Καθαριζω και πλενω τα φασολακια Βαζω το λαδι σε κατσαρολα και ριχνω το κρεμμυδι να ροδισει Ριχνω τα φασολακια , τον μαιντανο , τις πατατες και τελος την ντοματα και αφηνω να παρουν μερικες βρασεις Βαζω νερο ισα να καλυφθει το φαγητο χαμηλωνω την φωτια και σιγοβραζω μεχρι να μεινει με το λαδακι του .. Καλη σας ορεξη ... Eπιφυλασσομαι για κατι πιο πρωτοτυπο την επομενη φορα ...
1 κιλό φασολάκια μπαρμπούνια η τσαουλιά (ανάλογα τις προτιμήσεις σας).
2 κρεμμύδια ξερά
2 - 3σκελιδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
4- 5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 ποτήρι λάδι
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά
Στραγγίζουμε
και βάζουμε τα φασολάκια σε γιουβέτσι που σκεπάζει (ή σε πυρέξ).
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες τα σκόρδα και το μαϊντανό
ψιλοκομμένο.Αλατίζουμε το φαγητό μας κι ανακατεύουμε. Αραδιάζουμε τις
ντομάτες , κομμένες σε ροδέλες ,από πάνω προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο
πιπέρι το λάδι και λίγο νερό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν τα φασολάκια έχουν ψηθεί και έχουν μείνει με τη σάλτσα τους.
Εάν θέλουμε ξεσκεπάζουμε το γιουβέτσι μας προς το τέλος του ψησίματος.
Καθαρίζουμε, πλένουμε, στραγγίζουμε τα ζαρζαβατικά, κόβουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες για γιαχνί και τις πιπεριές ροδέλες.
Τσιγαρίζουμε
πρώτα το κρεμμύδι με το σκόρδο και μετά ρίχνουμε όλα τα ζαρζαβατικά
εκτός τις μπάμιες και τα ανακατεύουμε 2-3 βόλτες να μαραθούνε λίγο. Μετά
βάζουμε την ντομάτα με τον πελτέ, το πιπέρι, νερό να είναι ίσα-ίσα και
τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένα.
Όταν είναι σχεδόν
μισοψημένα, κάνουμε μέρος με μιά κουτάλα και βάζουμε τις μπάμιες με τον
μαντανό χωρίς να τα ανακατεύψουμε, μόνο να τα αναχουμίσουμε 1-2 φορές.
Πλένουμε καλά
τα σπαράγγια ,τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε λαδόχαρτο.Τα
αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το λάδι και το νερό.Στη συνέχεια τα
τυλίγουμε σε δέμα ώστε να μην χυθούν τα υγρά.Καλό είναι όταν τα κάνουμε
δέμα να τα τυλίξουμε και με αλουμινόχαρτο.Αφού τα κλείσουμε καλά τα
βάζουμε στο φούρνο για 1 ώρα τουλάχιστον στους 180-200 βαθμούς.Όταν
ψηθούν τα βγάζουμε προσεχτικά και τα τοποθετούμε σε πιάτο μαζί με το
ζωμό τους (εκεί είναι η νοστιμιά) και προσθέτουμε το λεμόνι.
Εβαλα
λιγο λαδι, περιπου 2 κουταλιες σουπας, στην κατσαρολα μου να ζεσταθει
και εριξα και το κρεμμυδι ψιλοκομενο. Το αφησα να μαγειρευτει σε χαμηλη
φωτια για να μην παρει χρωμα, μεχρι που εγινε σαν διαφανο. Εριξα και το
σπανακι ξεπαγωμενο μαζι με λιγο νερακι.Το αφησα να παρει μια βραση και
εριξα και το ρυζι. Εβρασα το φαγητο μεχρι να γινει το ρυζι και πριν
κλεισω το ματι εβαλα και το αλατι. Κατεβασα το φαγητο απο την φωτια και
προσθεσα και τον ανιθο. Αυτο ηταν!
