Ανακατεύουμε
όλα τα υλικά μαζί σε ένα λεκανάκι. Πλάθουμε κουλουράκια στη μορφή
κριτσινιών ή όπως αλλιώς θέλετε και τα τοποθετούμε σε ταψί. Τα ψήνουμε
στο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με σουσάμι πριν τα ψήσετε
- Μπορείτε να ρίξετε ένα τριμμένο καρότο καθώς ζυμώνετε
-
Πρόσφατα αντικατέστησα το κρασί με μπύρα (δεν έβαλα μπέικιν), πρόσθεσα
κι ένα φλυτζάνι καλαμποκάλευρο και βγήκαν πάρα πολύ νόστιμα
1 κιλό δροσερούς και τρυφερούς καρόνους (γίνεται το ίδιο νόστιμη και με χοντρά δροσερά κρεμμύδια)
½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
4 αυγά
300 γρ. φέτα σκληρή και πικάντικη λιωμένη με το πιρούνι (παλιά αντί φέτα έβαζαν κατσικίσιο τυροζούλι που είχαν όλοι στα σπίτια τους.)
1 φλ. λάδι
2 φλ. γάλα
2 κ.σ. λεμόνι
2-3 πρέζες αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση :
Πλένουμε
τους καρόνους, τους κόβουμε μπαστουνάκια 4-5 εκ. και πετάμε τα
μπουμπούκια. Τους αφήνουμε 5’-10’ στο σουρωτό να στραγγίξουν.
Τους σοτάρουμε με το λάδι 10’-15’ να μαραθούν και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε
μια λεκάνη βάζουμε τα αυγά, το γάλα, το λεμόνι, το αλάτι και τα χτυπάμε
λίγο με το μίξερ χειρός. Ρίχνουμε το φαριν-απ και τα χτυπάμε 1’ να
γίνει ένα παχύρρευστο κουρκούτι λίγο πιο πηχτό από του κ
... Διαβάστε περισσότερα »
Βάζουμε σε ένα βαθύ
τηγάνι τα κρεμμύδια να βράσουν με λίγο νερό.Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη
ζύμη ανακατεύοντας το γιαούρτι, το αλεύρι (όσο πάρει), λίγο λάδι, αλάτι
και πιπέρι. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε μέσα τη ζύμη μας. Μόλις
βράσουν τα κρεμμύδια, τα στραγγίζουμε καλά, τα στρώνουμε πάνω από τη
ζύμη, ρίχνουμε το τυρί και περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος ανακατεμένη
με τα αυγά. Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Ζυμωνουμε ολα τα υλικα μαζι ωσπου να γινει η ζυμη μας μαλακη χωρις να κολλαει.
Εκτελεση
Καθαριζουμε τα
κρεμμυδια και τα βαζουμε ολοκληρα σε κρυο νερο για ενα τεταρτο. Κοβουμε
τα κρεμμυδια σε μικρα τετραγωνακια και ανακατευουμε με τα υπολοιπα
υλικα. Αλειφουμε το ταψι με λαδι και στρωνουμε τρια φυλλα τα οποια
λαδωνουμε αναμεσα. Ριχνουμε τη γεμιση και σκεπαζουμε με αλλα τρια φυλλα.
Χαραζουμε την πιτα ριχνουμε λιγο λαδι απο πανω και την ψηνουμε σε
προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους για μια ωρα περιπου.
Βαζουμε το αλευρι
σε ενα μπωλ, ριχνουμε το γαλα λιγο λιγο και φτιαχνουμε ενα κουρκουτι..
ζεσταινουμε το μισο λαδι, σοταρουμε τα κρεμμυδια και τα φρεσκα να
μαλακωσουν, κατεβαζουμε αποτη φωτια ριχνουμε το ταμπασκο και τα ριχνουμε
στο κουρκουτι. Κατοπιν ριχνουμε τα αυγα, το τυρι, τις λιαστες ντοματες,
το μαιντανο, αλατοπιπερο και ανακατευουμε ολα τα υλικα μαζι. Λαδωνουμε
με μπολικο λαδι ενα ταψι και ριχνουμε μεσα το μιγμα ψηνουμε στους 170
βαθμους μεχρι να ροδισει.
2
κιλά Αρνί βρασμένο με λίγο βούτυρο, και αλατοπίπερο, ελαφρά
καβουρδισμένο, και βρασμένο και ξεκοκαλισμένο. Κρατώ στην άκρη το ζουμί
του που είναι περίπου 2 λίτρα.
Κάνω 10 φύλλα, 8 χοντρά και 2 λεπτότερα και μεγαλύτερα, με :
1 αυγό,
¾ κιλού αλεύρι ,
1 περίπου ποτήρι χλιαρό νερό, και τα ζυμώνω καλά, και τα ανοίγω
σε κορν φλάουρ.
