Φτιαχνουμε το ζυμαρι μας και το αφηνουμε να φουσκωσει. Την κανουμε μπαλακια (περίπου 10) και τα αφηνουμε 10 λεπτα
Ανοιγουμε
με εναν μπλαστη οσο ποιο ψιλη μπορουμε τη ζυμη μας που την δουλευουμε
με αλευρι και την κανουμε οσο μπορουμε ποιο στρογγυλή και την ψηνουμε
σε τηγανι αντικολλητικο (το οποιο και την χωραει), το οποιο εχουμε
ζεστανει πρωτα για την πρωτη κρεπα. Συνεχιζουμε με τις υπολοιπες.
Ψηνουμε μεχρι η καθε πλευρα να παρει χρωμα δηλ περιπου 1 1/2 λεπτο την καθε πλευρα
Βαζουμε τη μερεντα μας σε ολη την μια πλευρα της κρεπας και κανουμε με την ολοκληρη μπανανα ενα ρολο.
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό ενώ ανακατεύουμε με σύρμα (οι παλιότερες με κουτάλι).
Ανακατεύουμε
έως να έχουμε ένα αρκετά πηχτό χυλό που να κάνει απαλές κορυφές όταν
σηκώνουμε το κουτάλι και αφήνουμε το χυλό να τρέξει μέσα στη λεκάνη μας.
Αφήνουμε να σταθεί για κανένα μισάωρο.
Σε τηγάνι βάζουμε λάδι και αφού κάψει ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό μας. Όταν ροδίσουν από τη μια γυρνάμε και από την άλλη.
Βγάζουμε και βάζουμε σε πιατέλα που κάτω έχουμε βάλει χαρτί κουζίνας για να φύγει η περίσσια του λαδιού.
Βάζουμε σε πιάτο και σερβίρουμε ρίχνοντας μέλι και κανέλα.
Αν θέλουμε βάζουμε άχνη και κανέλα ή ζάχαρη κρυσταλλική Μπορούμε να τις φάμε και σκέτες με τυράκι ή να ρίξουμε λίγη τριμμένη φέτα μέσα στο μίγμα μας. Ακόμα σε με περιχυμένες με ζαχαρούχο τις σέρβιραν.
Εγώ
επειδή τις έχω φάει σε πολλές παραλλαγές έχω προχωρήσει και σε κάποιες
δικές μου, έτσι για ν΄ αλλάζουμε λίγο. Κάποιες φορές τους ρίχνω 1
κ.γ. μπέικι
... Διαβάστε περισσότερα »
Ανακατεύουμαι όλα τα υλικά για την ζύμη κι έπειτα την αφήνουμε 20 λεπτά να ξεκουραστεί!
Για την γέμιση ανακατεύουμαι όλα τα υλικά μαζί.
Ανοίγουμε
την ζύμη σε σχήμα ορθογωνίου (περίπου 30x20). Αλοίφουμε επάνω το
μείγμα της γέμισης και ρολάρουμε την ζύμη. Την κόβουμε στην μέση και
ενώνουμε τις δυο άκρες.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει κι έπειτα το ψήνουμε στους 190 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά.
Περνάμε τα
αμύγδαλα στο μούλτι. Και κατόπιν τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη. Τα
αφήνουμε να σταθούν λίγο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την σόδα, το
ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα
ασπράδια ελαφρά όχι μαρέγκα και τα προσθέτουμε στην προηγούμενη ζύμη.
(Βάζουμε από 8 έως 10 ασπράδια ανάλογα, ώστε να μας βγεί μια ζύμη
μαλακή. Πλάθουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο
ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Οταν κρυώσουν τα
αλείφουμε με ένα πινέλο κονιάκ και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη .Για
να κρατήσουν περισσότερο πρέπει να τυλιχτούν ένα ένα.
Καθαρίζουμε την
κολοκύθα και την τρίβουμε στον τρίφτη από την χοντρή πευρά του. Ρίχνουμε
τα αλάτι και αφήνουμε στο σουρωτήρι να βγάλει τα υγρά του. Αφού το
αφήσουμε τουλάχιστον 1 ώρα στίβουμε καλά και το βάζουμε σε λεκάνη όπου
προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
1 ½ κιλό σάρκα κολοκύθας (καθαρό βάρος χωρίς σπόρια και φλούδα)
1 κουταλιά αλάτι
6 αυγά
Ζάχαρη
Κανέλα τριμμένη
Καρύδια τριμμένα
1 ½ φλιτζ λάδι
10 φύλλα για πίττα
Διαδικασία
Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την τρίβουμε στο τρίφτη του κρεμμυδιού.
Την τοποθετούμε σε σουρωτήρι προσθέτουμε το αλάτι ανακατεύουμε και αφήνουμε για δύο περίπου ώρες να φύγουν τα υγρά της.
