Αλευρώνουμε τις φέτες από το κότσι, τις περνάμε ελαφρά από το τηγάνι και τις στρώνουμε σε γάστρα.
Αλλάζουμε το λάδι στο τηγάνι μας και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σβήνουμε
με το κρασί, και προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες, τον κύβο, αλάτι
και πιπέρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και διάφορα βότανα για άρωμα π.χ.
θυμάρι, βασιλικό κλπ).
Αφήνουμε να πάρει μία βράση και κατόπιν περιχύνουμε με τη σάλτσα μας το κρέας.
Προσθέτουμε 1/2 ποτήρι νερό και ψήνουμε σε στους 150C για περίπου 2 ώρες.
1 κορώνα αρνίσια που να βγάζει γύρω στα 20 παϊδάκια.
6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 φακελάκι κουκουνάρι καβουρδισμένο
1 χουφτίτσα σταφίδες ξανθές
1 φλυτζανάκι ρύζι
μια συκωταριά αρνίσια απο την οποία θα πάρουμε μόνο το συκώτι το οποίό και θα αχνίσουμε ελαφρά
κανελα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο,αλάτι πιπέρι,θυμαρι
λάδι, βούτυρο
Εκτέλεση :
Πάμε στον καλό
μας τον χασάπη και του λεμε να μας κάνει μια κορώνα με δύο νεφραμιές.Να
μας την περιποιηθεί, να απογυμνώσει την άκρη απο τα παϊδάκια και να μας
την κάνει εμφανισιμη και οχι προχειροδουλεια. Λαμβάνουμε την κορώνα και αν θελουμε την μαρινάρουμε με λαδάκι και με κρασάκι. Αν δεν έχουμε χρόνο προσπερνάμε το στάδιο. Αλατοπιπερώνουμε
το κρέας μεσα έξω το πασπαλίζουμε με θυμάρι , το λαδώνουμε καλα και το
βάζουμε σε ταψί που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα την οποία την έχουμε
βουτυρώσει καλά. Φτιάχνουμε την γέμιση: Σωτάρουμε
τα κρεμμύδια μαζί με το συκώτι, το ρύζι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες
προσθέτουμε λίγο νερό και το βράζουμε το μείγμα μας μέχρι να μισογίνει
το ρύζι. Ρίχνουμε τα μπαχάρια και αλατοπίπερο και γεμίζουμε με χάρη την κορώνα μας. Τυλίγουμε τις άκρες απο τα παϊδάκια με αλουμινόχαρτο γιατί καίγονται πολύ εύκολα. Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο όλη την κορώνα την
... Διαβάστε περισσότερα »
Εφαρμόζουμε τα έντερα στη βρύση και τα πλένουμε καλά.
Με ένα καλαμάκι τα γυρνάμε ανάποδα και συνεχίζουμε το πλύσιμο.
Τα
αφήνουμε σε λεκάνη με το χυμό του λεμονιού να σφίξουν. Κόβουμε τις
συκωταριές σε μέτρια κομμάτια και τις πλένουμε. Τις βάζουμε σε μπωλ και
ρίχνουμε το σκόρδο, τη ρίγανη,το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά
και περνάμε τα κομμάτια στη σούβλα πολύ σφιχτά.
Βάζουμε γύρω γύρω τις μπόλιες και κατόπιν τα έντερα.
Μια συκωταριά αρνίσια με το φλεμόνι, την καρδιά τη σπλήνα και τα γλυκάδια, 1 kg περίπου.
1/2 kg άντερα αρνίσια
1 μπόλια (προαιρετικά αν δεν φοβάστε τη χοληστερίνη)
Ρίγανη, πιπέρι, αλάτι (θέλει λίγο παραπάνω από όλα αυτά γιατί στο ψήσιμο βγάζει υγρά και τα χάνει)
1 σούβλα 40 εκ. περίπου
Λαδόχαρτο (το sanitas δεν καίγεται)
Σπάγκο ψησίματος
Εκτέλεση:
Πλένουμε και
κόβουμε τη συκωταριά σε κομμάτια (σαν το κουτάκι το κνορ των 6 κύβων στο
μέγεθος) και τα βάζουμε στο σουρωτό να στραγγίζουν.
Πλένουμε τα
άντερα, τα τραβάμε και τα στύβουμε με τα δάχτυλα καλά να φύγουν τα νερά
από μέσα και τα αφήνουμε κι αυτά να στραγγίσουν όλα μαζί 1-2 ώρες στο
ψυγείο.
Σε μια λεκάνη αλατίζουμε την συκωταριά, βάζουμε το πιπέρι, τη ρίγανη και τα ανακατεύουμε.
