1/2 κ. τυρί asiago (το οποίο μπορεί άνετα να αντικατασταθεί με κεφαλοτύρι) κομμένο φέτες
4-5 σκελίδες σκόρδο (με αλάτι, μάυρο πιπέρι και κομμένες στα τέσσερα)
λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα
Εκτέλεση
Ανοίγουμε το
ψαρονέφρι στην μέση και το πλαταίνουμε. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το
γεμίζουμε με ντομάτες και τυρί. Δένουμε με σπάγγο και καρφώνουμε τα
σκόρδα από πάνω.
Το τυλίγουμε με την λαδόκολλα σφιχτά και μετά
με το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε ταψί στο φούρνο για περίπου 2 ώρες
σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Ανοίγουμε το
ψαρονέφρι. Απλώνουμε την πάστα ελιάς , αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε το
σάψυχο και το χαλούμι που το έχουμε κόψει σε λωρίδες. Παίρνουμε την μία
τομάτα και την φιλετάρουμε ,βγάζουμε τυχόν κουκούτσια και την κόβουμε
σε λωρίδες. Την βάζουμε πάνω στο χαλούμι και τυλίγουμε το ψαρονέφρι σε
ρολό. Χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες για να κλείσουν καλύτερα. Το
τοποθετούμε σε αντικολητικό ταψί και το ψήνουμε σε φούρνο 200΄ C για 15’
περίπου ( ανά διαστήματα το γυρνάμε να ψηθεί από όλες τις πλευρές).Όταν
ψηθεί το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε. Για τη σάλτσα,
παίρνουμε την άλλη τομάτα και την κόβουμε κυβάκια. Σε τηγάνι με
ελαιόλαδο σοτάρουμε την τομάτα. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο το δυόσμο στο
τηγάνι και ανακατεύουμε και στη συνέχεια σβήνουμε με το χυμό λεμονιού
και μετά με κρασί. Αφήνουμε να πάρει βράση και το περιχύνουμε πάνω στο
ψαρονέφρι. Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι ή ψητά λαχανικά.
ΣΗΜ: Το σάψυχο είνια αρωματικό φυτό μοιάζει με τη ματζουράνα και χρησιμοποιείται πολύ στην Ιθάκη (στα γεμιστά, κρέας φούρνου κ.λ.π)
Φιλετάρουμε
το κρέας και το απλώνουμε στον πάγκο μας. Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή
γιατί οι λιαστές συνήθως είναι αλμηρές και απλώνουμε σε κάθε φιλέτο από 5
λιαστές τομάτες, λίγη ρόκα και τυρί. Διπλώνουμε προσεκτικά, και
στεραιώνουμε με οδοντογλυφίδες ή δένουμε με σπάγγο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε
απλωτή κατσαρόλα (ιδανικά να μπορεί να μπει και στο φούρνο ώστε να μη
χάσουμε το βρασμό) ζεσταίνουμε καλά το λάδι και το βούτυρο. Σωτάρουμε
καλά ταδεμένα φιλέτα μας από όλες τις πλευρές ώστε να τα
θωρακίσουμε και μεταφέρουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά,
γυρίζοντάς τα με λαβίδα. Αποφεύγουμε να τα τρυπάμε με πιρούνι για να μη χάσουν τους χυμούς τους.
Όταν
ετοιμαστούν, τα αφήνουμε για 10’ πάνω στο ξύλο που θα τα κόψουμε, να
ξεκουραστούν. Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες ή τον σπάγγο και με κοφτερό
μαχαίρι κόβουμε σε φέτες.
1/2 φλιτζάνι λευκο ξηρό κρασι ή σαμπανια (ή κονιακ)
1 κουτάκι κρεμα γάλακτος
Αλάτι,λευκο πιπέρι
Λιγο αλευρι
Λάδι
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μας και τα περναμε ελαφρα απο αλευρι.
Σε ενα τηγάνι βαθυ σωταρουμε το σκορδο στο λαδι και το αφαιρουμε.
Βαζουμε τα φίλετα μας να σωταριστουν και να ροδισουν.
Τα σβηνουμε με το κρασι και αφηνουμε να μαγειρευτουν για 5 λεπτα μεχρι να εξατμιστει το υγρο.
Τα
βγαζουμε απο το τηγανι και σωταρουμε τα μανιταρια και το κρεμμυδι,
προσθετουμε την κρεμα και λιγο εξτρα πιπερι και αφηνουμε να δεσει σχεδον
η σαλτσα.
Βαζουμε ξανα τα φιλετα στη σαλτσα και τα μαγειρεουμε ολα μαζι σε χαμηλη φωτια για αλλα 5 λεπτα.
Απλώνουμε
το ψαρονέφρι πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Αλατοπιπερώνουμε και
απλώνουμε κατά μήκος τη λιαστή ντομάτα και από πάνω τη φέτα. Τυλίγουμε
σφικτά και δένουμε με ένα κομμάτι σπάγκο. Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο και
το βάζουμε στο ψυγείο. Επαναλαμβάνουμε και με το άλλο ψαρονέφρι.
