Δώστε μια γεύση αμερικανικής κουζίνας στο πρωινό σας με αυτήν τη συνταγή για αυθεντικά pancakes. Υλικά 60 γραμμάρια αλεύρι 1 πρέζα αλάτι 1 αυγό μεσαίου 175ml γάλα Εκτέλεση 1. Ανακατέψτε το αλεύρι σε ένα μπολ με το αλάτι. 2. Χτυπήστε λίγο το αυγό μαζί με το γάλα και ρίξτε στο μπολ με το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη. 3. Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι με πολύ λίγο λάδι (καλύτερα γρασάρετέ το με ένα νοτισμένο με λάδι πανί) και ρίξτε μια λεπτή στρώση ζύμης. 4. Μαγειρέψτε έως ότου ψηθεί από τη μια πλευρά (θα κατσαρώσουν οι άκρες) και με μια σπάτουλα αναποδογυρίστε την τηγανίτα. 5. Μαγειρέψτε και από την άλλη και βγάλτε τη από το τηγάνι. Βάλτε τη σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίστε με τις υπόλοιπες (αυτή η συνταγή είναι περίπου για 7 pancakes). 6. Σερβίρετε με βούτυρο, μαρμελάδα της αρεσκείας σας, φρέσκα φρούτα, μέλι, σοκολάτα ή δοκιμάστε κάποιον αλμυρό συνδυασμό της αρεσκείας σας.
Αν σας αρέσουν τα αχλάδια θα λατρέψετε αυτή τη συνταγή, καθώς αναδεικνύει την υπέροχη γεύση τους με τον καλύτερο τρόπο. Υλικά 3-4 αχλάδια 80 γραμμάρια βούτυρο 100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη 1 αστεροειδή γλυκάνισο Για τη ζύμη 100 γραμμάρια αλεύρι 1 πρέζα αλάτι 1 αυγό 300ml πλήρες γάλα Εκτέλεση 1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ° C. 2. Πλύνετε, ξεφλουδίστε και κόψτε τα αχλάδια στα τέσσερα αφαιρώντας τον σκληρό πυρήνα τους. 3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέστε τα αχλάδια και τον αστεροειδή γλυκάνισο στο τηγάνι και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 5 περίπου λεπτά, γυρνώντας τα αχλάδια περιστασιακά. 4. Κατεβάστε από τη φωτιά και μεταφέρετε τα αχλάδια και τη σάλτσα τους σε μια ρηχή πυρίμαχη φόρμα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών. 5.Τοποθετήστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ και κάντε του μια τρύπα στη μέση. 6. Χτυπήστε το αυγό ελαφρά με ένα πιρούνι, και προσθέστε το στο μπολ (στην τρύπα που κάνατε) με λίγο από το γάλα. 7. Ανακατεύετε καλά προσθέτοντας και το υπόλοιπο γάλα σταδιακά μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη που να μοιάζει με ενιαία κρέμα. 8. Ρίξτε το μίγμα πάνω από τα αχλάδια και ψήστε στο φούρνο για 25-30 λεπτά έως ότου πάρει ένα χρυσό χρώμα. Σερβίρετε ζεστό.
Ξεφύγετε για λίγο από τις κλασικές κόκκινες και λευκές σάλτσες που κάνετε συνέχεια και δοκιμάστε να φτιάξετε μια ξεχωριστή συνταγή για μακαρόνια, εξίσου εύκολη και γρήγορη με τη σάλτσα ντομάτα, αλλά πολύ πιο νόστιμη. Όλοι χρειαζόμαστε μια αλλαγή που και που, σωστά;
Υλικά 500γρ. μπέικον 1/4κ.γ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς ½ κουτί ριγκατόνι (ή πένες) ½ κούπα κρέμα γάλακτος ½ κούπα τυρί κρέμα ¼ κούπας παρμεζάνα, τριμμένη 2 αυγά 1/4κ.γ. μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση 1. Τσιγαρίστε το μπέικον σε ένα τηγάνι και μόλις είναι έτοιμο πασπαλίστε το με τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Μόλις έχουν πάρει όλα χρώμα, κατεβάστε το από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και κόψτε το σε μικρά κομματάκια. 2. Στο μεταξύ, βράστε τα ριγκατόνι σε αύθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο. 3. Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και το τυρί κρέμα σε ένα τηγάνι, ζεστάνετέ τα μέχρι να λιώσει το τυρί και ανακατέψτε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή σος. Κατεβάστε την από τη φωτιά και προσθέστε την τριμμένη παρμεζάνα, τα αυγά και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά. 4. Σουρώστε τα μακαρόνια, ρίξτε τα ξανά μέσα στην κατσαρόλα και προσθέστε αμέσως την λευκή σος ανακατεύοντας καλά (τα καυτά μακαρόνια θα μαγειρέψουν τα αυγά). 5. Μόλις είστε ικανοποιημένοι με το ανακάτεμα, σερβίρετε.
Φτιάξτε τα δικά σας, σπιτικά, τραγανά μπισκότα με τα πιο αγνά υλικά και την πιο αρωματική γεύση, μέσα σε λίγα λεπτά και με απλές κινήσεις, και κεράστε φίλους και γνωστούς αποδεικνύοντας πως και οι τεμπέλες είναι χρυσοχέρες όταν θέλουν. Κρατήστε όμως μερικά και για εσάς γιατί μόλις φάτε ένα δύσκολα θα σταματήσετε.
Υλικά 1 κούπα καρυδόψιχα τριμμένη 1 1/2 κούπα ζάχαρη 3 κούπες ελαιόλαδο 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι 1/2 κούπα μπράντι 1κ.γ. κανέλα και γαρίφαλο σε σκόνη 1κ.γ. baking powder 1κ.σ. σόδα περίπου 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση 1. Ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και στο τέλος προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. 2. Ανοίξτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και κόψτε τα μπισκότα σας σε διάφορα σχέδια, χρησιμοποιώντας εργαλείο (κουπ πατ) ή απλά ένα ποτήρι. 3. Απλώστε τα σε ταψί στο οποίο θα έχετε στρώσει λαδόκολλα και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C μέχρι να χρυσίσουν.