Παίρνουμε
τη σούβλα και περνάμε ένα-ένα τα κομμάτια εναλλάξ, όταν τελειώσουν τα
αγκαλιάζουμε με την μπόλια και αρχίζουμε το τύλιγμα με τα άντερα.
Στην αρχή κάνουμε μια δεκαριά βόλτες πάνω-κάτω κατά μήκος της σούβλας και μετά γύρω-γύρω μέχρι να τελειώσουν τα άντερα.
Απλώνουμε
το λαδόχαρτο στον πάγκο, βάζουμε απάνω το κοκορέτσι, αλατοπιπερώνουμε
κι απ' έξω την μπόλια και τα άντερα και το τυλίγουμε 2 βόλτες. Μαζεύουμε
από τις άκριες το λαδόχαρτο, δένουμε από την μια μεριά με το σπάγκο και
το τυλίγουμε γύρω-γύρω μέχρι την άλλη άκρια και το ξαν
... Διαβάστε περισσότερα »
Κόβετε το κρέας σε κομμάτια σαν μικρές μπουκίτσες.
Κάνετε πουρέ ένα από τα κρεμμύδια στον τρίφτη
Μαρινάρετε μέσα στο ελαιόλαδο και στο κρεμμύδι το αρνί. Αφήστε τα εκεί τουλάχιστον για μία ώρα.
Κόψτε τα υπόλοιπα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια.
Περνάμε το κρέας και τα λαχανικά εναλλάξ σε σιδερένιο σουβλάκι. Ψήστε
τα σε κάρβουνα για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αλατίστε τα και ρίξτε τη
ρίγανη και το πιπέρι.
Σερβίρεται συνοδεία από ψητές πιπεριές και πατάτες τηγανητές.
Κόβουμε το κρέας
σε κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα σουβλίζουμε, τυλίγοντας τα με
αντεράκια, τα βγάζουμε από τη σούβλα και τα τοποθετούμε κυκλικά σε
γάστρα ή πυρέξ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (χωρίς καθόλου νερό)
και τα ψήνουμε για 2 ώρες περίπου στους 200° C Ενας υπέροχος μεζές
Σοτάρουμε πρώτα
το κρέας.Αφού ροδίσει καλά προσθέτουμε τον αρακά και τον σοτάρουμε
ελαφρώς.Στη συνέχεια προσθέτουμε τον άνηθο , την τομάτα και το
αλατοπίπερο. Μπορούμε να το φτιάξουμε και στη γάστρα.
Σημ.:Στη συνταγή αυτή μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κατσικάκι με κοτόπουλο. Καλή επιτυχία.
1 κιλό κολοκυθάκια κομμένα βαρελάκια και τηγανισμένα
1
κιλό κουκιά ξεσπυρισμένα (σπόρια ψωμωμένα), που τους έχουμε αφαιρέσει
το μαύρο νύχι και τα έχουμε βράσει προηγουμένως και στραγγίσει
2 κρεμμύδια πράσινα μεγάλα ψιλοκομμένα
¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1-2 ποτήρια νερό ζεστό
Μερικοί
οργανισμοί έχουν δυσανεξία στα κουκιά και ένα ένζυμο που περιέχουν
δημιουργεί πρόβλημα στο αίμα του… Αν σας συμβαίνει αυτό μπορείτε να τα
παραλείψετε εντελώς! Αν όχι καλού-κακού αφαιρέστε το "νύχι" το μαύρο και
δεν υπάρχει πρόβλημα…
Για το αυγολέμονο
χυμό 1 λεμονιού
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας νισεστέ
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με μια χαρτοπετσέτα.
Σε μια βαθειά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και ανάβουμε την φωτιά να κάψει το λάδι.
Μόλις γίνει αυτό, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε και το ροδίζουμε θωρακίζοντάς το.
Κατόπιν
προσθέτουμε αλατοπίπερο και προθέτουμε με την σειρά τα κολοκυθάκια
τηγανισμένα, τα κουκιά και το νεράκι, και τα αφήνουμε 20΄περίπου εως 30΄
λεπτά το πολύ, να βράσουν…
Κατόπιν χτυπάμε τα αυγά,
προσθέτουμε το νισεστέ και το λεμόνι και όλο μαζί το μείγμα το
προσθέτ
... Διαβάστε περισσότερα »
Σε μια
κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας και όταν πάρει χρώμα
συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας και το βράζουμε
μέχρι να σωθεί τελείως το νερό. Βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε στην
άκρη για μετά.
ρίχνουμε λιγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και
σωτάρουμε το κρεμυδάκι. Οταν μαλακώσει ρίχνουμε λίγα λίγα τα μαρουλάκια
αφου τα έχουμε κόψει σε χοντρά κομάτια
Οταν τελειώσουν τα μαρούλια προσθέτουμε τον άνυθο αλάτι πιπέρι και αν χρειαστεί λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει.