Ψήνω τα 8 φύλλα ξεχωριστά ένα- ένα να ροδίσουν στον φούρνο, και τα σπάζω καθένα σε 5-6 κομμάτια.
Στήσιμο πίτας και τρόπος ψησίματος:
Στρώνω στο ταψί τα 2 λεπτά και μεγαλύτερα φύλλα από κάτω και να προεξέχουν.
Απλώνω, κατόπιν τα 4 κομματιασμένα φύλα, και από επάνω το κομματιασμένο
και στραγγισμένο κρέας. Από επάνω πάλι στρώνω τα υπόλοιπα 4 φύλλα που
είναι κομματιασμένα. Και γυρίζω τα 2 πρώτα και άψητα φύλλα σε κόθρο.
Ψήνω κανονικά για πολύ λίγο, μέχρι να ροδίσουν τα άψητα φύλλα. Τότε
παίρνω τον ζωμό και περιχύνω την πίτα , και ψήνω ακόμη 10΄στον φούρνο
να πιεί το ζουμί και η πίτα είναι έτοιμη και πολύ γευστική
1 ολόκληρη φλούδα από 1 πορτοκάλι για λεπτό άρωμα (επέμβαση Αρετης Πιστιόλα)!
1 φλιτζάνια λάδι και έξτρα ποσότητα 1-2 κουταλιές λάδι για το λάδωμα του ταψιού και των φύλλων.
2-4 φύλλα χωριάτικα (2 από επάνω + 2 από κάτω)
Τραχανάς ξινός στεγνός ή σταρένιος 1-2 μονές χούφτες.
Καλό λάδωμα επάνω από την πίττα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η συνταγή αυτή δεν θέλει αυγά.
Εκτέλεση
Τσιγαρίζω
στο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτω 1 κουταλιά νερό και τα κομματάκια του
κρέατος και την φλούδα του πορτοκαλιού (για να πάρει την
<γουρουνίλα>, και να δώσει στην πίτα λεπτό άρωμα)!! Βάζω αλάτι και
πιπέρι και την ντομάτα . Προσθέτω και το πολύ νερό και το αφήνω να
βράσει καλά , και να μείνουν αρκετές (6-7) βαθιές κουταλιές νόστιμη
σάλτσα στο τέλος. Σουρώνω το κρέας , πετώ την φλούδα του πορτοκαλιού,
και κρατάω την σάλτσα σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ με το σκέτο κρέας,
προσθέτω τον τραχανά. Τα ανακατεύω πολύ καλά.
Σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στρώνω 2 φύλλα από κάτω επίσης καλά λαδωμένα. Ρίχνω
μέσα το κρέας ανακατεμένο με τον τραχανά και την ντομάτα, χωρίς το
... Διαβάστε περισσότερα »
Στρώνω το
φύλλο σε βουτυρωμένο πυρέξ και ρίχνω επάνω το ένα φλυτζάνι τυρί.Σωτάρω
τον κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο λάδι,προσθέτω το
αλατοπίπερο και λίγο νερό.Το σιγοβράζω 20 λεπτά,προσθέτω τον μαιντανό
(εγώ τον κόβω στο multi) και τα τρία αυγά χτυπημένα, ανακατεύω και το
αδειάζω πάνω στη σφολιάτα.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ,προσθέτετε το υπόλοιπο ένα φλυτζάνι τυρί και
1 κρόκος αυγού χτυπημένος με 1 κουτ. γλ. κρύο νερό
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και τα ανοίγετε σε στρογγυλό σχήμα (περίπου 23 εκ. διάμετρο).
Ακουμπάτε
ένα κομμάτι σε επιφάνεια εργασίας και τακτοποιείτε το 1/4 απο το
κρεμμύδι και τα καρότα. Σκεπάζετε με 1/4 της ποσότητας του κρέατος,
αλατοπιπερώνετε και ακουμπάτε επάνω και 1/4 από τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνετε. Αλείφετε τις άκρες της ζύμης με νερό και τις σσηκώνεται προς τα επάνω πιέζοντας τες να ενωθούν.
Τις τακτοποιείτε σε χαρτί ψησίματος. Επαναλάβετε τη διαδικασία 3 φορές ακόμη με την υπόλοιπη ζύμη και τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζετε στο ψυγείο και αφήνετε για 20 λεπτά περίπου. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αλείφετε
τις πίτες με τον χτυπημένο κρόκο και κάνετε μια μικρή τρυπούλα στο
κέντρο της καθεμιάς. Βάζετε στον φούρνο και ψήνετε για 15 λεπτά.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνετε για 25-30 λεπτά ακόμη.
Βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να "σταθούν" για 15-20 λεπτά , μεταφέρετε σε πιάτα και σερβίρετε αμέσως!
300 γρ. ανθότυρο (ή οποιοδήποτε άλλο μαλακό λευκό τυρί προτιμάτε)
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κυβάκια
2 λεπτά καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 αυγό
1 κύβο λαχανικών
Ελαιόλαδο
Λίγο άνηθο
Δυόσμο
Αλάτι , Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε τα κομμάτια
του κρέατος να βράσουν μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο. Κατά τη διάρκεια
ξαφρίζετε το νερό και δεν προσθέτετε ούτε αλάτι ή πιπέρι γιατί θα
σκληρύνει το κρέας. Όταν είναι έτοιμο το στραγγίζεται και κόβεται το
κρέας σε μικρά κομματάκια.
Σε μια κατσαρόλα
ζεσταίνεται το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι, την πατάτα, το
καρότο και το πράσο. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να
βράσουν λίγο. Προσθέτετε τα κομματάκια του κρέατος και το ζωμό λαχανικών
διαλυμένο σε 100 ml ζεστό νερό. Ανακατεύεται καλά και το αφήνετε να
βράσει μέχρι να σωθεί όλο του ζουμί. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη
φωτιά και προσθέτετε τον άνηθο ψιλοκομμένο και το δυόσμο καθώς και το
τυρί τριμμένο και ανακατεύετε καλά για να ενωθούν τα υλικά.
Παίρνετε
ένα πυρέξ και το αλείφετε με λάδι. Ανοίγετε το φύλλο της σφολιάτα και
το κόβετε σε δύο κομμάτια ένα μικρό και ένα μεγάλο σε αναλογίες 2/3 και
1/3. Παίρνετε το
... Διαβάστε περισσότερα »
Προσθέτουμε τα ντοματακια την κανέλλα το αλατοπίπερο και τη μαντζουράνα .
Βάζουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το κρέας μας να μαγειρευτεί για 40 λεπτά στη χύτρα.
Ανοίγουμε την χύτρα και αφαιρουμε το ξυλακι κανελλας .Αφού κρυωσει και πριν βάλουμε το κρέας στο ταψί προσθέτουμε το ρύζι.
Προσοχη:το κρέας μας πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι.
Εκτέλεση ζύμης και άνοιγμα φύλλου:
Ανακατεύουμε
όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να έχουμε
μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας αλλά να είναι αφρατη.
... Διαβάστε περισσότερα »
Παίρνουμε
το μισό κουνουπίδι, το πλένουμε, το στεγνώνουμε και αφαιρούμε το σκληρό
μέρος. Όπως είναι το βάζουμε στο μούλτι και το χτυπάμε καλά να τριφτεί.
Γίνονται πολύ μικρά κομματάκια, περίπου σαν τραχανάς.
Χτυπάμε
τα αυγά, τη φέτα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά με το τριμμένο
κουνουπίδι μέχρι να γίνει πηκτός χυλός. Χρειάζονται περίπου 4 κούπες
τριμμένο κουνουπίδι.
Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο και από
πάνω στρώνουμε το χυλό, να έχει πάχος γύρω στο 1 εκατοστό. Κάνουμε ίσια
την επιφάνειά του με κουτάλι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200
βαθμούς, να ροδίσει η επιφάνεια.
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι, το αλάτι και το μέλι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε
το μίγμα στο μίξερ και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμωνουμε σε
μετρια ταχυτητα μεχρι να εχουμε μια αφρατη ζυμη η οποια θα πλαθεται
(μπορει σαν υφη να κολλαει λιγο λογω του μελιου).
Αφηνουμε να ξεκουραστει για καμμια ωρα και να φουσκωσει.
Πλαθουμε
μπαστουνια σε παχος το πολυ 1 εκατοστο (για να μας γινουν τραγανα) και
μηκος 20 εκατοστα και ενωνοντας τις 2 ακρες σχηματιζουμε κουλουρια.
Τα βουταμε σε ενα πιατακι με αρκετο νερο και αμεσως σε μπολικο σουσαμι.
Διαλύστε τη
μισή μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, ρίξτε 2 - 3 κουταλιές αλεύρι να
γίνει χυλός κι αφήστε τη να σταθεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος 24 ώρες.
Διαλύστε την υπόλοιπη μαγιά, λίγο πριν ζυμώσετε, σε 1/2 κούπα χλιαρό
νερό, ανακατέψτε μέσα 2 - 3 κουταλιές αλεύρι κι αφήστε τη να σταθεί 15',
να φουσκώσει.
