450γρ. καπνιστά λουκάνικα κομμένα σε κομμάτια 2 εκ. περίπου
1 μικρό λάχανο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε τη μπύρα σε κατσαρόλα μαζί με τους κύβους, σε μέτρια φωτιά.
Μόλις
πάρει βράση, τοποθετούμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα καρότα, το
κρεμμύδι, τα λουκάνικα και τέλος, το λάχανο, πασπαλίζοντας κάθε στρώση
με το μείγμα μπαχαρικών, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
Μαγειρεύουμε
σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, χωρίς να ανακατεύουμε, για 45
λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
1 ποτήρι χυμό ντομάτας (δεν είχα και έβαλα μισό ποτήρι τριμμένη ντομάτα με μισό νερό)
2 φλιτζανάκια ρύζι (έβαλα λίγο παραπάνω γιατί το θέλω πιο… ρυζωμένο. Καρολίνα, κλασικά)
5-6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το λάχανο σε χοντρά κομμάτια και το καβουρδίζουμε στο λάδι (για 3-4 λεπτά).
Προσθέτουμε
το ρύζι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να γίνει διαφανές
(αυτό δεν κατάλαβα πώς γίνεται, στο τσακ του πρόλαβα να μη μου γίνει
καφέ, ίσως χρειαζόταν πιο χαμηλή θερμοκρασία, αλλά με παρέσυρε το
«καβουρδίζουμε») και ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας. Βράζουμε σε μέτρια
φωτιά για 20’ περίπου, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του βρασμού, προσθέτουμε λίγο (ζεστό) νερό ακόμα.
Σε κατσαρόλα σωτάρω
το κρεμμύδι με το λάδι και στη συνέχεια το σέλινο σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνω και το λάχανο ψιλοκομμένο και αφήνω να σωταριστεί καλά. Προσθέτω 2
φλυτζάνια νερό, τη ντομάτα τριμμένη, αλάτι και πιπέρι (εγώ βάζω μια
μικρή κοκκινη πιπερίτσα) και αφήνω να βράσει το λάχανο. Συμπληρώνω νερό
και αν χρειάζεται αλάτι και ρίχνω το ρύζι. Αφήνω το φαγητό να βράσει
μέχρι να γίνει το ρύζι και να μείνει με το ζουμάκι του.
Σε 1 λίτρο νερό βράζουμε το κουνουπίδι με μπόλικο αλάτι.
Συγχρόνως σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (να
σιγοβράσει) μαζί με την δάφνη, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το σκόρδο.
Όταν το κουνουπίδι είναι έτοιμο (πρέπει λίγο να κρατάει) το σουρώνουμε και το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα.
Ανακατεύουμε με προσοχή (να μην λιώσει το κουνουπίδι) κια το αφήνουμε για περίπου 10' σε πολύ σιγανή φωτιά.
Αδέιάζουμε
όλο το μίγμα σε πυρέξ (αφαιρούμε το φύλλο της δάφνης)ρίχνουμε από πάνω
τα τυριά και την κάπαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (200
βαθ.κελσίου) μέχρι να ροδίσει και να απορροφηθεί όλη η κρέμα.
Βράζουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
Κόβουμε το zwan σε κύβους, το ανακατεύουμε με το κουνουπίδι και αλατοπιπερώνουμε.
Για την μπεσαμέλ:
Ζεσταίνουμε
το λάδι σε μία κατσαρόλα και λιώνουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα
αραιωμένο σε νερό και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο,
το μισό περίπου τυρί και το μοσχοκάρυδο.
Μόλις η μπεσαμέλ είναι έτοιμη την προσθέτουμε στο κουνουπίδι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια
200 γρ. στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 χυμός ντομάτας (500 γρ.)
