Για μια στρογγυλή φόρμα του κέικ, ή 2 μακρόστενες, ή πάρα πολλά μάφφινς.
1 πακέτο βούτυρο αγελάδος 250γρ
2+1/2 κούπες ζάχαρη (χρησιμοποιώ κούπα του νες καφέ)
5 αυγά
1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
500γρ αλεύρι up
1 βανίλια
1/2 κουτ.γλυκού μαχλέπι σκόνη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το
βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατύνει και να ασπρίσει. Προσθέτουμε,
συνεχίζοντας το χτύπημα, τα αυγά ένα ένα, το γιαούρτι, και τέλος το
αλεύρι και τα αρωματικά. Ψήνουμε σε φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη
(ακόμα κι αν είναι αντικολλητική δεν το ρισκάρω) σε φούρνο προθερμασμένο
στους 190-200 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση του
φούρνου, 50 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε τις μακρόστενες φόρμες ο χρόνος
μοιώνεται στα 35-40 λεπτά, ενώ για τα φορμάκια των μάφφινς στα 25 λεπτά
περίπου.
Ανακατεύουμε την
ζάχαρη με την μαργαρίνη καλά. Προσθέτουμε τα αβγά συνεχίζοντας το
ανακάτεμα. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι στο μίγμα μας μαζί με το μπέικιν
πάουντερ και την βανιλέτα. Τέλος βάζουμε τα φρούτα που έχουμε ψιλοκόψει
προηγουμένως. Τοποθετούμε το μίγμα μας σε φόρμα και ψήνουμε στους 180C
για μία ώρα περίπου. Καλή σας όρεξη!
250γρ βούτυρο ή ελαιόλαδο (εγώ προτίμησα ελαιόλαδο)
2 ποτήρια ζάχαρη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
μισό κουταλάκι βανίλια
1 γιαούρτι 2% στραγγιστό
3 κουταλιές κακάο
50γρ γάλα
Για το γλάσο
200γρ κουβερτούρα
100γρ κρέμα γάλακτος
100γρ γάλα
20γρ βούτυρο
Εκτέλεση
Χτυπάμε
στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και
συνεχίζουμε για λίγα λεπτά το χτύπημα. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι και
στη συνέχεια το γιαούρτι.
Τέλος ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα.
Βάζουμε το μισό μείγμα σε βουτυρομένη και αλευρομένη φόρμα.
Διαλύουμε το κακάο στο γάλα και προσθέτουμε 5 κουταλιές από τη ζύμη.
Βάζουμε το σοκολατένιο μείγμα στη φόρμα και από επάνω το υπόλοιπο μείγμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Αν θέλουμε ρίχνουμε από επάνω σοκολατένιο γλάσο.
Για το γλάσο
Βράζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το ρίχνουμε στην κουβερτούρα ώσπου να λιώσει και τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.
Αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει και το περιχύνουμε το κέικ.
Ετοιμάζετε το
κέικ. Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν.
Προσθέτετε το βούτυρο, το γιαούρτι, το ξύσμα, το αλάτι και το αλεύρι
σταδιακά.
Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα 20-22 εκ. και απλώνετε το
μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 30’
ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό αφού το μπήξετε στο κέντρο του
κέικ.
Χτυπάμε πολύ
καλά τη ζάχαρη με το βιτάμ να διαλυθεί. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το
ξύσμα, το αλάτι και το αλεύρι ανακατεμένο με το baking εναλλάξ με τα
αυγά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Ρίχνουμε
το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση και
ψήνουμε στη μεσαία θέση, μόνο στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά.
Αφήνουμε
να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια με μια οδοντογλυφίδα ή ένα ξυλάκι
από σουβλάκι, τρυπάμε την επιφάνεια του κέικ-πριν το
ξεφορμάρουμε-ολόγυρα, όσο περισσότερο μπορούμε.
Βράζουμε το νερό για το σιρόπι με τη ζάχαρη, τον χυμό και τη φλούδα του λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει αρκετά λεπτά, να "δέσει".
