Σε ενα
κατσαρολακι βαζουμε το βουτυρο, το μελι και τη ζαχαρη και ανακατευουμε
μεχρι να λιωσει η ζαχαρη και το βουτυρο και να γινει το μειγμα
ομοιογενες
Προσθετουμε το αλευρι και ανακατευουμε.
Κατεβαζουμε απο τη φωτια και ανακατεουμε πολυ καλα.
Σε
λαμαρινα στρωμενη με λαδοκολα βαζουμε κουταλακια του γλυκου απο το
μειγμα μας με τη βοηθεια 2 κουταλιων (με το ενα, περνετε ενα κουταλακι
μειγμα και με το αλλο, το σπρωχνετε να πεσει)σε αρκετη αποσταση μεταξυ
τους γιατι απλωνουν.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 170 βαθμους μεχρι να χρυσισουν για 12 λεπτα περιπου.
2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 3 βανιλιες σε σκόνη)
1 κρόκο από μεγάλο αυγό
1 μεγάλο αυγό
200 γρ. σταγόνες σοκολάτας
80 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα (εγω εβαλα αμυγδαλα)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμετο φούρνο στους 160 C στον αέρα.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και τη σόδα. Βάζουμε
το μισό βούτυρο σε αντικολλητικό τηγανάκι και το λιώνουμε σε μέτρια
φωτιά. Αφήνουμε το βούτυρο να ροδίσει και να μοσχομυρίσει για επιπλέον
2’-3’.
Αδειάζουμε το καυτό βούτυρο σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει καλά. Ρίχνουμε και τα δύο είδη ζάχαρης, το αλάτι και τη βανίλια.
Χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, να λιώσει η ζάχαραη και να κρυώσει καλά.
Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο πάντα χτυπώντας με το μίξερ ή με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να κρεμώσει.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 3’-4’.
Το ξαναχτυπάμε να αφρατέψει. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι κι ανακατεύουμε για 1’.
Χτυπάμε
όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και αφήνουμε στο ψυγείο τη ζύμη για 30΄να
ξεκουραστεί. Ζυμώνουμε τα μπισκότα στρογγυλά και κάνουμε στη μέση με το
χέρι μια μικρή λακκουβίτσα........
Τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και βάζουμε στη λακκουβίτσα λιωμένη κουβερτούρα.
Η συνταγή αυτή είναι για μπισκότα σε ξυλάκι και όχι μόνο.Ιδανικά για βάφτιση, πάρτυ κ.λ.π.
Συστατικά
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη κοινή
1 κούπα μαργαρίνη (μαλακή)
1 μεγάλο αυγό ή 2 μικρά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουταλιά γλυκού baking powder
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι άρωμα εσάνς της αρεσκείας σας
Οδηγίες
Κοσκινίζω το αλεύρι με το baking powder
Χτυπάω το βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψει πολύ.
Προσθέτω το αυγό, μόλις αναμειχθεί καλά, προσθέτω το αλάτι και το άρωμα.
Ρίχνω το αλεύρι κουταλιά-κουταλιά στο μείγμα και ανακατεύω.
Βάζω στο ψυγείο την ζύμη για 1 ώρα σκεπασμένη με μεμβράνη.
Ανοίγω σε φύλλο περίπου μισό εκατοστό πάχος.
Κόβω με κούπ - πάτ της επιλογής μου.
Μεταφέρω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζω τα ξυλάκια περίπου έως το μέσο του μπισκότου, τα πιέζω με προσοχή να μην φαίνεται το ξυλάκι από την πίσω πλευρά.
Ψήνω
σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-175 βαθμούς για 20' περίπου,
εξαρτάται από το πάχος του μπισκότου και το μέγεθος καθώς και αν θα
ψήσουμε στον αέρα.
