Τυλιγουμε τις πατατες με αλουμινοχαρτο και τις βαζουμε στον φουρνο στους 180 βαθμους για ενα τεταρτακι!
Τις
βγαζουμε απο τον φουρνο και τις αφηνουμε να κρυωσουνε λιγο,μολις
κρυωσουνε τις κοβουμε στην μεση τις ξεκουφωνουμε και κανουμε μιγμα με τα
υπολοιπα υλικα!
Μολις κανουμε το μειγμα
δηλαδη:Πατατες(ψυχα+καπακι πατατας) μπεικον τυρια αλατι πιπερι
Μοσχοκαρυδο σε μια μπασινα και ανακατεψουμε καλα παιρνουμε αυτο το
μειγμα και κουφωνουμε τις πατατες και τις γκρατιναρουμε δηλαδη τις
ψηνουμε πολυ ελαφρα για 5' ισα ισα να παρουν χρωμα ροδοκοκκινο...
Χωρίζετε
κάθε σουπιά σε δύο κομμάτια ( κεφάλι σώμα της σουπιάς). Τις καθαρίζετε
πολύ καλά αφαιρώντας το κόκαλο τους. Αφαιρείτε τα σακουλάκια με το
μελάνι κρατώντας μόνο ένα.
Τις ρίχνετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσουν για 20 λεπτά.
Τις
στραγγίζετε κρατώντας 1 ½ ποτήρι ζουμί και τις κόβετε σε κομματάκια
μεγέθους ρεβιθιού. Βάζετε τα κομματάκια σε μια ευρύχωρη λεκάνη.
Προσθέτετε τα κρεμμύδια ,το κριθαράκι το μαϊντανό το δυόσμο αλάτι πιπέρι το μελάνι και 2 – 3κουταλιές ζωμό.
Ανοίγετε τις ντομάτες βγάζετε την ψίχα τους με ένα κουταλάκι.
Τις
γεμίζετε και τις τοποθετείτε σε ταψάκι ρίχνετε το υπόλοιπο ζουμί, που
είχατε κρατήσει από τις σουπιές, περιχύνετε με ελαιόλαδο σκεπάζετε με
αλουμινόχαρτοκαι ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 περίπου ώρα
Εγώ λοιπόν έκανα τις τροποποιήσεις μου:
Κατ αρχήν χρησιμοποίησα 2 μέτριες σουπιές φρέσκες και δεν κράτησα το μελάνι (μόνο που το βλέπω παθαίνω όχι να το φάω κιόλας).
Χωρίζετε
κάθε σουπιά σε δύο κομμάτια ( κεφάλι σώμα της σουπιάς). Τις καθαρίζετε
πολύ καλά αφαιρώντας το κόκαλο τους. Αφαιρείτε τα σακουλάκια με το
μελάνι κρατώντας μόνο ένα.
Τις ρίχνετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσουν για 20 λεπτά.
Τις
στραγγίζετε κρατώντας 1 ½ ποτήρι ζουμί και τις κόβετε σε κομματάκια
μεγέθους ρεβιθιού. Βάζετε τα κομματάκια σε μια ευρύχωρη λεκάνη.
Προσθέτετε τα κρεμμύδια ,το κριθαράκι το μαϊντανό το δυόσμο αλάτι πιπέρι το μελάνι και 2 – 3κουταλιές ζωμό.
Ανοίγετε τις ντομάτες βγάζετε την ψίχα τους με ένα κουταλάκι.
Τις
γεμίζετε και τις τοποθετείτε σε ταψάκι ρίχνετε το υπόλοιπο ζουμί, που
είχατε κρατήσει από τις σουπιές, περιχύνετε με ελαιόλαδο σκεπάζετε με
αλουμινόχαρτοκαι ψήνετε στους 180 βαθμούς για 1 περίπου ώρα
Εγώ λοιπόν έκανα τις τροποποιήσεις μου:
Κατ αρχήν χρησιμοποίησα 2 μέτριες σουπιές φρέσκες και δεν κράτησα το μελάνι (μόνο που το βλέπω παθαίνω όχι να το φάω κιόλας).