Στη
συνέχεια, αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα, περιχύνουμε το κρύο κέικ με το
καυτό σιρόπι. Εγώ ξεφορμάρω το κέικ να ξεκολλήσει τελ
... Διαβάστε περισσότερα »
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και το γιαούρτι. Προσθέτω τα αυγά και το ξύσμα λεμόνι. Λίγο λίγο προσθέτω και το αλεύρι. Βουτυρώνω μία φόρμα (εγώ το κάνω σε εκείνη με την τρύπα στην μέση) και την αλευρώνω. Αδειάζω μέσα το μείγμα.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνω για 50 λεπτά περίπου
στην μέση περίπου του φούρνου με αέρα (ή όπως ψήνετε στον δικό σας
φούρνο όλα τα κέικ). Όταν ψηθεί, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη. Έχει μία ευχάριστη γεύση και υψή πιο ζουμερή από το συνηθισμένο κέικ εξαιτίας του γιαουρτιού.
Χτυπάω στο μίξερ το
αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, προσθέτω τα αυγά και χτυπάω για
άλλα 5 λεπτά. Προσθέτω εναλλάξ το γιαούρτι με το αλεύρι κοσκινισμένο
μαζί με το μπείκιν.(λίγο γιαούρτι λίγο αλεύρι) συνεχίζοντας το χτύπημα
με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.Αρωματίζουμε το κέικ ανάλογα με την
προτίμηση μας :2 βανίλιες ή ξύσμα πορτοκαλιού ή ξύσμα περγαμόντο ή
κάποιο ποτό ρούμι ή κονιάκ.Εάν θέλουμε παίρνουμε το 1/3 από το μείγμα
και βάζουμε 1-2 κουτ. Γλυκού κακάο ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στη
φόρμα του κέικ λίγο άσπρο μείγμα λίγο με το κακάο.Το έψησα για 45-50
λεπτά στους 180 (ο φούρνος ο δικός μου είναι δυνατός προσαρμόστε τους
βαθμούς και την ώρα αναλόγως το φούρνο σας)Αφού ψηθεί το βγάζουμε το
αφήνουμε για 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε το αφήνουμε να κρυώσει και αν
θέλουμε του βάζουμε το γλάσο.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα
μπρίκι και την βάζουμε στην κουζίνα λίγο πριν βράσει την κατεβάζουμε και
περιχύνουμε με αυτή την σοκολάτα την οποία έχουμε κόψει σε κομματάκια
αφήνουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα.
Λίγη ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμά ή 1 κουβερτούρα λιωμένη για γλάσο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Κατόπιν
προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και μετά το αλεύρι ανακατεμένο με το
μπέικιν πάουντερ και κοσκινισμένο, τέλος προσθέτουμε το κρασί, το κακάο
και τη κανέλα. Βουτυρώνουμε μία φόρμα του κέικ και ρίχνουμε μέσα το
μίγμα.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 45’ στους 200˚C.
Σε χαμηλή
φωτιά βάζουμε σε κατσαρόλα το βιτάμ, τη ζάχαρη, τη σοκολάτα σε κομμάτια,
το ζεστό νερό, το κονιάκ και τον καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει
το μείγμα ομοιογενές.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε
τα αλεύρια κοσκινισμένα, το baking, το κακάο, το αλάτι και στο τέλος τα
δυο αυγά ελαφρά χτυπημένα.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα 20-22cm και
στρώνουμε στον πάτο μια λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 150-170, στη μεσαία θέση μόνο με αντιστάσεις,
για περίπου μία ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρουμε.
Ζεσταίνουμε
την κρέμα γάλακτος και λιώνουμε μέσα της τη σοκολάτα. Αφού κρυώσει λίγο
περιχύνουμε το κέικ και πασπαλίζουμε με τριμμένα φουντούκια.
Όταν το κέικ είναι ακόμα ζεστό, ταιριάζει ωραία με παγωτό βανίλια.
Σε μια
κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ, τη ζάχαρη, το κακάο, το νερό & τις
βανίλιες και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας καλα ώστε να γίνουν
ομοιόμορφο μίγμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα
μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα
ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Προσθέτουμε και το κονιάκ και
κρατάμε από αυτό το μίγμα 2 ποτήρια και τα βάζουμε στο ψυγείο. Στην
κατσαρόλα τώρα ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέκιν και ανακατεύουμε με το
σύρμα. Ρίχνουμε το υλικό αυτό σε ένα πυρέξ περίπου 25*35 και ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 30 λεπτά.
Μόλις το
βγάλουμε από το φούρνο το περιχύνουμε με τα 2 ποτήρια από το υλικό που
κρατήσαμε πριν. Το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε.