Μέρα που είναι σήμερα, είπαμε να βάλουμε και τις τεμπέλες στο γιορτινό κλίμα και να σας προτείνουμε μια συνταγή για ένα υπέροχο επιδόρπιο που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο δείπνο του Αγίου Βαλεντίνου και θα γλυκάνει τον καλό σας. Το γεγονός βέβαια πως φτιάχνεται μέσα σε 20 λεπτά δεν χρειάζεται να το μάθει ποτέ.
Υλικά 200γρ. τυρί ρικότα 65γρ. ζάχαρη άχνη και λίγη ακόμα για το σερβίρισμα 100γρ. μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη 8 φράουλες, κομμένες στη μέση ξύσμα από μισό λεμόνι 115γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2κ.σ. άχνη ζάχαρη 2 αυγά 300γρ. γάλα 25γρ. βούτυρο, λιωμένο
Εκτέλεση 1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη ρικότα, τη ζάχαρη άχνη, τη μαύρη σοκολάτα, τις φράουλες και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. 2. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και τις 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη, έπειτα προσθέστε τα αυγά, το γάλα και το βούτυρο. Χτυπήστε τα καλά μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. 3. Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξτε μέσα μια κουτάλα από το μείγμα. Κουνήστε το τηγάνι για να απλωθεί παντού και ψήστε το για 1-2 λεπτά μέχρι να χρυσίσει. Αναποδογυρίστε το και ψήστε και την άλλη πλευρά για 1-2 λεπτά μέχρι να χρυσίσει και αυτή. Βάλτε τη ζύμη σε ένα πιάτο και συνεχίστε με το υπόλοιπο μείγμα μέχρι να τελειώσει. 4.
... Διαβάστε περισσότερα »
Κλασικό συνοδευτικό πιάτο για τραπέζι, φουσκωτό, λαχταριστό και με εξασφαλισμένη επιτυχία σε όλους τους καλεσμένους. Τέσσερα τυριά, γιαούρτι, ψωμάκι και αχνιστές μυρωδιές, συνθέτουν το καλύτερο γεύμα για τραπέζια με φίλους και συγγενείς, ενώ μπορείτε να το φτιάξετε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, με απλά υλικά και κανέναν απολύτως κόπο.
Υλικά 10 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα 1φλ. παρμεζάνα τριμμένη 1 1/2φλ.κεφαλογραβιέρα τριμμένη 1 1/2φλ. έμενταλ τριμμένο 1φλ. ρεγκάτο τριμμένο 3 μεγάλα αυγά 1φλ. γάλα 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 200ml. κρέμα γάλακτος 1/2κ.γ. μοσχοκάρυδο αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση 1. Αλείφετε ένα πυρέξ με βούτυρο, κόβετε το ψωμί σε κύβους και στρώνετε τη μισή ποσότητα στο πυρέξ. 2. Βάζετε όλα τα τυριά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε. 3. Απλώνετε λίγο τυρί πάνω από το ψωμί, στρώνετε πάλι με ψωμί, απλώνετε ξανά τυρί και συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και η τελευταία στρώση να είναι τυρί. 4. Χτυπάτε τα αυγά στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το γάλα, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζετε να ανακατεύετε για λίγο ακόμα. 5. Περιχύνετε το μείγμα στο σουγλέ, το σκεπάζετε με ζελατίνα και το αφήνετε να σταθεί για 1 ώρα. 6. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους
... Διαβάστε περισσότερα »
Επιτέλους μπορούμε να φάμε πατάτες με τη γεύση της τηγανιτής, αλλά με τις θερμίδες της ψητής!
Τι χρειαζόμαστε:
Πατάτες
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Αλάτι
Κίτρινο τυρί
Πως το κάνουμε:
Κόβουμε τις πατάτες όπως θα τις κόβαμε για τηγάνι.
Τίς βάζουμε σε ένα ταψί αντικολητικό.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη.
Ανακατεύουμε με τα χέρια καλά.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180-200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Όταν τις βγάλουμε, ρίχνουμε το τριμένο τυρί.
ίγα μυστικά ακόμα
Φάτε τις ζεστές. Είναι τέλειες και δεν παχαίνουν.....
Μια μέτρια πατάτα(250γρ.) καθαρισμένη έχει 200 θερμίδες! Είναι πάνω κάτω 20 μπαστουνάκια!Αν σε 10 τέτοιες πατάτες βάλουμε 4 κουταλιές λάδι που είναι αρκετές νομίζω για να γίνει η ποιό πάνω συνταγή, έχουμε 2500 θερμίδες απο τις πατάτες και 600 θερμίδες απο το λάδι, σύνολο 3100, οπότε οι πατάτες αυτές έχουν 310 θερμίδες τα 20 μπαστουνάκια! Οι κανονικές τηγανιτές πατάτες έχουν 430 τα 20 μπαστουνάκια! Και μιλάμε με χωρίς τυρί φυσικα!!
Τα συμπεράσματα δικά σας για το αν παχαίνουν ή οχι!!...
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κοβουμε σε ροδέλες όπως για τον μουσακά.
Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις περιχύνουμε με το εβαπορέ γάλα.
Γεμίζουμε το κουτί του εβαπορέ με νερο και το προσθέτουμε και αυτο. Αλατοπιπερώνουμε .
Πριν τις βάλουμε στον φούρνο ριχνουμε κομματάκια βούτυρο (αναλόγως πόσο λιπαρές τις θέλουμε)
Τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις παρακολουθούμε
Μόλις τσιμπιούνται βγάζουμε το αλουμινοχαρτο για να πάρουν λιγο χρώμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο φούρνος θα πρέπει να μην ειναι πολύ δυνατός για να μην αρπάξουνε οι πατατούλες. Είναι πολύ ωραίο συνοδευτικό για κρέατα αντί να φτιάξεται τις κλασσικές λεμονάτες πατάτες. Καλή επιτυχία
200 γρ. φυτική μαργαρίνη ή 100 γρ. φυτική μαργαρίνη και 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
1 λίτρο γάλα
1 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά ή 5 μικρά
2 βανίλιες
ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε το ταψί της κουζίνας και στρώνουμε τα φύλλα. Ανά δύο φύλλα ρίχνουμε κομμάτια βούτυρου.