5 φέτες ζαμπόν από χοιρινό ή γαλοπούλα κομμένο σε λεπτές λωρίδες
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Σάλτσα
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κ.σ. γάλα
2 κ.σ. καλαμποκάλευρο ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. νισεστέ (ρυζάλευρο)
1 αυγό χτυπημένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το
φούρνο στους 180οC. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό
που βράζει, ρίχνετε τα καρότα, το μπρόκολο τις πιπεριές και μαγειρεύετε
για 10 λεπτά, ώσπου να μισοβράσουν. Τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε σε
ταψί φούρνου. Τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, περιχύνετε ελαιόλαδο
και σκορπίζετε πάνω τους ομοιόμορφα τις λωρίδες ζαμπόν. Σάλτσα:
σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύετε το καλαμποκάλευρο και το νισεστέ. Στο
κέντρο κάνετε μια λακούβα και ρίχνετε εκεί το γάλα και το αυγό. Στη
συνέχεια προσθέτε το γιαούρτι και ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά, ώσπου
να γίνουν ενα ομοιόμορφο μείγμα. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί με τα λαχανικά και το βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 20-25 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα
βράζουμε το μπρόκολο. Σε μια άλλη τα μακαρόνια (της αρεσκείας σας.
Προτιμώ τα σπαγγέτι. Ή μπορείτε να αναμείξετε λίγες πένες- λίγα
σπαγγέτι). Αφού βράσουν λαδώνουμε (ή βουτυρώνουμε) ένα πυρέξ και
στρώνουμε την μισή δόση από τα μακαρόνια. Έπειτα πασπαλίζουμε με τυρί
τριμμένο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια στρώνοντας τα από
πάνω. Ξανατυρώνουμε και προσθέτουμε τα μπρόκολα. Χτυπάμε σε ένα πιάτο τα
αυγά ομελέτα με λίγο αλάτι και πιπέρι (και όποια άλλα μπαχαρικά της
αρεσκείας μας που μπορούν να ταιριάξουν). Μπορούμε να προσθέσουμε και
λίγο γάλα, αν θέλουμε να κάνουμε την ομελέτα πιο αφράτη. Ρίχνουμε το
μείγμα επάνω στα μπρόκολα, ώστε να πάει καλά σε όλο το ταψί και ψήνουμε
στους 180C, ώσπου να ψηθεί το φαγητό μας.
Καλή σας όρεξη!
Όσον
αφορά το λάδι ή το βούτυρο, εγώ προτιμώ το ελαιόλαδο ως πιο υγιεινό και
ελαφρύ. Και δεν θέλει πολύ ψήσιμο. Πιο πολύ να ψηθεί η ομελέτα.
Καρύδια (περίπου 15 κομμένα με το χέρι σε μικρά κομμάτια)
Τυριά διάφορα (γλυκά και αλμυρά περίπου 250γραμμάρια)
(εγώ έβαλα ροκφορ, brie μέσα και γούντα, κασέρι από πάνω, εσείς μπορείτε να βάλετε ότι σας αρέσει πιο πολύ)
Φρυγανιά τριμμένη (μια κούπα)
Μπεσαμέλ (έτοιμη ή από τα χεράκια σας με την γνωστή φόρμουλα)
Βούτυρο 50γρ ή Μαργαρίνη - αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Παρασκευή
Στρώνω σε
βουτυρωμένο ταψάκι πυρέξ την μισή φρυγανιά, από πάνω το μπρόκολο σε
μπουκίτσες, τα καρύδια τριμμένα, το 1/2 των τυριών, την υπόλοιπη
φρυγανιά, το πιπέρι και λίγο μπεσαμέλ. Ανακατέυω ελαφρώς. Από πάνω ρίχνω
μπεσαμέλ, τα υπόλοιπα τυριά, βούτυρο, μοσχοκάρυδο. Ψήνω σε 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου (αντίσταση πάνω κάτω) και μετά 5 λεπτά στο γκριλ για να ροδοκοκκινήσει από πάνω.
Βράζουμε το μπροκολο σε φουντιτσες σε αλατισμενο νερο μεχρι να τσιμπιεται (οχι να παραβρασει)
Το βγαζουμε με τρυπητη κουταλα και το αφηνουμε σε σουρωτηρι να στραγγiξει καλα (οσο περισσοτερο το αφησετε τοσο το καλυτερο)
Στο ζουμι του μπροκολου βραζουμε τα καροτα σε λεπτες λωριδες (εγω τα εκοψα με το μηχανημα που καθαριζουμε τις πατατες) και την πιπερια σε λεπτα μπαστουνακια.
Τα βγαζουμε και τα αφηνουμε και αυτα στο σουρωτηρι.
