Βάζω σε λεκάνη το αλεύρι και το βούτυρο σε κομματάκια, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και το ψιχουλιάζω.
Ρίχνω το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το γιαούρτι, το τυρί και χτυπάω το αυγό και ρίχνω το μισό στη ζύμη.
Ζυμώνω καλά το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω για μισή ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη μου.
Αλευρώνω
καλά τον πάγκο μου και το ταψί που θα χρησιμοποιήσω και ανοίγω φύλλο
όχι πολύ λεπτό. Το βάζω στο ταψί και αλείφω με το υπόλοιπο αυγό που έχω
κρατήσει.
Πάνω ρίχνω τη φρυγανιά και κόβω τις ντομάτες
μου σε χοντρές φέτες και τις βάζω πάνω. Από πάνω βάζω το κρεμμύδι μου
σε λεπτές φέτες και την πιπεριά Ρίχνω ρίγανη, αλάτι, ελά
... Διαβάστε περισσότερα »
Ξεφλουδίζουμε
και κόβουμε τις ντομάτες καρέ σε μια λεκάνη τις λιώνουμε λίγο με το
χέρι μας και προσθέτουμε και ψιλοκομμένες τις πιπεριές.
Βάζουμε τα αυγά, το τυρί το λάδι και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
Κατόπιν
ρίχνουμε το μπεικιν και σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη
όχι πολύ σφιχτή (ισα να έχει γίνει πιο σφιχτό απο χυλός)
Λαδώνουμε
ένα αντικολλητικό ταψί και ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα και απλώνουμε να
πάει παντού . Ρίχνουμε λίγο λάδι και αφήνουμε 1/2 ώρα να ξεκουραστεί.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1/2 ώρα (μέχρι να ροδίσει και να
μην είναι υγρό το μείγμα εσωτερικά, αν χρειαστεί το ελέγχουμε με
μαχαίρι) στους 200 βαθμούς αέρα.
Μολις το βγάλουμε το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για περίπου 15 λεπτά (ούτως ώστε να μαλακώσει)
Βράζουμε το
μπρόκολο σε μια κατσαρόλα. Όταν βράσει, ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι
με το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε. (Αν έχετε γάλα, νομίζω πως θα
είναι ακόμη καλύτερα.) Μάλιστα εγώ έβαλα 2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ. και 2
κούπες ολικής. Έπειτα βάζουμε και τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε το χυλό σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει ελαφρά και ζεστάνει στο
φούρνο. Προσθέτουμε λάδι από πάνω. Πασπαλίζουμε λίγη πάπρικα γλυκιά,
πιπέρι και ρίγανη. Κατόπιν βάζουμε το μπρόκολο και το τριμμένο καρότο.
Και γεμίζουμε με τυρί φέτα σε κομματάκια το ταψί μας. Το ψήνουμε τους
180C - 200C για 1 ώρα περίπου.
Καλή επιτυχία!
Γίνεται
ένα πεντανόστιμο μπροκολόψωμο όπως το ονόμασα εχθές ή μπροκολόπιτα αν
θέλετε να δώσουμε μια άλλη ονομασία. Μύριζε το σπίτι υπέροχα. Περίμενα
εναγωνίως να ψηθεί, γιατί μου είχε σπάσει η μύτη από την υπέροχη μυρωδιά
(κάτι που δεν συνηθίζεται όταν βράζει κανείς μπρόκολο). ;)
Διαλυουμε τη μαγια στο νερο μαζι με το αλατι, τη ζάχαρη και το 1/3 απο το αλευρι μας για να φτιαξουμε ενα προζύμι
Ανακατευουμε μεχρι να γινει λειο και το αφηνουμε σκεπασμενο για 15 λεπτα να φουσκώσει.
Προσθετουμε
σε μια λεκανη (μπορουμε και στο μίξερ) μαζι με το προζυμι, το αυγο και
τους κροκους χτυπημένους,τα τυρια, το γλυκάνισο και το ζαμπον.
Σταδιακα προσθετουμε και το αλευρι.
Ζυμώνουμε οσο χρειαστει για να εχουμε μια ζυμη λιγο πιο σφικτη απο ζύμη ψωμιου.