ΤΙΡ: Ιδανικός συνδυασμός είναι το παγωτό βανίλια !!!
Χτυπηστε
μαζι αυγα, λαδι, καροτα ανανα, σταφιδες για 3 εως 5 λεπτα. Κοσκινιστε
αναμεμειγμενα τα στερεα συστατικα και αναμειξτε τα με το υγρο μειγμα
Ψηστε το ή σε δυο (αν βαλετε ενδιαμεσα κρεμα) ταψακια διαμετρου 22.5
εκατοστων ή σε 1 μεγαλη φορμα για κεηκ ή σε ενα μεγαλυτερο ταψι 35-45
λεπτα σε 180 βαθμους. Απλωστε την κρεμα επικαλυψης (αν τη θελετε)
ενδιαμεσα η μονο στην πανω επιφανεια του κεηκ και διακοσμηστε με μισα ή
χοντροκομμενα καρυδια.
στη μύτη του κουταλιού λίγο τζίντζερ και λίγο μοσχοκάρυδο
4 καρότα τριμμένα στο μπλέντερ
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια
ξύσμα από λεμόνι μισό ποτήρι χυμό καρότου
300 γρ. φαρινάπ
μπόλικη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα του κέικ
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ
το βιτάμ με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, και μετά ρίχνουμε όλα τα
άλλα υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Ανακατεύουμε και στρώνουμε το μείγμα
σε ένα ταψί για κέικ. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς και όταν
κρυώσει το κέικ το πασπαλίζουμε με την άχνη. Βγαίνει ζουμερό και
απλά...υπέροχο!
Χτυπάμε τα
αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα υγρά, τη βανίλια και σιγά σιγά το αλεύρι.
Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο, και στο ένα ενσωματώνουμε το κακάο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε
το ταψάκι μας και ξεκινάμε να στήσουμε το κέικ. Ρίχνουμε από 2
κουταλιές της σούπας κάθε φορά, εναλλάξ τα μείγματά μας, στο κέντρο του
ταψιού. (Εγώ χρησιμοποίησα τις κουταλίτσες για σάλτσα, του σερβίτσιου
μου, για ευκολία, κι έριχνα 1 κάθε φορά.)
Χτυπάμε το βιτάμ με
τη ζάχαρη μετά ρίχνουμε τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά εκτός των φρούτων
. Ελαφρύ ανακάτεμα και σε βουτυρωμένο ταψάκι μικρό. Από πάνω βάζουμε
τις φράουλες ή από τα άλλα φρούτα. Ψήνουμε σε φούρνο με αέρα σε χαμηλή
θερμοκρασία δηλ. 165 ̊ ή πάνω κάτω αντίσταση στους 180 ̊ μέχρι να ψηθεί
το κέικ.
Χτυπάμε το βούτυρο
με τη ζάχαρη καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Έπειτα
ρίχνουμε το γάλα, το χυμό, το ξύσμα και τις βανίλιες. Στο τέλος
προσθέτουμε το φαρινάπ λίγο λίγο. Οταν το μείγμα είναι έτοιμο
προσθέτουμε τις μπανάνες (αφού τις έχουμε κόψει σε μικρά κοματάκια) και
τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε όλα με μια κουτάλα. Ρίχνουμε το μείγμα
στη φόρμα την οποία την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και το ψήνουμε
για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Όταν το κέικ είναι
έτοιμο λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί. Έπειτα με μια λωρίδα
αλουμινόχαρτου γαρνίρουμε το κέικ ένα κομμάτι με κουβερτούρα ένα με
άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει όλο.
Χτυπάτε
στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη και
συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει σαν μους. Ρίχνετε τα αυγά και τα
χτυπάτε για 5 λεπτά.
Προσθέτετε το γάλα, τις βανίλιες, το κακάο και κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι.
Αλείφετε με βούτυρο μια φόρμα για κέικ, ρίχνετε το μείγμα και το ισιώνετε με μια σπάτουλα.
Ψήνετε το κέικ στους 180 βαθμούς, με αέρα, στο μέσον του φούρνου για 40 λεπτά ακριβώς.
Το ξεφορμάρετε και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Για την κρέμα
Ζεσταίνετε
το γάλα. Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να
ασπρίσουν. Ρίχνετε το αλεύρι και τις βανίλιες και συνεχίζετε το χτύπημα.