Αφήνουμε
στο ψυγείο 8 – 12 ώρες. Αφαιρούμε τα αλουμινόχαρτα και σοτάρουμε στο
ελαιόλαδο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε
από το τηγάνι και βάζουμε τα ψαρονέφρια σε ένα ταψάκι. Ρίχνουμε το λευκό
κρασί και κλείνουμε πολύ καλά το ταψάκι με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Βγά
... Διαβάστε περισσότερα »
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και σωτάρουμε τις μερίδες του κρέατος από όλες τις πλευρές.
Ψιλοκόβουμε
το κρεμμύδι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη
ζάχαρη και τα μπαχαρικά και διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον
προσθέτουμε στο φαγητό.
Βάζουμε το νερό, σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 2 ώρες να λιώσει το αρνάκι και να μείνει με τη σαλτσούλα του.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο μάτι της κουζίνας ή στο γκρίλ του φούρνου γυρνώντας τις από όλες τις πλευρές.
Τις
αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι για να μπορούμε να τις πιάσουμε και
αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα τους. Ψιλοκόβουμε την ψίχα τους και την
ανακατεύουμε με λίγο χυμό λεμονιού.
Στο ταψάκι βάζω λαδάκι στον πάτο, και στρώνω το κρεμμύδι παντού.
Επάνω
απλώνω το μήλο σε φετάκια ή κυβάκια ψιλά και την λιωμένη ή ψιλοκομμένη
πιπεριά, και από επάνω, απλώνω τα αλατοπιπερωμένα και σοταρισμενα
φιλετάκια.
Από επάνω καθίζω τις ολόκληρες πιπεριές.
Προσθέτω
στην άκρη και 1 μπρίκι νεράκι ζεστό, και το ψήνω στους 230 βαθμούς
μέχρι να μαλακώσει η πιπεριά και να μείνει με το λαδάκι του.
Σερβίρεται
σκέτο η το συνοδεύετε με τηγανιτές πατάτες η με ότι θέλετε. Βάζετε κάτω
την μεγάλη πιπεριά και από επάνω τα σκαλοπίνια και την σάλτσα.
Βάζουμε σε
κατσαρόλα το κρέας και το σωτάρουμε καλάμε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα
μαρούλια, τα κρεμμυδάκια και τον ανιθο ολα ψιλοκομμένα. Βάζουμε αλάιτι
και πιπέρι και νερό για να βράσει το φαγητό (οχι πολύ γιατι θα βγάλουν
αρκετό και τα μαρούλια).
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να γίνει το κρέας και να μείνει με το ζουμάκι του.
Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ως εξής:
Χτυπάμε
το ασπράδι από ενα αβγό να γίνει σχεδόν μαρέγκα. Ρίχνουμε τον κρόκο και
συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το χυμό απο 2 λεμόνι, ανακατεύουμε
καλά και τέλος λίγο ζουμάκι απο το φαγητό. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο
φαγητό, κουνάμε καλά την κατσαρόλα να παει παντού και σερβίρουμε αμέσως.
Καθαρίζουμε
το λίπος από το φιλέτο και τις ίνες και το χωρίζουμε σε 12 κομμάτια.
Τρίβουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε με λίγο πιπέρι και το αλείφουμε πάνω
στα φιλέτα. Έπειτα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τυλίγουμε γύρω από κάθε
κομμάτια φιλέτου μία φέτα μπέικον και δένουμε με τα κλαδιά
δενδρολίβανου. Από πάνω ρίχνουμε και το θυμάρι και το φασκόμηλο.
Τα αφήνουμε σκεπασμένα 2 ώρες στο ψυγείο.
Σε
ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε τα φιλέτα από όλες τις
πλευρές, τα βγάζουμε, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στον
φούρνο για να μείνουν ζεστά (στους 60 βαθμούς).
Κόβουμε το
κρεμμύδι κυβάκια και τα μανιτάρια σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τα
ρίχνουμε στο τηγάνι που είχαμε κάνει τα φιλέτα νωρίτερα. Αν χρειαστεί
προσθέστε λίγο βούτυρο ακόμη. Σβήνουμε με το κονιάκ έπειτα προσθέτουμε
την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε λίγο να βράσει. Βάζουμε όσο αλάτι και
πιπέρι θέλουμε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Πλένουμε
το φιλέτο και το κόβουμε σε φέτες περίπου 3εκατοστά. Τυλίγουμε κάθε φέτα
με μία φέτα μπέικον και πιάνουμε με οδοντογλυφίδα.
Παίρνουνε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρά από όλες τις πλευρές.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το τυρί κρέμα την γοργοντζολα , το αλάτι και το πιπεράκι.
