Εμείς οι άνθρωποι έχουμε μάθει να αντέχουμε πολλά. Από τότε που ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή, έως ότου να φύγουμε. Προσωπικά αυτό που με έκανε να αντέχω ήταν όταν ονειρευόμουν. Ονειρευόμουν τα πάντα. Το σήμερα, το αύριο, ονειρευόμουν απλά και μόνο για να ονειρευτώ... Και αν κάτι είναι που μας κράταγε και μας κρατάει, που μας δίνει δύναμη και συνεχίζουμε, αυτό είναι τα όνειρα... Η διαδικασία που συνειδητά η ασυνείδητα μας δίνει τη δυνατότητα να πηγαίνουμε σε άλλους κόσμους, πιο όμορφους, διαφορετικούς από την πραγματικότητα μας, ή οι σκέψεις για ένα καλύτερο μέλλον στη ζωή μας, ενεργοποιούν μια ασπίδα προστασίας σε κάθε λογής ψυχικό, συναισθηματικό η ακόμη και φυσικό αντίπαλο που έχει στόχο την καταρράκωση του εσωτερικού και εξωτερικού μας κόσμου. Στην παιδική μας ηλικία αυτό συμβαίνει άπειρες φορές κυρίως μέσω της ευκολίας της σκέψης να ταξιδεύει μακριά από αυτό που ονομάζουμε καθημερινότητα.
Τα παραδείγματα είναι τα δικά μας όνειρα, αυτά που έχουνε μείνει μέσα στο μυαλό μας, αυτά που όταν τα θυμόμαστε ένα αίσθημα αγαλλίασης μας κατακλύζει και αμέσως γινόμαστε άλλοι άνθρωποι. Μεγαλώνοντας τα όνειρα (ειδικά αυτά που κάνουμε συνειδητά όταν είμαστε ξύπνιοι) αρχίζουν και ξεθωριάζουν. Όχι για όλους μας βέβαια. Υπάρχουν πολλοί που έχουν κάνει τα όνειρά τους πραγματικότητα. Τυχεροί όσοι το βίωσαν αυτό το αίσθημα ολοκλήρωσης. Άτυχοι όσοι προσπάθησαν, μόχθησαν αλλά στο τέλος είδαν ότι έχτιζαν για να φτάσουν στην επίτευξη των στόχων, των ονείρων του
... Διαβάστε περισσότερα »
Μερικές φορές στην ζωή μας -σπάνια-βλέπουμε μια παλιά μας ιστορία να επαναλαμβάνεται.. Το ίδιο σκηνικό, το ίδιο τοπίο... Με πρωταγωνιστή πάλι εμάς και συμπρωταγωνιστή έναν άλλο πρόσωπο παρόμοιο της παλιάς μας ιστορίας.... Αυτό μας φοβίζει... Δεν θέλουμε να πονέσουμε ξανά... Αλλά θέλουμε να το ζήσουμε... Ίσως γιατί δεν ζήσαμε εκείνο το παρόμοιο, παλιό γεγονός... Ίσως γιατί πιστεύουμε πως αυτό θα μας γεμίσει παλιά κενά... Ίσως γιατί πιστεύουμε σε μια άλλη καλύτερη ιστορία... Ζήσε την νέα παρόμοια ιστορία αλλά όχι με αναμνήσεις της παλιάς... Κάθε νέο είναι διαφορετικό όσο και αν φαίνεται το ίδιο... Κάθε στιγμή και μια άλλη εμπειρία...Ζήσε κάθε στιγμή, κάθε ιστορία με όλο σου το είναι, με ένταση... Δεν συμβαινει ποτέ κάτι δυο φορές...Ζήσε...
Το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε μάλιστα την ποινή του δικαστή που του είχε επιβάλει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων
Στην φυλακή οδηγήθηκε δικαστής, μετά την καταδίκη του για την κατηγορία της αποπλάνησης σε βάρος του ανήλικου παιδιού του.
Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο δικαστή και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για την αποπλάνηση του μόλις 5 ετών γιού του.
Με την απόφασή του το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε ουσιαστικά την ποινή που του είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων) στον δικαστή κατά 7 έτη.
Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν πολύωρη με τις περιγραφές που περιλαμβάνονταν στην δικογραφία σε βάρος του εν λόγω δικαστικού λειτουργού, διαζευγμένου, να προκαλούν πολλές φορές δυσφορία και αποτροπιασμό στους παριστάμενους στην δικαστική αίθουσα.
Οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκριναν ένοχο τον δικαστικό λειτουργό, που δεν ασχολείται με την ποινική δικαιοσύνη, βασιζόμενοι κυρίως σε σοβαρά στοιχεία της δικογραφίας και παρά την προσπάθεια προσώπων του οικογενειακού κύκλου του κατηγορούμενου να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και να αναιρέσουν τις περιγραφές της σεξουαλικής και ψυχολογικής περιπέτειας που βίωσε το παιδάκι. Προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός πως ο κατηγορούμενος δικαστής, μετά την πρώτη πρωτοβάθμια καταδίκη του σε 13 χρόνια κάθειρξη - για την έκτιση της οποί
... Διαβάστε περισσότερα »
H Nintendo αποκάλυψε τον πιο μεγάλο σε ηλικία χρήστη των συσκευών της. Ο λόγος για την Kathleen ‘Kit’ Connell η οποία είναι μόλις 100 χρονών.
Η Kathleen Connell παίζει δυο ώρες κάθε βράδυ με το Nintendo DS της και γι’ αυτό το λόγο πολλοί είναι αυτοί που την αποκαλούν με το παρατσούκλι “Nintendo Queen”.
Η Nintendo για να μπορέσει να μεγαλώσει των αριθμό των χρηστών που χρησιμοποιούν τις συσκευές της, δεν ακολούθησε την τάση που θέλει τα video games να έναν casual χαρακτήρα με αποτέλεσμα τα παιχνίδια της συγκεκριμένα για το DS να έχουν ένα πιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για να πειραματιστείς, να δώσεις ένταση στην ερωτική σου ζωή και να κάνεις κάθε σου φαντασίωση πραγματικότητα. Οι ορμές και η ερωτική διάθεση εκτινάσσονται στα ύψη, η ζέστη, η θάλασσα και τα cocktails ρίχνουν τις όποιες αναστολές μας και μας βάζουν σε πειρασμούς. Γι' αυτό είναι η περίοδος που μπορείς να ανανεώσεις την ερωτική σου ζωή είτε με το ταίρι σου, είτε με τον έρωτα του καλοκαιριού! Μην ξεχνάς στο σεξ όλα επιτρέπονται! Όπως είπε και ο πατέρας της Ψυχανάλυσης, Ζίγκμουντ Φρόυντ, "Βρόμικο ή μη, soft ή kinky, μοναδική διαστροφή είναι το καθόλου σεξ!
Η εθνική πορνοστάρ Τζούλια Αλεξανδράτου σε καλοκαιρινές περιπέτειες! Τις διακοπές της στο νησί των ανέμων και φυσικά των VIPs περνά η Τζούλια Αλεξανδράτου και όπως φαίνεται το διασκεδάζει αρκετά!
Η Τζούλια που ετοιμάζει το Big Julia Show χαλαρώνει στο αγαπημένο της νησί με σαμπάνια και φρούτα. Στις νέες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν εμφανίζεται με ένα αποκαλυπτικό μπικίνι το οποίο σε πολλές από αυτές γίνεται μονοκίνι, μιας και της αρέσει να πλατσουρίζει στην πισίνα τόπλες.
Το Big Julia Show ξεκίνησε να λειτουργεί την Παρασκευή (15/7). Ο χρήστης μπορεί να βλέπει βίντεο από φωτογραφίσεις της, εκπομπές της και φυσικά την καθημερινότητά της με συνδρομή.
Η avant premiere του Big Julia reality θα γίνει την Κυριακή (24/7) όταν και θα προβληθεί το πρώτο επεισόδι
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τα έχουν συνηθίσει από την παιδική τους ηλικία, οπότε είναι ένα κομμάτι του στιλ, που έχει μείνει λίγο πίσω! Αν θέλεις να διαφέρεις δοκίμασε να ξεκινήσεις από τα βασικά που πρέπει να υπάρχουν σε μια αντρική γκαρνταρόμπα, και με τον καιρό θα καταλάβεις ότι όλα είναι θέμα συνήθειας!
Η περίπτωση να χρειαστεί να δώσετε βοήθεια σε έναν επείγον τοκετό είναι σπάνια. Και αυτό γιατί ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία που διαρκεί ώρες, άρα θα προλαβαίνετε να μεταφέρετε την έγκυο σε ένα μαιευτήριο ή να καλέσετε ιατρική βοήθεια.
Παρόλα αυτά είναι χρήσιμο να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που δεν είναι εφικτά τα παραπάνω. Μια άλλη περίπτωση που μπορεί να χρειασθεί να προσφέρουμε βοήθεια είναι αυτή της αποβολής. Και στις δύο περιπτώσεις αυτός που παρέχει τις πρώτες βοήθειες θα πρέπει να έχει υπόψιν του, τα εξής:
Να εξασφαλίσει ιατρική βοήθεια, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα . Να μείνει ήρεμος. Να κρύψει όποια ανησυχία νιώθει και να καθησυχάσει την μητέρα. Οι άντρες που δίνουν πρώτες βοήθειες καλό είναι να ζητήσουν γυναίκα βοηθό. Να μην προσπαθήσει να καθυστερήσει έναν τοκετό με οποιονδήποτε τρόπο
1. Τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να μένουν χωρίς επίβλεψη ενηλίκου ούτε ένα λεπτό. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στο σπίτι που δεν μας περνάνε από το νου παρά μόνο αφού γίνει ατύχημα.
2. Επειδή για να βάλει το παιδί κάτι στο στόμα του ή να τραυματισθεί είναι ζήτημα δευτερολέπτων, αξίζει τον κόπο να επιθεωρούμε συνεχώς το οικιακό περιβάλλον και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν αφήσαμε κοντά του: α)πράγματα μικρά, μικρότερα των 5 εκατοστών, τα οποία μπορεί να σφηνωθούν στο λαιμό του και να του προκαλέσουν ασφυξία, όπως λουκούμι, κρέας, κομμάτια παιχνιδιών, βώλοι, κέρματα, β)πράγματα κοφτερά ή μυτερά ή πολύ βαριά (ψαλίδι, μαχαίρι, ξυραφάκι, σουβλί, άλλα εργαλεία), γ)σπίρτα δ) φάρμακα (ιδίως χάπια χρωματιστά) ε)ποτήρια, βάζα, γυαλικά.
3. Οι παιδικές δηλητηριάσεις είναι συχνότατες. Τα παιδιά συχνά πίνουν υγρά χωρίς δισταγμό: χλωρίνη, νέφτι, πετρέλαιο, ούζο και άλλα που υπάρχουν στις κουζίνες. Αυτά πρέπει να κλειδώνονται, επειδή τα μικρά, και όταν ακόμα τα βάζουμε ψηλά, σκαρφαλώνουν. Κάτι φοβερό που μπορεί να συμβεί είναι να πιει ένα παιδί υγρό που αποφράζουν τους νιπτήρες. Αν αυτί είναι καυστικό νάτριο και το παιδί επιζήσει, θα καταδικασθεί σε σειρά εγχειρήσεων. Καλλίτερα τέτοια πράγματα να μην υπάρχουν στο σπίτι. Η μεταφορά ενός χημικού υγρού (π.χ. χλωρίνης ή βενζίνης) από το δικό του μπουκάλι σε άλλο, όπου υπήρχε υγρό λιγότερο επικίνδυνο, είναι μεγάλο σφάλμα. Οι ετικέτες με το όνομα και το περιεχόμενο υγρού και οι σχετικές προειδοποιήσεις με σήματα,
... Διαβάστε περισσότερα »
Η λιποθυμία Η επιληπτική προσβολή Η λήψη φαρμάκων (λόγω ηρεμιστικών, λήψης αλκοόλ) Μεταβολικά αίτια (π.χ. υπογλυκαιμία) Τραύματα κεφαλής Άλλα αίτια από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ, ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ, ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ).
Σε όλες τις περιπτώσεις αυτός που δίνει τις πρώτες βοήθειες θα πρέπει:
Να ανοίξει την τραχεία του αναίσθητου πάσχοντος, για να διασφαλίσει την αναπνοή. Να ελέγχει τακτικά την αναπνοή και την κυκλοφορία (σφύξεις). Να προστατεύσει τον πάσχοντα από κάθε κίνδυνο Να παρατηρεί και να καταγράφει το επίπεδο ανταπόκρισης του πάσχοντα Να ψάξει και να φροντίσει τα σχετικά τραύματα Να κανονίσει εσπευσμένη μεταφορά του πάσχοντος στο νοσοκομείο, αν η απώλεια αισθήσεων κρατήσει πάνω από 3 λεπτά ή αν υποπτεύεστε την ύπαρξη σοβαρότερου προβλήματος π.χ. κάταγμα κρανίου.
Όταν το σώμα μας διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, παθαίνουμε ηλεκτροπληξία. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να μοιάζει με απλό γαργάλημα στις άκρες των δακτύλων του χεριού ή μπορεί να προκαλέσει μυϊκή σύσπαση, να παραλύσει την καρδιά, να ανακόψει τη λειτουργία της αναπνοής ή να προσβάλλει καίρια το νευρικό σύστημα.
Η ηλεκτροπληξία μπορεί να είναι μοιραία όταν το ηλεκτρικό ρεύμα περάσει από την καρδιακή χώρα. Το ρεύμα υπολογιζόμενο σε κλάσματα, αμπέρ, μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία και να σκοτώσει. Η τάση των 220 βολτ είναι αρκετή για να μεταδώσει στο σώμα μας μία θανατηφόρα εκκένωση. Το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν υπερβεί το ένα διακοσιοστό του αμπέρ μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Ρεύματα ενός εικοστού του αμπέρ είναι δυνατό να σκοτώσουν. Επειδή η ένταση στα κυκλώματα των περισσότερων ηλεκτροκίνητων συσκευών φθάνει τα 15 αμπέρ, το ρεύμα που μπορεί να σκοτώνει είναι συνεχώς παρόν. Οι ασφάλειες και οι αυτόματοι διακόπτες σκοπό έχουν μονάχα να προστατεύουν κατά της πυρκαϊάς από υπερθέρμανση των ηλεκτροφόρων αγωγών λόγω υπερφορτίσεως και ΔΕΝ προστατεύουν τον άνθρωπο.
Ο ηλεκτρισμός ακολουθεί το συντομότερο και το ευκολότερο μονοπάτι μέσω καλών αγωγών (μεταδόσεώς του), όπως είναι το μέταλλο. Όταν η μόνωση μιας συσκευής υποστεί φθορά ή βλάβη, το ρεύμα φθάνει μέσω των καλωδίων των χειριστηρίων ή των κινητήρων, στα μεταλλικά μέρη της συσκευής. Το ρεύμα που διαρρέει μπορεί μ' ευκολία να περάσει μέσα από το ανθρώπινο σώμα, όταν επικρατούν ορισμένες συνθήκε
... Διαβάστε περισσότερα »
Οι πτώσεις σκοτώνουν περισσότερα άτομα από οποιαδήποτε άλλη αιτία ατυχημάτων. Είναι ο Νο1 κίνδυνος μετά τα τροχαία ατυχήματα. Πολλοί νεκροί κάθε χρόνο είναι το αποτέλεσμα των πτώσεων. Και ακόμη περισσότεροι τραυματίες: το σημαντικότερο είναι ότι υποφέρουν άνθρωποι, αλλά παράλληλα χάνονται μισθοί, χάνεται προαγωγή, ξοδεύονται χρήματα για ιατρική περίθαλψη.
ΟΙ ΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΙΟ ΠΟΛYΕΞΟΔΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Οι περισσότερες πτώσεις οφείλονται σε γλυστρήματα ή παραπατήματα στο ίδιο επίπεδο. Δεν είναι πτώσεις από ψηλά σημεία. Πολλές από αυτές μπορούν να προβλεφθούν και να προληφθούν.
Απόφυγε τα γλιστρήματα προσέχοντας τα εξής:
Σκαλοπάτια-Οταν στρίβεις τη γωνία ή βγαίνεις προς τα έξω, κοίταξε προσεκτικά για σκαλοπάτια που δεν φαίνονται. Γυαλιστερές επιφάνειες- Εχε το νου σου στα δάπεδα που είναι πολύ γυαλισμένα και κάθε άλλη γλυστερή επιφάνεια. Χαλιά- Κάθε μικρό ή μεγάλο χαλί που δεν είναι κολλημένο στο δάπεδο ή δεν έχει από κάτω αντιολισθητικό υλικό, μπορεί να γλυστρήσει τη στιγμή που πατάς πάνω σ'αυτό. Ξηλωμένα δάπεδα- Πρόσεχε όταν περπατάς σε δάπεδα όπου υπάρχουν ξεκόλητα πλακάκια. Να κάνεις συχνούς ελέγχους στα δάπεδα του σπιτιού σου και στους χώρους εργασίας σου. Μπάνια και ντους- Πάντα να προσέχεις μπαίνοντας και βγαίνοντας. Να χρησιμοποιείς αντιολισθηρά πατάκια στο μπάνιο σου. Υγρά δάπεδα- Μη περιμένεις να στεγνώσει το νερό μόνο του, φτάνει 1 δευτερόλεπτο για να συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα. ... Διαβάστε περισσότερα »
Οι πιθανότητες να γίνουμε μάρτυρες εκτάκτων περιστατικών υγείας που απαιτούν την άμεση παρέμβασή μας είναι αρκετά μεγάλες. Τα περιστατικά αυτά μπορούν να συμβούν οπουδήποτε (σπίτι, αυτοκίνητο, δρόμο, κλπ), και μπορούν να αφορούν είτε άμεσα και συγγενικά μας πρόσωπα είτε αγνώστους συνανθρώπους μας.
Ο τρόπος παροχής των πρώτων βοηθειών εκ μέρους μας, μέχρι να έλθει το ασθενοφόρο ή ο γιατρός είναι, παρά πολύ σπουδαίος στο κρίσιμο αυτό διάστημα γιατί από την ταχύτητα και κυρίως από την ορθότητα της αντιδράσεώς μας μπορεί να σωθεί ή να χαθεί η ζωή ενός ανθρώπου.
Ένας τραυματισμός στο σπίτι ή στο δρόμο, ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα ατύχημα (ηλεκτροπληξία, έγκαυμα, κατάποση ή επαφή με τοξική ουσία) είναι συχνά δραματικές καταστάσεις που απαιτούν πάνω από όλα απόλυτη ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στο εαυτό μας αν θέλουμε να ήμαστε αποτελεσματικοί στην παροχή των πρώτη βοηθειών.
