Ανακατεύουμε το βούτυρο, το ινδοκάρυδο, την αμυγδαλόψιχα και το ζαχαρούχο γάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή. Αν δεν είναι προσθέτουμε περισσότερο ινδοκάρυδο ή αμυγδαλόψιχα ή μερικές κουταλιές αλεσμένο μπισκότο. Φτιάχνουμε μπαλάκια και τα βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα.
Παίρνουμε από τα πορτοκάλι το ξύσμα και το χυμό τους και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις ο χυμός μείνει μισός ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Όταν αρχίσει να βράζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 3 ώρες, για να σφίξει. Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια τα οποία τα περνάμε ή σε τρούφα ή σε ινδοκάρυδο ή σε σκόνη κακάο ή σε λιωμένη κουβερτούρα. Τα αφήνουμε ξανά στο ψυγείο να σφίξουν. Διατηρούνται καλά κλεισμένα για 2 εβδομάδες στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα σε κομμάτια και σε χαμηλή φωτιά βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα. Στο τέλος ρίχνουμε το ρούμι. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο να κρυώσει. Όταν κρυώσει πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού και τα τυλίγουμε στη σκόνη κακάο. Αν δεν πλάθεται εύκολα η ζύμη, βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο ρούμι ή νερό.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα. Βάζουμε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ ρίχνουμε το κονιάκ και τα αφήνουμε όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα από το κονιάκ. Γεμίζουμε κάθε δαμάσκηνο με μισό καρύδι και τα ρολάρουμε μέσα στη σκόνη κακάο για να καλυφτούν.
Ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια και βάζουμε τις φλούδες να βράσουν με μίση κούπα νερό. Όταν πιούν όλο το νερό προσθέτουμε την άλλη μισή κούπα νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνει ένα πηχτό σιρόπι. Χτυπάμε στο μούλτι τις φλούδες με το σιρόπι και προσθέτουμε το λικέρ, την αμυγδαλόψιχα και τη φρυγανιά. Αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και φτιάχνουμε μπαλάκια από το μίγμα τα οποία τα βουτάμε στην λιωμένη κουβερτούρα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ρούμι. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. Πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος καρυδιού.
Λιώνουμε την κουβερτούρα και την ανακατεύουμε με το ρούμι. Ρίχνουμε ένα ένα τα μπαλάκια στην κουβερτούρα και τα αφήνουμε σε λαδόκολλα για να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φρούτα ψιλοκομμένα, τα καρύδια,το μπισκότο, την κανέλα και το λικέρ. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει. Λιώνουμε τη σοκολάτα για την επικάλυψη και φτιάχνουμε μπαλάκια από το μίγμα στο μέγεθος καρυδιού και τα βουτάμε στην λιωμένη σοκολάτα.
Καλλιτεχνική Διαδικασία Παίρνουμε τη φλούδα από τα εσπεριδοειδή έτσι ώστε να μπορούμε να την κόψουμε σε μακριές λωρίδες. Αφαιρούμε από τις φλούδες το λευκό εσωτερικό τμήμα και τις βάζουμε σε βραστό νερό να βράσουν για 10 λεπτά και, έτσι, να ξεπικρίσουν. Φτιάχνουμε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις το σιρόπι βράσει ρίχνουμε τις φλούδες και τις πατάμε να πάνε κάτω χωρίς να ανακατεύουμε το σιρόπι. Τις βράζουμε για 30 λεπτά και τις αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι, για 4 με 5 ώρες. Όταν τις αφαιρέσουμε από το σιρόπι τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά και τις βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα μέχρι τη μέση ή μέχρι τα 2/3.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Ψιλοκόβουμε το περγαμόντο σε λεπτές λωρίδες και το ρίχνουμε στη σοκολάτα μαζί με τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα ταψάκι βάζουμε μια λαδόκολλα και απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να κρυώσει. Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το μίγμα σε μικρά τετράγωνα και τα βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα
1.Βράζουμε τη ντομάτα με τον πελτέ, το σκόρδο ολόκληρο, το ουίσκι, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα! 2.Πλένουμε πολύ καλά τις γαρίδες και τις ρίχνουμε μέσα στην σάλτσα. 3.Βράζουμε για 10’. 4.Προσθέτουμε το λάδι. 5.Παράλληλα βράζουμε τις ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες. 6.Στο τέλος περνάμε τις ταλιατέλες και τις γαρίδες από τηγάνι για 1-2 λεπτά ώστε να δέσει η σάλτσα.