στα τελευταία 15 λεπτά ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρέας και όταν γίνει το φαγητό το αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει λίγο.
Για το αυγολέμονο
σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό απο τα λεμόνια και προσθέτουμε σιγά σιγα τον ζωμό απο το φαγητό μας
οταν τελειώσει το χτύπημα ρίχνουμε το υλικό στην κατσαρόλα και τέλος
1 μπούτι από κατσικάκι φιλεταρισμένο, περίπου 1,2 κιλά
¼ μπέικον σε φέτες
6-8 λιαστές τομάτες σε λάδι
150γρ. κεφαλοτύρι σε μπαστουνάκια
½ κούπα θυμάρι φρέσκο
1 κ.γλ. σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο, παγωμένο
Εκτέλεση
Ζητήστε
από το χασάπη να σας φιλετάρει το μπουτάκι. Εγώ το έκανα μόνη μου και
επειδή σε ήταν ολόισιο… χώρισα το φιλέτο σε τρία μέρη. Έτσι μπόρεσα να
δουλέψω καλύτερα και τα ρολά και να χωράνε άνετα στο τηγάνι μου.
Χτυπήστε
λίγο το κρέας να απλώσει καλά και αλατοπιπερώστε το. Απλώστε στον
πάγκο σας πλαστική μεμβράνη ώστε να μπορέσετε να το τυλίξετε μέσα σε
αυτή.
Απλώστε μερικές φέτες μπέικον. Ανάλογα με το κομμάτι
κρέατος που έχετε, υπολογίστε το μπέικον να καλύπτει όλο το ρολό.
Πασπαλίστε με θυμάρι και τοποθετήστε σε 2-3 σημεία κομμάτια τυριού και
λιαστές.
Πλένουμε το
κρέας, το αλατίζουμε, και το αλείφουμε με το λεμόνι και το βούτυρο (ή το
λάδι).Το τοποθετούμε σε ταψί και το βάζουμε στο φούρνο να ψήνεται.Αφού
ψηθεί περίπου 1.5 ώρα το βγάζουμε και το πασπαλίζουμε με τριμμένο
μοσχοκάρυδο.
Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι και το γιαούρτι και
περιχύνουμε το μείγμα στο κρέας και το ξαναβάζουμε στο φούρνο και το
ψήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να πήξει.
Μυστικά Άμα
θέλουμε, μισή ώρα πριν ψηθεί το κρέας, την πρώτη φορά που το βάλαμε στο
φούρνο, μπορούμε να προσθέσουμε 4 ντομάτες ψιλοκομμένες όπου μετά τις
αναμειγνύουμε με το μείγμα του γιαουρτιού σιγά-σιγά για τι είναι καυτές
από το φούρνο για να μην «κόψει» το γιαούρτι. Αλλά για μένα καλύτερα
χωρίς ντομάτες.
Άντε καλοφάγωτο, με καλή παρέα καλό κρασί και παίξτε και κιαμιά μπαλωθιά.
1 χούφτα μάραθο (προαιρετικά.Εγώ βάζω απο όλα αν υπάρχουν)
1 ποτήρι ελαιόλαδο (λιγότερο γι΄αυτούς που κάνουν δίαιτα. ΑΥΤΟΙ ΧΑΝΟΥΝ!!).
νερό 1000 γρ ή αν το μετρήσατε με φλιτζάνες , στις 2 φλιτζ. ρύζι βάζουμε 5 1/2-6
φλιτζ ζωμό απο το κρέας που βράσαμε.
κόκκινο πιπέρι γλυκό.
αλάτι ,πιπέρι μαύρο
Παρασκευή :
Βάζουμε το
κρέας κομμένο σε μερίδες σε νερό αλατισμένο και το βράζουμε, οχι πολύ
γιατί θα ψηθεί και στο φούρνο με το ρύζι.Κρατάμε το ζουμί και το μετράμε
ανάλογα με το ρύζι που θα βάλουμε. Οταν τελειώσει το βράσιμο βάζουμε
το κρέας στο ταψί ραντίζουμε με λίγο λάδι (έτσι για να του ευχηθούμε
καλό ψήσιμό) μαύρο πιπέρι και πάπρικα και το βάζουμε στο φούρνο να πάρει
λίγο χρώμα, μπρονζέ ανοιχτό όχι σκούρο.Θα ξεραθεί και είναι κρίμα να
φάμε μόνο το ρύζι. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά μας και τα σωτάρουμε
σε λάδι να μαραθούν.Οταν γίνει κι αυτό ρίχνουμε το μετρημένο ζουμί αν
δεν φτάσει συμπληρώνουμε με νερό και τα βράζουμε κανένα δεκάλεπτο για να
βράσουν. Γυρνάμε στο κατσικάκι μας . Αν ρόδισε το κρέας το βγάζουμε
απο το φούρνο.Ρίχνουμε το ρύζι γύρω απο το κρέας και
... Διαβάστε περισσότερα »
Απλώνουμε στο ταψί μας τα μυρωδικά και τα λεμόνια.