Φτιαχνουμε την μπεσαμελ βαζοντας το γαλα να ζεσταθει σε μια κατσαρολα.
Κραταμε μια κουπα γαλα και διαλυουμε μεσα το κορν φλαουρ.
Μολις ζεσταθει το γαλα ριχνουμε μεσα το διαλυμενο κορν φλαουρ και ανακατευουμε με
... Διαβάστε περισσότερα »
Βάζετε σε
βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί καλά. Βάζετε τα
κρεμμύδια και το σκόρδο να σοταριστούν, όχι να μαυρίσουν.
Ρίχνετε τα κολοκύθια κι ανακατεύετε, προσθέτετε τις μελιτζάνες κι ανακατεύετε για 3-4 λεπτά λίγο να πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε τους κύβους ντομάτας, αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα κι αφήνετε να βράσει το φαγητό περίπου 15 λεπτά.
Ανοίγετε,
ρίχνετε τις πατάτες, ανακατεύετε προσεκτικά για λίγο ώστε να
ανακατευθούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά, σκεπάζετε ξανά το σκεύος κι
αφήνετε να ψηθεί το φαγητό για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να «μελώσει» η
σάλτσα. Αν χρειάζεται προσθέτετε ενδιάμεσα νερό ζεστό.
Όταν το φαγητό ετοιμαστεί προσθέτετε τη φέτα και τον μαϊντανό.
Σερβίρεται ζεστό ή κρύο και μπορείτε να το λέτε σαλάτα ρατατούιγ ας πούμε.
Μελιτζάνες:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες λεπτές, τις αφήνουμε να σταθούν με
αλατάκι για 30 λεπτά για να μην τραβηξουν πολύ λάδι, τις αλείφουμε με
ελαιόλαδο, ρίχνουμε σκόρδο σε σκόνη και τις στρώνουμε σε ένα σκεύος για
το φούρνο. Η στρώση πρέπει να είναι λεπτή (δύο φέτες λεπτές μελιτζάνας η
μία πάνω στην άλλη). Ψήνουμε στους 200οC για 20 περίπου λεπτά
Μελιτζάνες:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες λεπτές, τις αφήνουμε να σταθούν με
αλατάκι για 30 λεπτά, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις στρώνουμε σε
ένα σκεύος για το φούρνο. Η στρώση πρέπει να είναι λεπτή (δύο φέτες
λεπτές μελιτζάνας η μία πάνω στην άλλη). Ψήνουμε στους 200οC για 20
περίπου λεπτά.
2η στρώση:
Πατάτες:
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες λεπτές και τις στρώνουμε πάνω από τις
μελιτζάνες με τον ίδιο τρόπο. Ρίχνουμε από πάνω λίγο λαδάκι και λίγο
αλατοπίπερο και ψήνουμε για άλλα 20 περίπου λεπτά στους 200οC μέχρι να
πάρουν οι πατάτες λίγο χρωματάκι.
3η στρώση:
Κολοκυθάκια και πιπεριές:
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φετούλες. Κόβουμε μία πράσινη και μία
κόκκινη πιπεριά φλωρίνης σε μπαστουνάκια. Στρώνουμε πάνω από τις πατάτες
μία στρώση από κολοκυθάκια και από πάνω τις πιπεριές. Ρίχνουμε αλάτι,
πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, λίγο ελαιόλαδο και αρκετή φέτα τριμμένη και
ψήνουμε γιά άλλα 40 περίπου λεπτά στους 180οC.
Μπορεί να έχει
μείνει στο σκεύος μας αρκετό ελαιόλαδο το οποίο αν
... Διαβάστε περισσότερα »
12 μεγάλες
γαρίδες3 μελιτζάνες τσακώνικες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους (Τις
πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν μέσα σε σουρωτήρι
για 30’ περίπου)
5 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
3 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
1 κίτρινη και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες σε ροδέλες
2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένες,
800 γραμ. ώριμες, φρέσκες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ροδέλες
4 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανός και θυμάρι)
150ml λευκό ξηρό κρασί
1 κύβος λαχανικών κατά προτίμηση βιολογικό
1 φλιτζάνι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι (όσο θέλετε )
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 φύλλο δάφνης και 3 σπόρια μπαχάρι
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε τις
γαρίδες για 3’ σε αλατισμένο νερό με το φύλλο δάφνης και τα τρία σπόρια
μπαχάρι. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις καθαρίζουμε από όστρακα και
κεφάλια.Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε καλά. Καθαρίζουμε
και τα υπόλοιπα λαχανικά (εκτός τις ντομάτες) και τα κόβουμε σε ροδέλες
Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και
τις κόβουμε σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα
λαχανικά μαζί για 6’ - 7’, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.
