Πως το κάνουμε: Καθαριζουμε, πλενουμε και κοβουμε σε κομματια τις αγκιναρες. Στο μεταξυ εχουμε τσιγαρισει τον κιμα με το ψιλοκομμενο κρεμμυδι, το αλατι και το πιπερι. Τοποθετουμε στο ταψι μια στρωση αγκιναρες απο πανω μια στρωση κιμα και ξανα μια στρωση αγκιναρες. Ριχνουμε λιγο λαδι και αν θελουμε μπορουμε να περιχυσουμε το φαγητο μας με κρεμα μπεσαμελ. Ψηνουμε στο φουρνο στους 180 βαθμους για 1 ωρα
Τι χρειαζόμαστε: Για την μαρέγκα: 4 ασπράδια 120 γρ. ζάχαρη 120 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
Για την γέμιση: 250 γρ. κρέμα γάλακτος ξύσμα λεμονιού
Για την sauce: 400 γρ. φράουλες (προτιμήστε βιολογικές, έχουν περισσότερη γεύση και καθόλου ορμόνες) 40 γρ. ζάχαρη
Πως το κάνουμε:
Για να φτιάξω τις μαρέγκες, χτυπάω στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη, και όταν σφίξει η μαρέγκα, τότε ρίχνω την άχνη σιγά-σιγά σαν βροχή και ανακατεύω απαλά. Με ένα κουτάλι σούπας φτιάχνω πάνω σε λαδόκολλα κυκλικά σχήματα διαμέτρου 10 εκατοστών και πάχους 4 εκατοστών περίπου. Αφαιρώ από το κέντρο του κύκλου μερικές κουταλιές και τις τοποθετώ στην περιφέρειά του έτσι ώστε να σχηματιστεί "φωλιά". Ψήνω για 60-90 λεπτά στους 90-100C θερμό αέρα σε προθερμασμένο φούρνο. Φτιάχνω τη γέμιση, χτυπώντας την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και προσθέτω το ξύσμα ανακατεύοντας με κουτάλι. Τέλος, φτιάχνω τη sauce πολτοποιώντας στο multi τις φράουλες μαζί με την ζάχαρη. Συναρμολογώ το γλυκό μου τοποθετώντας στο κέντρο της κάθε ψημένης μαρέγκας σαντιγύ, στολίζω με κομμένες στην μέση φράουλες και περιχύνω με την sauce.
Πως το κάνουμε: Αφού ζεστάνουμε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο. Διαλύουμε στο ζεστό μείγμα τα φύλλα ζελατίνης (τα οποία έχουμε μαλακώσει σε παγωμένο νερό). Βάζουμε στο μπλέντερ τις φράουλες, το ζεστό μείγμα, το γάλα και το κρασί και χτυπούμε για τουλάχιστον 5 λεπτά. Αφού βάλουμε το μείγμα σε φορμίτσες ή μπωλάκια, τοποθετούμε στο ψυγείο για να πήξει.
Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη την κρέμα και τη γλυκόζη και βράζουμε μέχρι τους 118βαθ.έτσι ώστε να στέκεται μια στάγονα καραμέλας όταν την αδειάζουμε σε ένα πιάτο,δηλαδή να είναι αρκετά σφικτή.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει και στο τέλος όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35-40βαθ.προσθέτουμε το βούτυρο.
Απλώνουμε σε μία λαδόκολλα πάχους 1εκ.αφήνουμε για αρκετές ώρες να παγώσει και να σφίξει και κόβουμε σε μικρά ομοιόμορφα μπαστουνάκια.
Για καλύτερο φορμάρισμα μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα τετράγωνο τσέρκι.
Κρεατοπιτάκια του Jamie Oliver Συνταγή για 6-8 άτομα
Υλικά:
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
ένα κλαδάκι φρέσκο φασκόμηλο, μόνο τα φύλλα
μια χούφτα τριμμένη φρυγανιά
φρέσκο μοσχοκάρυδο, για τρίψιμο
6 χοιρινά λουκάνικα καλής ποιότητας
250γρ έτοιμη σφολιάτα
1 αυγό
λίγο γάλα
Προετοιμασία:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180ºC/350.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σιγοψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά και να ροδίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα φυλλαράκια φασκόμηλου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1-2 λεπτά. Κατεβάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και απλώνουμε το κρεμμύδι σε μία πιατέλα για να κρυώσει.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε τα λουκάνικα και αφαιρούμε από μέσα το κρέας. Βάζουμε μέσα σε ένα μπολ το κιμά με το κρύο κρεμμύδι, την φρυγανιά και ζυμώνουμε τα υλικά με καθαρά χέρια.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε για να λεπτύνει αρκετά. Κόβουμε κατά μήκος την ζύμη σε δύο μεγάλα ορθογώνια. Πλάθουμε το μείγμα του κιμά σε σχήμα λουκάνικου και το απλώνουμε στο κέντρο της κ
... Διαβάστε περισσότερα »
Η αποφυγή των νερόβραστων υποκατάστατων και η δημιουργία μιας πραγματικά απολαυστικής ζεστής σοκολάτας δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Πρέπει ωστόσο να ξεπεράσετε ορισμένους «σκοπέλους»…
Η κίνηση της εταιρείας Cadbury, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής γλυκισμάτων και σοκολατοειδών μαζί με τη Mars παγκοσμίως, να λανσάρει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μια μορφή «σοκολάτα light» με χαμηλές θερμίδες, αποδείχτηκε, σύμφωνα με τη Guardian, «εγκληματική» για τους λάτρεις του αχνιστού ροφήματος. Τάχιστα, η αγορά γέμισε με νερόβραστα υποκατάστατα σοκολάτας, ενώ η κλασική, πραγματική -καλώς εννοούμενα- πηχτή ζεστή σοκολάτα άρχισε να καθίσταται «ντεμοντέ».:
Φυσικά, οι περισσότεροι έχουμε υποκύψει στα υποκατάστατα. Ωστόσο, στα μεγάλα κρύα, όταν η Άνοιξη μοιάζει ακόμα πολύ μακριά (καλή ώρα), τα απογεύματα που νυχτώνει νωρίς, γενικά εκεί που νιώθεις ότι χρειάζεσαι κάτι δυνατό και δυναμωτικό, η πραγματική ζεστή σοκολάτα είναι ένας καλός σύντροφος.