Αλατοπιπερώνουμε το κατσικάκι, το λαδώνουμε και το εναποθέτουμε πάνω
στο στρώμα μυρωδικών με το δέρμα προς τα κάτω. Ρίχνουμε από πάνω τα
λουκάνικα και το τυρί και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200
βαθμούς.
Πλένουμε και
αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το τοποθετούμε σε πύλινη γάστρα. Απο
πάνω ρίχνουμε ρίγανη και βάζουμε φέτες το κρεμμύδι, την πιπεριά, το
σκόρδο και το τυρί. Συνεχίζουμε στρώνωντας τις πατάτες αφού πρώτα τις
αλατοπιπερώσουμε και αυτές. Σκεπάζουμε με τις φέτες ντομάτας (αλατίζουμε
ελαφρά). Βάζουμε λάδι και μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό να
ψηθεί για 2,5 ώρες περίπου σε μέτριο φούρνο.
Πλένουμε το
κατσικάκι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό μαζί με το ολόκληρο
κρεμμύδι και μία πρέζα αλάτι και το βράζουμε. Το ξαφρίζουμε (όποτε
χρειάζεται) και αφού βράσει για 45 λεπτά περίπου, το βγάζουμε και
σουρώνουμε το ζουμί, και το κρατάμε.Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι
και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις ξανθύνει ελαφρά
προσθέτουμε και το κρέας να τσιγαριστεί. Σβήνουμε με το κρασί και
προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό,
τη δάφνη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το φαγητο μέχρι να
μαλακώσει προσθέτοντας πότε πότε λίγο ζεστό νερό. Όταν είναι έτοιμο
αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Στην κατσαρόλα που είχαμε βράσει το κρέας
ξαναβάζουμε το ζουμί και βράζουμε μέσα τα μακαρόνια. Τα
σουρώνουμε, για περισσότερο νοστιμιά αλλά και για πάρτυ χοληστερίνης αν
θέλουμε βουτυρώνουμε με καλό βούτυρο τα μακαρόνια (όχι πολύ) σερβίρουμε
μαζί το κρέας.
1 μπούτι από κατσικάκι και λίγα πλευρά μαζί προαιρετικά
Ελαιόλαδο
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
300-400gr σπανάκι ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Ζωμό από λαχανικά προαιρετικά
Αλάτι
Πιπέρι
2 αυγά
Χυμός ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
Βάζουμε στη
χύτρα με λίγο ελαιόλαδο, νερό, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό λαχανικών το
κατσικάκι και το βράζουμε για καμιά ώρα. Βγάζουμε το κατσικάκι από τη
χύτρα και σουρώνουμε το ζουμί για να αποφύγουμε τα κοκαλάκια. Ρίχνουμε
πάλι το ζουμί στη χύτρα και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας, αλάτι και
πιπέρι αν χρειάζεται και βράζουμε με κλειστή τη χύτρα για 10-15 περίπου
λεπτά. Εν τω μεταξύ ξεκοκαλίζουμε το κρέας και μόλις είναι έτοιμα τα
λαχανικά ρίχνουμε το κρέας μέσα και αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση.
Χτυπάμε στο μούλτι τον χυμό λεμονιού με τα αυγά και ενώνουμε το μίγμα με
λίγο ζωμό που έχουμε ήδη βγάλει από το φαγητό μας έτσι ώστε να είναι
χλιαρός και να μην μας κόψει το αυγό. Έπειτα ρίχνουμε το μίγμα μέσα στο
φαγητό μας ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για να ψηθεί λιγάκι και το
αυγό.
Τσιγαρίζουμε
το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτουμε το κρέας ανακατεύοντας. Ρίχνουμε
την ντομάτα τριμμένη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε νερό.
Βράζουμε
το κρέας μας και όταν γίνει το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και
προσθέτουμε το ρύζι μας. Ανακατεύουμε τακτικά να μην μας κολλήσει και
προσθέτουμε νερό όσο χρειάζεται
Βαζουμε σε μια
λεκανη το σκρδο σε φετακια το μελι το κονιακ το λαδι και το δεντρολιβανο
αλατοπιπερωνουμε το κρεας το βαζουμε και αυτο στη λεκανη και το
αφηνουμε να μαριναριστει τουλαχιστον 2-3 ωρες κατοπιν το βαζουμε σε ενα
ταψι με τη μαριναδα και το ψηνουμε στους 180 για 1 ωρα οταν περασει 1
ωρα το βγαζουμε απο το φουρνο και βαζουμε τις πατατες αλατοπιπερωμενες
και τα δαμασκηνα τυλιγμενα με το μπεικον βαζουμε αν χρειαζεται λιγο νερο
και ψηνουμε ακομα 1 ωρα.
αρωματικά
χόρτα όπως: αγριόπρασα μάραθοι, σπανάκι, πρασουλίθρες, και διάφορα άλλα
καυκαλίθρες, μυρώνια, αγριομαϊντανά καρότα βλαστάρια, λίγο σέσκουλο,
λίγα λάπατα, αχανάδες, πιγουνίτσες κ.λ.π.
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρω το κατσικάκι
σε λάδι και το κρεμμυδάκι, σβήνω με κρασί όχι πολύ, και το αφήνω λίγο
να ψηθεί και να βράσει με λίγο νεράκι. Κατόπιν προσθέτω τις αγκινάρες,
τα καρότα και τα αρωματικά χόρτα, αλάτι, πιπέρι, Αν θέλω προσθέτω και
λίγη ψιλοκομμένη ντομάτα, και τα βράζω με ανοιχτή την κατσαρόλα μέχρι
να μείνουν με την σάλτσα τους.
Πλένουμε
το κρέας, το βάζουμε σε γάστρα, το αλατοπιπερώνουμε το πασπαλίζουμε με
τη ρίγανη και το περιλούζουμε με το λάδι και το χυμό του λεμονιού.
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό ανακατεμένο με τη μουστάρδα. Σε μέτριο
φούρνο το αφήνουμε μέχρι να ψηθεί καλά 2 ώρες περίπου.Μόλις ψηθεί το
κατσικάκι βγάζουμε τα κομμάτια από την γάστρα, προσθέτουμε τα μακαρόνια
και το απαραίτητο νερό λίγο λίγο ανακατεύοντας τακτικά για να μην
κολλήσουν και να πιούν το νερό τους (όπως στο γιουβέτσι).
Μόλις γίνουν τα μακαρόνια ρίχνουμε πάλι τα κομμάτια το κρέας μέσα και σερβίρουμε ζεστό.
1 κιλό κατσικάκι γάλακτος (μπουτάκι ή χεράκι) σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
200 gr. ντοματοχυμό
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ας δούμε πώς φτιάχνεται
Καταρχήν
άν θέλετε να κάνετε το φαγητό αυτό με δικές σας χειροποίητες χυλοπίτες
θα πρέπει να τις ετοιμάσετε 1 εβδομάδα πρίν,περίπου! Αλλιώς θα χρησιμοποιήσετε τις έτοιμες!
οι χειροποίητες χυλοπίτες
Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε το γάλα,τα αυγά και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε το αλεύρι σε μία μεγάλη λεκάνη και κάνουμε μία λακούβα και ρίχ
... Διαβάστε περισσότερα »
Ζεσταίνουμε σε
κατσαρόλα το βούτυρο και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σε αυτό
ροδίζουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές αφού το έχουμε
αλατοπιπερώσει και πασπαλίσει με πάπρικα.
Σβήνουμε με το κρασί
και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε την τομάτα με λίγη ζάχαρη και τη
δάφνη με την κανέλα. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό και αφήνουμε το κρέας
να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει.
10’ πριν τελειώσουμε με το
κρέας, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις. Το
αδειάζουμε με τη σάλτσα του μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και
συμπληρώνουμε με ζεστό νερό. Το βάζουμε στο φούρνο ώστε να το φέρουμε σε
σημείο βρασμού.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο
στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να γυαλίσει, σε χαμηλή
φωτιά για να μην καεί και το ρίχνουμε μέσα στο ταψί. Ανακατεύουμε καλά
και αφήνουμε για 10’ . Σβήνουμε το φούρνο και τον αφήνουμε κλειστό
μέχρι να γίνει το κριθαράκι, ανακατεύοντάς το που και που.
Πλένω και
αλατοπιπερώνω το κρέας που δεν το έχω τεμαχίσει και το τοποθετώ στο ταψί
με λάδι μόνο.Κατόπιν το βάζω στο φούρνο να σοταριστεί-ψηθεί.Όταν
ροδίσει καλά προσθέτω τα κρεμμυδάκια.το δυόσμο(ψιλοκομμένα),το χυμό
τομάτας και νερό και αφήνω να ψηθεί αρκετά.Όταν μισοψηθεί προσθέτω το
κριθαράκι (λιγότερο από το μισό κιλό),νερό και αλάτι όσο χτειάζεται και
αφήνω να βράσει. Σερβίρεται ζεστό με τυρί. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε όλα τα εντόσθια να σοταριστούν και να τραβήξουν τα υγρά τους.
