4 κεφαλάκια αρνίσια (ζητάμε από το χασάπη μας να μας τα σπάσει ώστε να ανοίγουν εύκολα μετά)
1/2 κιλό κριθαράκι χοντρό
3 κούπες τομάτα φρέσκια περασμένη από τον τρίφτη
ελαιόλαδο
λίγο βουτυράκι
αλάτι
πιπεράκι μπόλικο
πεκορίνο τριμμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα κεφαλάκια μας και τα βάζουμε να πάρουν μια καλή βράση.
Πετάμε το νερό.
Στο
ταψί μας τοποθετούμε τα κεφαλάκια, αλατοπιπερώνουμε καλά και
περιχύνουμε με την τριμένη τομάτα, το ελαιόλαδο, σκορπάμε λίγα
κομματάκια βούτυρο εδώ κι εκεί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
200 βαθμούς μέχρι τα κεφαλάκια μας να είναι έτοιμα, περίπου 1 1/2 ώρα.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα βρέχουμε με τη σαλτσούλα τους και αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Όταν
είναι έτοιμα προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τα 3.4 του ταψιού και μόλις
πάρει βράση προσθέτουμε το κριθαράκι μας και ανακατεύουμε καλά.
Το
ψήνουμε για 10 λεπτά κι έπειτα σβήνουμε το φούρνο και το αφήνουμε να
φουσκώσε
... Διαβάστε περισσότερα »
Στη μαρινάδα μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα και κόκκινο κρασί το οποίο έχω αφαιρέσει πια μιας και θα φάει και ο μικρός.
Ανακατεύουμε
τα υλικά της μαρινάδας και τοποθετούμε το μπούτι μέσα σ' αυτή σε ένα
μπολ στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου. Εγώ το άφησα όλη τη νύχτα.
Τοποθετούμε
το μπούτι σε λαδόκολλα που έπειτα θα κλείσουμε σαν φάκελο σε μια γάστρα
με τα σκόρδα μόνο από τη μαρινάδα (το υπόλοιπο υγρό εγώ το πέταξα). Στη
συνέ
... Διαβάστε περισσότερα »
Βάζουμε το
κρέας σε ταψί. Το αλατίζουμε, βάζουμε το πιπέρι , τη ρίγανη και το
θυμάρι. Ρίχνουμε το λάδι , το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το σκόρδο ολόκληρες
τις σκελίδες (τις αφαιρούμε πριν ρίξουμε το ρύζι), το κρασί, μισή
κούπα νερό και ψήνουμε το κρέας. Γυρίζουμε μόλις πάρει χρώμα από πάνω
και συνεχίζουμε έως ότου μαλακώσει το κρέας μας.
Μόλις το κρέας
ψηθεί ρίχνουμε 6,5 κούπες νερό, ανακατεύουμε να μην μας κολλήσει και
ψήνουμε έως ότου το ρύζι μας μαλακώσει. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε και
ελέγχουμε το αλάτι. Πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο. Το ρύζι
μας πρέπει να κρατάει λίγο γιατί θα ψηθεί και άλλο μόλις κλείσουμε το
φούρνο. Ρίχνουμε το λεμόνι και αφήνουμε να σταθεί λίγο μέσα στο φούρνο.
3 μελιτζάνες φλάσκες περίπου 450γρ. η κάθε μία κομμένες σε φέτες των 15 χλ.
2 κ.σ ελαιόλαδο
500 γρ. αρνί χωρίς κόκκαλα κομμένο σε φέτες
2 κούπες κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ κύμινο
1 κ.γ κανέλλα
1 κούπα δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι / πιπέρι
450 γρ. ντομάτες κομμένες σε φέτες
½ κούπα παρμεζάνα τριμμένη
Για τη σάλτσα
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ ξύσμα από λεμόνι
Αλάτι / πιπέρι
Εκτέλεση
Αλατίζουμε
τις μελιτζάνες με 1 κ.σ αλάτι και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να
στραγγίξουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς. Μετά από 30
λεπτά, στεγνώνουμε τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε στη
σχάρα του φούρνου.Λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο και τις δύο πλευρές.
Ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι οι μελιτζάνες να πάρουν ένα χρώμα καφετί και
να μαλακώσουν. Στο μεταξύ σοτάρουμε το κρεμμύδι σε 1 κ.σ ελαιόλαδο μέχρι
να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το αρνί και το σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το κύμινο, την κανέλλα, το δυόσμο,
αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170
... Διαβάστε περισσότερα »
250 γραμμάρια κρέας μπούτι (αρνί ή κατσίκι) για κάθε μερίδα
αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι, τυρί κίτρινο, ρίγανη
Εκτέλεση
Κόβετε το κρέας σε μερίδες(μαζί με το κόκκαλο) και το ραντίζετε με το χυμό λεμονιού και το λάδι. Το πασπαλίζετε με αλάτι,πιπέρι και ρίγανη. παίρνετε
ένα φύλλο κρύστας και το διπλώνετε στα τέσσερα.Τοποθετείτε στο κέντρο
ένα κομμάτι κρέας και από πάνω άνα κομμάτι τυρί(edam βάζει η γιαγιά) και
το τυλίγεται μέσα στο φύλλο ώστε να γίνει ένα μικρό δεματάκι.Κάνετε το
ίδιο για όλα τα κομμάτια κρέατος που έχετε. Τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί με την άκρη του φύλλου προς τα κάτω για να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο. Αλείφετε την επιφάνεια του φύλλου με λάδι. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου έως ότου το κρέας ψηθεί και το φύλλο να γίνει χρυσόξανθο.
1 κιλό αρνί από μπούτι ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε μερίδες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 μαρούλια μεγάλα ψιλοκομμένα
Καμιά δεκαριά κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
1 αυγό
Χυμός από μισό λεμόνι ή και 1 αν σας αρέσει το πολύ λεμονάτο
1 κουταλιά της σούπας corn flour
Εκτέλεση:
Σοτάρω
το αρνάκι σε λίγο ελαιόλαδο στη χύτρα, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και νερό
μέχρι να σκεπαστεί το κρέας (2 περίπου ποτήρια και ανάλογα με το ζουμάκι
που θέλουμε να έχει τα φαγητό μας - εγώ θέλω αρκετό ζουμάκι για βούτες)
και βράζω με κλειστή τη χύτρα για μισή περίπου ώρα. Ανοίγω τη χύτρα
προσθέτω τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια και βράζω με κλειστή τη χύτρα
για άλλα 15 περίπου λεπτά. Ανοίγω τη χύτρα, παίρνω δύο περίπου κουτάλες
από το ζουμί, αφήνω λίγο το ζουμί να γίνει χλιαρό και χαμηλώνω το μάτι
στο ελάχιστο. Ανακατεύω το ζουμί στο multi με το αυγό, το λεμόνι και το
corn flour. Ρίχνω το μίγμα αυτό μέσα στη χύτρα και την κουνάω ώστε να
πάει παντού ή ανακατεύω πολύ απαλά. Δένω τη σάλτσα σε ελάχιστη
θερμοκρασία προσέχοντας να μην μου κόψει το αυγό.
1,5 κιλό αρνίσιο μπουτάκι, χωρίς το κόκαλο, και κομμένο φέτες
3-4 μεγάλα μαρούλια (ή 1,5-2 κιλά σέσκουλα ή λάπατα)
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 3 πράσα
1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο ή και τα δυο
Χυμό από 1-2 λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
λάδι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε , στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε όλα τα χορταρικά – μόνο τον άνηθο κόβω πιο ψιλό. Στρώνουμε σε ένα ταψί τα χορταρικά (να ξεχειλίσουν γιατί με το ψήσιμο δεν μένουν ούτε τα μισά) και αλατοπιπερώνουμε. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες το κρέας αλατοπιπερωμένο κι αυτό. Ρίχνουμε και το λεμόνι και λίγο λαδάκι (λίγο γιατί το κρέας έχει αρκετά λιπαρά).
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, περίπου 1 ώρα. Ίσως
χρειαστεί λίγο νεράκι, αλλά συνήθως αρκεί αυτό που βγάζουν τα χορταρικά.
Αν πάει να στεγνώσει από πάνω το κρέας πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο,
σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα.
1 χεράκι από αρνί ή μπουτάκι, σε μερίδες που το μαρινάρω σε αλατόνερο για 36 ώρες.
Λαχανικά που δεν θέλουν ζεμάτισμα αλλά μόνον τσιγάρισμα:
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και
φρέσκο κρεμμυδάκι χοντροκομμένα,
1 λευκό πράσο χοντροκομμένο,
καυκαλίθρες, άνηθο,
μυρώνια, τσουκνίδες
Χόρτα που ζεματίζονται ελάχιστα όπως :
Λίγο σπανάκι, λάπατο, σέσκουλο, αντίδι, ραδίκι ήμερο, σταμναγκάθι, λίγη ποσότητα από ότι υπάρχει από όλα αυτά
3 κουταλιές λάδι,
αλάτι πιπέρι,
κουκουνάρι και
καρύδι χοντροκομμένο.
Για την κρούστα επάνω από τα χόρτα και το κρέας :
Γιαούρτι στραγγιστό,
Αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγο σιμιγδάλι ανακατεμένα καλά
Εκτέλεση
Μετά από 36
ώρες μαρινάρισμα σκουπίζω το κρέας και το τσιγαρίζω με λαδάκι. Κατόπιν
ξεχωριστά τσιγαρίζω τα κρεμμύδια με τα πράσα.