Αρχίζετε να ρίχνετε σιγά σιγά το ζεστό γάλα μέχρι να ενσωματωθεί τελείως στο μείγμα.
Μεταφέρετε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να πήξει.
Μαρμελαδα βερικοκο ή οποια αλλη γευση μαρμελαδας θελετε
Εκτέλεση
Χτυπαμε το βουτυρο στο μιξερ,μεχρι να ασπρισει. Ριχνουμε διαδοχικα ζαχαρη με αυγα, συνεχιζοντας το χτυπημα.
Κατοπιν ριχνουμε τις βανιλετες και την φαρινα διαδοχικα με το γαλα.
Βουτυρωνουμε
και αλευρωνουμε μια φορμα, ριχνουμε το υλικο μας και το ψηνουμε σε
προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 50 λεπτα πρωτα απο κατω και
μετα απο πανω 5 λεπτα να παρει λιγο χρωμα.
Αφου
ψηθει το βαζουμε σε μια πιατελα το αφηνουμε λιγο να κρυωσει. Με ενα
κοφτερο μαχαιρι το κοβουμε οριζοντια με προσοχη, του βαζουμε μια στρωση
μαρμελαδα και το σκεπαζουμε με το υπολοιπο κομματι του κεικ που ειχαμε
κοψει.
Ριχνουμε ΟΛΑ τα υλικα μαζι στο μιξερ (δε βαζουμε πρωτα το βουτηρο με τη ζαχαρη κτλ) και χτυπάμε για ακριβως 4 λεπτα.
Αδειαζουμε σε βουτυρωμενη και αλευρωμενη φορμα
Ψηνουμε στους 170 στον αερα για περιπου 50 λεπτα (τσεκαρουμε με την οδοντογλυφιδα για να δουμε αν ψηθηκε το εσωτερικο καλα)
Αφηνουμε να κρυωσει και ξεφορμάρουμε.
Για
ακομα πιο εντονη τη γευση και το αρωμα του πορτοκαλιου και της βανιλιας
μπορειτε να χρησιμοποιησετε ετοιμο μειγμα βανιλιας με αρωμα πορτοκαλι
σε φακελάκι το οποιο θα βρειτε σε μεγαλα σ/μ.
5-6 λεπτές φέτες από παπάγια ή ώριμο μάνγκο ή ροδάκινα κομπόστα
Μερικά κόκκινα κερασάκια μαρασκίνο χωρίς το κοτσάνι
1/3 κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα φιλέ
Για το κέικ
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
3/4 κούπας ζάχαρη
3 αυγά, χτυπημένα
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
1/2 κούπας ψιλοκομμένο ανανά από κονσέρβα και κόκκινα κερασάκια μαρασκίνο
Εκτέλεση
Αλείψτε μια βαθιά
στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ. με το βούτυρο, πασπαλίστε τη με τη
ζάχαρη και βάλτε την 5' σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμών. Βγάλτε την
και τοποθετήστε σε όμορφο σχέδιο στον πάτο της φόρμας τις ρόδες ανανά,
τις φέτες παπάγια και τα κερασάκια. Πασπαλίστε εδώ κι εκεί με τα
αμύγδαλα φιλέ. Ετοιμάστε τη ζύμη για το κέικ. Χτυπήστε για 4' στο μίξερ
όλα τα υλικά για το κέικ, εκτός από τα φρούτα, ώσπου να αφρατέψουν.
Προσθέστε και ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φρούτα, αφού πρώτα τα
στραγγίσετε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το μίγμα θα είναι
αρκετά πηχτό. Βάλτε το κουταλιά κουταλιά μέσα στο ταψί, επάνω από τις
ρόδες ανανά και τις φέτες παπάγια, προσέχοντας όμως να μη λερωθούν τα
τοιχώματα της φόρμας. Λειάνετε την επιφάνειά του με μια λαδ
... Διαβάστε περισσότερα »
Χτυπάμε το βιτάμ
με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τ' αυτά και μετά το γάλα. Ρίχνουμε τα
αμύγδαλα χοντροκομμένα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε τη
φαρίνα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 περίπου ώρα (ανάλογα με το
φούρνο) κάνοντας και το τέστ του μαχαιριού για να επιβεβαιώσουμε ότι
έχει ψηθεί. Το σιρόπι το βράζουμε περίπου 10-15 λεπτά και το ρίχνουμε στο γλυκό μόλις βγει από το φούρνο.
