500 γρμ .ίσως και λίγο παραπάνω αλεύρι ολικής άλεσης
30 γρμ μαγιά
100 γρμ λάδι
1 μέτριο κρεμμύδι
δυόσμο, κολιανδρο ,άνηθο
200 γρμ ελιές χωρις κουκούτσι
λίγο σουσάμι
αλάτι
Εκτέλεση
Γυαλίζουμε λίγο το κρεμμύδι στο τηγάνι, αφού το ψιλοκοψουμε . Δεν το τσιγαρίζουμε.
Βάζουμε
σε λεκάνη, το νερό χλιαρό, το αλάτι τη μαγιά, το λάδι και τα
κρεμμύδια. Τα ανακατεύουμε, προσθέτοντας το αλεύρι . λίγο πριν το
τέλος ρίχνουμε τις ελιές και τα μυρωδικά.
Βάζουμε τη ζυμη σε μετριο ταψι, πασπαλίζουμε με σησάμι και ψηνουμε για 45 λεπτα στους 180 β.
Η ζυμη που θα παρετε δεν θα ειναι σαν του ψωμιου. θα ειναι πιο σφιχτή, απο του κεικ τη ζύμη.
1 ποτήρι πορτοκαλάδα φρέσκια και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
400 γρ. μαύρες ελιές ψιλοκομμένες και χωρίς κουκούτσι
δυόσμος ξερός
αλάτι με προσοχή
νερό αν χρειαστεί
Εκτέλεση
Τρίβουμε το αλεύρι
με το λάδι. Ζεσταίνουμε την πορτοκαλάδα (να είναι χλιαρή) και την
προσθέτουμε μαζί με την μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε και προσθέτουμε και νερό αν χρειάζεται. Αφήνουμε την ζύμη για
περίπου 1 ώρα να ξεκουραστεί. Στην συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμυδάκι,
το δυόσμο, τις ελιές και ίσως λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε (δεν μας ανησυχεί αν
η ζύμη σε αυτή την φάση κολλάει) και αφήνουμε να ξεκουραστεί πάλι για
1/2 ώρα. Την ψήνουμε σε λαδωμένο ταψί για περίπου 1 ώρα στους 200 Κελσίου ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Να σημειώσω ότι την έχω δει και σαν φρατζόλα (και όχι σαν πίτα) Καλή επιτυχία
Χτυπήστε στο
μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά. Ρίξτε διαδοχικά στο μείγμα το
αλεύρι και το γιαούρτι ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Αναμείξτε τη μαύρη
ζάχαρη, τα αμύγδαλα και την κανέλα. Βάλτε σε βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου
30 εκ. τη μισή από τη ζύμη και πασπαλίστε την επιφάνεια με το μείγμα
του αμυγδάλου.
Σκεπάστε με την υπόλοιπη ζύμη. Ψήστε τη γιαουρτόπιτα σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά.
Κόψτε την όταν κρυώσει σε κομμάτια και σερβίρετέ την πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη.
Βραζουμε τις γαριδες για πεντε λεπτα και τις στραγγιζουμε. Ανακατεουμε
το τυρι, τις γαριδες, την κεφαλογραβιερα, τον ανηθο και τις πιπεριες
ψιλοκομενες . Κόβουμε το φυλλο σε λωριδες και βαζουμε μια κουταλια της
σουπας σε καθε φυλλο και τυλιγουμε μπουρεκακια.
Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους μεχρι να ροδισουν.
Πλένω το
κρέας, και το κόβω σε μικρά κομματάκια όσο ένα αμύγδαλο. Το βάζω
στην φωτιά, μαζί με το βούτυρο, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο
χοντροκομμένα. Τα καβουρδίζω , προσθέτω και δύο φλιτζάνια νερό και το
αφήνω να βράσει καλά. Αν χρειασθεί προσθέτω κι άλλο νερό.
Ανακατεύω
καλά και δουλεύω όλα τα υλικά πού προορίζονται για το φύλλο,
φτιάχνοντας με αυτά μια ζύμη πού την χωρίζω σε δύο χοντρά φύλλα.
Στρώνω το ένα από αυτά στο βουτυρωμένο ταψί στον πάτο , βάζω επάνω την
γέμιση, και σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο. Ψήνω την πίττα σε μέτριο
φούρνο επί μία περίπου ώρα.
Βάζουμε το
αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, τα 2 αβγά και το
βούτυρο σε μία λεκανίτσα και πλάθουμε στο χέρι (η ζύμη να τρίβεται).
Βάζω
σε πάγκο να ζυμώσω. Ανοίγουμε φύλλο με έναν πλάστη (η ζύμη είναι
σκληρή). Τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα κουπάτ ή με ένα μαχαίρι
σε κύβους.
Περνάμε με λίγη κρέμα γάλακτος ή γάλα από πάνω με ένα πινελάκι και ψήνουμε στους 210 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
Είναι η αυθεντική ιταλική συνταγή για
ζυμαρικά που βάζουμε στην κατσαρόλα δέκα λεπτά αφού τα φτιάξουμε, το
λέει και το όνομα, φρέσκα, όχι ξερά.
Ίσως έχετε δει στην Ιταλία βιτρίνες εργαστηρίων με τέτοια ζυμαρικά να κρέμονται σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα.
Φτιάξτε τα στα παιδάκια σας μικρά και μεγάλα, θα γίνουν τα αγαπημένα τους!
Υλικά (για τέσσερα άτομα)
400γρ αλεύρι τύπου 00 ή αλεύρι μαλακό (προσπαθήστε
να βρείτε το αλεύρι αυτό, τύπου 00, εγώ το βρίσκω έξω από τη
Θεσσαλονίκη στο Βασιλαγα Barilla, υπάρχει σε άλλη μάρκα στα Ατλαντικ)
4 αυγά
μια πρέζα αλάτι Για κάθε μερίδα αναλογούν 100γρ αλεύρι κι ένα αυγό
Το παραπάνω κουρκούτι είναι πολύ πετυχημένο και τραγανό. Μπορείτε να το
χρησιμοποιήσετε για τηγανητό μπακαλιάρο, μύδια, τηγανητά κολοκυθάκια ή
να προσθέσετε μέσα στο χυλό τυρί και να το τηγανήσετε!
Μέσα σε μια
λεκανίτσα, τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι και σαν αποτέλεσμα,
προκύπτει ένα μίγμα ψιχουλιαστό. Προσθέτουμε το γάλα και το νερό κι αν η
ζύμη μας είναι κολλώδης, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Ανοίγουμε το
ζυμάρι μας σε αλευρωμένη επιφάνεια, στο επιθυμητό σχήμα.
Ανακατευουμε ολα τα υλικα εκτος απο το τυρι και την αφηνουμε τη ζυμη να φουσκωσει για μια ωρα περιπου σε ζεστο μερος.
Σε
ενα ρηχο πιατο ριχνουμε στο κεντρο λιγο λαδι, παιρνουμε απο τη ζυμη που
εχει φουσκωσει ενα μικρο κομματι, το βαζουμε στο πιατο πανω στο λαδι
και με τα χερια μας το ανοιγουμε και ειτε βαζουμε τυρι και το κλεινουμε
πατωντας στην ακρη να κολησει καλα η ζυμη ειτε αν τα θελουμε σκετα τα
κλεινουμε χωρις να βαλουμε τιποτα.
Σε καυτο λαδι τα τηγανιζουμε μεχρι να ροδοκοκκινισουν.
Ριχνουμε το
αλευρι, βαζουμε την μαγια με πολυ προσοχη προσθετουμε την ζαχαρη παλι με
προσοχη ριχνουμε μια πρεζα αλατι, μια πρεζα πιππερι ριχνουμε το
ελαιολαδο και ανακατευουμε πολυ καλα μεχρι να ξεκολλαει το μιγμα απο τα
χερια μας
Ενδιαμεσα ριχνουμε και το νερο σιγα σιγα ομως μεχρι να το φτασουμε στο επιθυμητο σημειο που θελουμε...και ζυμωνουμε καλα
Αφου
φτασει στο επιθυμητο σημειο εχουμε προθερμανει τον φουρνο για 10 με 15
λεπτα στους 170 τον εχουμε σβησει και βαζουμε την λεκανη σκεπασμενη με
μια καθαρη πετσετα μεσα και το αφηνουμε για 20'
Εφ'οσον βγει το ζυμαρι απο τον φουρνο αλευρωνουμε τον παγκο μας-τραπεζι
και ανοιγουμε εκει περα με τον πλαστη το ζυμαρι αλευρονοντας το καθε τοσο για να μην μας κολλησει!!!!
Αν δουμε οτι το ζυμαρι ειναι πολυ το κοβουμε και το κανουμε δυο δοσεις
Ακολουθουμε
και παλι την ιδια διαδικασια μεχρι να φτασουμε το ζυμαρι στο παχος που
θελουμε και ειναι ετοιμο....για να "ξαπλωσουνε"τα υλικα της πιτσας και
να μυρισει ολο το σπιτι!!!!
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε το βιτάμ και το λάδι και με τα δάχτυλα τρίβουμε το μίγμα να
γίνει σαν τραχανάς, και ρίχνουμε χλιαρό νερό λίγο λίγο μέχρι να έχουμε
μια ζύμη μαλακιά που να μη κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε για 20 λεπτά
περίπου να ξεκουραστεί σκεπασμένη ώσπου να ετοιμάσουμε τη γέμιση.Εγώ
βάζω τυρί φέτα με λίγο γιαούρτι και δυόσμο. Κόβω κομματάκια ζύμης στο
μέγεθος καρυδιού και με τα χέρια ανοίγω πιτούλες ΄μικρές σαν πιατάκι του
καφέ. Βάζω στο κέντρο ένα κουταλάκι γέμιση και κλείνω καλά σε
μισοφέγγαρο. Τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα ψήνω
στούς 190 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου νά πάρουν ωραίο χρώμα.
Βάζουμε το λάδι
στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε τα λουκάνικα. Έπειτα ρίχνουμε το
κρεμμύδι και την πιπεριά και σοτάρουμε άλλο λίγο, εως ότου μαραθούν τα
λαχανικά μας. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και λίγο νερό και αφήνουμε
σε σιγά φωτιά τη σάλτσα μας να βράσει, να πιει τα υγρά της και να
δέσει.
Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας και σουρώνουμε.
Σερβίρουμε βάζοντας από πάνω τη σάλτσα με τα λουκάνικα και τριμμένη
ξερή μυζήθρα.
Στη σάλτσα μπορείτε να προσθέσετε
λίγη ρίγανη και θυμάρι. Επειδή τα λουκάνικα μου ήταν αρκετά πικάντικα
και είχαν αρκετά καρυκεύματα εγώ δεν έβαλα. Προσοχή στο αλάτι γιατί
πολλά λουκάνικα έχουν αρκετό
παρμεζάνα ή αλλο τυρί της αρεσκείας σας (πάει πολύ και μυζήθρα)
Εκτέλεση
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις χυλοπίτες, μέχρι να καρτάνε λίγο.
Τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με μιά κουταλιά λάδι για να μην κολήσουν μεταξύ τους.
Χτυπάμε
στο μπλέντερ όλα τα υλκά για τη σάλτσα. Αν το μείγμα που θα προκύψει
είναι πολύ πηχτό το αραιώνουμε με 2 - 3 κουταλιές νερό από αυτό που
έβρασαν οι χυλοπίτες.
Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τις χυλοπίτες καλά, σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με άφθονο τυράκι.
παρμεζάνα ή αλλο τυρί της αρεσκείας σας (πάει πολύ και μυζήθρα)
Εκτέλεση
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις χυλοπίτες, μέχρι να καρτάνε λίγο.
Τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με μιά κουταλιά λάδι για να μην κολήσουν μεταξύ τους.
Χτυπάμε
στο μπλέντερ όλα τα υλκά για τη σάλτσα. Αν το μείγμα που θα προκύψει
είναι πολύ πηχτό το αραιώνουμε με 2 - 3 κουταλιές νερό από αυτό που
έβρασαν οι χυλοπίτες.
Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τις χυλοπίτες καλά, σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με άφθονο τυράκι.
Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κοτόπουλο να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη ντομάτα και την πιπεριά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε το χυλοπιτάκι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για λίγο και σβήνουμε με το κρασί.
Χαμηλώνουμε
τη φωτιά, και αφήνουμε το ζυμαρικό να βράσει, ανακατεύοντας συχνά και
προσθέτοντας λίγο λίγο ζεστό νερό, μέχρι να έχουμε το επιθυμητό
αποτέλεσμα.
Στο τελευταίο δίλεπτο, προσθέτουμε τον άνιθο, την
κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα μας
και σερβίρουμε με έχτρα τυράκι αν θέλουμε.
Αφαιρουμε
τα κοτσάνια και τα σκληρά νευρα απο το σπανακι και το πλενουμε καλα. Το
σιγοβραζουμε μέσα σε ενα κατσαρολακι για 2-3 λεπτα μεχρι να μαλακωσει.
Το σταγγιζουμε το ξεπλρνουμε με κρυο νερο. ΠΡΟΣΟΧΗ, στυψτε το οσο
καλυτερα μπορειτε αλλιως θα λασπωσει στη ζυμη αργοτερα! Πολτοποιήστε το
στο μιξερ. Μπορειτε να χρησιμοποησετε
... Διαβάστε περισσότερα »
400
γρ . αλεύρι σκληρό κίτρινο (με σιμιγδάλι) ή για όλες τις χρήσεις
ανάμικτο με σιμιγδάλι ψιλό. Όπως έκανα αυτή τη φορά εγώ γιατί δεν είχα
αλεύρι σκληρό.
4 αυγά, αλάτι
1 κουταλιά λάδι,
½ κουταλιά αλάτι και ½ κέλυφος αυγού νερό
ΣΑΛΤΣΑ
Ντομάτες για σάλτσα(μόνο το καλοκαίρι) ή αλλιώς σάλτσα του εμπορίου κατά προτίμησης βιολογικής παραραγωγής.
1 κόκκινη πιπεριά , 1 πράσινη και 1 κίτρινη
4 ελιές πράσινες και 4 μαύρες (αν γίνεται χωρίς κουκούτσι )αλλιώς πρέπει να προειδοποιήσουμε αυτούς που θα φάνε.
Σε
μια κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνετε το κορν φλάουρ και
ανακατεύετε να διαλυθεί. Προσθέτετε το γάλα και την κρέμα, αλάτι,
πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Μόλις πήξει ελαφρώς η σάλτσα ρίχνετε το ζαμπόν ψιλοκομμένο και την παρμεζάνα.
Ανακατεύετε καλά!
Βράζετε τις φαρφάλες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνετε και τις ξαναρίχνετε την κατσαρόλα.
Βράζουμε τα
τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες (καλό είναι να "κρατάνε" λίγο). Τα
σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρολίτσα σωτάρουμε με
το βούτυρο το παριζάκι κομμένο σε μικρά κομματάκια και προσθέτουμε το
σκόρδο ψιλοκομμένο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα
γάλακτος, το φιλαδέλφεια και τον μισό κύβο. Αφήνουμε να πάρει 1-2
βράσεις και ρίχνουμε μέσα τα τορτελίνια. Ανακατεύουμε διαρκώς. Οταν
αρχίσει να πήζει η κρέμα σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
1 πακέτο ταλιατέλες (βρασμένες για 10' να κρατάνε λίγο , γιατί θα ψηθούν)
500 γρ. γιαούρτι
3 κούπες διάφορα τριμμένα τυριά
1 κούπα φρέσκο γάλα
1 αυγό
10-15 ντοματάκια (κομμένα στη μέση)
5 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένο)
500 γρ. μανιτάρια φράσκα (κομμένα στα 4)
1 πιπεριά πράσινη (φέτες)
1 πιπεριά φλωρίνης (φέτες)
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε
μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε
τα μανιτάρια, τις πιπεριές και το μπέικον να μαραθούν και σβήνω με το
κρασί. Ρίχνω αλάτι , πιπέρι και τα αφήνω να τραβήξουν τα πολλά υγρά. Αφήνω
το μείγμα για 10' , να μην καίει πολύ, και ανακατεύω τις ταλιατέλες,
την 1 κούπα τυρί, το μισό γιαούρτι (250γρ.), το μέιγμα και τα
ντοματάκια. Το βάζω σε ένα λαδωμένο πυρέξ και ρίχνω απο πάνω τις 2 κούπες τυρί. Σε ένα μπώλ χτυπάω το υπόλοιπο γιαούρτι (250 γρ.) , το αυγό και γάλα. Το ρίχνω πάνω απο τα τυριά και το αφήνω 10'. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.