Πλένουμε
κάτω από κρύο νερό το συκώτι μας και αφαιρούμε τις ίνες του (ή έχουμε
ζητήσει από το χασάπη μας να κάνει αυτό για μας),κόβουμε σε μέτρια
κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε .
Περνάμε τα κομμάτια από αλεύρι στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλάτι και πιπέρι .
Σε απλωτή κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το συκώτι και από τις δύο πλευρές.
Σβήνουμε
με τη μαυροδάφνη κι όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ξύσμα
λεμονιού και λίγο βραστό νερό και σιγοβράζουμε το συκώτι μέχρι να
μαλακώσει.
Λίγο πριν κλείσουμε το φαγητό διαλύουμε τη μουστάρδα
σε λίγο νερό και την προσθέτουμε στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα να
πάει παντού.
Βράζουμε λίγο ακόμη μέχρι να έχουμε μια δεμένη σάλτσα.
Βάζουμε λάδι (όχι πάρα πολύ) στο τηγάνισμα και ανοίγουμε το μάτι στο πολύ δυνατό μέχρι να κάψει ....
Βάζουμε τα συκώτια και μόλις τσιτσιρίσουν αμέσως τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά.
Ψήνουμε, όχι παραπάνω από 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά !!
Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Στο
λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι (χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά) ρίχνουμε
το ουίσκι και σχεδόν αμέσως το γάλα, ανακατεύοντας με μια ξύλινη
σπάτουλα μέχρι να γίνει μια άσπρη σαλτσούλα !!
Περιχύνουμε την σάλτσα πάνω από την πιατέλα με τα συκώτια και είμαστε έτοιμοι !!!
Βάζουμε τη
συκωταριά σε κατσαρόλα και νερό τόσο όσο να την σκεπάζει. Απ΄όταν
αρχίσει να βράζει το νερό αφήνουμε για 5 λεπτά και κλείνουμε το μάτι.
Αφήνουμε να κρυώσει η συκωταριά και την βγάζουμε , την πλένουμε και την
κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Την βάζουμε σε ταψί και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λεμόνι.
Ψήνουμε
στους 190 βαθμούς και ανακατεύουμε, ανά διαστήματα για να μην μας καεί
από πάνω. Θέλει περίπου 1 ώρα . λίγο πριν κλείσουμε το φούρνο ρίχνουμε
και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε το συκώτι
σε μικρά κομμάτια (μπουκιές), το πλένουμε και το αφήνουμε λίγο να
στραγγίξει. Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί (οχι να κάψει). Αλευρώνουμε καλά
το συκώτι και το αφήνουμε να τηγανιστεί καλά αλλά οχι να μαυρίσει. Το
βγάζουμε απο το τηγάνι και το βάζουμε σε βαθύ μπώλ. Ρίχνουμε αλάτι και
ρήγανη και λίγο λαδάκι απο το τηγάνι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε
το μπωλ για 10' περίπου και στη συνέχεια σερβίρουμε.
σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια (ανάλογα πόσο σας αρέσει το σκόρδο)
Λάδι
Λεμόνι
Ρίγανη
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ
προσεκτικά τη συκωταριά και την κόβουμε σε μέτρια ώς μικρά κομμάτια. Σε
μια μεγάλη λεκάνη, βάζουμε το λάδι, το λεμόνι, τη ρίγανη, αλάτι και
πιπέρι. Τα ανακατεύουμε για να ενωθούν μεταξύ τους, και κατόπιν
ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της συκωταριάς και ανακατεύουμε καλά,
προσέχουμε να είναι όλη βυθισμένη στη μαρινάδα. Σκεπάζουμε την λεκάνη
με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον για 24 ώρες. Κατά διαστήματα
ανακατεύουμε. Για το ψήσιμο τοποθετούμε μαρινάδα και συκωταριά σε σκεύος
αν είναι δυνατό με καπάκι , αν δεν έχουμε τέτοιο βάζουμε
αλουμινόχαρτο. Ξεκινάμε το ψήσιμο στους 200 βαθμούς για μια ώρα ώστε να
ξεκινήσει να βράζει, και μετά κατεβάζουμε στους 150 βαθμούς και ψήνουμε
περίπου για δύο ώρες. Μισή ώρα πριν το τέλος ξεσκεπάζουμε το σκεύος
και το αφήνουμε να πάρει όμορφα χρώμα.