Η επιλογή της σοκολάτας
Μιας και η ίδια η σοκολάτα είναι ο «πρωταγωνιστής», η επιλογή της δεν είναι καθόλου ήσσονος σημασίας ζήτημα. Στις περισσότερες συνταγές, ακόμα και εκείνες των Hairy Bikers και του Jamie Oliver, προτιμάται συνήθως, η απλή τυπική σ
... Διαβάστε περισσότερα »
Ένα απλό και πεντανόστιμο ορεκτικό/συνοδευτικό από λαχανικά!
Τι χρειαζόμαστε:
Υλικά (για 2 μερίδες): 2 ντομάτες (κομμένες σε μικρά κομμάτια) 1 μικρό κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες) 1 κόκκινη πιπεριά (σε φέτες) 120 γρ. φέτα κόκκινο πιπέρι σε νιφάδες για έξτρα γεύση (προαιρετικά) 1/2 κουταλάκι ρίγανη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο Πως το κάνουμε: Αναμείξτε τα πάντα και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί. Ψήστε με σκεπασμένο ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι τα λαχανικά να γίνουν ωραία και μαλακά, για 40-60 λεπτά περίπου.
Τι χρειαζόμαστε: 1 μανταρίνι με τη φλούδα 1 μαχαιράκι λαχανικών Λίγο ελαιόλαδο
Πως το κάνουμε: 1. Παίρνουμε ένα μανταρίνι και χαράζουμε στη μέση του περιμετρικά με ένα μαχαίρι λαχανικών τη φλούδα του. Το ξεφλουδίζουμε προσεχτικά και τώρα έχουμε 2 ημισφαίρια φλούδας μανταρινιού και τη σάρκα του ολόκληρη. 2. Παίρνουμε το ημισφαίριο φλούδας με το κοτσανάκι, θα δούμε μέσα το φυσικό φιτίλι του. Ρίχνουμε 1 κγ ελαιόλαδο βρέχοντας και το φιτιλάκι. 3. Ανάβουμε το φιτιλάκι. Στο άλλο μισό φλούδας μπορούμε να κάνουμε σχεδιάκια τρυπώντας το-εδώ δουλεύει η φαντασία μας και σκεπάζουμε το άλλο μισό με το φιτιλάκι, έτσι γίνεται σαν φαναράκι. Λίγα μυστικά ακόμα Προαιρετικά, μπορούμε χωρίς να τρυπήσουμε το δεύτερο μισό, να το βάλουμε κάτω απο το άλλο με το φιτιλάκι και να το βάλουμε σε ένα μπωλάκι με νερό-έτσι έχουμε κεράκι που επιπλέει! Στολίστε το τραπέζι σας με το κεράκι την ώρα του φρούτου!
Για την κρέμα κάστανου: 2 κούπες κάστανα βρασμένα αποφλοιωμένα. (Υπάρχουν και έτοιμα άλλα στα σούπερ μάρκετς άλλα ας είναι από κάστανα που βράσαμε εμείς κι όχι έτοιμα γιατί το θέλουμε ζεστό) 2 φλ. γάλα εβαπορέ καυτό 3 κ.σ. ζάχαρη καστανή 1 κλωναράκι βανίλιας (τα αρωματικά σποράκια του).
Για τη σος σοκολατής: 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 250 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο(κομματιασμένη)
Εκτέλεση: Αλέθουμε στο μπλέντερ τα κάστανα με τη βανίλια, το ζεστό γάλα και τη ζάχαρη μέχρι να σφίξει η κρέμα και να γίνει λεία. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Γεμίζουμε τα σου με την κρέμα κάστανου, τα βάζουμε σε μπολάκια ή σε μια σουπιέρα και περιχύνουμε με τη σος σοκολάτας ζεστή.
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κούπες γάλα με τη ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουντας συχνά για 5' περίπου. Σε ένα μπολ χτυπάμε το υπόλοιπο γάλα με τα ασπράδια, το κόρν φλάουρ και το κακάο κοσκινισμένο (ανακατεμένα τα 2 υλικά) μέχρι να γίνουν κρέμα αφρώδης. Ρίχνουμε το μείγμα του μπολ στο ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια και μετά αδειάζουμε όλο το μείγμα της κατσαρόλας σε μια άλλη καθαρή. Την βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ για 10' περίπου μέχρι το μείγμα να πάρει την υφή της λιωμένης σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε να απλωθεί στην κρέμα και την αδειάζουμε σε ταψάκι. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να κρυώσει. Όταν είναι να σερβίρουμε κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες, γεμίζουμε μπολάκια με κρέμα και γαρνίρουμε.
Γλάσο με ασπράδι: 3 ασπράδια 750 γρ. άχνη λίγο χυμό λεμονιού 1 καψούλι βανίλια
Για παράθυρα: 1 χούφτα αλεσμένες καραμέλες
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη μελάσα, τη ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσουν ανακατεύοντας συνέχεια. Αφού κρυώσουν για 10' αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε το κακάο, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν, τα μπαχαρικά και τα αυγά και ζυμώνουμε με το μπράτσο μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να γίνει μια σχετικά σφιχτή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30'. Κατόπιν ανοίγουμε φύλλο πάχους 1/2 εκατοστού σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε τα κομμάτια για το σπίτι. Τα παράθυρα και η πόρτα πρέπει επίσης να κοπούν πριν το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 15 λεπτά. 5' πριν το τέλος του ψησίματος ανοίγουμε το φούρνο και γεμίζουμε τα παράθυρα με την τριμμένη καραμέλα. Απλώνουμε το μείγμα ελαφρά και συνεχίζουμε για 5 λεπτά το ψήσιμο. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τα κομμάτια να κρυώσουν καλά.