Στραγγίζουμε την κολοκύθα με τα χέρια μας και την βάζουμε μέσα σε ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με 1 φλιτζ λάδι
Έχουμε έτοιμα τα καρύδια την κανέλα και τη ζάχαρη.
Αλείφουμε
το ταψί με ένα πινέλο με λάδι τοποθετούμε το πρώτο φύλλο να προεξέχει
έξω από το ταψί. Πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και λίγο λάδι ίσα να μην
κολλάει το άλλο φύλλο.
αμύγαλα ξασπρισμένα και κερασάκια για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη σπάμε
τα αυγά και χτυπάμε με σύρμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και στη συνέχεια
την καρύδα χτυπώντας καλά. Τελος βάζουμε και το σιμιγδάλι και το
βούτυρο. Ανακατευουμε καλά και πλάθουμε το μειγμα σε μέγεθος διπλάσιο
ενός καρυδιού. Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, τα
πατάμε λιγάκι και βάζουμε απο πάνω ενα αμύγδαλο ή ενα κερασάκι. Ψήνουμε
σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10' - 15΄).
Τα
αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα βγάλουμε απο το ταψί. Τα διατηρούμε σε
ταπερ που κλεινει καλά για να μην ξεραθούν. Βγαίνουν περιπου 35
τεμάχια.
Βάζουμε
στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το κονιάκ, το γαρύφαλλο και την
κανέλα. Μόλις βράσουν ελαφρώς προσθέτουμε το καρύδι και τη φρυγανιά.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν
πλάθεται με τα χέρια μας.Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την πλάθουμε
σε ότι σχήμα θέλουμε Στη συνέχεια σε Μπεν-Μαρί λιώνουμε τις σοκολάτες
με το λάδι, βουτάμε ένα-ένα καρυδάτο ελαφρά.
Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα και μόλις κρυώσουν είναι έτοιμα.
Οι καριόκες είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκίσματα.. τώρα και νηστίσιμες! Η συνταγή είναι πραγματικά πολύ επιτυχημένη γευστικά!
Τα υλικά μας
300 gr. φρυγανιά τριμμένη
400 gr. καρύδι ψιλοκομμένο
200 gr. κουβερτούρα
200 gr. βανίλια γλυκό (υποβρύχιο)
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας κακάο
2 κουταλιές της σούπας βιτάμ
3 κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
Για την επικάλυψη
8 πλάκες κουβερτούρα
Ας δούμε πώς φτιάχνονται
Σε
μπέν μαρί λιώνουμε τα 200 gr. κουβερτούρα και την βανίλια. Μολις
λιώσουν προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε λίγο το
γλάσο να κρυώσει.
½ λίτρο γάλα φρέσκο 2% λιπαρά (όσο χρειαστεί θα μπει)
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο (γυαλίζει πάρα πολύ ωραία)
Σκεύη:
Μπολ μεταλλικό ή πυρίμαχο ή γυάλινο (όχι πλαστικό!!!!)
Λαδόκολα
Αλουμινόφυλλο
Εκτέλεση:
Φτιάχνω το σιρόπι
Τοποθετώ τα υλικά σε κατσαρολάκι και μόλις η ζάχαρη λιώσει και αρχίζει να δένει το σιρόπι, το σβήνω.
Φτιάχνω τη γέμιση
Τρίβω
τα καρύδια και τη φρυγανιά και ανακατεύω καλά σε μπολ όλα τα υλικά της
γέμισης. Στη συνέχεια ρίχνω το σιρόπι στο μείγμα της γέμισης και
ανακατεύω ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
(Απαγόρεψα το πλαστικό για λόγους υγείας, διότι θα μπει το καυτό σιρόπι και θα καίει η γέμιση)
Αφήνω την γέμιση να κρυώσει λίγη ώρα και στη συνέχεια την πλάθω σφιχτά:
Ζαχαρόπαστα με ζελατίνη που σκληραίνει πολύ. Για κατασκευές όπως η φώτο, λουλούδια, πύργους, σημαίες κ.λ.π.
Συστατικά
4 κουταλιές της σούπας νερό
12 γρ. σκόνη ζελατίνας
2 κουταλιές γλυκού γλυκόζη
500γρ άχνη ζάχαρη
1 - 4 κουταλιές σούπας κόρν-φλάουερ
Οδηγίες
Βάζουμε το νερό σε μπωλάκι και προσθέτουμε την ζελατίνη. Την αφήνουμε να μουσκέψει καλά.
Κοσκινίζουμε την άχνη σε λεκανίτσα και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.
Σε μπεν μαρί διαλύουμε την ζελατίνη καλά, το κατεβάζουμε και προσθέτουμε μέσα την γλυκόζη. Το αφήνουμε να κρυώσει για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε
το μείγμα στην άχνη και ανακατεύουμε με κουτάλι για να μην καούμε.
Συνεχίζουμε με ζύμωμα όπως στο ψωμί και προσθέτουμε κόρν-φλάουερ αν
χρειάζεται.