Όταν τελειώσουν τα φύλλα, κτυπάμε μέσα σε ένα βαθύ μπολ τη ζάχαρη με τα αυγά, ρίχνουμε τις βανίλιες και σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
200 γρ. ψημένα και αλεσμένα (σε σκόνη) αμύγδαλα ή φουντούκια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ.κρέμα γάλακτος
1/4 λίτρου φρέσκο γάλα πλήρες
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ ή 2 κάψουλες βανίλιας
Εκτέλεση:
Βάζουμε λίγο βούτυρο στη βαφλιέρα, κλείνουμε και ζεσταίνουμε.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με τον αυγοδάρτη (ή στο μίξερ )το βούτυρο με τα αμύγδαλα ή με τα φουντούκια, το αλεύρι, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αλάτι και τη σκόνη κάρυ ή τις βανίλιες.
Εύκολη και δροσιστική μπορείτε να τη φάτε με κρέατα και διάφορα είδη ψωμιού χωρίς να έχετε το φόβο ότι θα μυρίζει το στόμα σας λες και έχετε φάει τζατζίκι.
Μια εύκολη, δροσερή σαλάτα με απίθανο dressing που στέκεται άνετα σε οποιοδήποτε τραπέζι ετοιμάσετε για αυτή την special day. Υλικά 1 κόκκινο λάχανο 1 λόλα κόκκινη 5 ντοματίνια 1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες μαριναρισμένες σε κόκκινο γλυκό κρασί 100 γραμ, baby γαρίδες βρασμένες Πετιμέζι σιρόπι Αλάτι Πιπέρι Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση 1. Πλένουμε όλα τα λαχανικά καλά και τα κόβουμε. 2. Τα βάζουμε σε γυάλινη σαλατιέρα και ρίχνουμε από πάνω τις σταφίδες και τις γαρίδες. 3. Στο τέλος ρίχνουμε το dressing ανακατεύοντας το ελαιόλαδο, το πετιμέζι και το αλάτι.
Το γευστικά αδιάφορο μπρόκολο μεταμορφώνεται με μια εύκολη, ελαφριά σος γιαουρτιού
Υλικά 1 μπρόκολο χωρισμένο σε μπουκετάκια 1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη (χωρίς τη φύτρα) 1 τσίλι πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη 1/2 φλιτζ. γιαούρτι ελαφρύ Λίγη σκόνη μουστάρδας Αλάτι
Εκτέλεση 1. Βράζετε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει, αλλά προσέχοντας να μην χάσει το ζωηρό χρώμα του. Το σουρώνετε και το βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. 2. Ανακατεύετε το γιαούρτι με το σκόρδο, την τσίλι πιπεριά, την μουστάρδα και το αλάτι. 3. Απλώνετε τη σος πάνω από το μπρόκολο και το σερβίρετε χλιαρό.
Ξεχάστε ό,τι ξέρετε για το σουβλάκι και δοκιμάστε αυτή τη λαχταριστή συνταγή.
Υλικά Για το φαλάφελ: 1/2 κούπα ρεβίθια που έχετε μουλιάσει στο νερό από το προηγούμενο βράδυ και έχετε στραγγίξει σε μία πετσέτα 1 κουταλιά σπόρους κύμινου 1/2 κουταλιά κόλιαντρο σε σκόνη 1/2 κουταλιά κόκκινο καυτερό πιπέρι 1/2 κουταλιά ψιλοκομμένο σκόρδο 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 κουταλιές χυμός φρέσκου λεμονιού 3 κουταλιές αλεύρι ή φρυγανιά θρυμματισμένη Λίγα φύλλα φρέσκου κόλιαντρου ψιλοκομμένα
Για τη σος γιαουρτιού: 1/2 κούπα στραγγιστού γιαουρτιού 1 κουταλιά λεμόνι 1/2 κουταλιά ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη Αλατοπίπερο
Εκτέλεση 1. Στραγγίζετε τα ρεβίθια όσο καλύτερα μπορείτε σε πετσέτες για να τραβήξετε την υγρασία. 2. Ρίχνετε όλα τα υλικά (για το φαλάφελ) μαζί στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές σφιχτό μείγμα. Αν χρειαστεί ρίξετε περισσότερο αλεύρι ή φρυγανιά. 3. Πλάθετε σε μεγάλα, πλακουτσωτά κεφτεδάκια και τηγανίζετε σε ελαιόλαδο ή τα ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20 λεπτά. 4. Ενώνετε όλα τα υλικά (για τη σος) σε ένα μπολ και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι. 5. Παίρνετε πίτες ολικής άλεσης και φτιάχνετε τα σουβλάκια σας.
Μια υπέροχη τάρτα, με κρεμώδη υφή και πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, που θα εντυπωσιάσει τους πάντες και θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σας πιάτα. Θα σας πάρει κάμποση ώρα, αλλά το αποτέλεσμα το αξίζει και με το παραπάνω.
Για τη ζύμη 75γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 175γρ. αλεύρι ολικής άλεσης 125γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά 75γρ. βούτυρο κρύο, σε κυβάκια 1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση 1. Βάζετε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώνετε καλά με τα χέρια μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα, τουλάχιστον. 2. Στο μεταξύ, φτιάχνετε τη γέμιση. Χτυπάτε στο μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα, την κρέμα γάλακτος και τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. 3. Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε σιγά-σιγά το καλαμποκάλευρο. Μόλις ενσωματωθεί στο μείγμα, προσθέτετε τη φέτα, μετά τη μοτσαρέλα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. 4. Λαδώνετε καλά και αλευρώνετε μια ταρτιέρα ή ένα πυρέξ. 5. Βγάζετε
... Διαβάστε περισσότερα »
Εκτέλεση 1. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο στο κρασί με το μπέικον. 2. Βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε. 3. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά. 4. Παίρνουμε ένα τηγάνι βαθύ και σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το κοτόπουλο αφού το στεγνώσουμε μαζί με το μπέικον. 5. Ρίχνουμε και την πιπεριά να μαλακώσει και σβήνουμε με το κρασί αφού το ανακατέψουμε με την κέτσαπ. 6. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί ρίχνουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. 7. Ανακατεύουμε και τα μακαρόνια και σερβίρουμε ζεστά αχνιστά με τα κόκκινα πιπέρια και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο με μαϊντανό.