1 κ.γ. πελτές
αλάτι - πιπέρι κατά βούληση
1 ματσάκι φρέσκο μαιντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. φέτα
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα λάδι (να σκεπάζει τον πάτο της κατσαρόλας)
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε στο
λάδι το κρεμμύδι και το κοτόπουλο κατόπιν αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση
και ρίχνουμε τον χυμο ντομάτας και τον πελτέ προσθέτουμε το κουνουπίδι
και το μαϊντανό και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά περίπου σκεπασμένο
σε μετρια φωτιά . Αν έχουν μείνει πολλά ζουμιά δυναμώνουμε λίγο την
φωτιά και ξεσκεπάζουμε το φαι. Αφού μείνει με την σάλτσα που θέλουμε
προσθέτουμε την φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε να πάει παντού
Σερβίρουμε σκέτο ή με τηγανιτές πατάτες και πασπαλισμένο με φρεσκοκομμένο μαϊντάνο
Πλένουμε και κόβουμε το κουνουπίδι. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι
να κάψει και τηγανίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια του κουνουπιδιού. Ισως
χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον λάδι καθώς το κουνουπίδι τραβαει
αρκετό. Αφαιρούμε απο την κατσαρόλα και σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι
και το καρότο ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, αλάτι και
πιπέρι και αφήνουμε λίγο να βράσει η σάλτσα. Στη συνέχεια βάζουμε και το
κουνουπίδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και το χυμό του
λεμονιού. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να γίνει το κουνουπίδι και
να δέσει η σάλτσα.
Κόβουμε το κουνουπίδι από τα κοτσανάκια και πετάμε τη γούλα (κορμό).
Σοτάρουμε
το πράσο και το σέλινο με το λάδι και όταν μαραθούν ρίχνουμε τις
πατάτες, την ντομάτα, τον πελτέ και τα προψήνουμε 5’-10’.
Μετά
βάζουμε το κουνουπίδι με τα κοτσανάκια προς τα κάτω για να ψηθούν.
Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε λίγο νερό να είναι λίγο πιο κάτω
από τα υλικά, το σκεπάζουμε και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα
10’- 15’περίπου.
Όταν τα κοτσανάκια μαλακώσουν είναι ψημένο, του βάζουμε το λεμόνι να πάρει μια βράση και το κατεβάζουμε.
Κόβουμε σε κομμάτια το κουνουπίδι και το σωτάρουμε. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι. Σωτάρουμε και τα μανιτάρια, αν βάλουμε. Ρίχνουμε το pummaro και αν έχουμε τομάτες τρίβουμε και μια για επιπλέον νοστιμιά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Το φαγητό αυτό θέλει μπόλικο λαδάκι για να δέσει καλά η σαλτσούλα.
Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμυδάκι ελαφρά και ρίχνουμε και το κουνουπίδι για ένα ελαφρύ τσιγάρισμα.
Κατόπιν
σβήνουμε με το κονιάκ και αφού εξατμιστεί το αλκόολ ρίχνουμε το
νεράκι και τα μπαχαρικά και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 20
λεπτά μέχρι να μαλακώσει οσο θέλουμε το κουνουπίδι μας.
Μετά ανακατεύουμε χτυπημένα τα αυγά με το λεμόνι και αυγοκόβουμε το φαγάκι μας.
Σερβίρεται ζεστό με φρεσκο ζεστό ψωμάκι και αν θέλουμε και πατάτες τηγανιτές!!
Πλένουμε προσεκτικά
τα κολοκυθολούλουδα και τα αφήνουμε επάνω σε μια καθαρή πετσέτα να
στεγνώσουν. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το ρύζι τη μισή ντομάτα, το μαϊντανό και το δυόσμο, αλάτι,
πιπέρι και μισό ποτήρι νερό. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει χωρίς
πολλά υγρά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και
κατόπιν γεμίζουμε τα κολοθολούλουδα με προσοχή. Τα στρώνουμε στη σειρά
σε ένα ταψάκι και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη ντομάτα το χυμό μισού
λεμονιού, ελαιόλαδο και νερό (με προσοχή, καλύτερα λίγο στην αρχή και αν
χρειαστεί ξαναβάζουμε). Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε μέτριο φούρνο
μέχρι να γίνει το ρύζι.
