Προετοιμάζουμε
τα λαχανικά μας ακριβώς όπως τα γεμιστά και πολτοποιούμε μαϊντανό -
σκόρδο- φρυγανιά παρμεζάνα ψαχνό τομάτας με το λάδι. Κατόπιν προσθέτουμε
και τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε τη γέμισή μας.
Γεμίζουμε με
αυτό τα λαχανικά μας και τοποθετούμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Περιχύνουμε με λίγο χυμό τομάτας που θα έχουμε ανακατέψει με λίγη
ζάχαρη, αλάτι πιπέρι, και ρίγανη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 40'.
Εάν θέλουμε προσθέτουμε λίγες πατατούλες κομμένες κυδωνάτες και τις πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα
Βράζουμε τα βλήτα,
μετά βάζουμε το λάδι στη φωτιά ρίχνουμε το σκόρδο να τσιγαριστεί τις
ντομάτες σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε τα βλήτα και το αλάτι μόλις
πιούν τα υγρά τους και μείνουν με το λάδι τους είναι έτοιμα.
Βάζουμε το
λάδι σε κατσαρόλα να κάψει και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το
σκόρδο. Αφού μαραθεί ελαφρά ρίχνουμε το καρότο και τις πατάτες και
ανακατεύουμε για μερικά λεπτά.
Έπειτα προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε
το αλάτι το πιπέρι τον άνηθο και το νερό και αφήνουμε το φαγητό βράσει
σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις ανά τακτά διαστήματα
και ελέγχουμε το φαγητό να μην μείνει χωρίς νερό. Είναι προτιμότερο να
το ρίχνουμε λίγο λίγο.
Λίγο πριν κλείσουμε το φαγητό ρίχνουμε το λεμόνι .
Ζεσταίνετε το
λάδι και σε αυτό σωτάρετε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέτετε σταδιακά
τις πατάτες, τα καρότα και τον αρακά. Τελευταίο ρίχνετε τον άνιθο.
Τα
φέρνετε όλα 2-3 γύρες και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε την τομάτα και
ανακατεύετε. Συμπληρώνετε με ζεστό νεράκι και σιγοβράζετε για μισή ώρα
περίπου ή μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς και να χυλώσει όμορφα η σάλτσα.
Τσιγαρίζουμε
στο λάδι το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον αρακά, το καρότο σε φέτες, την
πατάτα σε κυβάκια, τα ντοματάκια, τον πολτό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και
νερό. Βράζουμε τον αρακά και προς το τέλος προσθέτουμε τον άνιθο και το μπέικον.
Το μπέικον είναι μια προσθήκη ειδικά για τους παράξενους που δεν τρώνε σκέτα τα λαδερά.
Κάνουμε
τρεις χαραματιές με ένα μαχαιράκι κατά μήκος στα κολοκυθάκια, όχι όμως
μέχρι κάτω. Δημιουργούμε δηλαδή τρεις "τσεπούλες". ΄Εχουμε δίπλα τα
φετάκια σκόρδου, το μαϊντανό ψιλοκομμένο, και αλάτι. Ανοίγουμε ελαφρά
κάθε χαραματιά με ένα μαχαιράκι, και βάζουμε στη μία φετάκια σκόρδου,
στη δεύτερη μαϊντανό και στην τρίτη αλάτι. Το κάνουμε αυτό με κάθε
κολοκυθάκι. Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι
να ροδίσουν καλά. Σ' αυτό το σημείο, βγάζουμε τα κολοκυθάκια από το
τηγάνι, τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε στο τηγάνι τις
πατάτες να τηγανιστούν στο ίδιο λάδι μέχρι να ροδίσουν κι αυτές. ΄Οταν
είναι έτοιμες, τις προσθέτουμε στα κολοκυθάκια. Ρίχνουμε από πάνω τη
ντομάτα και το λάδι από το τηγάνισμα και βράζουμε μέχρι να πήξει η
σαλτσούλα. Συνοδεύει τέλεια ψητά κρέατα.