Βάζουμε
σε ένα πυρεξ λαδάκι και προσθέτουμε τα φιλετάκια μας. Περνάμε τις
σκελίδες σκόρδο από την πρέσα σκόρδου και ρίχνουμε πάνω από τα
φιλετάκια. Κι από πάνω ρίχνουμε την κρέμα που κάναμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 20 λεπτάκια.
Σερβίρουμε με ό,τι θέλουμε. Εγώ σέρβιρα με πράσινες ταλιατέλες!
Ζεσταινετε
3 κουτ λαδι και σοταρετε κρεμμυδι (ψιλοκομμ) και το σκορδο για
3λεπτα,προσθετετε ντοματακια ,πελτε,ξιδι ,βασιλικο,ζαχαρη και αφηνω να
σιγοβρασει η σαλτσα μεχρι να δεσει
κοβω τις μελιτζανες σε
ροδελες παχους 1,5 εκ(τις αλατιζω ,τις αφηνω 1 ωρα σε τρυπητο ,ξεπλενω
και σκουπιζω με χαρτι κουζινας).τις ψηνω στο γκριλ η σε γκριλιερα .ψηνω
και τα φιλετα στο γκριλ η γκριλιερα
σε ένα πυριμαχο ταψι βαζω τα φιλετα,περιχυνω με σαλτσα και σκεπαζω με μελιτζανες και τυρι
Παιρνουμε απο τον χασαπη ενα ρολο χοιρινο (σε διχτακι).
Το βαζουμε οπως ειναι μεσα σε μια κατσαρολα (χυτρα) αλατοπιπερωμενο και το τσιγαριζουμε με τη φυτίνη.
Μολις
τσιγαριστει ριχνουμε μεσα χυμο απο 5 πορτοκαλια, 2 πορτοκαλια ολοκληρα
ξεφλουδισμενα και 15 δαμασκηνα αποξηραμενα. Κλεινουμε τη χυτρα και το
αφηνουμε να βρασει για 20 λεπτα.
Ανοιγουμε τη χυτρα, αφαιρουμε
το κρεας και το κοβουμε σε φετες αφού κρυώσει (για μεγαλύτερη ευκολια
το κόβουμε με ηλεκτρικο μαχαιρι. Εγω εχω μια μηχανή χειροκίνητη απο τον
παππου μου που κανει την ιδια ισως και καλύτερη δουλειά).
Περναμε τα πορτοκαλια και τα δαμασκηνα απο το μουλτι να γινουν αλοιφη.
Τα ξαναβαζουμε στην κατσαρολα, μαζι με το κρεας και το λαδι και προσθετουμε μισο μπουκαλι ημιγλυκο κρασι.
Τα αφηνουμε να βρασουν ολα μαζι, μεχρι να δεσει η σαλτσα και να μαλακωσει το κρεας.
Σελινόριζα προαιρετικά (δεν είχα αυτή τη φορά αλλά συνήθως βάζω) κομμένη σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 αυγό ή ένα κουτάλι της σούπας corn flour
Χυμός ενός λεμονιού ή και παραπάνω ανάλογα με τα γούστα
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε σε λίγο
ελαιόλαδο το χοιρινό σε μια χύτρα ταχύτητας, προσθέτουμε και το
κρεμμύδι, τα λαχανικά, το αλάτι, το πιπέρι και ζεστό νερό ανάλογα με τη
χύτρα και τα γούστα μας. Η δική μου χύτρα δεν αφήνει πολύ νερό να
εξατμιστεί κατά το βρασμό κι έτσι βάζω νερό τόσο ώστε να μην σκεπαστούν
τα υλικά ώστε να έχουμε και λίγο ζουμάκι στο πιάτο μας, μιάς και είναι
πολύ νόστιμο και σηκώνει πολλές ψωμοβούτες. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει
πάλι ανάλογα με τη χύτρα μας (εγώ το αφήνω 40 περίπου λεπτά), ανοίγουμε
τη χύτρα και ή αυγοκόβουμε ή προσθέτουμε το λεμόνι μέσα στο οποίο
έχουμε ανακατέψει το corn flour για να δέσει ελαφρώς το ζουμάκι. Εγώ
έκανα αυτή τη φορά το πρώτο ενώ συνήθως κάνω το δεύτερο. Και τα δύο
είναι νόστιμα!!! Επίσης να
... Διαβάστε περισσότερα »
1 1/2 κιλό σε 1 κομμάτι μονοκόμματο , χοιρινό από σπάλα η καρέ ή μπούτι χωρίς κόκαλο,
150 γρ. κεφαλοτύρι η κεφαλογραβιέρα κομμένο σε μικρά ζαράκια...
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
2-3 κουταλάκια ου γλυκού πικάντικη μουστάρδα,
ψιλοκομμένες ροδέλες από κόκκινη και πράσινη πιπεριά,
μερικά φετάκια λεπτοκομμένο καρότο
αλάτι, πιπέρι
ρίγανη λίγη για την απέξω πλευρά του ρολού
Αν θέλουμε το κάνουμε στην γάστρα και δεν βάζουμε λαδόκολλα.