Κατόπιν προσθέ
... Διαβάστε περισσότερα »
Πλένουμε και
κόβουμε σε μικρά κομμάτια όλα τα λαχανικά και τα τοποθετούμε όλα σε μια
μέτρια γάστρα προσθέτουμε την ντομάτα το ελαιόλαδο καθώς και τα υπόλοιπα
υλικά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρες
Σε
2 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζουμε τον κιμά για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά με το
σκόρδο ολόκληρο.Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει άλλο
τόσο.Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε λωρίδες από τη φλούδα.Κόβουμε
σε λεπτές φέτες και σωτάρουμε σε ελαιόλαδο για 1 λεπτό.Αφήνουμε τις
μελιτζάνες στην άκρη προσθέτουμε 2 κ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρουμε
το ψιλοκομμένο κρεμμύδι,την πιπεριά(για 3-4 λεπτά)και προσθέτουμε τις
ψιλοκομμένες ντομάτες.Ρίχνουμε και τις μελιτζάνες ,τον
κιμά,αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.Στο τέλος ρίχνουμε
τον μαιντανό.
Πλένουμε και
κόβουμε σε μικρά κομμάτια όλα τα λαχανικά και τα τοποθετούμε όλα σε μια
μέτρια γάστρα προσθέτουμε την ντομάτα το ελαιόλαδο καθώς και τα υπόλοιπα
υλικά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρες
Σε
2 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζουμε τον κιμά για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά με το
σκόρδο ολόκληρο.Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει άλλο
τόσο.Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε λωρίδες από τη φλούδα.Κόβουμε
σε λεπτές φέτες και σωτάρουμε σε ελαιόλαδο για 1 λεπτό.Αφήνουμε τις
μελιτζάνες στην άκρη προσθέτουμε 2 κ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και σωτάρουμε
το ψιλοκομμένο κρεμμύδι,την πιπεριά(για 3-4 λεπτά)και προσθέτουμε τις
ψιλοκομμένες ντομάτες.Ρίχνουμε και τις μελιτζάνες ,τον
κιμά,αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.Στο τέλος ρίχνουμε
τον μαιντανό.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια τις πατάτες και τα καρότα ροδέλες. Κόβουμε τις πιπεριές μέτρια κομμάτια.
Σε
μια γάστρα βάζουμε όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό το
κρεμμύδι το σκόρδο την τομάτα, το λάδι αλατοπιπερώνουμε και τα
ανακατεύουμε όλα μαζί.
Κλείνουμε την γάστρα και ψήνουμε στους
180 για 2 ώρες.Λίγο πριν το σβήσουμε (περίπου 10 λεπτά) ξεσκεπάζουμε το
φαγητό προσθέτουμε την φέτα τριμμένη και αφήνουμε να ροδίσει.
(Στην φωτογραφία είχα ξεχάσει να βάλω την φέτα και την πρόσθεσα μετά!)
Καθαρίζουμε
τις μπάμιες, τις πλένουμε, τις αλατίζουμε ελαφρά τις βάζουμε σε ταψάκι
ραντίζουμε καλά με ξύδι να πάει σε όλες και αφήνουμε στον ήλιο για μια
ωρίτσα.
Τις ξεπλένουμε καλά , τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τις απλώνουμε στο ταψάκι που θα τις μαγειρέψουμε.
Κόβουμε τις πατάτες σε τέταρτα και τις σκορπάμε κι αυτές μέσα.
Κόβουμε τα κρεμμύδια στα δύο και μετά σε λεπτές φέτες και τα προσθέτουμε στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε
το σκόρδο, το μαϊντανό και τις τομάτες, τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα
υλικά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε
πολύ
... Διαβάστε περισσότερα »
Με
μαχαιράκι, όχι πριονωτό, καθαρίζουμε τις μπάμιες γύρω από το κοτσάνι
τους. Τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε σε νερό που βράζει προσθέτοντας
μια κουταλίτσα αλάτι και μισό φλιτζάνι ξύδι. Αφήνουμε να βράσουν για
πέντε λεπτά. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Με αυτό τον τρόπο οι μπάμιες δεν
έχουν μετά τη βλέννα που σε όλους μας δεν αρέσει.( Αυτή την τεχνική
την έμαθα πριν 30 χρόνια από μια πολύ παλιά μαγείρισσα και σ’ αυτήν
οφείλω το ότι τρώω τις μπάμιες).