Για το γλάσο: Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, όχι πολύ σφιχτή και σταδιακά καθώς χτυπάμε προσθέτουμε την άχνη. Για αραίωμα χρησιμοποιούμε λίγο νερό. Εδώ προσέχουμε να κ
... Διαβάστε περισσότερα »
Πρόκειται για ένα υπέροχο γλυκό με Σουηδική καταγωγή. Ένα από τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Σουηδίας. Φαίνεται λίγο δύσκολη αλλά στην ουσία δεν είναι. Αν σκεφτούμε ότι η σαντιγί είναι κάτι που έχουμε σχεδόν πάντα στο ψυγείο, ότι η κρέμα ζαχαροπλαστικής έχει γίνει πια μια κρέμα ρουτίνας και γίνεται με κλειστά μάτια, και ότι το παντεσπάνι είναι πανεύκολο και το γνωρίζουμε όλοι και αν σκεφτούμε ότι το μάρτζιπαν το βρίσκουμε και σαν φύλλο σε μεγάλα σουπερ μάρκετς και μαγαζιά με πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής αλλά και τα Χριστούγεννα οι ξηροί καρποί έχουν την τιμητική τους άρα μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς με τα αμύγδαλα και με ασπράδι αυγών. Ο μόνος βαθμός δυσκολίας είναι η συναρμολόγηση. Για όλα αυτά έχω δώσει συνταγές αλλά δεν θα σας παραπέμψω εκεί, θα σας τα ξαναδώσω αναλυτικά για να μη σας φάνει δύσκολη και να μην μπερδευτείτε.
Υλικά :
Για το παντεσπάνι: 5 αυγά μετρίου μεγέθους 125 γρ. ζάχαρη 155 γρ. αλεύρι (κοσκινισμένο) Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
Για το παντεσπάνι: 125 γρ. αλεύρι 125 γρ. ζάχαρη 50 γρ. αμυγδαλόσκονη 5 αυγά μετρίου μεγέθους
Για την κρέμα: 300 γρ. γάλα 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 200 γρ. ζάχαρη 4 κ.σ. κορν φλάουρ 3 κρόκοι αυγών + 1 μικρό 1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια μαζί και το κλωναράκι)
Για το μάρτζιπαν: 250 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα 250 γρ. άχνη ζάχαρη 60 γρ. ασπράδι αυγού Χτυπημένα όλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν 1 μείγμα υπόλευκο που να μπορεί να ανοίγεται φύλλο και γίνονται και τέλεια σοκολατάκια.
Για τη σαντιγί: 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 20 γρ. άχνη ζάχαρη
Πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής 1 ζαχαρωτό τριαντάφυλλο ρόζ ή κόκκινο.
10 γρ. μαρμελάδα βατόμουρο
Εκτέλεση: Παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι από ψηλά, να πέφτει σαν βροχή, ανακατεύοντας με μια μαρίζ, απαλά, κυκλικά από κάτω προς τα πάνω. Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε και την αμυγδαλόσκονη. Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοστών και αδειάζουμε το μείγμα. Το στρώνουμε ελαφρώς και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει καλά και σφίξει, το βγάζουμε από το τσέρκι με ένα μαχαίρι.
Μαρέγκα για τη γέμιση: 4 ασπράδια αυγών 125 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι: 250 γρ. ζάχαρη 375 γρ. νερό 10 γρ. γλυκόζη χυμό 1/2 λεμονιού φλούδες 1/2 πορτοκαλιού. 1/2 κλωναράκι βανίλια (σχισμένο κατά μήκος) 250 γρ. μέλι θυμαρίσιο
Εκτέλεση: Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Κάνουμε τη μαρέγκα σε μέτρια ταχύτητα και την προσθέτουμε κι αυτήν. Τα ανακατεύουμε όλα και αφήνουμε στην άκρη. Ξένουμε το φύλλο και κόβουμε τούφες. Τις βάζουμε γέμιση και τα τυλίγουμε. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι, τα ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και περιχύνουμε με το καυτό βούτυρο. Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40' μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Κάνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι (εκτός από το μέλι). Βράζουμε το σιρόπι για 3' και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν έχουμε γραδόμετρο το ελέγχουμε να είναι στα 27 γράδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και όταν σταματήσει ο βρασμός ρίχνουμε το μέλι. Αφήνουμε 2 λεπτά να ηρεμήσει και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι το κρύο κανταΐφι.
'Ενα γλυκό με 2 ιστορίες. Η καταγωγή του Ιταλική και μάλιστα Μιλανέζικη. Πρόκειται για ένα γλυκό ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Το αυθεντικό παραδοσιακό είναι σχετικά με άψητη την καρδιά του. Δηλαδή ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία, οπότε παίρνει κρούστα και άρωμα εξωτερικά αλλά βαθιά μέσα δεν προλαβαίνει να ψηθεί καλά. Κάτι το οποίο η ΕΟΚ το απαγόρεψε οπότε την γνήσια συνταγή θα την φάμε μόνο στο Μιλάνο. Όπως είπα έχει 2 εκδοχές. Θα σας τις αναφέρω και μετά θα σας δώσω και τη συνταγή. Μια πρώτη εκδοχή θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηρίου, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους. Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και κόντιτα και έκανε ένα γλυκό. Σε μια 2η εκδοχή αναφέρεται ένας Μιλανέζος αρτοποιός ο οποίος πρέπει να προσφέρει στον Λουδοβίκο ντι Μόρο τα Χριστούγεννα του 1476 ψωμί. Ο Τόνι έπρεπε να προσέχει στο ψήσιμο τις φοκάτσες που ήταν τα Ιταλικά λαδόψωμα αλλά τον πήρε ο ύπνος οπότε τις έκαψε. Βλέποντας ζύμη που είχε περισσέψει από το ψωμί, σκέφτηκε να προσθέσει μέλι, σταφίδες, και ζαχαρωμένα φρούτα. Έτσι έκανε ένα γλυκό ψωμί και το παρουσίασε στον Λουδοβίκο σαν ψωμί του Τόνι (Pan di Toni) που αργότερα έγινε Panettone.