Αν θέλουμε να μην το φτιάξουμε στην γάστρα μας, χρειάζεται διπλή
λαδόκολλα και απαραίτητα σπάγκο βαμβακερό για δέσουμε το ρολό και το
δεματάκι της λαδόκολλας.
1 γάστρα ή ένα ταψάκι ανάλογα πως θα το φτιάξουμε..
Εκτέλεση:
Χαράζουμε
κατά μήκος το μπούτι χωρίς να το κόψουμε βαθειά και το πλαταίνουμε, το
ανοίγουμε στα δύο ώστε να μπορεί να τυλιχτεί ρολό 1 1/2 φορά, (αν
θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε 2 ρολάκια).
Το αλατοπιπερώνουμε και ριγανίζουμε ελαφρά από την εξω ή και από την μέσα πλευρά.
Με ένα κουταλάκι το αλείφουμε με μουστάρδα.
Τοποθετούμε
κατόπιν κατά μήκος περίπου στο μέσον ,το σκόρδο και το τυρί τα
ψιλοκομμένα λαχανικά, και το δένουμε προσεκτικά με τον σπάγκο, για να
μην ανοίξει και χυθούν έξω τα υλικά.
5 δαμάσκηνα αποξηραμένα μουλιασμένα 1 ώρα σε κονιάκ
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι-πιπέρι
χυμό απο 1 πορτοκάλι
1/3 κούπας λάδι
Εκτέλεση
Βάζουμε
το κρέας μας σε γάστρα και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ξεφλουδίζουμε
τα ξινόμηλα και τα κόβουμε στα 4 το ίδιο και για το πορτοκάλι. Τα
προσθέτουμε στο κρέας μαζί με τα δαμάσκηνα.
Ανακατεύουμε το μέλι, την μουστάρδα, τον χυμό και το λάδι και περιχύνουμε το κρέας.
Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180 για μια ώρα και μετά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλη μισή ώρα.
Εγώ το συνόδευσα με πουρέ λαχανικών σπέσιαλ (καρότο-πατάτα-κολοκύθι και φιλαδέλφεια) Καλή όρεξη
Σε ένα μπολ βάζουμε
το χυμό με το κρασί και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα βερίκοκα και τα
δαμάσκηνα στη μέση και τα βάζουμε μέσα στο μείγμα χυμού - κρασιού και τα
αφήνουμε όλη τη νύχτα. Βάζουμε το χοιρινό σε σχάρα μέσα σε σκεύος με
καπάκι, το χαράζουμε μπακλαβαδωτά, το αλείφουμε με το γλάσο μελιού και
μπήγουμε στο κέντρο κάθε ρόμβου ένα γαρίφαλο. Στραγγίζουμε τα βερίκοκα
και τα δαμάσκηνα και τη μαρινάδα τη ρίχνουμε μέσα στο σκεύος με το
χοιρινό. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο
150 βαθμούς, για 7-8 ώρες τουλάχιστον (Ανάλογα με το βάρος, αν είναι
γάλακτος θέλει γύρω στις 5 - 6 ώρες. Μισή ώρα πριν το τέλος προσθέτουμε
τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.
Σε ένα μπολ βάζουμε
το χυμό με το κρασί και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα βερίκοκα και τα
δαμάσκηνα στη μέση και τα βάζουμε μέσα στο μείγμα χυμού - κρασιού και τα
αφήνουμε όλη τη νύχτα. Βάζουμε το χοιρινό σε σχάρα μέσα σε σκεύος με
καπάκι, το χαράζουμε μπακλαβαδωτά, το αλείφουμε με το γλάσο μελιού και
μπήγουμε στο κέντρο κάθε ρόμβου ένα γαρίφαλο. Στραγγίζουμε τα βερίκοκα
και τα δαμάσκηνα και τη μαρινάδα τη ρίχνουμε μέσα στο σκεύος με το
χοιρινό. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο
150 βαθμούς, για 7-8 ώρες τουλάχιστον (Ανάλογα με το βάρος, αν είναι
γάλακτος θέλει γύρω στις 5 - 6 ώρες. Μισή ώρα πριν το τέλος προσθέτουμε
τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα.
Αλατίζουμε και πιπερώνουμε καλά το μπούτι και το αφήνουμε έτσι τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο να τραβήξει.
Ανοίγουμε 7 τρυπούλες περιμετρικά και βαθιά και βάζουμε σε κάθε μιά από μία σκελίδα σκόρδο.
Καρφώνουμε πάνω στο μπούτι σε ίσες αποστάσεις και παντού τα γαρυφαλάκια.
Σ
ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το βούτυρο ελαφρά λιωμένο και μ
ένα πινελάκι αλείφουμε το μπούτι καλά όπως το έχουμε τοποθετήσει μέσα
στο ταψί.