Εβαλα
λιγο λαδι, περιπου 2 κουταλιες σουπας, στην κατσαρολα μου να ζεσταθει
και εριξα και το κρεμμυδι ψιλοκομενο. Το αφησα να μαγειρευτει σε χαμηλη
φωτια για να μην παρει χρωμα, μεχρι που εγινε σαν διαφανο. Εριξα και το
σπανακι ξεπαγωμενο μαζι με λιγο νερακι.Το αφησα να παρει μια βραση και
εριξα και το ρυζι. Εβρασα το φαγητο μεχρι να γινει το ρυζι και πριν
κλεισω το ματι εβαλα και το αλατι. Κατεβασα το φαγητο απο την φωτια και
προσθεσα και τον ανιθο. Αυτο ηταν!
Καθαρίστε τα μανιτάρια. Πλύνετε τα κολοκυθάκια, κόψτε τα σε χονδρές φέτες.
Μαδήστε τα κλωναράκια του δεντρολίβανου απο την κορυφή τους μέχρι 2-3 cm. Ψιλοκόψτε το δεντρολίβανο περ.1 κουταλάκι του γλυκού.
Καρφώστε τα κολοκυθάκια και τα μανιταρια εναλλάξ πάνω στα κλωναράκια δεντρολίβανου.
Ξεφλουδίστε
το σκόρδο και λιώστε το. Ανακατέψτε το με το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο,
το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Με το μείγμα αλείψτε περιμετρικά τα
σουβλάκια, σκεπάστε τα και βάλτε τα στο ψυγείο για 1 ωρα.
Πριν
απο το ψήσιμο στραγγίστε τα σουβλάκια. Ψήστε τα σουβλάκια στο γκρίλ απο
όλες τις πλευρές για 6-8 λεπτά, αλείφοντας τα με τη μαρινάδα.
Πλένετε και
κόβετε το πράσο σε κομμάτια και τα ζεματίζετε σε κατσαρόλα με νερό και
το χυμό μισού λεμονιού. Τα σουρώνετε. Καθαρίζετε καλά τη σελίνόριζα και
την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια.Πλένετε τα φύλλα του σέλινου. Σε κατσαρόλα
βάζετε το πράσο, τη σελινόριζα, τα φύλλα σέλινου, το καρότο,
αλατοπίπερο, το χυμό ενός λεμονιού και το λάδι. Αφήνετε να βράσουν σε
μέτρια φωτιά. ΄Οταν ψηθεί το φαγητό, χτυπάτε σε μπλεντεράκι το αυγό με
τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το αλεύρι. Προσθέτετε σ αυτό λίγο απ το
χυμό του φαγητού, ανακατεύετε ξανά και το ρίχνετε στην κατσαρόλα.
Κουνάτε την κατσαρόλα για λίγο και βγάζετε απ τη φωτιά.
Πλένουμε και
χοντροκόβουμε τα πράσα.Τα σωτάρουμε στο λάδι, με ψιλοκομμένο κρεμμύδι
και σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ζωμό
λαχανικών,το αλάτι, το πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5-8 λεπτά και
προσθέτουμε το ρύζι (περίπου 12 -15 λεπτά) και να απορροφήσει όλο το
ζωμό. Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τον ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια όσο ένα μικρό καρύδι.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τις πατάτες.Τις βάζουμε σε ταψί. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε ροδέλες.
Τα ρίχνουμε στο τηγάνι με το λάδι που τηγανίσαμε τις πατάτες. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι.
Τα αφήνουμε να μαλακώσουν καλά για 30 λεπτά περίπου ανακατεύοντάς τα
κατά διαστήματα.΄Οταν έχουν μαλακώσει, πασπαλίζουμε με το αλεύρι,
ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το ζωμό.
Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφήσουν τα 2/3 του ζωμού.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται.
Ρίχνουμε τα πράσα στο ταψί με τις πατάτες, τα ανακατεύουμε καλά και τα στρώνουμε ωραία στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
Το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Το μείγμα πρέπει να είναι σε λεπτή στρώση στο ταψί για να γίνει νόστιμο.
Καθαρίζουμε
τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα και τα κόβουμε κομμάτια 3-4 εκ. χωρίς
να τα σκίσουμε, τα πλένουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτό να στραγγίζουν.
Χοντροκόβουμε το σέλινο και ετοιμάζουμε την ντομάτα και τις πατάτες.