Σωτάρουμε τα
κρεμυδάκια ελαφρά, προσθέτουμε άνηθο, αρακά καρότα, πατάτα, αγγινάρες,
αλάτι, προσθέτουμε νερό να τα σκεπάζει και αφήνουμε να μισοβράσουν. Στο
σημείο αυτό προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο
μέχρι να μείνει με το λαδάκι του. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε στην άκρη. Περνάμε όλο το υπόλοιπο φαγητό αφού κρυώσει από το μπλέντερ προσθέτοντας σιγά-σιγά και το γιαούρτι. Σερβίρουμε σε πιατέλα τις αγγινάρες και περιχύνουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Καθαρίζομε
τις αγκινάρες και τις τρίβομε με λεμόνι. Ξεφλουδίζομε τα κουκιά. Αν
είναι τρυφερά, αφαιρούμε τις ίνες και τις δύο άκρες.Ζεσταίνομε το λάδι
σε ένα τσικάλι και προσθέτομε τα κουκιά.
Ρίχνομε τα σκόρδα και
τα μάραθα και σιγοβράζομε για ένα τέταρτο.Προσθέτομε τις αγκινάρες και
λίγο αλάτι και συνεχίζομε το βράσιμο προσθέτοντας λίγο νερό, αν
χρειάζεται.
Διαλύομε το αλεύρι στο ξύδι, προσθέτομε και λίγο
ζουμί από το τσικάλι και όλο μαζί το αδειάζομε μέσα.Κουνάμε το τσικάλι
να πάει παντού, βράζομε για 5-10 λεπτά ακόμα και το φαγητό είναι έτοιμο
4 αγκινάρες προβρασμένες (ή φρέσκες που θα τις βράσετε για 15 λεπτά)
3 αυγά
1 μεριδούλα γάλα
αλάτι
πιπέρι
λάδι για το τηγάνι
Εκτέλεση
Κόβουμε
τις αγκινάρες σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και
ρίχνουμε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις τηγανίζουμε
για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, αλάτι
και πιπέρι. Μόλις δοκιμάσουμε τις αγκινάρες ότι έχουν μαλακώσει ρίχνουμε
και τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πήξουν.
1/2 κιλ. μισό κιλό γιαούρτι, (κατά προτίμηση πρόβειο ή στραγγιστό)
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις
αγκινάρες, τις τρίβουμε με λεμόνι, για να μην μαυρίσουν, και τις
χαράζουμε στ τέσσερα. (άν είναι τρυφερές καθαρίζουμε και τα κοτσάνια
τους, με το χέρι γιατί με το μαχαίρι μαυρίζουνε). Τσιγαρίζουμε το
κρεμμύδι στο λάδι . προσθέτουμε τις αγκινάρες και νερό να τις σκεπάζει,
αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε τις αγκινάρες μέσα στο τσικάλι με μιά
λαδόκολλα για να μην μαυρίσουν και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να
ψηθούν, περίπου 20 λεπτά.Στο τέλος περιχύνουμε τις αγκινάρες με το
γιαούρτι και σβήνουμε τη φωτιά
Ζεσταίνουμε
το λάδι κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν
λίγο και προσθέτουμε τις πατάτες και τα καρότα. Τα γυρίζουμε όλα μαζί
για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε και το αλεύρι. Τα αφήνουμε για
μερικά λεπτά.
Από πάνω ρίχνουμε τις αγκινάρες, ζεστό νερό τόσο όσο να τις σκεπάζει, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και το χυμό λεμονιών.
Τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.
Εγώ έφτιαξα το φαγητό σε χύτρα ταχύτητας και το έβρασα 15 λεπτά. Τα λαχανικά έγιναν τέλεια χωρίς να παραβράσουν.