Σε κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε το λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τσιγαρίζουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε
τις μπάμιες το κάρυ το τζίτζερ και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε
ελαφρά. Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό και βράζουμε τις μπάμιες σε
χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατέψουμε ξανά.
Λίγη ώρα πριν οι μπάμιες να είναι έτοιμες προσθέτουμε τις γαρίδες και τη σόγια.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη κομμένη σε κύβους
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι του νερού ζωμό από κρέας, διάφορα λαχανικά και ντομάτα (προαιρετικά)
Μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ξύδι
Εκτέλεση:
Αφού καθαρίσουμε
και πλύνουμε τις μπάμιες τις αφήνουμε ραντισμένες με λίγο ξύδι για 30
περίπου λεπτά ώστε να μην βγάλουν πολύ κολλώδες υγρό κατά τον βρασμό.
Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σοτάρουμε το
κρεμμύδι, το καρώτο, την πατάτα και το σκόρδο ελάχιστα σε λίγο
ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις μπάμιες, τον μαϊντανό, τον ζωμό και λίγο
νεράκι και αφήνουμε το φαγητό να μισοβράσει σε χαμηλή φωτιά Έπειτα
προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι
και αφήνουμε επίσης σε χαμηλή φωτιά μέχρι οι μπάμιες να μαλακώσουν
προσέχοντας όμως να μην διαλυθούν.
3-4 μελιτζάνες μακριές και μαύρεςή 2 στρόγγυλες,κομμένες σε φέτες καισοταρισμένες. {όσες χρειάζονται για να γεμίσει το ταψάκι μας}.
10 –15 φέτες τυρί του τοστ, γιαδύοστρώσεις του ταψιού μας.
4 μεγάλες πατάτες σε λεπτές φέτεςτηγανισμένες,ή όσεςχρειάζονται για μία στρώση του ταψιού μας.
4φλιτζάνιαμεγάλα μπεσαμέλ.
Αλάτι και πιπέρι,
μοσχοκάρυδο τριμμένο,
τριμμένο κεφαλοτύριή ρεγκάτο.
Εκτέλεση
Σ΄ένα
λαδωμένο ταψάκι στρώνω τις φέτες τις πατάτες, από πάνω τις φέτες το
τυρί, και ακολούθως τις μελιτζάνες. Επαναλαμβάνω με φέτες τυριού και
από πάνω ρίχνω και στρώνω την μπεσαμέλ Πασπαλίζω με τυρί από πάνω .Κάθε
στρώση την αλατίζω και πιπερώνω και ρίχνω και ελάχιστο μοσχοκάρυδο όπως
επίσης και στην μπεσαμέλ ρίχνω λιγάκι μοσχοκάρυδο.
Λαδώνουμε,
και αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.
1’ πριν τα βγάλουμε τα ραντίζουμε με το μπαλσάμικο και αφήνουμε σε
χαμηλή φωτιά να γλασσαριστούν.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την
πέστο βασιλικού. Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά και προσθέτουμε το λάδι
σιγά σιγά, μέχρι να βγει μια σάλτσα όχι πολύ υδαρή. Δοκιμάζουμε και
διορθώνουμε
... Διαβάστε περισσότερα »
5 μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλους κύβους-ξεπικρισμένες
3 φρέσκιες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή 1 κουτί κονκασέ ντοματάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
2 πράσινες πιπεριές-κομμένες σε χοντρές ροδέλες
2 κόκκινες πιπεριές-κομμένες σε χοντρές ροδέλες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γραμ. φέτα τριμμένη
Λίγη φρυγανιά τριμμένη
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
½ κουτ.γλυκού ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη
Εκτέλεση:
Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.
Σε
μία κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές με το
μισό λάδι. Έπειτα ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το κέτσαπ, το
αλατοπίπερο, λίγο νεράκι και τις μελιτζάνες και τα αφήνουμε να πάρουν
μια βράση για 5’.