½ κιλό γαρίδες 1 κούπα ντομάτα τριμμένη 2 κ.τ.σ. πελτέ ντομάτας 2 σκελίδες σκόρδο αλάτι πιπέρι 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο ½ ποτήρι του κρασιού ουίσκι
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί Για περισσότερη γεύση διατηρήστε το μείγμα στο ψυγείο για 3-4 ώρες Σε ένα τηγάνι ρίξτε το λάδι για τηγάνισμα. Όταν ζεσταθεί ρίξτε τις φτερούγες ή τα μπουτάκια και αφήστε τα να ψηθούν για περίπου 20-25 λεπτά
500 γρ. φτερούγες/μπουτάκια κοτόπουλο 30 ml ελαιόλαδο 4 κ.σ. κέτσαπ 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού βασιλικός 1 σκελίδα σκόρδο
Για να γίνει η διατροφή των παιδιών σας ιδανική χρειάζεται:
1. Μείωση των θερμίδων από ζωϊκό λίπος, χρησιμοποίηση ελαιολάδου. 2. Αύξηση των τροφών με σύμπλοκους υδατάνθρακες αντί ζάχαρης, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, όσπρια, πατάτες. 3. Αύξηση των φυτικών ινών στο διαιτολόγιο, όπως φρούτα, λαχανικά. 4. Σημαντική μείωση κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε φωσφόρο, όπως σοκολάτες, κακάο, γαριδάκια, τσιπς, αναψυκτικά. 5. Κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε σίδηρο με εμπλουτισμένο γάλα και δημητριακά. ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1. Δύο φρούτα την ημέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα! 2. Αντικαταστήσετε το βούτυρο με λάδι. 3. Μην προσκολληθείτε σε μια τροφή όσο θρεπτική και να είναι. 4. Συνηθίστε το παιδί να τρώει για να επιβιώσει και όχι για να αρρωστήσει. 5. Δώστε του την ευκαιρία να πεινάσει. 6. Μην απαγορεύετε αυστηρά καμιά τροφή, η απαγόρευση την κάνει πιο ελκυστική.
Περιγραφή Γευστική πίτα με εύκολο και τραγανό φύλλο, που γίνεται στο φτερό!
Συστατικά
640 γρ αλεύρι σκληρό. 225 γρ φυτίνη ( με ελαιόλαδο προτιμότερο) 300 γρ γιαούρτι αγελάδας. 2 κουταλιές γλυκού αλάτι. Για το μείγμα τυριών
400 γρ φέτα. 100 γρ ανθότυρο η κατίκι. 2 αυγά. Πιπέρι. Μοσχοκάρυδο. Οδηγίες Κάνουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι, και το βούτυρο που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε το γιαούρτι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μια ζύμη εύπλαστη, που σιγά-σιγά αποκτά μεταξένια υφή. Αν η ζύμη μας είναι πολύ σφικτή , προσθέτουμε λίγο ακόμη γιαούρτι. Την βάζουμε σκεπασμένη για μισή ώρα στο ψυγείο. Λιώνουμε την φέτα και το ανθότυρο, με το πιρούνι,και προσθέτουμε το αυγό, το πιπέρι, και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο,και την χωρίζουμε σε δυο μπάλες. Ανοίγουμε δυο φύλλα, και στρώνουμε το ένα , σε ελαφρά λαδωμένο ταψί μετρίου μεγέθους. Στρώνουμε καλά το μείγμα τυριών, και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο . Κόβουμε το περίσσιο , και ενώνουμε καλά , το επάνω, με το κάτω φύλλο. Χαράζουμε την πίτα, και ψήνουμε στους 190 με αντιστάσεις, για μια ώρα. Αν θέλουμε πριν την βάλουμε στον φούρνο, αλείφουμε την πίτα, με κρόκο αυγού και νερό, και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Λίγα μυστικά ακόμα Με το ίδιο τραγανό φύλλο, μπορούμε να κάνουμε, σπανακόπιτες, τυροπιτάκια στο τηγάνι, κιμαδοπιτάκια, γαριδόπιτες, και πολλές
... Διαβάστε περισσότερα »
Φτιάχνει 5 ζαμπονοτυρόπιτες1 φύλλο σφολιάτας, 5 φέτες τυρί του τόστ, 5 φέτες ωμοπλάτη ή γαλοπούλα βραστή, εγώ βάζω ωμοπλάτη 1 μεγάλη ή 2 μικρές ντομάτες σε φέτες, βιτάμ ή λάδι για τα φύλλα. Οδηγίες Αλείφουμε όλο το φύλλο με βιτάμ, βάζουμε απάνω τις 5 φέτες ζαμπόν, απάνω τις 5 φέτες τυρί και τέλος από 2 φετούλες ψιλές ντομάτα. Διπλώνουμε ρολό το φύλλο και κόβουμε 5 κομμάτια, τα κλείνουμε λίγο στις άκρες ,τα λαδώνουμε ,βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε 25-30' να ροδίσουν! Μπορούμε βέβαια να κόψουμε από την αρχή το φύλλο μας σε 5 -6 κομμάτια και με την ίδια σειρά να βάλουμε ένα-ένα τα υλικά μας και να τα κλείσουμε. Λίγα μυστικά ακόμα Τόσο εύκολα και γρήγορα φτιάχνουμε για τα παιδιά μας τις νόστιμες ζαμπονοτυρόπιτες. Μπορείτε να προσθέσετε και υλικά που αρέσουν στα παιδιά σας φυσικά!!