Εάν
όταν το χρησιμοποιήσετε έχει σκληρύνει πολύ μπορείτε να το μαλακώσετε
βάζοντας το για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Σε
μια κατσαρολα ριχνουμε το νερο με το βουτυρο. Όταν αρχιζει να βραζει
(να κοχλαζει) προσθετουμε και το αλευρι και ανακατευουμε βιαστικα εως
οτου γινει μια μεγαλη μπαλα (πρεπει να ξεκολαει απο τα τοιχωματα).
Όταν
κρυωσει λιγο προσθετουμε 5 αυγα ενα ενα και χτυπαμε με το μιξερ μας
μεχρι να ενσωματωθουν καλα. Η ζυμη μας πρεπει να ειναι σφιχτη, οχι σαν
κρεμα.
Βαζουμε την ζυμη μας στο κορνε και βγαζουμε το σχημα του
εκλερ. Τα τοποθετουμε σε ταψι που εχουμε ηδη βαλει λαδοκολα και ψηνουμε
για 30-35 λεπτα (αναλογως το χρωμα)
Για την κρέμα
Βαζουμε
το γαλα να βρασει, επειτα βάζουμε την ζαχαρη, προσθετουμε το αλευρι το
οποιο εχουμε ανακατεψει με το κορν φλαουρ και τελος την κουβερτουρα.
Σε μια
κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά και ανακατεύουμε σε μεσαία φωτιά
μέχρι το μείγμα να γίνει ένα, να πήξει και να ξεκολλά από τον πάτο της
κατσαρόλας το αφήνουμε να κρυώσει και όταν κρυώσει κάνουμε μπαλιτσες
και τις περνάμε από την κρυσταλλική ζάχαρη και διακοσμούμε με ένα
γαρύφαλλο στη μέση.
Λιώνουμε σε
bain-marie τις σοκολάτες μαζί με το βούτυρο. Όταν λιώσουν ρίχνουμε τα
rice Krispies k ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λιγότερα η περισσότερα
rice ανάλογα με το ποσο σοκολατένιο θέλουμε να είναι το γλυκό.
Βάζουμε το μίγμα σε ένα ταψί k στη συνεχεια στο ψυγείο μέχρι να παγώσει!
Μπορεί να φαίνεται απλό αλλα κανεις δη μπορεί να φάει μονο ένα κομμάτι! Enjoy :)
Χτυπάμε τη
μυζήθρα με τη ζάχαρη να μην μείνουν σβωλάκια. Προσθέτουμε τα αυγά, τη
βανίλια και τελευταίο το αλέυρι με το μπέικιν. Ψήνουμε σε φορμάκια των
μάφφινς βουτυρωμένα και αλευρωμένα, στους 170-180 βαθμούς, 25' λεπτά. Θα
φουσκώσουν λίγο γι' αυτό δεν τα γεμίζουμε ως πάνω. Μόλις βγούν από το
φούρνο, αφήνουμε να περάσουν 10' - 15' λεπτά και ξεφορμάρουμε. Βγαίνουν
όμορφα και στρογκυλά σαν κεκάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με μέλι και κανέλλα.
Όσο είναι ζεστά, η μυζήθρα μπορεί να έχει λίγο έντονη μυρωδιά, αλλά φεύγει μόλις κρυώσουν.
Στη
Σαντορίνη δοκίμασα τα μελιτίνια, που είναι ένα γλυκό με μυζήθρα ή
ανθότυρο δεν ξέρω, σε βάση από πολύ λεπτή ζύμη, χωρίς μέλι αλλά
αρωματισμένο με μαστίχα.
Ζεσταινουμε σε ενα κατσαρολακι το νερο με το βουτυρο και το αλατι
Ριχνουμε
το αλευρι (1/2 κουπα) ανακατευοντας με γρηγορες κινησεις οπως οταν
κανουμε μπεσαμελ και μολις χλιαραινει το μειγμα ανακατευουμε μεσα τα
αυγα χτυπημενα.
Προσθετουμε επιπλεον αλευρι τοσο οσο χρειαζεται για να πλαθεται το μειγμα μας σε μπαλακια.
Ψηνουμε στον αερα στους 180 σε προθερμασμενο φουρνο μεχρι να ροδισουν ελαφρα.
Οταν κρυωσουν τα γεμιζουμε με μερεντα με τη βοηθεια συριγγας και πασπαλιζουμε ζαχαρη αχνη.
Ζεσταινουμε σε ενα κατσαρολακι το νερο με το βουτυρο και το αλατι
Ριχνουμε
το αλευρι (1/2 κουπα) ανακατευοντας με γρηγορες κινησεις οπως οταν
κανουμε μπεσαμελ και μολις χλιαραινει το μειγμα ανακατευουμε μεσα τα
αυγα χτυπημενα.
Προσθετουμε επιπλεον αλευρι τοσο οσο χρειαζεται για να πλαθεται το μειγμα μας σε μπαλακια.
