Μην πετάξεις το χαλβά... κάν' τον λιώμα!
Θα φανταζόσουν ποτέ πως θα μεταμόρφωνες τον χαλβά σε βελούδινη μους από
κακάο; Δες τη συνταγή εδώ και εντυπωσίασε με ελάχιστα χρήματα!
Συστατικά
250 γρ. Μακεδονικό Χαλβά με κακάο
125 γρ. κακάο σε σκόνη
2-3 κουταλιές κονιάκ
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. αποφλοιωμένα αμύγδαλα
1 βανίλια
Σμέουρα ή κεράσάκια για το γαρβίρισμα (προαιρετικά)
Τρόπος μαγειρέματος
1
Χτύπησε την κρέμα γάλακτος να πάρεις μια σφιχτή σαντιγί
2
Χτύπησε τον χαλβά στο μίξερ να γίνει μια κρέμα και στη συνέχεια βάλε το κονιάκ, το κακάο και τη βανίλια και συνέχισε το χτύπημα
3
Συμπλήρωσε την σαντιγί στον χαλβα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά, να κρατήσεις την απαλή αφράτη υφή της
4
Μοίρασε σε ποτηράκια ή μπολ και βάλε στο ψυγείο να σφίξει
Οι σαρδέλες γίνονται ένα μικρό
σαντουιτσάκι που σκεπάσει ένα νόστιμο μείγμα μαϊντανού και σκόρδου. Μια
λεμονάτη σάλτσα μουστάρδα συμπληρώνει ένα πιάτο ελαφρύ - μόλις 280
θερμίδες - καλοκαιρινό και πολύ, πολύ γευστικό. Συνόδευσέ τες με
σκορδαλιά. Μια συνταγή από τον Ηλία Μαμαλάκη για όσους λατρεύουν την
έντονη γεύση, αλλά προσέχουν και τις θερμίδες.
Συστατικά
1 κιλό σαρδέλες καλά καθαρισμένες
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Ρίγανη
Μαύρο & κόκκινο πιπέρι
Για τη σκορδαλιά: 800γρ. πατάτες βρασμένες ξεφλουδισμένες & κομμένες σε φέτες
7 σκελίδες σκόρδο κοπανημένες σε γουδί
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
Για τη σάλτσα: Χυμός λεμονιού από 3 λεμόνια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
Τρόπος μαγειρέματος
1
Άλεσε
τις πατάτες για τη σκορδαλια και άδεισε τον πουρέ σε ένα μπολάκι, μαζί
με το σκόρδο. Πρόσθεσε λίγο νερό και ανακάτεψε απαλά συμπληρώνοντας το
... Διαβάστε περισσότερα »
Τα ζυμαρικά θα σε κρατήσουν, τα λαχανικά
θα σε δροσίσουν και το σύνολο θα σε ενθουσιάσει. Απλή και εύκολη για να
χορτάσεις με μόλις 120 θερμίδες η μερίδα
1 πακέτο μακαρόνια φαρφάλες
240 γρ. σάλτσα ντομάτας (θα την βρεις έτοιμη στα super market. Αν θες να την ετοιμάσεις κάνε κλικ εδώ)
Βάλε τα ρεβύθια στο φούρνο και πρόσθεσε
υπέροχο άρωμα βασιλικού... το αποτέλεσμα θα είναι εκπλητικό! Γιατί μην
ξεχνάς, πως τα όσπρια κάνουν τόσο καλό στον οργανισμό που δεν πρέπει να
τα ξεχνάς! Α, είναι και πεντανόστιμα...
½ κιλό ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. μαγειρική σόδα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3-4 κλωναράκια φρέσκο βασιλικό
Τρόπος μαγειρέματος
1
Μούσκεψε τα ρεβύθια σε νερό από το περασμένα βράδι
2
Στράγγιξε καλά και πασπάλισε με τη μαγειρική σόδα. Άφησε τα ρεβύθια να σταθούν για 10 λεπτά
3
Ξέπλυνε καλά και βάλε σε μια κατσαρόλα με νερό (περίπου 1 1/2 λίτρο) να βράσουν. Φρόντισε να αφαιρέσεις τον αφρό που θα βγάλουν
4
Στη συνέχεια πρόσθεσε το κρεμμύδι και άφησε τα υλικά σου να πάρουν άλλη μια βράση για 10-15 λεπτά
5
Όταν τα ρεβύθια είναι έτοιμα, γύρισε την κατσαρόλα σε ένα ταψί
Θα βρεις φρέσκιες αγκινάρες στη λαϊκή και
το μανάβικό σου. Και τι πιο κλασικό από αγκινάρες αλά πολίτα. Λεμονάτη
γεύση με άρωμα από φρέσκο άνηθο. Θα το ετοιμάσεις εύκολα και θα "την
πεις" και στη μαμά που σε κατηγορεί ότι δεν έμαθες τίποτα τόσα χρόνια
στο πλευρό της.