Κοσκινίστε τα 3/4 του αλευριού, μαζί με το αλάτι
σε μια λεκάνη ζυμώματος και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη
ζάχαρη, το λάδι, τις δύο μαγιές και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώστε,
παίρνοντας το αλεύρι λίγο - λίγο από τριγύρω και προσθέτοντας όσο ακόμη
χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη μάλλον σφικτή και εύπλαστη. Σκεπάστε
την κι αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε
όγκο.
Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και ζυμώστε την 5'. Πάρτε
κομμάτια ζύμης στο μέγεθος μικρού μανταρινιού και πλάστε κορδόνια, στο
πάχος του μικρού δάχτυλου. Βουτήξτε τα στα γρήγορα σ' ένα μπολ με νερό
και τυλίξτε τα μέσα στο σουσάμι. Πατήστε τις δύο άκρες να κολλήσουν σε
σχήμα Ο και αραδιάστε τα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου, στρωμένο
σε λαμαρίνα.
Τσιγαρίζουμε
το κρεμμύδι, την πιπεριά και το μπέικον, προσθέτουμε τα μανιτάρια και
το κοτόπουλο, σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σέλινο και το
καρότο.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ μέτριου μεγέθους, στρώνουμε τα
δύο φύλλα και ρίχνουμε την γέμιση. Χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα
γάλακτος και τα προσθέτουμε πάνω από την γέμιση
Προσθέτουμε την παρμεζάνα, στρώνουμε τα άλλα δύο φύλλα, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι
Ανοίγουμε τρύπες με ένα πιρούνι και ψήνουμε την πίτα μας στους 150° C για 50 λεπτά περίπου (μέχρι να ροδίσει).
Βράζω το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι και τα κρεμμύδια στο νερό.
Όταν βράσει το ξεκοκαλίζω και το κάνω ψιλά κομματάκια.
Συνεχίζω να βράζω το νερό με τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν χυλός πηχτός και τα περνώ στο μπλέντερ να γίνου σαν αραιή κρέμα.
Μόλις
κρυώσει, προσθέτω το κοτόπουλο και τα αρωματικά και λίγο ακόμα
αλατοπίπερο αν χρειαστεί, το τυρί, τα αυγά κτυπημένα και το μισό
βούτυρο, και ανακατεύω να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.
Στρώνω σε
πυρέξ βουτυρωμένο τα μισά φύλα βουτυρωμένα ένα -ένα και το μείγμα από
επάνω. Από επάνω τέλος, στρώνω βουτυρωμένα και τα άλλα μισά φύλλα και
ψήνω κανονικά μέχρι να χρυσίσει η πίτα μας, περίπου για 1 ώρα σε σιγανό
φούρνο. Αφού κρυώσει την κόβουμε.
4 κούπες κοτόπουλο βρασμένο και "μαδημένο"(ίνες-ίνες με τα χέρια μας)
2 κούπες κίτρινα τυριά
περίπου 10 φέτες μπέικον ή γαλοπούλα καπνιστή
2 πιπεριές(αν θέλουμε βάζουμε μια πράσινη και μια κόκκινη για χρώμα)
3 αυγά
αλάτι, πιπέρι
2 κούπες μπεσαμέλ
βιτάμ
Εκτέλεση:
Σε
μεγάλο μπολ βάζουμε το κοτόπουλο,τα τυριά,το μπέικον ή τη γαλοπούλα
κομμένα σε μικρά κομμάτια, τις πιπεριές ψιλοκομμένες και τα αυγά ελαφρά
χτυπημένα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Σε ελαφρώς λαδωμένο πυρέξ (~28x35cm) απλώνουμε τη σφολιάτα. Πρέπει να καλύπτει περίπου μέχρι τη μέση τα τοιχώματα του σκεύους.
Απλώνουμε
μέσα τη γέμιση, από πάνω ρίχνουμε τη μπεσαμέλ και διπλώνουμε το φύλλο
από τα τοιχώματα προς τα μέσα ώστε να μην ξεχειλίζει η κρέμα.
Από πάνω ρίχνουμε σε διάφορα σημεία βιτάμ, σε μικρά κομματάκια.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα, να πάρουν χρώμα η σφολιάτα και η μπεσαμέλ.
½ κοτόπουλο βρασμένο, ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
¾ της κούπας φρέσκο γάλα
1 κούπα γκούντα τριμμένο(ή ότι άλλο τυρί προτιμάτε)
Αλάτι-πιπέρι
Γλυκιά πάπρικα
Άνηθο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 με 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
½ κιλό φύλλο(κατά προτίμηση σπιτικό) κρούστας
Εκτέλεση:
Αφού βράσουμε το κοτόπουλο ή ακόμα αν μας έχει περισσέψει από την προηγούμενη μέρα, το τεμαχίζουμε σε κυβάκια.