Αφηνουμε
το ζυμάρι σκεπασμένο 2 ώρες να φουσκώσει ή για πιο σύντομα βαζουμε το
μπωλ σκεπασμένο στο φούρνο μας στον αερα στους 50 βαθμους ,ακουμπισμένο
πανω σε μια πετσετα για περιπου 1 ώρα.
Ξαναζυμώνουμε λιγο και το βαζουμε σε μακροστενη φορμα βουτυρωμένη και αλευρωμενη.
3 τομάτες κομμένες σε κύβους ή 1 κουτί τοματάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι δυόσμος
1 φλ. γάλα
3 κ.σ. αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε διαφορετικά μπολ
, κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τα κολοκύθια. Τα
αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να βγάλουν όσο περισσότερα από τα υγρά
τους. Κατόπιν τους ρίχνουμε λίγο λάδι και τα πουδράρουμε ελαφρώς με
αλεύρι, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο και τα ανακατεύουμε
με τα χέρια .Λαδώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε μια πρώτη στρώση από
κολοκύθια, καλύπτοντας τον πάτο του ταψιού .
Ανακατεύουμε τα
τοματάκια με το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε λίγη από αυτή τη
σάλτσα επάνω στα κολοκύθια. Συνεχίζουμε με μία στρώση πατάτες και τις
περιχύνουμε και αυτές με τη σάλτσα. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
Στο μπολ με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας προσθέτουμε 3 κουταλιές της
σούπας αλεύρι, το γάλα και το λάδι, και φτιάχνουμε έναν αραιό χυλό,
περιχύνουμε το ταψί και ψήνουμε το μπουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο
στους 200 για 1 ώρα περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε
σε κομμάτια.
Σε βουτυρωμένο ταψί βάζουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας ενδιάμεσα
Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά, την κρέμα γάλακτος, τα ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα, το πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά
Βάζουμε
το μείγμα στα στρωμένα φύλλα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα
(πάντα βουτυρώνοντάς τα). Προσπαθούμε με το πινέλο να βάλουμε τις άκρες
των πάνω φύλλων όσο γίνεται πιο βαθιά στο ταψί μας
Με ένα
μαχαιράκι κάνουμε μερικές τρυπούλες και ψήνουμε τη μπουγάτσα μας στους
190 βαθμούς, στην κάτω σχάρα, ώσπου να ροδίσει καλά
Αν το ταψί μας δεν είναι διάφανο, με ένα μαχαίρι ελέγχουμε να έχει ψυθεί και από κάτω καλά
Η
μπουγάτσα μας γίνεται πιο τραγανή αν μπορέσουμε να τη γυρίσουμε
ανάποδα και να ψηθεί και από την άλλη μεριά, περίπου για 10 λεπτά
Το ανακάτεμα του μείγματος στο τέλος πρέπει να γίνει με πολύ απαλές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα μας.
Εγώ την έκανα σε 2 μικρά πυρέξ (βλέπε video), έψησα τη μία και την άλλη την έβαλα
... Διαβάστε περισσότερα »
Ανακατεύουμε
όλα τα υλικά με ένα κουτάλι. Στην συνέχεια τα βάζουμε σε ταψί καλά
αλειμμένο με λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους
180° C.
Αφου εχουμε
τριψει τα κολοκυθακια και τα εχουμε στραγγιξει, παιρνουμε ενα μπολ και
ριχνουμε το αλευρι, το λαδακι, το γαλα,το βιταμ,χτυπαμε το αυγο και το
προσθετουμε
Στην συνεχεια ριχνουμε και τα κολοκυθακια μας και προσθετουμε λιγο αλατι, οχι πολυ λογω φετας και τα κανουμε ενα μιγμα.
Επειτα παιρνουμε ενα ταψακι, το βουτυρωνουμε και ριχνουμε το μιγμα.
Το βαζουμε στους 200 βαθμους για 45' μεχρι να ψηθει και ροδοκοκκινησει η πιτουλα μας.
Χωρίζουμε τη σφολιάτα στη μέση και μετά τη χωρίζουμε στα τέσσερα(βλ. φωτογραφία)
Ανακατεύουμε
το τυρί με το μπέικον ψιλοκομμένο και το θυμάρι και βάζουμε σε κάθε
λωρίδα μια μικρή ποσότητα κατά μήκος. Τυλίγουμε σε ρολό και πατάμε τις
άκρες με πιρούνι να κλείσει καλά.