Αφού
έχουμε πάρει τα απαραίτητα πατσοπόδαρα από τον μπαρμπούλη μας τα
ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να πάρουν 2-3 βράσεις με σκέτο νερό.
Πετάμε το νερό αυτό, ξεπλένουμε τα πατσαδάκια και τα ψιλοκόβουμε. Τα
βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα με καινούριο νερό (ίσα να τα σκεπάζει) και
το κρεμμύδι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα περίπου, ελέγχοντας
τακτικά μήπως και στεγνώσει (οπότε συμπληρώνουμε νεράκι). Μόλις δούμε
ότι είναι βρασμένα ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και τα αφήνουμε
να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τα κοκκάρια και να δέσει η σάλτσα. Ξέρω
ότι δεν αρέσουν σε πολλούς τα πατσαδάκια αλλά θα τους έλεγα να το
δοκιμάσουν. Δεν παύει να είναι κρέας όσο απαίσιο και αν ακούγεται. Εμείς
πάντως, τιμήσαμε την μνήμη των κατσικιών όπως τους άξιζε.
1 μεγάλο
χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (αυτό που χρησιμοποιήσαμε
εδώ, ήταν από μείγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, και πρέπει να
ήταν περίπου 400 γρ)
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα χοντρές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ζουπηγμένες αλλά ολόκληρες
2 μελιτζάνες κομμένες μεγάλα κομμάτια
2 πιπεριές κέρατα κομμένες μεγάλα κομμάτια
1 καυτερή πιπεριά (αν δεν το θέλετε πολύ πικάντικο την παραλείπετε)
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες κύβους
1 κουτ. σούπας πελτέ
Αλάτι, πιπέρι, λάδι
Εκτέλεση:
Βράζουμε το λουκάνικο για 5-10 λεπτά και σουρώνουμε.
Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σωτάρουμε με λάδι όλα τα λαχανικά. Πρώτα τις
μελιτζάνες με τα κρεμμύδια να μελώσουν χωρίς να αρπάξουν, μετά
προσθέτουμε τις πιπεριές και τελευταίο το σκόρδο. Μόλις μαραθούν
ρίχνουμε την ντομάτα με τον πελτέ, το λουκάνικο, αλάτι και πιπέρι, και
σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Κατά τη γνώμη μου, θα του ταίριαζε πολύ και λίγο μοσχοκάρυδο.
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το σοτάρουμε σε φαρδιά κατσαρόλα μέχρι
να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, το σκόρδο
ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το ξύδι
και προσθέτουμε το πετιμέζι. Αφήνουμε το κρέας να βράζει σε χαμηλή φωτιά
,προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο νερό ζεστό.( Αν θέλετε μπορείτε να
προσθέσετε και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας.)
Καθαρίζουμε
τα κυδώνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε μεγαλούτσικα
κομμάτια. Τα διατηρούμε σε νερό με λεμόνι για να μη μαυρίσουν αν είναι
να μείνουν πολύ ώρα.
Όταν το κρέας έχει σχεδόν βράσει προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Τοποθετούμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα και ξαναβάζουμε το κρέας από πάνω.
Συνεχίζουμε
το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια χωρίς να λιώσουν. Δεν
ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, αλλά μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, κόβουμε το κρέας σε κύβους και το μαρινάρουμε για 4-8 ώρες.
Στη
συνέχεια περνάμε το κρέας στα σουβλάκια και τα ψήνουμε στη σχάρα ή σε
προθερμασμένο φούρνο στους 220° C για 15 λεπτά. Κατόπιν αφαιρούμε τα
κοτσάνια και τους σπόρους από τις πιπεριές.
Ανακατεύουμε
τις κόκκινες πιπεριές με το μισό λάδι, το μισό μπαλσάμικο και το μισό
βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Κάνουμε το ίδιο και με τις κίτρινες πιπεριές. Όταν ψηθούν τα σουβλάκια, τα σερβίρουμε με τις δύο σάλτσες.