Προσθέτετε
τα κρεμμυδάκια, ανακατεύετε, ρίχνετε το δυόσμο, το μάραθο, προσθέτετε
νερό, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Μόλις βράσουν,
προσθέτετε το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.
Γεμίζουμε το κατσικάκι με τη γέμιση που ετοιμάσαμε και ράβουμε την κοιλιά.
Τρίβουμε
την κοιλιά και όλο το κατσικάκι και από τις 2 πλευρές με μπόλικο
φυτικό βούτυρο με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη .Απλώνουμε μερικές
κληματόβεργες στο ταψί - κατά προτίμηση γάστρα - για να κάτσει επάνω
το κατσικάκι.Ρίχνετε νερό στο ταψί, το σκεπάζετε με το καπάκι και το
σφραγίζεται με ζυμάρι.
Το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί για περίπου 5 ώρες στους 140ο – 150ο C.
1.5 κιλό χοιρινό κρέας(σπάλα στήθος ,πλευρά χωρίς κόκκαλα)
3.5 κιλά μοσχαρι (ποντίκι) αφαιρούμε τα νεύρα όπου υπάρχουν.
αλάτι πιπέρι κίμινο ρίγανη ανάλογα με τα γούστα μας.
για όσους θέλουν ρίχνουν μέσα να βράσουν μαζί πράσα και κρεμύδια ξερά ή πράσινα.
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κρέατα
σε μερίδες τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και τα βράζουμε με τα μπαχαρικά
αλλά χωρίς αλάτι για 6- 6 1/5 ώρες.Μετά ρίχνουμε το αλάτι και ζυμώνουμε
(ανακατεύουμε πολυ -πολύ καλά ) και είναι έτοιμος για ψυγείο ή όταν
κρυώσει το κάνουμε ρολό σε λαδόκολά και στην κατάψυξη ή σε μερίδες.
Καβουρμάς νούμερο 2
Παραλλαγή της παραπάνω συνταγής μετά απο επίσκεψη στο χωριό της γιαγιάς μου ...
Τα ίδια υλικά με τη μόνη διαφορά οτι αντί να τα βράσουν τα τηγανίζουν
όπως την τηγανιά και στο τέλος προσθέτουν πράσο και κρεμμυδάκι πράσινο
λίγο πριν γίνει το κρέας.
Συγνώμη
που δεν γραφω αναλογίες αλλα στην ουσία η σάλτσα είναι με το μάτι και
τα σνίτσελ ανάλογα με το πόσα στοματα θα ταϊσετε. :)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πανάρουμε τα σνίτσελ με τον κλασικό τρόπο: αλεύρι-αυγό-γαλέτα. Τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε στο γκριλ (εγω τα κανω στο γκριλ με λιγο λαδάκι απο πάνω για να μην γίνονται πολύ βαριά). Εν τω μεταξύ βράζουμε τη σάλτσα.
Αφου ψηθούν τα σνίτσελ, τα αλοίφουμε με τη σάλτσα και απο πάνω βάζουμε
μια φέτα κασέρι και απο πάνω μια ροδέλα ντομάτα, αλατάκι πιπεράκι. Και
τα ξαναβάζουμε στο γκριλ ισα ισα μέχρι να λιώσει το τυρί και να ψηθει η
ντομάτα. Ιδανικός συνδυασμός με πατατούλα τηγανιτή.
500 γρ. χοιρινό (όλα τα κρέατα κομμένα σε κομμάτια)
500 γρ. κοτόπουλο φιλέτο
1 1/2 κ. κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κουτί μανιτάρια ή φρέσκα
2μεγάλες κρέμες γάλακτος
κρασί λευκό
αλάτι - πιπέρι
λίγο λάδι ή βούτυρο
Εκτέλεση
Χρησιμοποιούμε
ένα σκεύος (τηγάνι) με λίγο βούτυρο ή λάδι για κάθε είδος κρέατος.
Τσιγαρίζουμε τα κρέατά μας μέχρι να κατεβάσουν και να πιούν τα υγρά
τους.
Τα ενώνουμε στην χύτρα ή την κατσαρόλα που θα ψήσουμε το φαγητό.
Σ'ενα
τηγάνι από αυτά που ήδη χρησιμοποιήσαμε τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια πάλι
με ελάχιστο λάδι. Τα προσθέτουμε και αυτά στα κρέατα.
Κάνουμε το ίδιο και με τα μανιτάρια (τσιγάρισμα και μέσα στην κατσαρόλα με τα άλλα υλικά).