Συστατικά Στα γρήγορα Ορεκτικά Διάφορα Ψάρια Άλλες κατηγορίες Σαλάτες Γρήγορες και Εύκολες Συνταγές Για μπουφέ Όλες οι συνταγές1 κονσέρβα μεγάλη τόνου σε νερό 1 κρεμμύδι ξερό ή 1-2 φρέσκα ψιλ/ μένα 1 κούπα μαγιονέζα 2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλ/μενο 1 πιπεριά φλωρίνης βάζο ή 1 κ.σ. κάπαρη ή 2-3 αγγουράκια πίκλες ψιλ/μένα Λίγο ξύσμα λεμονιού Λίγο λάδι Πράσινη σαλάτα μέτρια κομμένη ( μαρούλι, αντίδι, σαλάτα κ.ά. ) Λίγη μουστάρδα (προαιρ. )
ΟΔΗΓΙΕΣ: Στραγγίζουμε τον τόνο και τον ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, την πιπεριά ή κάπαρη ή αγγουράκι. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα μας, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε και λίγη μουστάρδα, αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο πικάντικη γεύση στη σαλάτα μας. Κόβουμε την πράσινη σαλάτα μας και τη ραντίζουμε με λίγο λάδι και ελάχιστο ξύδι. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε την τονοσαλάτα μας επάνω και τη στολίζουμε με υλικά που έχει μέσα η σαλάτα μας.
Λίγα μυστικά ακόμα Για μια πιο ελαφριά εκδοχή, βάζουμε μισή μαγιονέζα, μισό γιαούρτι. Μπορούμε να φτιάξουμε σάντουιτς με τονοσαλάτα και αγγούρι. Επίσης μπορούμε να ανακατέψουμε ψιλ/μένο μαρούλι στην τονοσαλάτα μας και να γεμίσουμε σουδάκια μπουκιάς λίγο πριν τα σερβίρουμε. Βάζουμε ένα μπολ τονοσαλάτα στο κέντρο ενός δίσκου και τριγύρω βάζουμε κρακεράκια, λαχανικά ή κριτσίνια και βουτά ο καθένας στο μπολ. Μια ιδέα για να συνοδέψουμε το ποτό μας Μπορούμε να κάνουμε τονο
... Διαβάστε περισσότερα »
Περιγραφή Πράσα με διάφορα τυριά και μια βελούδινη μπεσαμέλ , δημιουργούν ένα πολύ νόστιμο πιάτο!
Συστατικά Στα γρήγορα Ορεκτικά Σουφλέ Διάφορα Κυρίως Πιάτα Λαχανικά Άλλες κατηγορίες Όλες οι συνταγές2 κιλά τρυφερά πράσα . 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδελίτσες. Μισό ματσάκι άνηθο. 3 αυγά. 1 κούπα τυρί ρεγκάτο τριμμένο. 1/2 κούπα παρμεζάνα ,η κάποιο κεφαλοτύρι πικάντικο. Πιπέρι , Αλάτι. 5 κουταλιές λάδι. 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη. 2 κουταλιές σιμιγδάλι. Για την κρέμα.
3 κουταλιές βούτυρο φυτίνη με ελαιόλαδο. 5 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 1 λίτρο γάλα φρέσκο. Λίγο μοσχοκάρυδο, Αλάτι. 2 αυγά. 1 κούπα ρεγκάτο τριμμένο. Λίγο τριμμένο τυρί για πασπάλισμα. Οδηγίες Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε γρήγορα να διαλυθεί το αλεύρι,και ρίχνουμε το γάλα ζεστό, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα των αυγών, μέχρι να πήξει η κρέμα και να γίνει βελούδινη.Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι,μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ,ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το τυρί και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα. Πλένουμε και κόβουμε τα πράσα σε μέτρια κομμάτια.Τα βράζουμε με μισό ποτήρι νερό για 2-3 λεπτά. Όταν πιούν το νερό, ρίχνουμε το λάδι και τα σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι,και το
... Διαβάστε περισσότερα »
150 γρ. φιλαδέλφεια, 200 γρ. μερέντα, μπισκότα και ανα θέλουμε σιρόπι σοκολάτας για γαρνίρισμα. Οδηγίες Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά για τις κρέπες φτιάχνοντας ένα μείγμα απαλό.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι 30εκ. το αλείφουμε με βιτάμ ή λάδι,ρίχνουμε κουταλιές απ' το μείγμα να απλωθεί στον πάτο,ψήνουμε να ροδίσει,τη γυρνάμε με σπάτουλα κι από την άλλη πλευρά. Αφού είναι έτοιμες όλες τις σερβίρουμε αλείφοντας τες μια ελαφριά στρώσει φιλαδέλφεια,απάνω αρκετή μερέντα και τρίβουμε τέλος 2 μπισκότα. Τυλίγουμε την κρέπα και αν θέλουμε γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας!
βαζουμε τα υλικα για την σαλτσα ντρεσινγκ σε ενα μπολακι και τα χτυπαμε λιγο ολα μαζι
βαζουμε σε μια λεκανη τα λαχανικα και τα φρουτα τα τριμμενα ριχνουμε επανω την σαλτσα ανακατευουμε δωκιμαζουμε αν χρειαζετε κατι απο αλατι η ξυδι και σερβιρουμε,και κρυα ειναι πολυ ωραια η σαλατα με φρεσκο ψωμακι και αιολι σκορδου
που το φτιαχνουμε με
μαγιονεζα ,αλατι και σκοδρο απο την πρεσσα περασμενο
Η
200 γρ βουτυρο χτυπημενο στο μιξερ,με αλατι 1 κ,γ σκονη παπρικα και 2 σκορλιδες σκορδο απο πρεσσα περασμενες,
2 κούπες φρέσκο βασιλικό προτιμητέος ο πλατύφυλλος 4 σκελίδες σκόρδο 1 κούπα ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι (εάν θέλετε το καβουρδίζετε) ¾ της κούπας τριμμένη παρμεζάνα Αλάτι –πιπέρι
Πολτοποιούμε ‘όλα τα υλικά στο μούλτι την χρησιμοποιούμε αμέσως ή την βάζουμε σε βάζο κι από πάνω λίγο ελαιόλαδο. Το κλείνουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο μας για πολύ χρόνο. Η σάλτσα αυτή συνοδεύει κυρίως ζυμαρικά αλλά και όπου αλλού εμείς νομίζουμε ότι ταιριάζει.