από 1 πιπεριά κόκκινη, κίτρινη, πράσινη κομμένες χοντρές λωρίδες
φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
Για το πανάρισμα:
αλεύρι
παρμεζάνα τριμμένη
φρυγανιά ή παξιμάδι τριμμένο στο μούλτι
γάλα εβαπορέ
Λάδι για το τηγάνισμα
Δεν
γράφω πόσα σνίτσελ, γιατί εξαρτάται από το μέγεθός τους και τις
μερίδες που θέλουμε, το πόσα θα χρειαστούν. Πρέπει πάντως να είναι λεπτά
και καλά χτυπημένα από τον κρεοπώλη για να μπορούν να τυλιχτούν χωρίς
να γίνουν πολύ χοντρά τα ρολά, ώστε να ψηθούν και στο εσωτερικό τους
Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνουμε
τα σνίτσελ και από τις δύο πλευρές. Όπως είναι κάπως μακρόστενα,
απλώνουμε ένα στον πάγκο, και πασπαλίζουμε με δεντρολίβανο. Βάζουμε
στην μία άκρη 1 λωρίδα πιπεριά από κάθε χρώμα, τυλίγουμε το σνίτσελ
μέχρι κλείσει μέσα τις πιπεριές, στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα όπως
όταν γεμίζουμε καλαμαράκια, και κόβουμε το κομμάτι σνίτσελ
που περισσεύει. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να ετοιμάζουμε τα ρολάκια
- συνήθως βγαίνουν 2 ή 3 από κάθε σνίτσελ.
Βάζουμε
τα σνίτσελ ανάμεσα σε δυο φύλλα διαφανούς μεμβράνης και με τον πλάστη
τα πιέζουμε για να αποκτήσουν ομοιόμορφο πάχος (περίπου μισό εκ.),
προσέχοντας να μη σπάσουμε το κρέας.
Βάζουμε 2 φέτες προσούτο σε κάθε σνίτσελ, ρίχνουμε 2 κουτάλια τυρί πάνω στο προσούτο και προσθέστε 3 αντσούγιες.
Τυλίγουμε τα σνίτσελ και τα δένουμε με σπάγκο σε κανονικά διαστήματα για να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι και το πιπέρι σε μια λαδόκολλα.
Αλευρώνουμε
ελαφρά το κρέας και το τινάζουμε να φύγει το περισσευούμενο αλεύρι.
Καίμε το λάδι σε ένα τηγάνι, τηγανίζουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά ώσπου
να ροδίσει καλά παντού και το βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί.
Προσθέστε το άσπρο κρασί, το ζωμό, τη σάλτσα και την κάππαρη στο τηγάνι και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Σνίτσελ παντός τύπου (μοσχαρίσιο, χοιρινό, γαλοπούλα, κοτόπουλο)
Αλάτι – πιπέρι
Για το πανιάρισμα
Αλεύρι
Αυγό
Γαλέτα
Τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι τριμμένο (ότι προτιμάται), εγώ το προτιμώ όχι σκόνη αλλά ελαφρά χονδροκομμένο
Μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
Για το τηγάνισμα
1 κ.σ. Βούτυρο
Λάδι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα
σνίτσελ και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τη γαλέτα με τον τριμμένο
ξηρό καρπό ( η αναλογία είναι 2:1 γαλέτα – ξηρός καρπός) και τον
μαϊντανό. Πανάρουμε τα σνίτσελ με την εξής σειρά: Αλεύρι, αυγό, γαλέτα.
Αν έχουμε χρόνο τα αφήνουμε να σταθούν όσο περισσότερο μπορούμε στο
ψυγείο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο και το λάδι, αν θέλουμε για πιο υγιεινό μόνο λάδι και τηγανίζουμε.
Σνίτσελ παντός τύπου (μοσχαρίσιο, χοιρινό, γαλοπούλα, κοτόπουλο)
Αλάτι – πιπέρι
Για το πανιάρισμα
Αλεύρι
Αυγό
Γαλέτα
Τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδι τριμμένο (ότι προτιμάται), εγώ το προτιμώ όχι σκόνη αλλά ελαφρά χονδροκομμένο
Μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
Για το τηγάνισμα
1 κ.σ. Βούτυρο
Λάδι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα
σνίτσελ και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε τη γαλέτα με τον τριμμένο
ξηρό καρπό ( η αναλογία είναι 2:1 γαλέτα – ξηρός καρπός) και τον
μαϊντανό. Πανάρουμε τα σνίτσελ με την εξής σειρά: Αλεύρι, αυγό, γαλέτα.