Σοτάρουμε με το λάδι τα πράσα με το σέλινο 3’-5’ να μαραθούν, βάζουμε τις πατάτες την ντομάτα, τον πελτέ και λίγο νερό.
Τα ανακατεύουμε και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά 30’ περίπου σκεπασμένα.
Τα αναχουμίζουμε 1-2 φορές κανονίζοντας το ζουμί να είναι ίσα-ίσα και κατά το τέλος βάζουμε το πιπέρι και το αλάτι.
2 κιλά περίπου πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες
¾ φλ αποβουτυρωμένο γάλα
1 κγ αλάτι
¼ κγ πιπέρι
3 κσ μαγιονέζα
Εκτέλεση:
Βάζουμε
τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και τις βράζουμε σε υψηλή
θερμοκρασία με κλειστό καπάκι για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προσοχή, δεν πρέπει να μαλακώσουν πολύ
Στραγγίζουμε τις πατάτες,
προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και κάνουμε πουρέ με τον πολτοποιητή
πατάτας ή με multi για ένα λεπτό, προσθέτοντας επιπλέον γάλα εάν είναι
απαραίτητο
Πλένουμε
καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες. Οταν είναι έτοιμες τις βάζουμε στο
μούλτι με λίγο νεράκι από αυτό που τις βράσαμε και τις αλέθουμε. Πρέπει
να γίνει ένας πηχτός χυλός οπότε αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα
νεράκι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και
προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το
γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα να μη μας κολλήσει μέχρι να αρχίσει ο
πουρές μας να πήζει. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα τυριά.
Ανακατεύουμε και διορθώνουμε το αλάτι αφού δοκιμάσουμε πρώτα.
Σερβίρεται ζεστός και συνοδεύει άψογα κοκκινιστά κρέατα αλλά και λεμονάτα, ή σνίτσελ και σηκώτι τηγανιτό.
τυρί τριμμένο (γραβιέρα-ρεγγάτο-κεφαλοτύρι-ανθότυρο, ότι σας αρέσει)
γάλα φρέσκο
βιτάμ ή βούτυρο Κερκύρας
αλάτι (Δεν μπορώ να δώσω αναλογίες στα υλικά γιατί όποτε φτιάχνω πουρέ αυτοσχεδιάζω αναλόγως με την ποσότητα)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες την ποσότητα που θέλουμε και τις κόβουμε χοντρές φέτες. Τις βράζουμε καλά μέχρι να σκάσουν.
Μετά
γυρίζουμε την κατσαρόλα και αδειάζουμε όλο το ζουμί. Με ένα μπλέντερ
χειρός ή στο μίξερ αλέθουμε τις πατάτες και προσθέτουμε λίγο-λίγο γάλα
φρέσκο μέχρι
ο πουρές να πάρει την πυκνότητα που θέλουμε και
βάζουμε συγχρόνως 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας και 1-2
κουταλιές βιτάμ ή βούτυρο, τέλος προσθέτουμε και λίγο αλάτι
Οι πατάτες να είναι καλοβρασμένες και να αλεσθούνε καυτές γιατί όταν κρυώσουνε σφίγγουνε και γρομπιάζουνε.
Μη
χρησιμοποιήστε γάλα εβαπορέ γιατί έχει βαριά γεύση και μυρωδιά.
Προσθέστε γάλα μέχρι ο πουρές να γίνει παχύρρευστος γιατί όταν κρυώσει
σφίγγει.
τυρί τριμμένο (γραβιέρα-ρεγγάτο-κεφαλοτύρι-ανθότυρο, ότι σας αρέσει)
γάλα φρέσκο
βιτάμ ή βούτυρο Κερκύρας
αλάτι (Δεν μπορώ να δώσω αναλογίες στα υλικά γιατί όποτε φτιάχνω πουρέ αυτοσχεδιάζω αναλόγως με την ποσότητα)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες την ποσότητα που θέλουμε και τις κόβουμε χοντρές φέτες. Τις βράζουμε καλά μέχρι να σκάσουν.