Βάζουμε το κάθε
μπαστούνι (με την ένωση προς τα κάτω) σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί
ψησίματος και αφού τα βάλουμε όλα, τ΄ αλείφουμε με νερό και
πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για μισή ώρα περίπου. Ελέγξτε να έχουν ψηθεί καλά και κάτω.
Μπορείτε να βάλετε μόνο Philadelphia ή Philadelphia light χωρίς τίποτα άλλο.
Αν τα θέλετε για τραπέζι χωρίστε το φύλλο σε μικρότερα κομμάτια.
1 κιλό χόρτα άγρια χόρτα από τον κήπο μας χοντροκομμένα
2 κουταλιές μάραθο και 3 κουταλιές μαιδανό
5- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
400 γρ καλαμποκάλευρο
500 γρ τυρί φέτα
½ φλιτζάνι λάδι
100 γρ βούτυρο γίδινο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Αναμειγνύετε τα χόρτα με το αλάτι και τα τρίβετε να μαραθούν.
Στύβετε
τα χόρτα να φύγουν τα πολλά υγρά και αναμειγνύετε με το τυρί το μάραθο
το μαιδανό και τα κρεμμυδάκια το πιπέρι και το μισό λάδι.
Αλείφετε
ένα μεγάλο ταψί (κατάλληλο για πίτα) με το μισό βούτυρο και ρίχνετε το
καλαμποκάλευρο λίγο λίγο ραντίζοντας ελαφρά με νερό και πατώντας το
μείγμα με το χέρι σας .Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να δημιουργήσετε μια
στρώση πάχους 1 εκατ περίπου.
Απλώνετε πάνω στη στρώση που φτιάξατε το μείγμα των χόρτων.
Δημιουργήστε
ξανά μια στρώση καλαμποκάλευρου με τον ίδιο τρόπο στο πάνω μέρος της
πίτας. Ραντίστε με το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο.
Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 2 – 3 αυγά στο μείγμα των χόρτων.
Προετοιμασια: Ξαλμιριζουμε τον μπακαλιαρο ως εξής:
Κοβουμε
στα 4 το καθε φύλλο μπακαλιαρου και τα βαζουμε ολα μαζι σε μια μεγαλη
κατσαρολα.Βαζουμε νερο να τα σκεπασει και το αλλάζουμε καθε 2 ωρες .Για
να φυγει τελειως το αλατι πρεπει να αλλαξουμε 5-6 φορες το νερο.
Πλενουμε και ψιλοκοβουμε τον μαραθο .Λιωνουμε τις σκελιδες του σκορδου
Εκτελεση:
Παιρνουμε τον ξαλμιρισμενο μπακαλιαρο και του αφαιρουμε την πετσα. Τον ξεκοκκαλιζουμε και τον κοβουμε σε πολυ μικρα κομματακια.
Βαζουμε
τα κομματακια του μπακαλιαρου σε μια λεκανη και προσθετουμε το λιωμενο
σκορδο, το ελαιολαδο, το χυμο ντοματας, τον ψιλοκομμενο μαραθο, το ρυζι,
την κανελα, το λευκο κρασι, το νερο, το αλατι και το πιπερι.
Ανακατευουμε τα υλικα στη λεκανη και η γεμιση μας ειναι ετοιμη.
Λαδωνουμε
ενα μεγαλο στρογγυλο ταψι και απλωνουμε τα μισα φυλλα βαζοντας τους
λαδι. Στρωνουμε τη γεμιση μας και απλωνουμε τα υπολοιπα φυλλα παντα
βαζοντας τους λαδι.