Αν έχουμε χρόνο τα αφήνουμε να σταθούν όσο περισσότερο μπορούμε στο
ψυγείο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο και το λάδι, αν θέλουμε για πιο υγιεινό μόνο λάδι και τηγανίζουμε.
Απλώνω
επανω στα φιλετάκια την γέμιση από μια κουταλιά και τα τυλίγω ρολλάκια
τα στεραιωνω με οδοντογλυφίδες, και τα βάζω στην άκρη…
Σε ένα τηγάνι βάζω λαδι και τα σοτάρω να ροδισουν, και τα αποσύρω σε ένα ταψάκι,…
Κατόπιν
στο τηγάνι σοτάρω τα κρεμμύδια να ασπρίσουν, και προσθέτω και τα
μανιτάρια τα σοτάρω με το λαδάκι χωρίς καθόλου νερό, να βράσουν και
να πιούν το ζουμί τους….
Τα βάζω όλα μαζί γύρω από τα φιλετάκια
και αν υπάρχει ζουμάκι το δένω με κρέμα γάλακτος και ελάχιστο
αλευράκι και το ρίχνω από επάνω και τα ψήνω λίγο στο φούρνο να δέσουν
οι γεύσεις τους και να γκρατιναριστούν.
Τα σερβίρω με πιλαφάκι η ότι θέλω…από επάνω με φρεσκοτριμμένο τυράκι ….
Σε ενα μπωλ εχουμε ανακατεψει το γιαουρτι με την παπρικα,την κετσαπ ,τη μουσταρδα και το τυρι.
Περναμε ενα-ενα τα σνιτσελ απο το μειγμα κα στη συνεχεια τα βουταμε στη φρυγανια.
Φροντιζουμε η φρυγανια να ειναι αρκετη και να καλυπτει με ενα παχυ στρωμα τα σνιτσελ.
Αν
εχουμε χρονο για καλυτερο αποτελεσμα αφου τα παναρουμε τα βαζουμε για
λιγο στο ψυγειο και μετα τα ξαναπερναμε αλλη μια φορα απο τη φρυγανια
πριν τα τηγανισουμε.
Τηγανιζουμε σε βαθυ τηγανι και μολις ψηθουν τα βαζουμε σε απορροφητικο χαρτι.
Τοποθετούμε
τις κληματόβεργες μέσα σε ένα ταψί και σε σχήμα #, τουλάχιστον 3
πόντους στο ύψος από τον πάτο το ταψιού, ώστε τα λίπη να μείνουν κάτω
Κόβουμε
την συκωταριά μας σε κομμάτια, όχι μεγάλα, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα
κρεμμύδια και τα πράσα και τα ανακατεύουμε ρίχνοντας το πιπέρι, αλάτι
και τη ρίγανη
Απλώνουμε την μπόλια πάνω στις κληματόβεργες, να
είναι μεγάλη και όχι κομμένη, να καλύψει όλο το ταψί - εάν όχι, το
μεγαλύτερο κομμάτια πρώτα και τα άλλα λίγο από κάτω, και το υπόλοιπο να
βγαίνει έξω από το ταψί για να μπορέσουμε γυρίζοντας προς τα πάνω να
καλύψουμε την γέμισή μας .
Αφού έχουμε τοποθετήσει την μπόλια,
ρίχνουμε το 1/3 από το μείγμα μας και το απλώνουμε από πάνω, ρίχνουμε
το μισό από το τριμμένο τυρί μας και μετά μείγμα-τυρί το άλλο μισό
Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο από το μείγμα μας και παίρνουμε την μπόλια και καλύπτουμε (κάτι σαν πίτα σκεπαστή)
Κόβουμε τα σέλινα
σε μικρά κομμάτια, 2-3 πόντους και τα πλένουμε καλά. Τα βάζουμε σε μια
κατσαρόλα να βράσουν. Μόλις πάρει βράση το νερό το αλλάζουμε και τα
ξαναβάζουμε και πάλι στην κατσαρόλα να ζεματιστούν για να ξεπικρίσουν.