4 κ.σ Φυτινη(αυτη που εχει μεσα το φρέσκο βούτυρο)
1μιση κ.σ ζαχαρη αχνη
1μιση κ.σ ανθόνερο(αν δε σας αρεσει βαλτε κονιακ)
1/2 κ.γ μπεικιν
1/8 κ.γ αλατι
500 γρ αλευρι ισως και παραπανω για να εχουμε μια σφικτή ζύμη
Μαρμελαδα της αρεσκειας μας
Εκτέλεση
Χτυπάμε ολα τα υλικα στο μιξερ και προσθετουμε το αλευρι ωστε να εχουμε μια σφικτη ζύμη.
Απλωνουμε
τη ζυμη μας (καλυτερα πανω σε λαδοκολλα)και κοβουμε μπισκοτακια με ενα
κουπ πατ ή με ενα ποτηρι στο μεγεθος που θέλουμε.
Στα μισα
κανουμε μια τρύπα στη μεση(εγω την εκανα με ενα πλαστικο εργαλειο που
καθαριζουμε κολοκυθια αλλα γινεται και με δακτυληθρα) και τα βαζουμε σε
ταψι με λαδοκολλα.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 170 βαθμους στον αερα μεχρι να ροδισουν.
Μολις κρυωσουν γεμίζουμε με μαρμελαδα της αρεσκειας μας και κολλαμε τα μισα απο πανω.
Πασπαλιζουμε με αχνη ζάχαρη.
Σημείωση:Η
ζυμη ειναι τριφτη σαν του κουραμπιε και οχι πολυ γλυκια μιας και τα
πασπαλιζουμε με αχνη(εγω εβαλα λιγη λιγοτερη απο πανω γιατι τα τρωει και
ο μικρος μου και αφησα και τα μισα χωρις).
½ ποτηράκι του κρασιού καθαρό οινόπνευμα ή βότκα ή τσίπουρο
Φλούδα 1 λεμονιού χωρίς τη λευκή σάρκα.
Ξύσμα πολύ ψιλό από 1 λεμόνι
Αλεύρι μαλακό όσο σηκώσει (περίπου 1 κιλό)
½ κ.γ τσίλι τριμμένο
Για την επικάλυψη
½ φλ. νερό
½ φλ. χυμό λεμονιού
1 φλούδα λεμονιού
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Για τα μπισκότα Βάζουμε
τη φλούδα του λεμονιού σε ένα βαζάκι και ρίχνουμε το οινόπνευμα ή τη
βότκα ή το τσίπουρο. Κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε ελαφρά. Αφήνουμε
να σταθεί για 5-6 ημέρες. Αφαιρούμε τη φλούδα. Χτυπάμε ελαφρά τους
κρόκους και ανακατεύουμε με το ξύσμα. Χτυπάμε στο μίξερ για αρκετή ώρα
το βούτυρο με τους κρόκους, το οινόπνευμα, το τσίλι και τη ζάχαρη. Το
μίγμα θα πρέπει να γίνει αφράτο. Ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και
ανακατεύουμε με το χέρι μας. Φροντίζουμε η ζύμη να μην γίνει σκληρή,
πρέπει να κολλάει ελαφρά στο χέρι. Φτιάχνουμε μέτριες μπάλες με το χέρι
και τις πατάμε ελαφρά ή κόβουμε με κουπ πατ. Απλώνουμε ένα φύλλο
σιλικόνης ή λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου μας και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα) μέχρι να πάρουν χρυσό
χρώμα. Για την επικάλ
... Διαβάστε περισσότερα »
Ανακατεύουμε με το
μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη και το κακάο μέχρι να γίνουν αφράτη
σαντιγί.Παίρνουμε δύο μπισκότα και τα ενώνουμε με την κρέμα σαντιγι που
φτιάξαμε.Τα αλείφουμε και απο την εξωτερική πλευρά.Βάζουμε τρόυφα σε
ένα πιάτο και βουτάμε τα γεμιστά μπισκότα μας στην τρούφα φροντίζοντας
να τυλιτούν καλά με αυτήν.Συνεχίζουμε την διαδικασία και με τα υπόλοιπα
μπισκότα.Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για
4-5 ώρες μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
Τοποθετούμε
σε λεκανίτσα τη μαργαρίνη, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε
αργή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε έναν-έναν
τους κρόκους και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε το μπαίκιν πάουντερ
με το γάλα και το ρίχνουμε στο μίγμα. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού
και τις σταφίδες. Συμπληρώνουμε με την φαρίνα και το αλάτι. Πλάθουμε τη
ζύμη σε στρογγυλά μπισκότα και ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, στους 180
βαθμούς.