Βάζω τα λαχανικά
στο πυρέξ ταψάκι με λάδι, και τα στραγγισμένα ζεματιστά χόρτα. Τα
ανακατεύω. Κατόπιν βάζω από επάνω και το σοταρισμένο κρέας, και από
επάνω την κρέμα του γιαουρτιού με ελάχιστο μάραθο από επάνω και το
κουκουνάρι.
Πλένουμε και βράζουμε το κρέας στο νερό για 1 ώρα. Το ξεκοκαλίζουμε, το βάζουμε σε μια πιατέλα και το αλατοπιπερώνουμε.
Ανοίγουμε
2 φύλλα πάχους 0,5 cm με το αλεύρι, το γιαούρτι και το βούτυρο. το
βουτυρώνουμε και απλώνουμε το 1 φύλλο στο ταψί, βάζουμε από πάνω μία
στρώση μυζήθρα τη μισή στάκα το δυόσμο και τα κομμάτια του κρέατος πάνω
στη μυζήθρα, βάζουμε μια δεύτερη στρώση από τα ιδια και τα σκεπάζουμε με
το δεύτερο φύλλο. Ενώνουμε το πάνω με το κάτω φύλλο πιέζοντάς τα με τα
δάχτυλά μας, να ενωθούν καλά ώστε να μη χυθούν τα υλικά μας κατα το
ψήσιμο, το αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε 1
ώρα περίπου, στους 180 C.
Σοτάρουμε
το κομμάτια του αρνιού, σε κατσαρόλα πλατιά, και από τις δύο πλευρές να
πάρουν λίγο χρώμα. Τα βγάζουμε σε μια πιατέλα και συνεχίζουμε το
σοτάρισμα στο κρεμμύδι μας.
Βάζουμε ξανά το κρέας στην
κατσαρόλα. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το μέλι και την κανέλα στο κρασί .
Περιχύνουμε το κρέας με αυτό το μείγμα και αφήνουμε να βράσει σε πολύ
χαμηλή φωτιά μέχρι να έχει μαλακώσει αρκετά και να έχει όμως αρκετή
σάλτσα.
Καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε φέτες 2 εκατοστών περίπου.
Βγάζουμε
ξανά τα κομμάτια του κρέατος και τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια
της σελινόριζας. Μόλις αρχίσουν να βράζουν ξαναβάζουμε από πάνω και το
κρέας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και δεν ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά κουνάμε την κατσαρόλα μόνο.
Συνεχίζουμε το βράσιμο πάλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα.
Τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια ολόκληρα (όχι να ψηθούν τελείως) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε
μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το κρεμμύδι και τα γυρνάμε για λίγο
ενώ στην συνέχεια ρίχνουμε και το κρέας το οποίο γυρνάμε και αυτό μέχρι
να ασπρίσει. Χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να βγάλει όλα τα υγρά
του και να ψηθεί. Αν το αφήσετε έτσι δεν θα χρειαστεί να βάλετε καθόλου
νερό.
Όταν ψηθεί το κρέας το αφαιρούμε από την κατσαρόλα ,
βάζουμε τα κολοκύθια και από πάνω ξαναβάζουμε το κρέας, αφήνουμε να
ψηθούν τα κολοκύθια και τέλος ρίχνουμε την ντομάτα την οποία αφήνουμε να
βράσει για 5-10 λεπτά.
Καθαρίζουμε
τις πατάτες και τις βάζουμε στη γάστρα. Χαράζουμε το αρνάκι σε διάφορα
σημεία και βάζουμε τα σκορδάκια. Αλατοπιπερώνουμε αρκετά. Το τοποθετούμε
πάνω από τις πατάτες. Περιχύνουμε με λάδι και το χυμό των λεμονιών.
Κλείνουμε τη γάστρα και το ψήνουμε για 2 ώρες. Μόλις το βγάλουμε από το
φούρνο και δούμε ότι είναι έτοιμο, παίρνουμε το κρέας και το βάζουμε σε
άλλο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω 2-3 κουταλιές από το ζουμί που έχει μείνει
στη γάστρα.
Χτυπάμε τα αυγά σε ομελέτα. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι
και το γιαούρτι και τα ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Καλύπτουμε με το μείγμα το αρνάκι και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 20
λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Το σερβίρουμε μόνο του σε πιατέλα και σε μια άλλη της πατατούλες. Συνοδέψτε το με μια σαλάτα μαρούλι.