Κόβουμε πατατες τόσες οσες θα χρειασθουμε για να γεμίσει μεχρι την μεση το ταψι που θα χρησιμοποιήσουμε,σε ροδέλλες λεπτες. μισό κιλο μανιτάρια άσπρα φρεσκα κομμένα ροδέλλες. 2 πακετάκια κρεμα γάλακτος(400-500γρ) λιγο σκόρδο φρέσκο τριμμένο "η σκόνη προαιρετικά κομματάκια τυρί καπνιστό μαντζουράνα λιγο για άρωμα κεφαλοτύρι. πιπέρι.
κομμένα τα υλικά μας τα ανακατεύουμε ολα μαζί με την κρέμα κ.λ.π απο πάνω ρίχνω το κεφαλοτύρι τριμμένο ψήνουμε στους 200 βαθμούς μεχρι να ροδίσει. :kiss:
Χτυπαμε τον κρόκο με τη ζάχαρη ,ριχνουμε το γαλα και το ρουμι,ανακτευουμε καλλα ριχνουμε και την λοιωμενη ζελατινη ανακατευουμε καλλα
βαζουμε την κρεμα στο ψυγειο για λιγο. μολις αρχειση να γινετε σαν ζελε την βγαζουμε και ριχνουμε την μαρεγκα και ανακατευουμε ελαφρα. ριχνουμε και την σαντηγη και ανακατευουμε ελαφρα. προσθετουμε και την τριμενη σοκολατα ανακτευουμε ελαφρα για λιγο
βαζουμε την κρεμα σε ποτυρακια και μετα στο ψυγειο για 4 ωρες σερβιρουμε με κομματακια σοκολατας και σαντιγη
βαζουμε τα ρεβυθια με τους γιγαντες μαζι να μουλιασουν μια νυχτα τα βραζουμε ολα μαζι
τα στραγγιζουμε και τα βαζουμε σε ταψι
ριχνουμε το τριμενο κρεμμυδι τα καροτα την ντοματα την δαφνη τα 3 φλιτζανια νερο αλατι πιπερι το λαδι τα ανακτευουμε λιγο και πασαπλιζουμε με τον μαιδανο αν χριαστη προσθετουμ λιγο νερο στην διαρκεια του ψυσηματος
ψυνουμε το φαγητο σε ζεστο φουρνο στους 200 βαθμους μεχρι να μηνη με την σαλτσα του
1.Βράζουμε τα παϊδάκια σε μία κατσαρόλα με νερό, για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. 2.Στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. 3.Ζεσταίνουμε το λάδι στο γουόκ και βάζουμε τα παϊδάκια να ροδίσουν. 4.Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας. 5.Σκουπίζουμε το λάδι από το γουόκ και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά να βράσουν. 6.Προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πιεί τη σάλτσα.
Υλικά: 4 κουταλιές πελτέ ή χυμό ντομάτας (μισό ή όλο ανάλογα το πόσο θέλουμε) Αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κανέλα, κνόρ κότας (ανάλογα με το γούστο του καθενός) Μια με δύο σκελίδες σκόρδο
Οδηγίες παρασκευής: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις τέσσερις κουταλιές πελτέ με 2 κούπες νερό ή και περισσότερο, ανάλογα το πόσο θέλουμε (ή τον χυμό ντομάτας χωρίς νερό) και το κνόρ. Προσοχή: Αν βάλουμε πελτέ και νερό, βάζουμε και μισή κουταλιά ζάχαρη.
Όταν αρχίζει να βράζει προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα το κύμινο και το σκόρδο.
Η σάλτσα είναι έτοιμη μόλις πάρει βράση και τα υλικά αναμιχθούν καλά!
Υλικά: Μισό κιλό κιμά είτε χοιρινό είτε μοσχαρίσιο (για μένα ανάμεικτο καλύτερα και πιο νόστιμα) Ένα πακέτο μακαρόνια Λάδι Ένα μέτριο κρεμμύδι Αλάτι, πιπέρι, κανέλα (ανάλογα με το γούστο του καθενός) Πελτέ ντομάτας μια κουταλιά (αραιωμένο σε λίγο νερό)
Οδηγίες παρασκευής: Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με βούτυρο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μετά βάζουμε και τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε και αυτόν ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει.
Όταν τσιγαριστεί, βάζουμε και τον πελτέ, την κανέλα, το αλάτι, και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
Συμπληρώνουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να καλυφθεί το μίγμα και το αφήνουμε να βράσει. Όταν το νερό σωθεί και μείνει ο κιμάς με το λίγο ζουμάκι του, είναι έτοιμο!