Ψηνουμε στον αερα στους 180 σε προθερμασμενο φουρνο μεχρι να ροδισουν ελαφρα.
Οταν κρυωσουν τα γεμιζουμε με μερεντα με τη βοηθεια συριγγας και πασπαλιζουμε ζαχαρη αχνη.
Για τη ζύμη Ανακατεύουμε
όλα τα υλικά εκτός απο το αλεύρι το οποιο ρίχνουμε λίγο λίγο μέχρι να
έχουμε μια ζύμη που να μην κολάει στα χεριά και απαλη. Αφήνουμε να
ξεκουραστεί 1/2 ώρα. Μετά ανοίγουμε τη ζύμη κανονικά για να χωράει στο
ταψί μας και να περισσεύει λίγο για το γύρισμα. Προσοχή βάζουμε τη ζύμη
σε λαδωμένο ταψί
Ένα
καταπληκτικό κέρασμα, μεταξύ τάρτας ή brownie!!! Μαλακό και τραγανό
ταυτόχρονα, γλυκό και ξινό αλλά πάνω απ’ όλα διαφορετικό και πολύ-πολύ
εύκολο. Την αρχική ιδέα τη βρήκα στο allrecipes.com, δοκιμάστε το…
Υλικά (για πυρέξ 20x33cm)
Για τη βάση:
1 ¾ της κούπας τσαγιού αλεύρι
2/3 της κούπας τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 κούπα τσαγιού βούτυρο, παγωμένο, σε κομμάτια
Για την κρέμα λεμονιού:
1 ½ της κούπας τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
¼ της κούπας τσαγιού αλεύρι
1 κ.γλ. baking powder
4 αυγά
½ της κούπας τσαγιού χυμό λεμονιού (3 μέτρια λεμόνια)
Σε ένα
μπολ ρίχνουμε τα μπισκότα τριμμένα με το χερι,τα καρύδια,τα φουντούκια,
και βρέχουμε με το λικερ.Στη συνέχεια προσθέτουμε,το μισό πακετάκι
βιταμ, το μέλι, την κανέλα και τα 300 γρ κουβερτουρα λιωμένη και
ανακατεύουμε εως ότου γίνουν ζύμη αρκετά σφιχτή.
Βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα περίπου.
'Υστερα κόβουμε τη ζύμη,πλάθουμε σε μπαλάκια και τα αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για μισή ώρα.
Λιώνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα σε σιγανη φωτιά μαζί με το υπόλοιπο βιτάμ.
Βγάζουμε
τα μπαλάκια,τα βουτάμε στη σοκολάτα και τα τοποθετούμε πάνω σε μια
σχάρα πανω σε ένα ταψί για να στραγγίξει η περιττή σοκολάτα.
Αφού στεγνώσουν τα βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.
Σε μια λεκάνη
ανακατεύουμε το κακάο, το καρύδι, τα κανελλογαρύφαλλα , το κονιάκ και τη
μία πλάκα κουβερτούρας τριμμένη στο μούλτι. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε
για 5' στο σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη γέμιση.
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόχαρτο και τοποθετούμε κουταλιές από το μείγμα
μας. Οταν κρυώσουν πολύ καλά ετοιμάζουμε την επικάλυψη λιώνωντας σε
μπεν μαρί τις υπόλοιπες σοκολάτες με το βούτυρο. με τη βοήθεια 2
πιρουνιών βουτάμε τα βραχάκια στη σοκολάτα και τα αφήνουμε και πάλι να
κρυώσουν καλά.
σε ενα μπωλ χτυπαμε τα ασπραδια σφικτη μαρεγκα και ριχνουμε λιγη λιγη τη ζαχαρη
σε αλλο μπωλ ανακατευουμε το αλευρι το κακαο τα καρυδια και τα προσθετουμε στη μαρεγκα
κατοπιν
με ενα κουταλι παιρνουμε λιγο απο το μιγμα φτιαχνοντας μικρα βραχακια
τα οποια αραδιαζουμε σε ενα ταψι και τα ψηνουμε στους 180 βαθμους για 20
λεπτα
Για τη σοκολατα
λιωνουμε τη σοκολατα σε μπαιν μαρι σε μια αλλη κατσαρολα
ζεσταινουμε το μελι με την κρεμα γαλακτος
μολις βγαλουμε τα βραχακια απο το φουρνο τα περιχυνουμε με σοκολατα οσο ειναι ακομα ζεστη
βαζουμε τα βραχακια στο ψυγειο και μολις παγωσουν ειναι ετοιμα για σερβιρισμα
Η
καταγωγή αυτού του τελετουργικού γλυκίσματος δεν είναι επακριβώς
γνωστή, εν' τούτοις η εκδοχή που δόθηκε από τα σουφικά θρησκευτικά
τάγματα για τον τόπο προέλευσης του γλυκού αυτού, μας ταξιδεύει στο
πάλαι ποτέ της ανθρώπινης ιστορίας και συγκεκριμένα, στο Νώε και την
Κιβωτό του...