Μετά
γυρίζουμε την κατσαρόλα και αδειάζουμε όλο το ζουμί. Με ένα μπλέντερ
χειρός ή στο μίξερ αλέθουμε τις πατάτες και προσθέτουμε λίγο-λίγο γάλα
φρέσκο μέχρι
ο πουρές να πάρει την πυκνότητα που θέλουμε και
βάζουμε συγχρόνως 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας και 1-2
κουταλιές βιτάμ ή βούτυρο, τέλος προσθέτουμε και λίγο αλάτι
Οι πατάτες να είναι καλοβρασμένες και να αλεσθούνε καυτές γιατί όταν κρυώσουνε σφίγγουνε και γρομπιάζουνε.
Μη
χρησιμοποιήστε γάλα εβαπορέ γιατί έχει βαριά γεύση και μυρωδιά.
Προσθέστε γάλα μέχρι ο πουρές να γίνει παχύρρευστος γιατί όταν κρυώσει
σφίγγει.
2-3 κολοκυθάκια πράσινα τριμμένα στον τρίφτη (τα οποία έχουμε αφήσει σε σουρωτήρι για περίπου 1 ώρα να φύγουν τα πολλά νερά)
1 1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
300 γρ. ντοματάκια (από κονσέρβα) χοντροκομμένα
2-3 κουτ. φρέσκος δυόσμος
1 ποτ. κρασιού λάδι ελιάς
Εκτέλεση
Βράζουμε την
μανέστρα για περίπου 5' σε βραστό νερό ή σε ζουμί κοτόπουλου (για
περισσότερη γεύση). Την σουρώνουμε, πρέπει να είναι al dente και την
μεταφέρουμε σε μπωλ όπου προσθέτουμε το σκόρδο, τα ντοματάκια, το τυρί,
τον δυόσμο, το λάδι και τα τριμμένα κολοκυθάκια.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Γεμίζουμε
τις πιπεριές, που έχουμε καθαρίσει και πλύνει και τις τοποθετούμε σε
πυρέξ. Ρίχνουμε στο πυρέξ λίγο από το ζουμί της μανέστρας που
βράσαμε,σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 45'. Βγάζουμε το
αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυράκι ακόμα από πάνω και βάζουμε
το πυρέξ στο γκρίλ για 5'.
Σε ένα τηγάνι
σοτάρουμε λίγο το σκόρδο στο λάδι. Μόλις πάρει χρώμα, το βγάζουμε,
βάζουμε τις ντομάτες, αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους και τις μαγειρεύουμε
10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την κάππαρη και τις ελιές
ψιλοκομμένες και μαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά.Μόλις δέσει η σάλτσα, την
κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό, το βασιλικό,
ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Στο μεταξύ βράζουμε το μακαρονάκι, το
στραγγίζουμε και το περιχύνουμε με τη σάλτσα. Πλένουμε τιπιπεριές,
κόβουμε από το επάνω μέρος ένα καπάκι, και αφαιρούμε τους σπόρους. Τις
γεμίζουμε με το μακαρονάκι. Τις τοποθετούμε σε λαδωμένο πυρέξ, τις
πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και τις ραντίζουμε με λίγο λάδι.
Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς προσθέτοντας λίγο νερό.
Αλατίζουμε καλά
τις πατατούλες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Βάζουμε σε
μία γάστρα και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, τα μανιτάρια
στραγγισμένα, το βούτυρο γάλακτος, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το
χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά με
σκεπασμένη τη γάστρα και για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να
ροδίσουν,ξεσκέπαστη
Καθαρίζουμε,
πλένουμε, σκουπίζουμε και κόβουμε τις πατάτες μας σε ροδέλες ενός
εκατοστού.Aν τις θέλουμε ξεροψημένες τις κόβουμε πιο λεπτές.
Σε ένα τετράγωνο ταψί στρώνουμε τη λαδόκολλα ή το χαρτί του φούρνου.
Από πάνω αραδιάζουμε τις πατάτες, τη μία δίπλα στην άλλη.
Με ένα πινέλο αλείφουμε τις πατάτες και μετά ρίχνουμε το αλάτι, τοπιπέρι και τη ρίγανη.
Τις ψήνουμε στο γκριλ, στους 240ο στην πρώτη σχάρα του φούρνου (αυτή που απέχει περίπου 10 εκατοστά από τις αντιστάσεις).
