Μια πρέζα ή δύο μοσχοκάρυδο (ή βανιλια, οτι σας αρεσει )
1 κ.γ αλάτι
Επιπλέον για το στόλισμα:
1/2 φλιτζάνι βούτυρο, λειωμένο
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη συν 1 κουταλιά της σούπας κανέλα αν τα θελουμε με ζαχαρη
Εναλλακτικα γλασσο σοκολατας ή αλλο γλασσο της αρεσκειας σας ή Αχνη ζαχαρη
Μερεντα για γεμισμαή κρεμα ζαχαροπλαστικης
Εκτέλεση
Τοποθετουμε 1/3 φλιτζάνιου ζεστό γάλα στο μπολ του μίξερ.
Ρίχνουμε μέσα τη μαγια και αφήνουμεε για πέντε λεπτά.
Να
είστε βέβαιοι ότι το γάλα δεν είναι πολύ ζεστό γιατι θα καψει τη μαγιά,
να ειναι τοσο ζεστο οσο το δαχτυλο μας να το αντεχει για μισο λεπτο
(περιπου 38-40 βαθμοι).
Ανακατευουμε το βούτυρο και τη
ζάχαρη στο υπόλοιπο φλιτζάνι ζεστό γάλα και προσθέτουμε στο μείγμα με
τη μαγιά. Χτυπαμε τα αυγα με ενα πηρουνι και προσθέτουμε τα αυγά, το
αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και ανακατευουμε μέχρι το αλεύρι να
βραχει.
Με το γαντζο του μιξερ για ζυμη χτυπαμε σε μετρια ταχύτητα.
Σε
αυτο το σημειο ελεγχουμε τη ζυμη. Εάν ζύμη είναι υπερβολικά υγρη,
προσθέστε λιγο αλεύρι. Εαν ειναι παρα πολυ σφικτη προσθέστε περισσότερο
γάλα.
Μολις η ζυμη φυγει απο τα τοιχωματα του μιξερ και γίνει εύπλαστη και αφρατη σβηνουμε το μιξερ και ζυμωνουμε λιγο με το χερι.
Ζυμώνουμε μερικές φορές (η ζύμη πρέπει να είναι ελάχιστα κολλωδες) και φτιαχνουμε μια μπάλα.
Καλυπτουμε
το μπωλ με μια πετσετα και βαζουμε σε ζεστο μερος ή προθερμαινουμε το
φούρνο στους 50 βαθμους, τον σβηνουμε και αφου πρωτα στρωσουμε μια
πετσετα στη σχαρα βαζουμε μεσα τη ζυμη σκεπασμενη και αφηνουμε να
φουσκωσει και να διπλασιαστει σε ογκο.
Ανοιγουμε τη ζυμη σε αλευρωμενη επιφανεια σε παχος περιπου 1 ποντο και κοβουμε κυκλους με ενα ποτηρι οπως περιγραφεται στο Λουκουμάς (Donuts) με ζάχαρη .
Εναλλακτικα μπορειτε να πλασετε μπαλακια για στρογγυλα ντονατς.
Καλύπτουμε
με ένα καθαρό πανί και αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά (τωρα
το χειμωνα εγω τα βαζω παλι μεσα στο φουρνο για πιο γρηγορα).
Ψήνουμε σε φούρνο 190 βαθμων μέχρι να χρυσισουν, περιπου 10 λεπτά.
Αφηνουμε να κρυωσουν για ενα -δυο λεπτα.
Λιωνουμε
το βουτυρο και μολις τα βγαλουμε τα βουταμε ενα ενα και μετα τα κυλαμε
σε ζαχαρη ανακατεμενη με κανελλα ή τα γλασσαρουμε με σοκολατα.
Τρωγονται σιγουρα καλυτερα ζεστα αλλα διατηρουνται καλά και κρυα σε ενα κλειστο ταπερ.
Για
να φτιαξετε donuts με αχνη ζαχαρη γεμιστα με μερεντα τα πασπαλιζετε
αχνη με ενα σουρωτηρι και μετα τα ''χαιδευετε'' με το χερι σας γυρω γυρω
για να παει η ζαχαρη παντου. Τα γεμιζετε με τη μερεντα με τη βοηθεια
μιας συριγγας (χωρις τη βελονα) ή με κορνε με λεπτη μυτη βαζωντας
μερεντα σε 2-3 σημεια
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.