Ανακατέψτε το κακάο και το καφέ μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα
Σε ένα άλλο μπόλ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το baking soda,
Ανακατέψτε τα αυγά , το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα εκχυλίσματα
Ρίχνετε σιγά-σιγά τα μείγματα με το αλεύρι και το καφέ μέσα στο μείγμα με το βούτυρο εναλλάξ ενώ ανακατεύετε.
Βουτυρώστε και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι το πάτο ενός ταψιού 30x33 εκατοστά
Ψήστε
σε θερμοκρασία 160-170 για 45 λεπτά με μια ώρα, τρυπήστε το κέικ στο
κέντρο του με μία οδοντογλυφίδα εάν βγεί καθαρή, βγάλτε το κείκ από το
φούρνο.
Προθερμάνουμε
το φούρνο στους 175 βαθμούς .Χτυπάμε τ΄ αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να
ασπρίσουν και να φουσκώσουν.Προσθέτουμε το λάδι και
ανακατεύουμε.Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.Κοσκινίζουμε το αλεύρι με
το μπέκιν και τις βανίλιες (εγώ έβαλα 3 1/2 -4 φλιτζ αλεύρι γιατί μου
φάνηκε λίγο αρύ το μείγμα και ζάχαρη 1 1/2 φλιτζ).Αφαιρούμε το μπόλ απο
το μίξερ και ενσωματώνουμε στο μείγμα τα κοσκινισμένα υλικά. Παίρνουμε
τη μισή ζύμη τη χωρίζουμε και προσθέτουμε το κακάο. Βουτυρώνουμε μια
φόρμα στρόγγυλη και ρίχνουμε τα δύο μείγματα .Ψήνουμε ώσπου να φουσκώσει
.Στην τελευταία σχάρα του φούρνου στους 175 βαθμους για 45 λεπτά.
Φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας
Ζεσταίνουμε
σε κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος ώσπου να φτάσει σε να φτάσει σε
σημείο βρασμού. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και
... Διαβάστε περισσότερα »
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα καρύδια και χτυπάμε στο μίξερ για 4 λεπτά.
Προσθέτουμε
τα καρύδια ανακατεύουμε ελαφρά και αδειάζουμε σε φόρμες ατομικές ή
ταψί για μάφινς και αδειάζουμε σε ατομικές φόρμες βουτυρωμένες και
πασπαλισμένες με ζάχαρη.
Πάνω από κάθε μάφιν βάζουμε από μισό καρύδι και ψήνουμε για 20-30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.
1 κούπα ζάχαρη ( η κούπα που χρησιμοποιώ, είναι μια μεγάλη κούπα του καφέ. Μέτρησα ότι χωράει 300ml.)
1 κούπα αλεύρι4 κουτ.σούπας κακάο
1 κούπα καρύδι ή φουντούκι τριμμένο
1 βανίλια
1/2 κουτ.γλυκού μπέικιν
αχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση :
Λυώνουμε
τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπαιν μαρί, ανακατεύουμε να γίνει μείγμα
ομοιόμορφο, και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία πριν
τη ρίξουμε στα αυγά. Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να
ασπρίσουν και να γίνουν παχύρευστα - περίπου 5' λεπτά. Προσθέτουμε τη
λυωμένη σοκολάτα, και μετά το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και τη
βανίλια. Καλό είναι το αλεύρι και το κακάο να κοσκινιστούν με ένα μεγάλο
σουρωτήρι. Τελευταίο ρίχνουμε τον ξηρό καρπό. Βάζουμε σε φόρμα
βουτυρωμένη και ζαχαρωμένη. Η ποσότητα αυτή φτάνει για μια μακρόστενη
φόρμα ( η δική μου είναι σε cm 30 Χ 11 Χ 7ύψος ). Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση του φούρνου, 45' λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πρίν ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tipς:
Για
τους αμετανόητους: Για δυνατές συγκινήσεις, κάντε την επικάλυψη και τα
σφηνάκια σοκολάτας της συνταγής "κέικ
... Διαβάστε περισσότερα »
1/2 κούπα ζάχαρη ξανθή από ζαχαροκάλαμο, βιολογικής γεωργίας
1 κούπα γάλα
2 αυγά, βιολογικής κτηνοτροφίας
60 γρ. αρκετά μαλακωμένο βούτυρο
ξύσμα μικρού πορτοκαλιού
40 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, κομμένα σε μικρά κομμάτια
1/2 κούπα χουρμάδες, κομμένοι σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
Προθερμαίνεται τον φούρνο στους 160 βαθμούς και βάζετε την σχάρα όπου θα ακουμπήσετε τα muffin, στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Αν
χρησιμοποιήτε τα ειδικά χαρτάκια για muffin, τότε οι φόρμες για τα
συγκεκριμένα κεκάκια, δεν χρειάζονται αλεύρωμα. Διαφορετικά, αν οι
φόρμες δεν είναι αντικολλητικές, θα πρέπει να τις βουτυρώσετε και να
τις αλευρώσετε.