Στη μεση της πιτας βαζουμε αναποδα ενα πιατο
του καφε και κοβουμε τ
... Διαβάστε περισσότερα »
1 φλιτζανι του τσαγιου τραχανα γλυκο ή πλιγουρι ή ρυζι
2 αβγα χτυπημενα
αλατι,φρεσκοτριμμενο πιπερι
Για την ζύμη
700γρ αλευρι που φουσκωνει μονο του
200γρ μαργαρινη σε θερμοκρασια δωματιου
½ φλιτζανι του τσαγιου κεφαλοτυρι ψιλοτριμμενο ή παρμεζανα
νερο οσο σηκωσει περιπου 1 ½ ποτηρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα
το φύλλο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ, ρίχνουμε την μαργαρίνη και
ψιχουλιαζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να βραχεί καλά το αλεύρι και γίνει σαν
βρεγμένη άμμος. Τότε προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε
καλά και λίγο, λίγο ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην
κολλάρει στα χεριά, αλλά να είναι εύπλαστη. Την αφήνουμε στο μπολ, τη
σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε λαμαρίνα. Τις αλατίζουμε και τις
ραντίζουμε με 3 – 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά
και τις
... Διαβάστε περισσότερα »
Τσιγαρίζω το
κρεμμύδι και τις τριμμένες μελιτζάνες, προσθέτω τα υπόλοιπα και
στρώνω τα μισά φύλλα κάτω στο ταψί και τα λαδώνω. Βάζω όλο το μείγμα
στην μέση και το στρώνω να πάει παντού. Βάζω τα άλλα μισά φύλλα
λαδωμένα από επάνω, και ψήνω στον φούρνο στους 220ο Κελσίου ώσπου να
ροδίσει.
Για τον κιμά Σοτάρουμε
το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον κιμά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ασπρίσει και σβήνουμε με το κρασί και
αφήνουμε μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και κατεβάζουμε από το μάτι. Για την τάρτα Στρώνουμε
σε μια ταρτιέρα το φύλλο σφολιάτας, του κάνουμε αρκετές τρύπες με ένα
πιρούνι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. Ψιλοκόβουμε
τις μελιτζάνες και τις πατάμε με το χέρι σε τρυπητό για να βγάλουνε τα
υγρά. Αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Λειώνουμε τη φέτα με
το πιρούνι. Για την κρέμα Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το μισό κασέρι. Ανα
... Διαβάστε περισσότερα »
1 κονκασέ ή 2 μεγάλες τομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
λάδι
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
αλάτι – πιπέρι
φέτα θρυμματισμένη περίπου 300 γρ.
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε φέτες και τις αφήνουμε στο
νερό με αλάτι να ξεπικρίσουν. Τις στίβουμε πολύ πολύ καλά για να
βγάλουν τα υγρά τους τώρα και όχι στο ψήσιμο με το φύλλο κρούστας, τις
σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας, τις λαδώνουμε ελαφρά με το πινέλο
και τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30’ . Αφού τις βγάλουμε από το
φούρνο, τις λιώνουμε με το πιρούνι ή τις χτυπάμε ελαφρά στο μούλτι μαζί
με το σκορδάκι. Στο μεταξύ, σωτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει σε
ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε τις τομάτες και
μετά τις λιωμένες μελιτζάνες. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε
καλά, αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμα σε χαμηλή φωτιά και πριν σβήσουμε
το μάτι προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα. Δοκιμάζουμε και αν θέλουμε,
προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι ή φέτα. Αφήνουμε να κρυώσει λ
... Διαβάστε περισσότερα »
Βάζουμε
το τηγάνι στην φωτιά και μόλις κάψει, ρίχνουμε το μαριδάκι σκέτο
(χωρίς να το έχουμε αλευρώσει), ανακατεύοντάς το συνέχεια για 1-2
λεπτά, ίσα ίσα για να προτηγανιστει !!!
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τα κρεμμύδια (σε ψιλές ροδέλες κομμένες στα 4) και το κορνφλαουρ !!
Προσθέτουμε
τα ελαφρώς τηγανισμένα μαριδάκια και τα ανακατεύουμε, βάζοντας όσο
νερό χρειάζεται μέχρι μα γίνουν όλα ένας "πολτός" !!
Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο στο τηγάνι και χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά !!
Μόλις δούμε/καταλάβουμε ότι ψήθηκε από κάτω, το γυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά (σαν ομελέτα) !!