Υλικά (για 4-6-8 άτομα)
200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
50 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
30 γρ. μικρά άσπρα φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς σε νερό
40 γρ. καστανό ρύζι μπασμάτι*
50 γρ. ξανθές σταφίδες
50 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
50 γρ. αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
200 γρ. ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, βιολογικής γεωργίας
φλούδα από 1/2 πορτοκάλι, βιολογικής γεωργίας
Γαρνίρισμα:
σπόρια από ρόδι
τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
τριμμένο αμύγδαλο
τριμμένο καρύδι
σουσάμι αναποφλοίωτο
κανέλα
Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα
ρεβίθια και τα φασόλια, τα τοποθετείτε σε διαφορετικά μπολ, ρίχνετε
αρκετό νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν μέχρι την επόμενη ημέρα.
Την
επομένη, βάζετε τα όσπρια σε δύο διαφορετικές κατσαρόλες με χοντρό
πάτο,
... Διαβάστε περισσότερα »
Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και το αμύγδαλο μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια λευκή κρέμα.
Ρίχνουμε
σταδιακά τα αυγά. Κατεβάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι
ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να
ξεκουραστεί για αρκετές ώρες.
Στρώνουμε τη σφολιάτα σε μία
φόρμα τάρτας 24 εκ. αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν. Την τρυπάμε σε όλη
την επιφάνεια με ένα πιρούνι και τη γεμίζουμε με την αμυγδαλόκρεμα.
Σκεπάζουμε
με την υπόλοιπη σφολιάτα πιέζοντας στις άκρες για να κολλήσουν τα δύο
φύλλα μεταξύ τους. Αλείφουμε την επιφάνεια με ένα αυγό που έχουμε
χτυπήσει με ελάχιστο νερό και πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180οC για 1 ώρα.
Σε ένα μπόλ
ανακατεύω αλέυρι με baking powder και το αλάτι. Σε άλλο μπόλ ανακατεύω
βούτυρο με ζάχαρη και όταν λιώσει η ζάχαρη ρίχνω ένα ένα τα αυγά.
Προσθέτω σε αυτό το μείγμα και μισό ποτήρι γάλα. Ρίχνουμε σίγα σιγά στο
μείγμα του αλευριού το παραπάνω μείγμα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχουμε σε
ταψάκι τετράγωνο και ψήνουμε σε 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά
ακολουθώντας την ίδια πρακτική (ξέρετε οδοντογλυφίδα...) Αφήνουμε να
κρυώσει το κεϊκ έως θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύω καλά τα γάλατα
και το ρούμι και το ρίχουμε σιγά σιγά πάνω στο κεϊκ που έχει κρυώσει στο
οποίο έχουμε κάνει τρυπούλες με οδοντογλυφίδα για να τραβήξει καλύτερα
το μείγμα των γαλάτων.Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Μετά το
βγάζουμε και ρίχνουμε από πάνω μια στρώση από καραμέλα. Το τρώμε με το
κουτάλι από το ταψί. Καλή επιτυχία!
Ανακατεύουμε
με τη σειρά τα υλικά της ζύμης. Αλείφουμε με πινελάκι αντικολλητικό
τηγάνι με λίγο λάδι και ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Μόλις
εμφανίζονται στην επιφάνεια σαν μικρές τρύπες γυρίζουμε τα pancakes και
από την άλλη, άλλα τόσα λεπτά. Αν περισσέψει από το μείγμα διατηρείται
στο ψυγείο μέχρι 5 μέρες σκεπασμένο με σελοφάν κουζίνας.
Ανακατεύουμε γιαούρτι, μπανάνα και προαιρετικά φράουλες.
Βάζουμε pancake-γιαουρτομπανάνα-pancake κλπ. 5 pancakes και σερβίρουμε
1/2 κούπα αλεύρι λευκό μαλακό μη λευκασμένο, βιολογικής γεωργίας
1 1/2 κ. γλυκού baking powder
μικρή πρέζα μη ραφιναρισμένο αλάτι
3 κ. σούπας, ξανθή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
υγρά υλικά:
100 γρ. γιαούρτι πλήρες αγελαδινό
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, βιολογικής κτηνοτροφίας * ποσότητα γάλακτος, τόση ώστε να συμπληρωθεί το γιαούρτι σε γάλα και ακόμη 1/3 της κούπας
βούτυρο για να αλείφετε το τηγάνι
Εκτέλεση
Βάζετε σε ένα μεγαλούτσικο μπολ, όλα τα στεγνά υλικά και τα ανακατεύετε.
*
Ρίχνετε το γιαούρτι στην κούπα όπου μετράτε τα υλικά, το ανακατεύετε
και συμπληρώνετε με γάλα μέχρι να φτάσει στην ποσότητα της μίας κούπας.