Τρεις πρέπει να είναι οι στόχοι της παροχής πρώτων βοηθειών ήτοι:
Να διατηρηθεί η ζωή του ατόμου Να εμποδισθεί η περαιτέρω βλάβη ή η επιδείνωση της κατάστασης του ατόμου. Να βοηθηθεί η αποκατάσταση της υγείας του.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών απαιτείται:
Να βρεθεί και να αρθεί, όπου είναι δυνατόν, η αιτία που προκάλεσε την βλάβη στο άτομο. Προσοχή, αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να μπει σε κίνδυνο η ζωή μας ή η ζωή άλλων ατόμων (π.χ. περιπτώσεις ηλεκτροπληξίας, ατυχήματα, τοξική δράση ουσιών κλπ). Να
... Διαβάστε περισσότερα »
Όπου κι αν επιλέξετε να πάτε για τις διακοπές σας, καλό είναι κατά την προετοιμασία σας να αφήσετε λίγο χώρο και για το φαρμακείο των διακοπών.
Αυτό λοιπόν πρέπει να περιέχει:
Οξυζενέ για τον καθαρισμό των πληγών Αντισηπτικό για τις πληγές ή τα τραύματα Ιωδιούχο διάλυμα για απολύμανση Βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, λευκοπλάστ, τσιρότα Οινόπνευμα για την απολύμανση αντικειμένων Θερμόμετρο, αντιπυρετικό, παυσίπονο Αλοιφή, σπρέι ή στικ αμμωνίας για τα τσιμπήματα Εντομοαπωθητικό Παγοκύστες ή πετσέτες για κομπρέσες Ένεση κορτιζόνης
Επείγοντα περιστατικά υγείας που συχνά παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια εργασίας, άθλησης ή παιχνιδιού και έχουν ανάγκη άμεση παροχής πρώτων βοηθειών, επιδεινώνονται λόγω έλλειψης ή καθυστέρησης της βοήθειας αυτής.
Στάδια Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης (C.P.R.)
1. Επιβεβαίωσε την απώλεια της συνείδησης: Σε τροχαίο ή πτώση από ύψος, κουνάμε μόνο το χέρι, όχι τους ώμους
Επιβεβαιώστε την απώλεια συνείδησης & ειδοποιήστε για βοήθεια
2. Ειδοποίησε για βοήθεια (166) Για ενήλικα, τηλεφώνησε πρώτα στο 166 και μετά άρχισε CPR Για παιδί κάτω των 8 ετών, πρώτα κάνε CPR και μετά ειδοποίησε το 166
3. Εξασφάλισε βατότητα αεραγωγών (έκταση κεφαλής, έλξη κάτω γνάθου)
Εξασφαλίστε την βατότητα των αεραγωγών
4. Έλεγχος αναπνοής (δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν αισθάνομαι) έως 10 δευτ.
Ελέξγτε την αναπνοή
5. Δώσε 2 βαθιές αρχές αναπνοές (φιλί της ζωής)
Δώστε 2 βαθιές αναπνοές
6. Έλεγξε για 10 δευτ. τον καρωτιδικό σφυγμό, ή τη βραχιόνιο αρτηρία στο βρέφος
Έλεγξτε για 10 δευτ. τον καρωτιδικό σφυγμό ...τη βραχιόνιο αρτηρία στο βρέφος
7. Αν υπάρχει σφυγμός, συνέχισε μόνο με αναπνοές Σε ενήλικα 1 αναπνοή κάθε 5 δευτ., σε παιδί και βρέφος κάθε 3 δευτ.
8. Αν δεν υπάρχει σφυγμός, κάνε 15 εξωτερικές θωρακικές συμπιέσεις (μαλάξεις)
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο οργανισμό Τουρισμού τουλάχιστον το 50% των ταξιδιωτών, ιδιαιτέρως αυτών που ταξιδεύουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, αναφέρουν κάποιο πρόβλημα υγείας κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ή μετά την επάνοδο, οφειλόμενο στο ταξίδι. Είναι σημαντικό λοιπόν εάν είστε ηλικιωμένος, χρονίως πάσχων, ή σχεδιάζετε να επιδοθείτε σε επίπονα σπορ κατά την διάρκεια της εκδρομής να εξεταστείτε ιατρικώς.
Οι πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα ιδιαιτέρως, ενδέχεται να μην μπορούν να υποβληθούν σε πολύωρα αεροπορικά ταξίδια, λόγω της πτώσεως του οξυγόνου κατά την πτήση, ή να χρειαστούν χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου και ενισχυτική αγωγή κατά την πτήση.
Εάν είστε χρονίως πάσχων ή ηλικιωμένος καλό είναι να πάρετε στις χειραποσκευές σας πρόσφατο καρδιογράφημα , ενώ εάν πάσχετε από διαβήτη υπό ινσουλίνη και ταξιδεύετε μόνος σας καλό είναι να φέρετε ειδική περιχειρίδα, όπου αναγράφεται ο τύπος και η δόση της ινσουλίνης. Μην αμελήσετε τις ειδικές ενέσεις εάν πάσχετε από σοβαρές θανατηφόρες αλλεργίες.
Εκτός των εμβολίων που πρέπει να γίνονται αναλόγως προορισμού του ταξιδιού, σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως προορισμού είναι η διάρροια.
Για να προφυλαχτείτε από την διάρροια των ταξιδιωτών, μην καταναλώνετε ωμά , μισοψημένα τρόφιμα ή μαγειρεμένα τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές κατά τα ταξίδια σας. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που σας προσφέρεται είναι ζεματιστό και καταναλώνετε εμφιαλωμένα ποτά και
... Διαβάστε περισσότερα »
Η πλήρης παροχή γνώσεων πρώτων βοηθειών υπερβαίνει τις δυνατότητες της παρούσας ενημέρωσης. Υπάρχουν, ωστόσο υπερεπείγουσες καταστάσεις, τις οποίες όλοι πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν και να δίνουν τις πρώτες βοήθειες, διότι μερικές απλές κινήσεις μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για τον πάσχοντα άνθρωπο, μέχρι να του δοθεί η ενδεδειγμένη ιατρική αγωγή.
Καρδιοαναπνευστική ανακοπή
Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών με απλά μέτρα αποβαίνει συχνά σωτήρια, είναι οι περιπτώσεις της αιφνίδιας καρδιοαναπνευστικής ανακοπής και της οξείας αιμορραγίας.
Στην αιφνίδια καρδιοαναπνευστική ανακοπή το άτομο χάνει αιφνιδίως τις αισθήσεις του, όπως και στην απλή λιποθυμία, αλλά επιπρόσθετα, ο άνθρωπος δεν αναπνέει και δεν έχει ψηλαφητό σφυγμό διότι διακόπτεται η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος.
Εάν χαθεί πολύς χρόνος κατά την αποκατάσταση της αναπνοής και της κυκλοφορίας, ο οργανισμός παθαίνει ανεπανόρθωτες βλάβες και η κυκλοφορία δεν μπορεί να επανέλθει. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι θέμα ειδικής εκπαίδευσης και ο κάθε πολίτης πρέπει να παρακολουθήσει άμεσα αντίστοιχα οργανωμένα σεμινάρια που περιλαμβάνουν κατάλληλη πρακτική εκπαίδευση σε τεχνικές μαλάξεων και τεχνητής αναπνοής. Ωστόσο, ακόμα και δύο μόνο δυνατές μαλάξεις στο στήθος από κάποιον ανειδίκευτο, μπορεί να δώσουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για να αποκαταστήσει την κυκλοφορία του, την στιγμή που δ
... Διαβάστε περισσότερα »
Συμβουλές για την πρόληψη ασθενειών και ατυχημάτων, για όσους ταξιδέψουν στην Κίνα, δίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Τα νοσήματα που ενδημούν στην Κίνα είναι τα εξής:
Τροφιμογενώς και υδατογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η διάρροια των ταξιδιωτών, οι ηπατίτιδες Α και Ε και ο τυφοειδής πυρετός. Νοσήματα μεταδιδόμενα με τσιμπήματα κουνουπιών, όπως η ελονοσία, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και ο δάγκειος πυρετός. Αιματογενώς και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως οι ηπατίτιδες Β, C και η HIV λοίμωξη. Άλλα νοσήματα, όπως η λύσσα, η γρίπη των πτηνών και η σχιστοσωμίαση.
Πριν το ταξίδι
Ο ταξιδιώτης συνιστάται να επισκεφθεί τον επαγγελματία υγείας της ταξιδιωτικής ιατρικής 4 έως 6 εβδομάδες πριν το ταξίδι. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγξει την ασφαλιστική κάλυψη που μπορεί να έχει στο εξωτερικό.
Εμβόλια
Συνιστάται ο έλεγχος των υποχρεωτικών εμβολιασμών για να γίνουν αναμνηστικές δόσεις αν χρειάζεται. Συγκεκριμένα:
Αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου - διφθερίτιδας ενηλίκων, αν δεν έχει χορηγηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Αναμνηστική δόση του εμβολίου MMR, αν δεν έχει λάβει συνολικά δύο δόσεις εμβολίου ή δεν έχει νοσήσει από την ιλαρά. Μία επιπλέον δόση εμβολίου πολυομυελίτιδας (Salk), αν δεν έχει χορηγηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ετοιμαζόμαστε να περάσουμε το καλοκαίρι, στη θάλασσα ή στο βουνό. Για να χαρούμε, πραγματικά, τις διακοπές, ας ακολουθήσουμε μερικές απλές, αλλά βασικές συμβουλές. Ταξίδι με Ι.Χ.Ε
Πριν από οποιαδήποτε ταξίδι μας, με αυτοκίνητο πρέπει να ελέγξουμε το αυτοκίνητό μας (υγρά, ελαστικά, ηλεκτρολογικά). Φοράμε, πάντοτε. τη ζώνη ασφαλείας, όταν οδηγούμε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας. Εφαρμόζουμε, πιστά, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.). Τα παιδιά είναι, πάντα, στο πίσω κάθισμα, στο ειδικό καθισματάκι, δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας. Όταν ταξιδεύουμε, με το αυτοκίνητό μας, σε περιοχές, που δε γνωρίζουμε, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ας μην αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες. Ας μην ξεχνάμε τον κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων. Αν οδηγούμε πολλές ώρες, πρέπει να κάνουμε συχνές στάσεις (τουλάχιστον κάθε δύο ώρες) και να καταναλώνουμε άφθονα υγρά. Οι στάσεις πρέπει να γίνονται, σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή στους ειδικούς χώρους στάθμευσης, που υπάρχουν, στο οδικό δίκτυο.
Αν σταματήσουμε, σε κάποιο κατάστημα, για να «τσιμπήσουμε» κάτι, πρέπει να προσέξουμε:
Οι σαλάτες πρέπει να διατηρούνται, σε ειδικές βιτρίνες - ψυγεία. Τα κρύα σάντουιτς να διατηρούνται, στο ψυγείο. Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο. Τα ζεστά σάντουιτς ή μικρογεύματα (τυρόπιτες κ.λπ.) διατηρούνται, σε θερμοκρασίες, πάνω από 60o C. Τα κρέατα πρέπει να είναι κα
... Διαβάστε περισσότερα »
Οι οξείες γαστρεντερίτιδες, που συνήθως εμφανίζονται στα παιδιά, αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσουν αρκετά και τους ενήλικες, μπορεί να χαλάσουν τις διακοπές σας, καθώς τα συμπτώματά τους-κυρίως εμετοί και διάρροιες- είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, ακόμη και επικίνδυνα.
Ελαφρά μορφή γαστρεντερίτιδας θεωρείται αυτή που εμφανίζεται με 1-5 εμετούς και 3-6 διαρροϊκές κενώσεις, που μπορεί να συνοδεύονται κατά διαστήματα από ήπιους πόνους στην κοιλιά και χαμηλό έως καθόλου πυρετό.
Βαριά γαστρεντερίτιδα, που χρήζει άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, είναι εκείνη που εμφανίζεται με ακατάσχετους εμετούς και απανωτές διάρροιες, που ενδέχεται να περιέχουν αίμα, και πολλές φορές υψηλό πυρετό.
Το σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι η αφυδάτωση, που προέρχεται από την αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμα σοβαρότερο αν συνυπάρχει και υψηλός πυρετός.
Τα παιδιά παρουσιάζουν, σε σχέση με τους ενήλικες, αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αφυδάτωσης. Όσο μικρότερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
Περισσότερο κινδυνεύουν τα νεογέννητα και τα βρέφη, γι αυτό στην περίπτωση που παρουσιάσουν γαστρεντερίτιδα, πρέπει οι γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Επίσης άμεση επικοινωνία με νοσοκομείο ή παιδίατρο πρέπει να γίνει στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι βαριά (πολοί εμετοί, διάρροιες και υψηλός πυρετός) και το παιδί εμφανίζεται τοξικό.
Τα γνωστά τσιμπούρια εντοπίζονται στο τρίχωμα διαφόρων οικόσιτων ζώων, στα χαλιά και γενικά σε μαλακά πυκνά υφάσματα του σπιτιού και στις ρωγμές του πατώματος. Το δήγμα τους προξενεί στο δέρμα μικρή διόγκωση και φαγούρα. Πιθανόν να μην τα αντιληφθείτε άμεσα καθώς "κρύβονται" στα μαλλιά ή στο δέρμα σε σημεία όπου τα ρούχα εφαρμόζουν σφιχτά όπως πχ μέση, γλουτοί. Εάν εντοπίσετε τον απρόσκλητο επισκέπτη, μπορείτε να επιχειρήσετε να τον απομακρύνετε με ένα τσιμπιδάκι. Τραβήξτε μαλακά το έντομο από το δέρμα προσέχοντας ώστε να μην αφήσετε τμήμα του μέσα στο δέρμα.
Με αυτόν τον τρόπο πολύ πιθανόν είναι να παραμείνει τμήμα του εντόμου στο δέρμα και χρειάζεται να απομακρυνθούν με ειδικό τρόπο. Πολλές φορές αν τμήματα του εντόμου παραμείνουν στο δέρμα μπορεί να αναπτυχθούν κοκκιώματα ή/και δερματοϊνώματα που θα εμφανίζονται σαν μικρά σκληρά επάρματα, που αφαιρούνται στην συνέχεια χειρουργικά.
ΕΑΝ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΣΙΜΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙ ΤΟΤΕ ΠΙΘΑΝΩΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠOΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ LYME.
Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, ήρθαν και οι γνωστοί απρόσκλητοι επισκέπτες. Αν είστε τυχεροί αλλά και προσεκτικοί, μπορεί να γλιτώσετε από την παρουσία τους. Ενδέχεται όμως να σας αφήσουν το σημάδι τους και μετά να φύγουν. Ο λόγος, βέβαια, για τα έντομα και τα τσιμπήματα που προξενούν. Διαβάστε πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε και να προστατέψετε τα παιδιά σας από αυτά.
Σφήκες, μέλισσες, κουνούπια, μύγες, ψύλλοι, αλλά και τσούχτρες, σκορπιοί και φίδια κάνουν την εμφάνισή τους πολύ συχνά αυτή την περίοδο του έτους. Αυτό που πρέπει πρωταρχικά να γνωρίζετε είναι ότι τα έντομα, όπως και τα περισσότερα ζώα, δεν επιτίθενται συνήθως στον άνθρωπο, εκτός εάν είναι τραυματισμένα ή τα έχουν προκαλέσει. Λαμβάνοντας λοιπόν κάποια στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης μπορείτε να προλάβετε κάποια από τα …τσιμπήματα του καλοκαιριού.
Καταρχάς, πρέπει να ενημερώσετε τα παιδιά σας για αυτούς τους απρόσκλητους επισκέπτες καθώς και τις συνέπειες που ενδέχεται να έχει η εμφάνισή τους. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε λεπτομέρειες που πιθανόν να τρομάξουν τα παιδιά, αλλά να τους υποδείξετε γενικά κάποια πράγματα για την ασφάλειά τους. Το καλοκαίρι είναι η εποχή όλων αυτών των ιπτάμενων και μη 'εχθρών' αλλά και των παιδιών. Η αρμονική συμβίωση όλων είναι δυνατή. Είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά να αγαπούν τη φύση, χωρίς ωστόσο να παρενοχλούν αυτούς τους οργανισμούς.
Καλό είναι επίσης να ελέγξετε εάν το παιδί σας εμφανίζει ιδιαίτερη ευαισθησία
... Διαβάστε περισσότερα »
Οι μικροί λουόμενοι πρέπει να προστατεύονται από τα τσιμπήματα της άμμου αλλά και της θάλασσας. Στην παραλία έχουν συνήθως να αντιμετωπίσουν συνήθως σφήκες και μέλισσες οι οποίες έλκονται από τα ωραία αρώματα των αντηλιακών.
Μέσα στο νερό ο πιο αναπάντεχος “εχθρός” των κολυμβητών είναι οι τσούχτρες. Ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν μέδουσες και θαλάσσιες ανεμώνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τσίμπημα της τσούχτρας σπάνια έχει σοβαρές παρενέργειες, και μόνο σε ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος όπου ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μια έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, φαγούρα, οίδημα. Όλα προκαλούνται από μια τοξική ουσία η οποία απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας.
Εάν λοιπόν η τσούχτρα κάνει την εμφάνισή της, πρέπει να ενεργήσετε ως εξής: Καταρχάς, προσπαθείτε να απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο δέρμα του παθόντος πλοκάμια. Προσοχή όμως! Όχι με γυμνά χέρια διότι έτσι θα κολλήσουν και στα χέρια σας τα πλοκάμια προκαλώντας ανάλογο ερεθισμό. Ένας εύκολος και σχετικά ασφαλής τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε στεγνή άμμο για να σκουπίσετε τα υπολείμματα της τσούχτρας από το δέρμα. Κατόπιν καλό είναι να τοποθετήσετε στην περιοχή εκείνη πάγο ή κρύες κομπρέσες ώστε να περιορίσετε την εκδήλωση τοπικών φαινομένων στο δέρμα. Συνιστάται επίσης η επάλειψη της περιοχής με κάποια κορτιζονούχο κρέμα η οποία θα ανακουφίσει από το τσούξιμο και τη φαγούρα.
... Διαβάστε περισσότερα »
Απαντώνται επίσης σε οποιοδήποτε άνοιγμα ή ρωγμή του τοίχου ή του πατώματος, καθώς και σε σχισμές στα έπιπλα. Είναι κυρίως νυχτερινοί τύποι, και δυστυχώς αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θα αντιληφθείτε την ύπαρξή τους πιθανόν από τις κόκκινες διογκώσεις στο δέρμα, οι οποίες προκαλούν φαγούρα ενώ εξελίσσονται και σε φυσαλίδες.
Συνήθως μάλιστα εμφανίζονται 2-3 μαζί στη σειρά επάνω στο δέρμα.