1 ματσάκι Μάραθο μαζί με ένα ματσάκι χόρτα ότι θέλετε
1/2 κιλό τυρί Νάξου (ημίσκληρο ή φρέσκο τυρί που να κρατάει λίγο)
5-6 Αυγά
Πιπέρι
Αλάτι
2 ποτήρια του κρασιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε το μάραθο
και τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε, τρίβουμε το τυρί στον χοντρό μέρος
του τρίφτη. Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε τα χόρτα, το τυρί και τα αυγά τα
τοποθετούμε όλα σε ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε πολύ
καλά να δέοσυν τα υλικά μεταξύ τους. Για την ζύμη αναμειγνύουμε τα
υλικά και πλάθουμε μέχρι να σφίξει. Ανοίγουμε 2 φύλλα, το ένα το
τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί, βάζουμε το μίγμα του μάραθου από πάνω
και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο γυρνώντας τα φύλλα προς τα μέσα για να
μείνουν τα υγρά και η μυρωδιές μες την πίττα. Προθερμαίνουμε τον
φούρνο στου 180 – 200 βαθμούς , αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με
αυγό, και ψήνουμε την πίτα στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Κόβουμε τα
κρεμμύδια σε μισές ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε καλά με τα μανιτάρια,
αφού τα στραγγίσουμε καλά. Βγάζουμε το τηγάνι από το μάτι και αφού
κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αλείφουμε
ένα μέτριο ταψί ή pyrex με λάδι, πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι και
απλώνουμε το φύλλο. Ρίχνουμε λίγο από το κασέρι (λιγότερο από το μισό)
και απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το
υπόλοιπο κασέρι. Χτυπάμε τα αυγά καλά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Περιχύνουμε την πίτα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.
500γρ. ασπρομανίταρα (ή 500γρ. κατεψυγμένα, κομμένα για ευκολία)
200γρ. πατάτες ελαφρώς βρασμένες
2 πράσα
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές άσπρο κρασί
1 μικρό φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
λίγο λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα
πράσα και ψιλοκόβουμε το άσπρο μέρος. Τα τσιγαρίζουμε ελαφρά με λίγο
λάδι και προσθέτουμε τα μανιτάρια που έχουμε πλύνει και κόψει σε λεπτές
φέτες (ή τα κατεψυγμένα). Μόλις φύγουν τα υγρά, προσθέτουμε το κρασί και
την κρέμα γάλακτος. Έπειτα, προσθέτουμε τις πατάτες τριμμένες σε χοντρό
τρίφτη, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον μαϊντανό. Τα ανακατεύουμε
καλά και τα βγάζουμε απ'τη φωτιά.
Στρώνουμε τη σφολιάτα σε ένα
λαδωμένο ταψάκι και απλώνουμε το μίγμα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο
κι αν θέλουμε αλείφουμε με αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για περίπου 50 λεπτά.
Στρώνω το ένα φύλλο της ζύμης σε ταψάκι που έχω αλείψει με λίγο λάδι. Προσθέτω τα μανιτάρια, το μπέικον, το τυρί τριμμένο και την κρέμα γάλακτος. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο ζύμης. Κλείνοντας καλά τις άκρες. Αλοίφω με λίγο λάδι. Ψήνω στους 170C για περίπου 45'.
300 γρ. τυριά τριμμένα (εγώ βάζω παρμεζάνα και milner)
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1-2 πιπεριές κέρατο κομμένες σε ροδέλες
αλάτι, λευκό πιπέρι
1 αβγό χτυπημένο
σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τσιγαρίζουμε
τα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε ελάχιστο λάδι σε μικρή κατσαρόλα μέχρι
να ροδίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζαμπόν/γαλοπούλα, την κρέμα
γάλακτος, αλάτι-πιπέρι και αφήνουμε το μίγμα να δέσει για περίπου 10’.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και
ανακατεύουμε καλά.Σε πυρέξ ή ταψάκι ελαφρώς λαδωμένο ανοίγουμε το πρώτο
φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε τη γέμιση. Προσθέτουμε και τις ροδέλες της
πιπεριάς, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, κλείνουμε καλά στις
άκρες για να μη «δραπετεύσει» η γέμιση, αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό
κάνοντας τρυπίτσες με ένα πηρούνι, και αν θέλουμε πασπαλίζου
... Διαβάστε περισσότερα »
Βάζουμε σε
ένα πυρέξ το βούτυρο λιωμένο. Ρίχνουμε ωμό το μακαρονάκι επάνω στο
βούτυρο. Από πάνω ρίχνουμε το γάλα και τις κούπες με το νερό να πάνε
παντού.