Το ρίχνετε σε ένα δεύτερο μικρότερο μπολ, προσθέτετε ακόμη 1/3 της
κούπας γάλα και προσθέτετε το αυγό. Ανακατεύετε τα υγρά υλικά με ένα
πιρούνι και αφήνετε το μπολ στο πλάι.
Ζεσταίνετε
ομοιόμορφα, σε μέτρια φωτιά (στη θέση 3 από το συνολικό 9, της δικής
μου εστίας) ένα τηγάνι με χοντρό πάτο ή το
... Διαβάστε περισσότερα »
Ανακατεύετε
όλα τα στερεά υλικά. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί ένας
σφιχτός χυλός χωρίς σβόλους.
Αλείφετε με βούτυρο ένα τηγάνι και
ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας από το χυλό. Αφήνετε το πανκέικ να
ψηθεί και να πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα και το γυρίζετε από την άλλη.
Σερβίρετε το ένα πανκέικ πάνω στο άλλο και το περιχύνετε με μέλι, σοκολάτα ή και κάποιο γλυκό του κουταλιού.
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μούλτι να γίνει παχύρρευστος χυλός.
Βάζουμε
αντικολλητικό τηγάνι να κάψει και ρίχνουμε ένα κομματάκι βούτυρο.
Λιώνει το βούτυρο και γυρνάμε το τηγάνι να βουτυρωθεί όλη η επιφάνειά
του.
Ρίχνουμε 4-5 κουταλιές από το μείγμα. Ψήνονται γρήγορα γι
αυτό δεν ρίχνουμε πολλές για να τις προλαβαίνουμε. Μόλις πάρουν χρώμα
από τη μια τις γυρνάμε κι από την άλλη.
Σκουπίζουμε με χαρτί
κουζίνας το τηγάνι από το μαυρισμένο βούτυρο αν έχει μείνει, ρίχνουμε
νέο κομματάκι βούτυρο και συνεχίζουμε.
Σερβίρουμε με μέλι και κανέλλα, ή με ζάχαρη ή με πετιμέζι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (με αέρα).
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τις νιφάδες βρώμης, το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα.
Στο
μίξερ κτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, το ζαχαρούχο γάλα και το αυγό.
Ρίχνουμε στον κάδο το μείγμα με τις νιφάδες βρώμης, τις σταγόνες
σοκολάτας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε το μείγμα σε
ορθογώνιο ταψί (20x30cm) στρωμένο με λαδόχαρτο και ψήνουμε για περίπου
25 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά το κόβουμε σε τετραγωνάκια. Διατηρούνται σφραγισμένα στο ψυγείο.
2 κούπες ολοκληρα φουντουκια (αποφλοιωμένα ή οσο γινεται ξεχωρισμενα χωρις το φλουδι)
1 κουπα ζαχαρη αχνη
1/4
κουπας φυτικό ελαιο ή και λιγο λιγοτερο, αν δουμε οτι το μειγμα ειναι
πολυ ρευστο κραταμε λιγο(καλαμποκελαιο,ηλιελαιο ή ακομα καλυτερα
φουντουκελαιο αν βρουμε)
1/4 κουπας κακαο σε σκονη ή και περισσοτερο αναλογα τα γουστα.
2 βανιλιες
Εκτέλεση
Ελεγχουμε τα φουντουκια μας και διαλεγουμε αυτα με το λιγοτερο φλουδι.
Τα βαζουμε στο μουλτι με 1-2 κουτλακια απο το λαδι μας.
Χτυπαμε
περιπου 5 λεπτα μεχρι ο καρπος να βγαλει τα ελαια του και να γινει
ενας τελειως υγρος πολτος.Που και που ανοιγουμε το μουλτι και
σπρωχνουμε προς τα κατω τα κομματακια που θα εχουν μαζευτει στα
τοιχωματα.
μαρμελάδα, μέλι, ζάχαρη, μερέντα, τυρί σε κρέμα ή τριμμένο,
τυρί ένταμ, πάριζα, ζαμπόν σε φέτες ή ο'τι τραβάει ή όρεξη σας.
Εκτέλεση:
Σε ένα
λεκανάκι χτυπάμε το γάλα με το αλεύρι καλά να διαλυθούν οι βόλοι, μετά
ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι, τα χτυπάμε να γίνει ένα
κουρκούτι λίγο πιο αραιό από τις τηγανίτες (μπορεί να χρειαστεί λίγο
αλεύρι ακόμα γιατί εγώ ποτέ δεν μετράω τα υλικά, όλα κουτουρού τα βάζω)
Κόβουμε
το ψωμί φέτες περίπου ένα δάχτυλο στο πάχος, τις βουτάμε στο κουρκούτι
και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι
... Διαβάστε περισσότερα »
Ανακατεύω
αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη και αλάτι. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα
ζυμώνω σε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνω να ανέβει {να φουσκώσει
δηλαδή}περίπου 2 ώρες.
