1 φλιτζ αλεύρι Γ.Ο.Χ (αυτή είναι η ορολογία μου όταν γράφω συνταγές στο χαρτί για να μην γράφω την λέξη για όλες τις χρήσεις)
1 φλιτζ γάλα πλήρες (βάλτε άπαχο αν θέλετε)
1 φλίτζ γιαούρτι στραγγιστό (Βάλτε λάιτ αν θέλετε)
2 αυγά
αλάτι λάδι, βούτυρο
Για τη γέμιση
βούτυρο ή λάδι (η κλασική συνταγή θέλει και απο τα δύο)
τυρί ή υλικά όπως της πίτσας ή κιμά ή περισσέυματα απο κοτόπουλο και φαντασία)
Εκτέλεση
Σε ένα μπόλ βάλτε όλα τα υλικά και χτυπήστε τα να γίνουν παχύρρευστος χυλός
Βάλτε
στο ταψί το βούτυρο και βάλτε το στο μάτι της κουζίνας ή στο φούρνο να
λιώσει και να κάψει.Ρίξτε μέσα το χυλό απλώστε τον λίγο και ρίχτε το
τυρί σε τρίμματα ή τα υλικά της πίτσας ή ακόμα και το περίσσευμα απο τον
κιμά που χρησιμοποιήσατε για τα μακαρόνια (μπολονεζ) θα γίνει
κιμαδόπιτα. Η συνταγή λέει βούτηρο αγελαδινό φρέσκο σε κομματάκια και
λάδι σκορπισμένο πάνω απο τη γέμιση εσείς βάλτε ότι λέει η φωνή της
συνείδησης σας. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου για
... Διαβάστε περισσότερα »
βαζουμε το αλευρι σε μια λεκανη και το ανακατευουμε με το μπεικιν και το αλατι
ριχνουμε τα 6 αυγα χτυπημενα, προσθετουμε λιγο λιγο το γαλα
ανακατευοντας συνεχεια να γινει χυλος, κραταμε λιγο βουτυρο και το αλλο
το ριχνουμε στο χυλο
ριχνουμε τη φετα τριμμενη και ανακατευουμε καλα
αδειαζουμε το μιγμα σε βουτυρωμενο ταψι. χτυπαμε τα 2 αυγα και τα
ριχνουμε πανω απο το μιγμα ψηνουμε στους 180 βαθμους για 45 λεπτα
1,5 kg Χόρτα διάφορα μεταξύ αυτών σπανάκι, τσουκνίδα, κτλ.
250 gr Κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
200 ml + 100 ml Ελαιόλαδο
Αλάτι και Λευκό πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας ανηθο ψιλοκομμένο
Για το φύλλο
600 ml Αλεύρι
300 ml περίπου (χλιαρό) νερό
80 ml περίπου Ελαιόλαδο
Αλάτι
Σησάμι
Παρασκευή
Για το φύλλο Ζυμώνουμε
το αλεύρι με το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι να γίνει μια σφιχτή
ζύμη που να ξεκολλά από τα δάχτυλα. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί»
στο ψυγείο μέχρι να κάνουμε τη γέμιση. Για τη γέμιση Χονδροκόβουμε τα χόρτα, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και προσθέτουμε τα χόρτα, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Χωρίζουμε
το ζυμάρι σε δύο μέρη και το ανοίγουμε σε φύλλο. Απλώνουμε το φύλλο
στο ταψί με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσέψει λίγο από το χείλος.
Προσθέτουμε το μείγμα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.
Αλείφουμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε το σησάμι και ψήνουμε σε φούρνο 160° C για 40 λεπτά περίπου.
Μπαχαρικά (π.χ. ρίγανη, θυμάρι, μοσχοκάρυδο, κανέλλα ή ότι άλλο σας αρέσει, στην ποσότητα που θέλετε)
Αν
σας αρέσουν τα λαχανικά μπορείτε να βάλετε ψιλοκομμένα σε μέτρια
ποσότητα για ποικιλία, εάν σαν αρέσει μπορείτε να προσθέσετε και τραχανά
μειώνοντας την ποσότητα του τυριού.