Συστατικά
8 φρέσκιες αγκινάρες
3 πατάτες
4-5 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 λεμόνια
1 φλτιζάνι ελαιόλαδο
Άνιθο ψιλοκομμένο (περίπου μισό ματσάκι)
Αλάτι, Πιπέρι
1 κ.σ. Κορν φλάουερ
Τρόπος μαγειρέματος
1
Καθάρισε με προσοχή τις αγκινάρες για να πάρεις μόνο την τρυφερή καρδιά από κάθε μία
2
Άφησέ τις σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό και 1-2 λεμόνια κομμένα στα 4 για να μην μαυρίσουν
3
Καθάρισε και τις πατάτες με τα καρότα και κόψε σε μικρά κομμάτια
4
Ψιλόκοψε τα κρεμύδια και τον άνηθο
5
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλε το λάδι να κάψει και σόταρε το κρεμμύδι μέχρι να ασπρίσει
Ετοίμασε μια λαχταριστή μακαρονάδα με γαρίδες και τριμμένη παρμεζάνα. Ελαφριά συνταγή για το καλοκαίριμε μόλις 340 θερμίδες!
Συστατικά
Ζυμαρικά ολικής άλεσης
1 κσ ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού μικρές γαρίδες
¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
½ κσ ξερό δενδρολίβανο
3 κσ αρακά βρασμένο
Παρμεζάνα τριμμένη
Τρόπος μαγειρέματος
1
Βράσε τα μακαρόνια και στράγιξέ τα
2
Ζέστανε
το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και πρόσθεσε τις γαρίδες, τις
ντομάτες, το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Σόταρε για 5 λεπτά
ανακατεύοντας τακτικά.
3
Πρόσθεσε τον αρακά και άσε τη σάλτσα για 2 ακόμη λεπτά
Πλένουμε και
αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε ταψί και κόβουμε
σε ροδέλες τα υπόλοιπα υλικά τα οποία μετά τα ρίχνουμε πάνω στο
κρέας.Προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα ,την ρίγανη,λάδι και λίγο
νεράκι.Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς .Όταν ροδίσουν απο τη μια πλευρά οι
μπριζόλες τις γυρνάμε.Προσέχουμε να μην πιεί όλο το νεράκι γιατί δεν θα
μείνει σάλτσα στο τέλος.
Πλένω τις
μπριζόλες, τις αλείφω καλά και απο τις δύο μεριές με τη μουστάρδα, τη
ρίγανη, λίγο αλάτι και πιπέρι και τις βάζω σε βαθύ τηγάνι με αρκετό
ελαιόλαδο σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά. Τηγανίζω γυρίζοντας διαρκώς για να
μην αρπάξουν και να μείνουν μαλακές και ζουμερές. Λίγο πριν σβήσω τη
φωτιά προσθέτω τις ροδέλες του κρεμμυδιού και αφήνω να σωταριστούν.
Σβήνω με το λεμόνι και σερβίρω αμέσως.
2 μεγάλες τομάτες στην εποχή τους ή κονσέρβα ψιλοκομμένης τομάτας
2 κόκκινες πιπεριές
2 πράσινες πιπεριές
½ τσίλι ξεσποριασμένο (προαιρετικά)
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε
το λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και περνάμε τις αλατισμένες
μπριζόλες να θωρακιστούν, 5’-7’ από την κάθε πλευρά. Σβήνουμε με κρασί
και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τη 1
τομάτα, 1 κόκκινη πιπεριά και το τσίλι, να πολτοποιηθούν. Κόβουμε σε
λωρίδες τις υπόλοιπες πιπεριές και μαζί με το κρεμμύδι τα ρίχνουμε στο
τηγάνι.
Σωτάρουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό και ρίχνουμε το
περιεχόμενο του μπλέντερ. Ψιλικόβουμε την άλλη τομάτα και τη ρίχνουμε
μέσα κι αυτή. Αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και τρίβουμε έχτρα πιπέρι αν μας
αρέσουν τα καυτερά!!
Μαγειρέυουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και δέσει η σάλτσα μας.
Βάζουμε τις μπριζόλες με λίγο λάδι στην κατσαρόλα και τις σοτάρουμε ελαφρά και από τις δύο πλευρές
Ρίχνουμε
το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αφού μαραθεί λίγο σβήνουμε με το κρασί ,
αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο και προσθέτουμε το 1/3 από το σέλινο που
έχουμε να ρίξουμε στο φαγητό μας. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό
και βράζουμε έως να γίνουν οι μπριζόλες. Εγώ το κάνω στη χύτρα και
βράζω για 10 λεπτά.
Βγάζουμε τις μπριζόλες από την κατσαρόλα
και αφού προσθέσουμε λιιιίγο νερό γιατί θα βγάλουν και τα χόρτα ,
αφήνουμε να βράσει και προσθέτουμε το σέλινο και τα χόρτα (αν είναι
μεγάλα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια) Ανακατεύουμε έως να κατακάτσουν και
αφήνουμε να βράσουν. Εν τω μεταξύ διορθώνουμε το αλάτι. Λίγο πριν
βράσουν βάζουμε και τις μπριζόλες από πάνω και ρίχνουμε και το λεμόνι.