Παίρνουμε τις ροδέλες του ανανά και καλύπτουμε όλο το μπούτι με αυτές. (θα σας βοηθήσουν τα γαρυφαλάκια να τις στερεώσετε).
Αδειάζουμε στον πάτο του ταψιού ένα κουτάκι μπύρα και το σιρόπι από τη μία κονσέρβα ανανά.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 1/2 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί, ρίχνουμε ακόμη ένα κουτάκι μπύρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλη 1 1/2 ώρα.
Κατά διαστήματα βρέχουμε το ψητό μας με τη σάλτσα του κι αν χρειαστεί προσθέτουμε χυμό ανανά.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε το μπουτάκι τρυπώντας μ ένα μαχαιράκι για να δούμε αν βγει αίμα από την τρυπούλα
... Διαβάστε περισσότερα »
1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλο κομμένο σε μικρές μερίδες
λίγο ελαιόλαδο
250 γρ. μανιτάρια
3-4 κόκκινες πιπεριές φλωρίνης (βάζο)
3 κρόκοι αυγού
250 γρ. γιαούρτι
2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 φλ. του καφέ κονιάκ
αλατοπιπερο
κάρρυ
Εκτέλεση
Σωτάρουμε το κρέας στο λάδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε
λίγο νερό και αλατοπιπερο και αφήνουμε να βράσει ελέγχοντας το να μην
κολλήσει. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο νεράκι ακόμη.
Οταν βράσει ρίχνουμε τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και φροντίζουμε να μείνει με ελάχιστο ζουμί.
Σε
ένα μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με το γιαούρτι την μουστάρδα και το
κάρυ. Ρίχνουμε λίγο απο το ζουμί του φαγητού και κατόπιν ρίχνουμε το
μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.
Προσέχουμε να μην είναι πολύ καυτό το φαγητό και μας "κόψει" το αυγό.
Πλένουμε
πολύ καλά τα σέλινα και τα κόβουμε στα 3. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα σε
χαμηλή φωτιά χωρίς καθόλου νερό. Μόλις βγάλουν τα υγρά τους και
μαλακώσουν τα σουρώνουμε. Σωτάρουμε σε αρκετό λάδι το κρεμμύδι (φρέκο
και ξερό) και κατόπιν το κρέας. Οταν ροδίσει καλά προσθέτουμε και το
σέλινο. Βάζουμε νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε περίπου 20' στη
χύτρα. Οταν γίνει το φαγητό μας και έχει μείνει με λίγο ζουμάκι χτυπάμε
το ασπράδι του αυγού καλά σε μαρέγκα με βαρύ πιρούνι, κατόπιν
προσθέτουμε τον κρόκο και σύνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος ρίχνουμε το χυμό
των λεμονιών και λίγο ζουμάκι από το φαγητό. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο
φαγητό, κουνάμε την κατσαρόλα μας να πάει παντού και σερβίρουμε αμέσως.
Σωτάρουμε σε 3 κουταλιές ελαιόλαδο τα κρεμύδια και το χοιρινό. Ρίχνουμε
την πάπρικα, τον πολτό και 250 ml περίπου νερό.Μόλις πάρει μια βράση
προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη και λίγο κύμινο και βράζουμε για 10
λεπτά Προσθέτουμε 300γρ ρύζι και 400 ml νερό , βράζουμε σε χαμηλή
φωτιά για 15 λεπτά περίπου και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και
τριμμένη παρμεζάνα.
Σε μια κατσαρόλα
βάζουμε το λάδι να κάψει και βάζουμε το χοιρινό μας ,να το σοτάρουμε απ'
όλες τις πλευρές .Ρίχνουμε το κρεμμύδι , καρότο πιπεριά,να σοταριστούν
και αυτά.Στη συνέχεια το σβήνουμε με το κρασί μας και αφήνουμε να
σιγοβράσει με αυτό για 4-5'λεπτά.Μετά προσθέτουμε νεράκι και όταν είναι
σχεδόν έτοιμο,ρίχνουμε το ροκφόρ και την κρέμα γαλάκτος
1 ½ κιλό χοιρινή σπάλα κομμένη σε μικρά κομμάτια ή 6 μερίδες (ότι προτιμάτε)
1 κιλό πράσα χονδροκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
30 ml ελαιόλαδο
500 ml ξηρό Μοσχάτο Σάμου
2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες και ακαθάριστες
2 φύλλα δάφνης
15 ml ξίδι πολύ καλό
30 ξερά δαμάσκηνα απύρηνα
40 φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αλατίζουμε
καλά το κρέας και σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε
το κρέας για 5 λεπτά ώσπου να ροδίσει ομοιόμορφα.
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και κατόπιν ρίχνουμε τα πράσα και σοτάρουμε για 2 λεπτά, και προσθέτουμε πάλι το κρέας.