Κάνουν γενικά αισθητή την εμφάνισή τους κυρίως τους εαρινούς και θερινούς μήνες διότι διαβιούν και αναπαράγονται σε ζεστές θερμοκρασίες. Μπορεί να τις συναντήσετε παντού αλλά σίγουρα θα ακούσετε το βούισμα τους όπου υπάρχουν τρόφιμα όπου ως γνωστό αφήνουν και τα …ίχνη τους, κοντά σε εστίες σκουπιδιών και σε κόπρανα. Σε αυτές μάλιστα τις περιπτώσεις, το δήγμα τους ενδέχεται να προξενήσει κάποια μόλυνση στο δέρμα καθώς "μεταφέρουν" μικρόβια.
Τα χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, είναι κνησμώδεις εξογκώσεις που ενδέχεται να γίνουν μικρές φουσκάλες.
Τα δημοφιλέστερα έντομα του καλοκαιριού βρίσκονται σχεδόν παντού λόγω της ανθοφορίας της φύσης. Εάν θέλετε να τα αποφύγετε, μην συχνάζετε κοντά σε λουλούδια, θάμνους, κήπους, και κυρίως μην φοράτε έντονα αρώματα ή χρησιμοποιείτε καλλυντικά γενικά τα οποία σας περιβάλλουν με ένα σύννεφο ευωδιάς. Γίνεστε εύκολα πόλος έλξης για αυτά.
Τα πράγματα δυσκολεύουν σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί κοντά στην κυψέλη. Ιδίως τα μικρά παιδιά που δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και αρχίζουν να παριστάνουν τους μικρούς εξερευνητές. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν πρέπει να "προκαλούν" τα έντομα αυτά στις κυψέλες τους διότι από τη βάση του κεντριού της μέλισσας εκπέμπεται ως συναγερμός μια φερομόνη, η οποία ανιχνεύεται από τις άλλες μέλισσες οι οποίες μπορεί να γίνουν απειλητικές και να τσιμπήσουν τον μικρό εισβολέα.
Το τσίμπημά τους προκαλεί άμεσο πόνο και οίδημα (πρήξιμο) στο δέρμα. Τα συμπτώματα υποχωρούν γενικά μετά από μερικές ώρες, ενώ θεωρούνται επικίνδυνα όταν βρίσκονται στις ευαίσθητες περιοχές του λαιμού ή του στόματος διότι δυσκολεύουν την αναπνοή.
Αυτό που πρέπει να κάνετε αμέσως είναι να απομακρύνετε από το δέρμα το κεντρί του εντόμου ολόκληρο και γρήγορα. Αυτό θα εμποδίσει την έγχυση μεγάλης ποσότητας του δηλητηρίου στο αίμα του παιδιού. Η αφαίρεση του κεντριού μπορεί να γίνει με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι. Χρειάζεται προσοχή διότι δεν πρέπει να ζουληχτεί η περιοχή του τσιμπήματος. Ενδέχεται το κεντρί αντί να βγει προς τα έξω, να σπρωχθεί ακόμη
... Διαβάστε περισσότερα »
Ακούγεται απίθανο, αλλά δεν είναι διότι στην ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν και αυτά τα ερπετά. Τα τσιμπήματα αυτά είναι επικίνδυνα και πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως.
Πιθανά συμπτώματα είναι πρήξιμο και έντονος πόνος στο επίμαχο σημείο καθώς και ένα μούδιασμα που απλώνεται στο υπόλοιπο μέλος του σώματος. Αυτό που πρέπει να κάνετε εάν το παιδί σας το δαγκώσει φίδι είναι καταρχάς να ξαπλώσετε το παιδί έτσι ώστε το σημείο του σώματος όπου έγινε το δάγκωμα να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την καρδιά. Μετά τοποθετήστε έναν επίδεσμο ή ένα κομμάτι ύφασμα περίπου 10 εκατοστά επάνω από το επίμαχο σημείο. Η χάραξη με ξυραφάκι ή μαχαίρι μέρους του δέρματος με στόχο την αιμορραγία και την απομάκρυνση του δηλητηρίου δεν συνιστάται διότι μπορεί και να επιφέρει αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να διοχετευθεί μεγαλύτερη ποσότητα δηλητηρίου στο αίμα.
Τα γενικά τοπικά μέτρα (πάγος, κρύες κομπρέσες, αλοιφή) πρέπει να εφαρμοστούν και σε αυτήν την περίπτωση ενώ ενδείκνυται η χορήγηση κάποιου παυσίπονου.
Καλό είναι να επισκεφθείτε και το πλησιέστερο νοσοκομείο διότι ίσως απαιτηθεί η διενέργεια αντιοφικού ορού.
Αγαπημένο τους μέρος είναι το νερό γενικά. Πιθανότατα θα τα συναντήσετε σε πισίνες, λίμνες και λιμνάζοντα ύδατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σας έρθουν απρόσκλητοι επισκέπτες και στο σπίτι σας, ιδίως τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.
Καλό είναι λοιπόν να λάβετε τα μέτρα σας. Τοποθετήστε σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού καθώς και κουνουπιέρες πάνω από τα κρεβατάκια των παιδιών. Εάν χρησιμοποιείτε εντομο-απωθητικές παστίλιες ή άλλα σκευάσματα για την καταπολέμησή τους, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκτός από το πλύσιμο των χεριών μετά από τη χρήση τους, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να τις τοποθετείτε μακριά από τα κρεβάτια και πάντοτε σε καλά αεριζόμενο χώρο.
Αποφύγετε τις επαλείψεις στο παιδικό δέρμα με χημικά εντομοαπωθητικά όπως και με αρώματα, λοσιόν ή άλλα καλλυντικά προϊόντα διότι τα κουνούπια έλκονται από τις ευχάριστες οσμές όπως και τα έντονα χρώματα και τον ιδρώτα. Το τσίμπημα του κουνουπιού αφήνει μια μικρή αίσθηση τσουξίματος στο δέρμα ενώ το "επίμαχο" σημείο γρήγορα κοκκινίζει και ελαφρά διογκώνεται.
Παράλληλα, ο γνωστός κνησμός ( φαγούρα) αρχίζει να ταλαιπωρεί το … θύμα του κώνωπος. Συνιστάται η επάλειψη με κάποια κορτιζονούχα αλοιφή μόνο εάν παρουσιαστεί ασυνήθιστο πρήξιμο μετά το τσίμπημα.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΝΙΠΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ. Η ΝΟΣΟΣ ΕΝΔΗΜΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορούν να χαλάσουν οι καλοκαιρινές διακοπές μας από απρόσμενους και απρόσκλητους επισκέπτες οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να αφήνουν τα σημάδια τους και να φεύγουν.
Μιλάμε βέβαια για τα τσιμπήματα από τσούχτρες, σφήκες, μέλισσες, σκορπιούς και φίδια. Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια και τις σκνίπες θεωρούνται πιο αθώα και σπανιότερα δημιουργούν προβλήματα.
Τσούχτρες
Οι τσούχτρες αποτελούν ενδεχόμενο πρόβλημα. Κατά καιρούς επισκέπτονται τις ελληνικές ακτές δημιουργώντας πανικό στους λουόμενους.
Η επαφή με τις τσούχτρες σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και μόνο σε ορισμένα ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μία έντονη κοκκινίλα, με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά προκαλούνται από μία τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας.
Αν συμβεί λοιπόν να σας τσιμπήσει τσούχτρα κάντε τις εξής απλές ενέργειες:
Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας, όχι με γυμνά χέρια διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια σας και κατά συνέπεια μεταφορά του ερεθισμού και στα χέρια σας. Αν δεν υπάρχει καλύτερος και προσφορότερος τρόπος γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας Τοποθετείστε στο σημείο
... Διαβάστε περισσότερα »
Ποιο κάθισμα είναι κατάλληλο για το παιδί μου; Η επιλογή ενός καθίσματος πρέπει να βασίζεται κυρίως στο βάρος του παιδιού. Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί έχουν κατηγοριοποιήσει το βάρος των παιδιών σε ομάδες όπως φαίνεται στον πίνακα παρακάτω: Ενδεικτικές κατηγορίες Βάρος παιδιού Ηλικία παιδιού Ομάδα 0 0-10 κιλά 0-12 μηνών Ομάδα 0+ 0-13 κιλά 0-15 μηνών Ομάδα 1 9-18 κιλά 9 μηνών-4 ετών Ομάδα 2 15-25 κιλά 4-8 ετών Ομάδα 3 22-36 κιλά 8 ετών – 12 ετών
Όταν το παιδί σας είναι ακόμη μωρό (μέχρι 10 κιλά) το καθισματάκι του αυτοκινήτου πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πίσω. Ιδανικά τοποθετείται στο πίσω κάθισμα. Απαγορευτικό το μπροστινό κάθισμα σε συνδυασμό με αερόσακο.
Υπάρχουν επίσης συνδυασμοί των διαφόρων ομάδων των καθισμάτων, όπως στραμμένα μετατρέψιμα κλπ.
Αλλαγή καθίσματος Όταν το παιδί σας είναι από 9-18 κιλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μεγαλύτερο καθισματάκι που είναι στραμμένο προς τα εμπρός. Για μεγαλύτερη ασφάλεια έχει συνήθως ζώνη 5 σημείων.
Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε από την αρχή ένα καθισματάκι που είναι συνδυασμός των δύο προηγούμενων τύπων και είναι κατάλληλο για παιδάκια μέχρι 18 κιλά.
Έτσι παρέχετε ασφάλεια & άνεση στο παιδί σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τα έξοδα της αγοράς δύο διαφορετικών καθισμάτων.
Επομένως, όταν το παιδί φθάσει τα 15 κιλά, πρέπει να χρησιμοποιείτε το ανυψωτικό κάθισμα «για μεγάλα παιδιά» ώστε να δ
... Διαβάστε περισσότερα »
Μύθος 1: Δεν χρειάζομαι ζώνη ασφαλείας σε μικρές διαδρομές ή σε μικρές ταχύτητες.
Περισσότερα από 80% των ατυχημάτων συμβαίνουν σε ταχύτητες μικρότερες των 65 χλμ/ώρα. 3 στα 4 θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν σε απόσταση που δεν ξεπερνά τα 40 χλμ. από το σπίτι.
Μύθος 2: Μπορώ να σωθώ αν πεταχτώ έξω από το αυτοκίνητο σε περίπτωση ατυχήματος; Οι πιθανότητες να σκοτωθεί κανείς αν πεταχτεί έξω από το αυτοκίνητο είναι 10 φορές μεγαλύτερες.
Μύθος 3: Το αυτοκίνητό μου έχει αερόσακους, συνεπώς οι ζώνες δεν είναι απαραίτητες. Οι αερόσακοι είναι επικίνδυνοι αν δεν φοράτε συγχρόνως τη ζώνη.
Μύθος 4: Οι πίσω θέσεις είναι ασφαλείς, άρα τι χρειάζεται η ζώνη. Προσφέρει πρόσθετη προστασία. Αποφεύγονται οι περισσότεροι θανάσιμοι τραυματισμοί και ο κίνδυνος να εκσφενδονιστείς στους εμπρός επιβάτες με ορμή ανάλογη με βάρος ενός ελέφαντα!!! Οι εμπρός επιβάτες κινδυνεύουν να τραυματιστούν από τον εκσφενδονισμό του πίσω επιβάτη ακόμα κι αν φοράνε ζώνη οι ίδιοι.(από την ώθηση)
Μύθος 5: Αισθάνομαι να με περιορίζει η ζώνη ασφαλείας όταν τη φοράω. Οι ζώνες είναι σχεδιασμένες ώστε να μας επιτρέπουν να φτάνουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο καθώς οδηγούμε.
Μύθος 6: Νοιώθω μεγαλύτερη σιγουριά όταν κρατάω το παιδί στην αγκαλιά. Σε μια σύγκρουση με 30 χλμ/ώρα ένα παιδί 7 κιλών φεύγει από την αγκαλιά ενός προσδεμένου ενήλικα με δύναμη 135 κιλών!!!
Μύθος 1: Τα κράνη προκαλούν τραυματισμούς στον αυχένα και το κρανίο. Πραγματικότητα 1: Έρευνες δείχνουν ότι τα κράνη μειώνουν τους τραυματισμούς στο κρανίο και τη συχνότητα σοβαρών τραυματισμών του αυχένα. Τα κράνη ευθύνονται μόνο για τους 4 στους 100 τραυματισμούς κρανίου και αυχένα που είναι συνήθως μικρής βαρύτητας. Η ανάλυση αυτών των τραυματισμών δείχνει ότι η χρήση του κράνους είχε ως αποτέλεσμα την προστασία από ένα θανατηφόρο ατύχημα με μόνο αντάλλαγμα μια απλή θλάση ή μωλωπισμό.
Μύθος 2: Τα κράνη μειώνουν την ορατότητα. Πραγματικότητα 2: Τα κράνη που τηρούν τις προδιαγραφές παρέχουν 2100 ορατότητα, ποσοστό που ισοδυναμεί με τη φυσιολογική περιφερική όραση. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από 3% της περιφερική όρασης περιορίζεται από ένα κράνος. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι περισσότεροι μοτοσυκλετιστές απλά στρέφουν το κεφάλι τους λίγο παραπάνω αν χρειαστεί, για να ελέγξουν την κίνηση.
Μύθος 3: Τα κράνη μειώνουν την ακουστική οξύτητα. Πραγματικότητα 3: Ένας μοτοσυκλετιστής που φοράει κράνος ακούει το ίδιο καλά ή ακόμα καλύτερα από κάποιον που δεν φοράει. Ο θόρυβος του ανέμου ή της μηχανής είναι ισχυρός και άλλα σημαντικά ηχητικά μηνύματα πρέπει να είναι πιο δυνατά για να ακουστούν από κάποιον που δεν φοράει κράνος. Αυτό σημαίνει ότι, οποιοδήποτε ήχος μπορεί να ακουστεί πάνω από τον αέρα και τη μηχανή χωρίς το κράνος, μπορεί να ακουστεί και αν φοράει κράνος.
Βάλτε τον πάσχοντα να καθίσει Απαλά ξεπλύνατε το αυτί που θα παρασύρει το έντομο να βγει έξω Άν δεν πετύχει οδηγήστε ή στείλτε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.
Δεν πρέπει να προσπαθείτε να αφαιρέσετε τα αντικείμενα αυτά. Μπορεί να προκαλέσετε τραύμα ή να τα σπρώξετε βαθύτερα. Ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν Διατηρήστε τον πάσχοντα ήρεμο. Συμβουλεύστε τον να αναπνέει από το στόμα Οδηγήστε τον ή στείλτον στο νοσοκομείο
Με τον όρο "ξένο σώμα" περιγράφεται οποιοδήποτε υλικό μπει μέσα στο σώμα ή μέσω μιας πληγής του σώματος, ή μέσω μιας από τις φυσικές οδούς του σώματος όπως αυτί, μύτη ή στοματική κοιλότητα. Παρασχίδες
Προέρχονται από ξύλο ή θραύσματα γυαλιού μέσα στο δέρμα, κυρίως χεριών, ποδιών ή και γονάτων. Ενέργειες
Καθαρίστε την γύρω περιοχή με σαπούνι και ζεστό νερό Αποστειρώστε μια μικρή λαβίδα "τσιμπιδάκι" περνώντας την πάνω από μια φλόγα Πιάστε την παρασχίδα κοντά στο δέρμα και τραβήξτε την προς τα έξω Πιέστε την πληγή για να προκαλέσετε μια μικρή αιμορραγία. Καθαρίστε την περιοχή και εφαρμόστε έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο. Ελέγξτε αν ισχύει το αντιτετανικό εμβόλιο του πάσχοντος.
Αγκίστρια
Τα σφηνωμένα στο δέρμα αγκίστρια είναι δύσκολο να βγουν λόγω του σχήματός τους. Παραπέμψτε τον πάσχοντα σε γιατρό.
2. Αν δεν βγαίνει το ξένο σώμα συνόδευσε το θύμα στο νοσοκομείο
3. Αν δεν βήχει ή δεν αναπνέει ή αρχίσει να μελανιάζει, εφάρμοσε τους χειρισμούς απομάκρυνσης του ξένου σώματος με τη μέθοδο Heimlich (κοιλιακές συμπιέσεις με φορά προς το θώρακα)
κοιλιακές συμπιέσεις με φορά προς το θώρακα
4. Συνέχισε μέχρι να βγει το ξένο σώμα ή έως ότου ο παθών χάσει τις αισθήσεις του
Σε παθόντα χωρίς αισθήσεις:
1. Ειδοποίησε για βοήθεια (τηλ. 166)
2. Κάνε έλξη της κάτω γνάθου προς τα επάνω
Κάνε έλξη της κάτω γνάθου προς τα επάνω
3. Διάνοιξε τους αεραγωγούς με έκταση κεφαλής και προσπάθησε να αερίσεις με το φιλί της ζωής
4. Κάνε 5 χειρισμούς Heimlich με το κάτω μέρος της παλάμης με φορά προς το θώρακα
Κάνε 5 χειρισμούς Heimlich με το κάτω μέρος της παλάμης με φορά προς το θώρακα
5. Επανέλαβε το βήματα 3-5
Ξένο σώμα σε βρέφη
1. Επιβεβαίωσε την πλήρη απόφραξη (μελάνιασμα, αδυναμία αναπνοής)
2. Χτύπα την πλάτη 5 φορές ανάμεσα στις ωμοπλάτες και μετά δώσε 5 θωρακικές συμπιέσεις
Χτύπα την πλάτη 5 φορές ανάμεσα στις ωμοπλάτες και μετά δώσε 5 θωρακικές συμπιέσεις
3. Αν έχει χάσει τις αισθήσεις κάνε έλξη της κάτω γνάθου
4. Διάνοιξε τους αεραγωγούς και προσπάθησε να αερίσεις (φιλί της ζωής) ... Διαβάστε περισσότερα »
Συμβουλέψτε τον πάσχοντα να μην τρίψει το μάτι του. Καθήστε τον απέναντι στο φως. Ανοίξτε απαλά τα βλέφαρα με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας. Εξετάστε όλα τα μέρη του ματιού. Αν μπορέστε να δείτε το ξένο σώμα ξεπλύνετε το με καθαρό νερό αν είναι δυνατόν αποστειρωμένο. Αν δεν πετύχει αφαιρέστε το με ένα υγρό καθαρό μαντήλι. ΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΣΧΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ αφού καλύψουμε το μάτι με έναν επίδεσμο.