Σ’ ένα ταψάκι αλειμμένο με λίγο λάδι ρίχνουμε
τα υλικά της κατσαρόλας, τα στρώνουμε καλά, από πάνω πασπαλίζουμε με τη
φέτα, το μαϊντανό, λίγη ρίγανη, περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο
λάδι και τέλος προσθέτουμε και τη τριμμένη φρυγανιά.
1/2 ποτήρι του κρασιού ξύδι με 3 σκ. σκόρδο λιωμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
λίγο λαδοτύρι Ζακύνθου σε μικρά κομμάτια
λίγη ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντροκομμένα κομμάτια και τις περνάμε από το τηγάνι να ροδίσουν.
Σε
μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι να ζεσταθεί και σωτάρουμε ελαφρά το σκόρδο.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τα ντοματάκια και μισό ποτήρι νερό.
Μόλις
πάρει βράση βάζουμε και τις μελιτζάνες και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε το ξύδι, πιπέρι και ρίγανη και αφήνουμε 10΄ να σιγοβράσει το
φαγητό μας.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το λαδοτύρι (αν δεν έχουμε μπορούμε να βάλουμε κεφαλοτύρι).
Αλατίζουμε στο τέλος και με προσοχή γιατί το τυρί είναι αρκετά αλμυρό.
6 μελιτζάνες αργείτικες, καθαρισμένες και χαραγμένες κατά μήκος
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλες τομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες μεγάλους κύβους
1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας (αν θέλουμε πιο πηκτή τη σάλτσα)
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι μετσοβόνε ή καπνιστό Βερμίου κομμένο κύβους
Για το στόλισμα μαϊντανό και πάπρικα
Εκτέλεση:
Χρειαζόμαστε ένα τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα που να μπορεί να μπει και στο φούρνο μετά.
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες να μαλακώσουν και τις αφήνουμε στο τρυπητό να στραγγίζουν.
Αδειάζουμε
το λάδι και αφήνουμε λίγο στο τηγάνι για να σωτάρουμε τα κρεμμύδια
μέχρι να μαραθούν – όχι να μαυρίσουν. Ρίχνουμε και το σκόρδο και τις
τομάτες, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ξαναβάζουμε τις μελιτζάνες στο
τηγάνι, να μαγειρευτούν μαζί με τα υπόλοιπα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε
το τυρί, να βουλιάξει λίγο στη σάλτσα και το βάζουμε για λίγα λεπτά στο
φούρνο, όπου έχουμε ανάψει το γκριλ, να πάρει χρώμα.
Πασπαλίζουμε
με πάπρικα και μαϊντανό, και σερβίρουμε με το ίδιο το σκεύος πάνω σε
ξύλο, μαζί με φρέσκο ψωμί για βούτες, και κρασί κόκκινο.
ο,τι τυρι μας αρεσει (εγω εβαλα λιγη φετα και γκουτα, τρυμμενα)
ΒΗΜΑΤΑ:
Πλενουμε
τις μελιτζανες τις μοιραζουμε στη μεση κατα μήκος και τις τοποθετουμε
σε ταψι η μια διπλα στην αλλη χαραζοντας μια γραμμη κατα μηκος στο
εσσωτερικο τους (για να ειναι ευκολο μετα να τις ανοιξουμε και να τις
γεμισουμε). Τις λαδωνουμε με πινέλο και απο τις δυο πλευρες και τις
τοποθετουμε στο φουρνο μεχρις ότου μαρανουν και μαλακώσουν ολοκληρες.
Βραζουμε
τη σογια σε νερο. Καθε ενα ποτηρι σογια αναλογει με 3
... Διαβάστε περισσότερα »
Κόβουμε τις
μελιτζάνες στην μέση κατα μήκος και τις τιγανίζουμε σε ένα τιγάνι με
αρκετό λάδι.Μετά τιγανίζουμε τις πατάτες μεχρι σχεδών να γίνουν τελείως
σε
μία κατσαρολα μικρή ριχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμύδια το
σκόρδο τον κιμά και όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε μέσα την τομάτα, τον
πελτέ, ρίγανη αλάτι, πιπέρι, πολύ λίγο νερό και βράζουμε μέχρι να
σωθούν τελείως τα υγρά.