Παίρνουμε λίγα κερασάκια και τα κόβουμε πολύ μικρά.
Χτυπάμε το βούτηρο με την ζάχαρη άχνη. Έπειτα προσθέτουμε το αυγό, τον χυμό κεράσι και τα ψιλοκομμένα κερασάκια.
Ανακατεύουμε
το αλεύρι, τον αλεσμένο παπαρουνόσπορο και το μπέικιν μεταξύ τους και
τα προσθέτουμε στο μείγμα που κάναμε ανακατεύοντας απλά με μία κουτάλα
κι όχι με το μίξερ.
'Επειτα παίρνουμε την ζύμη την βάζουμε σε
κορνέ (σχήμα μεγάλου αστεριού κατά προτίμηση) και βγάζουμε το σχέδιο σε
ταψί (μέγεθος ενός καρυδιού) κι επάνω βάζουμε ένα κεράσι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο κι έπειτα τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς γύρω στα 10-12 λεπτά.
3 μεγάλα αυγά (χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι)
2 κ.σ. νερό
1 ½ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας ή 1 κ.γ βανίλια σκόνη
¼ κ.γ αλάτι
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες ψιλοκομμένα καρύδια
½-1 κούπα από την αγαπημένη μας μαρμελάδα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C̊ ή 350 F̊. Βουτυρώστε 2 λαμαρίνες.
Χτυπήστε
με το μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο για περίπου
2-3 λεπτά. Ανοίξτε μια μικρή λακουβίτσα και προσθέστε τους κρόκους, το
νερό, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπήστε πάλι το μίγμα μέχρι να ενωθούν
τα υλικά. Μετά προσθέστε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα αναμίξτε όλα
τα υλικά.
Χτυπήστε τα ασπράδια σε ένα μπωλ μέχρι να κάνουν αφρό. Βάλτε τα καρύδια σε ένα μπωλ.
Μετρήστε
περίπου 2κ.γ από το μίγμα για κάθε μπισκότο. Πλάστε το μίγμα σε
μπαλάκια και μετά βουτήξτε πρώτα το μίγμα στα ασπράδια και μετά στα
καρύδια. Με το πίσω μέρος του κ.γ ή του αντίχειρα σας κάντε μια
λακουβ
... Διαβάστε περισσότερα »
Αυτη
τη συνταγη την εχω διαβασει σε καποιο αλλο σαιτ (δε θυμαμαι πιο) και
ειναι πεντανοστημα. Όταν τα φτιαχνω μυριζει ολο το σπιτι απο την κανελα
και το ξυσμα λεμονιου.
Υλικά
560γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
225γρ ζαχαρη
1κ.σ κανελα
2κ.γ αμμωνια
1/2κ.γ αλατι
2κ.γ ξυσμα λεμονιου
3 αβγα χτυπημενα
Εκτέλεση
Σε ενα μπολ ανακατευουμε το αλευρι, τη ζαχαρη, τη κανελα, την αμμωνια και το αλατι.
Προσθετουμε το βουτηρο λιωμενο τα αβγα και το ξυσμα. Θελουμε να γινει μια ζυμη να πλαθεται.
Σε
αλευρωμενη επιφανεια ανοιγουμε τη ζυμη σε 3 χιλιοστα παχος και κοβουμε
τα μπισκοτα με τις καταληλες φορμες στο σχημα που θελουμε.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο για 10'-15', αναλογως ποσο δυνατος ειναι ο φουρνος μας.