Στην συνέχεια πλάθω στρογγυλές κουλούρες και τις αφήνω πάλι για ¼ της ώρας.
Ψήνω στο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο μεριές
Πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
2η παραδοσιακή συνταγή
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
350 γραμ. φρέσκο γάλα,
150 γραμ. νερό,
2 φακελάκια μαγιά της στιγμής,
4 κουταλάκια μικρά αλάτι,
1 αυγό,
1/3 φλιτζανιού βούτυρο,
2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ.
Εκτέλεση
Ζεσταίνω
γάλα και νερό ελαφρά και διαλύω την μαγιά. Ανακατεύω πολύ καλά το
μπέικιν με το αλεύρι σ΄ ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και
... Διαβάστε περισσότερα »
Χτυπήστε
τ'αυγά με τη ζάχαρη το βούτυρο το γάλα και το αλεύρι. Προσθέστε το
αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Σχηματίστε μια ζύμη ελαστική.
Σε
αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε ρολό σε φύλλο πάχους 1 εκ. μ'ενα
ποτήρι κόψτε στρογγυλά κομμάτια και μ'ενα αλλο πιο μικρό κάντε μια
τρύπα στη μέση.
Σε ψηλό σκεύος βάλτε να κάψει καλά το λάδι.Ρίξτε τρία τρία τα ντόνατς και αφήστε να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Ανακατεύουμε τη
μαγιά με τη ζάχαρη(το 1 κουτ/κι), το νερό και 2 κουταλιές αλεύρι και την
αφήνουμε να σταθεί 10΄ώσπου να φουσκώσει. Σε ένα μεγάλο μπωλ
ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε τη μαγιά και ζυμώνουμε
το μίγμα κανα 3 λεπτο. Η ζύμη θα είναι αρκετά μαλακιά και θα κολλάει
λίγο. Την βάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο μπωλ, τη σκεπάζουμε και την
αφήνουμε να σταθεί 2 ώρες ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Αδειάζουμε
τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την τυλίγουμε στο αλεύρι απαλά και την
ανοίγουμε(με το χέρι) σε παχύ φύλλο 1 με 1 1/2 εκ. περίπου. Κόβουμε στη
συνέχεια τα ντόνατς είτε με την βοήθεια κουπ πατ είτε με την βοήθεια
ενός πο
... Διαβάστε περισσότερα »
Μια πρέζα ή δύο μοσχοκάρυδο (ή βανιλια, οτι σας αρεσει )
1 κ.γ αλάτι
Επιπλέον για το στόλισμα:
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λειωμένο
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη συν 1 κουταλιά της σούπας κανέλα αν τα θελουμε με ζαχαρη
Εναλλακτικα γλασσο σοκολατας ή αλλο γλασσο της αρεσκειας σας ή Αχνη ζαχαρη
Μερεντα για γεμισμαή κρεμα ζαχαροπλαστικης
Εκτέλεση
Τοποθετουμε 1/3 φλιτζάνιου ζεστό γάλα στο μπολ του μίξερ.
Ρίχνουμε μέσα τη μαγια και αφήνουμεε για πέντε λεπτά.
Να
είστε βέβαιοι ότι το γάλα δεν είναι πολύ ζεστό γιατι θα καψει τη μαγιά,
να ειναι τοσο ζεστο οσο το δαχτυλο μας να το αντεχει για μισο λεπτο
(περιπου 38-40 βαθμοι).
Ανακατευουμε το βούτυρο και τη
ζάχαρη στο υπόλοιπο φλιτζάνι ζεστό γάλα και προσθέτουμε στο μείγμα με
τη μαγιά. Χτυπαμε τα αυγα με ενα πηρουνι και προσθέτουμε τα αυγά, το
αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και ανακατευουμε μέχρι το αλεύρι να
βραχει.
Με το γαντζο του μιξερ για ζυμη χτυπαμε σε μετρια ταχύτητα.
Σε
αυτο το σημειο ελεγχουμε τη ζυμη. Εάν ζύμη είναι υπερβολικά υγρη,
προσθέστε λιγο αλεύρι. Εαν εινα
... Διαβάστε περισσότερα »
Βάλτε σε ένα
μπολ το αλεύρι με το βούτυρο και τη ζάχαρη και τρίψτε τα με τα χέρια
σας μέχρι να γίνουν ψίχουλα. Πιέστε τα υλικά για να σχηματιστεί μια
ζύμη. Απλώστε τη σε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 20 Χ 30
εκ. Ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για 20 λεπτά.
Για την κρέμα:
Ανακατέψτε σε μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη και ρίξτε μετά το βούτυρο, το
χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Αδειάστε την κρέμα στη μισοψημένη βάση,
χαμηλώστε τη θερμοκρασία τους 150 C και ψήστε για 20 λεπτά.