Εκτέλεση: Φτιάχνουμε κανονικά την ζύμη των κουραμπιέδων που έχουμε επιλέξει και ρίχνουμε μέσα λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή λίγη γρεναδίνη. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας σε ότι σχήμα θέλουμε και τους ψήνουμε. Τους βάζουμε σε πιατέλα και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Είναι μια συνταγή που βρήκα σε ένα βιβλίο με παραδοσιακά γλυκά. Ένα βιβλίο ενός μάγειρα μοναχού που πήρα από το Αγίων Όρος. Είναι καταπληκτικοί κουραμπιέδες!
Υλικά :
1/2 κιλό βούτυρο αγελαδινό (εγώ βάζω πρόβειο λιωμένο) 2 κρόκοι αυγών 1 κιλό αλεύρι και λίγο παραπάνω θα χρειαστεί στη συνέχεια 125 γρ. ζάχαρη ξύσμα 1 πορτοκαλιού ξύσμα 1 λεμονιού 1 φλιτζανάκι κονιάκ 1/2 κ.γ. σόδα 1 κ.γ. μπέικιν 250 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα αποφλοιωμένα(ασπρισμένα) άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση: Σε ένα ταψάκι στρώνουμε μια λαδόκολλα και απλώνουμε το αμύγδαλο. Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 16' να ροδίσει και να τραβήξει λίγο τα υγρά του. Το αφήνουμε να κρυώσει. Κάνουμε τη ζύμη: Χτυπάμε στο μίξερ με το εξάρτημα που λέγεται μπράτσο το βούτυρο με την ζάχαρη, να ασπρίσει και να αφρατέψει καλά. Όσο πιο πολύ αφρατέψει τόσο καλύτερος θα γίνει ο κουραμπιές. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού-λεμονιού, τους κρόκους έναν έναν να απορροφηθούν. Διαλύουμε γρήγορα τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε κι αυτό να χτυπηθεί στο βούτυρο. Ανακατεύουμε το 1 κιλό αλεύρι με το μπέικιν και χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι καθώς το ζύμωμα συνεχίζεται. Αν χρειαστεί λίγο ακόμα, προσθέτουμε αλεύρι όσο πάρει. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη κι ας κολλάει λίγο στο χέρι. Τέλος ρίχνουμε και τα αμύγδαλα, χτυπάμε λίγο ακόμα να σκορπιστούν μέσα στη ζύμη και σταματάμε το χτύπημα. Τη βάζουμε στο ψυγείο να
... Διαβάστε περισσότερα »
Εκτέλεση: Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να μαλακώσει και το χτυπάμε για λίγο στο μίξερ να αφρατέψει. Προσθέτουμε το βούτυρο στον πουρέ κάστανο και το ανακατεύουμε. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη και τους προσθέτουμε και αυτούς στον πουρέ. Ρίχνουμε την λιωμένη κουβερτούρα και αυτήν στο μίγμα μας και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Ντύνουμε μία φόρμα του κέικ με μεμβράνη κουζίνας και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Στρώνουμε καλά το μιγμα μας και αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέρα. Βγάζουμε το γλυκό μας από το ψυγείο, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση: Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρι. Χτυπάμε σε ένα μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 3 λεπτά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μίγμα στη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα. Ρίχνουμε στο ίδιο μίγμα το αλεύρι και τα φουντούκια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί μεγέθους 20x20, στρώνουμε την ζύμη μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12 με 15 λεπτά.
3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 5 αυγά χτυπημένα 1/2 ποτήρι λεμόνι και ξύσμα από 1 λεμόνι 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι: 1 ποτήρι μέλι 2 ποτήρια ζάχαρη 2 ποτήρια νερό
3 φλ. ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα, το χυμό, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30΄. Έπειτα παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Κόβουμε μακρόστενες λωρίδες και τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό. Τηγανίζουμε τις δίπλες σε καυτό λάδι, γυρίζοντας τες γρήγορα απ΄την άλλη πλευρά γιατί ροδίζουν σχεδόν αμέσως. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Όταν τελειώσουμε με τις δίπλες μας τις αφήνουμε να κρυώσουν και στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Βάζουμε τα υλικά μας σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5΄. Όταν το σιρόπι μας γίνει, βουτάμε τις δίπλες μέσα και όταν σιροπιαστούν αρκετά τις αραδιάζουμε σε πιατέλα και τις πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψιχα.
Η καλύτερη συνταγή για κοκάκια. Ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά.
Υλικά :
Για τη βάση: 145 γρ. ζάχαρη 6 αυγά μεσαίου μεγέθους 125 γρ. αλεύρι 50 γρ. κορν φλάουρ
Για το σιρόπι: 200 γρ. νερό 200 γρ. ζάχαρη 50 γρ. κουαντρό Για το γλάσο: 250 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 1 κουτ. σούπας μέλι
Γεμίζουμε με κρέμα patisserie που εδωσα συνταγή, χωρίς βανίλια αλλά με ξύσμα απο 1 πορτοκάλι.