Βάζουμε το
λάδι σε κατσαρόλα να κάψει καλά και ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος
(που έχουμε πλύνει και στεγνώσει καλά). Αφήνουμε να σωταριστούν από τη
μια πλευρά και γυρίζουμε από την άλλη.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε λίγο να μαραθεί το κρεμμύδι (όχι να καεί).
Βγάζουμε
το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και
προσθέτουμε το χυμό ντομάτας ή τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι, τη
ζάχαρη και αφήνουμε να πιεί να υγρά του.
Προσθέτουμε
μια κούπα νερό (κατά προτίμηση χλιαρό), σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το
φαγητό, έως ότου μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα μας. Αν
χρειαστεί προσθέτουμε άλλο λίγο νερό (εξαρτάται από το κρέας και το
πόσο χαμηλά είναι η θερμοκρασία μας).
Σερβίρεται με πατάτες τηγανιτές, ζυμαρικά , ρύζι ή πουρέ. Με ό,
... Διαβάστε περισσότερα »
Κόβετε το αρνάκι σε μερίδες ανάλογες και το αλατοπιπερώνετε.
Βάζετε
τα κρεμμύδια με ένα φλιτζάνι φυτινη στην κατσαρόλα να μαραθούν. Έπειτα
προσθέτετε το αρνάκι, το ανάλογο νερό του και το αφήνετε να βράσει για
45 λεπτά.
Ξεκοκκαλιζετε το αρνακι. Ρίχνετε τα υπόλοιπα χορταρικά, καροτα, αρακα και τα αφήνετε ολα μαζι να βράσουν για λιγο.
Τηγανίζετε τις πατάτες.
Κόβετε το φυλλο κατα μήκος σε λωρίδες των 20 εκατοστών και αρχίζετε να ετοιμάζετε τα δεματάκια του εξοχικού ως εξής :
Παίρνετε τις λωρίδες του φύλλου ανά δυο και τις απλώνετε σε μια λεία επιφάνεια τη μια πάνω στην αλλη.
Αλείφετε
το πανω μερος του φυλλου με φυτινη και βαζετε στην ακρη του το ανάλογο
κρέας και μείγμα (δηλ. αρακα, καροτα, πατατες, μερικα κομματια
ανθοτυρο), πασπαλίζετε με άνηθο και τέλος τυλιγετε το φυλλο μαζί με τα
υλι
... Διαβάστε περισσότερα »
(Όσο μεγαλύτερο είναι τόσο περισσότερη ώρα θέλει να ψηθεί. Ούτε 5-6 κιλά σαν ακτινογραφία γιατί θα ξεραθεί.)
2-3 σούβλες, αλάτι και ξύλα για τη φωτιά.
Και αρχίζουμε …
Έχουμε το ζώο κομμένο 4 κομμάτια, πλυμένο και καλά στραγγισμένο.
Ανοίγουμε τις σπάλες και τις γυρίζουμε προς το λαιμό.
Σκίζουμε τα μπούτια να έχουν 2 δάχτυλα πάχος για να ψηθούν.
Τα περνάμε στις σούβλες και τα αλατίζουμε με μπόλικο αλάτι γιατί στο ψήσιμο στραγγίζει και το χάνει.
Ανάβουμε
φωτιά και στερεώνουμε τις σούβλες σε πέτρες ή πασσάλους απέναντι και
γύρω-γύρω σε απόσταση 80 εκ. ως 1 μέτρο αναλόγως την κατεύθυνση του
αέρα. Διατηρούμε τη φωτιά με μέτρια φλόγα, ούτε να λαμπαδιάσει αλλά ούτε
να σβήσει. Το κρέας ψήνετε με τη πυρά της φλόγας και κατά το τέλος με
τα κάρβουνα. Παίρνει τη μυρωδιά από τον καπνό και τα ξύλα που καίγονται
και μυρίζει σαν καπνιστό.
Σε μιάμιση ώρα περίπου, όταν το κρέας ροδίσει από τη μια μεριά, μετακινούμε τις σούβλες από την άλλη.
Με κανονική και συνεχής φωτιά, σε 2:30' ως 3 ώρες περίπου είναι έτοιμο.
Σε ένα
τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο και τα μυρωδικά και το
σκόρδο και ρίχνουμε το ψωμί που ψιλοκόψαμε στο multi και συνεχίζουμε να
σωτάρουμε μέχρι που να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Προσθέτουμε το βούτυρο (3 κουταλιές) και τα υπόλοιπα υλικά για την γέμιση και αλατοπιπερώνουμε καλά.
Στρώνουμε την γέμιση στο αρνίσιο μπούτι το οποιο ανοιξαμε καλα και το τυλίγουμε σαν καραμελίτσα με λαδόκολλα.
Το ψήνουμε στους 185 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, αέρα για 2,5 ώρες.
500 γρ. ψάρι βραστό ή ψητό (σφυρίδα, συναγρίδα, μπακαλιάρος κ.ά.)
1 πατάτα μεγάλη
2 καρότα
1 φλυτζ. αρακά
1 ντομάτα
1 κρεμμύδι μέτριο ξερό
1/2 πράσινη πιπεριά
3 αβγά βρασμένα
1-2 κλαράκια άνιθο ψιλοκομμένο
1 βάζο μαγιονέζα μικρό
1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε
ή ψήνουμε το ψάρι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το καθαρίζουμε από το
δέρμα και τα κόκαλα. Διαλύουμε το ψαχνό σε πολύ μικρά κομμάτια. Κόβουμε
την πατάτα και τα καρότα σε μέτρια καρέ. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με
αλατισμένο νερό να βράσουν για 15 λεπτά. Στα μισά του βρασμού τους
ρίχνουμε και τον άρακα. Κόβουμε πολύ ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και την πιπεριά. Ξεσποριάζουμε την ντομάτα και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε τα αβγά. Αφού
έχουν κρυώσει όλα τα λαχανικά και το ψάρι, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα
μεγάλο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε την μαγιονέζ
... Διαβάστε περισσότερα »
Σε ένα μεγάλο
μπολ διαλύετε τα τυριά. Προσθέτετε το γιαούρτι και τα υπόλοιπα υλικά (το
ταμπάσκο ανάλογα με το πόσο καυτερό αντέχει η γλωσσίτσα σας) και
ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα εννιαίο μείγμα. Αν θέλετε μπορείτε
για ευκολία να χρησιμοποιήσετε την ειδική κουτάλα για το λιώσιμο της
πατάτας. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο για να δέσει το μείγμα.
Ψήνουμε τις
καυτερές πιπεριές. Τις κλείνουμε για 5 λεπτά σε μια σακούλα και έπειτα
τις καθαρίζουμε. Βάζουμε μέσα σε ένα μπλέντερ, το οποίο καλό θα είναι να
έχει άνοιγμα στο καπάκι του για να ρίχνουμε εναλλάξ τα υλικά μας, τις
πιπεριές, λίγο λεμόνι και λίγο σπορέλαιο. Τα χτυπάμε για να γίνουν σαν
αλοιφή. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα κομμάτι φέτα, λίγο σπορέλαιο, λίγο
λεμόνι. Αυτό το κάνουμε με την ίδια σειρά, για τρεις τέσσερις φορές.
Ανοίγουμε το καπάκι και δοκιμάζουμε. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα
υλικά μας και να φτάσουμε στη γεύση που μας αρέσει. Το πρόβλημα είναι
ότι πολλές φορές οι πιπεριές καίνε περισσότερο ή λιγότερο, οπότε μπορεί
να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλη τη φέτα. Το τελικό αποτέλεσμα θα
πρέπει να έχει τη μορφή μιας "κρέμας", δηλαδή δε θα υπάρχουν κομμάτια
μέσα. Η γεύση είναι δικό σας ζήτημα: πολύ καυτερή, λίγο καυτερή, πολύ
ξινή, ...
Χρησιμοποιώ σπορέλαιο γιατί όταν την έφτιαξα με
ελαιόλαδο μου φάνηκε πάρα πολύ βαριά. Με το σπορέλαιο γίνεται
... Διαβάστε περισσότερα »
Τηγανίζουμε, σε μεγάλο
αντικολλητικό τηγάνι, την αραβική πίτα, να χρυσίσει ελαφρώς και να μην
σκληρύνει ώστε να μπορέσουμε να τη «φορμάρουμε» στη σαλατιέρα μας, όσο
είναι ακόμη μαλακιά. Αφού κρυώσει θα γίνει τραγανή και μπορούμε να τη
σερβίρουμε και χωρίς το πιάτο, αν έχουμε καταφέρει να την κρατήσουμε
ανέπαφη.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός της πάστας τόνου, και τα ρίχνουμε μέσα στην πίτα.
Γαρνίρουμε με την πάστα και σερβίρουμε αμέσως, ώστε να μην πανιάσει η πίτα.
Εναλλακτικά μπορούμε να ετοιμάσουμε πιτάκια όπως έχει κάνει η Μαργαρίτα και να σερβίρουμε τη σαλάτα στη μέση περιγυρισμένη από αυτά.
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κομματάκια σαν σπιρτόξυλα
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κομματάκια σαν σπιρτόξυλα
250 γρ. φασόλια (κόκκινα) από κονσέρβα
2 κουταλιές λάδι
3 αυγά βρασμένα και κομμένα σε φέτες
Μερικές πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
Μερικές μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
5 κουταλιές σάλτσα σόγια
Αρωματικά χόρτα (μαϊντανό, βασιλικό, ρίγανη)
Αλάτι
Εκτέλεση
Βράζουμε και στραγγίζουμε καλά το ρύζι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν.
Σε
μια σαλατιέρα βάζουμε το ρύζι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές,
τα φασόλια, τον τόνο, τα αυγά και τις ελιές, ανακατεύουμε τα υλικά μας
και αλατοπιερώνουμε.
Ραντίζουμε την σαλάτα μας με την σάλτσα σόγιας και τα αρωματικά χόρτα και σερβίρουμε αμέσως.
2 κουτιά τόνος κονσέρβας σε λάδι, στραγγισμένος και κομματιασμένος
3 αυγά βρασμένα σφιχτά, κομμένα σε ροδέλες
6-7 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
Μερικές ελιές μαύρες ή Καλαμών
½ φλυτζάνι μαγιονέζα
3 κ.σ. μουστάρδα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε
σε αλατισμένο νερό χωριστά τα φασολάκια για 10΄ και το καλαμπόκια
15΄και τα στραγγίζετε. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα χοντροκόβετε τα
μαρουλόφυλλα. Από πάνω σκορπίζουμε τις πατάτες, τα βρασμένα λαχανικά και
τον τόνο. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το
ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε
τη σαλάτα με τα 2/3 από τη σάλτσα μουστάρδας. Γαρνίρουμε με τα βραστά
αυγά, τα ντοματίνια, τις ελιές και τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με την
υπόλοιπη σά
... Διαβάστε περισσότερα »
Ανακατεύουμε
όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μία πιατέλα. Τρίβουμε τον τόνο από
πάνω και προσθέτουμε τα αυγά. Χτυπάμε τα υλικά για τη σάλτσα στο
μπλέντερ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα και
σερβίρουμε.
½ φλιτζάνι του καφέ πλιγούρι μουλιασμένο σε νερό για 2 περίπου ώρες
Τυρί φέτα
1 κουταλιά κάπαρη
Ελαιόλαδο
Ξύδι μπαλσάμι
Αλάτι
Εκτέλεση:
Στρώνουμε τα υλικά
σε ένα μπολ με την παραπάνω σειρά, ανακατεύουμε κι απολαμβάνουμε ένα
πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα. Πρέπει να πω ότι ξέχασα να βάλω
λίγο κρεμμυδάκι.
Καθαρίζετε τη σαλάτα από τα εξωτερικά φύλλα, χωρίζετε τα υπόλοιπα και κόβετε τα μεγάλα σε κομμάτια.
Πλένετε τη σαλάτα και τη βάζετε στο στραγγιστήρι για να φύγουν όλα τα νερά. Την αδειάζετε σε μπόλ.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το προσθέτετε στη σαλάτα.
Περιχύνετε με το ντρέσινγκ τη σαλάτα και προσθέτετε το μισό μαϊνταν ψιλοκομμένο.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι. Λιώνετε το σκόρδο και το
σοτάρετε μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Προσθέτε τις γαρίδες και τις
σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά για 7 λεπτά.
Προσθέτετε τον υπόλοιπο μαϊντανό ψιλοκομμένο και μοιράζετε τις γαρίδες πάνω στη σαλάτα.
200 γρ. άσπρα φασόλια ξερά, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
1 κλαράκι δενδρολίβανο
1/3 - 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό ελαιόλαδο
2 γεμάτες κ. σούπας μαϊντανό
8 - 10 τοματίνια, κομμένα στην μέση
2 κ. σούπας ξίδι λευκό balsamico
μη ραφιναρισμένο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αποβραδίς μουλιάζετε
τα φασόλια και την επομένη τα βράζετε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο,
μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε
μέχρι να κρυώσουν καλά.
Καθαρίζετε τα σκόρδα, πλένετε το
δενδρολίβανο και το στεγνώνετε καλά. Σε ένα μικρό τηγάνι με χοντρό
πάτο, ρίχνετε το μισό από το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσετε, τα
σκόρδα ολόκληρα και το κλωναράκι από το δενδρολίβανο. Ζεσταίνετε το
λάδι μέχρι να σοταριστούν ελαφρά τα υλικά σας. Τραβάτε το τηγάνι από
την φωτιά και το αφήνετε στο πλάι, ούτως ώστε το ελαιόλαδο να κρυώσει
εντελώς, μαζί με τα υλικά που του προσθέσατε.
Κόβετε τα
τοματίνια, τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με τα κρύα φασόλια, τον μαϊντανό,
τις δυο κουταλιές ξίδι και ρίχνετε το αρωματικό λάδι -χωρίς τα σκόρδα
και το κλωναράκι δενδρολίβανο
... Διαβάστε περισσότερα »
Ετοιμάζουμε πρώτα
την σάλτσα που στην ουσία είναι σαν μαγιονέζα. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού,
την μουστάρδα, το σκόρδο και τις αντζούγιες λυωμένα.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο και
τον χυμό λεμονιού εναλλάξ ώσπου να πήξει το μίγμα μας. Τέλος προσθέτουμε και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σε πιατέλα σαλάτας στρώνουμε τα φύλλα μαρουλιού πλυμένα και στεγνωμένα, που έχουμε κόψει με τα χέρια, σε μεγάλα κομμάτια.