Για όσους αρέσουν οι καινούριες γεύσεις καρύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε το νερό με το αλεύρι ώστε να γίνει ένα κουρκούτι, προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε
ένα ταψί, ρίχνουμε το μίγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 200-250° C μέχρι να ψηθεί από κάτω και να ροδίσει από πάνω.
Κρατάμε
λίγο αλεύρι , ζυμώνουμε και προσθέτουμε τη φέτα. Αν χρειαστεί
προσθέτουμε και άλλο λίγο αλεύρι ώσπου να έχουμε μια ζύμη ελαστική που
να μην κολλάει στα χέρια μας, αλλά όχι πολύ σφιχτή.
Βάζουμε
τη ζύμη μας σε καλά λαδωμένο ταψί, ανοίγουμε με τα χέρια μας και
αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα, περίπου ¾ να φουσκώσει.
Όταν
φουσκώσει η ζύμη μας ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200
βαθμούς, έως ότου ρ
... Διαβάστε περισσότερα »
Ζυμώνω όλα
μαζί να γίνουν ομοιόμορφη ζύμη, και την αφήνω να σταθεί για 30 λεπτά.
(Ανοίγει πιο εύκολα όταν μείνει και δεν τρυπάει) Χωρίζω σε 15
μπαλάκια, ανοίγω το κάθε ένα πιέζοντας με τα χέρια να γίνει πιτούλα,
βάζω από ένα κομματάκι φέτα και κλείνω καλά. Αλείφω με το πινέλο με γάλα
και ρίχνω σουσάμι να κολλήσει. Ψήνω πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, 30' λεπτα.
Για μεγάλους εμπλουτίζω τη γεύση με λίγο πιπεράκι, με μείγματα τυριών όπως ροκφόρ με γκούντα ή ότι έχω. Αυτά είναι τα πιο απλά, (και μόλις που πρόλαβα να τα φωτογραφίσω!).
όσο αλεύρι πάρει (μέχρι να σφίξει η ζύμη) - αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
2 αυγά
όσο τυρί πάρει (μέχρι να πήξει λίγο) - τυρί φέτα, ή οποιοδήποτε κίτρινο τυρί
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το γιαούρτι, το λάδι και το αλάτι. Αναμειγνύουμε
με το χέρι μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Έπειτα κρατάμε το ξίδι μέσα
στο φλιντζάνι πάνω από τη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα στο ξίδι το μισό
κουταλάκι σόδα, ανακατεύοντας παράλληλα. Η χημική αντίδραση θα κάνει το
ξίδι να φουσκώσει κ να χυθεί απ' έξω. Συνεχίζουμε ν' ανακατεύουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Ρίχνουμε το αλεύρι. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, χτυπάμε τα 2 αυγά με το τυρί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια. Σε
ένα πλατύ πιάτο, παίρνουμε κάθε μπαλάκι, το απλώνουμε μέχρι να γίνει
στρογγυλό, ρίχνουμε λίγη γέ
... Διαβάστε περισσότερα »
Ανακατεύουμε
όλα τα υλικά της ζύμης μαζί με λίγο αλάτι και στρώνουμε τη ζύμη σε ταψί
με το χέρι και αν θέλουμε και στις άκρες. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά
μπορούμε να το έχουμε λίγο λαδωμένο και πασπαλισμένο με σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, τρίβοντας τη φέτα και το ανθότυρο. Στρώνουμε τη γέμιση. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 - 40 λεπτά περίπου. Αυτό!
μισό κουταλάκι σόδα φαγητού, την οποία θα βάλουμε στο γιαούρτι
1 μικρό πακέτο βιτάμ
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε με
το μίξερ το βιτάμ το οποίο θα κόψουμε σε μικρά κομματάκια ή θα
φροντίσουμε να το έχουμε βγάλει από το ψυγείο μισή ώρα πριν για να είναι
πιο μαλακό, το γιαούρτι με τη σόδα τα αυγά ελαφρά κτυπημένα μετά τα
τυριά και τέλος το αλεύρι. Αλείφουμε με βιτάμ ένα ταψάκι μέγεθος
ορθογώνιου παραλληλόγραμμου άζουμε το χυλό ισιώνουμε την επιφάνεια με το
μαχαίρι ρίχνουμε λίγο τυρί τριμμένο κίτρινο από πάνω και ψήνουμε στους
180 βαθμούς κελσίου σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις πάνω κάτω.
Όταν ροδίσει είναι έτοιμη.
Χτυπάμε
λίγο το αυγό σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε με τη φέτα καλά. Μετά
προσθέτουμε το γάλα, το λάδι και το αλεύρι και φτιάχουμε ένα χυλό τον
οποίο ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψάκι. Προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι
από πάνω και ψήνουμε στο φούρνο, στους 200ο για περίπου 40 λεπτά.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή ανάλογα με τα γούστα και το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά)
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 ½ κούπα του τσαγιού αλεύρι
¼ της κούπας ελαιόλαδο
Φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
Θρυμματίζουμε
τα τυριά (τη μοτσαρέλα την κόβουμε σε πολύ μικρούς κύβους ή τη
λιανίζουμε με τα χέρια μας) προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από
την φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε καλά ένα μικρό πυρέξ και
το πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Απλώνουμε το μίγμα και πασπαλίζουμε με
φρυγανιά. Ψήνουμε στους 180οC για 40-45 λεπτά περίπου ανάλογα και με τον
φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Τοποθετούμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα πυρέξ και το τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, ρίχνουμε τα τυριά και το
αλεύρι τα ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ πάνω στη
σφολιάτα. Σκεπάζουμε το μίγμα με το άλλο φύλλο της σφολιάτας, το
τρυπάμε σε διάφορα σημεία, το χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε μερίδες ,
βάζουμε κομματάκια βουτύρου και τέλος το ραντίζουμε με λίγο νερό. Το
βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Αλείφουμε ένα
ταψί με λάδι και το βάζουμε στο φούρνο στους 180οc στον αέρα στη μέση
του φούρνου. Εν τω μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λάδι, γάλα,
αλεύρι, τα αυγά χτυπημένα και ύστερα ρίχνουμε όλα τα τυριά και
ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα.
(Η συνταγή είναι από μια εφημερίδα μαγειρικής -δεν θυμαμαι όνομα, μόλις το βρω θα το συμπληρώσω)
Τρίβουμε την φέτα
στο χοντρό του τρίφτη. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στη φέτα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, το νερό, λίγο αλάτι, μπόλικο πιπέρι
και τέλος το αλεύρι. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και το πασπαλίζουμε με
μπόλικη φρυγανιά. Ρίχνουμε το μείγμα και ξαναπασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180
βαθμούς.
Ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά, σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα και τα λαδώνουμε.
Χτυπάμε
τα αβγά και τα ρίχνουμε πάνω, κόβουμε την πίτα και την περιχύνουμε με
την κρέμα γάλακτος,πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την ψήνουμε για
περίπου 30 λεπτά στους 180β.
Βάζουμε σε
κατσαρόλα το λάδι και το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε για 3 λεπτά να ψηθεί λίγο το αλεύρι και ρίχνουμε το γάλα.
Με σύρμα ανακατεύουμε συνέχεια και με γρήγορες κινήσεις μέχρι να δέσει
η σάλτσα μας. Μόλις πήξει την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε
τα τυριά μας τριμμένα και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε την
γέμιση στην άκρη .
