Σάββατο, 2024-06-29, 4:24 AM
Lost Empire MainRegistrationLogin
Welcome Φιλαρακι | RSS
Site menu
"Facebook"
Tag cloud
All uploaded files
Χρήσιμες Σελίδες
  • Upload your photos
  • Upload image
  • My Team Toolbar
  • HTML Color Codes
  • 1-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 2-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 3-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • Audioboo. Because sound is social
  • Live Traffic Feed
    Twitter
    Ŀ♡SƬ ƐMṖĪŔƐ
    ******
     Blog-κάρουμε Τον Κοσμο 

    Ειδήσεις ,Ενημέρωση ,Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία, Αθλητικά, Μουσικη ,Gossip από την Showbiz ,Συνταγές μαγειρικής, Αστρα Και Ονειρα ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ


    Get your own Chat Box! Go Large!
    Τίτλος τραγουδιού σας:
    Οι ακροατές σας αριθμό:
    Κατάσταση του διακομιστή σας:
    Main » 2012 » Φεβρουάριος » 17 » Υδατάνθρακες και σακχαρώδης διαβήτης
    9:32 PM
    Υδατάνθρακες και σακχαρώδης διαβήτης

    Οι υδατάνθρακες αποκτούν ξεχωριστή σημασία, τόσο για μια διατροφή που στοχεύει στην πρόληψη της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη όσο και για τη δίαιτα που σκοπό έχει να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου ενός διαβητικού.

    Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα ωμά φρούτα πρέπει να αποτελούν τις κύριες πηγές των υδατανθράκων. Τα περισσότερα από αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν την ομαλότερη απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα και την επίτευξη ευγλυκαιμίας. Επίσης τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να ελαττώσουν την ολική και την ‘κακή χοληστερόλη’ και να έχουν με αυτόν τον τρόπο καρδιοπροστατευτική δράση.

    Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει το γεγονός πως όταν οι φυτικές ίνες ή άλλα συστατικά των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων και των δημητριακών ολικής άλεσης προστεθούν σε λειτουργικά ή επεξεργασμένα τρόφιμα δεν παρουσιάζουν μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα.

    Κατά καιρούς έχει προταθεί η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τα λειτουργικά τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν τα ίδια μακροπρόθεσμα οφέλη με τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη φυτικής προέλευσης.

    Τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και έχουν συσχετιστεί με χαμηλή συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων. Το πιο πιθανό είναι αυτά τα διατροφικά σχήματα να έχουν αυτό το αποτέλεσμα εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και της ικανότητάς τους να δημιουργούν αυξημένη αίσθηση κορεσμού, προστατεύοντας έτσι από την υπερκατανάλωση θερμίδων, το υπέρβαρο και την παχυσαρκία. Όμως πόσο παραδοσιακή είναι η σημερινή προέλευση των υδατανθράκων της διατροφής μας;

    Μεγάλο μέρος των υδατανθράκων της σύγχρονης διατροφής προέρχονται από την επιτραπέζια ζάχαρη, από το πλούσιο σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού των αναψυκτικών και των χυμών καθώς και από την κατανάλωση ελεύθερων σακχάρων. Όμως τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ελεύθερα σάκχαρα είναι ταυτόχρονα φτωχά σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης παλαιότερα το κύριο μέρος των φυτικών ινών της διατροφής προέρχονταν από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

    Στις μέρες μας, οι φυτικές ίνες αποτελούν πρόσθετο πολλών επεξεργασμένων τροφίμων και στα τελευταία μπορεί να μην έχουν τα ίδια ευεργετικά οφέλη συγκριτικά με τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια στα οποία απαντώνται με τη δομή τους ανέπαφη.

    Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί πως οι περισσότερες μελέτες με τον όρο ‘τρόφιμα ολικής άλεσης’ εννοούν αυτά που περιέχουν ανέπαφους ή αλεσμένους τους κόκκους των δημητριακών συμπεριλαμβάνοντας τα 3 μέρη από τα οποία αποτελούνται οι κόκκοι αυτοί, δηλαδή το σπέρμα, το ενδοσπέρμιο και το πίτουρο. Τον ορισμό αυτό έρχεται να συμπληρώσει η συνθήκη της περιεκτικότητας του τροφίμου σε δημητριακό ολικής άλεσης ή πίτουρο περισσότερο από 25% κατά βάρος.