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι και ψήνουμε τα λουκάνικα για 3΄-4΄ σε δυνατή φωτιά. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας ν’ αποβάλουν το λίπος τους.
Στο ίδιο τηγάνι (αφού το στραγγίσουμε από το λίπος) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5΄-6΄, έως ότου γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τα λουκάνικα με το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε και το βραστό ζωμό. Ανακατεύουμε κι αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και το θυμάρι.
Βάζουμε όλο το μείγμα σε βαθύ κεραμικό σκεύος. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 15΄ στους 180 C στις αντιστάσεις. Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στην επιφάνεια τα ντοματίνια ολόκληρα. Ψήνουμε για επιπλέον 15΄, με το σκεύος ξεσκέπαστο.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το μείγμα σε μπωλ και τα ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30’ να φουσκώσει λίγο το ρύζι.
Φτιάχνουμε την σάλτσα: Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα και λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα σε μέτρια φωτιά, να ψηθεί λίγα λεπτά (2-3’). Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε στο αλεύρι και στο βούτυρο τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά να πάρει μία βράση (σε μέτρια φωτιά) και πλάθουμε μικρά – μικρά γιουβαρλάκια, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20’.
Παραλλαγή: Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε καρότο στην σάλτσα και ρίχνουμε κοτσάνια μαϊντανού και άνιθου δεμένα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Αφού βράσουν χτυπάμε τα αυγά με τα λεμόνια, αραιώνουμε με λίγη σάλτσα να ζεσταθούν τα αυγά, αποσύρουμε το φαγητό να κοπεί ο βρασμός και περιχύνουμε με το αυγολέμονο.
Σερβίρουμε με γιαούρτι.
Η συνταγή παρουσιάστηκε στο "Πρωινό ΑΝΤ1" στις 23/1/2012.
4 τσακώνικες μελιτζάνες λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί 1 πιπεριά ψιλοκομμένη 1 σκελίδα σκόρδο 4 ντομάτες ψιλοκομμένες 4 κ.σ. ελαιόλαδο 1/2 ματσάκι μαϊντανό 500 γραμμ. κιμάς πρόβειος ή μοσχαρίσιος, μία φορά περασμένο στη μηχανή αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τον κιμά με το σκόρδο ολόκληρο για 5΄-6΄. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε τον κιμά να βράσει άλλο τόσο χρόνο.
Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε λωρίδες από τη φλούδα τους. Στη συνέχεια κόβουμε σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο για 1΄.
Αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη και συμπληρώνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την πιπεριά (για 3΄-4΄) και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό.
1 κότα (1½ κιλό περίπου) ½ κιλό κρεμμύδια ξερά ½ κιλό κιμά αλάτι πιπέρι 10 κάστανα βρασμένα ή ψημένα 1 κούπα λάδι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, προσθέτουμε τα εντόσθια, τον κιμά, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε λίγο νερό για να βράσουν και στο τέλος βάζουμε τα βρασμένα κάστανα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Γεμίζουμε την κότα από το κάτω μέρος και τη ράβουμε με βελόνα και κλωστή. Το ίδιο κάνουμε και στο επάνω μέρος. Όταν τελειώσουμε, την τηγανίζουμε για να ροδοκοκκινίσει απ’ όλες τις πλευρές. Kατόπιν τη βάζουμε στη γάστρα περιχύνοντας με μισή κούπα λάδι και μισή κούπα νερό, αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά την κότα και τη βάζουμε στο φούρνο. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με μικρές πατατούλες. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Ψήνουμε στους 180 C για περίπου 2 ώρες.
Μείγμα μπαχαρικών 1 κ.γλ. μαραθόσπορο 2 κ.γλ. σπόρους κύμινο 2 κ.γλ. σπόρους κόλιανδρο 2 κ.γλ. κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (σκόνη) Υλικά 1 κοτόπουλο περίπου 1 ½ kg κομμένο σε 6 κομμάτια 3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες ή σκορδόλαδο 1 κ.γλ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο 1 καυτερή πιπερίτσα 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες 400 γρ. κρέμα γάλακτος αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι Ρύζι μπασμάρι για το σερβίρισμα Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Βάζουμε σε τηγάνι αντικολλητικό τους σπόρους μάραθου, κύμινου, κόλιανδρου και τους ψήνουμε για 2’ χωρίς λιπαρή ουσία, να βγάλουν τα αρώματα τους. Τους αλέθουμε σε μπλέντερ ή τους χτυπάμε σε γουδί να γίνουν σκόνη. Έπειτα προσθέτουμε και τον κουρκουμά. Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το τζίντζερ και τα πολτοποιούμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο. Λίγα λίγα κομμάτια το ροδίζουμε καλά να κάνει κρούστα και χρώμα γύρω γύρω. Το βάζουμε σε ταψί με το δέρμα προς τα πάνω. Χαμηλώνουμε την φωτιά και στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και τα ψήνουμε 1’. Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά και τα σωτάρουμε για 5’. Αλέθουμε τις ντομάτες στο μπλέντερ και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε και την κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Περ
... Διαβάστε περισσότερα »