Μικρά μαλακά αντικείμενα μπορεί να διαφύγουν από τους προστατευτικούς μηχανισμούς του λαιμού και να γλιστρήσουν μέσα στην τραχεία. Σώματα όπως οι ξηροί καρποί μπορεί να εισροφηθούν από τον πνεύμονα και να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Ενέργειες
Φροντίστε για την απόφραξη της τραχείας, αν είναι απαραίτητο Οδηγήστε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο Καθησυχάστε τον πάσχοντα κατά την μεταφορά ή μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο Για να αντιμετωπιστεί αμεσότερα ο ασθενής κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, πρέπει να δώσουμε στο γιατρό σαφείς πληροφορίες για: Την εξακρίβωση του αντικειμένου Τον χρόνο κατάποσης ή εισρόφησης Προγενέστερους προσπάθειες απομάκρυνσης ή αντιμετώπισης Προγενέστερα προβλήματα ή διαταραχές Συναισθηματική κατάσταση του αρρώστου Ύπαρξη άλλων σοβαρών παθήσεων
Το νερό είναι επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά. Στην πραγματικότητα, όσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι το νερό, τόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ασχέτως από το πού το βρίσκουμε. μπανιέρα, πισίνα, ποτάμι, λίμνη, θάλασσα, δεξαμενή κοκ.
Οι γονείς για να αποφευχθεί κάποια τραγωδία θα πρέπει να θυμούνται πάντα ότι ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από μια ίντσα νερό.
Ο καλύτερος τρόπος για να το προστατεύσουμε είναι να απομακρύνουμε ακόμα και την πιο μικρή πηγή νερού από τα μέρη όπου το παιδί μας κινείται ή παίζει και εάν αυτό είναι αδύνατον θα πρέπει να μην το αφήνουμε ποτέ χωρίς επιτήρηση.
Υπάρχει κίνδυνος για το παιδί στη μπανιέρα;
Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε, όταν κάνουμε μπάνιο στο παιδί μας, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην το αφήνουμε ποτέ μόνο, ούτε για ένα λεπτό. Αν το τηλέφωνο χτυπά και πρέπει οπωσδήποτε να απαντήσουμε τότε τυλίξτε το παιδί με μια πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.
Καλύψτε το δάπεδο της μπανιέρας με κάποιο αντιολισθητικό υλικό για την αποφυγή ατυχημάτων και αν το παιδί δεν μπορεί να καθίσει μόνο του υποστηρίζετε συνεχώς την πλάτη και τον αυχένα του Μην αφήνετε το παιδί σας να καταπίνει το νερό της μπανιέρας ή να βυθίζει το κεφάλι του σε αυτό. Το σαμπουάν και το σαπούνι μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια και το εντερικό σύστημα Κλείνετε πάντα την πόρτα της τουαλέτας και κρατάτε το καπάκι της λεκάνης κλειστό
Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο αν χρειαστεί τα ρούχα μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο επίπλευσης και να μας διατηρήσουν στην επιφάνεια του νερού. Φυσικά θα χρειαστεί να το δοκιμάσετε κάποιες φορές..όμως αξίζει τον κόπο..άλλωστε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σωθεί η ζωή σας!! Χρειάζεστε τζην παντελόνι και μπλούζα με μακρύ μανίκι...καλή επιτυχία!!
Μετατρέποντας το παντελόνι σε σωσίβιο
Βγάζουμε το παντελόνι μέσα στο νερό και δένουμε κόμπους όσο χαμηλότερα μπορούμε το παντελόνι στις 2 άκρες.ώστε να έχουμε περισσότερο ωφέλιμο χώρο - Κουμπώνουμε το παντελόνι. Τοποθετούμε τις παλάμες μας στην εσωτερική πλευρά του παντελονιού χρησιμοποιούμε τους αντίχειρες για να το κρατήσουμε και το φέρνουμε πίσω απο το κεφάλι μας. Με μία απότομη κάθετη κίνηση το φέρνουμε μπροστά και το βυθίζουμε ενώ ταυτόχρονα κλείνουμε το άνοιγμα του και το σφίγγουμε με τα χέρια μας. Το παντελόνι θα έχει γεμίσει με αέρα και μπορούμε να επιπλεύσουμε.
Αν διαπιστώσουμε ότι έχουμε απώλεια αέρα ή ότι δεν το έχουμε φουσκώσει αρκετά μπορούμε να πάρουμε αναπνοή, να βυθιστούμε και να φουσκώσουμε το παντελόνι μας με το στόμα μέσα στο νερό.
Μπλούζα με μακρύ μανίκι Ενώ φοράμε την μπλούζα, τη δένουμε κόμπο μπροστά απο την κοιλιά μας. Μαζεύουμε τα μανίκια μέσα στις παλάμες μας & τα κρατάμε σφιχτά. Φέρνουμε τα χέρια μας στη λαιμόκοψη της μπλούζας, παίρνουμε αναπνοή & φυσάμε μέσασε αυτήν, ενώ ταυτόχρονα κλείνουμε με τα χέρια το σημείο απ'όπου τρ
... Διαβάστε περισσότερα »
Ποτέ μην αφήνετε το παιδί σας χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά σε νερό! Μη χρησιμοποιείτε συσκευές επίπλευσης (μπρατσάκια, φουσκωτές. κουλούρες κλπ) ως υποκατάστατα της επίβλεψης. Φροντίστε να μάθει το παιδί σας κολύμβηση όσο το δυνατόν νωρίτερα (συνήθως μετά τα 4 έτη), από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Είναι προτιμότερο να συμμετέχετε μαζί του στα μαθήματα κολύμβησης. Μη θεωρήσετε ποτέ ότι το παιδί σας είναι "απρόσβλητο" από πνιγμό κι ας ξέρει καλή κολύμβηση. Τα μικρά παιδιά (ειδικά τα κάτω των 6 ετών) πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ενήλικα όσο κολυμπάνε. Διδάξετε το παιδί σας ότι δεν πρέπει ποτέ να κολυμπά μόνο του! Μάθετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.
Στο σπίτι
Αν το παιδί σας είναι μικρό, να είστε συνεχώς μαζί του όταν κάνει μπάνιο. Αδειάστε τη μπανιέρα μόλις τελειώσετε το μπάνιο. Μην αφήνετε ποτέ το μεγαλύτερο παιδί να επιβλέπει το μικρότερο. Να έχετε την πόρτα του μπάνιου κλειδωμένη, ώστε να μην μπορεί να μπει το παιδί χωρίς να το αντιληφθείτε.
Στην πισίνα
Αν έχετε πισίνα στο σπίτι σας φροντίστε να την ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ. Τοποθετήστε πόρτα που κλείνει και ασφαλίζει αυτόματα. Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα πρέπει να είναι ασφαλή και να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών στην πισίνα. Μάλιστα καλό είναι οι πόρτες να έχουν και ανιχνευτή κίνησης με συναγερμό που να ειδοποιεί όταν κάποιος μπαίνει στο χώρο της πισίνας. Βέβαια τα προστατευτικ
... Διαβάστε περισσότερα »
Αν το όχημα στο οποίο επιβαίνετε βρεθεί ξαφνικά στο νερό, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το όχημα θα επιπλεύσει για μικρή χρονική περίοδο πριν το βάρος της μηχανής το τραβήξει στο βυθό. Αυτό επιτρέπει στον οδηγό και στους επιβαίνοντες αν παραμείνουν ήρεμοι και ακολουθήσουν τις σωστές διαδικασίες να βγουν απο αυτό, ζωντανοί.
Πριν απ’όλα..απασφαλίστε την ζώνη. Θα εκπλαγειτε πόσα άτομα καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή έχουν πανικοβληθεί και ξεχνούν ότι είναι ασφαλισμένοι στο κάθισμα.
Έπειτα κατεβάστε τα παράθυρα αμέσως. Ένα ανοιχτό παράθυρο αποτελεί την πρώτη έξοδο διαφυγής. Τότε είναι που όλοι όσοι διαθέτουν χειροκίνητα παράθυρα, αισθάνονται τυχεροί! Όσοι τώρα διαθέτετε ηλεκτρικά παράθυρα θα πρέπει να δράσετε άμεσα. Στα περισσότερα οχήματα ο μηχανισμός που ενεργοποιεί τα παράθυρα βρίσκεται στο μέσον περίπου της πόρτας. Άπαξ και το νερό καλύψει τον μηχανισμό δεν θα είστε σε θέση πλέον να ανοίξετε τα παράθυρα και θα πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους διαφυγής.
Αν δεν καταφέρετε να ανοίξετε το παράθυρο θα πρέπει να προσπαθήσετε να το σπάσετε ούτως ώστε να καταφέρετε να διαφύγετε. Τοποθετείστε το σώμα σας κάθετα στα μπροστινά καθίσματα και χτυπήστε με δύναμη τα τακούνια των παπουτσιών σας στο παράθυρο του οδηγού.
Ούτε να σκεφτείτε να προσπαθήσετε να ανοίξετε τις πόρτες. Απο την στιγμή που το κάτω μέρος της πόρτας έχει βυθιστεί, η πίεση του νερού καθιστά σχεδόν αδύνατ
... Διαβάστε περισσότερα »
Οι πνιγμοί και οι παρ' ολίγον πνιγμοί αποτελούν σημαντικότατη αιτία θανάτου και νευρολογικών βλαβών στην παιδική ηλικία. Μάλιστα ακόμη και μετά από προσπάθειες καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, πολλά από τα θύματα των πνιγμών μεταφέρονται στα Εξωτερικά Ιατρεία των νοσοκομείων ήδη νεκρά ή με μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε λίγα δευτερόλεπτα. Το μικρό παιδί βυθίζεται στο νερό και πνίγεται σιωπηλά. ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ! Το παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεστε για να απαντήσετε το τηλέφωνο! Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα, εν αντιθέσει με την κατάσταση που επικρατεί σε άλλα παιδικά ατυχήματα, βρίσκεται σε καλή θέση ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, όσον αφορά τους πνιγμούς στην παιδική ηλικία (πίνακας 1).
Πίνακας 1. Θνησιμότητα ανά 100.000, σε παιδιά 1-14 ετών, από πνιγμό χωρίς πρόθεση, στις 15 πιο μεγάλες χώρες του ΟΟΣΑ, εκτός Τουρκίας (Πηγή: Ανάλυση της WHO Mortality Database από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, 1991-1995) ΧΩΡΕΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ 0,39 ΙΤΑΛΙΑ 0,46 ΕΛΛΑΔΑ 0,56 ΓΑΛΛΙΑ 0,81 ΙΣΠΑΝΙΑ 1,12 ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1,24 ΚΑΝΑΔΑΣ 1,26 ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1,33 Η.Π.Α. 1,74 ΙΑΠΩΝΙΑ 1,93 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 1,97 ΤΣΕΧΙΑ 2,23 ΠΟΛΩΝΙΑ 2,84 ΜΕΞΙΚΟ 3,30 ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ 5,14
Το γεγονός όμως παραμένει ότι οι πνιγμοί, όπως και τα υπόλοιπα ατυχήματα, μπορούν σε σημαντικό βαθμό
... Διαβάστε περισσότερα »
1) Πόσο καλά γνωρίζουν τα παιδιά μας να κολυμπούν;
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα ελληνόπουλα πιστεύουν και δηλώνουν ότι γνωρίζουν κολύμπι. Έτσι ένα ποσοστό γύρω στο 80% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών αναφέρει ότι ξέρει να κολυμπά. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 98% σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Παρόλα αυτά ένα στα τέσσερα ή πέντε παιδιά αναφέρει ότι κάποια στιγμή έχει κινδυνεύσει κατά τη διάρκεια της κολύμβησης υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν παράγοντες που εκθέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο και πρέπει να εκτιμηθούν.
2) Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση ατυχήματος στον υδάτινο χώρο;
Εκμάθηση κολύμβησης/ πραγματική κολυμβητική ικανότητα των παιδιών μας. Περισσότερα από τα μισά παιδιά που είναι μικρότερα από 7 χρονών διδάχτηκαν κολύμβηση από τους γονείς τους, ενώ μόνο ένα 10% του συνόλου των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη έμαθε να κολυμπά από δάσκαλο κολύμβησης. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι 12% των παιδιών ηλικίας κάτω των 7 ετών δηλώνει ότι έμαθε μόνο του κολύμβηση και ένα 6% των παιδιών της ίδιας ηλικιακής ομάδας ότι τους έμαθαν κολύμβηση τα αδέλφια τους. Μόνο 7% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών πηγαίνει τακτικά κολυμβητήριο, ποσοστό που αυξάνεται στο 15% για τα παιδιά του δημοτικού. Τα παιδιά του γυμνασίου συμμετέχουν πολύ λιγότερο σε τέτοιες αθλητικές δραστηριότητες μια και μόνο 5% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πηγαίνουν κολυμβητήριο. Επιτήρηση από ενήλικα Η ανάγκη για συνεχή και
... Διαβάστε περισσότερα »
πνιγμός είναι πολυστηματική δυνητικά μοιραία νόσος που προκύπτει από παρ' ολίγο ασφυξία σε σκέπασμα από νερό του προσώπου ή ολόκληρου του κεφαλιού ενός ατόμου. Συνήθως μερική μόνο ποσότητα νερού εισχωρεί στους πνεύμονες και 100% των ασθενών πεθαίνουν χωρίς πράγματι να έχουν εισροφήσει νερό. Προσοχή Το νερό που συχνά βγαίνει από το στόμα του πάσχοντος, προέρχεται μάλλον από το στομάχι παρά από τους πνεύμονες του και θα πρέπει να το αφήνουμε να αδειάζει κανονικά χωρίς πίεση. Οι προσπάθειες να βγάζουμε δια της βίας το νερό από το στομάχι μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εισπνοή του περιέχομένου του. Συμπτώματα
Διαταραχή επιπέδου συνείδησης ή κώμα Απών ή νηματοειδή σφυγμός Ταχύπνοια ή αγωνιώδη αναπνοή Κυάνωση Συριγμός Υπορθερμία Φτωχή αντίδραση, διασταλμένες και ακίνητες κόρες.
Αγωγή
Βγάλτε το θύμα γρήγορα από το νερό και τοποθετήστε τον σε στάση (ΚΑΑ) Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση Κρατήστε το κεφάλι του χαμηλότερα από το σώμα του για να μειώσετε τον κίνδυνο να εισπνεύσει νερό Ελευθερώστε την τραχεία, ελέγξτε το σφυγμό και την αναπνοή Φροντίστε για την υποθερμία, αντικαταστήστε τα βρεγμένα ρούχα του προστατέψτε τον από το νερό και δώστε του ζεστά υγρά Στείλτε τον πάσχοντα σε νοσοκομεία ακόμα και αν δείχνει να έχει συνέλθει Ασθενείς με κανονικό επίπεδο συνείδησης χωρίς ενδείξεις αναπνευστικής καταστολής παραμένουν στο νοσοκομεία
... Διαβάστε περισσότερα »
Δηλητήριο (ή τοξίνη) είναι μία ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ανατομικά στοιχεία και/ή στη λειτουργία του οργανισμού.
Η δηλητηρίαση συμβαίνει όταν υπάρχει έκθεση (π.χ. εισπνοή, λήψη από του στόματος, ή παρεντερικά, δερματική επαφή) σε μία τοξίνη καταλήγει σε επικίνδυνες επιδράσεις πάνω σε κάποιο βιολογικό σύστημα.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης ποικίλουν ανάλογα με το δηλητήριο και τη μέθοδο λήψης του, αν και ο εμετός που ενέχει τον κίνδυνο εισρόφησης του περιεχομένου του στομάχου είναι κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων περιπτώσεων.
Έχουμε δηλητηριάσεις:
Οικιακής χρήσης Από φάρμακα Από εισπνοή αερίων Με αιθανόλη ή Από τροφιμα
Κατά την ευρεία έννοια του όρου, οι οξείες τροφικές δηλητηριάσεις, οφείλονται σε δράση τοξικών παραγόντων που εισάγονται οξέως στο σώμα, σχετίζονται με την τροφή και το νερό και επιδρούν βλαπτικά στον οργανισμό, παρουσιάζοντας μία ποικιλία συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι απλά επιγαστρικά άλγη ή αυτοπεριοριζόμενα διαρροϊκά σύνδρομα, μπορεί όμως να εμφανιστεί σοβαρή διάρροια, εμετός, υψηλός πυρετός, επίμονη επιγαστραλγία, αιματηρή κένωση.
Τα αίτια, μπορεί να είναι δυσανεξία σε συστατικά των τροφών, η οποία μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, όπως συμβαίνει μετά από βρώση ορισμένων ειδών μανιταριών και οστρακοειδών, αλλά μπορεί να αφορά τοξική δράση μικροοργανισμών, όπως μικροβίων, ιών, βακτηρίων, πρωτοζώων, που ευρίσκονται στο τρόφιμο ή τοξινών τους.
Ο ακριβής τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού ποικίλλει: Ιοί, shigella, σαλμονέλλα, campylobacter, E. Coli, Entamoeba histolytica, yersinia, giardia, lamblia, cryptosporidia, εντεροιοί, vibrios, s. aureus, bacillus cereus, clostiridium difficile, clostiridium perfigens, είναι μερικά μόνο από αυτά!
Ο ειδικός έλεγχος που θα στείλει ο μάχιμος κλινικός ιατρός στα μη αυτοπεριοριζόμενα σύνδρομα, προς ακριβή ταυτοποίηση του παθογόνου αιτίου ποικίλλει, αναλόγως της κλινικής εικόνας, του γενικού status της υγείας του κάθε οργανισμού, αλλά και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με παράγοντες όπως η εποχή, ο τόπος, το είδος του τροφίμου που καταναλώθηκε, οι συνθήκες παρασκ
... Διαβάστε περισσότερα »
Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα ζήτημα που πολλές φορές δεν τυγχάνει της σημασίας που απαιτείται.
Είναι απαραίτητο να παίρνουμε μέτρα προκειμένου να αποφεύγουμε τη μόλυνση των τροφίμων με βακτήρια ή μύκητες που τα αλλοιώνουν, μειώνοντας τη θρεπτική τους αξία και οδηγώντας τους καταναλωτές πολλές φορές σε νοσηρές καταστάσεις.
Τα βακτήρια στα τρόφιμα, όταν βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες, πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς και μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση. Πολλοί μύκητες, όπως η μούχλα, αναπτύσσονται στα τρόφιμα δημιουργώντας δηλητηριώδεις ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες. Αυτές οι τοξίνες προκαλούν ασθένειες και πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν και στο θάνατο.
Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα που εκφράζει τη νοσηρότητα από μια ανεπαρκή ασφάλεια των τροφίμων. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια τους;
Αποθήκευση
Διατηρούμε τους χώρους αποθήκευσης των τροφίμων καθαρούς, σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και με χαμηλό ποσοστό υγρασίας Αποθηκεύουμε ξεχωριστά τα τρόφιμα από τις χημικές ουσίες (τρόφιμα ξεχωριστά από απορρυπαντικά, καθαριστικά, εντομοκτόνα κ.α.) Αποφεύγουμε να αφήνουμε το φαγητό εκτεθειμένο στον αέρα για μεγάλο διάστημα ακόμα και αν ο περιβάλλον χώρος είναι απολύτως καθαρός Για τρόφιμα συσκευασμένα θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες αποθήκευσης του παραγωγού Σκεπάζουμε πάντα τα τρόφιμα που η συσκευασία τους έχει ανοιχτε
... Διαβάστε περισσότερα »
Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των τροφίμων, αλλά και τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, το εντεροβακτήριο, το κλωστρίδιο και η λιστέρια, που ευθύνονται για τα περισσότερα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων. Η αυξημένη θερμοκρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί τον βασικότερο προδιαθεσικό παράγοντα για την ταχεία ανάπτυξη των μικροοργανισμών.
Οι σημαντικότεροι όμως λόγοι που παθαίνουμε τροφική δηλητηρίαση είναι η συντήρηση των τροφίμων σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τις απαιτούμενες και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά τον χειρισμό και το μαγείρεμα των τροφίμων.
'Οταν λ.χ. αφήνει κάποιος το μεσημέρι το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου, με τη λογική ότι θα το φάει το βράδυ, επιτρέπει την αλλοίωσή του και έτσι πιθανή τροφική δηλητηρίαση. Το ίδιο και όταν επιμένει να τρώει το κρέας του σενιόν ή αντάντε, αλλά και όταν χρησιμοποιεί το πιρούνι με το οποίο γυρίζει το κρέας που ψήνεται για να σερβίρει το ψημένο.
Για να προστατευθείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές
Να βάζετε το φαγητό στο ψυγείο το αργότερο δύο ώρες έπειτα από την ολοκλήρωση του μαγειρέματος. Φροντίστε μόνο να το βάζετε στο πιο ψηλό ράφι, έχοντας τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας) μόνα τους στο χαμηλότερο. Γενικώς, ο μη σωστός διαχωρισμός των πρώτων υλών-ωμών τροφών από τις μαγειρεμένες-έτοιμες για κατανάλωση στο ψυγείο (π.χ. ω
... Διαβάστε περισσότερα »
Μπορεί να προκληθεί από μολυσμένη τροφή από βακτηρίδια ή τοξίνες που έχουν παραχθεί από βακτηρίδια που υπήρχαν κάποτε στην τροφή.
Τα συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται γρήγορα, πιθανότητα 2 ή 3 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής και είναι:
ναυτία και έμετος κοιλιακό άλγος διάρροια πονοκέφαλος πυρετός ενίοτε αδυναμία ή λιποθυμία
Αγωγή
Βοηθήστε τον πάσχοντα να ξαπλώσει και να ξεκουραστεί Καλέστε γιατρό Δώστε στον πάσχοντα άφθονα υγρά και μια λεκάνη (αν κάνει έμετο) Αν η κατάστασή του επιδεινώνεται καλέστε ασθενοφόρο.
Αν είναι δυνατόν, απομακρύνετε τον πάσχοντα από τον κίνδυνο και οδηγήστε τον στον καθαρό αέρα. Αν είστε εκπαιδευμένοι δώστε O2 100% με μάσκα μη επαναεισπνοής Αν ο ασθενής έχει χάσει τις αισθήσεις του, τοποθετήστε τον σε στάση ανάνηψης και να είστε έτοιμοι για Καρδιοαναπνευστική Ανάνηψη.
Η αιθανόλη είναι συστηματική τοξίνη και καταστολέας του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.
Τα σημεία της συνήθης μέθης είναι:
αταξία δυσαρθρία νύστα αναστολή λειτουργιών η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατατονία και ίσως σε αναπνευστική καταστολή Μπορεί να αποκρύπτει άλλες νόσους (π.χ. τραύμα κεφαλής ή σπονδιλικής στήλης, οξεία κοιλία κ.α.) Ελέγξτε το επίπεδο ανταπόκρισης του πάσχοντος Καλέστε γιατρό ή ασθενοφόρο Προστατέψτε τον πάσχοντα από το κρύο (κίνδυνος υποθερμίας) Μην κινείτε μόνο του τον άρρωστο αν έχει υποστεί κάκωση ΑΜΣΣ (τραύμα στο κεφάλι ή στον αυχένα).
Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ηθελημένης ή αθέλητης υπερβολικής δόσης ενός φαρμάκου ή την κατάχρηση ναρκωτικών.
Τα χαρακτηριστικά της δηλητηρίασης από φάρμακα εξαρτώνται από το φάρμακο και τη μέθοδο λήψης του.
Ελέγξτε και αν είναι ανάγκη ανοίξτε την τραχεία Μην προκαλείτε εμετό Καλέστε ασθενοφόρο Φυλάξτε το δείγμα του εμετού, των άδειων συσκευασιών ή τα σημειώματα αυτοκτονίας. Στείλτε τα μαζί με τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.
Σε κάθε νοικοκυριό υπάρχουν δηλητηριώδεις ουσίες π.χ. λευκαντικά, διαλυτικά χρωμάτων, ζιζανιοκτόνα που μπορούν να προκαλέσουν χημικά εγκαύματα ή εσωτερικά τραύματα αν τα καταπιούμε. Πρόληψη
Τα είδη αυτά πρέπει να βρίσκονται σε μέρος μη προσιτό στα παιδιά (όχι κάτω από το νεροχύτη) Φυλάτε τα φάρμακα σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι Μην αλλάζετε την συσκευασία επικίνδυνων ουσιών Αγοράστε τα φάρμακα και τις ουσίες αυτές σε συσκευασίες που κλείνουν καλά
Δερματική Έκθεση
Αφαιρέστε τα ρούχα Ξεπλύνετε καλά με νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά Προσέξτε μην εκτεθείτε και εσείς στην ουσία Συνεννοηθείτε με το Κέντρο Δηλητηριάσεων και τον γιατρό του για την περίπτωση ανάγκης ειδικής φροντίδας
Οφθαλμική Έκθεση
Ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό ή νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Επίσκεψη σε οφθαλμίατρο
Γαστρεντερική Έκθεση (κατάποση ουσίας)
Ελέγξτε και αν είναι ανάγκη ανοίξτε την τραχεία Τοποθετείστε τον πάσχοντα σε θέση ανάνηψης Ελέγξτε αναπνοή ή σφυγμό. Καλέστε γιατρό ή ασθενοφόρο. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΕΜΕΤΟ Φροντίστε να μάθετε το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την ουσία που έχει καταπιεί ο πάσχων.
Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκαύματα κάθε χρόνο. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μικρού μεγέθους εγκαύματα και αντιμετωπίζονται σε εξωνοσοκομειακή βάση. Περίπου 2.000 εγκαύματα το χρόνο είναι μετρίου μεγέθους έως σοβαρά και χρήζουν νοσοκομειακή περίθαλψη. Η κοινωνική σημασία που έχει το έγκαυμα φαίνεται από το γεγονός ότι είναι δεύτερο σε συχνότητα αίτιο θανατηφόρου τραύματος μετά τα ατυχήματα με δίκυκλα.
Οι θάνατοι από εγκαύματα συμβαίνουν με δυο τρόπους, είτε αμέσως μετά την κάκωση, είτε ύστερα από εβδομάδες σαν ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων, μηχανισμός παρόμοιος με όλους τους θανάτους που σχετίζονται με το τραύμα. Τα 2/3 των εγκαυμάτων συμβαίνουν στο σπίτι και συχνά αφορούν νεαρούς εφήβους, παιδιά μικρότερα από 15 ετών, είτε ηλικιωμένους. Το 75 % των θανάτων από εγκαύματα σχετίζονται με εστίες φωτιάς στο σπίτι. Οι νεαροί έφηβοι καίγονται συχνά με εύφλεκτα υγρά, ενώ τα βρέφη από ζεστά υγρά ('ζεμάτισμα').
Ένα σημαντικό ποσοστό των εγκαυμάτων σε παιδιά οφείλονται στην παιδική αφέλεια. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για έγκαυμα είναι η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το ανασφαλές περιβάλλον. Από τα ανωτέρω γίνεται εμφανές τα περισσότερα εγκαύματα είναι προβλέψιμα και μπορούν να αποφευχθούν αν τηρηθούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.
Σήμερα γίνονται αποτελεσματικές προσπάθειες πρόληψης που έχουν ελαττώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των εγκαυμάτων. Τέτοια ευεργετικά προληπτικά μέτρα είναι η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε τ
... Διαβάστε περισσότερα »
Είναι ιστικές βλάβες που προκαλούνται από την εφαρμογή θερμότητας χημικών ουσιών, ηλεκτρικού ρεύματος ή ακτινοβολίας στο σώμα.
Η έκταση της βλάβης (βάθος του εγκαύματος) είναι αποτέλεσμα της έντασης της θερμότητας (ή άλλης έκθεσης) και της διάρκειας της έκθεσης. Διακρίνονται σε:
Μερικού πάχους: Τα εγκαύματα 1ου βαθμού προσβάλλουν τις επιφανειακές στιβάδες της επιδερμίδας. Τα 2ου βαθμού εκτείνονται σε διάφορο πάχος στην επιδερμίδα (με σχηματισμό φυσαλίδων), και σε τμήμα του χορίου. Ολικού πάχους: Τα 3ου βαθμού χαρακτηρίζονται από καταστροφή όλων των στοιχείων του δέρματος και θρόμβωση του υποδορίου πλέγματος. Συμπτώματα - Σημεία
1ου βαθμού: Ερύθημα προσβεβλημένου ιστού το δέρμα ασπρίζει με την πίεση. Ευαισθησία δέρματος 2ου βαθμού: Δέρμα ερυθρό με φυσαλίδες Δέρμα πολύ ευαίσθητο 3ου βαθμού: Δέρμα σκληρό και ξηρό Το δέρμα δεν είναι ευαίσθητο. Αντιμετώπιση
Βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς πριν επιχειρήσετε να βοηθήσετε τον πάσχοντα.
Στόχοι
Να σταματήσετε τη διαδικασία του καψίματος και να ανακουφίσετε τον πάσχοντα. Να τον επαναφέρετε στην ζωή αν χρειασθεί Να φροντίσετε τα σχετικά τραύματα Να μειώσετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο μόλυνσης Να κανονίσετε την εσπευσμένη μεταφορά του πάσχοντα στο νοσοκομείο. Ξαπλώστε τον πάσχοντα κάτω, προστατεύοντας την καμένη περιοχή από την επαφή με το έδαφος. Ξεπλύνετε το έγκαυμα με μεγάλες ποσ
... Διαβάστε περισσότερα »
Oι σοβαρές βλάβες από φωτιά είναι συνήθως τα εγκαύματα και οι βλάβες της αναπνευστικής οδού. Τις περισσότερες φορές οι βλάβες είναι συνδυασμένες, με συνέπεια την επιβάρυνση της κλινικής κατάστασης του ασθενούς.
Η φωτιά προκαλεί βλάβη στο δέρμα και έγκαυμα, το οποίο αναλόγως του βάθους της βλάβης, μπορεί να είναι πρώτου, δεύτερου ή τρίτου βαθμού.Οι βλάβες πρώτου βαθμού, δεν φυσαλιδοποιούνται από την αρχή, σε αντίθεση με τα βαθύτερα εγκαύματα, όπου προσβάλλονται βαθύτερες δομές.
Οι τρεις ωστόσο σημαντικότεροι παράγοντες που καθορίζουν την σοβαρότητα των εγκαυματικών βλαβών, είναι η έκταση του εγκαύματος, το ποσοστό δηλαδή της επιφάνειας του σώματος που καταλαμβάνουν οι εγκαυματικές βλάβες, ηλικία άνω των εξήντα ετών και η συνύπαρξη βλάβης από εισπνοή καπνού.
Η εγκαυματική βλάβη αποτελεί μόνο την αρχική εκδήλωση σε ένα καταρράκτη φλεγμονωδών αντιδράσεων, οι οποίες μπορεί να είναι τοπικές, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις είναι γενικευμένες, οδηγούν σε αύξηση ιντερλευκινών, γάμα ιντερφερόνης, παραγωγή του παράγοντα ΤΝF, πολυοργανική συστηματική ανεπάρκεια, φαινόμενα τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, προκαλούν με την σειρά τους θανάτους.
Η συστηματική λοίμωξη από μη συνήθη, αλλά σοβαρά μικρόβια, όπως η ψευδομονάδα, ο πρωτέας, ο staphylococcus aureus, o s. epidermidis είδη klebsiella, που επιβάλλουν αντιβιοτική αγωγή, παραμένει βασικό αίτιο νοσηρότητας σε ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα. Σε όψιμη φάση, στις εγκαυματικές ουλ
... Διαβάστε περισσότερα »
Οι γονείς θα πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους από εγκαύματα. Για την αποφυγή εγκαύματος, το παιδικό Νοσοκομείο Lucile Packard συνιστά τα εξής:
Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας δεν βρίσκεται πολύ κοντά όταν ετοιμάζετε ζεστές τροφές ή ροφήματα. Αποφύγετε τη χρήση τραπεζομάντηλου, καθώς ένα μικρό παιδί μπορεί να το τραβήξει και να καεί από την πτώση ζεστών σκευών. Μη ζεσταίνετε φόρμουλα στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς μπορεί να μη ζεσταθεί ομοιόμορφα και να κάψει το μωρό. Να ελέγχετε τη θερμοκρασία των τροφίμων που έχετε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων, για να σιγουρευτείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστά. Να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού στη μπανιέρα πριν μπει μέσα το παιδί. Η θερμοκρασία του θερμοσίφωνα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 49 βαθμούς.
Τα περισσότερα εγκαύματα είναι μικρά, δεν έχουν ένδειξη εισαγωγής σε Μονάδα Εγκαυμάτων, και αντιμετωπίζονται στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων από γενικούς ιατρούς. Πρόκειται για επιφανειακά εγκαύματα <10% της ολικής επιφάνειας σώματος (ΟΕΣ), που αναμένεται να επουλωθούν αυτόματα σε 2 - 3 εβδομάδες.
Αφού ελεγχθεί η κατάσταση της αντιτετανικής προφύλαξης και χορηγηθεί αντιτετανικός ορός, γίνεται μηχανικός καθαρισμός του εγκαύματος και τοπική θεραπεία με αντιμικροβιακούς παράγοντες.
Καλό είναι να επιλέγουμε την κλειστή μέθοδο θεραπείας για τις πρώτες μέρες, που η παραγωγή υγρού (εξιδρώματος) από τις εγκαυματικές επιφάνειες είναι έντονη.
Τα επιθέματα που έρχονται σε άμεση επαφή με το έγκαυμα πρέπει να έχουν βαζελινούχο επίστρωση, έτσι ώστε οι αλλαγές που θα ακολουθήσουν να είναι λιγότερο επώδυνες. Ακολουθεί η κάλυψη με τον κατάλληλο αντιμικροβιακό παράγοντα. Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα αντιμικροβιακών διαλυμάτων ή αλοιφών, και η ιωδιούχος ποβιδόνη είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα. Τέλος τα επιθέματα πρέπει να είναι απορροφητικά, για να συγκρατούν το εξίδρωμα.
Στο σπίτι ο ασθενής θα χρειαστεί αναλγησία. Η χρήση προφυλακτικής αντιμικροβιακής αγωγής δεν είναι απαραίτητη. Οι αλλαγές του εγκαύματος πρέπει να γίνονται ανά 1 - 2 ημέρες.
Μετά από τις πρώτες αλλαγές, όταν το τραύμα είναι στεγνό, μπορεί να επιλεχθεί η ανοικτή μέθοδος θεραπείας. Υπάρχουν διάφορα spray με αντιβιοτικά που βοηθούν σε
... Διαβάστε περισσότερα »
Η αντιμετώπιση των μεγάλων εγκαυμάτων γίνεται πάντα στις ειδικές Μονάδες Εγκαυμάτων. Εκεί οι γιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό (νοσηλευτές, βοηθοί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι κτλ) είναι εξειδικευμένοι για τέτοιες περιπτώσεις. Χρειάζεται πολύς χρόνος και συντονισμένη προσπάθεια από όλο αυτό το προσωπικό για να επιζήσει ο εγκαυματίας, και να έχει το καλύτερο δυνατό λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Στο Νοσοκομείο γίνεται κατ' αρχάς η εκτίμηση του εγκαύματος και αρχίζει η χορήγηση υγρών που είναι απαραίτητα, αφού ο εγκαυματίας χάνει πολλά υγρά από τις καμένες επιφάνειες. Γίνεται η φροντίδα των εγκαυμάτων και αυτά είτε καλύπτονται με γάζες και επιδέσμους είτε αφήνονται ανοικτά.
Αν υπάρχει αναπνευστικό έγκαυμα μπορεί ο άρρωστος να χρειαστεί διασωλήνωση και να μεταφερθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αν υπάρχουν βαθιά κυκλικά εγκαύματα στα άκρα ή στον θώρακα, και το άκρο κινδυνεύει να νεκρωθεί ή δυσκολεύεται η αναπνοή, μπορεί να γίνουν κάποιες τομές στις καμένες επιφάνειες που λέγονται εσχαροτομές, για να μπορέσει το άκρο να αιματωθεί σωστά, ή ο θώρακας να απελευθερωθεί για ανεμπόδιστη αναπνοή. Τις επόμενες ώρες ο εγκαυματίας πρήζεται πάρα πολύ στις καμένες, αλλά και στις υγιείς περιοχές.
Στις μέρες που ακολουθούν γίνονται αλλαγές των εγκαυμάτων, δίνονται τα απαραίτητα φάρμακα και περιμένουμε την ανάρρωση και επούλωση των εγκαυμάτων. Όταν τα εγκαύματα είναι βαθιά όμως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να καλυφθούν. Αυτό γίνε
... Διαβάστε περισσότερα »
Ορισμένα χημικά μπορούν να ερεθίσουν ή να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα ή να απορροφηθούν από αυτό, προκαλώντας εκτεταμένες ή κάποτε μοιραίες βλάβες μέσα στο σώμα. Αντιμετώπιση
Να αναγνωρίσετε και να αφαιρέσετε τη χημική ουσία για να προλάβετε περαιτέρω βλάβες. Να κανονίσετε την μεταφορά του πάσχοντα στο νοσοκομείο. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό περισσότερη ώρα από όση στην περίπτωση των Θερμών εγκαυμάτων. Ορισμένα χημικά χρειάζονται 20 λεπτά ξεπλύματος. Αφαιρέστε τα ρούχα που έχουν διαποτιστεί από τη χημική ουσία ενώ συνεχίζετε να ξεπλένετε το τραύμα. Προσέξτε μη μολυνθείτε και εσείς. Φοράτε προστατευτικά γάντια, αν είναι διαθέσιμα. Πηγαίνετε ή στείλτε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο, ελέγχοντας συνεχώς την αναπνοή και την τραχεία του.