1 κουτ.σούπας γλυκάνισο τριμμένο μέσα στις παλάμες να σπάσουν οι σπόροι
Εκτέλεση:
Βάζουμε
όλα τα υλικά σε λεκανίτσα και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο, 15-30 λεπτά, ανάλογα τον χρόνο που
έχουμε στη διάθεσή μας.Πλάθουμε τα μπισκότα και τα τοποθετούμε στη
λαμαρίνα πάνω σε αντικολητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,
στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μέση του φούρνου, 13-15 λεπτά την κάθε
λαμαρίνα. Δεν πρέπει να σκουρήνουν πολύ, αλλά να μείνουν λευκά. Μην
φοβηθείτε αν είναι μαλακά μόλις βγούν, κρυώνοντας σκληραίνουν. Αν τα θέλουμε νηστίσιμα, αντικαθιστούμε το βούτυρο με σπορέλαιο, και παραλείπουμε τον κρόκο.
175γρ. σοκολάτα (με περιεκτικότητα κακάο 60% και πάνω)
175γρ. αλεύρι
125γρ. βούτυρο
60γρ. φρέσκο γάλα
60γρ. ζάχαρη
75γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
Βάζουμε στον κάδο στου μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 3 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα.
Χαμηλώνουμε
το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, το
αλεύρι και το μπέικινι πάουντερ. Σπάμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και
τη ρίχνουμε στον κάδο.
Απλώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και
πλάθουμε κουλουράκια (το δικό μου μείγμα δεν ήταν τόσο σφιχτό ώστε να το
πλάσω κι έτσι το έβαζα με ένα κουτάλι της σούπας).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά (εγώ τα έψησα 5 λεπτά περισσότερο κι έγιναν πιο τραγανά).
¾ του ποτηριού ζάχαρη διότι δεν τα θέλω πολύ γλυκά,
1 χούφτα σταφίδες διάφορες,
1 χούφτα τριμμένα καρύδια χοντρά,
1-2 μεγάλες κουταλιές σουσάμι
1 ποτήρι νερού λάδι καλαμποκέλαιο.
Προαιρετικά :
Άμα τα θέλω πολύ αφράτα και όχι τραγανά μπορώ να προσθέσω και 1
φακελάκι ή 1 ουγκιά (30 γραμμάρια) αμμωνία σκόνη διαλυμένη σε λίγη
πορτοκαλάδα.
Παραλλαγή :Μερικοί προτιμούν
τα κουλουράκια τους αντί με μπέικιν να βάλουν μαγιά την οποία διαλύουν
σε λίγη χλιαρή πορτοκαλάδα. Γίνονται επίσης τραγανά αλλά πιο ινώδη.
Εκτέλεση
Τα ζυμώνω όλα μαζί και πλάθω και ψήνω σε μέτριο φούρνο στους 185ο Κ. μέχρι να γίνουν χρυσορόδινα
Βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μαλακή μάζα. Δεν θα πάρει πάνω από 10 λεπτά το ζύμωμα.
Πλάθουμε την ζύμη σε μικρές πλεξούδες ή οποιοδήποτε σχήμα θέλουμε.
Αλείφουμε
με αυγό για να πάρουν χρώμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο άνω
κάτω αντίσταση στους 190-200ο για περίπου 15-20 λεπτά ανάλογα με το
μέγεθος και το πάχος που έχουν τα κουλουράκια.
Χτυπάμε
μόνο του το βούτυρο γάλακτος, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το
σουσαμέλαιο (εγώ, στην προκειμένη περίπτωση δεν είχα και έβαλα φρέσκο
βούτυρο) και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα. Βάζουμε, έναν-έναν,
τους κρόκους και εξακολουθούμε να χτυπάμε το μίγμα. Τοποθετούμε,
τμηματικά, το αλεύρι και το μπαίκιν. Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στο
κονιάκ και προσθέτουμε στο μίγμα. Τέλος, βάζουμε και το γάλα και
αρχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη, που να μήν κολλάει
στα χέρια μας και στα τοιχώματα της λεκάνης. Αφήνουμε τη ζύμη για κανένα
μισάωρο να ξεκουραστεί κι έπειτα, πλάθουμε κουλουράκια. Αλοίφουμε την
επιφάνεια του ταψιού, με το λειωμένο βούτυρο. Αλοίφουμε τα κουλουράκια
με τον πέμπτο κρόκο, επί του συνόλου, αφού τον αραιώσουμε με λίγο
νεράκι. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά.