Βάζετε τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό που να τις καλύπτει, προσθέτετε το καρότο και το σέλερι και περιμένετε να ξεκινήσουν να βράζουν. Τότε ρίχνετε το μπέικον ολοκληρο, το σκόρδο και το κρεμμύδι, χαμηλώνετε τη φωτιά, κλείνετε με το καπάκι και τις αφήνετε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν (τουλάχιστον μία ώρα). Όταν είναι έτοιμες, βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πετάτε τα λαχανικά και κόβετε το μπέικον σε καρεδάκια, τα οποία θα ρίξετε μέσα στην κατσαρόλα. Αλατίστε και σερβίρετε με μια κουταλιά της σούπας στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά).
Το γλυκό αυτό προσφέρεται στους μηλέικους γάμους. Στη Μήλο υπάγονται οι νησίδες Ακράθιο, οι Ανάνες, η Αντιμηλος (Ερημόμηλος), οι Ακραδιές, το Παξιμάδι, το Πηλονήσι και το Πρασονήσι. Ασχετο! Υλικά 1 κιλό κόκκινο κολοκύθι (για γλυκό) ½ κιλό ζάχαρη ½ κιλό μηλέικο* μέλι αμύγδαλα μπαστουνια κανέλας *καλά μας κάνουν και τ' αλλα! Εκτέλεση Κόβουμε το κολοκύθι σε "κυδωνάτο" σχήμα Το βράζουμε με όλα τα υλικά (εκτός από τα αμύγδαλα που τα ρίχνουμε στο τέλος) μέχρι να δέσει. Όταν κρυώσει, το κλείνουμε σε γυάλινα βάζα τοτε προσθέτουμε τα μπαστούνια κανέλλας.
Υλικά 1 κιλό σταφύλια φράουλα (καθαρό βάρος χωρίς κοτσάνια) 600 γρ ζάχαρη Βανίλια , χυμό λεμονιού Διαδικασία Πλένουμε καλά τις ρώγες του σταφυλιού και αφαιρούμε προσεκτικά, χωρίς να τραυματίσουμε τα φρούτα, τα κουκούτσια με μια φουρκέτα. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο αραδιάζουμε τις ρώγες εναλλάξ με τη ζάχαρη και αφήνουμε για 5-6 ώρες. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά κουνώντας την κατσαρόλα. Μετά 10 λεπτά βράσιμο αφήνουμε να σταθεί για 12 ώρες και ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Λίγο πριν τελειώσει το δέσιμο προσθέτουμε τη βανίλια και το χυμό μισού λεμονιού. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε το γλυκό κουνώντας την κατσαρόλα για τα επόμενα 20 λεπτά. Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.
φωτογραφία από το μέλος : Mary Η συνταγή αυτή είναι της Βέφας πολύ καλή και πολλές φορές δοκιμασμένη. Βέβαια τώρα δεν είναι η εποχή που μπορείτε να βρείτε τέτοια λεμόνια αλλά μιά και δεν έχουμε τέτοια συνταγούλα τη βάζω να υπάρχει. Υλικά 2 κιλά χοντρόφλουδα λεμόνια 2 κιλά ζάχαρη 5 κούπες νερό 2 κουταλιές χυμό λεμονιού 1/2 κούπα γλυκόζη Εκτέλεση Ξύνουμε τα λεμόνια μας εξωτερικά πολύ ελαφρά στο λεπτό μέρος του τρίφτη. Αφαιρούμε ένα μικρό καπάκι από πάνω και ένα μικρό καπάκι από κάτω. Χαράζουμε τη φλούδα κάθετα σε 4 - 6 φέτες ανάλογα με το μέγεθος των λεμονιών και τις αφαιρούμε προσεκτικά να μη μας σπάσουν. Τυλίγουμε σε ρολά και τις περνάμε σε βαμβακερή κλωστή σαν κομπολόι με τη βοήθεια μιας χοντρής βελόνας. Βάζουμε τις φλούδες μέσα σε νερό και τις αφήνουμε για 24 ώρες να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα μας προσθέτουμε το νερό και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τις κλωστές, προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι και να κάνει κόμπο. Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό όπως είναι ως την επόμενη μέρα. Αν το σιρόπι έχει αραιώσει ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει και πάλι. Τότε προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού, να πάρει μιά βράση και το γλυκάκι μας είνα
... Διαβάστε περισσότερα »
Συνταγή της μαμάς μπελαλίδικο αλλά πολύ νόστιμο γλυκό του κουταλιού Υλικά: 1 και ¼ κιλό νεραντζάκια μεγέθους όσο ένα καρύδι 1 και ½ κιλό ζάχαρη Μισό φλιτζάνι του τσαγιού γλυκόζη ή χυμό από 2 λεμόνια(η μαμά τα βάζει και τα δυο γιαιτ το λεμόνι σκοτώνει και τα μικρόβια σε περίπτωση που πιάσει το γλυκό με τον καιρό μούχλα) 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό. Εκτέλεση: Τρυπάμε με ένα αιχμηρό και στρογγυλό αντικείμενο(σαν κατσαβιδι0 τα νεραντζάκια από πάνω μέχρι κάτω στο κέντρο τους να ανοίξει τρύπα και να φύγουν τα κουκούτσια τους. Μετά τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό να ξεπικρίσουν για 24 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό. Την άλλη μέρα τα βράζουμε τόσο ώστε να μαλακώσουν καλά τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα αφήνουμε για 2-3 μέρες ώστε να ξεπικρίσουν εντελώς αλλάζοντας το νερό κάθε 3-4 ώρες. Μετά βράζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη της συνταγής για 5 λεπτά και αφού έχουμε στεγνώσει καλά τα νεραντζάκια μας τα ρίχνουμε μέσα και τα βράζουμε για 5-7 λεπτα. Μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα να ρουφήξουν σιρόπι για μια μέρα κουνώντας που και που την κατσαρόλα. Την άλλη μέρα ξανά το ίδιο τα βράζουμε για 5-7 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Την τρίτη πια μέρα βράζουμε το γλυκό κανονικα και δένουμε με τη γλυκόζη και το χυμό του λεμονιού. Καλή επιτυχία
Προέλευση: http://www.greekmasa.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=760&Itemid=49#ixz
... Διαβάστε περισσότερα »
Υλικά: 300 γρ. ζάχαρη 250 γρ. πράσινες ελιές Χαλκιδικής χωρίς τα κουκούτσια 200 γρ. νερό ξύσμα από 1 λεμόνι χυμός από 1 λεμόνι 2-3 τμχ κάρδαμο Εκτέλεση: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις ελιές και τις ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και το κάρδαμο. Βράζουμε το γλυκό έως ότου δέσει.