Σε ελαφρά λαδωμένο ταψί βάζουμε τα μισά
φύλλα μας κάτω, αλείφοντας ενδιάμεσα. Ρίχνουμε τη γέμιση και
σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα
μέσα και χαράζουμε την πίτα μας. Ραντίζουμε με λίγο νερό την πίτα μας
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου
Εχουμε τριψει τα τυρια μας, και τα ανακατευουμε ολα μαζι ριχνοντας και λιγο πιπερακι.
Παιρνουμε ενα ταψι ή μια φορμα κεικ (εγω χρησιμοποιησα φορμα) και την αλοιφουμε με λαδακι..
Παιρνουμε
ενα-ενα φυλλο, το λαδωνουμε και το στρωνουμε.. βαζουμε τρια απο κατω
και στην συνεχεια ριχνουμε τα τυρια μας. Μετα παιρνουμε 3-4 φυλλα
ενα-ενα και τα κοβουμε με τα χερια μας και τα τοποθετουμε μεσα στα
τυρια.
Τα φυλλα που εξεχουν, αν βαλετε
φορμα, τα γυρνατε προς τα μεσα και σκεπαζετε την γεμιση. Αν βαλετε ταψι,
προσθεστε τα υπολοιπα φυλλα απο πανω λαδωνοντας τα ενα ενα
Χτυπαμε τα αυγα μαζι με το γαλα και τα ριχνουμε απο πανω.
Την ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 170 βαθμους περιπου 1 ωρα.
Ζεματιστη τη λενε
επειδη στην ουσια ζεματαμε το αλευρι με το βραστο νερο.Φανταζομαι οτι
παραδοσιακα η διαδικασια γινεται με το χερι αλλα εγω μαλλον ειμαι λιγο
ευαισθητη και...καηκα...
Τοποθετούμε την σφολιάτα σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ. Ρίχνω
από πάνω τα τυριά ανακατεμένα και τα περιχύνουμε με τα χτυπημένα αυγά.
Προσθέτουμε αν θέλουμε αλατοπίπερο. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και
τοποθετούμε στην επιφάνεια τις ροδέλες ντομάτας. Την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνουμε στους 180ο για λίγη ώρα και καλή σας απόλαυση!
Βάζουμε το
γιαούρτι σε ένα μπωλ και προσθέτουμε την φέτα και τα κίτρινα τυριά στο
τέλος βάζουμε τα αυγά χτυπημένα και το πιπέρι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί
και στρώνουμε το πρώτο φύλλο ελαφρά τσαλακωμένο, το βουτυρώνουμε και
στρώνουμε το δεύτερο, ρίχνουμε την μισή γέμιση.Συνεχίζουμε με το τρίτο
φύλλο πάλι βουτυρώνουμε και βάζουμε και το τέταρτο φύλλο.Ρίχνουμε την
υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα αφού τα έχουμε
βουτυρώσει ενδιάμεσα. Χαράζουμε την πίτα ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο
και ψήνουμε στους 180 για μία ώρα περίπου.
Σε
ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα τυριά μαζί. Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τ'αυτά,
ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το μπαίκιν μαζί με μια πρέζα
κανέλα. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί,
περίπου Νο40, και στρώνουμε 3-4 φύλλα από κάτω. Με μια κουτάλα, τρυπητή
κατά προτίμηση, ρίχνουμε μέρος από το μίγμα μας. Βάζουμε άλλα 2
φύλλα και ξανά γέμιση. Στρώνουμε πάλι 1 φύλλο και γέμιση. Τέλος
στρώνουμε όσα φύλλα έχουν μείνει και ρίχνουμε το υπόλοιπο των τυριών με
τα υγρά τους. Τρυπάμε με πιρούνι την τυρόπιτα και ψήνουμε στους 210 βαθμούς για 1 ώρα. Στην αρχή είναι πολύ μαλακή σαν σουφλέ. Όσο κρυώνει τόσο πιο ωραία γίνεται!!!
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.