Βάζουμε
το λάδι στο τηγάνι και γυρίζουμε λίγο το κρεμμύδι με την πιπεριά και
προσθέτουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το γάλα, το
αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και τον άνηθο και αφήνουμε να πάρει μια
βράση.
Αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά βλέπουμε αν έχει
μείνει αρκετό υγρό (από το γάλα) και προσθέτουμε ανάλογα και την
τριμμένη φρυγανιά (δε θέλουμε πολλά υγρά). Αφήνουμε στην άκρη να
κρυώσει.
Όταν κρυώσει προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και
ανακατεύουμε. Βάζουμε τη γέμιση ανάμεσα στα φύλλα, χαράσσουμε την πίτα,
τη λαδώνουμε ελαφρά και την ψήνουμε στους 180ο ωσότου πάρει ένα
χρυσοκόκκινο χρώμα.
Ένα πακέτο έτοιμο φύλλο χωριάτικο.(αυτό που έχει δύο χοντρά φύλλα μέσα)
2 στήθη κοτόπουλου όχι τεράστια αλλά ούτε και μικρά
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κονσέρβα μανιτάρια
250γρ μπεϊκον
350γρ ρεγκάτο τριμμένο
1 αυγό
1 κρέμα γάλακτος
λίγη φρυγανιά τριμμένη
σουσάμι αν θέλουμε
Διαδικασία
Βράζουμε τα στήθη του κοτόπουλου και τα μαδάμε τελείως.
Κόβουμε σε πολύ, πολύ μικρά κομματάκια τις πιπεριές (εγώ τις κάνω και στο multi αλλά προσέχω να μη λιώσουν).
Ψιλοκόβουμε επίσης το μπέικον και τα μανιτάρια αφού τα έχουμε ξεπλύνει από το υγρό της κονσέρβας και έχουν στραγγίξει.
Αναμιγνύουμε
όλα αυτά τα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, το
ρεγκάτο και τη κρέμα γάλακτος. Αν το μείγμα μας είναι αραιό προσθέτουμε
και λίγη φρυγανιά για να τραβήξει τα πολλά υγρά.
Βουτυρώνουμε
ένα πυρέξ και βάζουμε το ένα από τα δύο φύλλα μας. Απλώνουμε τη γέμιση
της κοτόπιτας και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
Πασαλείβουμε με
αυγό την επιφάνεια του φύλλου και αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η πίτα από πάνω και από
κάτω.
Βράζουμε το
κοτόπουλο με τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι. Όταν βράσει το βγάζουμε και
το ξεψαχνίζουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο των κρεμμυδιών μέχρι να πιουν
όλο το ζουμί, μετά το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κατόπιν προσθέτουμε
τα ψαχνά του κοτόπουλου, το τυρί, τα αυγά λίγο χτυπημένα, το
μοσχοκάρυδο, και αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Βουτυρώνουμε το ταψί
και στρώνουμε τα μισά φύλλα. Βάζουμε την γέμιση και τα υπόλοιπα φύλλα.
Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο. Χαράζουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για
25΄-30΄.
2 φλυντζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και κάτι επιπλέον, για τη φόρμα του κέικ
2 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
1 φλυντζάνι γραβιέρα τριμμένη
2 κολοκύθια μεγάλα τριμμένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα
Εκτέλεση:
Σε ένα
μπωλ, ανακατεύουμε τα τρία πρώτα υλικά. Σε μια λεκανίτσα, τοποθετούμε το
αλεύρι, το μπαίκιν και το αλάτι-πιπέρι. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του
μπωλ στη λεκανίτσα και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα τριμμένα
κολοκύθια.
Παίρνουμε μια στενόμακρη φόρμα για κέικ και αφού
την λαδώσουμε, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Προθερμαίνουμε τον
φούρνο στους 200 βαθμούς, και όταν τοποθετήσουμε την φόρμα μας,
κατεβάζουμε τη θερμοκρασία, στους 180 βαθμούς, για μια ώρα.
Δοκιμάζουμς
με ένα ξύλινο καλαμάκι ή πιρούνι, εάν το καλαμποκόψωμο είναι στεγνό,
οπότε το βγάζουμε από το φούρνο και σε λίγο, το ξε-φορμάρουμε.