Γίνονται σε 10 λεπτά με ένα τέταρτο περίπου.
Tώρα,
αν σας αρέσουν ξεροψημένες μπορείτε να τις γυρίσετε να ψηθούν και από
την άλλη πλευρά. Εγώ το κάνω σπάνια. Μας αρέσει να έχουν και λίγο ψίχα
οι πατάτες, να μην είναι εντελώς ξερές. Περί ορέξεως...
Πατάτες ανάλογα με τις μερίδες που έχω, πολύ καλά πλυμμένες ΜΕ ΤΗΝ ΦΛΟΥΔΑ ΤΟΥΣ! Χαραγμένες σαν …σκακιέρα!
Λάδι για το σοτάρισμα στο τηγάνι,
50 γραμ. βούτυρο,
1 κλαδάκι δενδρολίβανο,
1 κλαδάκι θυμάρι,
Αλάτι,
Πιπέρι,
Γλυκειά πάπρικα
Εκτέλεση
Σοτάρω τις πατάτες στο λάδι στο τηγάνι να ροδίσουν ελαφρά.
Αλατοπιπερώνω.
Βάζω
επάνω τους το βούτυρο και τα κλαδάκια με τα μυρωδικά και τα σκεπάζω
για 2 λεπτά να λειώσει το βούτυρο τα ανακατεύω καλά να εισχωρήσει το
βούτυρο στις χαραγμένες πατατούλες, και τα τοποθετώ όλα μαζί στο
ταψάκι το πυρέξ και κατευθείαν στο προθερμασμένο φούρνο να
σιγοψηθούν μέχρι να μαλακωσουν και να μοσχοβολήσουν. Θέλουν περίπου 35
΄ ψήσιμο να είναι πάρα πολύ μαλακές…εν ανάγκη τις δοκιμάζουμε…
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Τις
βάζουμε σε λεκάνη και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μπέικον, το κρεμμύδι, το
χυμό πορτοκαλιού, λεμονιού και το λάδι. Έπειτα ρίχνουμε τη μουστάρδα
αραιωμένη σε λίγο νερό, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
Ανακατεύουμε καλά και τις αδειάζουμε σε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνου στους 190 βαθμούς.
Την
πρώτη μισή ώρα τις έχουμε σκεπασμένες και μετά ανακατεύουμε με προσοχή
και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς να έχουμε σκεπάσει τις πατάτες μας.
Καθαριζουμε, πλενουμε και κοβουμε τις πατατες,σε ενα ταψι.
Τις αλατιζουμε, ριχνουμε πιπερι, ριγανη, παπρικα και τις ανακατευουμε.
Στο
μουλτι ή σε ενα σεικερ βαζουμε λιγο λαδι, την μουσταρδα, το
ψιλοκομμενο σκορδο, το χυμο απο λεμονι και το μελι, τα χτυπαμε κα
... Διαβάστε περισσότερα »
Πατάτες (εξαρτάται από τα άτομα, εγώ υπολογίζω δύο μεσαίες για το κάθε ένα)
Κρεμμύδι (μισό κρεμμύδι για δύο άτομα)
1-2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι πιπέρι και ρίγανη
Χυμό από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό ατόμων)
Εκτέλεση
Αρχικά
καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια. Αμέσως μετά
ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα οποία στη συνέχεια τα
τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Το επόμενο βήμα
της συνταγής είναι να ρίξουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και να
προσθέσουμε νερό ίσα ίσα να τις σκεπάσει. Αλατοπιπερώνουμε και τις
αφήνουμε να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται με πιρούνι (έτσι θα γλυτώσουμε
χρόνο από το φούρνισμα).
Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε την ρίγανη και το χυμό από τα λεμόνια, και ανακατεύουμε.
Στην
συνέχεια τις βάζουμε σε ένα ταψί και στο φούρνο για κανένα μισάωρο
στους 150-180 βαθμούς πάνω κάτω (προς το τέλος γυρνάμε στον αέρα για να
ροδοκοκκινίσουν). Πιθανώς να χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο χρόνο
ανάλογα με το πόση ώρα της βράσαμε.