Σταγόνες χημικών στο μάτι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά τραύμα αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα.
Μπορούν να καταστρέψουν την επιφάνεια του ματιού μ ε αποτέλεσμα να προκαλέσουν ουλές ή ακόμα και τύφλωση. Διάγνωση
Έντονος πόνος στο μάτι Ανικανότητα του πάσχοντος να ανοίξει το τραυματισμένο μάτι Ερύθημα και οίδημα Δακρύρροια
Αντιμετώπιση
Κρατήστε το τραυματισμένο μάτι κάτω από νερό που τρέχει, όχι με μεγάλη δύναμη για περίπου 10 λεπτα. Βεβαιωθείτε ότι ξεπλένετε και της 2 πλευρές των βλεφάρων πολύ καλά. Αν το μάτι είναι κλειστό κρατήστε τα βλέφαρα ανοιχτά, απαλά αλλά σταθερά. Καλύψτε το μάτι με ένα αποστειρωμένο ειδικό επίθεμα. Πηγαίνετε ή στείλτε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο.
Όταν ο ηλεκτρισμός, περνά μέσα από το σώμα μπορεί να εμφανιστούν εγκαύματα. Οι περισσότερο ορατές βλάβες παρουσιάζονται στα σημεία εισόδου και εξόδου του ρεύματος. Μπορεί όμως να υπάρχουν ίχνη και εσωτερικές βλάβες.
Τα εγκαύματα μπορεί να προκληθούν από κεραυνό ή χαμηλής ή υψηλής τάσης ρεύμα. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει ανακοπή της καρδιάς. Ενέργειες
Αν ο πάσχων έχει χάσει τις αισθήσεις του ανοίξτε αμέσως την τραχεία, ελέγξτε την αναπνοή και το σφυγμό και να είστε έτοιμοι για ΚΑΑ. Ξεπλύνετε με κρύο νερό την τραυματισμένη περιοχή Καλύψτε το έγκαυμα με το ειδικό αποστειρωμένο επίθεμα ή ένα καθαρό σεντόνι Καλέστε ασθενοφόρο. Φροντίστε τον πάσχοντα για σοκ.
Οι φυτοχημικές ουσίες αποτελούν ουσιαστικά χημικές ενώσεις (χρωστικές και άλλες) οι οποίες απαντώνται με φυσικό τρόπο στα φυτικά τρόφιμα. Το διατροφικό τους ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός πως μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος Alzheimer, ο καταρράκτης του ματιού ή η λειτουργική φθορά λόγω της ηλικίας. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί περίπου 5.000 φυτοχημικές ενώσεις, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν πως υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα να ανακαλυφθούν. Ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει εκατοντάδες φυτοχημικές ενώσεις. Ο βασικός τους ρόλος είναι να προστατεύουν το ίδιο το φυτό από διάφορους κινδύνους όπως μικρόβια ή ζιζάνια. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ουσίες αυτές δεν θεωρούνται θρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες απαραίτητες για τη διατήρηση της ζωής. Έτσι, ενώ η πλήρης έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης C αποτελεί κατάσταση ασύμβατη με τη ζωή, η έλλειψη λουτεΐνης ή αλυλικών θειούχων ενώσεων δεν είναι θανατηφόρος.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ποικίλες ποσότητες φυτοχημικών ενώσεων που φαίνεται πως λειτουργούν και συνεργάζονται μεταξύ τους με αυτό τον μοναδικό τρόπο μόνο όταν βρίσκονται στην ξεχωριστή χημική δομή του κάθε τροφίμου και όχι απομονωμένες με τη μορφή των συμπληρωμάτων διατροφής. Τα τελευταία είτε δεν περιέχουν καθόλου τέτοιες ενώσεις είτε δεν τις περιέχουν στη βέλτιστη αναλογία ώστε να επιτυγχάνεται η προαναφερθείσα ευεργετική δράση.
Τα πρώτα κύτταρα που δημιουργήθηκαν στην αρχέγονη θάλασσα που περιέβαλε την Γη πριν δισεκατομμύρια χρόνια ζούσαν σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούσαν τα άλατα του Καλίου και του Μαγνησίου. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν αναγκάστηκαν να το μιμηθούν όταν δημιουργούσαν το δικό τους ενδοκυτταρικό περιβάλλον.
Οι γεωλογικές μεταβολές που ακολούθησαν και οι ουσίες που εκχύθηκαν από το εσωτερικό της γης με τις συνεχείς εκρήξεις των ηφαιστείων, άλλαξαν προοδευτικά τη σύνθεση της πρωτόγονης θάλασσας με αποτέλεσμα να αυξηθεί βαθμιαία το ποσοστό των αλάτων του Ασβεστίου και του Νατρίου που περιείχε.
Οι πρωτόγονοι οργανισμοί που εξακολουθούσαν να ζουν μέσα στη θάλασσα, για να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά, αναγκάσθηκαν να δημιουργήσουν αντλίες στην κυτταρική τους μεμβράνη, οι οποίες να ελέγχουν και να ρυθμίζουν την μετακίνηση του Καλίου, του Μαγνησίου, του Ασβεστίου και του Νατρίου μέσα και έξω από κύτταρο.
Ακόμα και σήμερα το Μαγνήσιο και το Κάλιο κυριαρχούν μέσα στα κύτταρα του ανθρώπου και συμμετέχουν αποφασιστικά στη ρύθμιση όλων σχεδόν των βασικών λειτουργιών τους. Ειδικά το Μαγνήσιο ευρίσκεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% μέσα στα ενεργειακά εργοστάσια του κάθε κυττάρου ( τα μιτοχόνδρια ) και σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή ενέργειας των κυττάρων μας εξαρτάται από αυτό.
Το σώμα μας περιέχει περίπου 25 γραμμάρια Μαγνησίου, τα 2/3 των οποίων βρίσκονται αποθηκευμένα στα οστά και το 1/3 στους άλλους ιστούς. Αν και το Μαγνήσιο δεν αποτελεί
... Διαβάστε περισσότερα »
H σπιρουλίνα είναι ένα κυανοπράσινο μικροφύκος το οποίο προυπήρχε σε λίμνες με αλκαλικό pH τουλάχιστον 40.000 χρόνια πρίν. Το πράσινο μέρος του περιβλήματός της οφείλεται στη χλωροφύλλη, ενώ το κυανό σε μια πρωτεΐνη που λέγεται φυκοκυανίνη.
Κείμενα της βιβλιογραφίας δείχνουν ότι αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των Aζτέκων στο Μεξικό, ενώ σήμερα συνιστά συμπληρωματικό συστατικό της Ιαπωνικής κουζίνας και προσλαμβάνεται και από συμπληρώματα διατροφής. Τουλάχιστον 7.000 τόνοι σπιρουλίνας καλλιεργούνται σήμερα, ενώ προβλέπεται μέχρι το 2.020 η ποσότητα της να έχει τριπλασιαστεί.
Νεώτερες διατροφικές έρευνες σχετικά με τη σπιρουλίνα δείχνουν ότι είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ανόργανα άλατα και μακρομόρια. Περιέχει 50-70% πρωτεΐνη, 5-7% λιπίδια και 15-25% σάκχαρα, γεγονός το οποίο της προσδίδει διατροφική πληρότητα.
Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ανάλογης με αυτή του κρέατος και της σόγιας, γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές που επιδιώκουν αύξηση μυικού ιστού. Επιπρόσθετα η σπιρουλίνα περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και 28 φορές περισσότερο από το βοδινό. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από αναιμία.
Η περιεκτικότητα της σπιρουλίνας σε β καροτένιο είναι 25 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη των καρότων, ενώ περιέχει περισσότερη βιταμίνη Ε από το σιτάλευρο. Κατά συνέπεια, η σπιρουλίνα διατηρεί ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να α
... Διαβάστε περισσότερα »
Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την επιστημονική έρευνα και τη μεγάλη πρόοδο στον Τομέα της Διατροφής και της Κλινικής Διαιτολογίας, έχουν ανακαλυφθεί, μελετηθεί και καλύτερα διερευνηθεί κάποιες ουσίες, όχι τόσο γνωστές τα παλιότερα χρόνια, οι οποίες φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Έτσι, μάθαμε περισσότερα για τα ωμέγα λιπαρά οξέα, για το φυλλικό οξύ, τις φυτικές ίνες και άλλες. Μια τέτοια σχετικά "άγνωστη" ουσία είναι και το συνένζυμο Q10. Μια ουσία που τη συναντάμε σε διάφορες τροφές, σε συμπληρώματα διατροφής, σε συνδυασμό με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και σε καλλυντικά νέας γενιάς, λόγω της δράσης της. Συχνά κατατάσσεται στις βιταμίνες, αν και ο τρόπος δράσης του συχνά το διαφοροποιεί από αυτό.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10; Το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη είναι ένα μεγάλο μόριο, το οποίο μεταφέρει υδρογόνα (ηλεκτρόνια και πρωτόνια), κυκλοφορώντας με δύο κυρίως μορφές και το οποίο έχει σχετικά μεγάλη κινητικότητα. Είναι μια ουσία, που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε κάποιες τροφές, αλλά συντίθεται και σε διάφορους ιστούς. Η βιοσύνθεση του από το αμινοξύ τυροσίνη, είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τη συμβολή τουλάχιστον 8 γνωστών βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) και αρκετών ιχνοστοιχείων. Είναι από τα βασικότερα συστατικά της αναπνευστικής αλυσίδας των κυττάρων (μία από τις κυριότερες μεταβολικές διεργασίες που συντελούνται στο σώμα μας), ενώ παίζει κα
... Διαβάστε περισσότερα »
Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνά λόγος για μια σχετικά νέα, αλλά πολλά υποσχόμενη κατηγορία λιπαρών οξέων, τα λεγόμενα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Πολλά έχουν ακουστεί στα περιοδικά, στις εφημερίδες και στην τηλεόραση για τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και πολλές είναι οι έρευνες που μπορεί να βρει κανείς για αυτά στη βιβλιογραφία. Επιπροσθέτως, μέσα στα τελευταία 8 χρόνια τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα αξιοποιήθηκαν από τις βιομηχανίες υγιεινών προϊόντων και τις φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά και από τη βιομηχανία τροφίμων για τον εμπλουτισμό προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως το ψωμί και το γάλα.
Τι είναι όμως τελικά τα ωμέγα 3 και κατά πόσο αξίζει να ασχολούμαστε τόσο πολύ μαζί τους; Είναι όντως ωφέλιμα για τον οργανισμό μας και αν ναι πως μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά για να προάγουμε την καλή υγεία μας;
Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει το σώμα μας, άρα πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από την καθημερινή μας διατροφή. Τα τρία είδη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που είναι γνωστά είναι το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA) το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το άλφα λινολεϊκό οξύ βρίσκεται στον λιναρόσπορο καθώς και στο φυτοπλαγκτόν και τα φύκη. Τα άλλα δύο είδη λιπαρών οξέων (το εικοσαπεντανοϊκό οξύ και το δεκαεξανοϊκό οξύ) είναι ιχθυέλαια και τα βρίσκουμε σε λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο φρέσκος τόνος και οι σαρδέλες. Όταν προσλαμβάνουμε άλφα λινολ
... Διαβάστε περισσότερα »
Το χρώμιο είναι ένα μέταλλο, το οποίο είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό σε μικρές ποσότητες. Στη φύση βρίσκεται με τη μορφή δυο διαφορετικών ιόντων. Το πρώτο Cr+3 συναντάται στα τρόφιμα και είναι βιολογικά ενεργό, ενώ το δεύτερο ιόν Cr+6 είναι τοξικό που προέρχεται από τα βιομηχανικά απόβλητα. Το άρθρο αυτό εστιάζει αποκλειστικά στο πρώτο ιόν χρωμίου και στις ιδιότητές του αναφορικά με τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το χρώμιο έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι επάγει την έκκριση της ινσουλίνης, ορμόνη ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και της πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση συμπληρώματος χρωμίου μπορεί να προλαμβάνει σε κάποια άτομα την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ή και να βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης του αίματος σε διαβητικούς ασθενείς. Ωστόσο, η έρευνα για το χρώμιο είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια και υπάρχουν πολλά ερωτήματα τα οποία ψάχνουν απάντηση. Το σημαντικότερο εξαυτών είναι ποια άτομα επωφελούνται από τη χορήγηση συμπληρώματος χρωμίου, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διατομικές διαφορές στην απόκριση σε αγωγή συμπληρώματος χρωμίου.
Επιπλέον, η αξιολόγηση της περιεκτικότητας και της βιοδιαθεσιμότητας των διαφόρων τροφίμων σε χρώμιο είναι ακόμα εν εξελίξη, ενώ δεν έχει ακόμα καθοριστεί κατά πόσο η ελλειπής πρόσληψη χρωμίου μέσω της διατροφής μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισ
... Διαβάστε περισσότερα »
Διαιτολόγοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διαφημίσεις, ποικίλες συσκευασίες γνώριμων προϊόντων, εκτενείς συζητήσεις με διατροφικά ενημερωμένους συγγενείς και φίλους… Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, όλοι μας έχουμε ακούσει για ‘αντιοξειδωτικά’, ή αλλιώς ‘αντιοξειδωτικές ουσίες’, δίχως να καταλαβαίνουμε απόλυτα τι είναι και για ποιο λόγο θα έπρεπε να μας απασχολούν! Ας ρίξουμε λίγο φως σ’ αυτό το πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο διατροφικό πεδίο, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα στην πορεία πως τελικά δεν μας ήταν τελείως άγνωστο.
Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, αλλά και ο οικολογικά βασανισμένος πλανήτης με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζούμε ευθύνονται ως επί το πλείστον για το λεγόμενο ‘οξειδωτικό στρες’ στο οποίο υπόκεινται τα κύτταρα του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα τη φθορά ή καταστροφή τους.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι ο σύμμαχός μας σ’ αυτή την εξίσωση καθώς έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την καταστροφική οξείδωση των κυττάρων και να μας θωρακίζουν ενάντια σε χρόνιες παθήσεις. Ο οργανισμός μας έχει τη δυνατότητα να παράγει δικά του αντιοξειδωτικά, όπως για παράδειγμα την καταλάση, κατά βάση όμως έχει απόλυτη ανάγκη τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνει μέσω συγκεκριμένων τροφών. Οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες μας είναι γνώριμες από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας, όταν η μητέρα ή η γιαγιά μας ενθάρρυνε να πίνουμε τον πλούσιο σε βιταμίνη C φυσικό χυμό πορτοκάλι. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις βασικέ
... Διαβάστε περισσότερα »
Τα αίτια θανάτου έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια για τον άνθρωπο. Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μαζί με τον καρκίνο τις κύριες αιτίες θανάτου στη σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία την οποία προσβάλλουν με εκρηκτικό ρυθμό που παίρνει τη μορφή πανδημίας.
Κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την εκδήλωση αυτών των πανδημιών θεωρείται ο σύγχρονος καταστροφικός τρόπος ζωής του ανθρώπου. Η ριζική μεταβολή των διαιτητικών συνηθειών (υπερκατανάλωση ζωικών τροφών, περιορισμός φυτικών ινών, κατάχρηση γλυκαντικών και αλατισμένων τροφών), η δραματική μείωση της σωματικής δραστηριότητας και άσκησης (καθήλωση του ατόμου πέριξ ενός γραφείου ή μιας τηλεόρασης, αλόγιστη χρήση αυτοκινήτου) και το υπερβολικό άγχος και στρες συνιστούν έναν αφύσικο και καταστροφικό τρόπο ζωής στον οποίο το άτομο πολύ εύκολα παγιδεύεται υποθηκεύοντας όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και τη ζωή των παιδιών του, αφού αποτελούν για αυτό το αμεσότερο πρότυπο ζωής.
Αν στους παράγοντες αυτούς προστεθούν το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, τότε εύκολα δημιουργεί κανείς την εικόνα του 'σύγχρονου' ανθρώπου που πολύ βέβαια απέχει από την εικόνα του ανθρώπου του περασμένου αιώνα όπου τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος ήταν σχεδόν άγνωστα.
Για τις καταστροφικές επιπτώσεις της σύγχρονης δίαιτας και του άγχους έχουν γραφεί και βέβαια θα γραφούν πολλά. Για τις ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής άσκησης στη διατήρηση της καλής
... Διαβάστε περισσότερα »
Το ζέσταμα στην άσκηση θα πρέπει να είναι μέρος κάθε προγράμματος άσκησης, καθώς προετοιμάζει το σώμα για περισσότερο έντονη δραστηριότητα.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρούργων προσφέρει τις παρακάτω συμβουλές για το ζέσταμα πριν την άσκηση:
Το ζέσταμα των μυών επιτρέπει στη θερμοκρασία του σώματος να ανέβει, στο αίμα να ρέει και στην αναπνοή να αυξάνεται. Το ζέσταμα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε πιό αποτελεσματική άσκηση. Το στρέτσιγκ είναι καλός τρόπος να ζεστάνετε αργά τους μυς. Αν μόλις τώρα αρχίζετε να γυμνάζεστε, θα πρέπει να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο ζέσταμα σε σχέση με κάποιον που ασκείται τακτικά. Ένα ελαφρύ αεροβικό ζέσταμα σε χαλαρό ρυθμό είναι ασφαλής τρόπος να αρχίσετε την άσκηση.
Παραλία δεν σημαίνει μόνο ηλιοθεραπεία και φραπέ, όπως θάλασσα δεν σημαίνει απαραίτητα κολύμπι και μακροβούτια. Μια μεγάλη λίστα παιχνιδιών τονώνουν το ενδιαφέρον των απανταχού λουομένων καθώς παρακολουθούν τους εποχιακούς λάτρεις και φανατικούς θαυμαστές να επιδίδονται με μανία σε αυτά. Βeach volley, beach football, θαλάσσιο σκι βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων και διασκεδάζουν εκατομμύρια άτομα στις παραλίες όλου του κόσμου.