2 κούπες αλεύρι (καλαμποκάλευρο αν έχετε, αν όχι, το κανονικό)
1 κούπα λάδι
1 κούπα γάλα
1 μπέικιν πάουντερ
3 κολοκυθάκια
1/2 κιλό φέτα
4 αυγά
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα τρίβουμε στον τρίφτη και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Χτυπάμε
στο μίξερ το γάλα, το λάδι, τα αυγά, το αλεύρι και το μπέικιν. Αφού
χτυπηθούν καλά, στο τέλος προσθέτουμε το τυρί τριμμένο και τα
κολοκυθάκια αφού τα στραγγίσουμε καλά.
αλείφουμε ένα τάψί 30εκ.
με λάδι και τοποθετούμε το μείγμα. Το βάζουμε στο φούρνο στους 180
βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Κόβουμε
τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα ελάχιστο λάδι
και βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο μπέικον. Αφού
τα΄αφήσουμε για λίγο , ρίχνουμε και τα κολοκυθάκια και τ΄ αφήνουμε να
πιούν τα υγρά τους΄. Μόλις μείνουν με το λάδι τους σβήνουμε τη φωτιά και
τα΄αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Έπειτα ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και
ακακατεύουμε ελαφρά. Σε ελαφρά λαδωμένο πυρέξ βάζουμε το ένα φύλλο
σφολιάτας και πάνω τη γέμιση. Τελειώνουμε με το άλλο φύλλο. Χαράζουμε
την πίτα και τη ραντίζουμε μ΄ελάχιστο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο τους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά
Παρατηρήσεις
Τα κολοκυθάκια με το ανακάτεμα στην κατσαρόλα θα λιώσουν αρκετά και έτσι γλιτώνουμε το τρίψιμο.
Προσοχή τα φετάκια να είναι λεπτά.
Αν δεν σας αρέσει η κρέμα γάλακτος αντικαταστήστε με ένα αυγό και μισή κούπα γάλα, αλλά η κρέμα του πάει πολύ!
Δοκιμάστε πριν βάλετε αλάτι γιατί τα τυριά και το μπεικον αρκούν.
Απο
το προηγουμενο βραδυ εχουμε τριψει την κολοκλυθα μας ,την εχουμε
αλατισει κα την αφηνουμε σε ενα σουρωτηρι να βγαλει τα υγρα της.Καθε
τοσο την στιβουμε με τα χέρια μας και αν θελουμε την τυλιζουμε σφικτα σε
μια πετσετα ή τουλι και καθε τοσο το σφίγγουμε να βγαλει τα υγρά.
Τσιγαρίζουμε σε λιγο λάδι το ξερο κρεμμύδι να ξανθυνει και το αφηνουμε να κρυώσει.
Σε μια λεκανη ψιλοκόβουμε ολα τα λαχανικά μας.
Προσθέτουμε ολα τα υλικα και το κρεμμυδι συν λιγο εξτρα λαδακι και ανακατευουμε.
2 ποτήρια του νερού κολοκύθι τριμμένο στον τρίφτη,ωμό με τη φλούδα του
1 ποτ.ελαιόλαδο
1/2 ποτ.γάλα
1 ποτ.τριμμένη φέτα
1 ποτ.διάφορα τυριά τριμμένα
2 ποτ.αλεύρι γ.ο.χ.
3 αυγά
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 φακ.baking
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
δυόσμος ψιλοκομμένος-
1 μικρή πατάτα τριμμένη στον τρίφτη
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα
υλικά ανεξαρτήτως σειράς σε μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσέχουμε λίγο το αλάτι, αν η φέτα μας και τα υπόλοιπα τυριά είναι
αλμυρά. Η πατάτα κάνει πιο πλούσια την πίτα, αν θέλετε μπορείτε να την παραλείψετε.
Λαδώνουμε
ένα πυρέξ (αυτό που χρησιμοποιώ εγώ είναι περίπου 25x30cm), απλώνουμε
μέσα καλά το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180
βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Τρίβουμε
τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια στο χοντρό του τρίφτη. Τους ρίχνουμε λίγο
αλάτι και τα αφήνουμε 20' περίπου στο σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά
τους. Τα στίβουμε καλά και τα βάζουμε σε βαθύ μπωλ. Προσθέτουμε τη φέτα
σε κυβάκια, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και το αυγό. Ανακατεύουμε καλά
μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει στρώνουμε
το ένα φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο
φύλλο, ρίχνουμε από πάνω λάδι και τρυπάμε με το μαχαίρι σε διάφορα
σημεία. Ψήνουμε στους 180C 45' περίπου μέχρι να γίνει η πίτα μας.
Σοταρουμε τα
κρεμμυδια με τον κιμα,αλατοπιπερωνουμε και σβηνουμε με κρασι..βαζουμε
αρκετο κρασι και σκεπαζουμε μεχρι να πιει τα νερα. Προσθετουμε το
απανακι και ανακατευουμε καλα. Το σπανακι κανει πιο αναλαφρη την
πιτα,χωρις να ειναι πολυ εντονη η γευση του-δινει αρωμα και χρωμα
κυριως.