Κόβετε τους χουρμάδες με την βοήθεια ενός ψαλιδιού σε μικρά κομμάτια.
Κόβετε
σε μικρά κομμάτια με την βοήθεια ενός μαχαιριού chef τα φιστίκια
Αυγίνης και κρατάτε στην άκρη από το σύνολο, περίπου 2 κ. σούπας για να
γαρνίρετε τα muffin. Τα υπόλοιπα τα ρίχνετε μαζί με τα στεγνά υλικά.
Βάζουμε
όλα τα υλικά μας σε μια λεκάνη, εκτός από τ΄ αλεύρι, το μπέικιν και
τις σταφίδες και χτυπάμε με αυγοδάρτη ή μίξερ χειρός για λίγο να λιώσει
η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τ αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με το μίξερ.
Ρίχνουμε και τις σταφίδες και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Σε ταψάκι για muffins βάζουμε χάρτινες θηκούλες και γεμίζουμε ¾ της κάθε υποδοχής.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 για 30-40 λεπτά περίπου
Καλή επιτυχία
Αν
θέλετε να βάλετε μαύρες σταφίδες θα πρέπει να τις μουλιάσετε στο
κονιάκ για λίγο. Οι ξανθές δεν χρειάζονται μούλιαμα γιατί είναι πιο
μαλακές
Ζάχαρη μπορείτε να βάλετε και ¾ της κούπας, εγώ τόσο βάζω αλλά σας δίνω την συνταγή όπως μου την έδωσε η φίλη μου Αγγελική
Όπου κούπα είναι η κούπα του νες καφέ και πρέπει να είναι γεμάτη, γιατί διαφορετικά πρέπει να βάλετε λίγο λιγότερο αλεύρι.
3
κουτ. σούπας παπαρουνόσπορο (τον έχουμε βάλει σε χλιαρό γάλα για
είκοσι λεπτά πριν φτιάξουμε τα μάφιν και τον έχουμε στραγγίξει)
1 φλ. ζάχαρη
2 αυγά
500γρ. φαρίνα
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ χειρός το λάδι με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά.
Μετά
προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Στη συνέχεια βάζουμε τα αρωματικά μας και
προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι (με το μπέικιν αφού τα έχουμε κοσκινίσει
μαζί) και το γιαούρτι.
Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί ρίχνουμε τον παπαρουνόσπορο. Ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σε
ταψάκι με θήκες για μάφιν αλείφουμε ελάχιστο λάδι, για να ξεκολλάνε πιο
εύκολα. Γεμίζουμε από το μείγμα περίπου τα 2/3 κάθε θήκης. Από πάνω
ρίχνουμε λίγο παπαρουνόσπορο επιπλέον.
Τα ψήνουμε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά με 25
λεπτά (εξαρτάται και από το φούρνο... εγώ τα ήθελα πιο ξεροψημένα και τα
άφησα και λίγο παραπάνω).
1 κούπα ψηφίδες σοκολάτας (αναμειγμένες με 2 κουταλιές αλεύρι)
1 κούπα γάλα
1 αυγό
1/2 κούπα λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε
όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπωλ με ένα πιρούνι ώσπου να ομογενοποιηθούν.
Το μείγμα θα πρέπει να είναι ανώμαλο και όχι κρεμώδες όπως στα κέικ.
Τοποθετούμε σε φόρμακια για μάφιν. Γίνεται 12 μάφιν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 25 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαμθμούς! (αν τα βάλετε σε ταψάκι που έχει σχήμα μάφινς να τα βουτυρώστε).
Πλένουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Ανακατεύουμε
σε μία λεκάνη το αλεύρι και το μπέικιν. Σε άλλη λεκάνη χτυπάμε το
βούτυρο, τα αυγά, την ζάχαρη, την βανίλια, το κουρακάο και τον χυμό
μήλου. Έπειτα προσθέτουμε σ΄αυτό το μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν και
τα μήλα...δεν χτυπάμε τώρα, απλά ανακατεύουμε με κουτάλα.
Γεμίζουμε το ταψάκι για μάφινς με το μείγμα και ψήνουμε 20 με 25 λεπτά!
Ανοίξτε τον φούρνο στους 180 βαθμούς για να προθερμανθεί. Βουτυρώστε καλά το ταψάκια σας για τα muffin. Χτυπήστε σε ένα μπολ με το μίξερ την ζάχαρη με τα αυγά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, βούτυρο, γάλα, μπέικιν πάουντερ και βανίλια) και χτυπήστε τα στο μίξερ για άλλα 1-2 λεπτά. Βάλτε 3 κουταλιές μίγμα σε κάθε θήκη για muffin. Προσεκτικά βάλτε μια κουταλιά μερέντα σε κάθε ένα και στην συνέχεια καλύψτε το με μια κουταλιά από την ζύμη σας. Ψήστε τα για 20 λεπτά. Πριν τα βγάλετε από το ταψάκι σας αφήστε τα να κρυώσουν για 5 λεπτά. Προσφέρετέ τα πασπαλισμένα με λίγη άχνη!!
Χτυπάμε τα αυγά με την άχνη και το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά και στη συνέχεια το αλεύρι και το αλάτι. Τέλος ανακατεύουμε το βούτυρο.
Γεμίζουμε
τις θήκες μέχρι τη μέση, αφού τις έχουμε βουτυρώσει καλά, πασπαλίζουμε
με σπασμένο φουντούκι αν θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς για 30’-35’ (ανάλογα το φούρνο).
Τα βγάζουμε από τις θήκες και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Σημ.
Αν δεν βάλουμε ξηροκάρπια, μπορούμε να τα στολίσουμε με άχνη ζάχαρη και
ξύσμα λεμονιού ή με γλάσο λεμονιού (άχνη ζάχαρη ανακατεμένη με λίγο
χυμό λεμονιού). Καλή επιτυχία!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 20 περίπου φορμάκια.
Σε
ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη και την τρούφα λευκής σοκολάτας. Κάνουμε μια γούβα
στη μέση και προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο, το αβγό το μέλι και τη
βανίλια και χτυπάμε στο μίξερ.
Ρίχνουμε το μίγμα στα φορμάκια
γεμίζοντάς τα κατά τα 2/3. Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι το μαχαίρι
που βυθίζουμε να βγαίνει στεγνό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και
τα ξεφορμάρουμε.
Προθερμαίνουμε το
φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε όλα τα υγρά και κατόπιν όλα τα
στερεά υλικά και τα προσθέτουμε στα πρώτα. Βάζουμε τη ζύμη στα
βουτυρωμένα φορμάκια έως τη μέση γιατί φουσκώνουν και ψήνουμε για 20
λεπτά. Εναλλακτικά γεμίζουμε τις θήκες με τα ειδικά χαρτάκια και ψήνουμε
εκεί (πάλι βουτυρώνουμε τα χαρτάκια).
Τα γλυκά muffins μπορούν να
γεμιστούν με κομμάτια σοκολάτας, τριμμένο μήλο και κανέλλα, μπανάνες,
κεράσια, σταφίδες, αμύγδαλα κλπ. Αν επιλέξουμε να κάνουμε muffins με
μαρμελάδα ή ένα μεγάλο κομμάτι σοκολάτας στο καθένα (αντί για νιφάδες)
αυτά μπαίνουν αφού ρίξουμε τη ζύμη στις φόρμες για να μην κάτσουν κατά
το ψήσιμο. Δηλαδή κάνουμε γουβίτσα και ρίχνουμε τη μαρμελάδα, ενώ τη
σοκολάτα τη βάζουμε καρφωτά και μέσα.