Στολίζουμε
με τα κρουτόν, τις αντζούγιες και τις φλούδες παρμεζάνας. Ρίχνουμε και
την σάλτσα και σερβίρουμε. Την ποσότητα για την παρμεζάνα και τα κρουτόν
την ορίζεται εσείς ανάλογα με το γούστο σας.
Φιλετάρουμε
το στήθος κοτόπουλου. Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με πάπρικα και κάρυ.
Ζεσταίνουμε καλά την επιφάνεια ψησίματος και ψήνουμε για 5 λεπτά από
κάθε πλευρά. Παράλληλα ψήνουμε και το μπέικον. (Το οποίο μπορούμε και να
παραλείψουμε.)
Στο μεταξύ, αναμειγνύουμε τα υλικά της σως και
περιχύνουμε το κομμένο και στεγνωμένο μαρούλι. Ανακατεύουμε καλά, να
πάει παντού.
Κόβουμε σε κομμάτια το κοτόπουλο και τα προσθέτουμε στη σαλάτα. Προσθέτουμε και το καλαμπόκι. Ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με τα κρουτόν και τις φλούδες παρμεζάνας.
Στολίζουμε με τις φέτες μπέικον κομμένες στα δύο, αν δεν τις έχουμε ψιλοκόψει μαζί με το κοτόπουλο, και σερβίρουμε.
2 στήθη κοτόπουλο βραστό ή ψητό χωρίς την πέτσα κομμένο σε κυβάκια
1 ντομάτα κομμένη σε χοντρά κυβάκια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ φλ. άνιθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
½ φλ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα βινεγκρέτ
1 ντομάτα μεγάλη καθαρισμένη
1 αγγούρι μεγάλο
1 μικρό, ξερό κρεμμύδι
2 κ.σ. ξύδι
½ φλ. άνιθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
½ φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μία σαλατιέρα, ρίχνουμε το αχιβαδάκι, το κοτόπουλο, τα λαχανικά μας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι.
Ρίχνουμε
στο μπλέντερ την ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, το ξύδι, αλάτι,
πιπέρι και χτυπάμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το λάδι και τα μυρωδικά και
χτυπάμε για 1 λεπτό.
Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με λίγη βινεγκρέτ και όποιος θέλει, προσθέτει επιπλέον στο πιάτο του.
Η
βινεγκρέτ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία ημέρα. Εγώ συνήθως
διατηρώ σε γυάλινο μπολ τα ζυμαρικά με το κοτόπουλο για 2-3 ημέρες και
ό
... Διαβάστε περισσότερα »
Κόβουμε σε ένα
μπολ όλα τα χορταρικά όπως και το μαρούλι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στην συνέχεια τα βάζουμε σε μπολ σαλάτας και ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι,
λεμόνι σύμφωνα με τα γούστα του καθενός και είναι έτοιμη.
4 φέτες ζαμπόν μπούτι ή γαλοπούλα κομμένα σε καρεδάκια
4–5 κ.σ. γκούντα τριμμένο
1 κονσέρβα τόνο σε νερό στραγγισμένη
1 αυγό βραστό σε ροδέλες
Για τη σως του σεφ
4 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. μπαλσάμικο
1 κ.σ. κονιάκ
Μία πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα τη σως ανακατεύοντας όλα τα υλικά και τη φυλάμε στο ψυγείο.
Πλένουμε
και στραγγίζουμε τα λαχανικά μας και αρχίζουμε να τα τοποθετούμε στη
σαλατιέρα μας με τη σειρά: μαρούλι χοντροκομμένο, ντομάτες, αγγούρι,
καρότο (προαιρετικά), ζαμπόν ή γαλοπούλα, γκούντα, τον τόνο στραγγισμένο
και θρυμματισμένο, τη σως και στο τέλος στολίζουμε με τις ροδέλες του
αυγού.
Βάζουμε
την σφολιάτα στο ταψί της τάρτας και το τρυπάμε για να φουσκώσει
ομοιόμορφα. Μετά το βάζουμε στον φούρνο να ψηθεί στους 200 βαθμούς για
20-25 λεπτά.
Μόλις ψηθεί η σφολιάτα την βγάζουμε από τον φούρνο
και βάζουμε την ντομάτα, την ρόκα χοντροκομμένη, την λιαστή ντομάτα και
την παρμεζάνα.