Εκτέλεση: Για τη βάση: Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε ασπράδια από κρόκους. Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα 45 γρ. από τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή γυαλιστερή μαρέγκα που αν τη γείρουμε ανάποδα να μην πέφτει από τον κάδο. Καθαρίζουμε τον κάδο από τη μαρέγκα αδειάζοντάς την απαλά σε ένα μπολ. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 5' μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν αρκετά. Να γίνουν μια κρέμα. Σταματάμε το χτύπημα και κατεβάζουμε τον κάδο από το μίξερ. Καθαρίζουμε το σύρμα και το βάζουμε στα άπλυτα. Προσθέτουμε στο μείγμα τη μισή μαρέγκα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ απαλά με κυκλικές κινήσεις να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κοσκινίζουμε το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε λίγο, λίγο στο μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια με την μαρίζ με απαλές κινήσεις. Μόλις ενσωματωθούν προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά προσέχοντας να μη
... Διαβάστε περισσότερα »
Εκτέλεση: Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο και χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει. Μετά ρίχνουμε την άχνη, τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα λίγο ακόμα. Μετά από λίγο ρίχνουμε τη μαστίχα ή το κονιάκ, τις βανίλιες και τέλος το μπέικιν με το αλεύρι κοσκινισμένα. Η ζύμη μας δεν θέλουμε να είναι πολύ σκληρή, θέλουμε να μπορούμε να πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας, να μην κολλάει στα χέρια αλλά να είναι και αφράτη. Βάζουμε τους κουραμπιέδες μας σε ένα ταψί, και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 18 λεπτά. Τους βγάζουμε, τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τους πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη.
Για το γαρνίρισμα: 300 ml κρέμα γάλακτος 1 βανίλια 2 κ.σ. ξύσμα λεμόνι
Εκτέλεση: Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 90 με 100 βαθμούς στον αέρα. Χτυπάμε τα ασπράδια στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ και όταν σφίξει η μαρέγκα, τότε ρίχνουμε τη βανίλια και την ζάχαρη σταδιακά. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα, να λιώσει καλά η ζάχαρη και το μίγμα να κάνει κορυφές. Απλώνουμε την μαρέγκα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 60 με 80 λεπτά στους βαθμούς που προαναφέραμε. Για τη σαντιγί χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Γαρνίρουμε την πάβλοβα με την σαντιγί σχηματίζοντας κορυφές με το κουτάλι. Αν θέλουμε μπορούμε να συνοδεύσουμε την πάβλοβα με σάλτσα φρούτων (πχ του δάσους), που θα φτιάξουμε απλώς πολτοποιώντας τα φρούτα που επιθυμούμε στο μούλτι μαζί με 2 κουταλιές σούπας κονιάκ ή Grand Marnier ή αν οι καρποί είναι μικροί (πχ μύρτιλλα, βατόμουρα) τους τοποθετούμε και ολόκληρους.
Για το σιρόπι: 6 φλ. ζάχαρη 4 φλ. νερό 1/2 φλ. γλυκόζη ή μέλι λίγη βανίλια ή 2 φλούδες λεμόνι ή 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι
Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για τον μπακλαβά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί περίπου στις ίδιες διαστάσεις με τα φύλλα μας. Στρώνουμε 4 φύλλα κάτω και ρίχνουμε με τις χούφτες μας λίγο από το μίγμα των φιστικιών. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τελειώνουμε πάλι με 4 φύλλα από πάνω. Κόβουμε τον μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή ή τετράγωνα κομμάτια και μπήγουμε σε κάθε ένα από 1 γαρίφαλο. Καίμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο πολύ καλά και με ένα κουτάλι περιχύνουμε τα κομμάτια μας. Τον ραντίζουμε και με λίγο κρύο νερό. Τον ψήνουμε στους 175 βαθμούς για μία ώρα περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας όλα τα υλικά μας σε μια κατσαρόλα και όταν ξεκινήσει ο βρασμός, το βράζουμε για 5". Διατηρούμε το σιρόπι μας ζεστό και όταν βγει ο μπακλαβάς τον περιχύνουμε όπως είναι ζεστός. Θα τον αφήσουμε μία μέρα ολόκληρη να απορροφήσει το σιρόπι του και μετά θα τον κόψουμε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε μπακλαβά από καρύδια ή αμύγδαλα, να...
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου) 500 γρ. ζάχαρη 2 αυγά 1/4 φλ. γάλα 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι 1/2 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του) 550 γρ. αλεύρι (τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια) 1 1/2 κ.γ. μπέικιν 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με νερό ή 1 ολόκληρο αυγό
Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο με το εξάρτημα που λέγεται σύρμα να αφρατέψει λίγο και ρίχνουμε τη ζάχαρη με τη μαστίχα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 15 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει καλά και να ασπρίσει. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε λίγο, λίγο το γάλα και αφού απορροφηθεί ρίχνουμε τα αυγά τμηματικά τέλος ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα. Σταματάμε το χτύπημα, βάζουμε το εξάρτημα που λέγεται μπράτσο και βάζουμε ξανά σε λειτουργία το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ρίχνουμε στο μίξερ λίγο, λίγο. Κάνουμε ένα ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 1/2 ώρα να σφίξει λίγο και ξεκινάμε το πλάσιμο. Πλάθουμε κορδόνια 15 εκ. και διπλώνουμε στα τρία ενώνοντας με πάτημα την άκρη. Έτσι σχηματίζουμε βαρκούλες. Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε καλά με το αραιωμένο αυγό. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20' περίπου.