1 μεγάλο κοτόπουλο 3 κ.σ. ελαιόλαδο 250 γραμ. κιμά ανάμεικτο, χοιρινό και μοσχαρίσιο Τα εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 1/3 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα 1/3 φλ. τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο 1/3 φλ. τσαγιού σταφίδες 5-6 κάστανα βρασμένα ή ψημένα ½ φλ. τσαγιού κονιάκ 1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 200 γραμ. δαμάσκηνα 4 μήλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο Χυμό από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα εντόσθια και τον κιμά, σχεδόν να ψηθούν, για 6-7’. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 3’. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να στεγνώσει στο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό συμπυκνώνουμε και κρατάμε τα αρώματα του.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και το ζωμό. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει σχεδόν τα υγρά κι έπειτα την αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε με τη μισή γέμιση την κοιλιά του κοτόπουλου, αφού προηγουμένως την αλατοπιπερώνουμε και ράβουμε το άνοιγμα. Δένουμε καλά το κοτόπουλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε γάστρα.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα αδειάζουμε μέσα. Τα γεμίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Ή τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε όπως τις μελιτζάνες. Τα αραδιάζουμε πλάι στο κοτόπουλο. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και με το πορτοκάλι. Προσθέτουμε τα δαμά
... Διαβάστε περισσότερα »
Σε μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με αυτό το κοτόπουλο. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Σε πλασωτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο, λίγα λίγα κομμάτια από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε πιατέλα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 3-4’. Σβήνουμε με το ½ φλ. κρασί. Ντεγκλασάρουμε, τρίβουμε την βάση της κατσαρόλας να διαλυθούν οι καραμελωμένοι χυμοί του κοτόπουλου. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και τα μυρωδικά. Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο κρασί ώστε να μισοσκεπάζεται το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 50’ έως ότου μαλακώσει το κοτόπουλο.
Τότε ζεσταίνουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά να πιουν τα υγρά τους (3’ περίπου). Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε έως ότου μαλακώσει τελείως το κοτόπουλο, περίπου 20’. Αφαιρούμε τα μυρωδικά, σουρώνουμε την σάλτσα του φαγητού σε μικρή κατσαρόλα. Σε μπωλ διαλύουμε την μουστάρδα στην κρέμα. Όλο μαζί το ρίχνουμε στην σάλτσα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αφήνουμε να πάρει μία βράση για λίγα λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις και να πυκνώσει. Περιχύνουμε το φαγητό με την κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας.
Βράζουμε το ρύζι για 12΄ σε μπόλικο αλατισμένο νερό και το σουρώνουμε. Το απλώνουμε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Ζεματάμε το μπρόκολο για 2’-3΄ σε νερό που βράζει και το σουρώνουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπρόκολο που έμεινε από βραστή σαλάτα.
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου. Λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο (ή ελαιόλαδο) σε τηγάνι και ροδίζουμε το κοτόπουλο γύρω γύρω για 7’-8’. Το βάζουμε σε μια στρώση πάνω στο ρύζι.
Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο τηγάνι, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το καρότο και τα αφήνουμε να καραμελώσουν ανακατεύοντας τα 2-3 φορές σε μέτρια φωτιά για 5’.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2’-3’ να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε τον ζωμό ανακατεύοντας με σύρμα και αφήνουμε να δέσει το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στην κρέμα το τεμαχισμένο μπρόκολο.
Προσθέτουμε την μουστάρδα και το 1 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί. Δοκιμάζουμε και έπειτα αλατίζουμε. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι. Αδειάζουμε τη κρέμα πάνω στο κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε στους 200 C για 20’-25’.
μερίδες 5
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος 20 λεπτά
Υλικά
250 γραμμ. ρύζι για πιλάφι 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λεπτές φέτες 3 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 φρέσκα κρεμμυδά
... Διαβάστε περισσότερα »
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (4 κ.σ.) σε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το κοτόπουλο, να πάρει χρώμα γύρω γύρω, για 6΄-8΄. Προσθέτουμε το σκόρδο (ολόκληρη τη σκελίδα), τα καρότα κομμένα σε καρέ και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τα αφήνουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, για 5΄-6΄. Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το φαγητό. Σιγοβράζουμε για 50΄, να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Αφού σχεδόν γίνει το κοτόπουλο, προσθέτουμε τα φασολάκια και τον αρακά.
Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/4 φλιτζ.).