Σβήνουμε
με το κρασί , προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, και σκεπάζουμε την
κατσαρόλα . Μαγειρεύουμε για 2 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά, κατά τη
διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε αν χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο
ζεστό νερό, με προσοχή γιατί το φαγητό δε θέλει να έχει πολλά υγρά.
Περίπου 20” πριν το τέλος προσθέτουμε τα δαμάσκηνα.
Ζεσταίνουμε
σε δυνατή φωτιά μπόλικο ελαιόλαδο (να ζεσταθεί καλά) και ρίχνουμε μέσα
τα φυλλαράκια του φασκόμηλου. Αυτά αρχίζουν και τσιτσιρίζουν πολύ
έντονα, μόλις σταματήσει το τσιτσίρισμα (περίπου 1 λεπτό μετά), είναι
έτοιμα, τα βγάζουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
Καθαρίζουμε
τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα και τα κόβουμε 2-3 εκ. ροδέλες χωρίς να
τα σκίσουμε. Χοντροκόβουμε το σέλινο, τα πλένουμε όλα και τα αφήνουμε
στο σουρωτό να στραγγίζουν.
Τσιγαρίζουμε το χοιρινό με το λάδι να ροδίσει απ’ όλες τις μεριές.
Βάζουμε την ντομάτα με τον πελτέ και λίγο νερό και το ψήνουμε 15’-20’ σε μέτρια φωτιά σκεπασμένο.
Όταν το κρέας είναι μισοψημένο, ρίχνουμε τα πράσα, το σέλινο, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε απαλά.
Το σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 15’-20’ σε χαμηλή φωτιά.
Το αλατίζουμε και το αναχουμίζουμε 1-2 φορές ελέγχοντας το νερό να είναι ίσα-ίσα και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε.
Όταν τα πράσα πιρουνίζονται είναι ψημένο. Βάζουμε το λεμόνι να πάρει μια βράση και το τραβάμε από τη φωτιά.
Βάζουμε το χοιρινό να βράσει λίγο. Το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να πάρει βράση γύρω στα 15 λεπτά. Κόβουμε τα πράσα και τα καρότα σε ροδέλες Κατόπιν
το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το πλένουμε καλά για να φύγουν όσα
έβγαλε στο βράσιμο και το κόβουμε σε κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από ένα
σπιρτόκουτο. Βάζουμε λαδάκι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρέας να
τσιγαριστεί ελαφρά, ρίχνουμε και το κρεμμύδι να γυαλίσει λίγο και στη
συνέχεια σβήνουμε με το ουίσκι και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Συμπληρώνουμε νερό τόσο ώστε να σκεπαστεί το φαγητό. Κατόπιν ρίχνουμε τα
καρότα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Τελευταία ρίχνουμε τα πράσα
και το αλατοπίπερο. Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να
μαγειρευτεί όχι σε πολύ δυνατή φωτια. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό με
λίγο ουίσκι. Οταν το φαγητό είναι έτοιμο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1
και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε κανένα πεντάλεπτο ίσα να πάρει
την τελευταία βράση και κατεβάζουμε. Σερβίρουμε με ότι μας αρέσει. Ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
1.
Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό και το σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το
λάδι σε δυνατή φωτιά έτσι ώστε να πάρει χρώμα απ' ολες τις μεριές.
2.
Προσθέτουμε το ζωμό, το σκόρδο, τη δάφνη και το θυμάρι. Χαμηλώνουμε τη
φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1,5 ώρα.
3.
Προσθέτουμε τα πράσα και σιγοβράζουμε για άλλη μισή ώρα. Προσέχουμε
ώστε η κατσαρόλα μας να έχει πάντα υγρά. Αν τα υγρά εξατμιστούν μπορούμε
να προσθέσουμε λίγο νερό.
4. Αφού περάσει η μισή ώρα προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και βράζουμε για άλλα 15' με την κατσαρόλα πάντα κλειστή.
5. Ανακατεύουμε το ξύδι μαζί με το μέλι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
6. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 5' για να σιροπιάσει η σάλτσα μας.
7. Αφαιρούμε το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη και σερβίρουμε.
1/2 κούπα βούτυρο ή ελαιόλαδο (ελαιόλαδο βάζουμε περίπου ¾ της κούπας)
2 λεμόνια
2 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο κορν φλάουρ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα λαχανικά.
Κόβουμε
τα πράσα σε μακριά κομμάτια (5-6 εκ) και μετά τα κόβουμε στην μέση
έτσι ώστε να μην είναι ροδέλες (ή πρώτα στην μέση και μετά σε
κομμάτια).
Κόβουμε τα σέλινα σε 3-4 κομμάτια.
Σε αλατισμένο νερό που βράζει, βάζουμε τα σέλινα να μισοβράσουν (περίπου 10 λεπτά) και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα πράσα να ζεματιστούν για 1-2 λεπτά και τα αφήνουμε και αυτά να στραγγίσουν.
Σε
μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο να κάψουν και
καβουρντίζουμε το κρέας ελαφρά και προσθέτουμε και τα κρεμμύδια
χοντροκομμένα (ελαφρά) να μαραθούν.