Ετοιμάζουμε
το χοιρινό, το κόβουμε μερίδες και το πλένουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα
λίγο λάδι και βούτυρο να κάψει και προσθέτουμε το χοιρινό να
τσιγαριστεί. Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε μαζί ένα κρεμμύδι και ρίχνουμε
αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο νερό. Όταν κοντεύει το χοιρινό να
ψηθεί, να κρατάει ακόμα, ρίχνουμε τα σέλινα και τα αφήνουμε να πάρουν
μία βράση όλα μαζί. Κατόπιν ετοιμάζουμε αυγολέμονο με λίγο cornflour και
περιχύνουμε το φαγητό. Για να πάει παντού το αυγολέμονο δεν
ανακατεύουμε αλλά κουνάμε την κατσαρόλα.
Προθερμαίνουμε
μία κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σοτάρουμε το
κρέας μέχρι να ροδίσει και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να
εξατμισθεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τα καρότα και προσθέτουμε
4-5 φλ. νερό. Αφήνουμε μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Αν χρειασθεί
προσθέτουμε νερό. Λίγο πριν το τέλος αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τις
ελιές και βράζουμε για άλλα 5-7 λεπτά. Το φαγητό μας πρέπει να έχει
ελάχιστο ζωμό να έχει μείνει σχεδόν με το λάδι και τη ντομάτα.
Προσθέτουμε τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε πάνω στο μάτι
που έχουμε κλείσει, με κλειστό καπάκι. Αφήνουμε το φαγητό να
ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε. Συνοδεύετε με πιλάφι, πατάτες
τηγανιτές, ζυμαρικά κτλ.
Από
τη προηγούμενη ημέρα μαρινάρουμε το κρέας με τα παραπάνω λαχανικά και
μπαχαρικά.Τα βγάζουμε την επομένη τα βάζουμε μέσα στη γάστρα με λίγο
ελαιόλαδο κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 2
ώρες περίπου.
Εάν δεν έχουμε γάστρα
παόρνουμε ένα ταψί στρώνουμε μία λαδόκολλα στο πάτο βάζουμε μέσα τα
κομμάτια κρέατος τα σκεπάζουμε και από πάνω με μία λαδόκολλα και
τυλίγουμε πάνω από τη λαδόκολλα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε.
½ κιλό χοιρινό για τηγανιά κομμένο σε μικρά κομματάκια
4-5 πράσα κομμένα σε ροδέλες
Ελαιόλαδο αρκετό
1 ποτήρι του κρασιού κρασί κόκκινο ή λευκό (εγώ αυτή τη φορά χρησιμοποίησα κόκκινο)
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε
ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι (ή σε μια κατσαρόλα) σοτάρουμε τα πράσα καλά
καλά ώστε να μαραθούν λιγάκι. Προσθέτουμε το χοιρινό και συνεχίσουμε το
σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και
βράζουμε το φαγητό με κλειστό το καπάκι μέχρι να μαλακώσει το κρέας και
τα πράσα. Έπειτα ανοίγουμε το καπάκι κι αφήνουμε στο μάτι της κουζίνας
μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.
Εμείς το συνοδεύσαμε με Πατούλες με δεντρολίβανο της Λίας και άφθονη μπύρα.
Αλείφουμε τις πίτες μας με λίγο λάδι και τις βάζουμε στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν για 1 λεπτό.
Τοποθετούμε
την πίτα ανοιχτή σε χαρτοπετσέτα που έχουμε ανοίξει,και βάζουμε μέσα
ένα μπιφτέκι,πατάτες,κρεμμύδι,ντομάτα,τζατζίκι,κέτσαπ και μουστάρδα ή
τα υλικά της αρεσκείας μας.
Τυλίγουμε την πίτα και σερβίρουμε.
tips:
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καλαμάκια χοιρινά κοτομπουκιές ή ψητό κοτόπουλο και χοιρινή τηγανιά στην γέμιση.