Βράζουμε για περίπου 20΄, μέχρι να μελώσει η σάλτσα αλλά τα λαχανικά να παραμένουν τρυφερά.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Υλικά
1/2 κοτόπουλο κομμένο σε 5-6 μικρά κομμάτια (ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να το κόψει ή πάρτε μόνο μπουτάκια) 4 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο 1 κ.σ. πελτέ 500 γραμμ. φασολάκια τρυφερά, καθαρισμένα και πλυμένα 250 γραμμ. αρακά 2 καρότα κομμένα σε καρέ 4 ώριμες και σφιχτές ντομάτες τριμμένες 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φτερούγες, καρκάσες, λαιμό από κοτόπουλο 1 μεγάλο καρότο 1 κρεμμύδι ή πράσο ή και τα δύο 1 κομμάτι σέλερι 1 δαφνόφυλλο 1 κλωνάρι μαϊντανό 1 κλαδάκι θυμάρι
Εκτέλεση
Το να φτιάξουμε ζωμό κότας είναι από τα εύκολα πράγματα στην κουζίνα και μπορεί να νοστιμίσει ακόμα βραστά λαχανικά. Είναι πολύτιμος για ριζότο και για σάλτσες. Δεν έχουμε παρά να αφαιρέσουμε τις άκρες από τις φτερούγες, το λαιμό ή καρκάσες, αν ξεκοκαλίσουμε ένα κοτόπουλο, ή τα ζητάμε από τον κρεοπώλη. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό. Αφήνουμε το ζωμό να πάρει βράση. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ο ζωμός για 1 ώρα και 30΄. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Σουρώνουμε το ζωμό αφού βράσει. Όταν κρυώσει, αφαιρούμε το λίπος μ’ ένα κουτάλι.
Σημείωση: Διατηρείται το ζωμό κότας στο ψυγείο για 3 μέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
■ 700 γρ. μπούτι από αγριογούρουνο (χωρίς πέτσα και κόκαλο) ■ 3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ■ 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ■ 1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί ■ 1 τριμμένη ντομάτα ■ 3 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες ■ 500 γρ. σέλερυ κομμένο ■ 1 ½ κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μάραθο ■ 1 κουταλιά της σούπας δενδρολίβανο ■ αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Μαραίνουμε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 2-3 λεπτά. Μόλις μαραθούν, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε 2 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το κρέας, το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί, μέχρι να πιεί τα υγρά του.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα,το πράσο, το σέλερυ, το μάραθο, το δενδρολίβανο και 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Βράζουμε το φαγητό για 30-40 λεπτά.
Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές ή με ρύζι.
Εάν ο αρακάς είναι φρέσκος, τον καθαρίζουμε και τον πλένουμε. Εάν είναι κατεψυγμένος, θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Κατόπιν ψιλοκόβουμε σε κυβάκια το ξερό κρεμμύδι ή το τρίβουμε στον τρίφτη και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για3-4 λεπτά.Προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, τα ντοματάκια ή τις πλυμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες.Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 φλυτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό,αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε το φαγητό, μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Πλένουμε, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2-3 λεπτά πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Εάν χρειαστεί νερό κατά την ώρα του βρασίματος του φαγητού, προσθέτουμε λίγο ζεστό
■ μισό κιλό φάβα ■ ένα ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι ■ μία κόκκινη ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης ■ δύο σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο ■ μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ■ μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο ■ αλάτι ■ πιπέρι ■ λίγο κύμινο ■ μισό φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά (ή όσο χρειαστεί) ■ μία κούπα λάδι για το τηγάνισμα ■ και αλεύρι για να αλευρώσουμε τα κεφτεδάκια
Εκτέλεση:
Βράζουμε τη φάβα μέχρι να μαλακώσει καλά.
Τη στραγγίζουμε και τη κτυπάμε για λίγο στο μπλέντερ.
Την αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Για τη σάλτσα ■ 1/3 φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο ■ αλάτι-πιπέρι ■ χυμό από ½ ή 1 λεμόνι ■ ή 2 κουταλιές σούπας ξύδι από λευκό κρασί
Εκτέλεση:
Αν χρησιμοποιήσουμε μαυρομάτικα φασόλια, δεν είναι απαραίτητο να τα μουλιάσουμε σε νερό , πριν τα μαγειρέψουμε.
Αν χρησιμοποιήσουμε λευκά φασόλια, από το προηγούμενο βράδυ θα τα πλένουμε καλά και θα τα βάλουμε σε ένα μπολ με νερό, που θα τα υπερκαλύπτει 5-6 πόντους. Την άλλη μέρα θα τα στραγγίσουμε, θα τα βάλουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και θα τα βράσουμε, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αδειάζουμε σε βαθύ μπολ ή σε μια βαθουλή πιατέλα.
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες ή κύβους και τις ρίχνουμε στην πιατέλα. Προσθέτουμε το μαϊντανό και τα κρεμμύδια.
Βάζουμε σε γυάλινο βάζο με καπάκι, το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού ή το ξύδι και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε λίγο, μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ τη σαλάτα και ανακατεύουμε για να πάει παντού.
Διακοσμούμε με τις ελιές και σερβίρουμε.
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά, όπως σέλινο, πιπεριές σε διάφορα χρώματα, παντζάρια και άλλα.
■ 1 κιλό χταπόδι ■ 2 κουταλιές της σούπας ξύδι για το ζεμάτισμα του χταποδιού ■ 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ■ 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο ■ 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσαμικό ■ 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού ■ 1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο σουρωμένο χυμό πορτοκαλιού ■ πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι από τα εντόσθια και το στόμα του και το πλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 1 λίτρο νερό να βράσει, ρίχνουμε το ξύδι και βάζουμε το χταπόδι να βράσει για 10 λεπτά.
Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομματάκια.
Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει καλά. Προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα πρώτα το βαλσαμικό ξύδι και μετά το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε βάλει και ανακατέψει το ξύσμα του.
Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό για 35-45 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα χυμό πορτοκαλιού. Η σάλτσα πρέπει να είναι πολύ πηχτή.