Τετάρτη, 18/07/07 Υλικά: 1300 γραμ. ντοματάκια 1300 γραμ. ζάχαρη 1 φλιτζάνι νερό 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού λίγη μαστίχα ανάλογα φουντούκια Εκτέλεση: Διαλέγουμε ντοματάκια μικρά χωρίς σπόρους κατάλληλα για, γλυκό. Τα ζεματάμε σε βραστό νερό (τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει επί 1 λεπτό), τα στραγγίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε.Αραδιάζουμε τα ντοματάκια σε πιατέλα κατά σειρές και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη.Τα αφήνουμε να μείνουν έτσι επί 24 ώρες. Τότε μαζεύουμε το νερό, που άφησαν τα ντοματάκια και βρέχουμε μ` αυτό τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ακόμη ένα φλιτζάνι νερό και βράζουμε επί 15 λεπτά.Μπήγουμε σε κάθε ντοματάκι ένα φουντούκι ξεφλουδισμένο και τα ρίχνουμε στο σιρόπι να βράσουν 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να μείνει μέχρι την επομένη. Ξαναβάζουμε στη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε να δέσει το γλυκό καλά. Ρίχνουμε και τη μαστίχα, αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε στα βάζα. Σημείωση: Η ζάχαρη που θα πασπαλίσουμε τα ντοματάκια, δεν θα είναι από τα 1300 γραμ., που υπολογίζεται ξεχωριστά. Η συνταγή δεν έχει δοκιμαστεί από εμένα. Την κάνει όμως μια φίλη με εξαιρετική επιτυχία.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 12649 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν
... Διαβάστε περισσότερα »
Η συνταγή ειναι του Στέλιου Παρλιάρου απο την εκπομπη ''Γλυκες αλχημείες''. Υλικά 18 μεγάλα ντοματίνια 400 γρ. ζάχαρη 1 λίτρο νερό ½ κουτ. του γλυκού μαύροι και πράσινοι κόκκοι πιπεριού 1-2 τεμ. αστεροειδούς γλυκάνιου (ανίς) Εκτέλεση Σε βραστό νερό ρίχνουμε τα ντοματίνια για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε, τα ρίχνουμε σε νερό με πάγο και τα ξεφλουδίζουμε. Αδειάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τα μυρωδικά σε μία κατσαρόλα και τα τοποθετούμε στη φωτιά. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το σιρόπι να πιει το μισό νερό του. Ρίχνουμε τα ντοματίνια και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο.
Έδωσα στο φόρουμ τις προάλλες την συνταγή για γλυκό φραουλα. Την βάζω και εδώ για να μπορεί να την βρεί όποιος την ψάχνει. Η συνταγή αυτή εδώθει στο hungry απο την Σταυρούλα Μ. στις 13/06/06. Είναι η καλύτερη εκδοχή φραουλογλυκού που έχω δοκιμάσει. Η φωτογραφία είναι απο το γλυκό που έφτιαξα πέρυσι και είναι σαν να το έχω φτιάξει τώρα και το χρώμα του και το άρωμά του. Το απολαμβάνουμε σαν γλυκό του κουταλιού ή πάνω απο παγωτά - κείκ κλπ. (φαντασία να εχεις !!!!) Υλικά 1 κιλό φράουλες σφιχτές, καθαρισμένες και ολόκληρες 1 κιλό ζάχαρη 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό (και πολύ είναι) 1 κουταλιά χυμό λεμονιού λίγο οινόπνευμα ποτοποιϊας (απο το S/M) Εκτέλεση Ραντίζουμε τις φράουλες με το οινόπνευμα ή τις βουτάμε σε ένα μπωλάκι που έχουμε βάλει οινόπνευμα,κατόπιν τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη σε στρώσεις (φράουλες-ζάχαρη-φράουλες –ζάχαρη κλπ). Ραντίζουμε με το νερό και τις αφήνουμε 5-6 ώρες να βγάλουν τα ζουμιά τους. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά. Μόλις πάρει μία βράση το κατεβάζουμε αμέσως. Τ’αφήνουμε 12 ώρες και τότε το βάζουμε να βράσει περίπου για 5-6 λεπτά. (θα χρειασθεί να ξαφρίσουμε), προς το τέλος ρίνουμε τον χύμο του λεμονιού. Εαν μετά τα 5-6 λεπτά το σιρόπι δεν σας έχει δέσει καλά πρέπει να βγάλουμε τις φράουλες με τρυπητή κουτάλα και να συνεχίσουμε το δέσιμο του σιροπιού. Μπορεί να είναι χρονοβόρο αλλά δεν είναι καθόλου κουραστικό.Το δε αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Διατηρείται σε βάζ
... Διαβάστε περισσότερα »
Υλικα 1 κλο φραουλες 1 κιλο ζαχαρη 1/2 φλυτζανι γλυκοζη 1 φλυτζανι νερο 1/2 φλυτζανι χυμο λεμονι Εκτελεση Πλενουμε και καθαριζουμε τις φραουλες και τις στραγγιζουμε καλα τις απλωνουμε σε ενα πυρεξ η ενα φαρδυ μπωλ και τις ραντιζουμε με το χυμο του λεμονιου Τις αφηνουμε να σταθουν στο λεμονι 2-3 ωρες κατοπιν σε μια φαρδια κατσαρολα βαζουμε το νερο και τη ζαχαρη και μολις παρει βραση και λιωσει η ζαχαρη ριχνουμε τις φραουλες τις αφηνουμε να βρασουν ακριβως 5 λεπτα ουτε λεπτο παραπανω και αν βγαζουν αφρο τις ξαφριζουμε μολις περασουν τα 5 λεπτα κατεβαζουμε απο τη φωτια και βγαζουμε τις φραουλες με τρυπητη κουταλα και τις αφηνουμε στην ακρη βαζουμε ξανα την κατσαρολα στη φωτια και βραζουμε το σιροπι να δεσει καλα αφου δεσει το σιροπι ριχνουμε παλι τις φραουλες και τη γλυκοζη και βραζουμε 2-3 λεπτα ακομα κατοπιν κατεβαζουμε απο τη φωτια και αφηνουμε το γλυκο οπως ειναι μεσα στην κατσαρολα μεχρι την αλλη μερα να φουσκωσουν οι φραουλες το φυλαμε σε αποστιρωμενα βαζα. Καλή επιτυχία!