Προσθέτουμε 2-3 κούπες νερό
και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει. Χρειάζεται περίπου ¾ της ώρας με
μία ώρα για να είναι σχεδόν έτοιμο και πρέπει να έχει αρκετό ζουμάκι
(αν έχει μείνει χωρίς ζουμί προσθέτουμε περίπου 1 1/2 κούπα νερό
ζεστό).
Ρίχνουμε τα λαχανικά μας, και το αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10-15 λεπτά.
Καθαρίζουμε
το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες. Εχουμε καθαρίσει και κόψει τα πράσα
σε μικρα κομάτια, κόβουμε και το σέλινο σε μεγάλα κομάτια.
Βάζουμε
το λάδι στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και το
σιγαβράζουμε να μαλακώσει λίγο προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται.
Μετά
ρίχνουμε τα πράσα, το σέλινο, τα κρεμυδάκια και βράζουμε το φαγητό μας
μέχρι να μείνει με το λάδι του και να έχουν βράσει τα λαχανικά μας. Στο τέλος ρίχνουμε και το λεμόνι.
Σημείωση: μπορούμε να αυγοκόψουμε το φαγητό μας ή να βάλουμε 1 κουταλιά κόρν-φλάουερ στο χυμό του λεμονιού και να το περιχύσουμε.
Ανοίγουμε μ' ένα μαχαίρι τρύπες στο χοιρινό, βάζουμε το σκόρδο και μετά το αλατοπιπερώνουμε.
Τσιγαρίζουμε το κρέας μόνο με το λάδι, στη συνέχεια προσθέτουμε νερό
και το αφήνουμε να βράσει. Αφού έχει βράσει ρίχνουμε το ζωμό πορτοκαλιού
που έχουμε ανακατέψει με το αλεύρι και μόλις πάρει μια βράση, βγάζουμε
το κρέας και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει. Κόβουμε το κρέας σε λεπτές
φέτες και μετά ρίχνουμε τη σάλτσα. Συνοδεύετε με ρύζι πιλάφι ή πουρέ
πατάτας
Η συνταγη ειναι δικια μου και οσοι δοκιμασαν τους αρεσε. Πιστευω να μείνετε ενθουσιασμένοι.
Πλένω καλά το
κρέας και καθαρίζω τις πατατες. Τα τοποθετώ σε πιατέλα και ρίχνω αλάτι,
πιπέρι, ρίγανη και αλείφω με τη μουστάρδα. Βάζω το κρέας στη γάστρα και
γύρω γύρω τις πατατούλες. Απο πάνω βάζω το τυρί, τις πιπεριές και το
σκόρδο. Τέλος βάζω το λάδι (περίπου μισό ποτήρι) και μισό ποτήρι νερό.
Κλείνω τη γάστρα και αφήνω το φαγητό να ψηθεί σε μέτριο φούρνο για 1,5
ώρα περιπου. Καλή όρεξη!
Πλένουμε καλά
το κρέας μας, το αλατοπιπερώνουμε, το ριγανίζουμε και το τοποθετούμε στο
ταψί. Έπειτα κόβουμε τις πατάτες μας, τις αλατοπιπερώνουμε και τις
τοποθετούμε και αυτές στο ταψί. Παρόμοια κόβουμε σε φέτες τα κυδώνια που
έχουμε προηγουμένως καθαρίσει από τα φλούδια και τα κουκούτσια και τα
βάζουμε και αυτά στο ταψί μας. Και αφού πασπαλίσουμε με την ρίγανη ή το
θρούμπι και ρίξουμε τον χυμό λεμονιού, τα αφήνουμε να ψηθούν για 1,5 ώρα
σε μέτριο φορνο. Προς στο τέλος αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο
δεντρολίβανο.
Την συνταγή την ζήτησε η Λία Π. Να με συγχωρέσετε
αν δεν φαίνεται καλά, αλλά πρώτη φορά δημοσιεύω μια από τις συνταγές
μου. Οι αναλογίες που δίνω είναι επί του κιλού. Εσείς φυσικά θα φτιάξετε
όσο έχετε ανάγκη, όπως και θα τροποποίησετε την αναλογία πατατών και
κυδωνιών. Αν θέλετε π.χ. να υπερισχύει το κυδώνι και όχι η πατάτα, τότε
θα βάλετε λιγότερες πατάτες. Αχ, τόση ώρα που την γράφω, μου τρέχουν τα
σάλια.... Καλή όρεξη!
Σε
μπολ ανακατεύουμε το μέλι, την μουστάρδα την μπύρα, το λάδι, το χυμό
πορτοκαλιού και το αλατοπίπερο. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε το φαγητό
μας να πάει παντού.
Ψήνουμε στο φούρνο μας προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό.
Αυτή
η συνταγή μπορεί να γίνει και με κοτόπουλο ή ακόμα και μόνο με πατάτες.