Σημ Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και με κομμάτια χοιρινού ή αρνί.
Αν θέλουμε βάζουμε και αυγολέμονο. Εμένα δεν μου αρέσει γενικά το αυγολέμονο και δεν βάζω ποτέ. Πάντως έτσι είναι πιο ελαφρύ.
Στο ταψάκι το
λαδωμένο στρώνω τις μπριζολίτσες και τις έχω αλατοπιπερώσει από πριν,
έριξα και το κάρυ, τις περιχύνω με τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα άλλα
λαχανικά παντού και πάνω στην κάθε μια , επιπλέον, βάζω τις φέτες της
ντομάτας ρίχνω και το νερό και τα ψήνω στους 180ο Κελσίου επί 2 ώρες .
Λίγο πριν σβήσω τον φούρνο βάζω επάνω σε κάθε μπριζολίτσα από ένα
τετράγωνο κομμάτι τυρί του τοστ. Σβήνω τον φούρνο και το τυρί λιώνει
σιγά σιγά , έχοντας παράλληλα το φαγητό μείνει με την σάλτσα του.
Σερβίρεται με πουρέ .
Περιχύνουμε
τις μπριζόλες με το λεμόνι, αλατο-πιπερόνουμε και ριγανίζουμε το κρέας.
Βάζουμε πάνω σε κάθε μπριζόλα από μια κουταλιά πρόβειο βούτυρο και το
βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι γύρω-γύρω, το χοντρό πιπέρι, το
σκόρδο και το νερό που σ’αυτό έχουμε διαλύσει τον κύβο Κνορ και το
βάζουμε στο φούρνο στους 180 C, για 45-50 λεπτά, περίπου, ή μέχρι να
είναι έτοιμο.
Χτυπάμε τα αυγά με τις 3 κουταλιές λάδι και το
αλεύρι. Παίρνομαι από το φαΐ ένα ποτήρι ζουμί και αφού κρυώσει το
διαλύουμε στο γιαούρτι. Ρίχνουμε μέσα και το μείγμα των αυγών με το λάδι
και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένα
σώμα.Περιχύνουμε το κρέας και το ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να πήξει
και να πάρει ένα σκούρο πορτοκαλί χρώμα
Ανακατεύετε
σε ένα μπωλ όλα τα υλικά για τις μπριζόλες και τις αλείφετε με αυτό το
μείγμα. Αφήνετε τουλάχιστον 2 ώρες να μαριναριστούν και ψήνετε στο
φούρνο στους 200 βαθμούς για 45’ περίπου, γυρίζοντάς τες και
περιχύνοντάς τες με το ζουμί τους.
Ετοιμάζετε τον πουρέ. Βράζετε
τις πατάτες σε αλατισμένο νερό να μαλακώσουν. Ζεσταίνετε σε ένα
κατσαρολάκι το γάλα με την κρέμα. Ανακατεύετε αλάτι, πιπέρι και
μοσχοκάρυδο. Σουρώνετε τις πατάτες, περνάτε από μύλο πριν κρυώσουν,
ανακατεύετε το βούτυρο και ρίχνετε το μείγμα γάλακτος λίγο- λίγο,
ανακατεύοντας παράλληλα ώστε να απορροφάται από τις πατάτες. Μπορεί να
μην το πάρει όλο ή να θέλει λίγο ακόμη, αυτό εξαρτάται από την ποικιλία
της πατάτας.
Σερβίρετε τον πουρέ, ακουμπήστε πάνω του τη
μπριζόλα, περιχύστε με λίγη από τη σάλτσα και α
... Διαβάστε περισσότερα »
Προαιρετικά: διάφορα μυρωδικά π.χ. βασιλικός, δάφνη, κανέλα κλπ
Αυτή είναι μια γρήγορη εκδοχή για γιουβέτσι καθώς οι χοιρινές μπριζόλες λαιμού γίνονται πολύ γρήγορα.
Εκτέλεση:
Σε βαθύ τηγάνι σωτάρω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο λάδι και προσθέτω τις
μπριζόλες. Τις αφήνω και αυτές να σωταριστούν και από τις δυο πλευρές
και προσθέτω την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά αν θέλω και αρκετό
νερό. Αφήνω τις μπριζόλες να βράσουν καλά και εν τω μεταξύ προθερμαίνω
τον φούρνο. Οταν γίνουν οι μπριζόλες τις βάζω σε πιατέλα και αδειάζω το
ζουμί του φαγητού σε μεγάλο ταψί. Προσθέτω νερό και διορθώνω το αλάτι.