Σε ενα λαδωμενο ταψι στρωνουμε 4 φυλλα καλα λαδωμενα,και
βαζουμε ατακτα λιγη γεμιση..μετα βαζουμε αλλο φυλλο,γεμιση,φυλλο,γεμιση
ωσπου να τελειωσουν τα υλικα.
Φροντιζουμε να σκεπασουμε τελικως την πιτα με 3 φυλλα.
Χαρασσουμε με ενα μαχαιρι και ραντιζουμε με νερο.
Στρωμμενα ετσι τα φυλλα συγκρατουν τον κιμα καλυτερα απο το να βαζαμε
μισα πανω-μισα κατω. Προθερμασμενος φουρνος για 3 τεταρτα της ώρας
στους 170 βαθμους.
Σωτάρω
το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτω τον
κιμά και αφήνω να σωταριστεί πολύ καλά. Προσθέτω την ντομάτα, το αλάτι
και το πιπέρι. Αφήνω τον κιμά να γίνει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μείνει
τελείως στεγνός. Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το τυρί τριμμένο. Στρώνω
σε μεγάλο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας αλείφοντας ενα ενα φύλλο με λάδι.
Απλώνω τη γέμιση του κιμά και σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα αλειφοντάς
τα και αυτά με λάδι. Ψήνω στους 170 βαθμούς περίπου μία ώρα. Καλή όρεξη!!
Βούτυρο για άλειμμα και αλεύρι για πασπάλισμα της φόρμας
Εκτέλεση:
Χτυπάτε το
βούτυρο με τα αυγά. Προσθέτετε το γάλα με τα τα τυριά και συνεχίζετε να
ανακατεύετε. Αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ
και τα ρίχνετε λίγο-λίγο στο μείγμα ανακατεύοντας.
Προσθέτετε τα λουκάνικα και ανακατεύετε με κουτάλι, να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
Αλείφετε
με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.
Αδειάζετε μέσα το μείγμα και ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου.
Για να
βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί, βυθίζεται στο κέντρο του κέικ μία
οδοντογλυφίδα και αν βγει καθαρή, δε χρειάζεται άλλο ψήσιμο.
3 μισες πιπεριες (πρασινη, κιτρινη, πορτοκαλι ή κοκκινη) κομμενες σε μικρα κυβακια
1 κουπα τριμμενο κασερι
1 κουπα τριμμενο γκουντα
1 κουπα τριμμενο πεκορινο
1/2 κουπα τριμμενη φετα
4 αυγα
1 μικρο κρεμμυδι ψιλοκομμενο σε μικρους κυβους
300 ml κρεμα γαλακτος
100 γρ βουτυρο
λιγο αλατι
λιγο πιπερι
λιγη παπρικα
λιγο λαδι για το τηγανι
Εκτελεση
Σε ενα
τηγανακι βαζουμε ελαχιστο λαδακι και σωταρουμε ελαφρα κρεμμυδι,
πιπεριες, ζαμπον, μπεικον και ελιτσες, σε χαμηλη φωτια ισα να μαραθουν
και να καπνιστουν ολα τα υλικα απο το μπεικον.
Ζεματιζουμε
για 5 λεπτα σε νερο που βραζει τα λαχανικα μας. Τα σουρωνουμε και τα
στεγνωνουμε πανω σε στεγνη πατσετα. Τα σοταρουμε με μια κουταλια απο το
βουτυρο και τα αφηνουμε να κρυωσουν.
Χτυπαμε στο μιξερ το
βουτυρο να αφρατεψει και ριχνουμε ενα ενα τα αυγα να ενσωματοθουν.
Συνεχεια προσθετουμε το γαλα, το ζαμπον, τη φετα, τα λαχανικα και τελος
το αλευρι λιγο λιγο ανακατευοντας.
Βουτυρονουμε μια φορμα και ριχνουμε το μιγμα. Ψηνουμε στους 170 βαθμους για 1 ωρα.
Ανοίγουμε με τα δάκτυλα το φύλλο μέχρι να απλώσει καλά και στρωνουμε το μισό στο πυρέξ.
Ρίχνουμε το κασέρι και καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε την πίτα. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε πάνω στην πίτα.
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει.
Στην
πίτα αυτή μπορούμε να κάνουμε πολλές αλλαγές. Μπορούμε να προσθέσουμε
ζαμπόν, ή και άλλα είδη τυριών ,να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με κρέμα
γάλακτος. Οπως και να την φτιάξει κανείς είναι πολύ νόστιμη. Καλή ορεξη και καλή επιτυχία!