Σωτάρουμε το
κρεμμυδι με το λάδι και προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα καροτα και τον
άνιθο. Αφήνουμε λίγο σε χαμηλή φωτιά και σβήνουμε με το χυμό του
λεμονιού. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και νερό. Αφήνουμε το φαγητό να
βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνουν οι αγκινάρες και να μείνει με το
λάδι του μόνο.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια όπως τις πατάτες σε λεπτά sticks. Όσο πιο λεπτά τα κόψουμε, τόσο πιο τραγανά θα γίνουν.
Τα αλευρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, σε καλά ζεσταμένο και πλούσιο λάδι ή φριτέζα.
Τηγανίζουμε
μέχρι να χρυσίσουν καλά και απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για
μερικά λεπτά, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Αλατίζουμε και
σερβίρουμε.
Σημ. Αν έχετε και φριτέζα, γίνονται ακόμη καλύτερα!!
820γρ.αλευρι δυνατο (ιδανικα ειναι τα αλευρια για τσουρεκια που ειναι τα πιο πλουσια σε πρωτεινη).
Εκτέλεση
Σε ενα μεγαλο μπωλ ή λεκανη διαλυουμε τη μαγια σε χλιαρο νερο (να μην καιει) και αφηνουμε 5 λεπτα να ενεργοποιηθει.
Διαλυουμε μεσα τη ζαχαρη και αφηνουμε αλλα 5 λεπτα (θα δουμε μικρες φουσκες στην επιφανεια).
Προσθετουμε
το ελαιολαδο και το αλευρι και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια αφρατη
ζυμη, την οποια βαζουμε σε μπαλα στο κεντρο της λεκανης μας.
Πασπαλιζουμε αλευρι, σκεπαζουμε με μεβρανη και αφηνουμε τη ζυμη σε ζεστο μερος να φουσκωσει καλα και να διπλασιαστει σε ογκο.
Λαδωνουμε 2 φορμες μακροστενες.
Χωριζουμε τη ζυμη στη μεση.
Μπορουμε
να βαλουμε το καθε ζυμαρι απευθειας μεσα στην καθε φορμα ή αν θελουμε
να παρει τη χαραχτηριστικη μορφη του ψωμιου του τοστ (δλδ. η καθε φετα
να ειναι σαν καρδουλα) κανουμε το εξης:
Κοβουμε τη ζυμη σε μπαλακια και βαζουμε το ενα μπαλακι διπλα στο αλλο μεχρι να γεμιση η φορμα.
Αφηνουμε να ξαναφουσκωσει μεχρι να γεμισει σχεδον εως πανω.
Ξαναπιάνουμε από το προηγούμενο βράδυ το προζύμι που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο.
Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι,προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι,χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά .
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά για 10 λεπτά ακόμα.
Φτιάχνουμε
ψωμάκια σε φόρμες ή ταψάκια,τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι, τα χαράζουμε
ελαφρά με ενα μαχαιράκι και τα αφήνουμε να φουσκώσουν καλά σε ζεστό
μέρος ή και στον ήλιο αν ο καιρός είναι καλός,σκεπασμένα.
Τα ψήνουμε για 45 λεπτά(ανάλογα το φούρνο,εγώ τα ψήνω σε αερόθερμο 200β κελσιού).
Αφού
ψηθούν τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε
σακουλίτσες τροφίμων για να διατηρηθούν φρέσκα, επειδή γίνονται αρκετά
μπορούμε να κρατήσουμε μερικά στην κατάψυξη.
Μην ξεχάσετε να κρατήσετε προζύμι για την επόμενη φορά.
1 κιλό αλεύρι (ίσως χρειαστεί και καμμια 200αριά γραμμάρια παραπάνω)
2 κουτ. σούπας λάδι
1 κουτ. σ. αλάτι και 1 ζάχαρη
1 μικρό εβαπορέ αδιάλυτο
2 ποτήρια νερό χλιαρό
2 φακελάκια ξηρής μαγιάς
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά και τη μαγιά αφού την έχουμε πρώτα διαλύσει σε λίγο από το χλιαρό νερό μας. Ζυμώνουμε το ψωμάκι έως ότου να μην κολλάει στα χέρια μας και πλάθοντάς το να σχηματίζεται ένα στρογγυλό ή μακρόστενο καρβέλι. Το
βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στο πιο χαμηλό
σημείο του φούρνου στους 110 βαθμούς. (Το ψήνουμε με τις αντιστάσεις,
όχι στο αερόθερμο). Εκεί μένει για 1 ώρα χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο. Μόλις
περάσει η ώρα γυρίζουμε το θερμοστάτη στους 180 βαθμούς και το αφήνουμε
για 1 ώρα και μισή ακόμη. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το
τσακίζουμε με ό,τι βρούμε μπροστά μας. Εγώ το χωρίζω στα 4 και βάζω το μισό στην κατάψυξη. Είναι πολύ ωραίο και αρέσει πολύ στα παιδιά μου.
Φτιάχνουμε
τη μαγιά, ανακατεύοντας τη μισή ποσότητα από το αλεύρι για όλες τις
χρήσεις, χλιαρό νερό, τη μαγιά και το αλάτι, μέχρι να γίνουν μια χαλαρή
ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι ολική άλεσης και τα ρίχνουμε στη φουσκωμένη μαγιά.
Προσθέτουμε το μέλι,το καλαμποκέλαιο και νερό και τα χτυπάμε στο μίξερ όλα μαζί για 10'.
Σε δυο
φλιτζάνια χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά και το μείγμα το βάζουμε σε
μια λεκάνη. Προσθέτουμε στη μαγιά το μισό λευκό αλεύρι, ανακατεύουμε
μέχρι να γίνει χυλός πηχτός. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να "ανέβει"
να διπλασιαστεί σε όγκο & να σχηματιστούν φουσκάλες.
Όταν η
ζύμη φουσκώσει ρίχνουμε δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό και το αραιώνουμε,
προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και σιγά σιγά τα υπόλοιπα αλεύρια
αναμειγμένα μέχρι να γίνει μια ομοιογενή ζύμη.
Σκεπάζουμε την
ζύμη και την αφήνουμε πάλι να ανέβει σε ζεστό περιβάλλον για 40-50
λεπτά. Πλάθεται σε ότι σχήμα θέλετε τα ψωμιά και τα τοποθετείτε σε
λαδωμένο ταψί. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για 25
λεπτά και τα ψήνουμε σε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
4-6 κούπες επιπλέον αλεύρι ολικής βρώμη ολικής για πάνω από το ψωμί (προαιρετικά)
Υλικά
Σε λεκανίτσα
ανακατεύουμε με κουτάλι τις 2 κούπες αλεύρι με το νερό. Προσθέτουμε τη
μαγιά, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Συνεχίζουμε ρίχνοντας κούπα-κούπα το
αλεύρι. Ανακατεύουμε με το κουτάλι, μέχρι να είναι πλέον δύσκολο με το
κουτάλι. Τότε ανακατεύουμε με τα χέρια. Παίρνει περίπου 4 με 6 κούπες
επιπλέον αλεύρι, αναλόγως με τη ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει
στα χέρια. Ζυμώνουμε 5 λεπτά και αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.
Αλείφουμε
2 φόρμες με λίγο λάδι (με πινελάκι) και πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι.
Κόβουμε τη ζύμη στα 2, σχηματίζουμε φρατζολάκια με προσοχή να μη πατηθεί
η ζύμη και τα βάζουμε στις φόρμες. Χαράσουμε διαγώνια με μαχαίρι.
Πασπαλίζουμε λίγη βρώμη ολικής, πατώντας την ελαφρά με το κουτάλι να
κολλήσει στη ζύμη. Αφήνουμε άλλη 1 ώρα.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, για 1 ώρα και κάτι.
Για να δούμε αν είναι έτοιμο το ψωμί τρυπάμε με μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα, πρέπει να βγαίνουν καθαρά.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.