Οι πατάτες έχουν τέτοια νοστιμιά και γλύκα που δεν περιγράφεται.!!
Μαρινάρουμε για
αρκετές ώρες τις μπουκιές χοιρινού στη μπύρα (συνήθως όλο το βράδυ). Στη
συνέχεια σωτάρουμε το κρέας, το σβήνουμε με τη μπύρα, καπακώνουμε την
κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για περίπου 15’ (μέχρι να αρχίσει να
κάνει φουσκάλες η μπύρα).
Ρίχνουμε το γλάσο και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε για άλλα 10’ περίπου σε μέτρια φωτιά.
Σερβίρουμε με μπύρα και ως συνοδευτικό πατάτες τηγανιτές, πουρέ ή πιλάφι.
2 κουταλιές πελτέ ντομάτα ή μια συσκευασία ψιλοκομμένα ντοματάκια
3 – 4 ξυνόμηλα
Αλάτι πιπέρι
Λάδι
Εκτέλεση
Κόβουμε
το κρέας σε μικρά κομμάτια . Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε λάδι και
προσθέτουμε το κρέας . Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κι αφήνουμε να
τσιγαριστεί ελαφρά σε σιγανή φωτιά.
Σε πυρέξ η σε γιουβέτσι που
σκεπάζει μεταφέρουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα . Στο τηγάνι
προσθέτουμε τα πράσα και τα μανιτάρια και αφήνουμε να μαραθούν λίγο.
Τα αδειάζουμε πάνω από το κρέας και περιχύνουμε με το πελτέ της ντομάτας που έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό ή τα ντοματάκια
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό ίσα να σκεπάζει το κρέας.
Καθαρίζουμε τα μήλα και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο
Κόβουμε τα μήλα σε χοντρές ροδέλες και καλύπτουμε το κρέας .
Ψήνουμε
το φαγητό μας στους 180 βαθμούς για 1 ½ ώρες ή ώσπου να μαλακώσει το
κρέας.(Σκεπάστε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο όσο θα ψήνεται και βγάλτε το
τα τελευταία 10 λεπτά).
Ψιλοκόβουμε στο multi ολα τα υλικα εκτος το μελι και το τσίπουρο. Στην συνεχεία τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μέλι και το τσιπουρο ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν καπως τα υλικά. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα (για την περιγραφή) Με
ενα μαχαίρι, αφαιρούμε από το χοιρινό τη μισή πέτσα και την υπόλοιπη -
κοντα στο κοτσι - την ξεχωρίζουμε από το κρέας (δηλαδή χωρίς να την
αφαιρέσουμε) Αλείφουμε το κρέας με το μείγμα και σκεπάζουμε ξανά με
τη πέτσα. Αλείφουμε και το υπόλοιπο κρέας με το υπόλοιπο μείγμα και
αλατίζουμε. Το τοποθετούμε σε ταψί, βάζουμε μία μεγάλη λαδόκολλα
(τόση ωστε να τυλίγεται), προσθετουμε τα 3 φλυτζάνια ζωμό κρέατος, και
τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση. Τυλίγουμε το κρέας με τη
λαδόκολλα. Το ψήνουμε στους 200 επι 1 ώ
... Διαβάστε περισσότερα »
Μαρινάρουμε 2
κιλά χοιρινό μπούτι σε μαυροδάφνη, χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, λάδι
και πιπέρι και το βάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ.
Την
άλλη μέρα το βάζουμε στο ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη μισή
μαρινάδα στο ταψί λίγο βούτυρο ή λάδι και το ψήνουμε στους 180οC για 1 ½
ώρα ανά κιλό (άρα για 3 ώρες περίπου).
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε από την υπόλοιπη μαρινάδα και το λούζουμε να μην στεγνώσει.
Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με λίγη από τη μαρινάδα προσεκτικά ώστε να μην γίνει πολύ ρευστή.
Γύρω στο μισάωρο πριν ψηθεί το πασαλείβουμε με τη μαρμελάδα και το αφήνουμε να καραμελώσει.
Η
σάλτσα μας θα πρέπει να είναι σχετικά πηχτή. Στην περίπτωση που δεν
έχει πήξει την βγάζουμε από το ταψί και τη δένουμε με κορν φλαουρ.
Κατά
το ψήσιμο αφήνουμε αρχικά το ταψί ξεσκέπαστο μέχρι να αρπάξει, στη
συνέχεια το σκεπάζουμε και τέλος όταν βάλουμε την μαρμελάδα το αφήνουμε
ανοιχτό.
Σοτάρουμε στο
λάδι το χοιρινό με το σκόρδο, σβήνουμε με λευκο κρασί. Το αφήνουμε να
σιγοβράσει λίγο και στην συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές
και τα μανιτάρια. Προσθέτουμε ζεστό νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Λίγο πριν το σβήσουμε προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και μπόλικο πιπέρι.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.