Βάζω στο φούρνο και οταν βράσει ρίχνω το κριθαράκι. Χριεάζεται κάθε τόσο
ανακάτεμα για να μην κολλήσει το κριθαράκι. Στη διάρκεια του ψησίματος
συμπληρώνουμε λίγο νεράκι αν χρειαστεί. Το φαγητό δεν πρέπει να
στεγνώσει για να μη μας λασπώσει το κριθαράκι οταν κρυώσει. Για το λόγο
αυτό πρέπει να το αφήνουμε al dente και με λίγο ζουμάκι μέσα. Λιγο πριν
το σβήσουμε προσθέτουμε τις μπριζόλες. Σερβίρουμε ζεστό με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας. Καλή ορεξη!... Διαβάστε περισσότερα »
Σπάμε
τους κόκκους πιπεριού και τους ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος.
Σωτάρουμε στο λάδι τίς μπριζόλες για3 λεπτά από κάθε πλευρά, και τις
βάζουμε σε πυρέξ.Στο τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα
κρεμμυδάκια και μετά τα μανιτάρια, σβήνουμε με το μίγμα κονιάκ-κρασί και
όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την κρέμα με το πιπέρι. Βράζουμε
για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας και στη συνέχειαρίχνουμε τη σάλτσα στο πυρέξ
με τις μπριζόλες, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο
φούρνο για 25 περίπου λεπτά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετούλες ψιλοχοντρούτσικες.
Πλένουμε
επίσης πολύ καλά τις μπριζόλες και τις τοποθετούμε σε φαρδύ και χαμηλό
σκεύος (τηγάνι με καπάκι και λίγο βαθύ κατά προτίμηση) με νεράκι, ίσα να
τις σκεπάζει και τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
'Οσο βράζουν,
προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το αλάτι. Περιμένουμε μέχρι να
σωθεί το νεράκι και τις σωτάρουμε στο λαδάκι που έμεινε, μέχρι να
ροδίσουν.
Τις βγάζουμε σε πιατέλλα και ρίχνουμε στο ίδιο λαδάκι
τα κρεμμύδια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα γυρνάμε αρκετές φορές μέχρι να
ξανθίνουν.
Βάζουμε το καπάκι και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτάκια
να μαλακώσουν και προσθέτουμε μετά το μέλι, τις μπριζόλες, το πιπέρι
και το κρασάκι.
Μόλις σωθεί το κρασάκι,το φαγητό,είναι....πανέτοιμο!
Το συνοδεύω πάντα με πουρέ πατάτας ή πιλαφάκι.....
Σε ένα
μεγάλο ποτήρι ρίχνουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το αλεύρι, την μουστάρδα,
την σάλτσα τομάτας, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, και τα χτυπάμε καλά στην
φραπιέρα ή στο μίξερ
Στο ταψί βάζουμε τις μπριζόλες με τις
πιπεριές και τα καρότα, ρίχνουμε την σάλτσα (που κάναμε στο μίξερ),
ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ίσως
χρειαστεί να συμπληρώσουμε και λίγο νερό ακόμη.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος γυρνάμε τις μπριζόλες να γίνουν και από τις δύο πλευρές
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την μουστάρδα.
Κλείνουμε
την χύτρα και βράζουμε για 30 λεπτά περίπου (αν δεν χρησιμοποιείτε
χύτρα, βράζετε σε κατσαρόλα προσθέτοντας όμως νερό και ελέγχοντας κατα
διαστήματα για να μην κολλήσει αλλά να μείνει με λίγο ζουμί)
Οταν έχει γίνει αλατοπιπερόνουμε, ρίχνουμε το κάρυ και τον χυμό απο τα λεμόνια
4 μεγάλες πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη, πράσινη, πορτοκαλί)
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
400 γραμ. τομάτα τριμένη στον τρίφτη
5 κουταλ. σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κουταλ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλ. γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλ.γλυκού ζάχαρη
αλάτι - πιπέρι
φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού (για το γαρνίρισμα)
Για το μείγμα βουτύρου:
100 γραμ βούτυρο μαλακό (να πλάθεται).
3 κουταλ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλ. σούπας χυμό λεμονιού
αλάτι - πιπέρι (λίγο)
Εκτέλεση
Πασπαλίζουμε τις μπριζόλες μας με αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και τις αφήνουμε λίγη ώρα να τραβήξουν.
Ανακατεύουμε τα υλικά για το μείγμα βουτύρου, το πλάθουμε σε ρολό και το βάζουμε στην κατάψυξη να σφίξει.
Κόβουμε τις πιπεριές στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια, τις ψήνουμε στο γκριλ κ, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.
Βάζουμε
ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει, προσθέτουμε 2 κουταλιές από το λάδι
μας και ψήνουμε τις μπριζόλες μας 20 - 25 λεπτά κι απ τις δύο πλευρές ή
μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Tις βγάζουμε και τις διατηρούμε ζεστές.