Ένα γλυκό κουταλιού που φτιάχνω πολύ συχνά γιατί α)είναι πεντανόστιμο (το άρωμα της μαστίχας είναι ανεπανάληπτο με την φράουλα), β)είναι πανεύκολο, γ)σερβίρεται μόνο του, ή με γιαούρτι ή με παγωτό και είναι άκρως εντυπωσιακό. Σας παραθέτω την συνταγή όπως την είχα βρει στο ημερολόγιο της Ευης Βουτσινά για το 2004, με την διαφορά ότι εγώ βάζω την μισή ζάχαρη από αυτή που λέει η συνταγή. Υλικά 1 κιλό ζάχαρη 1 κιλό φράουλες 3 ποτήρια νερό 1/2 κουτ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα 2 κουτ.σούπας χυμός λεμονιού Εκτέλεση Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρις ότου δέσει σχεδόν το σιρόπι. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες (δεν τις κόβουμε) και τις ρίχνουμε στο σιρόπι που βράζει μαζί με την μαστίχα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10' ακόμα. Ρίχνουμε το λεμόνι και το αφήνουμε να βράσει ακόμα 1'. Το αφήνουμε να κρυώσει, το βάζουμε σε βαζάκι και το διατηρούμε στο ψυγείο. Η επιτυχία ειναι σίγουρη. Σημείωση: Οι φράουλες πρέπει να μπουν στην κατσαρόλα όταν το σιρόπι είναι σχεδόν έτοιμο.
Στην συνταγή αυτή δεν δίνονται ποσότητες στα υλικά γιατί εξαρτάται από τα κυδώνια που θα χρησιμοποιήσουμε. Υλικά Κυδώνια Ζάχαρη άρωμα (βανίλια, αρμαρόριζα κ.λπ.) Εκτέλεση Καθαρίζουμε τα κυδώνια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια πολύ μεγάλη κατσαρόλα και την γεμίζουμε με νερό. Βάζουμε τα κυδώνια να βράσουν για τουλάχιστον 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά. Το υγρό θα πρέπει μετά το βράσιμο να φτάνει στο μέσο της κατσαρόλας. Αν δούμε ότι έχει λιγοστέψει πολύ κατά τη διάρκεια του βρασίματος συμπληρώνουμε λίγο ακόμα. Αφαιρούμε τα κυδώνια από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζωμό σε τουλουπάνι. Δεν πρέπει να υπάρχει ίχνος από τα κυδώνια. Μετράμε το ζωμό με ποτήρια και προσθέτουμε άλλα τόσα ποτήρια ζάχαρη. Αν δλδ βγει 5 ποτήρια ζωμός βάζουμε και 5 ποτήρια ζάχαρη. Προσθέτουμε το άρωμα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε το υγρό να δέσει. Θα πάρει τουλάχιστον 1 με 1 1/2 ώρα. Μεταφέρουμε το γλυκό σε πιατέλα ή σε βάζα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Το πραούστι ή πραουστί ή πράουστο είναι ένας ενδιάμεσος καρπός δένδρου, ένα τοπικό κίτρινο-πράσινο τοπικό φρούτο μεταξύ δαμάσκηνου κι αγριοκορόμηλου. Είναι διασταύρωση άγριου δαμάσκηνου και αβράμηλου (κορόμηλου). Το λένε έτσι επειδή εμφανίζεται κι ωριμάζει «προ Αυγούστου». Το πραούστι είναι το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού της Σαμοθράκης. Φύεται στη Σαμοθράκη και μόνο εκεί. Και ιδού πώς το φτιάχνουν γλυκό του κουταλιού: Το ξεφλουδίζουν, του βγάζουν τα κουκούτσια και το βάζουν στον ασβέστη, για 30΄ περίπου. Έπειτα το ξεπλένουν και το βράζουν. Για ένα κιλό πραούστι απαιτείται κάτι λιγότερο από ένα κιλό ζάχαρη.