6 φέτες ψωμί του τοστ 6 φέτες gouda τυρί για τοστ 6 φέτες γαλοπούλα τετράγωνη για τοστ 2 αυγά 1 φλ. γάλα βούτυρο
Εκτέλεση: Παίρνουμε ένα πυρέξ κι αλείφουμε τον πάτο με βούτυρο για να μην κολλήσει. Αλείφουμε και τις φέτες του τοστ με βούτηρο, βάζουμε το ζαμπόν και το τυρί και από πάνω τις άλλες φέτες που και αυτές τις έχουμε αλείψει με βούτηρο. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα περιχύνουμε από πάνω. Το αφήνουμε γύρω στα 10λ. για να το ρουφήξει και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
500 γρ. βούτυρο αγελαδινό 500 γρ. άχνη 750 γρ. αλεύρι 7 μεγάλα αυγά + 1 μικρό 1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια του) ξύσμα από 1 λεμόνι
Μαρμελάδα βερύκοκο ή φράουλα ινδοκάρυδο τρούφα 250 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο (Λιωμένη σε μπεν-μαρί)
Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη να αφρατέψουν καλά και ρίχνουμε τμηματικά τα αυγά , τη βανίλια και το ξύσμα. Σταματάμε το χτύπημα, κατεβάζουμε τον κάδο του μίξερ και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα μαλακό μείγμα κατάλληλο για σακούλα ζαχαροπλαστικής. Παίρνουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και βάζουμε ίσιο κορνέ. Κόβουμε στρόγγυλους δίσκους ή μπαστουνάκια σε ταψί για λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 14-15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τα μετράμε, γυρίζουμε τα μισά και με μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο κορνέ, γεμίζουμε με μαρμελάδα βερύκοκο ή φράουλα. Με τα άλλα μισά καπακώνουμε. Βουτάμε τη μισή πλευρά του πτι-φουρ στην λιωμένη κουβερτούρα, τινάζουμε να φυγει η περιτή και την ακουμπάμε στην τρούφα ή στο ινδικάρυδο να κολλήσει. Μπορούμε επίσης να βάλουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα σημείο της επιφάνειας και να πασπαλίσουμε με ινδοκάρυδο
150 γρ. βούτυρο 400 γρ. κουβερτούρα λευκής σοκολάτας 100 γρ. ζάχαρη άχνη 1-2 σταγόνες ρούμι ή λικέρ τις επιλογής σας 1 βανίλια χυμό από 1 πορτοκάλι 300 γρ. ινδοκάρυδο
Για την γέμιση: 100 ml κρέμα γάλακτος 150 γρ. κουβερτούρα
ξηροί καρποί της αρεσκείας σας (φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, καρύδια), αποξηραμένα φρούτα, γλυκά του κουταλιού, ινδοκάρυδο
Εκτέλεση: 1. Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί. 2. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ινδοκάρυδο) και μετά προσθέτουμε την λιωμένη λευκή σοκολάτα. Τέλος ρίχνουμε το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30-40 λεπτά. 3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ζεσταίνοντας την κρέμα γάλακτος. Όταν ζεσταθεί κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά. 4. Όταν σφίξουν και τα 2 μείγματα βάζουμε όλη μας την φαντασία και κάνουμε τα σοκολατάκια μας. Κάνουμε μπαλίτσες στρογγυλές και τοποθετούμε μέσα πχ ένα φουντούκι ή ένα κεράσι γλυκό κουταλιού (στραγγισμένο) και πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο. 5. Για περισσότερη απόλαυση πλάστε μικρές μπαλίτσες από το μείγμα με την μαύρη κουβερτούρα, καλύψτε τες με το μείγμα της λεύκης σοκολάτας και πασπαλίστε με ινδοκάρυδο ή ξηρούς καρπούς. 6. Τοποθετούμε τα σοκολατάκια σε χαρτάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν τουλάχιστον για 5 ώ
... Διαβάστε περισσότερα »
Αρωματίζουμε με ξύσμα 1 πορτοκαλιού ή ξύσμα 1 λεμονιού ή 1 κλωναράκι βανίλια (τα αρωματικά σποράκια) ή 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, να φουσκώσουν μέχρι επάνω και να ασπρίσουν. Λίγο πριν το σταματήσουμε ρίχνουμε τα αρωματικά που θέλουμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λαδόκολλα. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε από ψηλά το αλεύρι λίγο λίγο να πέφτει σαν βροχή και παράλληλα ανακατεύουμε με μια μαρίζ κυκλικά να ενσωματωθεί στο κρεμμώδες μείγμα. Αν δεν μπορούμε ταυτόχρονα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε μέχρι τέλος. Το ανακάτεμα να γίνεται κυκλικές κινήσεις πάντα για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος και για να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Να μη μείνει στον πάτο τίποτα. Αδειάζουμε σε τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοστών και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30'. Όταν κρυώσει καλά το αφαιρούμε απο το τσέρκι, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα να τραβήξει καλά και να σφίξει. Το κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι ψωμιού ή με ειδικές χορδές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ακόμα και με γερή κλώστη. Το παντεσπάνι μπορεί να κοπεί και σε 4 φέτες. Όχι μόνο 3 γιατί φουσκώνει πάρα πολύ.
Για το σιρόπι: Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 2'. Αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε 50-100 γρ. λικέρ τ
... Διαβάστε περισσότερα »
Εκτέλεση: Χτυπάμε το βούτυρο προσθέτοντας σιγά σιγά τα αυγά και τη ζάχαρη ώσπου να αφρατέψει. Ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder και προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου ανακατεύοντας με τη σπάτουλα. Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο κι αλευρωμένο μεγάλο ταψί. Η ζύμη πρέπει να είναι μία λεπτή στρώση στο ταψί. Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε σε τέταρτα και τα απλώνουμε σε σειρές πάνω στη ζύμη. Στο τέλος πασπαλίζουμε το γλυκό με το τρίμμα φρυγανιάς, λίγη ακατέργαστη ζάχαρη και κανέλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά. Προαιρετικά σερβίρουμε με λίγη σαντιγύ.
Εκτέλεση: Χωρίζουμε τα αυγά, κροκάδια από ασπράδια. Χτυπάμε στο μίξερ τα κροκάδια με τη ζάχαρη για 6', προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα καθώς κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν να αναμειχθούν. Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μαρίζ κυκλικά. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την αδειάζουμε σταδιακά στο μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια για να ομογενοποιηθούν όλα. Ρίχνουμε και τη βανίλια και ολοκληρώνουμε το ανακάτεμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε τσέρκι διαμέτρου 24 εκατοστών, το τσέρκι το βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25'. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και το κόβουμε σε 3 φέτες.
125 γρ. βούτυρο 170 γρ. ζάχαρη 3 αυγά 110 γρ. γάλα φρέσκο χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 1 κ.σ. κακάο κοσκινισμένο
Εκτέλεση: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή σε ένα μπόλ με μίξερ χειρός το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και μετά από λίγο το γάλα, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Μοιράζουμε το μισό μείγμα σε βουτυρωμένα φορμάκια για cupcakes. Στο υπόλοιπο μείγμα ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα. Απογεμίζουμε τα φορμάκια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε. Γαρνίρουμε με γλάσο της αρεσκείας μας.
Για τη σος: 300 γρ. σμέουρα 60 γρ. ζάχαρη Το κλωναράκι της βανίλιας
Εκτέλεση: Μουσκεύουμε σε κρύο νερό τις ζελατίνες να μαλακώσουν. Βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος , τη ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας να βράσουν. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και λίγο πριν αρχίσει να παίρνει βράση, δηλ στους 80-85 που είναι το σημείο βρασμού, το κατεβάζουμε αμέσως. Στραγγίζουμε τις ζελατίνες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε να λιώσουν. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
Ετοιμάζουμε τη σος σμέουρων: Πολτοποιούμε στο μούλτι τα σμέουρα και βάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρολίτσα μαζί με τη ζάχαρη και το κλωναράκι βανίλιας. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα παραπανίσια υγρά και να έχει πυκνότητα η σος.
Σερβίρουμε ως εξής. Ξεφορμάρουμε όπως τις κρέμες καραμελέ και βάζουμε λίγα φρούτα στη πανακότα και ρίχνουμε λίγη σος ζεστή ή και κρύα.
Για την κρέμα: 500 γρ. γάλα ξύσμα από 1 λεμόνι ξύσμα από 1 πορτοκάλι χυμό από 1/2 πορτοκάλι 80 γρ. καστανή ζάχαρη 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 αυγά
Για τη σός φρούτων: 250 γρ. φράουλες καθαρισμένες 250 γρ. βερίκοκα χωρίς κουκούτσια καθαρισμένα 50 γρ. ζάχαρη καστανή
Εκτέλεση: Την εκτέλεση για σου δεν θα την γράψω γιατί την έδωσα πολλές φορές. Αφού τα ψήσουμε, τα αφήνουμε να ξεραθούν.
Κάνουμε την κρέμα: Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη να μη κάνει κόμπους και τα ρίχνουμε στο γάλα. Μαζί και τα ξύσματα. Ανακατεύουμε συνέχεια και καλά με ένα σύρμα. Μόλις πήξει η κρέμα, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα. Ρίχνουμε και το χυμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή καλά ψημένη κρέμα. Την αδειάζουμε σε ταψάκι και την καλύπτουμε με μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Κάνουμε τη σος: Πολτοποιούμε τα φρούτα στο μούλτι και βάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα με την ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν για 2' και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και την χτυπάμε λίγο στο μίξερ να μαλακώσει και να αφρατέψει. Κόβουμε τα σού στα δυο και τα κολλάμε λίγη κρέμα. Σερβίρουμε σε ποτήρια γι
... Διαβάστε περισσότερα »
160 γρ. ζάχαρη 15 + 50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 25 γρ. τριμμένη φουντουκόψιχα 50 γρ. κακάο 6 ασπράδια αυγών αλάτι 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση: Αλείφουμε μια φόρμα του κέικ με βούτυρο και πασπαλίζουμε με 15 γρ. αλεύρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε λίγη λίγη 125 γρ. ζάχαρη χτυπώντας συνεχώς. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τη φουντουκόψιχα και 35 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε το μίγμα στη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά προς μια πάντα κατεύθυνση. Μεταφέρουμε στη φόρμα του κέικ και στρώνουμε καλά το μίγμα. Ψήνουμε στη μεσαία σκάρα επί 40-45 λεπτά.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση. Τα βράζουμε για 10 λεπτά. Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το μπέικον. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε πολύ καλά το σπανάκι και αφαιρούμε τα κοτσανάκια. Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σε ένα βάζο με καπάκι βάζουμε το λάδι, το ξύδι , την μουστάρδα και το μελί. Κλείνουμε το βάζο με το καπάκι του και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Περιχύνουμε το σπανάκι με το μείγμα και ανακατεύουμε παρά πολύ καλά. Στη συνεχεία βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά παρμεζάνα, ρόδι και κουκουνάρια. Ανακατεύουμε και η σαλάτα μας είναι έτοιμη. Καλή σας όρεξη!
Εκτέλεση: Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια. Βράζουμε τις γαρίδες. Τα αναμιγνύουμε σε ένα μπολ με το μαρούλι και τον άνηθο. Προσθέτουμε το υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και σερβίρουμε.
2 φλ. ρύζι parboiled 1/2 σακουλάκι κατεψυγμένα λαχανικά [ανάμικτα] 2 κονσέρβες τόνο (σε λάδι ή νερό) 1 μικρό βάζο μαγιονέζα Διακόσμηση: κάπαρη, αβγό, κάπαρη, ντοματίνια ή ό,τι άλλο θέλετε
Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι και βράζουμε με 4 φλυτζάνια νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Στο μεταξύ σε άλλο κατσαρολάκι βράζουμε τα λαχανικά. Στραγγίζουμε τον τόνο από το λάδι ή το νερό (εγώ προτιμώ τόνο λαδιού γιατί δίνει πιο ωραία γεύση). Μόλις βράσει το ρύζι και τα λαχανικά, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ανακατεύουμε με τον τόνο. Τα βάζουμε σε βαθύ μπωλ και καλύπτουμε με ένα πλούσιο στρώμα μαγιονέζας. Από πάνω διακοσμούμε με φέτες αβγού ή ντοματίνια ή κάπαρη ή φυλλαράκια μαϊντανό ή ό,τι άλλο βάλει η φαντασία μας.
Σημείωση: Αντί για τόνο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο ή άλλο περίσσευμα
100 γρ. καλαμαράκια 3 γαρίδες Νο 2 70 γρ. χταπόδι προαιρετικά 3 μπαστουνάκια καβουρόψυχα 1 μαρούλι ψιλοκομμένο 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο 1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 1 μικρό αγγούρι και 1 μεγάλη ντομάτα κομμένα σε κύβους ελαιόλαδο όσο θέλετε ξύδι όσο θέλετε αλάτι, πιπέρι
Για την σος (σάλτσα κοκτέιλ): 1 κ.γ. μουστάρδα 3 κ.γ. κέτσαπ μισή κούπα μαγιονέζα μισή κούπα κρεμά γάλακτος αλάτι
Εκτέλεση: Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια αφού τα έχουμε πρώτα αλευρώσει. Τις γαρίδες τις βάζουμε στη σχάρα, είναι πιο νόστιμες από βραστές. Το χταπόδι το βράζουμε με κόκκινο κρασί, φύλλα δάφνης και με λίγους κόκκους πιπεριού και μετά το βάζουμε στη σχάρα μέχρι να ροδίσει. Την καβουρόψυχα τη βάζουμε και αυτή στην σχάρα. Τα θαλασσινά μας όπως τα ψήνουμε τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε όλα τα σαλατικά μαζί με τα μυρωδικά μας σε ένα μπολ, ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Έπειτα τα βάζουμε σε μια πιατέλα και στρώνουμε από πάνω όμορφα τα θαλασσινά μας. Πασπαλίζουμε από πάνω ακόμα με λίγα μυρωδικά. Εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από την μεσογειακή μας γεύση χρησιμοποιούμε και την σάλτσα κοκτέιλ: Βάζουμε όλα τα υλικά της σος σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε
2 κούπες του τσαγιού βρασμένο ρύζι 2 αυγά βραστά αλατοπίπερο, λάδι, ξύδι 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι 2 πιπεριές σε ροδέλες μαύρες ελιές 1 ντομάτα σε ροδέλες 1 κουταλιά μουστάρδα
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε λάδι, ξύδι και μουστάρδα και προσθέτουμε το ρύζι και το κρεμμυδάκι. Γαρνίρουμε με την πιπεριά, την ντομάτα, τα αυγά κομμένα, τις ελιές και σερβίρουμε.
Εκτέλεση: Κόβουμε σε ένα μπολ τα βρασμένα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε προσθέτοντας τη μαγιονέζα, λίγο μαϊντανό και ανακατεύουμε. Bάζουμε στο ψυγείο και τη σερβίρουμε κρύα.
5 πατάτες βρασμένες, κομμένες σε κομμάτια μικρά 2 καρότα μέτρια κομμένα σε μικρά κομμάτια 4 αυγά βραστά κομμένα σε φέτες 10 φέτες ζαμπόν κομμένες σε μικρά κομμάτια 10 φέτες τυρί Γκούντα κομμένες σε μικρά κομμάτια 5 φέτες μπέικον ψημένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας κοπανιστή ή πικάντικη τυροσαλάτα 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα 2 κουταλιές κάπαρη 1 πιπεριά Φλωρίνης τουρσί κομμένη σε μικρά κομμάτια 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό 2 μεγάλα φλιτζάνια μαγιονέζα 2 κουταλιές μουστάρδα Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα μέχρι να γίνουν ένα ωραίο μίγμα. Από αυτό το μίγμα κρατάμε σε ένα μπολάκι το 1/4 για την επικάλυψη της σαλάτας μας. Μέσα στο υπόλοιπο μίγμα ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μίγμα σε σαλατιέρα και στρώνουμε με το μίγμα της μαγιονέζας που έχουμε κρατήσει. Στολίζουμε με τις φέτες του αυγού.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την κουβερτούρα, το κακάο και την άχνη. Όταν λιώσει η κουβερτούρα αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τα καρύδια χοντροκομμένα, το κονιάκ και τα μπισκότα θρυμματισμένα.
Αφήνουμε το μίγμα για μισή ώρα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει λίγο.
Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα τυλίγουμε με υλικά της αρεσκείας μας.
Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πριν βράσει την αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε στην κουβερτούρα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Ρίχνουμε το βούτυρο μια κουταλιά τη φορά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Αφήνουμε την ganache στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
Με ένα κουτάλι ή με βρεγμένα χέρια παίρνουμε από το μίγμα και πλάθουμε τρούφες τις οποίες κυλάμε στη σκόνη κακάο ή στο ινδοκάρυδο.
Αστρολογία, ζώδια σήμερα, ωροσκόπιο, αστρολογικές προβλέψεις ...Τα όνειρά σου κρύβουν σημαντικά νοήματα και προβλέψεις για το μέλλον σου, διάβασε τώρα την ερμηνεία τους! ...
Eνημέρωση σε θέματα ιατρικής & υγείας,ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ... συμβουλές υγείας,πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας ...
Tv-Movies-Ελληνικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και μουσική - Greek movies, tv series, tv shows and music, Ελληνικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και μουσική