Καθαρίζουμε
τις πατάτες και τις κόβουμε σε μέτριο μέγεθος. Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα
τα υπόλοιπα υλικά δηλ. τα υγρά και τα μπαχαρικά το σκόρδο και τη
μουστάρδα. Αραδιάζουμε τις πατάτες σε ένα πυρέξ και απο πάνω ρίχνουμε τη
μαρινάτα που φτιάξαμε. Προσθέτουμε και λίγο νερό ίσα που να σκεπάζονται
ελαφρώς οι πατάτες και ψήνουμε γιαπερίπου 1,30 ώρες στους 180 βαθμούς.
1,5 κ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μισοφέγγαρα
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο
200 γρ. βούτυρο
τα φυλλαράκια από ένα ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κεφάλι σκόρδο κομμένο ή λιωμένο
5 μέτρια κρεμμύδια (κατά προτίμηση κόκκινα) καραρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
350 ml βαλσάμικο ξύδι
Εκτέλεση:
Προθερμένεται τον
φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζετε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα με
αλατισμένο νερό που βράζει και τις μαγειρεύεται για οχτώ λεπτά. Τις
στραγγίζεται και τις κρατάτε στην άκρη.
Παίρνετε ένα ταψί που να
χωράει τις πατάτες σε μία στρώση και το ζεστένεται στο μάτι της
κουζίνας. Όταν ζεσταθεί προσθέτεται το λάδι, το βούτυρο το δεντρολίβανο
και το σκόρδο. Προσθέτετε τις πατάτες και τις ανακατεύετε να πάρουν
γεύση από όλα τα υλικά. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και όλο το βαλσάμικο
ξύδι και αλατοπιπερώνετε. Μαγειρεύετε για 5 λεπτά στο μάτι για να
μειωθεί λίγο το ξύδι. Τοποθετήστε το ταψί στο πάνω ράφι του φούρνο και
ψήστε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι οι πατάτες και τα κρεμμύδια να γίνουν
σκούρα και τραγανά. Ανακατεύεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος για να
πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Αν δείτε ότι το ξύδι έχει αρχίσει να
σώνεται και οι πατάτες δεν έχουν ψηθεί ακόμη προσθέστε λίγο νερό το
οποίο θα σπάσει λίγο και την έντονη γεύση του ξυδιού.
... Διαβάστε περισσότερα »
Καθαρίζουμε
τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού. Το ίδιο
και τα κρεμμύδια. Σε πολύ καλά βουτυρωμένο πυρέξ, στρώνουμε τις πατάτες
σε σειρές η μία να σκεπάζει ελαφρά την άλλη.Κάθε τέσσερις πατάτες
βάζουμε μια ολόκληρη ροδέλα κρεμμυδιού. Αφού στρώσουμε όλο το πυρέξ,
μπήγουμε κομμάτια απο μπέϊκον ανάμεσα στις πατάτες,Ρίχνουμε την μπύρα
και μετά την κρέμα γάλακτος, πιπέρι και λίγο αλάτι γιατί είναι το
μπέϊκον αλμυρό. Ψήνουμε στους 200 βαθμ. για 45 λεπτά, και μετά
χαμηλώνουμε στους 170βαθ, μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες και να ψηθούν
καλά, για 30 λεπτά περίπου ακόμα.
Καθαρίζουμε
τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες πάχους ενός εκατοστού. Το ίδιο
και τα κρεμμύδια. Σε πολύ καλά βουτυρωμένο πυρέξ, στρώνουμε τις πατάτες
σε σειρές η μία να σκεπάζει ελαφρά την άλλη.Κάθε τέσσερις πατάτες
βάζουμε μια ολόκληρη ροδέλα κρεμμυδιού. Αφού στρώσουμε όλο το πυρέξ,
μπήγουμε κομμάτια απο μπέϊκον ανάμεσα στις πατάτες,Ρίχνουμε την μπύρα
και μετά την κρέμα γάλακτος, πιπέρι και λίγο αλάτι γιατί είναι το
μπέϊκον αλμυρό. Ψήνουμε στους 200 βαθμ. για 45 λεπτά, και μετά
χαμηλώνουμε στους 170βαθ, μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες και να ψηθούν
καλά, για 30 λεπτά περίπου ακόμα.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πατάτες, τις αλευρώνουμε και αφού κάψει το λάδι τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι απ' τις δύο πλευρές. Αποκτούν μια ωραία, λεπτή και γευστική κρούστα και είναι πεντανόστιμες.