Τρίψτε
με τα δάχτυλά σας το τριμμένο μπισκότο( εγώ έβαλα 1 φάκελο έτοιμο
τριμμενο μπισκότο Γιώτης) με το κρύο βούτυρο κα το ξύσμα λεμονιού
σχηματίζοντας μεγάλα ψίχουλα. Απλώστε τα στην επιφάνεια της κρέμας και
ψήστε για 20 λεπτά ακόμα. Όταν ψηθεί το γλυκό, αφήστε το να κρυώσει,
πασπαλίστε την επιφάνεια με άχνη
... Διαβάστε περισσότερα »
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Θα χρειαστούμε μία λαμαρίνα καλά βουτυρωμένη.
Για τα Σου
Αναμιγνύουμε
τη ζάχαρη με το αλεύρι. Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το
βούτυρο, ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνέχεια με
ξύλινο κουτάλι. Μόλις λυώσει το βούτυρο και το μείγμα πάρει βράση το
κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά για να μην εξατμισθεί μέρος
... Διαβάστε περισσότερα »
Σε μια λεκάνη
κοσκιννίζουμε το αλεύρι και το μπέκιν, κάνουμε μια λακουβίτσα και
προσθέτουμε το σπορέλαιο, την ζάχαρη το καρότο , το μήλο, το ξύσμα και
την καρυδόψυχα. Στο τέλος διαλύουμε την σόδα στο χυμό λεμονιού και την
ρίχνουμε και αυτή.Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα βάζουμε σε λαδωμένη
μακρόστενη φόρμα.
Ψήνουμε στους 180 για 1 ώρα περίπου. Οταν κρυώσει το βγάζουμε από την φόρμα και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
25-30 λεπτά στον φούρνο στους 170-180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο σας
Εκτέλεση
Σε
μπολ βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι την ζάχαρη τα καρύδια , το BP
το βάζουμε μαζί στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε και βάζουμε το
κονιάκ μαζί με τη σόδα και ρίχνουμε στο μείγμα και βάζουμε κανέλλα και
γαρύφαλλο όλα μαζί και ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε βουτηρωμένη
φόρμα στογγυλή ή στρωμένη με χαρτί .
Όταν ψηθεί ραντίζουμε με
κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυωσει και να τραβήξει το σιρόπι και
αναποδογυρίζουμε την φόρμα και μετά αραιώνουμε την μαρμέλαδα με το νερό
και αλείφουμε και στολίζουμε με ξηρά φρούτα και ξηρούς καρπούς.
25-30 λεπτά στον φούρνο στους 170-180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο σας
Εκτέλεση
Σε
μπολ βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι την ζάχαρη τα καρύδια , το BP
το βάζουμε μαζί στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε και βάζουμε το
κονιάκ μαζί με τη σόδα και ρίχνουμε στο μείγμα και βάζουμε κανέλλα και
γαρύφαλλο όλα μαζί και ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε βουτηρωμένη
φόρμα στογγυλή ή στρωμένη με χαρτί .
Όταν ψηθεί ραντίζουμε με
κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυωσει και να τραβήξει το σιρόπι και
αναποδογυρίζουμε την φόρμα και μετά αραιώνουμε την μαρμέλαδα με το νερό
και αλείφουμε και στολίζουμε με ξηρά φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Κοσκινίζετε το
αλεύρι και το ανακατεύετε με την κανέλα, το γαρύφαλο και το
μπέκιν.Καθαρίζετε και πλένετε τις σταφίδες , τις σκουπίζετε και τις
αλευρώνετε.Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη ρίχνετε το λάδι και το τρίβετε
μέχρι να ανακατευτεί καλά. Κάνετε μια λακουβίτσα στην μέση και ρίχνετε
την ζάχαρη, το νερό, την σόδα λιωμένη μέσα στο κονιάκ, το ξύσμα
λεμονιού, τις σταφίδες και τέλος τα καρύδια. Ανακατεύετε να ενωθούν όλα
καλά, ρίχνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 1
ώρα περίπου. Οταν ψηθεί πασπαλίζετε με άφθονη άχνη και κανέλα και
κόβετε σε μπακλαβωτά κομμάτια.
Σε ένα μπωλ
βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το κακάο, το κονιάκ και το σπορέλαιο και
ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε την καρυδόψυχα και τα
μπισκότα τριμμένα και ζυμώνουμε ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Φτιάχνουμε 2 ρολά και τα τυλίγουμε σε λαδόκολλα, τα βάζουμε στο ψυγείο
για 12 ώρες τουλάχιστον. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί,
κόβουμε τα ρολά σε φέτες και βουτάμε την κάθε φέτα στην κουβερτούρα.
Τοποθετούμε τις φέτες σε δίσκο με λαδόκολλα και τις αφήνουμε να
στεγνώσουν. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν. Καλή επιτυχία
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
Εάν όταν το χρησιμοποιήσετε έχει σκληρύνει πολύ μπορείτε να το μαλακώσετε βάζοντας το για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων.