Υλικά (για 8 γαρδούμπες)
- 2 κιλά αντερακια πλυμένα και καθαρισμένα
- 1 συκωταριά (1,200 κιλά)
- 2 μαρούλια
- 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
- Φύλλα σπανάκι και σέσκουλα για όσες γαρδούμπες φτιάξουμε (προαιρετικά)
- Αλατι,πιπερι
- Λίγο λάδι για να τις αλείψουμε εξωτερικά
Εκτέλεση
Εχουμε πλύνει μέσα έξω καλά τα αντεράκια μας.
![p4180228_400 p4180228_400](http://www.greekmasa.gr/images/cooks_fotos/p4180228_400.jpg)
Καθαρίζουμε και αλατοπιπερωνουμε τη συκωταριά
Την κόβουμε, το κάθε κομμάτι σε μακρόστενες λωρίδες.
Πλένουμε
τα μαρούλια και τα κρεμμυδακια.Κοβουμε τα μαρουλόφυλλα στο μέγεθος της
παλάμης μας και τα κρεμμυδάκια στα τρία να ειναι το κάθε κομμάτι όσο το
μήκους του μαρουλόφυλλου.
Στην παλάμη μας όπως είναι ανοιχτή βάζουμε
ένα φύλλο μαρουλιού απο πάνω 1 κρεμμυδάκι ,1 σέσκουλο ,1 σπανάκι το
σουβλακοξυλακι μας και από πάνω 1 κομμάτι πνευμονι,1 γλυκαδι,1 συκώτι
και σκεπάζουμε με ένα ακόμα φύλλο μαρουλιού.
Τα κλείνουμε όλα μαζι στην παλάμη μας και τα πλέκουμε εξωτερικά με αντερακια.
Φροντίζουμε να μείνουν έξω οι άκρες από το ξυλάκι μας.
Αλατοπιπερωνουμε εξωτερικά και αλείφουμε λίγο λάδι με το χέρι μας.
Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού μας φύλλα μαρουλιού και κρεμμυδάκια και ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό.
Ακουμπάμε τις γαρδούμπες από πάνω και βοζούμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε στην αρχή σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσουν και μετά χαμηλώνουμε.
Αφήνουμε να ψηθούν γυρίζοντας τακτικά τις γαρδούμπες για να ξεροψηθούν γύρω γύρω και να εξατμιστούν τα υγρά.
Είναι έτοιμες σε περίπου 2μιση ώρες.
Καλή όρεξη!!