Το συνοδεύουμε με ρύζι για πιλάφι ή με μπασμάτι ή αν θέλουμε και με ζυμαρικά.
■ 1 ½ κιλό χταπόδι ■ ½ κούπα κόκκινο κρασί ■ ½ κούπα ξίδι βαλσάμικο ■ 400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας ■ 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ■ 4 κόκκοι μπαχάρι ■ 2 φύλλα δάφνης ■ πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το χταπόδι, το στραγγίζουμε για 15 λεπτά και το βάζουμε σε ζεστή κατσαρόλα χωρίς νερό να τραβήξει τα υγρά του. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί που έμεινε.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, το βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα, στην οποία έχουμε ζεστάνει το λάδι και το σοτάρουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι.
Προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες, τα ντοματάκια, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε το φαγητό μέχρι να ψηθεί το χταπόδι και να λιγοστέψουν τα υγρά.
Στο τέλος προσθέτουμε το πιπέρι και αν χρειάζεται λίγο αλάτι.
■ 500 γρ. ζυμαρικά τύπου λιγκουίνι ■ ¼ φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο για τα λιγκουίνι ■ ½ κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος ■ ½ φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο για τη σάλτσα ■ 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ■ 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ■ 1 φλυτζάνι λευκό κρασί ■ 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δυόσμο, δενδρολίβανο, βασιλικό) ■ 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός ■ λίγη πάπρικα ■ αλάτι
Εκτέλεση:
Ξεβγάζουμε 2-3 φορές με αρκετό νερό τα μύδια και τα βουρτσίζουμε με συρμάτινη βούρτσα ή τα ξύνουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες, τα καρότα κ.λ.π., για να φύγουν τα ξένα σώματα, που υπάρχουν πάνω τους και τα ξεπλένουμε πολλές φορές.
Βγάζουμε τα "μουστάκια” τους, κλείνουμε καλά τα όστρακα και πετάμε όσα δεν κλείνουν τελείως.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε τα μύδια, τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε στη φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια.
Βγάζουμε τα μύδια με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για 7 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ρεβύθια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό, που να τα υπερκαλύπτει 5-6 εκατοστά και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα (12-14 ώρες).
Την επομένη μέρα τα στραγγίζουμε και τα σιγοβράζουμε, ώσπου να μαλακώσουν.
Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε.
Βράζουμε τα μακαρόνια, ώσπου να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ¼ του φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας, ώσπου να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το ξύσμα του λεμονιού, το χυμό του λεμονιού, τις ντομάτες, τα ρεβύθια,το σπανάκι, τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό το μαϊντανό, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 5 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Βάζουμε τον ντοματοπελτέ, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ακόμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσουν.
Μόλις το μείγμα πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα φασόλια, που τα έχουμε μουσκέψει σε νερό από το βράδυ και τον αρακά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και ο αρακάς.
Πλένουμε, στραγγίζουμε σε τρυπητό τα βύσσινα, βγάζουμε τα κουκούτσια τους και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 3 λεπτά.
Βουτάμε το φύλλο ζελατίνης σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά και κατόπιν παίρνουμε τη ζελατίνη, που έχει μαλακώσει και την προσθέτουμε στο ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει, προσθέτουμε τον πολτό του βύσσινου, το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε το μείγμα του βύσσινου σε παγωτομηχανή. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, το βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος και μετά στην κατάψυξη. Μόλις το μείγμα έχει αρχίσει να παγώνει (περίπου σε 3-4 ώρες), το βγάζουμε από την κατάψυξη και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή με τον αυγοδάρτη ή με μπλέντερ χειρός.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές, για να ξεσβολιάσει και να αφρατέψει η γρανίτα και να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι.
Στη συνέχεια βάζουμε τη γρανίτα στην κατάψυξη και την αφήνουμε 5-6 ώρες να παγώσει.
Για να σερβίρουμε εύκολα τη γρανίτα σε ολοστρόγγυλες μπάλες, βουτάμε το κουτάλι του παγωτού σε ένα ποτήρι με καυτό νερό να ζεσταθεί και τις βάζουμε σε ένα ψηλό ποτήρι.
Τη στολίζουμε, αν θέλουμε με λίγη σαντιγύ και ένα βύσσινο επάνω ή μόνο με 2-3
... Διαβάστε περισσότερα »
■3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ■1 κουταλιά της σούπας μέλι ■2 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο ή λευκό κρασί ■μουστάρδα (προαιρετικά) ■αλάτι ■σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ενα πηρούνι ή με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε τη σάλτσα (σως) πάνω στα λαχανικά και ανακατεύουμε.
Αστρολογία, ζώδια σήμερα, ωροσκόπιο, αστρολογικές προβλέψεις ...Τα όνειρά σου κρύβουν σημαντικά νοήματα και προβλέψεις για το μέλλον σου, διάβασε τώρα την ερμηνεία τους! ...
Eνημέρωση σε θέματα ιατρικής & υγείας,ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ... συμβουλές υγείας,πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας ...
Tv-Movies-Ελληνικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και μουσική - Greek movies, tv series, tv shows and music, Ελληνικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και μουσική