6 πίτες για σουβλάκι (ακόμα καλύτερα αν είναι σπιτικές)***
Κρεμμύδι
Ντομάτα
Τζατζίκι
Γύρος (η homemade έκδοση)
1 kg πανσέτα κομμένη σε λεπτές μακρόστενες λωρίδες
2 κουταλιές λάδι
3 σκελίδες σκόρδο
½ περίπου κουταλάκι ρίγανη (κατά βούληση)
Αλάτι
Πιπέρι
Λεμόνι (προαιρετικά)
Αλατοπιπερώνουμε την πανσέτα και τη σωτάρουμε με το λαδάκι και το
σκόρδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Σβήνουμε με
λεμονάκι και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Σε πολλούς αρέσει να προσθέτουν στο γύρο πράσινη πιπέρια, εμένα όχι. Αν όμως θέλετε τη σωτάρετε κι αυτή μαζί με το γύρο. Γεμίζουμε τις πίτες με το γύρο και τα παραπάνω υλικά, ανάλογα με την όρεξη και τα γούστα μας.
*** Πίτα για σουβλάκια
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά μαγιά
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 κουταλιές λάδι
1/2 κούπα χλιαρό νερό
Στο
μπολ του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και τη
ζάχαρη. Ρίχνουμε το λάδι και το νερ
... Διαβάστε περισσότερα »
Σε μια
κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας με το ελαιόλαδο να ροδίσει καλά από όλες
τις πλευρές, προσθέτουμε τα σκόρδα, το κρεμμύδι και τις πατάτες και
αφήνουμε να τσιγαριστούν και να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε τη τομάτα,
τα μπαχαρικά και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό
σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί και να μελώσει, χωρίς να το ανακατέψουμε
καθόλου.
Όπως είναι
ολόκληρο το κρέας το χαράζουμε χωρίς να το χωρίζουμε και το αλατίζουμε
πολύ καλά. Το βάζουμε σε μπολ γυάλινο στο ψυγείο για 5 μέρες.
Στη
συνέχεια το βράζουμε μέχρι να κραταει λίγο, το βγάζουμε και το
στραγγίζουμε (από αυτό το κρέας μπορείτε να κρατήσετε λίγο για να το
φάτε σαν βραστό είναι όνειρο).
Βάζουμε λάδι αρκετό σε κατσαρόλα
να κάψει καλά και βάζουμε τα μπαχαρικά και τη φλούδα του πορτοκαλιού.
Κόβουμε κομμάτια το κρέας εκεί που έχουμε χαράξει, το τηγανίζουμε να
ροδοκοκκινίσει και μετά το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να
κρυώσει
Το βάζουμε σε βάζα μαζί με το λάδι του να το σκεπάζει και το βάζουμε στο ψυγείο. Αυτό αντέχει και 1 χρόνο.
Νερό 2 ποτήρια και αν χρειασθή και 1 ακόμη για το ψήσιμο.
Σπόρους Ροδιού για γαρνιτούρα.
Εκτέλεση
Ανοίγω με ένα
μαχαίρι κοφτερό την παντσετα σε ένα όσο μπορούμε πιο λεπτό φύλλο . Την
αλατοπιπερώνω και την πασπαλίζω με το ψιλοκομμένο σκόρδο και την
ρίγανη. Κατόπιν γυρίζω το κρέας σε ένα μακρύ ρολό σαν φρατζόλα, και το
δένω με βαμβακερό σπάγκο. Το τοποθετώ σε ένα πυρέξ ταψάκι και αφού το
περιχύσω με λάδι και νερό το φουρνίζω. Το γυρνάω κατά διαστήματα να
ροδίσει και να ψηθεί από παντού και εις βάθος .Το τρυπάω κατά διαστήματα
. Ψήνω στους 300ο Κελσίου για 1 ½ περίπου ώρα . Όταν ψηθεί κόβω
τους σπάγκους και το κόβω σε φέτες 1 ½ δάκτυλο χονδρές. Και το σερβίρω
με ρύζι και την σάλτσα του και καροττάκια ή μπρόκολο βραστό και
γαρνίρω με σπόρους ροδιού.