ΥΛΙΚΑ 4 περγαμόντα (τα μεγάλα με την ανώμαλη επιφάνεια) 3 κουταλιές χυμό λεμονιού 3 κουταλιές γλυκόζη (για να μη ζαχαρώσει το γλυκό) 2 κιλά ζάχαρη 5 κούπες (250 γρ.) νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβω στα 4 το περγαμόντο, αφού τρίψω στη ξύστρα πολύ καλά όλη την επιφάνειά του (να φύγει η κίτρινη φλούδα). Πετάω το εσωτερικό και το κάθε τέταρτο από τη φλούδα το κόβω σε 4 ή 5 κομμάτια.Τα βάζω σε μια βαθιά κατσαρόλα και τα σκεπάζω με νερό (ένα πιάτο θα κρατήσει τα κομ-μάτια του φρούτου βυθισμένα μέσα στο νερό).Ύστερα από 2 ώρες αλλάζω το νερό και το αφήνω 24 ώρες. Την επόμενη μέρα βάζω τη κατσαρόλα στη φωτιά (χωρίς να αλλάξω το νερό για να μη χάσει το άρωμά του το γλυκό) μέχρι να μαλακώσει, περίπου για μισή ώρα αφού αρχίζει να χοχλάζει. Μετά στραγγίζω τις φλούδες (μαζεύοντας το υγρό σε μια βαθιά κατσαρόλα), τις ζουλάω με το χέρι μου μια-μια για να φύγουν τα υγρά, το μετράω και βάζω κάθε 5 κούπες νερό 2 κιλά ζάχαρι (αν το υγρό είναι περισσότερο προσθέτω κι άλλη ζάχαρι).Αφού βράσει το σιρόπι 10 λεπτά προσθέτω και τα κομμάτια του περγαμόντου και συνεχίζω το δέσιμο του γλυκού για ακόμα 15 λεπτά. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω το γλυκό για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα συνεχίζω το δέσιμο, αφού προσθέσω τη γλυκόζη και το χυμό του λεμονιού. Όταν δέσει καλά το σιρόπι τοποθετώ το γλυκό (ζεστό) σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα, τ̉ αναποδογυρίζω μέχρι να κρυώσουν, (έτσι γίνεται κονσερβοποίηση) και το γλυκό είναι έτοιμο
Υλικά 1 κιλό φλούδες κίτρου 1 κιλό ζάχαρη 1 ½ ποτήρι νερό Χυμό μισού λεμονιού Διαδικασία Ξύνουμε ελαφρά τα κίτρα τα ξεπλένουμε καλά και αφαιρούμε τις φλούδες τους με κοφτερό μυτερό μαχαίρι. Κόβουμε τις φλούδες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για δύο ακόμη φορές.
Στραγγίζουμε και απλώνουμε τις φλούδες πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν για 2 έως 3 ώρες . Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 5-10 λεπτά. Προσθέτουμετις φλούδες και συνεχίζουμε το βρασμό για 5 λεπτά . Αφήνουμε για 24 ώρες και ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και μοιράζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα.
Υλικά 1 κιλό δαμάσκηνα αγουρωπά ( μπορείτε να δοκιμάσετε και με λευκά δαμάσκηνα) 1 κιλό ζάχαρη Αμύγδαλα Ασβεστόνερο Χυμό από ένα λεμόνι Διαδικασία Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε το κουκούτσι τους με ένα μεγάλο καρφί. Καθαρίζουμε τη φλούδα τους προσεκτικά με ένα μη πριονωτό μαχαιράκι ή με το εργαλείο καθαρισμού πατάτας. Διαλύουμε σε μια λεκάνη μια κουταλιά ασβέστη με 1 λίτρο νερό και τοποθετούμε μέσα τα δαμάσκηνα για μια ώρα. (περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή τη διαδικασία μπορείτε να δείτε στο βίντεο στη συνταγή μου γλυκό βερίκοκο είναι ακριβώς η ίδια). Ξεπλένουμε τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μια πετσέτα. Βάζουμε ένα αμύγδαλο μέσα σε κάθε δαμάσκηνο. Σε μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε τη ζάχαρη εναλλάξ με τα δαμάσκηνα και αφήνουμε για 12 ώρες. Βράζουμε το γλυκό αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Αφαιρούμε τα δαμάσκηνα από την κατσαρόλα και δένουμε το σιρόπι, (περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο Δέσιμο σιροπιού). Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ξαναβάζουμε μέσα τα δαμάσκηνα. Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα. Το στάδιο με τον ασβέστη είναι προαιρετικό.
20 φιρίκια ολόκληρα, καθαρισμένα 1 κιλό ζάχαρη 2 ποτήρια νερό Χυμός 1/2 λεμονιού 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα Μερικά αμύγδαλα άσπρα Εκτέλεση: Ρίχνουμε τα μήλα σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι. Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. ΄Εχει δέσει όταν στέκεται μια σταγόνα στο νύχι. Λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο, ρίχνουμε την αρμπαρόριζα και τα αμύγδαλα. Το αφήνουμε μια νύχτα και μετά το βάζουμε στο βάζο.
Υλικά: 1κιλό αγκιναρουλες 1/2 κιλό ζάχαρη 3 κουταλιές μέλι 1 ποτήρι νερό 1/2 κουταλια χυμό λεμονιού 1 φλιτζ αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα 2 βανίλιες γαρίφαλα όσα και οι αγκιναρουλες Διαδικασία: Καθαρίζουμε τις αγκινάρες,και αφηουμε λίγα από τα τρυφερά φύλλα της καρδιας τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι,για να μη μαυρίσουν, κατά τα γνωστά σε κατσαρόλα τις τοποθετούμε μια-μια,αφού βάλουμε στην καρδούλα τους 1-2 αμύγδαλα,και καρφώσουμε στο πλάι από ένα γαρυφαλλάκι. βάζουμε νερό και τις βράζουμε τόσο,όσο, (μας φτάνει για να μπορέσουμε να τις αποβρασουμε" στο σιρόπι) τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε κατόπιν την ζάχαρη, το μέλι ,τα αμύγδαλα που περίσσεψαν,ανακατεύουμε με την κουτάλα για να εξαφανίσουμε τη ζάχαρη προσθέτουμε προσεκτικά τις αγκιναρούλες μας,και δένουμε το σιρόπι μας ξέχασα!!! πριν δέσει,στο ενδιάμεσο ρίχνουμε τις βανίλιες και αφού δέσει, το χυμό λεμονιού!!! κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει, και βάζουμε σε γυάλινα μπάζα!!! για όσες είναι αρχάριες στο δέσιμο του σιροπιού: είναι έτοιμο, όταν πάρουμε ελάχιστο σιρόπι από την κατσαρόλα μας,με ένα κουταλάκι το γυρίσουμε σε ένα πιατελακι και πέφτει κόμπος-κόμπος,χωρίς να απλώνει. Καλή επιτυχία σε όσες το αποφασίσετε
Το γλυκό αυτό το φτιάχνουν μόνο στη Σκόπελο. Είναι αρκετά δύσκολο αλλά η γεύση του και η υφή του είναι ασυναγώνιστη. Παλιότερα που δεν υπήρχαν τα μίξερ, το χτύπημα γινόταν στο χέρι και για να δέσει μπορεί να το χτύπαγες για μισή ώρα συνεχώς. Υλικά 1/2 κιλό αμύγδαλα, ασπρισμένα και τριμμένα σε σκόνη 1 κιλό ζάχαρη 1 ποτήρι νερό λίγες σταγόνες ανθόνερο Εκτέλεση Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για αρκετή ώρα. Κατά διαστήματα, παίρνουμε κουταλίτσες από το μίγμα και το ρίχνουμε σε πιατάκι. Κάνουμε «διαδρόμους» με το κουτάλι μας μέχρι να δούμε ότι το σιρόπι ασπρίζει (να μοιάζει με πυχτό γάλα). Μπορεί να χρειαστεί και πάνω από ένα τέταρτο μέχρι να το πετύχουμε. Βάζουμε στο μίξερ τα τριμμένα αμύγδαλα και λίγες σταγόνες ανθόνερο. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το ζαχαρωμένο σιρόπι λίγο λίγο (όπως ρίχνουμε το λάδι για να κάνουμε τη μαγιονέζα) ενώ δουλεύουμε το μίξερ συνεχώς. Θεωρείται έτοιμο το γλυκό όταν έχει «πιει» όλο το σιρόπι και έχει πολτός. Το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και μόλις κρυώσει διατηρείται όπως οι μαρμελάδες.