Προσθέτουμε
αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε κρασί τόσο όσο να σκεπαστεί το φαγητό και
ψήνουμε μέχρι να γίνει το κρέας. Στην χύτρα θέλει 20 λεπτά.
Αφού ψηθεί το φαγητό και πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού η κρέμα.
Ένα μεγάλο κομμάτι χοιρινού (μπούτι κατά προτίμηση)
1 σακούλα ψησίματος
Για το μαρινάρισμα: (Για κάθε 1,5 κιλό κρέατος)
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ½ φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
5 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένη ρίγανη
1 κουταλάκι ξερό βασιλικό
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
Συνοδευτικά
Πατάτες και καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
Εκτέλεση:
Από βραδύς
πλένουμε καλά το κρέας, μπήγουμε σε διαφορα μερη του κρέατος το σκόρδο
και αλείφουμε γύρω γύρω όλα τα υπόλοιπα υλικά..
Το βάζουμε στο ψυγείο γυρίζοντας το κάθε τόσο για να μαριναριστεί καλά.
Την άλλη μέρα βάζουμε στην σακούλα το κρέας με όλα τα υγρά της μαρινάρας, τις πατάτες και τα καρότα σε χοντροκομμένα κομμάτια.
Κλείνουμε
την σακούλα κάνουμε μερικές τρύπες από πάνω για να βγαίνει ο ατμός, το
βάζουμε στο ταψί και αφήνουμε να ψηθεί καλά στους 150 βαθμούς, αντίσταση
πάνω - κάτω.
Σκεπάζουμε από πάνω με δύο φύλλα αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει και το βγάζουμε το τελευταίο τέταρτο.
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε
Αφού το έχουμε βάλει σε λαδόκολλα, βάζουμε τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες, το σκορδάκι και τέλος τα τυριά.
Κλείνουμε
καλά τη λαδόκολλα και μετά το κλείνουμε με δεύτερη στρώση
αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς
για 3 ώρες, πάνω κάτω αντίσταση και μετά το ανεβάζουμε στους 200 για 3
ώρες ακόμη.
Ανοίγουμε
το μπούτι για ρολό ή μας το κάνει ο χασάπης μας και του ρίχνουμε αλάτι
-πιπέρι, ρίγανη ,ελάχιστο λάδι ,το σκόρδο σε ροδέλες και το τυρί σε
μπαστούνια. Έπειτα το τυλίγουμε καλά και το βάζουμε σε αντικολητικό
χαρτί και από πάνω αλουμινόχαρτο. Αν δεν στέκεται καλά το κρέας το
δένουμε με σπάνγγο .
Ανοίγουμε
το μπούτι για ρολό ή μας το κάνει ο χασάπης μας και του ρίχνουμε αλάτι
-πιπέρι, ρίγανη ,ελάχιστο λάδι ,το σκόρδο σε ροδέλες και το τυρί σε
μπαστούνια. Έπειτα το τυλίγουμε καλά και το βάζουμε σε αντικολητικό
χαρτί και από πάνω αλουμινόχαρτο. Αν δεν στέκεται καλά το κρέας το
δένουμε με σπάνγγο .
Ανοίγουμε
το μπούτι για ρολό ή μας το κάνει ο χασάπης μας και του ρίχνουμε αλάτι
-πιπέρι, ρίγανη ,ελάχιστο λάδι ,το σκόρδο σε ροδέλες και το τυρί σε
μπαστούνια. Έπειτα το τυλίγουμε καλά και το βάζουμε σε αντικολητικό
χαρτί και από πάνω αλουμινόχαρτο. Αν δεν στέκεται καλά το κρέας το
δένουμε με σπάνγγο .
1 μελιτζάνα φλάσκα, καθαρισμένη από τη φλούδα της & κομμένη σε κύβους
½ ποτηράκι κόκκινο ημίγλυκο κρασί
1 κύβο λαχανικών
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
½ φλυτζ. Ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
200 γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια
1 ξυλαράκι κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση :
Τσιγαρίζουμε πολύ καλά το κρέας και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τους κύβους της μελιτζάνας.
Σβήνουμε
με το κρασί, προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το
κριθαράκι και σιγοβράζουμε. Όταν μαλακώσει το κρέας, το ρίχνουμε μαζί με
τη σάλτσα του σε πήλινο σκέυος μαζί με 2 φλυτζ. ζεστό νερό και το
κριθαράκι. Από πάνω ρίχνουμε και το κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια,
σκεπάζουμε το πήλινο με το καπάκι του και ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο
στους 200ο C, για μισή ώρα.
