βάσης
Αλείφουμε
1 ταρτιέρα διαμέτρου 26-28 εκ. με το ελαιόλαδο. Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Απλώνουμε το φύλλο ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Την
τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, τη σκεπάζουμε με λαδόκολλα
και τοποθετούμε επάνω ρεβίθια ή φασόλια (όχι άσπρα, γιατί βγάζουν άσχημη
μυρωδιά). Στη συνέχεια την ψήνουμε άδεια και την αφήνουμε να κρυώσει
καλά.
Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες, που αναγράφονται στη συσκευασία.
γέμισης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη το ξερό κρεμμύδι.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα κρεμμυδάκια.
Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια με ένα καθαρό και νοτισμένο πανάκι και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Αν
χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα μανιτάρια, τα μουσκεύουμε για 15 λεπτά σε
ζεστό νερό, τα στύβουμε καλά και τα κόβουμε (κρατάμε το νερό).
Σε
ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό
κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
μπεσαμέλ
Σε
μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε
το αλεύρι κοσκινίζοντας το συγχρόνως και ανακατεύουμε διαρκώς με το
σύρμα, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρά.
Ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια, έως ότου να διαλυθούν οι τυχόν κόμποι, που θα δημιουργηθούν.
Προσθέτουμε
το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά,
ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να δένει.
Ρίχνουμε τους κρόκους και το γιαούρτι, ανακατεύουμε γρήγορα, μέχρι να ενωθούν με το υπόλοιπο μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
τάρτα
Απλώνουμε τις φέτες του μπέικον ( ή
τα φετάκια από απάκι ή σύγλινο) πάνω στην άδεια ζύμη, καλύπτοντας όσο
γίνεται τον πυθμένα της. Στη συνέχεια σκορπίζουμε πάνω στο μπέικον το
μείγμα των μανιταριών και τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ μισοσκεπάζοντας
τα.
Βάζουμε την τάρτα στο φούρνο και την ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι η κρέμα να ροδίσει απαλά και να σφίξει.