Βeach Volley
Ακούγοντας beach volley, το μυαλό των περισσοτέρων πηγαίνει σε καλλίγραμμες αθλήτριες που σερβίρουν, υψώνουν και καρφώνουν πάνω στην άμμο προσφέροντας υπέροχο θέαμα όχι μόνο με την τεχνική τους. Το συγκεκριμένο αγώνισμα ήταν στους τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες ένα από τα πιο δημοφιλή και αυτό οφείλεται τόσο στο φυσικό του χώρο, δίπλα στη θάλασσα, όσο και στη δυσκολία του που το κάνει ιδιαίτερα θεαματικό. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση έγινε το 1943 στην Καλιφόρνια. Από τότε γνώρισε τεράστια ανάπτυξη αλλά μόλις το 1996 εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Παίζεται στην άμμο, σε γήπεδο κανονικών διαστάσεων από 2 αθλητές για κάθε ομάδα. Νικήτρια θεωρείται η ομάδα η οποία πρώτη φτάνει τους 15 πόντους. Εσείς πάντως μη σταθείτε σε λεπτομέρειες. Αν στην παραλία υπάρχει φιλέ, χαράξτε στην άμμο τις γραμμές (9Χ9μ η κάθε περιοχή) χωρισθείτε σε δύο ομάδες ανεξάρτητα από αριθμό ατόμων και απολαύστε το. Ανάλογα το επίπεδό σας, για κάθε λεπτό beach volley ο οργανισμός καταναλώνει 6-8 kcal.
Το μεγαλύτερο Ελληνικό κουσούρι μετά την τάση του «άρπα κόλλα» είναι η ανυπομονησία μας. Σαν λαός θέλουμε αποτελέσματα αύριο το πρωί και χωρίς κόπο αν γίνεται.
Αυτήν την τάση μας εκμεταλλεύονται οι διάφοροι επιτήδειοι και βρίσκουν εύκολα θύματα, ειδικά στον γυναικείο πληθυσμό, παραμυθιάζοντας τα για εύκολη αισθητική βελτίωση του σώματος ξάπλα, χωρίς κόπο και σε πολυτελές περιβάλλον, αποσπώντας περιουσίες.
Ψάξτε στο περιβάλλον σας και σίγουρα θα βρείτε κάποιον που «την έχει πατήσει». Δυστυχώς ο σωστός τρόπος, για σίγουρα και μόνιμα αποτελέσματα, είναι μονόδρομος και απαιτεί προγραμματισμό, σωστή άσκηση σε συνδυασμό με ελεγχόμενη διατροφή, πειθαρχία και υπομονή.
Δεν μπορεί να καταστρέφουμε το σώμα μας για δεκαετίες και να περιμένουμε να φτιάξει σε ημέρες.
Δυστυχώς την σωματική εξέλιξη την διέπουν κανόνες απαράβατοι και η ίδια η φύση μας τιμωρεί σε βάρος της υγείας μας αν δεν τους τηρούμε αυστηρά.
Εδώ υπεισέρχεται το βαρύ πυροβολικό της εξέλιξης που λέγεται πειθαρχία. Μία άγνωστη λέξη στο λεξιλόγια των περισσοτέρων. Είναι Το Άλφα και το Ωμέγα της σωστής εκγύμνασης.
Έχω δει κατά καιρούς αρχάριους, σε γυμναστήριο, τρελαμένους από άρθρα και φωτογραφίες σε περιοδικά να πασχίζουν με ζήλο να εκτελέσουν πολύπλοκα προγράμματα απείρων σετ και πολύ υψηλής έντασης καταστρέφοντας κάτι πριν καν το χτίσουν. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από προγράμματα που εκτελούνται από «σώματα φαρμακαποθήκες» αλλά να βρούμε το πρόγ
... Διαβάστε περισσότερα »
Είναι πολύ σημαντικό, για την ποιοτική μας εκγύμναση, να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα μέσα (ηλεκτρονικά ή συμβατικά όργανα, ελεύθερα βάρη κλπ.).
Για το λόγο αυτό, ο εξοπλισμός ενός σοβαρού γυμναστηρίου είναι ασύγκριτα καταλληλότερος από μερικά πολυόργανα που μπορούμε να φιλοξενήσουμε σπίτι μας.
Ένα πολυόργανο σπιτιού σίγουρα πάσχει από ευχρηστία, αντοχή, ακαμψία και φυσικά έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις στις σωστές γωνίες και θέσεις εκγύμνασης προκειμένου να εξυπηρετήσει πολλές μυϊκές ομάδες. Αντίστοιχα, ένας σπιτικός ηλεκτρικός διάδρομος ή ένα ποδήλατο κοκ. Ταυτόχρονα έχουν ελαφριά κατασκευή για να μετακινούνται και να μην πιάνουν πολύ χώρο.
Αντίστοιχα στα γυμναστήρια η στιβαρή κατασκευή των οργάνων και η ειδίκευσή τους σχετικά με τις μυϊκές ομάδες τα ανεβάζουν σε ένα άλλο προπονητικό επίπεδο μη συγκρίσιμο με τα όργανα σπιτιού.
Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις. Πολλές φορές κακοσυντηρημένα όργανα, ακόμα και σε μεγάλα επώνυμα γυμναστήριο τα καθιστούν από ακατάλληλα έως επικίνδυνα. Έχετε τρέξει ποτέ σε διάδρομο που ο θόρυβος της τριβής του ιμάντα ακούγεται πάνω από τη μουσική ή κολλάει με κίνδυνο να πέσετε; Έχετε χρησιμοποιήσει τροχαλία με φαγωμένο συρματόσχοινο που να κολλάει εμποδίζοντας την ομαλή ροή της κίνησης και κάνει ακαθόριστη τη ρύθμιση της αντίστασης; Έχετε εκτελέσει κάμψεις πρήτσερ σε μηχάνημα με σκληρό υλικό με αποτέλεσμα να πονάνε οι αγκώνες σας για ώρες ή και μέρες; Έχετε κάνει βαριά σκουώτ σε κλουβί που κινδυν
... Διαβάστε περισσότερα »
Η έναρξη προγράμματος περπατήματος θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα, πιο υγιείς και πιθανόν θα σας αφαιρέσει κιλά.
Ακολουθούν συμβουλές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονος και Αίματος των ΗΠΑ:
Βρείτε παρέα για να περπατάτε και καθορίστε ένα πρόγραμμα που θα τηρείτε πιστά. Προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Να φοράτε άνετα ρούχα, κάλτσες και παπούτσια. Τα ρούχα σας δεν θα πρέπει να σας κάνουν να ζεσταίνεστε πολύ ή να κρυώνετε. Να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της μέρας. Αν είναι δυνατόν, να έχετε μαζί σας νερό κατά τη διάρκεια του περιπάτου. Η άσκηση θα πρέπει να αποτελείται από προθέρμανση, ζωηρό περπάτημα και χαλάρωση.
Η ανάγκη για αερόβια άσκηση έχει γίνει πιεστική και επιτακτική στην εποχή μας. Μια εποχή όπου η τεχνολογική εξέλιξη αντικατέστησε τη σωματική εργασία με τη μηχανή και μας επέβαλε έναν αυτοματοποιημένο καθιστικό, αγχώδη και αφύσικο τρόπο ζωής.
Ζούμε σε μια εποχή που την χαρακτηρίζει ο κινητικός περιορισμός, δηλαδή η υποκινητικότητα με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σιγά σιγά σε βιολογική παρακμή. Το μόνο αντίδοτο στη βιολογική αυτή φθορά είναι η αερόβια άσκηση. Και αυτό γιατί με την αερόβια άσκηση δραστηριοποιούνται όλα τα κύτταρα του οργανισμού και γυμνάζονται όχι μόνο οι μύες αλλά και το αναπνευστικό και κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα.
Όταν λέμε αερόβια άσκηση εννοούμε το τρέξιμο, το κολύμπι, την ποδηλασία, το γρήγορο βάδισμα, την άσκηση σε ομαδικά προγράμματα στο γυμναστήριο και γενικά φυσικές δραστηριότητες που έχουν αρκετή ένταση και διάρκεια για να προκαλέσουν τις απαραίτητες καρδιοαναπνευστικές προσαρμογές.
Οι ασκήσεις
Ισομετρικές Αυτές που συστέλλουν τους μύες χωρίς να προκαλούν κίνηση και απαιτούν λίγο ή καθόλου οξυγόνο. Ισοτονικές Αυτές που συστέλλουν τους μύες και προκαλούν κίνηση χωρίς να απαιτούν πολύ οξυγόνο. Αναερόβιες Αυτές που απαιτούν πολύ οξυγόνο αλλά είναι πολύ σύντομες για να έχουν ευεργετική επίδραση. Αερόβιες Αυτές που απαιτούν αρκετό οξυγόνο και διαρκούν αρκετά για να έχουν φανερό αποτέλεσμα.
Πρέπει να κάνει γυμναστική η γυναίκα που είναι σε ... ενδιαφέρουσα; Σίγουρα πολλοί θα απαντούσαν αρνητικά σε αυτό το ερώτημα, όμως η έγκυος πρέπει αν κάνει ειδικές ασκήσεις γυμναστικής, που θα την βοηθήσουν να μην πάρει παραπάνω κιλά από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός της, αλλά και να γεννήσει πιο εύκολα!
Η περίοδος της εγκυμοσύνης, βέβαια, δεν είναι η κατάλληλη για να αρχίσει να γυμνάζεται μια γυναίκα που δεν έχει φορέσει ... αθλητική φόρμα, ποτέ στη ζωή της. Η σύγχρονη γυναίκα όπως πρέπει να κάνει τεστ Παπανικολάου και να παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις στη σεξουαλική της ζωή, έτσι και η γυμναστική πρέπει αν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τη ζωή της.
Γι' αυτό είναι σημαντικό, η γυναίκα από την παιδική της κιόλας ηλικία να αρχίσει να γυμνάζεται και να προετοιμάζει το σώμα της σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη, γιατί αλλιώς θα υποδεχτεί ένα πλαδαρό και παχύσαρκο σώμα μια εγκυμοσύνη και σίγουρα διαφορετικά θα δεχτεί ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα το παιδί που θα μεγαλώσει μέσα του! Εκτός όμως από την εγκυμοσύνη, η γυμναστική είναι απαραίτητη για τη γυναίκα γιατί θα την βοηθήσει να μηδενίσει σχεδόν τις πιθανότητες να πάθει οστεοπόρωση, η οποία αποτελεί τον υπ' αριθμόν ΕΝΑ κίνδυνο για τις γυναίκες 45 χρονών και πάνω.
Τι γυμναστική συνιστάται;
Η αερόμπικ, η σουηδική, τα βαράκια, το τρέξιμο, την βοηθούν να αποκτήσει ένα πολύ καλό σώμα και φυσικά άριστη φυσική κατάσταση. Η άσκηση όμως που θα την βοηθήσει πολύ κατά τη διάρκεια τη
... Διαβάστε περισσότερα »
Οι περισσότεροι έχουμε δει κάποιον να σωριάζεται στην Εκκλησία, στην στάση του λεωφορείου, στην ουρά μιας Τράπεζας και να συνέρχεται αμέσως μετά. Και ακριβώς επειδή η εικόνα μιας "λιποθυμίας" όπως συνηθίζουμε να τη λέμε είναι κοινή και αρκετά προσιτή στον καθένα μας, συνήθως δεν μας θορυβεί ιδιαίτερα. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή ή καλύτερα δεν είναι μόνο αυτή. Οι παραπάνω περιγραφές αφορούν συνήθως την πιο καλοήθη μορφή απώλειας της συνείδησης, ή "συγκοπής" όπως την λέμε οι καρδιολόγοι, η οποία όμως δεν είναι και η μόνη.
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όταν λέμε συγκοπή ή συγκοπτικό επεισόδιο, εννοούμε την αιφνίδια απώλεια της συνείδησης (των αισθήσεων) η οποία οφείλεται σε ανεπαρκή αιμάτωση του εγκεφάλου. Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τέτοιο επεισόδιο είναι πολλοί. Και διαφορετικά πράγματα θα σκεφτούμε ανάλογα μα την ηλικία και το ιστορικό του ατόμου που χάνει τις αισθήσεις του. Όλες σχεδόν οι καρδιακές νόσοι μπορούν να εκδηλωθούν με συγκοπτικό επεισόδιο. Η στεφανιαία νόσος, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες, συγγενείς καρδιοπάθειες, αρρυθμίες τόσο του τύπου της βραδυκαρδίας όσο και ταχυκαρδίες. Και εκτός από αμιγείς καρδιοπάθειες, προβλήματα στα αγγεία του τραχήλου (καρωτίδες) μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Σύμπλοκες διαταραχές του αυτόνομου νευρικού συστήματος και των μηχανισμών που ρυθμίζουν την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και του αγγειακού τόνου βρίσκονται πίσω από το όνομα "κακοήθης παρασυμπαθητικοτονία" ή "νευρική συγκοπή" η οποί
... Διαβάστε περισσότερα »
Η αεροβική γυμναστική είναι αδιαμφισβήτητα η πιο αποτελεσματική άσκηση για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Θα δείτε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση με την αεροβική παρά με οποιαδήποτε άλλη άσκηση ανά μονάδα χρόνου. Για το λόγο αυτό, εκτός και αν έχετε άπειρο χρόνο να διαθέσετε, κρατείστε το τένις, το χάντμπωλ, το σκι, τα βάρη ή το γκολφ για διασκέδαση και κάντε την αεροβική για άσκηση.
Αεροβική άσκηση θεωρείται εκείνη η οποία:
1. είναι σταθερή και χωρίς διάλειμμα
2. διαρκεί τουλάχιστον 12 λεπτά
3. διατηρεί τον καρδιακό σφυγμό στο 70 - 80% του μέγιστου καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης.
4. πρέπει να εκτελείται το λιγότερο τρεις φορές την εβδομάδα.
Ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη είναι ο καθορισμός του καρδιακού παλμού κατά τη διάρκεια της άσκησης , δηλ. σε τι επίπεδα πρέπει να διατηρούνται οι σφίξεις της καρδιάς.
1. Καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία Μετρήστε το σφυγμό σας για 6 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε επί 10 . Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βρουν μια καρδιακή συχνότητα ανά λεπτό 60,70,80 ή 90. Θα πρέπει να μετράτε το σφυγμό σας αρκετές φορές την ημέρα για να καθορίσετε το μέσο όρο.
Το πιο συνηθισμένο ίσως παράπονο των ανθρώπων που επισκέπτονται ένα γυμναστήριο είναι η έλλειψη προσωπικής επαφής και η βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες που τους παρέχονται δεν είναι εξατομικευμένες αλλά σχεδόν όμοιες με των υπολοίπων. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από αυτούς σταματούν σε μικρό χρονικό διάστημα και παραμένουν δύσπιστοι στις παροτρύνσεις για άσκηση.
Η ανάγκη, ωστόσο, παραμένει και αρκετοί γυμνάζονται ατομικά στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους. Καθώς εκεί δεν υπάρχει επίβλεψη γυμναστή είναι πολύ πιθανόν να γίνουν λάθη κατά την άσκηση, λάθη που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ασκούμενο. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα:
Περιστροφές γονάτων, κεφαλιού, μέσης
Γίνονται συνήθως κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, αλλά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στους συνδέσμους των περιοχών αυτών. Όσον αφορά στα γόνατα, είναι προτιμότερο να γίνονται ημικαθίσματα, στο κεφάλι κλίσεις στις τέσσερεις κατευθύνσεις και στη μέση μικρές κάμψεις δεξιά και αριστερά.
Βαθιά καθίσματα
Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης αλλά και με βάρη. Μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα. Καλό θα είναι να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με ημικαθίσματα.
Διπλώσεις με κλειστά και τεντωμένα πόδια
Συνήθως γίνονται κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας, μερικές φορές στην προσπάθεια να σηκώσουμε από κάτω έν
... Διαβάστε περισσότερα »
Το να προσπαθείτε να διατηρήσετε την υγεία σας σε άριστα επίπεδα, σημαίνει να προσέξετε πολύ τον εαυτό σας, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Πέντε βασικά στοιχεία για άριστη υγεία είναι η σωματική άσκηση, η διατροφή, η ενέργεια του πνεύματος, η ξεκούραση και οι υγιεινές συνήθειες.
Όσο μεγαλώνουμε, γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι με αποτέλεσμα να χάνουμε σε μυϊκό ιστό. Αυτή η απώλεια σε μυϊκή μάζα ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας. Το σώμα αποτελείται από μυϊκό ιστό και ένα ποσοστό λίπους. Το μυστικό για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές είναι να παίρνετε μέρος τακτικά σε δραστηριότητες που ασκούν το σώμα σας.
Τα πλεονεκτήματα της σωματικής άσκησης είναι αναρίθμητα.
Έτσι μέσα στην καθημερινότητά μας πρέπει να εντάξουμε και την τακτική άσκηση για να διατηρηθούμε σε καλή φυσική κατάσταση. Το τζόκινγκ, το ποδήλατο, το κολύμπι, το τένις αποτελούν όλα καλές λύσεις για να διατηρήσουμε το σώμα μας σε εγρήγορση και να είμαστε γεμάτοι ενέργεια. Υπάρχουν παράγοντες που εμπεριέχουν τον κίνδυνο να επισπεύσουν την εμφάνιση μιας αρρώστιας και το γήρας. Άλλους παράγοντες τους ελέγχουμε , άλλους πάλι όχι. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά και να κάνετε τακτικά διαλείμματα. Αν αισθανθείτε κούραση κατά την διάρκεια της ημέρας, καλό θα ήταν να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα, να ανοίξετε το παράθυρο για καθαρό αέρα ή να πάτε ένα περίπατο.
Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, μία καλά ισορροπημένη διατροφή θα βελτιώσει την υγεία σα
... Διαβάστε περισσότερα »
Οι περισσότεροι από εμάς σίγουρα έχουν γίνει δέκτες ή μάρτυρες δηλώσεων διαμαρτυρίας (ή και φιλοφρονήσεων), προερχόμενων κυρίως από το γυναικείο φύλο, μέσω εκφράσεων του τύπου: ‘Τι ανάγκη έχεις εσύ, εσύ είσαι άντρας, σιγά μην παχύνεις!’ ή ‘εσύ δεν έχεις πρόβλημα, έχεις καλό μεταβολισμό όπως όλοι οι άντρες’. Κατά πόσο όμως, ανάλογα σχόλια αντανακλούν στην πραγματικότητα την τάση για εμφάνιση παχυσαρκίας και το ρόλο της άσκησης, στα δύο φύλα;
Ξεκινώντας από τα βασικά, με τον όρο ‘πάχυνση’ εννοούμε την πρόσληψη βάρους που έγκειται κατά κύριο λόγο στη συσσώρευση λίπους στις αντίστοιχες αποθήκες του σώματος. Πράγματι, η τάση που εμφανίζουν τα κορίτσια να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος από τα αγόρια σχετίζεται με την ‘έκρηξη’ ανάπτυξης στην εφηβεία. Έτσι, ενώ η αύξηση λίπους και στα δύο φύλα γίνεται κατά την έναρξη της ήβης, αργότερα στα αγόρια σταματά και μπορεί να επανέρχεται προσωρινά. Εντούτοις, στα κορίτσια συνεχίζεται καθ’ όλη την εφηβεία.