1 κιλο γιδα απο σπαλα χωρις λιπος (θα το ξεκοκκαλισετε και θα το κανετε μπουκιτσες)
1 πουμαρο ή ντοματα φρεσκια (εγω εβαλα φρεσκια που ειχα στην καταψυξη)
αλατι, πιπερι, παπρικα γλυκια, μπαχαρι
1 κρεμμυδι τριμμενο στο τριφτη
1 σκελιδα σκορδο, και αυτη στο τριφτη
1 ποτήρι του κρασιου κρασι κοκκινο.
Εκτελεση
Καταρχην τα κομματακια του κρεατος θα τα βαλετε για μια ωρα μεσα σε νερο με το ξυδι για να φυγει η μυρωδια.
Μετα θα τα βαλετε στην κατσαρολα με νερο για τα ζεματισετε. Όταν αρχισουν να βραζουν θα τα βγαλετε και θα τα πλυνετε καθαρα.
Σε
αλλη κατσαρολα θα βαλετε το λαδι μαζι με το σκορδο, το κρεμμυδι και το
κρεας να γιαχνιστουν, θα βαλετε τα μπαχαρικα, θα τα σβησετε με το κρασι,
θα βαλετε τη ντοματα και θα τα βρασετε στη χυτρα για περιπου 1 ωρα.
Φύλλα σπανάκι και σέσκουλα για όσες γαρδούμπες φτιάξουμε (προαιρετικά)
Αλατι,πιπερι
Λίγο λάδι για να τις αλείψουμε εξωτερικά
Εκτέλεση
Εχουμε πλύνει μέσα έξω καλά τα αντεράκια μας. Καθαρίζουμε και αλατοπιπερωνουμε τη συκωταριά Την κόβουμε, το κάθε κομμάτι σε μακρόστενες λωρίδες. Πλένουμε
τα μαρούλια και τα κρεμμυδακια.Κοβουμε τα μαρουλόφυλλα στο μέγεθος της
παλάμης μας και τα κρεμμυδάκια στα τρία να ειναι το κάθε κομμάτι όσο το
μήκους του μαρουλόφυλλου. Στην παλάμη μας όπως είναι ανοιχτή βάζουμε
ένα φύλλο μαρουλιού απο πάνω 1 κρεμμυδάκι ,1 σέσκουλο ,1 σπανάκι το
σουβλακοξυλακι μας και από πάνω 1 κομμάτι πνευμονι,1 γλυκαδι,1 συκώτι
και σκεπάζουμε με ένα ακόμα φύλλο μαρουλιού. Τα κλείνουμε όλα μαζι στην παλάμη μας και τα πλέκουμε εξωτερικά με αντερακια. Φροντίζουμε να μείνουν έξω οι άκρε
... Διαβάστε περισσότερα »
Ξεβράζουμε το κρέας όπως περιγράφω στο άρθρο (προαιρετικά) το βάζουμε στη χύτρα και το τσιγαρίζουμε με το λάδι και όταν ροδίσει ρίχνουμε και το κρεμμύδι να μαραθεί.
Μετά
ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, την ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι, νερό
να το σκεπάζει ίσα-ίσα, σφραγίζουμε τη χύτρα και το ψήνουμε 30'-45'
περίπου (αναλόγως τη χύτρα)
Όταν την ανοίξουμε μπορεί να θέλει λίγο βράσιμο ξεσκέπαστη να δέσει η σάλτσα.
Συνοδεύεται με μακαρονάδα, πιλάφι, ρυζότο και πατάτες τηγανιτές.
Αν δεν θέλετε να βάλετε βοδινό,βάλτε μοσχάρι μειώνοντας το χρόνο ψησίματος αλλά δεν συγκρίνετε σε γεύση και νοστημιά...
Τα κόκαλα να είναι από πλευρά, όχι από μηρό με μεδούλι γιατί είναι πολύ λιπαρά..
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε το κοκκινιστό όπως το περιγράφω στη συνταγή ', αλλά με μπόλικη σάλτσα.
Φτιάχνουμε και το πιλάφι, αλλά δεν το καλοψήνουμε, το αφήνουμε στητό.
Με
μιά κουτάλα παίρνουμε από το κοκκινιστό μπόλικη σάλτσα (όχι όλη) και τη
ρίχνουμε στο πιλάφι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5' να φουσκώσει.
Σερβίρουμε σε φαρδύ πιάτο, στη μέση το πιλάφι, στο πλάϊ το κρέας και γαρνίρουμε με λίγη σάλτσα ακόμα.
Αν θέλουμε, ψήνουμε το πιλάφι κανονικά και απλά το γαρνίρουμε με το κρέας και τη σάλτσα στο πιάτο.
Ιδανικό φαγητό για όσους δεν αρέσει το βραστό κρέας γιατί είναι λίγο άνοστο. Και αυτή η συνταγή είναι Μικρασιατική Θεωρώ περιττό να γράψω πως να φτιάξετε το πιλάφι..
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.