    Όταν λοιπόν σε μεγάλες μετα-αναλύσεις συγκρίθηκαν τα άτομα με μεγάλη και με μικρή πρόσληψη δημητριακών ολικής άλεσης φάνηκε ότι αυτά που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες είχαν μέχρι και 28% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Η σχέση αυτή φαίνεται ότι εκτός από υπάρχουσα είναι και αιτιακή αφού για παράδειγμα στη ‘μελέτη υγείας των γυναικών της Iowa’ (στην οποία συμμετείχαν 30000 γυναίκες για 9 χρόνια) φάνηκε πως υπάρχει και δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης δημητριακών ολικής άλεσης και μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου.

    Επιπρόσθετα, από μια άλλη μεγάλη προοπτική μελέτη (αυτή που μελέτησε την υγεία των νοσηλευτριών ή αλλιώς Nurses Heath Study) φάνηκε πως η κατανάλωσή τους μειώνει ανάλογα τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Ποιά είναι όμως αυτά τα πολύτιμα συστατικά των δημητριακών ολικής άλεσης που εμφανίζουν τις τόσο ευεργετικές δράσεις;

    Αρχικά, οι φυτικές ίνες οι οποίες εμφανίζουν αντιλιπιδαιμικές ιδιότητες. Την ίδια δράση φαίνεται πως παρουσιάζουν και τα ακόρεστα n-3 και n-6 λιπαρά οξέα τα οποία περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης. Στα τελευταια περιέχονται ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση όπως η βιταμίνη Ε, τα φλαβονοειδή, το σελήνιο, τα φυτοοιστρογόνα, ενώ δεν πρέπει να παραληφθεί η περιέκτικότητά τους σε φυλλικό οξύ, το οποίο αποτελεί έναν ισχυρό ενζυμικό τροποποιητή που δρα προς όφελος της καρδιαγγειακής υγείας.

    Εστιάζοντας παραπέρα στα φρούτα και στα λαχανικά, φαίνεται πως και αυτά με τη σειρά τους διαθέτουν μια σειρά ουσιών που τα κάνει μοναδικά για την καλή υγεία της καρδιάς. Πρέπει να αναφερθεί πως και αυτά αποτελούν καλές ποιοτικές πηγές υδατανθράκων αλλά εκτός αυτού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικές βιταμίνες.

    Δυο μεγάλες μελέτες, αυτή των νοσηλευτριών και αυτή της παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας συνέκριναν αυτούς που κατανάλωναν πολλά και λίγα φρούτα και λαχανικά. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Η ομάδα με την μεγάλη κατανάλωση είχε 20% και 30% μικρότερο κίνδυνο αντίστοιχα για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Επίσης, βρέθηκε πως ο μικρότερος κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο σχετίζεται με κατανάλωση 8 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, ενώ ο μικρότερος κίνδυνος για εγκεφαλικό σχετίστηκε με κατανάλωση 4 μερίδων ημερησίως.

    Στην περίπτωση των καρδιαγειακών φαίνεται πως τη μεγαλύτερη προστατευτική δράση παρουσιάζουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ στην περίπτωση του εγκεφαλικού τη μεγαλύτερη προστατευική δράση παρουσιάζουν τα λαχανικά της κατηγορίας των σταυρανθών (όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο), τα φρούτα της κατηγορίας του κίτρου (πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ) και τα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

    Στη μελέτη υγείας των ιατρών, φάνηκε επιπρόσθετα πως τα λαχανικά πλούσια σε καροτενοειδή παρέχουν καρδιαγγειακή προστασία, ενώ από μια φιλανδική μελέτη βρέθηκε πως τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως τα μήλα, τα μούρα και τα κρεμμύδια παρουσιάζουν ανάλογη δράση.

    Μιλώντας για υδατάνθρακες, πρέπει να γίνει αναφορά στις έννοιες του γλυκαιμικού δείκτη και του γλυκαιμικού φορτίου. Και οι δύο, αν και επηρεάζονται από πολλούς βιολογικούς παράγοντες, από συνύπαρξη άλλων θρεπτικών συστατικών και από τον τρόπο παρασκευής των τροφίμων, δείχνουν πόσο γρήγορα ένα τρόφιμο ή γεύμα μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος 2 ώρες μετά την κατανάλωσή του. Από τη μελέτη των νοσηλευτριών φάνηκε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού φορτίου (πλούσιες δηλαδή σε ταχέως απορροφούμενα άμυλα) διέτρεχαν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από εκείνες που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου.