Πασπαλίζουμε τη φέτα και το κεφαλοτύρι και ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε επάνω από τα τυριά.
1 πακέτο μακαρόνια χονδρά (παστίτσιου) κομμένα στη μέση ή χυλοπίτες ή λαζανάκι χονδρο
αυγά
1 ½ λίτρο γάλα
½ κιλό φέτα πικάντικη τριμμένη
¼ κιλού κασέρι πικάντικο τριμμένο
Ελαιόλαδο
3-4 φύλλα χωριάτικα
Βούτυρο για το ταψί και το άλλειμα των φύλλων
Εκτέλεση
Βράζουμε
τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Σε ένα
μεγάλο μπωλ, χτυπάμε 5 αυγά, προσθέτουμε το γάλα και την τριμμένη φέτα,
ανακατεύουμε καλά. Έπειτα ρίχνουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε επίσης
καλά να μουσκέψουν τα μακαρόνια όσο περισσότερο γίνεται, αν χρειαστεί
χρησιμοποιούμαι και τα χέρια μας. Τέλος, ραντίζουμε το μίγμα με λίγο
ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Βυυτυρώνουμε ένα ταψί Νο. 36, και
στρώνουμε τα φύλλα βουτυρώνοντας ελαφρά ανάμμεσα, πρέπει να περισσεύουν
από τα πλάγια. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα των μακαρονιών και γυρίζουμε τα
φύλλα προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα στεφάνι.
Σε ένα
μπωλη χτυπάμε 2 αυγά μαζί με μισό κουταλάκι πιπέρι και το κασέρι,
περιχύνουμε με αυτό το ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
Αδειάζω στο μίξερ το γιαούρτι και το λάδι και τα ανακατεύω μέχρι να ενωθούν καλά.
Ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζω το ανακάτεμα. Η ζύμη θα γίνει μαλακιά και αφράτη.
Παίρνω
λίγη στο χέρι και τυλίγω ένα - ένα λουκανικάκι την φορά και το βάζω
στο ταψί. Τα αλείφω με το αυγό και τα βάζω στο φούρνο που έχω
προθερμάνει στους 180 βαθμούς στον αέρα και τα ψήνω 15 λεπτά περίπου.
Το κεσεδάκι που έχει το γιαούρτι το χρησιμοποιώ για μεζούρα στο λάδι.
Τα λουκανικάκια αν θέλετε μπορείτε να τα βάλετε στο μικροκυμάτων για 3 - 4 λεπτά να ψηθούν.
Το ταψί δεν το λαδώνω γιατί η ζύμη είναι αρκετά λαδερή.
Επίσης
για πιο έντονη γεύση βάλτε μουστάρδα με κέτσαπ σε ένα μπολ και αλείψτε
ελαφρά τα λουκανικάκια στην χαρακιά τους πριν τα τυλίξετε.
Επίσης
μπορείτε να πάρετε λουκάνικα Φρανκφούρτης και να τα κόψετε μικρά μόνοι
σας. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σας ανοίξουν στο ψήσιμο.
Σε πυρέξ ελαφρά λαδωμένο, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας
Βάζουμε ελάχιστη κέτσαπ και μουστάρδα και πάνω βάζουμε το gouda
Μετά
στρώνουμε τα λουκάνικα που τα έχουμε χαράξει στη μέση και πάνω τις
φέτες ντομάτας και την πιπεριά και πασπαλίζουμε με το αλάτι, τη ρίγανη
και το πιπέρι. Τελει
... Διαβάστε περισσότερα »
λουκάνικο χωριάτικο (περίπου όσο το μήκος της σφολιάτας)
1/2 κουτί πασσάτα
1,5 κούπα τριμμένη γραβιέρα
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβω το λουκάνικο
σε λεπτές λωρίδες λόξά και το σωτάρω σε τηγάνι με λίγο λάδι. Ρίχνω την
πασσάτα, λίγο αλάτι (προσοχή γιατί εμένα μου βγήκε λίγο αλμυρή), λίγο
νερό, πιπέρι και αν ταιριάζει με τα γούστα σας μπούκοβο ή ταμπάσκο.
