ζεστό νερό. Σκεπάζετε το σκεύος και ψήνετε. Στο δικό μου
φούρνο χρειάστηκε 1 ώρα και κάτι. Τα τελευταία 10 λεπτά αφήνετε το
καπάκι ανοιχτό να πάρει το φαγητό χρώμα και να χυλώσει όμορφα η σάλτσα
του.
Μουσκεύουμε απο
βραδύς τους γίγαντες και την επόμενη μέρα τους βράζουμε περίπου 1ώρα (ή
20' στη χύτρα). Τους σουρώνουμε και τους ρίχνουμε σε ταψί. Σε κατσαρόλα
σωτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και το σκόρδο. Ριχνουμε τα
ντοματάκια, τον πελτέ αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει λίγο η
σάλτσα. Τη ρίχνουμε και αυτή στο ταψί με τους γίγαντες και προσθέτουμε
λίγο λάδι και το μαϊντανό (αν θέλουμε βάζουμε κι αλλα μυρωδικά π.χ
σέλινο ή άνιθο). Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να
γίνουν τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα.
Απο το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες. Την επόμενη μέρα το πρωί τους βράζουμε.
Χύνουμε το πρώτο νερό και ξαναβράζουμε μέχρι να γίνουν σχεδόν. Προσέχουμε να μην τους παραβράσουμε και λιώσουν.
Σε
κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο,
ρίχνουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και σβήνουμε με το πουμαρό.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο (αρκετό αλάτι, τους πάει), το ταμπάσκο και την πιπερίτσα. Το αφήνουμε να βράσει.
Λίγο πριν σβήσουμε τη σάλτσα προσθέτουμε ψιλοκομμένο το σέλινο και μια κουτάλα νερό από τους βρασμένους γίγαντες.
Μεταφέρουμε
τους γίγαντες (στραγγισμένους) σε ένα πλατύ πυρέξ, ρίχνουμε από πάνω τη
σάλτσα να πάει παντού και προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά πάνω πάνω
για να κάνει κρούστα.
Ψήνουμε στο φούρνο για μισή ώρα στους 200 βαθμούς.
Από βραδύς βάζουμε
τους γίγαντες σε αρκετό νερό. Την επόμενη τους ξεπλένουμε και τους
βάζουμε με λίγο νερό να πάρουν μια βράση. Αδειάζουμε το νερό και τους
βάζουμε νέο μαζί με το καρότο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τους
βράζουμε έως να μαλακώσουν καλά εγώ τους βάζω στη χύτρα για 10 λεπτά.
Κόβουμε το σπανάκι (το οποίο είναι καλά
στραγγισμένο)σε κομμάτια και όλα μας τα λαχανικά και τα πατάμε καλά με
τα χέρια έως να μαραθούν.Βάζουμε το μισό μίγμα από τα λαχανικά στο ταψί μας και στη μέση βάζουμε τους γίγαντες. Από πάνω βάζουμε τα
υπόλοιπα λαχανικά Έπειτα το χυμό το λάδι και το αλάτι και πιπέρι.
Ρίχνουμε το λάδι και βάζουμε στο φούρνο στους 180 για 1 ώρα περίπου.
Ανακατεύουμε 2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος . Το φαγητό μας
πρέπει να μείνει με πολύ λίγα υγρά.
Σημ¨Το
λάδι και η ντομάτα είναι θέμα γούστου και οι ποσότητες μπορούν ν΄
αυξομειωθούν. Πάντως είναι λαδερό φαγητό και όπως όλα τα λαδερά το
θέλουν το λαδάκι τους
... Διαβάστε περισσότερα »
Σε λεκάνη βάζουμε το μούστο, το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ.
Ρίχνουμε
το κακάο, το μπέικιν και το αλεύρι κοσκινισμένα και ανακατεύουμε
ελαφρά έως ότου έχουμε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα
χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και χωρίζουμε τη ζύμη στα
δύο.
Πλάθουμε δυο ή τρία μπαστούνια και τα βάζουμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου (στην περίπτωση που έχουμε κάνει τα τρία) διαφορετικά για 40.
Βγάζουμε το ταψί μας, χαράζουμε σε κάθετες λωρίδες πάχους 1 εκ. περίπου (όχι έως κάτω) και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Βγάζουμε
πάλι το ταψί μας και χωρίζουμε τις λωρίδες μας, έως κάτω αυτή τη φορά
και τις γυρίζουμε με την κομμένη πλευρά προς
... Διαβάστε περισσότερα »
Βαζουμε
ολα τα υλικα σε μια λεκανη και πριν ριξουμε το αλευρι, βαζουμε τη σοδα
στο χυμο πορτοκαλι, ανακατευουμε να διαλυθει και το ριχνουμε στα υλικα
και ανακατευουμε.
Στην συνεχεια ριχνουμε σιγα σιγα το αλευρι και ζυμωνουμε καλα.
Χωριστε την ζυμη σε 4 μερη.
Τα πλαθετε μακρια μπαστουνια, ριχνετε σουσαμι στο ταψι και τα κυλατε να γεμισουν απο ολες τις μεριες.
Στη
συνεχεια τα βαζετε στον φουρνο σε αντισταση στους 170-180 βαθμους για
20 λεπτα, τα βγαζετε και με ενα κοφτερο μαχαιρι, τα κοβουμε σε μεγεθος
ενος δαχτυλου και τα ξαναβαζουμε στον φουρνο για 50 λεπτα επιπλεον.
1 κούπα λάδι (καλαμποκελαιο ή ηλιελαιο ή μισο ελαιολαδο και μισο καλαμποκέλαιο)
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα ζάχαρη
½ φλ καφέ κονιάκ
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 βανίλια
2 κ.γ κανέλα
1 κ.γ. κοφτό σόδα
2 κ.γ κοφτά μπέικιν
3-4 κ.σ κακαο (συν 1 κ.σ εξτρα λαδι)
750 γρ. αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση
Στο μιξερ ή σε
μια λεκανη αναμιγνυουμε το λαδι, με τη ζαχαρη, την πορτοκαλαδα στην
οποια εχουε διαλυσει τη σοδα,το κονιακ, τη βανιλια, το ξυσμα και την
κανελλα.
Προσθετουμε το αλευρι με το μπεικιν και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια ζυμη ευπλαστη.
Χωριζουμε τη ζυμη σε 2 ισα μερη και βαζουμε στην ακρη την μιση ζυμη.
Στην
υπολοιπη προσθετουμε το κακαο και πεειδη θα σφιξει 1 κουταλια εξτρα
λαδι και ζυμωνουμε μεχρι η ζυμη μας να γινει ομοιομορφα καφε.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.