Όλη η δυσκολία είναι στο να πετύχουμε το βράσιμο του σιροπιού. Αν δεν είναι σωστό, δεν θα ενσωματωθεί με το αμύγδαλο και μόλις κρυώσει θα δούμε στον πάτο του βάζου το τριμμένο αμύγδαλο και στην επιφάνεια το σιρόπι. Καλή επιτυχία!
Χρειαζόμαστε : Καρπούς από μεστωμένα χλωρά κουκιά. σκόρδο ξερό ή χλωρό ξύδι – αλάτι – λάδι μαϊντανό ή άνηθο για γαρνιτούρα Τα κουκιά είναι καλομεστωμένα όταν τα εξωτερικά φλούδια τους αρχίσουν να κιτρινίζουν και να μαυρίζουν.!!!
Εκτέλεση: Ξεματίζουμε τα κουκιά με ένα μαχαίρι ή με τα δόντια μας σαν πασατέμπο. Τα βράζουμε μέχρι να ψηθούν 10’-15’ αναλόγως πόσο μεστωμένα είναι, όταν τα πιέζουμε με τα δάχτυλα μας και λιώνουν, είναι ψημένα. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτό να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν εντελώς !!! τα βάζουμε σε ένα τάπερ, τα αλατίζουμε, τους βάζουμε μπόλικο ξύδι και ψιλοκομμένο σκόρδο, τα ανακατεύουμε, κλείνουμε το τάπερ και τα βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από 2-3 ώρες τα έχει ‘’πιάσει’’ το ξύδι και το σκόρδο και είναι έτοιμα.
Γλιστρίδα Σκόρδο Λάδι ξύδι Εκτέλεση Πλένουμε καλά τη γλιστρίδα και αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια. Καθαρίζουμε σκόρδο ανάλογα με την επιθυμία μας,το ψιλοκόβουμε,και ανακατεύουμε με τη γλιστρίδα Χτυπάμε 2 μέρη λάδι 1 μέρος ξύδι και περιχύνουμε τη σαλάτα μας Γρήγορα κι απλά καλοκαιρινά!!!!
2 τομάτες κομμένες στη μέση 1 κεφάλι μοτσαρέλλα 2 κουτάλια ελαιόλαδο 2 κουτάλια πέστο βασιλικού
Οδηγίες Αφού κόψουμε στη μέση κι αλατίσουμε λίγο τις τομάτες, τοποθετούμε από πάνω τους τις φέτες της μοτσαρέλλας. Τέλος, περιχύνουμε με λίγο λάδι και ρίχνουμε το πέστο.
ΥΛΙΚΑ: 4 κουπες ρυζι γλασσε βρασμενο 1 Κρεμμυδι φρεσκο 1 Ματσακι Μαιντανο 1 Μπανανα 1 Αχλαδι 1 Ροδακινο 1 Ακτινιδιο 2 Ροδελες ανανα 1 Μανγκο 5-6 κ.σ. εδεσμα μαγιονεζας Garnitoure: 2 φυλλα απο Μαρουλι για πατο Εκτέλεση : Κατ'αρχας παιρνουμε το βρασμενο το ρυζι και το βαζουμε σε μια μπασινα(λεκανη) Μετα κοβουμε το κρεμμυδι,αλλα να ειναι ευδιακριτο και παιρνουμε μετα και κοβουμε σε ζαρακια ολα μας τα φρουτα(μπανανα,αχλαδι,μανγκο,ακτινιδιο,ροδακινο) τα βαζουμε και αυτα μεσα στιν μπασινα. Ψιλλοκοβουμε τον μαιντανο να μην υπαρχουν χοντα κομματια μεσα και ανακατευουμε πολυ καλα ωστε να γυρισουμε ολα τα υλικα μας μαζι. Βαζουμε στο πιατο μας τα φυλλα απο το μαρουλι και βαζουμε να πατησει πανω η σαλατα αφου την στερεωσουμε και ειναι ολα ενταξει παιρνουμε το εδεσμα μαγιονεζας το βαζουμε σε ενα κορνε και κανουμε μικρες μικρες τρουφιτσες πανω στην σαλατα μας ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ
Αστρολογία, ζώδια σήμερα, ωροσκόπιο, αστρολογικές προβλέψεις ...Τα όνειρά σου κρύβουν σημαντικά νοήματα και προβλέψεις για το μέλλον σου, διάβασε τώρα την ερμηνεία τους! ...
Eνημέρωση σε θέματα ιατρικής & υγείας,ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ... συμβουλές υγείας,πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας ...
Tv-Movies-Ελληνικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και μουσική - Greek movies, tv series, tv shows and music, Ελληνικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και μουσική