Αφήνω να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το λουκάνικο και να
δέσει αρκετά καλά η σάλτσα. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω στην άκρη να
κρυώσει. Σε ένα ταψάκι στρώνω το φύλλο της σφολιάτας και κόβω στα
πλαϊνά λωρίδες ίσες και από τις δύο πλευρές. Ρίχνω στη μέση τη σάλτσα με
το λουκάνικο και από πάνω το τριμμένο τυρί. Πλέκω σε κοτσίδα και βάζω
στο φούρνο να ψηθεί μέχρι να ροδίσει (περίπου μισή ώρα στους 170C).
1 κιλό ζυμάρι για ψωμί φουσκωμένο(δικό σας ή απο το φούρνο)
2-3 αυγά
500-700 γρ τυρί φέτα σκληρή ή τρίμματα (πουλάνε στα σ/μ αν το ζητήσετε) τυριού
λάδι
Εκτέλεση:
Παίρνουμε
το ζυμάρι φουσκωμένο ,ρίχνουμε το τυρί σε κομματάκια τα αυγά και το λάδι
ανακατεμένα μεταξύ τους όπως κάνουμε για την πίτα.Ζυμώνουμε καλά να
ανακατευτούν καλά .Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί λαδώνουμε απο πάνω και
το ψήνουμε όπως το ψωμί.
Σε μία λεκάνη
ανακατεύουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και τη μαγιά και προσθέτουμε τόσο
ζεστό νερό ώστε να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια
μας. Σε ένα πυρέξ βάζουμε αρκετό λάδι και στρώνουμε τη ζύμη. Αφήνουμε
μισή ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει λίγο. Κατόπιν, ρίχνουμε από
πάνω την ντομάτα, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, αλάτι και ξανά λάδι. Ψήνουμε
σε μέτριο φούρνο για 40' περίπου.
Διαλυουμε τη
μαγια με το χερι μας και την ανακατευουμε σε ενα μικρο μπολακι με 2-3
κουταλιες χλιαρο νερο και 2 κουταλιτσες αλευρι.
Αφηνουμε για 5 λεπτα να φουσκωσει και επειτα ζυμωνουμε το προζυμι μας μαζι με ολα τα υπολοιπα υλικα.
Μολις
εχουμε ενα αφρατο ζυμαρι που ξεκολλαει απο τα τοιχωματα και δεν κολλαει
στα χερια σκεπαζουμε τη λεκανη μας σε ζεστο μερος και αφηνουμε τη ζυμη
να φουσκωσει για 15 λεπτα (δε θελουμε οι λαγανες μας να γινουν πολυ
φουσκωτες).
Χωριζουμε το ζυμαρι σε 4-5 ισα μερη και πασπαλιζουμε τις λαμαρινες μας με σουσαμι.
Βαζουμε απο πανω το καθε κομματι και το απλωνουμε με το χερι μας.
Βρεχουμε
ελαχιστα την επιφανεια με νερο και πασπαλιζουμε και απο πανω σουσαμι
και μετα πιεζουμε με τα δαχτυλα μας για να σχηματιστουν
... Διαβάστε περισσότερα »
Κόβετε το ψωμί σε
φέτες, αφαιρείτε την κόρα και κόβετε τις φέτες σε τετράγωνα κομματάκια.
Βάζετε το λάδι ή το βούτυρο στο τηγάνι να ζεσταθεί. Ρίχνετε μέσα τα
ψωμάκια και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδοψηθούν.
Βγάζετε τα κρουτόν και τα βάζετε επάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν καλά και..... καλή όρεξη.
Μπορείτε
να φυλάξετε τα κρουτόν σε αεροστεγές δοχείο σε ξηρό και σκιερό μέρος
για μελλοντική χρήση. Προσοχή επειδή δεν έχουν συντηρητικά σαν του
εμπορίου καλό είναι να καταναλωθούν άμεσα. Εναλλακτικά μπορείτε να
τα βάλετε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στο φούρνο στους 230 με αέρα για 10
λεπτά (έτσι εκανα εγώ τα δικά μου) Καλή όρεξη
Παίρνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και το βάζουμε στον πάγκο εργασίας μας.
Μ΄ένα
πλαστάκι το ανοίγουμε λίγο και μ΄ένα πινελάκι το αλείφουμε με γάλα.