Βάζουμε τις μπριζόλες στο ταψί. Τους βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάρες και τις βάζουμε γύρω από τις μπριζόλες αφού έχουμε βάλει και σ΄αυτές αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Βάζουμε
και το σκόρδο κομμένο σε φετάκια σε διάφορα σημεία και χτυπάμε σ΄ένα
μπολάκι, τη μουστάρδα, το λάδι και το λεμόνι και περιχύνουμε το φαγητό.
Ρίχνουμε την μπύρα, βάζουμε το βούρυτο, το ξύσμα και
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Γυρίζουμε το φαγητό
μόλις ροδίσει, περίπου μετά από μια ώρα και συνεχίζουμε έως ότου πιεί
τα υγρά του και ροδίσει και από την άλλη πλευρά
4 μπριζόλες (χοιρινές ή μοσχαρίσιες) ή 4 στήθη κοτόπουλο.
4 κουταλάκια migma baxarikwn cajuan
3 κουταλάκια italiko migma baxarikwn
αλάτι (προαιρετικά)
Μαρινάτα:
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, στιμμένο
2 κουταλιές μίγμα μπαχαρικών Cajun
Εκτέλεση
Καλύπτουμε
τις μπριζόλες ή τα στήθη με λαδόχαρτο ή πλαστική ζελατίνα κουζίνας και
χτυπάμε με βαρύ αντικείμενο (π.χ. γουδοχέρι ή ειδικό σφυράκι) σε πάχος 1
εκ. Πασπαλίζουμε την κάθε μία με 1 κουταλάκι μίγμα μπαχαρικών Cajun και
όλες με το ιταλικό μίγμα μπαχαρικών. Αλατίζουμε κατά βούληση.
Ετοιμάζουμε
τη μαρινάτα, ανακατεύοντας το χυμό λεμονιού με το ελαιόλαδο.Τοποθετούμε
το κρέας με τη μαρινάτα σε πλαστική σακούλα ειδική για το ψυγείο,
πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα μπαχαρικών Cajun, κλείνουμε τη σακούλα
και κουνάμε καλά να πάει παντού η μαρινάτα και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε
στο ψυγείο 30 λεπτά ή αν θέλουμε περισσότερο.
Ψήνουμε στο γκριλ ή στα κάρβουνα, γυρίζοντας το κρέας και από τις 2 πλευρές.
Συνοδεύουμε με τζατζίκι και σαλάτα.
Μπορούμε
να ετοιμάσουμε το κρέας και να το βάλουμε στην κατάψυξη. Βγάζουμε με τη
σακούλα να ξεπαγώσει και ψήνουμε, όποτε χρειαστούμε.
1 μεγάλη κόκκινη και γερή ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες ροδέλες
1 κουτ. γλ. κόρν-φλάουρ
Εκτέλεση:
Ξεβράζουμε
το κρέας όπως περιγράφω στο άρθρο μου :ΞΕΒΡΑΣΜΑ ΣΤΟ ΚΡΕΑΣ και όταν
είναι καλά στραγγισμένο το τσιγαρίζουμε με το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι
να ροδίσει σαν λουκουμάς.
Ρίχνουμε και το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε συχνά και απαλά μέχρι να πάρει χρώμα σταράτο (όχι να καεί !).
Μετά
το σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι, βάζουμε τα μυρωδικά, νερό να είναι
ίσα-ίσα και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο για 20'-30'.
Όταν
το κρέας είναι ψημένο, ρίχνουμε την ντομάτα με τις πιπεριές, το
αλατίζουμε και το ψήνουμε 5' ακόμα φροντίζοντας το ζουμί να είναι πάντα
ίσα-ίσα. Η ντομάτα και οι πιπεριές δεν πρέπει να καλοψηθούνε, πρέπει να
στέκουν, να έχουν τη φρεσκάδα και τη γεύση της σαλάτας.
Όταν το
κατεβάσουμε, παίρνουμε με μια κουτάλα 1-2 κουταλιές ζουμί, το βάζουμε σε
ένα μπολ και το ανακατεύουμε φυσώντας το να χλιαρείνει, διαλάμε καλά το
κόρν-φλάουρ και το ρίχνουμε στο τσ
... Διαβάστε περισσότερα »
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.