Παράλληλα, τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης των αγοριών, τους αποδίδουν και μεγαλύτερη μυϊκή μάζα (αυξάνεται μέχρι και το 20ο έτος της ηλικίας), ενώ η αύξηση οιστραδιόλης στο πλάσμα συμπίπτει με τη διόγκωση του στήθους, τη διεύρυνση των ισχίων και την αύξηση του σωματικού λίπους στα κορίτσια. Ο συνδυασμός των παραπάνω γεγονότων, αντιπροσωπεύει την αισθητή μείωση (-4%) σωματικού λίπους των αγοριών και την αντίστοιχη αύξηση (+8%) του σωματικού λίπους των κοριτσιών, κατά την απαρχή της εφηβείας.
Ο πιο κλασικός τρόπος να μετρήσουμε το βάρος μας είναι η ζυγαριά, σωστά; Σωστά! Αλλά πόσο ρεαλιστική είναι η ένδειξη που μας δίνει και ποιο είναι τελικά το ιδανικό μας βάρος;
Η αναλογία βάρους-ύψους για μένα δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο (ούτε και για εσάς θα 'πρεπε) γιατί ο καλύτερος κριτής είναι ο καθρέφτης! Μπορεί κάποιος να έχει την ιδανική αναλογία ύψους-βάρους και να είναι σε πολύ κακή φόρμα και κάποιος άλλος να ζυγίζει 10 κιλά παραπάνω από το κανονικό, να είναι γυμνασμένος και να φαίνεται ΤΕΛΕΙΟΣ!!! Οπότε, ο καθρέφτης είναι ο καλύτερος κριτής και όχι η ζυγαριά (η ζυγαριά είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να καταφέρουμε να μας αρέσει αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη!). Μόνο γνωρίζοντας κανείς το ποσοστό λίπους του μπορεί να βρει την περίσσεια ποσότητα λίπους που έχει.
Σχέση Βάρους και % Σωματικού Λίπους και βαθμός επικινδυνότητας για την υγεία Χαμηλό % Σωμ. Λίπος Φυσιολογικό % Σωμ. Λίπος Υψηλό % Σωμ. Λίπος Χαμηλό Βάρος 3 2 3 Φυσιολογικό Βάρος 1 1 3 Υψηλό Βάρος 2 1 3
Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε ότι είναι προτιμότερο να έχει κάποιος υψηλό βάρος και φυσιολογικό ποσοστό λίπους (επικινδυνότητα 1), παρά να έχει χαμηλό βάρος και υψηλό ποσοστό λίπους (επικινδυνότητα 3).
Το ποσοστό λίπους (ΠΛ), η άλιπη μάζα (ΚΜ) και το λίπος (ΛΙ) συναρτήσει της διαμέτρου της μέσης (σε εκατοστά) και του βάρους (σε κιλά), δίνονται από τις ακόλουθες εξισώσεις Ποσοστό λίπους αντρών [%] ΠΛ = 1,7 ΜΕ - 0,5
... Διαβάστε περισσότερα »
Και ναι, το πήρατε απόφαση. Η άσκηση μπήκε στη ζωή σας για τα καλά και τα 30 λεπτά πάνω στο διάδρομο του γυμναστηρίου δεν είναι τελικά τόσο βασανιστικά όσο νομίζατε.
Ακολουθείτε ένα πρόγραμμα τουλάχιστον 60 λεπτά, 3-4 φορές την εβδομάδα, που να συνδυάζει αερόβια και άσκηση αντιστάσεων (βάρη), στοχεύοντας στην απώλεια βάρους, στο 'χτίσιμο' των μυών και στην αλλαγή του σχήματος του σώματός σας. Ο αρμονικός συνδυασμός γυμναστικής και διατροφής αποτελεί ακόμη ένα όπλο στο κυνήγι του ιδανικού κορμιού.
Τι πρέπει να φάτε λοιπόν για να απολαύσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα της άσκησης;
Κάτι που ακούγεται πολύ συχνά είναι πως η άσκηση πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι ώστε να καίγεται περισσότερο λίπος. Μεγάλο ΛΑΘΟΣ!! Ενέργεια δεν χρειάζονται μόνο οι επαγγελματίες αθλητές. Στις περισσότερες περιπτώσεις γυμναστική με άδειο στομάχι σημαίνει κούραση, ζαλάδα, πονοκεφάλους πριν καν ξεκινήσετε. Άρα και μικρότερη απόδοση.
Καμιά μηχανή, πόσο μάλλον το σώμα μας, δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς καύσιμα. Αν πάλι το γεμάτο στομάχι μπορεί να σας φέρνει δυσφορία κατά την άσκηση, τότε σημασία έχει το πότε ακριβώς τρώτε.
Αναλυτικότερα:
Αν το κύριο γεύμα σας περιέχει πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, αυγό, τυρί), υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες) και λίπος φροντίστε να το καταναλώσετε περίπου 4 ώρες πριν την προπόνηση. Η πρωτεΐνη και το λίπος είναι πιο δύσπεπτα συστατικά και αν προσπαθήσετε να γυμναστείτε όσο ακόμη ο οργ
... Διαβάστε περισσότερα »
Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την ίδια τη ζωή. Γνωρίζετε όμως ότι, µπορεί να αποβεί και επικίνδυνο για την υγεία µας; Η ίδια διαδικασία που κάνει ένα κοµµένο µήλο να σκουραίνει ή ένα σίδερο να σκουριάσει αποτελεί την αιτία όλων των εκφυλιστικών παθήσεων ακόμα και της ίδιας της γήρανσης.
Τελικά, ναι ‘σκουριάζουμε’ τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Το οξυγόνο εμπλέκεται στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας και κατά συνέπεια του σχηµατισµού ελεύθερων ριζών. Ελεύθερες ρίζες, είναι χημικά μόρια που φέρουν ένα ή περισσότερα ελεύθερα ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται κάθε φορά που ο οργανισμός μας παράγει ενέργεια…δηλαδή συνεχώς!
Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ύπαρξής μας.
Εξαιτίας αυτών των ελευθέρων ηλεκτρονίων, γίνονται επιθετικές για τα κύτταρα. Ξεκινάει κατ' αυτόν τον τρόπο αλυσίδα αντιδράσεων με αποτέλεσμα νοσηρές καταστάσεις. Είναι ιδιαίτερα δραστικές και μπορούν εύκολα να οξειδώσουν και να βλάψουν ζωτικά βιολογικά μόρια, όπως τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών, τις πρωτεΐνες, ακόμα και το DNA. Επιπλέον τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στις κυτταρικές μεμβράνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην οξείδωση, γνωστή και ως υπεροξείδωση των λιπιδίων.
Αντιοξειδωτικά, η άμυνα του οργανισμού μας
Έχει αποδειχθεί ότι ισορροπημένη διατροφή και αυξημένη δραστηριότητα μπορούν να αμβλύνουν το πρόβλημα του χρόνιου άγχους. Όσοι κάνετε ή κάνατε άσκηση θα έχετε νιώσει σίγουρα την ευεξ
... Διαβάστε περισσότερα »
Η καλύτερη άσκηση, η περισσότερο φιλική για τον άνθρωπο και με ελάχιστο κόστος είναι το περπάτημα. Πρωί ή βράδυ, με κρύο ή ζέστη, με παρέα ή χωρίς, στην πόλη ή στο χωριό, έχετε πάντα τη δυνατότητα να αποφασίζετε εσείς. Για να φτάσετε στη σωστή ένταση μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς με την ταχύτητα ή την ελαφρά κλίση, όταν βρίσκετε. Να θυμάστε ότι πάντα ξεκινάτε σιγά – σιγά ώστε να προθερμάνετε το σώμα σας.
Πάρτε τις προφυλάξεις σας
Ο κρύος καιρός δεν χρειάζεται να εμποδίζει την άσκησή σας. Η προσπάθειά σας να διατηρήσετε την φυσική κατάσταση και την υγεία σας σε υψηλά επίπεδα δεν σταματά ποτέ. Γενικά, να αποφεύγετε τις πολύ ψυχρές ημέρες. Για να ασκείστε στο κρύο, πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:
Ντυθείτε κατάλληλα, ντυθείτε σα κρεμμύδι…
Το πρώτο στρώμα πρέπει να φοράτε ένα μπλουζάκι. Υπάρχουν κάποια εξελιγμένα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στην αθλητική ένδυση. Έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τον ιδρώτα και στεγνώνουν πιο γρήγορα. Σας προτείνουμε εσωτερικά να φοράτε ένα τέτοιο μπλουζάκι.
Το δεύτερο στρώμα πρέπει να είναι από μαλλί ή βαμβάκι για να απορροφάται την υγρασία.
Το τρίτο στρώμα που σας προτείνουμε να φοράτε είναι ένα αντιανεμικό. Εάν είναι και αδιάβροχο, ακόμα καλύτερα. Επιλέξτε το ώστε να κρατάτε έξω τον κρύο αέρα και να κρατάτε ζεστό το σώμα σας.
Προστατέψτε το κεφάλι σας
Από το κεφάλι σας μπορείτε να χάσετε ένα τεράστιο ποσοστό θερμότητας, γι΄ αυτό να φοράτε
... Διαβάστε περισσότερα »
Κάποια στιγμή, ένας φίλος παραπονιόταν για τους έντονους πόνους στη μέση και την πλάτη του και αναρωτιόταν ‘… αφού όλη μέρα δεν σηκώνω βάρη, όλη μέρα κάθομαι πώς είναι δυνατόν να έχω τόσους πόνους’;
Αν σκέπτεστε και εσείς κάπως έτσι, σας καλώ να σκεφτείτε σε ποια περίοδο της ζωής σας νιώθατε δυνατοί, υγιείς, γεμάτοι ζωτικότητα και ενέργεια. Εκτός του ότι τότε, ήσασταν νεότεροι, ήσασταν και περισσότερο δραστήριοι. Από τη στιγμή που μπήκατε για τα καλά στη σύγχρονη παραγωγική διαδικασία, με τις αμέτρητες ώρες καθιστής εργασίας εμφανίστηκαν σιγά – σιγά διάφορες ενοχλήσεις και προβλήματα.
Συνθήκες εργασίας
Οι συνθήκες εργασίας τις τελευτές δεκαετίες έχουν αλλάξει ριζικά. Οι νέες τεχνολογίες πλέον, είναι η κινητήρια δύναμη της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι σήμερα καλούνται να εργάζονται καθιστοί για πολλές ώρες την ημέρα, επιλέγοντας τις περισσότερες φορές να μη διακόπτουν ούτε για το μεσημεριανό τους γεύμα. Επικοινωνούμε κατά κύριο λόγο με E-mails, μέσω τηλεφώνων, ακόμα και τηλεδιασκέψεων και όλα αυτά για μείωση της ‘σπατάλης’ του χρόνου και βεβαίως του κόστους.
Όλοι μας, με αυτή την ταχύτατη ανάπτυξη των μέσων αυτών, δεν προλαβαίνουμε να εκπαιδευτούμε στη σωστή και ασφαλή χρήση τους. Έτσι, η κακή χρήση όλων των εξαρτημάτων της εργασίας μας είναι βεβαιωμένο ότι επιφέρει σοβαρότατες αλλαγές στον τρόπο και την ποιότητα της ζωής μας.
Δεν είναι τυχαίος ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ατόμων, που έχο
... Διαβάστε περισσότερα »
ον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες έρευνες οι οποίες ασχολούνται με το πώς ο άνθρωπος θα νικήσει τον χρόνο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε ο άνθρωπος ενδιαφερόταν για την μακροημέρευση, μόνο που τις τελευταίες δεκαετίες πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα θα υπάρχει τρόπος να ζούμε παραγωγικά μέχρι τα ογδόντα έτη και συνολικά πάνω από εκατό χρόνια.
Ανεξάρτητα πάντως από ειδικότητα, όλοι οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την άσκηση ως τον υπ’ αριθμό ένα σύμμαχο στη βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της διάρκειας της ζωής όλων μας.
Μιλώντας για άσκηση θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν αναφερόμαστε στον αγωνιστικό αθλητισμό αλλά σε ασκήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας, χωρίς τις περισσότερες φορές να απαιτείται ειδικός χώρος.
Τρεις είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι μιας τέτοιας προσπάθειας: το είδος της άσκησης, η ένταση και η διάρκεια. Οι ασκήσεις που επιλέγονται θα πρέπει να κινητοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες, να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα και να πραγματοποιούνται με το 60-70% της μέγιστης ικανότητας του ατόμου.
Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα άσκησης, τα οφέλη που προκύπτουν αφορούν κυρίως τους εξής τομείς:
Τη βελτίωση του μυϊκού συστήματος. Αυξάνοντας κάποιος τη μυϊκή του μάζα, διατηρεί τον μεταβολισμό του σε υψηλά επίπεδα, δεν παίρνει βάρος εύκολα και κατά συνέπεια κινδυνεύει λιγότερο από παχυσαρκία και ότι αυτή συνεπάγεται
... Διαβάστε περισσότερα »
Όταν κάποιος βλέπει ότι πήρε κιλά, το πρώτο σημείο του σώματος που παρατηρεί είναι η κοιλιά του. Βλέπει, λοιπόν, την κοιλιά του να ‘πετάει’ περισσότερο από πριν, δυσκολεύεται να κουμπώσει τα παντελόνια του ενώ ‘ξεχνάει’, σε αυτή τη φάση, τις πιο εφαρμοστές μπλούζες…
Είναι η ώρα να προσέξει την διατροφή του και να αρχίσει γυμναστήριο. Όμως τελικά ποιος τύπος άσκησης βοηθάει περισσότερο; Τα ατέλειωτα σετ κοιλιακών θα βοηθήσουν την κατάσταση ή μήπως ο διάδρομος θα αποδειχτεί καλύτερος σύμμαχος;
Σε αυτό το ερώτημα φαίνεται ότι απαντάει μια έρευνα των Slentz και συνεργατών, που δημοσιεύτηκε στο ‘American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism’.
Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση 3 διαφορετικών τύπων άσκησης στο κοιλιακό λίπος (υποδόριο και σπλαχνικό). Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, ενώ το σπλαχνικό εντοπίζεται στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας και περιβάλλει τα όργανα (π.χ. ήπαρ). Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που ενοχοποιείται για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμιών, δηλαδή των εκδηλώσεων του μεταβολικού συνδρόμου.
Το δείγμα αποτελούνταν από 144 άτομα (άνδρες και γυναίκες), ηλικίας 18-70 ετών που ήταν υπέρβαρα. Αυτά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες που περιλάμβαναν περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων.
Η πρώτη ομάδα έκανε αερόβια άσκηση υψηλής έντασης. Τα άτομα της ομάδας αυτής έτρεχαν σε διάδρομο για περίπου 120 λεπτά την βδομάδα, στο 75-80%
... Διαβάστε περισσότερα »
Τι πρέπει να προσέχουν περισσότερο οι άντρες και τι οι γυναίκες κατά την άσκηση; Υπάρχουν κοινές ασκήσεις;
5 TIPS...
...για άντρες
Ασχοληθείτε ενεργά με το κάτω μέρος του σώματος. Οι άνδρες συχνά παραμελούν τα πόδια τους και ασχολούνται με το πάνω μέρος του σώματος. Η εικόνα σώματος που προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κακή. Βάλτε συστηματικά την αερόβια άσκηση στο πρόγραμμά σας. Είναι λάθος ότι χάνονται μυς με την αερόβια άσκηση. Αντιθέτως, η αντοχή που θα αποκτήσετε θα υποβοηθήσει και την προπόνηση με αντιστάσεις. Ξεβαρεθείτε…Κάντε το γυμναστήριο μέρος της προετοιμασίας για να ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας άθλημα. Το γυμναστήριο δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Θα βαρεθείτε γρήγορα και θα το σταματήσετε. Γυμναστείτε με σκοπό να παίξετε ποδόσφαιρο για παράδειγμα. Μην παίζετε ποδόσφαιρο για να γυμναστείτε. Το λάθος αυτό κοστίζει σε τραυματισμούς των μυών και των αρθρώσεων. Ο μύθος των συμπληρωμάτων. Συμβουλευτείτε διαιτολόγο για τη διατροφή σας και για το αν πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα. Ο προπονητής σας δεν γνωρίζει τη δουλειά αυτή. Αν σας πει ότι γνωρίζει, τότε είναι ημιμαθής και θα πρέπει να αλλάξετε προπονητή.
... για γυναίκες
Ασχοληθείτε συστηματικά με το πάνω μέρος του σώματος χωρίς να παραμελείτε βέβαια τα πόδια. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν γυμνασμένα πόδια και αγύμναστο κορμό. Η μεγάλη βελτίωση θα έρθει από τα τμήματα του σώματος που είναι ασθενικότερα. Εξάλλου,
... Διαβάστε περισσότερα »
Η σοφία του λαού μας λέει ‘κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο’. Κάθε ηλικία έχει τα προβλήματα αλλά και τη χάρη της. Γι΄ αυτό κάθε ηλικία πρέπει να έχει και τη δική της μέθοδο γυμναστικής. Μπορεί στα 20 να κάνεις σπαγγάτο, αλλά στα 40 δεν είσαι για τέτοια κόλπα!
Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε ένας παλιός φίλος, που για δικούς του λόγους έφτανε σε ακραίες καταστάσεις τον οργανισμό του, τρέχοντας σε μαραθωνίους μέχρι την ηλικία των 50 ετών όταν αναγκάστηκε να κάνει αρθροπλαστική…!
Μάθε ποιά γυμναστική σου ταιριάζει και ασκήσου αναλόγως και πάντα εφόσον είσαι απολύτως υγιής:
Αν είσαι 20 έως 30 χρονών
Μπορείς να κάνεις τα πάντα. Καλό είναι όμως, να δώσεις έμφαση στην αερόβια γυμναστική, ατομική σε όργανα ή ομαδική (π.χ., αεροβικό χορό, πολεμικές τέχνες ή αερόμπικ κ.λ.π.). Είναι απαραίτητο επίσης, να κάνεις τακτικά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ. ελεύθερα βάρη, όργανα, trx), ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας (π.χ. yoga και pilates). Ιδανικά είναι να αλλάζεις συχνά ασκήσεις, μεθόδους και προγράμματα, πάντα όμως να εκτελείς τις ασκήσεις με τη σωστή τεχνική, προοδευτικά αυξανόμενα και σε ένταση ανάλογη με τη φυσική σου κατάσταση. Τουλάχιστο για την αρχή ένας έμπειρος γυμναστής μπορεί να σε κατευθύνει σωστά.
Αν είσαι 30 έως 40
Δώσε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη (ελεύθερα, μηχανές κ.ά.) και κάνε συχνά ασκήσεις αεροβικής, προτιμώντας το τρέξιμο ή το ελλειπτικό ή ομαδικά (π.χ. κυκλι
... Διαβάστε περισσότερα »
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.