2-3 κονσέρβες τόνου σε λάδι ή νερό (εγώ προτιμώ σε λάδι- εναλλακτικά: κοτόπουλο, μοσχάρι κλπ).
ψιλοκομμένη ντοματούλα, αγγουράκι
κίτρινο τυρί σε κύβους (ποσότητα κατά βούληση)
μαγιονέζα για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζω το ρύζι (2 φλ. ρύζι + 4 φλ. νερό) και σε μια δεύτερη κατσαρόλα τα λαχανικά.
Μόλις
ετοιμαστούν ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί (ρύζι + λαχανικά + τόνους +
τυρί + αγγούρι-ντομάτα), τα βάζω σε μπωλ και τα καλύπτω με ένα πλούσιο
στρώμα μαγιονέζας.
Διακοσμώ με ελίτσες ή ντοματάκια τσέρι ή ο,τιδήποτε άλλο βάζει η φαντασία.
TIPS: Για
λιγότερα λιπαρά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγιονέζα light.Πριν
προσθέσετε το τυρί αφήστε το ρύζι και τα λαχανικά λίγο να κρυώσουν για
να μην λιώσει και να μείνει αναλλοίωτο και τραγανό το τυρί.
Είναι και ωραία ιδέα για μπουφέ...!Περιμένω τις εντυπώσεις σας!
Υλικά (οι ποσότητες ποικιλουν ανάλογα με τα γούστα του καθενός)
Μαρούλι
Ανηθο ψιλοκομμένο
Κρεμμυδάκια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
ντομάτα ξεσποριασμένη σε καρέ
αγγουράκι
πιπεριά κόκκινη
πιπεριά κίτρινη
πιπεριά πράσινη
1 κουταλιά της σούπας cottage cheese
αλάτι
ξύδι ή λεμόνι
λίγο λάδι (αν κάνετε δίαιτα μη ξεπερνάτε την μια κουταλιά της σούπας)
Εκτέλεση
Αφού έχουμε
ψιλοκόψει στο επιθυμητό μέγεθος τα υλικά τα ανακατεύουμε σε ένα μπωλ,
αλατίζουμε κατά βούληση και προσθέτουμε το ξύδι ή το λεμόνι και
τελευταίο το λάδι.
Βράζουμε για λίγο το κρέας. Πετάμε το πρώτο νερό. Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 15-20 λεπτά το κρέας. Μετά
προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα, καθαρισμένα και ολόκληρα. Όταν
είναι έτοιμα, ψιλοκόβουμε το κρέας και κόβουμε τα λαχανικά και τα
αγγουράκια σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Το σέλινο δεν το
βάζουμε στη σαλάτα, μόνο στο βράσιμο. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Αλατοπιπερώνουμε. Τέλος προσθέτουμε την σπιτική μαγιονέζα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Διακόσμηση:
Βάζουμε
την σαλάτα μας σε 1-2 πιατέλες και σχηματίζουμε λοφάκια, τα οποία τα
σκεπάζουμε με μαγιονέζα. Κόβουμε σε μπαστουνάκια, αστεράκια ή ότι άλλο
σχήμα μας αρέσει τις πιπεριές Φλωρίνης και σε φετούλες τα ασπράδια των
βρασμένων αυγών. Στολίζουμε με διάφορα σχέδια την επιφάνει
... Διαβάστε περισσότερα »
4 πιπεριές φλωρίνης ψημένες και κομμένες σε κύβάκια
3-4 πατάτες βρασμένες κομμένες σε κύβους
1 αγγούρι ψιλοκομμένο σε κύβους
1 ντομάτα
3-4 καρότα ψιλοκομμένα στον τρίφτη
1 κονσέρβα φασόλια Αμερικής
1 κονσέρβα καλαμπόκι
1 μαγιονέζα 250 γραμμ.
1 γιαούρτι
Μισό μπουκάλι κέτσαπ (από την κανονική συσκευασία)
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά σούπας ουίσκι
ταμπάσκο
Εκτέλεση
Αφήνουμε
όλα τα παραπάνω λαχανικά μια μέρα στο ψυγείο με λίγο λάδι, ξύδι, αρκετό
αλάτι, ταμπάσκο και που και που τα ανακατεύουμε και χύνουμε τα ζουμιά.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση κατά βούληση.
Την επόμενη
μέρα τα βάζουμε σε πολύ βαθύ σκεύος (κατά προτίμηση διάφανο) και από
πάνω απλώνουμε μείγμα από τη μαγιονέζα ,το γιαούρτι, το κέτσαπ μέχρι να
γίνει ροζ το μείγμα. Προσθέτουμε την μουστάρδα και το ουίσκι.
Ανακατεύουμε αφού την έχουμε βγάλει στο τραπέζι.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.