Βάζουμε σε λεκάνη το λάδι , το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε
το ξύσμα και το κονιάκ που έχουμε βάλει μέσα τη σόδα. Ανακατεύουμε
ελαφρά και προσθέτουμε τη φαρίνα , το μπέικιν και το μαλακό αλεύρι.
Ρίχνουμε
σιγά σιγά ίσως να μην το πάρει όλο. Θέλουμε μια ζύμη μαλακή που να μην
κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη μας 15 λεπτά περίπου να
ξεκουραστεί.
Πλάθουμε κουλουράκια σε ό, τι σχήμα μας αρέσει
και τα βάζουμε σε λαμαρίνα. Αν θέλουμε μπορούμε να στρώσουμε και
λαδόκολλα στη λαμαρίνα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στη μεσαία θέση έως ότου πάρουν χρώμα ελαφρά τα κουλουράκια μας.
Διατηρούνται σε κουτί μπισκότων για αρκετό καιρό. Καλή επιτυχία
Ζυμώνουμε όλα τα
υλικά ρίχνοντας λίγο – λίγο το αλεύρι γιατί θέλουμε μια ζύμη όχι σφιχτή.
Πλάθουμε μπαστουνάκια ή κουλουράκια και τα κυλάμε σε κρυσταλλική ζάχαρη
προαιρετικά. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σ'ενα μπωλ βαζουμε το αλευρι, το μπεικιν και τα μυρωδικα. Χτυπαμε στο μιξερ το βουτυρο με τη ζαχαρη ν' αφρατεψει.
Ριχνουμε
το μελι και ανακατευουμε μ' ενα κουταλι. Ριχνουμε και τα στερεα υλικα
λιγα-λιγα εναλλαξ με το γιαουρτι και το κονιακ με την σοδα.
Ζυμωνουμε
ελαφρα. Εδω θελει υπομονη γιατι το ζυμαρακι ισως να κολαει και να
χρειαστει κι αλλο αλευρακι. Προσοχη ομως γιατι "μπουκωνει"ευκολα η ζυμη.
Ισως να βοηθουσε αν ριχνατε λιγο αλευρακι στο τραπεζι και τα δουλευατε
εκει πανω.
Πλαθουμε κορδονακια και τους δινουμε οτι σχημα θελουμε. Εγω προτιμω τις κοτσιδουλες.
Αν θελουμε πασπαλιζουμε με σουσαμι.
Ψηνουμε στους 180 για 15', εξαρταται το φουρνο. Προσοχη μην τα παραψησετε γιατι το μελι καραμελωνει και γινονται σκληρα.
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με την ζάχαρη μέχρις ότου η ζάχαρη λιώσει.
Προσθέτουμε το κρασί και συνεχίζουμε το χτύπημα. Διαλύουμε την σόδα στο
χυμό λεμονιού και μόλις αφρίσει το ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με το ξύσμα.
Προσθέτουμε το αλέυρι και το baking powder μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη
μαλακή που να πλάθεται εύκολα. Πλάθουμε κουλουράκια, ρίχνουμε στην πάνω
μεριά μόνο ζάχαρη και κανέλλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (170)
μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Μετά
προσθέτουμε τα υπόλοιπα υγρά ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα
στερεά. Το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο λίγο, έως ότου έχουμε μια ζύμη
μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε κουλουράκια και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Προσθέτετε
και 1 1/4 φλυτζάνι νερό (μέσα στο οποίο έχετε βράσει από πριν, τα
ξυλάκια της κανέλλας για 10 λεπτά περίπου), χυμό λεμονιού,στον οποίο
έχετε διαλύσει ένα κιλό αλεύρι περίπου.
Πλάθετε τα κουλουράκια και τα ψήνετε στους 175 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.