Τυρί πικάντικο κομματάκια όσα και οι ανθοί π.χ.κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι
αλεύρι - αυγό- φρυγανία για το πανάρισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε τους ανθούς καλά και εσωτερικά μην έχουν κανένα ζουζούνι. Βάζουμε από ένα κομμάτι τυρί στρίβουμε τα φύλλα να κλείσουν, πανάρουμε βουτώντας διαδοχικά σε αλεύρι-αυγό-φρυγανιά και τηγανίζουμε.
1 κιλό κολοκυθοκορφάδες (την κορυφή από το φυτό και όχι το λουλούδι)
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες στο μούλτι
2 μέτριες πατάτες (προερετικά)
2 μέτρια κολοκυθάκια
μισό φλιτζάνι λάδι
αλάτι , πιπέρι
ρίγανη ή δυόσμο και μαϊντανό
φέτα (προερετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα χόρτα από μεμβράνες και κρατάμε μόνο τα τρυφερά μέρη.
Πλένουμε
και τα βάζουμε στην κατσαρόλα που με το λάδι που έχει κάψει και το
κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε έως κάτσουν τα χόρτα και
προσθέτουμε την ντομάτα (photo 1).
Αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο να τσιγαριστεί λίγο η ντομάτα και βάζουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες (photo 2).
Ρίχνουμε
αλάτι και πιπέρι και τα μυριστικά μας. Εγώ σήμερα έβαλα ρίγανη. Άλλες
φορές βάζω μαϊντανό και δυόσμο. Προσθέτουμε και ένα φλιτζανάκι νερό και
αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Κατά διαστήματα κουνάμε κυκλικά και αν
χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Όταν τελειώσει το βράσιμο και κλείσουμε το φαγητό προσθέτουμε την φέτα και σκεπάζουμε. Το φαγητό μας είναι έτοιμο (photo 3).
1. Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τα καρότα στο λάδι. 2.
Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, την ντομάτα, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και
τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά (5 λεπτά αρκούν) και αφήνουμε το φαγητό να
βράσει. 3. Τέλος προσθέτουμε το ρύζι και το άνηθο και αφήνουμε το
φαγητό να βράσει μέχρι να εξατμιστεί τελείως το ζουμί και να γίνει το
ρύζι. Tip: Σε περίπτωση που δεν έχει μείνει πολύ ζουμί προσθέτω λίγο ζεστό νερό πριν ρίξουμε το ρύζι.
Είναι πολύ καλοκαιρινό φαγητό και τρώγεται ακόμα και κρύο. Εύχομαι να το πετύχετε και καλή σας όρεξη!
Τρίβουμε τα
κολοκύθια στον τρίφτη ή με το ειδικό εργαλείο τα κόβουμε σε λωρίδες.
Ομοίως κάνουμε με το καρότο και την ντομάτα. Κόβουμε τις πιπεριές σε
κομματάκια. Ανακατεύουμε έπειτα το τριμμένο κολοκύθι με το τριμμένο
καρότο και την πιπεριά που ψιλοκόψαμε πριν. Χτυπάμε τα αβγά σε ομελέτα
μαζί με το γάλα και προσθέτουμε το πιπέρι, την ρίγανη, την πάπρικα
γλυκιά και λίγο αλάτι. Ρίχνουμε το υγρό μίγμα της ομελέτας στο μίγμα μας
από κολοκύθι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το
τυρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Συμπληρώνουμε με τον μαϊντανό που
έχουμε ψιλοκόψει προηγουμένως και αδειάζουμε όλο αυτό το περιεχόμενο σε
ένα πυρέξ που έχουμε λαδώσει από πριν. Περιχύνουμε από πάνω με λάδι
και ψήνουμε στους 180C για περίπου 1 ώρα, ίσως και λιγότερο.
Πλένουμε και
κόβουμε το επάνω μέρος των κολοκυθιών. Τα αδειάζουμε προσεκτικά και
περνάμε τη μισή τους σάρκα από το μούλτι. Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε τον
κιμά με το κρεμμύδι και το μπέικον. Προσθέτουμε το μέσα των κολοκυθιών
που έχουμε λιώσει και τέλος τα μανιτάρια. Αφου σωταριστούν καλά
προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και μισό ποτηράκι
νερό. Οταν εξατμιστούν καλά τα υγρά ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε με το μείγμα τα κολοκύθια και σκεπάζουμε με τον πουρέ πατάτας ή
την μπεσαμέλ (εγώ τα έκανα με πουρέ). Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε μία απλή
σάλτσα ντομάτας με τα ντοματάκια, το κρεμμύδι, λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε τα κολοκύθια και τα βάζουμε να ψηθούν σκεπασμένα σε μέτριο
φούρνο μέχρι να γίνουν απ' εξω (τα τρυπάμε με ένα πιρούνι για να
βεβαιωθούμε). Τα ξεσκεπάζουμε να πάρουν ρόδινο χρώμα και σερβίρουμε όσο
είναι ζεστά.
Σε μια κατσαρόλα
σωτάρουμε τα κολοκύθια κομμένα σε μέτρια κομμάτια. Προσθέτουμε τα
κρεμμύδια και το λουκάνικο. Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και
ρίχνουμε το δεντρολίβανο και τη δάφνη. Σκεπάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα
την κατσαρόλα και κατόπιν προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι και
πιπέρι και 1,5 ποτήρι νερό. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά
μέχρι να γίνουν τα κολοκύθια και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί
προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Σοτάρουμε σε
ελάχιστο λάδι το μπέικον, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και σιγοβράζουμε.
Σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο. Στην συνέχεια
προσθέτουμε τον μπελντέ, την ψιλοκομμένη ντομάτα, το θυμάρι και το
αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε.Ο
Πλένουμε τις
μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες. Τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε
ταψί και ρίχνουμε από πάνω λάδι. Τις ψήνουμε ελαφρά περίπου 15'.
Βγάζουμε το ταψί και στώνουμε από πάνω τα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες,
το σκόρδο, το μαϊντανό και τέλος τις ντομάτες και το χυμό. Αλατίζουμε
καλά και προσθέτουμε επιπλέον λάδι. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να
πάρει χρώμα το φαγητό μας.
Πλένουμε,
καθαρίζουμε και χαράζουμε τις μελιτζάνες. Σε μπωλ ανακατεύουμε τα
κρεμμύδια, το σκορδο και το μαιντανό. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες, τις
βάζουμε σε κατσαρόλα στη σειρά και τις σωτάρουμε ελαφρά στο λάδι.
Ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, αλάτι, ότι περίσσεψε από τη γέμισηι
και ενα ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά
μέχρι να γίνουν οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα.
Πλένουμε τις
μελιτζάνες και αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι τις χαράζουμε με κάθετες
γραμμές σε 3 σημεία. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε για ½
ώρα σε τρυπητό για να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζουμε και στίβουμε ελαφρά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τηγανίζουμε
τις μελιτζάνες και τις πατάτες ελαφρά, ίσα ίσα να ροδίσουν λίγο (αυτό
το στάδιο μπορούμε να το παραλείψουμε για να μη γίνει βαρύ το φαγητό
μας-η αλήθεια είναι όμως ότι γίνεται πεντανόστιμο έτσι). Σε μια
κατσαρόλα σωτάρουμε με λίγο λάδι τα κρεμμύδια, το οποίο έχουμε κόψει σε
φετάκια, και τα σκόρδα και στη συνέχεια ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις
πατάτες. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και 1 κούπα νερό, αλατοπιπερώνουμε
και τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό. Αφήνουμε να σιγοβράσει το
... Διαβάστε περισσότερα »
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.