Ανοίγουμε με τα δάκτυλα το φύλλο μέχρι να απλώσει καλά και στρωνουμε το μισό στο πυρέξ.
Ρίχνουμε το κασέρι και καλύπτουμε με το υπόλοιπο φύλλο.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε την πίτα. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα ρίχνουμε πάνω στην πίτα.
Ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσει.
Στην
πίτα αυτή μπορούμε να κάνουμε πολλές αλλαγές. Μπορούμε να προσθέσουμε
ζαμπόν, ή και άλλα είδη τυριών ,να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με κρέμα
γάλακτος. Οπως και να την φτιάξει κανείς είναι πολύ νόστιμη. Καλή ορεξη και καλή επιτυχία!
Σε ένα μπολ
ετοιμάζετε τη γέμιση, ανακατεύετε τα τυριά με το μαϊντανό, τα αυγά
χτυπημένα και το αλατοπίπερο. Απλώνετε σε επίπεδη επιφάνεια 4 φύλλα,
αλείφετε με καλαμποκέλαιο το μισό από κάθε φύλλο και το διπλώνετε στη
μέση. Αλείφετε και το εξωτερικό μέρος που βρίσκετε από πάνω. Αλείφετε
ένα πυρέξ με το καλαμποκέλαιο και βάζετε ένα φύλλο το οποίο αλείφετε και
αυτό με καλαμποκέλαιο. Απλώνετε δύο διπλωμένα φύλλα και ακολούθως ένα
απλωμένο που το αλείφετε και αυτό με το καλαμποκέλαιο. Απλώνετε τη
γέμιση και γυρίζετε τα κάτω φύλλα να σκεπάζουν τη γέμιση. Επαναλαμβάνετε
τη διαδικασία με τα φύλλα. Ένα ολόκληρο, δύο διπλωμένα, ένα ολόκληρο.
Γυρίζετε τα φύλλα προς το κάτω μέρος του πυρέξ.Αλείφετε όλη την
επιφάνεια με το καλαμποκέλαιο και τη χαράζετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, την σόδα, το αλάτι και το μπέκιν.
Προσθέτουμε
τα αυγά, το καλαμποκέλαιο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε συνεχώς για
4 με 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρύδια και τα καρότα. Ανακατεύουμε πολύ
καλά.
Αδειάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Βάζουμε
τη μισή ποσότητα κρέμα γάλακτος στο μισό φύλλο. Πάνω απλώνουμε τις
φέτες ζαμπόν και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Από πάνω στρώνουμε το
τυρί και γυρίζουμε το ελεύθερο μέρος του φύλλου πάνω από το τυρί.
Προθερμαινουμε τον φουρνο και βαζουμε και το ταψι ισα ισα να ζεσταθει λιγακι!
Βγάζουμε το ταψι και το βουτηρωνουμε.
Επειτα βαζουμε το ενα φυλλο και με ενα πινελο αλειφουμε λαδι σε ολη του την επιφανεια. Κανουμε το ιδιο με ακομα ενα φυλλο.
Επειτα τοποθετουμε το τυρι, πανω απ το τυρι την σαλτσα και απο πανω το ζαμπον!
Τελος τοποθετουμε το τελευταιο φυλλο και το αλειφουμε κι αυτο καλα με λαδι!
Τοποθετηστε
το στο φουρνο. Μολις αρχισει να κανει κρουστα αλλα πριν παρει χρωμα,
βγαλτε εξω το ταψι και αλλειψτε το με ενα χτυμημενο αυγο για να παρει
ωραιο χρωμα και να γινει ωραια η κρουστα!!!
Ανακατεύουμε πολύ καλά τα εξής υλικά: φέτα, γιαούρτι, αυγά, γάλα, λίγο
ελαιόλαδο,το τριμμενο τυρι και το πιπεράκι Ρίχνουμε το αλεύρι και το
μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα Ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και
το προσθέτουμε στο μείγμαΡίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο πυρέξ ή στο ταψάκι
μας (όχι μεγάλο ταψί) και πασπαλίζουμε με αρκετή τριμμένη φρυγανιά
ρίχνουμε το μείγμα και πασπαλίζουμε ξανά με τριμμένη φρυγανιά Ψήνουμε
την πίτα στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 40` (εξαρτάται από τον
φούρνο μας. Η πίτα πρέπει να φουσκώσει και να ροδίσει). Σε αυτή την
πιτουλα μπορείτε να προσθέσετε και ότι άλλο θέλετε σκέτη με τυρί και
ανηθο,μανιταρια πιπεριά.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.