    Μήπως όμως τελικά είναι ο συνολικός τρόπος διατροφής που κάνει τη διαφορά και όχι συγκεκριμένα μόνο τρόφιμα ή δείκτες τροφίμων; Σε δύο μεγάλες μελέτες (αυτή των νοσηλευτριών και αυτή των επαγγελματιών υγείας) εξετάστηκαν 2 διατροφικά πρότυπα. Αυτό του δυτικού τύπου (υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος γλυκών, επιδόρπιων, τηγανιτής πατάτας και επεξεργασμένων υδατανθράκων) και αυτό που περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψαριών, κοτόπουλου και δημητριακών ολικής άλεσης. Φάνηκε τελικά πως το δεύτερο διατροφικό πρότυπο σχετίζεται με μικρότερο σχετικό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, ενώ το πρώτο με μεγαλύτερο.

    Απ’ όλα τα παραπάνω φαίνεται πως ο ρόλος της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των υδατανθράκων είναι σημαντικός τόσο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη όσο και στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να προέρχονται από μια ποικιλία πηγών και η ποιότητά τους ίσως τελικά έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητά τους.

    Καλές πηγές υδατανθράκων με ταυτόχρονη παρουσία φυτικών ινών και άλλων καρδιοπροστατευτικών συστατικών αποτελούν τα μη επεξεργασμένα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. Τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορούν να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο και τα επίπεδα της χοληστερίνης στους διαβητικούς, αλλά υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Η διατροφική εκπαίδευση του πολίτη αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 201 | Added by: Nicoletaki | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Name *:
    Email *:
    Code *:
    Lost Empire
    Πάτα CTRL+D να μας βάλεις στα αγαπημένα σου!
    Καλως όρισες στο Lost Empire.
    Μια σελίδα με πολυ ενημέρωση για Ελλάδα & κόσμο-Μουσική ψυχαγωγία,Γνωριμίες..
    Και πολλα αλλα θεματα  που μας κανουν να  ξεχνιόμαστε περνάμε ευχάριστα και επικοδομιτικα. 
    Μια σελιδα χτισμενη απο τα μελοι της.Καλή διασκέδαση..:-) 

    http://www.lost-empire.gr

    Search
    Login
    Social bookmarks
    Ελληνικό Μουσικο P
    Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
    Newsletters Newsl

    Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας! Γράψτε εδώ το email σας:

    Σας ευχαριστώ!

    Calendar
    «  Φεβρουάριος 2012  »
    ΚυρΔευτΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    26272829
    Banner
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» [794]
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» Πληροφορίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας,εικονες,Τοπικά έθιμα και παραδόσεις
    Του κόσμου τα παράξενα [1052]
    Του κόσμου τα παράξενα
    Οπαδικες προτιμησεις [409]
    Sport,Αθλητικά
    Μουσικές επιλογές [3279]
    Μουσικές επιλογές - ακούσματα που προτεινουν οι χρηστες
    Funny [1091]
    Funny
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ [33]
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ
    Σοφά Λόγια [138]
    Σοφά Λόγια
    Hξερες ότι [346]
    Hξερες ότι
    Συνταγές μαγειρικής [4141]
    Συνταγές μαγειρικής
    Αστρα Και Ονειρα [71]
    Αστρα Και Ονειρα
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ [2099]
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz [2176]
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz
    X-FILES [105]
    X-FILES
    Tv-Movies [511]
    Tv-Movies
    Auto-Moto [638]
    Αυτοκίνητα - Μηχανές
    Επιστήμη-τεχνολογία [1031]
    Επιστήμη-τεχνολογία
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες [313]
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες
    Θρησκευτικά [61]
    Θρησκευτικά
    Sex Tpis & Σχέσεις !!! [456]
    ...για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με άρθρα για ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, για τον χωρισμό, το φλερτ και τις νέες γνωριμίες.
    Ολα για το παιδί [181]
    Ολα για το παιδί
    Ιστορικά [349]
    Ιστορικά
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις... [32]
    Φωτογραφίες - Εικόνες - Animation ...
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠• [194]
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠•
    National Geographic [28]
    National Geographic
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! [107]
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
    Γνωρίστε μας.
    Οn Line

    Συνολο συνδεδεμενων Φίλων: 167
    Φίλοι-Επισκέπτες: 167
    Φίλοι-Μελη της σελιδας: 0
    Block title
    Acceptance Mark
    Copyright Lost Empire © 2024Website builderuCoz