Προσθέτουμε
στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι μας και αφού κάψει, ρίχνουμε τ
... Διαβάστε περισσότερα »
Κόβουμε τις μπριζόλες σε 2 μακρόστενα κομματια. Σε
ενα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει κ προσέτουμε το τζιντζερ και
το σκόρδο. Αφου τσιγαριστούν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα
αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά περίπου. Βγάζουμε τη γέμιση και την
τοποθετουμε με προσοχή στις μπριζόλες. Κατόπιν τις τυλίγουμε και για να
παραμείνει το σχημα του ρολού βάζουμε μια οδοντογλυφίδα. Σε ενα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και βάζουμε τα ρολάκια. Τα βγάζουμε αφου έχουν ροδίσει. Σερβίρουμε
ζεστά τα ρολλά και ρίχνουμε τη μαρινάδα που έχουμε ετοιμάσει (ενωνόντ
... Διαβάστε περισσότερα »
12 μπριζολάκια χοιρινά (εγώ προτιμώ λαιμού γιατί γίνονται πολύ πιο μαλακά)
Για τη μαρινάτα:
1 1/2 κούπα μπύρα
1 1/2 κουταλιά σούπας ζάχαρη
6 κουτ. σούπας μέλι
6 κουτ. σούπας λάδι
1 1/2 κουτ. μουστάρδα
1 1/2 κουτ.σούπας πολύχρωμα πιπέρια σπασμένα
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τη μαρινάτα σ ένα βαζάκι, κλείνουμε και χτυπάμε να αναμειχθούν πολύ καλά.
Τοποθετούμε τα μπριζολάκια σε πυρέξ και από πάνω ρίχνουμε τη μαρινάτα και τα ανακατεύουμε να πάει το μείγμα παντού.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες (εγώ τα αφήνω όλη νύχτα ή απ το πρωί ως το βράδυ)
Τα
ψήνουμε για 8 - 10 περίπου λεπτά ή σε τηγάνι - τοστιέρα ή σε ψηστιέρα -
τοστιέρα (για να κάνουν και τις χαρακτηριστικές ρίγες) αλείφοντάς τα
συχνά με τη μαρινάτα και ρυθμίζοντας τη φωτιά έτσι ώσστε να μην
καίγονται εξωτερικά.
Τα σερβίρουμε ζεστά και συνοδεύονται
πολύ καλά με ψητά λαχανικά (κολοκυθάκια, μελιτζάνες. μανιτάρια, πιπεριές
και ότι άλλα θέλουμε), που τα έχουμε μαρινάρει στο ίδιο μείγμα.
1 κ.σ διάφορα μυρωδικά (ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι, θρούμπι)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε
τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε μέσα τα αρνίσια συκωτάκια κομμένα σε
μέτρια κομμάτια. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 – 1 ½ ώρα. Ανακατεύουμε
κάθε ½ ώρα. Πλένουμε πολύ καλά τα αντεράκια μέσα έξω με κρύο νερό και
ξύδι. Τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Στραγγίζουμε και
αλατοπιπερώνουμε τα συκωτάκια. Απλώνουμε τη μπόλια και την κόβουμε σε
κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε συκωτάκια, τα τυλίγουμε σαν πακετάκι
με τη μπόλια και μετά με τα αντεράκια. Αραδιάζουμε τα φρυγαδέλια σε ένα
πυρέξ, τα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μαρινάδα. Ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.
Βουτάμε τα φιλέτα στο χοντροκομμένο πιπέρι που έχουμε χτυπήσει στο γουδί.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι σε μεγάλο τηγάνι.
Ψήνουμε τα φιλέτα από κάθε πλευρά 3 – 4 λεπτά αν τα θέλουμε καλοψημένα.
Ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι.
Ζεσταίνουμε
ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά . Βάζουμε μέσα τα φιλέτα με το ζωμό τους να
ζεσταθούν λίγο. Σε μια κουτάλα ζεσταίνουμε το μπράντυ ,το ανάβουμε και
περιχύνουμε με αυτό τα φιλέτα. Ανασηκώνουμε λίγο τα φιλέτα ώστε το
μράντυ να πάει παντού .
Αφήνουμε το ποτό να σβήσει μόνο του και σερβίρουμε αμέσως.
2 κομμάτια φιλέτο μοσχαρίσιο ή ψαρονέφρι ή φιλέτο κοτόπουλου
100 γρ. πανσέτα ψιλοκομμένη
150 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετούλες (προαιρετικά)
250 ml κρέμα γάλακτος
½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 φλ. ζωμός βοδινού
70 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι / φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε
ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα. Προσθέτουμε στο
τηγάνι το ελαιόλαδο και το φρέσκο βούτυρο. Σοτάρουμε τα φιλέτα μέχρι να
έρθουν στο επιθυμητό σημείο ψησίματος. Αφαιρούμε τα φιλέτα και τα
κρατάμε ζεστά. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα μανιτάρια και την πανσέτα.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε
το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά.
Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την
παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και
κατεβάζουμε από το μάτι. Περιχύνουμε τα φιλέτα, πασπαλίζουμε με τον
μαϊντανό και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με ζυμαρικά, ρύζι ή
σοτέ λαχανικά.
Για τα φιλέτα Βάζουμε
το πιπέρι σε ένα αντικολλητικό χαρτί με μεγάλη επιφάνεια και το
απλώνουμε σε όλο το χαρτί. Αλείφουμε ελαφρά τα φιλέτα με ελαιόλαδο και
τα πατάμε πάνω στο πιπέρι να κολλήσει καλά. Αλατίζουμε. Προθερμαίνουμε
ένα αντικολλητικό σκεύος και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το
βούτυρο. Σοτάρουμε τα φιλέτα στο βαθμό ψησίματος που επιθυμούμε.
Αφαιρούμε τα φιλέτα από το σκεύος και τα κρατάμε ζεστά.
Για τη σάλτσα Μουλιάζουμε
τις σταφίδες στο κονιάκ τουλάχιστον για δεκαπέντε λεπτά. Στο ήδη
χρησιμοποιημένο σκεύος χωρίς να το σκουπίσουμε προσθέτουμε το κρε
... Διαβάστε περισσότερα »
Σε ένα
γυάλινο μπολ ανακατεύουμε καλά το Drambuie, τη μουστάρδα, τη γλυκιά
σάλτσα τσίλι, το Terryiaki sauce και τις νιφάδες τσίλι. Αλατοπιπερώνουμε
τα κομμάτια φιλέτου και τα βάζουμε μέσα στη μαρινάδα. Αφήνουμε στο
ψυγείο για 24 ώρες. Στραγγίζουμε τα φιλέτα και φυλάμε τη μαρινάδα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο, ανακατεύουμε
μέχρι να λυώσει. Σοτάρουμε τα φιλέτα μέχρι να ροδίσουν ή ανάλογα με το
πώς μας αρέσουν ψημένα. Αφαιρούμε από το σκεύος και προσέχουμε να
παραμείνουν ζεστά. Στο σκεύος που σοτάραμε τα φιλέτα, προσθέτουμε το
κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει ρίχνουμε τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε και
περιχύνουμε τα φιλέτα. Σερβίρουμε με πουρέ.
Σωταρουμε με τρεις κουταλιες βουτυρο το κρεμμυδι σε ροδελες Αλατοπιπερωνω και αλειφω με μουσταρδα τα φιλετακια .. Βγαζω το κρεμμυδι με την τρυπητη κουταλα και το βαζω σε αποροφητικο χαρτι βαζω τα φιλετακια να σωταριστουν γυριζοντας τα και τα περιχυνω με το κονιακ....
ριχνω ζωμο κρεατος , γουωστερ σως, κετσαπ και βραζουμε ..... προς το
τελος της βρασης ριχνουμε κρεμα γαλακτος και τα σωταρισμενα κρεμμυδια
Αλάτι (ανάλογα πόσο θέλετε, εγώ έβαλα μόνο στο σερβίρισμα)
2 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ (κοφτές) καφέ ζάχαρη
Για την σάλτσα:
1.5 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το ρολό μας με την μαρινάρα στο ψυγείο απο το βράδυ.
Όταν έρθει η ώρα να το μαγειρέψουμε το βάζουμε σε πρoθερμασμένο φούρνο (στους 150 βαθμούς) για 4 ώρες.
Στις 3 ώρες το περιχύνουμε με μέλι (περίπου 2 κ.σ) και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τι σάλτσα
Για την σάλτσα:
Αφού
λιώσει το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι και
ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει (προσοχή πήζει
γρήγορα)
Σιγά σιγά προσθέτουμε ζουμί από το κρέας μας (το στραγγίζουμε για να μην έχει υπολείμματα από το κρέας εάν θέλουμε)
Στη συνέχεια προσθέτουμε και λίγο φρέσκο γάλα και λίγο αλάτι.
Αφού
ψηθεί το κρέας μας το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Έπειτα
το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (προσεκτικά γιατί διαλύεται εύκολα) και
περιχύνουμε τι σάλτσα μας.
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε είτε με ρύζι είτε με βραστό μπρόκολ
... Διαβάστε περισσότερα »
Κόβουμε το
αρνάκι σε μερίδες. Το βάζουμε σε ταψί με τις πατάτες. Σε ένα μπολ
αναμειγνύουμε το λάδι, τη ντομάτα, τα μυρωδικά, το αλάτι, τα κρεμμύδια
και το τυρί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο (εγώ το έψησα σε πήλινο
γιουβέτσι με καπάκι) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και
40 λεπτά.
Πλένουμε καλά το κρέας, το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε κύβους 3 εκ. Κόβουμε την πιπεριά σε ροδέλες.
Σε
βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι
και το σκόρδο. Προσθέτουμε το κρέας για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξει
χρώμα. Πασπαλίζουμε 1 κουταλάκι ρίγανη και την πάπρικα και ανακατεύουμε
να πάνε παντού.
Ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας και ανακατεύουμε με
το κρέας. Προσθέτουμε την πιπεριά, την υπόλοιπη ρίγανη και τα άλλα
μπαχαρικά και νερό ίσα ίσα να σκεπάζει καλά το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε
και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πότε πότε.
Μόλις μείνει 1 δάχτυλο σάλτσα, είναι έτοιμο. Σερβίρουμε με χωριάτικη σαλάτα.
Στην Τουρκία μερικές φορές μαζί με το κρέας προσθέτουν φουντίτσες από κουνουπίδι.
Το
φαγητό ταιριάζει πολύ και με πουρέ μελιτζάνας. Όταν σερβίρεται πάνω σε
ένα στρώμ
... Διαβάστε περισσότερα »
Κόβουμε το συκώτι
σε μικρά κομμάτια (μπουκιές), το πλένουμε και το αφήνουμε λίγο να
στραγγίξει. Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί (οχι να κάψει). Αλευρώνουμε καλά
το συκώτι και το αφήνουμε να τηγανιστεί καλά αλλά οχι να μαυρίσει. Το
βγάζουμε απο το τηγάνι και το βάζουμε σε βαθύ μπώλ. Ρίχνουμε αλάτι και
ρήγανη και λίγο λαδάκι απο το τηγάνι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε
το μπωλ για 10' περίπου και στη συνέχεια σερβίρουμε.
Υλικά και εκτέλεση Κομμάτια μπουκιές από
συκώτι, το αλατοπιπερώνω το πασπαλίζω με δενδρολίβανο, το βουτώ σε
κρασί το αλευρώνω , και το ρίχνω στο λάδι το καυτό για δευτερόλεπτα να
κάνει κρούστα και να ψηθεί αλλά να μην καεί. Το σερβίρω με λεμόνι
στυμμένο και διάφορες γαρνιτούρες.
1 σφηνάκι κονιάκ ή κρασάκι κόκκινο, για φλαμπάρισμα
1 ποτήρι ζωμό βωδινού για να κάνω την σάλτσα του,
2 κουταλάκια του γλυκού νισεστέ διαλυμένες σε
4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό, για το γλασάρισμα της σάλτσας.
Για τον πουρέ:
Λίγο βιτάμ ή φρέσκο βούτυρο,
πατάτες βραστές,
αλάτι πιπέρι φρ’εσκο μοσχοκάρυδο
κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, και
ψιλικομμένο τσάιβς (σχινόπρασο)
Εκτέλεση
Στο τηγάνι με το λάδι τηγανίζω τα σικωτια. Προσθέτω τα κρεμμύδια, το τσάιβς.
Τα αποσύρω από την φωτιά και περιχύνω με το κονιάκ,
Προσοχή: Μακριά από υφάσματα, πετσέτες και χαρτιά ή ό,τι εύφλεκτο
Αναβάζω στην φωτιά και ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΑΝΑΒΕΙ ΦΩΤΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ και φλαμπάρω ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΠΤΌ ΣΒΗΝΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ και εξαφανιζεται το αλκοόλ και αφήνει ένα εξαιρετικό άρωμα στο κρέας.
Ροδέλες από πιπεριές κόκκινες και πράσινες & κλαδάκια μαϊντανού.
Εκτέλεση
Δεν
πλένω ποτέ το συκώτι του μοσχαριού διότι σκληραίνει ! Αλατοπιπερώνω
και ριγανίζω τα κομμένα συκώτια τα ανακατεύω καλά με την μουστάρδα ,
και τα αλευρώνω .Τα ρίχνω στο καυτό λάδι και τα τηγανίζω ελαφρά , αλλά
να μην έχουν αίμα! Ρίχνω και το κρασί {τα σβήνω} για να πάρουν ωραίο
άρωμα, και αφήνω να βράσει ένα λεπτό να μην έχει πολλά ζουμιά , και
στύβω χυμό λεμονιού. Σερβίρω σε πιατέλα με μπόλικα κλαδάκια
μαϊντανού & ροδέλες από χρωματιστές πιπεριές !
Πλένουμε
κάτω από κρύο νερό το συκώτι μας και αφαιρούμε τις ίνες του (ή έχουμε
ζητήσει από το χασάπη μας να κάνει αυτό για μας),κόβουμε σε μέτρια
κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε .
Περνάμε τα κομμάτια από αλεύρι στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλάτι και πιπέρι .
Σε απλωτή κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το συκώτι και από τις δύο πλευρές.
Σβήνουμε
με τη μαυροδάφνη κι όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ξύσμα
λεμονιού και λίγο βραστό νερό και σιγοβράζουμε το συκώτι μέχρι να
μαλακώσει.
Λίγο πριν κλείσουμε το φαγητό διαλύουμε τη μουστάρδα
σε λίγο νερό και την προσθέτουμε στο φαγητό κουνώντας την κατσαρόλα να
πάει παντού.
Βράζουμε λίγο ακόμη μέχρι να έχουμε μια δεμένη σάλτσα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε μία κουταλιά λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι.
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, προσθέτουμε το τσίλι και την ρίγανη και αλευρώνουμε τις φέτες του συκωτιού.
Στο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τηγανίζουμε τις φέτες του συκωτιού μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
Βγάζουμε το συκώτι από το τηγάνι και προσθέτουμε όσο αλεύρι έμεινε και ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό περίπου.
Προσθέτουμε
στο τηγάνι σιγά-σιγά το κρασί, τον ζωμό και τον ντοματοπελτέ και
αφήνουμε την σάλτσα μας να σιγοβράσει για λίγο (μέχρι να πήξει)
ανακατεύοντας συνεχώς.
Μόλις γίνει η σάλτσα προσθέτουμε τις
πιπεριές, το κρεμμύδι, τις φέτες του συκωτιού και αφήνουμε το φαγητό
να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το αλάτι και τα φύλλα της ρίγανης και σερβίρουμε με ρύζι.
Ζεσταίνουμε
το ½ λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να
μαλακώσουν και να χρυσίσουν ελαφρώς σε χαμηλή φωτιά.
Στο μεταξύ, πλένουμε το συκώτι και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη, αν υπάρχει.
Το στεγώνουμε, το κόβουμε σε λωρίδες του 1 εκατοστού, το αλατίζουμε και το αλευρώνουμε.
Αφαιρούμε τα κρεμμύδια με τρυπητή και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε
και το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφού ζεσταθεί
καλά ρίχνουμε το συκώτι φροντίζοντας να χωράει στο σκεύος, χωρίς να
είναι το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο.
Το ροδίζουμε καλά από όλες
τις πλευρές, τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί και το
ξύδι. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, χωρίς να παραψηθεί το συκώτι και
γίνει σκληρό.
Το αφαιρούμε από το τηγάνι, το απλώνουμε στην
πιατέλα που θα το σερβίρουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο να
λιώσει (Πριν ρίξετε το βούτυρο μπορείτε να αφαιρέσετε το περιττό λάδι
για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα). Ξύνουμε τα τοιχώματα με ξύλινη κουτάλα και
ανακατεύουμε τα κρεμμύ
... Διαβάστε περισσότερα »
Βάζουμε λάδι (όχι πάρα πολύ) στο τηγάνισμα και ανοίγουμε το μάτι στο πολύ δυνατό μέχρι να κάψει ....
Βάζουμε τα συκώτια και μόλις τσιτσιρίσουν αμέσως τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά.
Ψήνουμε, όχι παραπάνω από 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά !!
Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Στο
λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι (χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά) ρίχνουμε
το ουίσκι και σχεδόν αμέσως το γάλα, ανακατεύοντας με μια ξύλινη
σπάτουλα μέχρι να γίνει μια άσπρη σαλτσούλα !!
Περιχύνουμε την σάλτσα πάνω από την πιατέλα με τα συκώτια και είμαστε έτοιμοι !!!
1 ξερο κρεμμυδι μετριου μεγεθους κομμενο σε πολύ λεπτες ροδελες
2 κ.σ κρασι
Λαδι
Αλατι πιπερι
Εκτέλεση
Κοβουμε τα κρεμυδακια μας και τα βαζουμε σε βαθυ τηγανι με καπακι με λιγο λαδι.
Μολις το λαδι αρχισει να καιει τα γυρναμε 2 φορες και ριχνουμε αλατι,πιπερι και μισο φλυτζανακι του καφε νερο.
Προσθετουμε
1 φλυτανακι ανηθο ψιλοκομμενο και τα σκεπαζουμε σε χαμηλη φωτια. Μολις
μαλακωσουν καλα ,ξεσκεπαζουμε να πιουν το νερο και ριχνουμε λιγο ακομα
φρεσκο ανηθο.
Πλενουμε τη συκωταρια και την κοβουμε σε μετρια κομματια.
ΔΕΝ αλατοπιπερωνουμε
Σε
ένα άλλο τηγανι ή χαμηλι κατσαρολα με καπακι σωταρουμε ένα κρεμμυδι σε
πολύ λεπτες ροδελες και μολις ξανθυνει ριχνουμε την συκωταρια και τη
γυρναμε μεχρι να ασπρισει.
Την κατεβαζουμε από τη φωτια και τη σκεπαζουμε για 1 ωρα να κατεβασει τα υγρα της.
Μετα από 1 ωρα ξαναβαζουμε σε δυνατη φωτια αλατοπιπερωνουμε και προσθετουμε 2 κ.σ κρασι.
Μολις ψηθει καλα ,πιει τα υγρα της και χυλωσει η σαλτσουλα ριχνουμε φρεσκο ανηθο.
Σερβιρουμε σε πιατελα με τα μαγειρεμενα κρεμμυδακια γυρω γυρω και στη μεση τη συκωταρια.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.