Βάζουμε στο μισό τη μισή φέτα (αν τα θέλουμε μεγάλα από την μικρή , αν
τα θέλουμε πιο μικρά από τη μεγάλη).
Πατάμε με το χέρι μας ελαφρά να κολλήσει η φέτα και σκεπάζουμε με το μισό φύλλο που δεν έχει τυρί).
Πατάμε
ελαφρά και αρχίζουμε να κόβουμε λωρίδες (με το εργαλείο που κόβουμε την
πίτσα για ευκολία ή μαχαίρι αν δεν έχετε) τις οποίες στρίβουμε και
βάζουμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος.
Με το πινέλο μας αλείφουμε με γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στη μέση στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά και
κατεβάζουμε στους 180 βαθμούς έως ότου ψηθούν από πάνω και από κάτω.
Μπορείτε ν΄ αλείψετε τα φύλλα και με βούτυρο αλλά δεν το συνιστώ γιατί η σφολιάτα έχει από μόνη της πολύ βούτυρο. Αν δεν θέλετε το γάλα μπορείτε και με νερό ή αβγό για καλύτερο χρώμα
Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα κι την αφήνουμε, ώσπου ν' αφρίσει.
Ανακατέουμε
το μίγμα μας με τα υπόλοιπα υλικά και το μισό αλεύρι και χτυπάμε το
μίγμα 2' στο μίξερ, να γίνει λείο. Ρίχνουμε λίγο - λίγο το υπόλοιπο
αλεύρι και ζυμώνουμε σε ζύμη μαλακιά, ελαστική.
Αφήνουμε τη ζήμη μας να φουσκώσει.
Ζυμώνουμε
τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 6 - 8 ίσα μέρη. Ανοίγουμε το καθένα σε
στρογγυλό φύλλο, όχι πολύ λεπτό αλλά ούτε και χοντρό. Το χ
... Διαβάστε περισσότερα »
Παίρνουμε ένα φύλλο σφολιάτας και το χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια. Και κάθε κομμάτι σε 2 μέρη διαγώνια.
Αλείφουμε
κάθε κομμάτι σφολιάτας με λίγο ασπραδι και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Μετά βάζουμε μια κουταλιά πραλίνα και λίγη κουβερτούρα (στη φαρδιά
πλευρά του κάθε τριγώνου) και τυλίγουμε. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα
μέσα και βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος. Αλείφουμε
με το ασπράδι που μας έμενε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Διαλυουμε
την μαγια σε χλιαρο γαλα και λιγο αλευρι, αφηνουμε να φουσκωσει,
ριχνουμε το υπολοιπο αλευρι με τα υπολοιπα υλικα και αφηνουμε παλι να
φουσκωσει
Χωριζουμε σε 6 μπαλες ανοιγουμε φυλλο και κανουμε σχημα κρουασαν
Τα Βαζουμε σε βουτυρωμενο ταψι, αφηνουμε να φουσκωσουν αλειφουμε με κροκαδι και βαζουμε βουτυρο αναμεσα στα κρουασαν.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο, οχι αεροθερμο (πανω κατω) στους 190 βαθμους για 20 λεπτα
Η συνταγη ειναι της Βεφας Αλεξιαδου και ειναι πολυ πετυχημενη.
1 κούπα σπόρους(ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι μαύρο και άσπρο, παπαρουνόσπορο)
2 κούπες σπόρους για επικάλυψη
Εκτέλεση
Βάζουμε
πρώτα τα υγρά και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τους
σπόρους και ανακατεύουμε έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που να μην
κολλάει στα χέρια.
Κρατάμε ένα ποτήρι αλεύρι και το
ρίχνουμε σιγά σιγά έως ότου έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα (αν
χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα).
Στο τέλος βάζουμε και τους σπόρους και ζυμώνουμε απαλά έως ότου πάνε παντού.
Αφήνουμε
τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και πλάθουμε μακριά και λεπτά
μπαστούνια, τα βρέχουμε και τα περνάμε από τους σπόρους (πατάμε ελαφρά
με το χέρι μας να κολλήσουν καλά).
Βάζουμε
σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς περίπου 35 λεπτά έως ότου ροδίσουν
ελαφρά. Αν θέλουμε ψήνουμε σε αέρα στους 160 βαθμούς κ
... Διαβάστε περισσότερα »
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.