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες ούτε πολύ λεπτές ούτε πολύ χοντρές. Το ίδιο και τα σκόρδα. Στρώνουμε
στο πυρέξ μια στρώση πατάτες και λίγο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τις ποσότητες στις πατάτες
και τα σκόρδα τις κανονίζουμε εμείς ανάλογα με το πυρέξ μας. Πρέπει να
έχουμε τρεις στρώσεις πατάτας-σκόρδου. Στη συνέχει ζεσταίνουμε το νερό
και λιώνουμε μέσα τον κύβο. Ρίχνουμε το ζωμό στο πυρέξ. Αν χρειάζεται
βάζουμε λίγο ακόμη νερό ώστε να καλύψει κάπως τις πατάτες. Ψήνουμε για
μισή ώρα σε φούρνο με αέρα. Τότε προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και
ψήνουμε ακόμη ένα τέταρτο ή μέχρι να πάρει χρώμα.
Καθαριζετε
κρεμμυδια και πατατες.τα σοταρετε,προσθετετε τα μυρωδικα και σβηνετε
αμεσως με το κρασι και το ξιδι.Προσθετετε τις ντοματες και λιγο νερο και
αλατοπιπερωνετε.Προσθετετε λιγο λιγο νερο μεχρι να γινουν οι πατατες.Το
φαγητο πρεπει να απορροφησει τα υγρα και να μελωσει η σαλτσα του.
Το φαγητο αυτο το βρηκα απο βιβλιαρακι με συνταγες γνωστου αλατιου.Καλη επιτυχια!
Πλένουμε καλά τις πατάτες χωρίς να τις καθαρίσουμε από τη φλούδα τους. Βουρτσίζουμε ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα χώματος.
Αν οι πατατούλες μας δεν είναι μικρές στο μέγεθος μπουκιάς, τις κόβουμε στα 2 ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς, με αντιστάσεις.
Βράζουμε σε μπόλικο νερό με 2 κ.σ. αλάτι χοντρό, για 7 λεπτά της ώρας, ακριβώς.
Ίσα
μέχρι να μπορούμε να τρυπήσουμε τις πατάτες με το πιρούνι. Σουρώνουμε,
χωρίς να ξεπλύνουμε με νερό και αδειάζουμε τις πατάτες στη λαμαρίνα του
φούρνου.
Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε τα μυρωδικά και προσθέτουμε το λάδι και τον χυμό. Ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 40' χωρίς να ανακατέψουμε τις πατάτες, μέχρι να αρχίσουν να ξερο
... Διαβάστε περισσότερα »
1 ½ κιλό πατάτες (όχι μικρές, σου βγάζουν την πίστη στο ξεφλούδισμα)
4 ώριμες ντομάτες (ή ένα κουτί Μπαρμπα-Στάθης τριμμένη ντομάτα)
1 κουτ. του γλυκού ντοματοπελτέ
2 μέτρια κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό ή σέλινο (αυτή τη φορά δοκίμασα με μαϊντανό)
3 καρότα
250 γρ. φέτα (προαιρετικά)
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες (σαν φέτες μήλου/κυδωνιού τελοσπάντων).
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 κουταλιές από το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες.
Ύστερα
από 3-4’ προσθέτουμε τις πατάτες, το σκόρδο και το μαϊντανό
ψιλοκομμένα, τις ντομάτες τριμμένες, τον πελτέ, ένα ποτήρι ζεστό νερό,
αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει μέχρι να
μαλακώσουν οι πατάτες (περίπου 45’).
Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τη φέτα, αν θέλουμε, σε κομματάκια.
Πλένω και κοβω τις
πατάτες σε μετρια κομμάτια. Βάζω σε κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και
σωτάρω το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το καρότο και τις πατάτες. Αφήνω λίγα
λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς και ρίχνω τον μαϊντανό και τα ντοματάκια.
Προσθέτω νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνω το φαγητό να βράσει μέχρι να
γίνουν οι πατάτες.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.