Βασική ζύμη για αλμυρά muffins Ότι και παραπάνω αλλά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης
Ίδια διαδικασία με τα παραπάνω. Ψήνονται επίσης σκέτα ή με την προσθήκη διαφόρων υλικών. Αυτά που φτιάχνω συνήθως περιέχουν :
φέτα
ή κολοκυθάκι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη, κρεμμύδι, φέτα,
Προθερμαίνουμε το
φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε όλα τα υγρά και κατόπιν όλα τα
στερεά υλικά και τα προσθέτουμε στα πρώτα. Βάζουμε τη ζύμη στα
βουτυρωμένα φορμάκια έως τη μέση γιατί φουσκώνουν και ψήνουμε για 20
λεπτά. Εναλλακτικά γεμίζουμε τις θήκες με τα ειδικά χαρτάκια και ψήνουμε
εκεί (πάλι βουτυρώνουμε τα χαρτάκια).
Τα γλυκά muffins μπορούν να
γεμιστούν με κομμάτια σοκολάτας, τριμμένο μήλο και κανέλλα, μπανάνες,
κεράσια, σταφίδες, αμύγδαλα κλπ. Αν επιλέξουμε να κάνουμε muffins με
μαρμελάδα ή ένα μεγάλο κομμάτι σοκολάτας στο καθένα (αντί για νιφάδες)
αυτά μπαίνουν αφού ρίξουμε τη ζύμη στις φόρμες για να μην κάτσουν κατά
το ψήσιμο. Δηλαδή κάνουμε γουβίτσα και ρίχνουμε τη μαρμελάδα, ενώ τη
σοκολάτα τη βάζουμε καρφωτά και μέσα.
Βασική ζύμη για αλμυρά muffins Ότι και παραπάνω αλλά χωρίς την προσθήκη ζάχαρης
Ίδια διαδικασία με τα παραπάνω. Ψήνονται επίσης σκέτα ή με την προσθήκη διαφόρων υλικών. Αυτά που φτιάχνω συνήθως περιέχουν :
φέτα
ή κολοκυθάκι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη, κρεμμύδι, φέτα,
Καβουρδίζετε στον φούρνο, στην 3η θέση από κάτω μέσα σε ένα πυρίμαχο
σκεύος τα πεκάν, για 5-6 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα καστανό χρώμα,
ανακατεύοντας τα μια φορά. Τα βάζετε στο πλάι να κρυώσουν και τα σπάτε
σε μικρά κομμάτια με ένα γουδί ή με το μίξερ.
Τοποθετείτε την σχάρα όπου θα ακουμπήσετε τα φορμάκια με το μείγμα για muffin, στην πρώτη θέση από κάτω.
Σε ένα μικρό μπολ, προσθέτετε το αλεύρι, την baking και το αλάτι.
Ανακατεύετε τα υλικά μεταξύ τους και τα αφήνετε στο πλάι για αργότερα.
Σε ένα μπολ, χτυπάτε το βούτυρο με ένα μίξερ χειρός, μέχρι να
αφρατέψει. Προσθέτετε την ζάχαρη, χτυπάτε καλά το μείγμα, προσθέτετε
την βανίλια, ανακατεύετε και ρίχνετε το αυγό. Σε δυνατή ταχύτητα
χτυπάτε καλά το μείγμα
... Διαβάστε περισσότερα »
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τα φορμάκια σας.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτετε τη ζάχαρη και κάνετε μία γούβα στη μέση.
Χτυπάτε
το αυγό και η κρέμα γάλακτος σε μικρό μπολ. Με το μίξερ στη χαμηλή
ταχύτητα, χτυπάτε σταδιακά το μείγμα κρέμας και τον καφέ στα στεγνά
υλικά του μεγάλου μπολ.
Ρίχνετε το μείγμα στα φορμάκια γεμίζοντάς τα κατά 2/3. Τα ψήνετε για 15 - 20 λεπτά.
Τα αφήνετε να κρυώσουν και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη
Ανακατέψτε το κακάο και το καφέ μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα
Σε ένα άλλο μπόλ ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το baking soda,
Ανακατέψτε τα αυγά , το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα εκχυλίσματα
4.Ρίχνετε σιγά-σιγά τα μείγματα με το αλεύρι και το καφέ μέσα στο μείγμα με το βούτυρο εναλλάξ ενώ ανακατεύετε.
Βουτυρώστε και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι το πάτο ενός ταψιού 30x33 εκατοστά .
Ψήστε
σε θερμοκρασία 160-170 για 45 λεπτά με μια ώρα , τρυπήστε το κέικ στο
κέντρο του με μία οδοντογλυφίδα εάν βγει καθαρή, βγάλτε το κέικ από το
φούρνο.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.