σε ένα ταψί τοποθετούμε τα σκαφάκια
μελιτζάνες και γεμίζουμε με την γέμιση που κάναμε.Δίπλα βάζουμε τις
πατάτες τις αλατίζουμε προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί και μέσα στον
φούρνο για 40 περίπου λεπτά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ώρα. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε πετσέτα. Τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Ετοιμάζουμε
τη σάλτσα: Σωτάρουμε λίγο το κρεμμύδι, προσθέτουμε μαϊντανό, σκόρδο σε
φετούλες, αλάτι, πιπέρι λίγη ζάχαρη και βράζουμε λίγα λεπτά. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ταψάκι σε στρώσεις με σάλτσα και τυρί ανάμεσα σε κάθε σειρά. Τελειώνουμε
με σάλτσα και τυρί, βάζουμε λίγο βουτυράκι στην επιφάνεια και ψήνουμε
σε μέτριο φούρνο περίπου 25 λεπτά μέχρι να γίνει μια χρυσή κρούστα στην
επιφάνεια.
Πολτοποιούμε τις ντομάτες στο multi και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Μόλις πάρει 3-4 βράσεις προσθέτουμε το ξύδι και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε το αλατοπίπερο,την ζάχαρη,τον βασιλικό και το κουκουνάρι.
Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τηγανίζουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να "στραγγίσει" το λάδι.
Σε
ένα πυρέξ κάνουμε μία στρώση από μελιτζάνες,ρίχνουμε σάλτσα και
πασπαλίζουμε με παρμεζάνα κάθε φορά,συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να
τελειώσουν οι μελιτζάνες.
Ψήνουμε για 15-20' λεπτά στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Κοβουμε τις
μελιτζανες φετες , τις τηγανιζουμε ελαφρα κι απο τις δυο πλευρες και τις
τοποθετουμε σε ενα πηλινο ταψακι στη σειρα.Τριβουμε τις ντοματες στο
τριφτη και περιχυνουμε τις μελιτζανες.Ψιλοκοβουμε το σκορδο και το
ριχνουμε απο πανω,ριχνουμε αλατι,πιπερι και το μαιντανο.Τριβουμε το τυρι
απο πανω.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο για 45 λεπτα.
Τυρί τριμμένο γύρω στο μισό κιλό (φέτα και γραβιέρα)
1 κρέμα γάλακτος light
1-1/2 pummaro
1 κρεμμυδάκι
αλάτι-πιπέρι
μπαχαρικά ανάλογα με τα γούστα, εγώ βάζω λίγο θυμάρι, 1-2 μπαχαράκια, λίγη πάπτρικα και λίγη ρίγανη
λαδάκι
Εκτέλεση:
Κόβω σε χοντρές φέτες τις μελιτζάνες, τις αλοίφω με λάδι και τις ψήνω στο φούρνο. Ετοιμάζω τη σάλτσα κατά τα γνωστά και τρίβω τα τυριά. Σε ένα ταψάκι στρώνω μια σειρά μελιτζάνες, ρίχνω σάλτσα και από πάνω τυριά. Επαναλαμβάνω τα ίδια και στο τέλος ρίχνω τυρί και την κρέμα γάλακτος. Ψήνω σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά.
Τσιγαρίζουμε
λίγο τις μελιτζάνες ή τις ψήνουμε στο φούρνο για να αποφύγουμε το πολύ
λάδι και τις στρώνουμε στο ταψάκι. Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι , το
κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα , τις πιπεριές ,την ντομάτα, αλάτι
και πιπέρι. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές. Θρυμματίζουμε
τη φέτα και την σκορπάμε πάνω στις μελιτζάνες. Περιχύνουμε με την σάλτσα
και πασπαλίζουμε με το κίτρινο τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να
λιώσει το τυρί.
Τηγανίζουμε
τις μελιτζάνες και όσο τις έχουμε σε χαρτί για να φύγουν τα πολλά λάδια,
σ' ενα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, τσιγαρίζουμε πρώτα το σκόρδο μετά το
κρεμμύδι και στην συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και τη
ζάχαρη.
Παίρνουμε ένα τετράγωνο πυρέξ ρίχνουμε λίγη φρυγινιά στη
συνέχεια λίγες μελιτζάνες από πάνω σάλτσα, γιούρτι, μελιτζάνες , σάλτσα.
γιαούτι.
Ψήνουμε για μιά ώρα περίπου. Αν θέλουμε πριν το βάλουμε για ψήσιμο ρίχνουμε από πάνω λίγο τυρί τριμμένο
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.