Σάββατο, 2024-06-29, 4:29 AM
Lost Empire MainRegistrationLogin
Welcome Φιλαρακι | RSS
Site menu
"Facebook"
Tag cloud
All uploaded files
Χρήσιμες Σελίδες
  • Upload your photos
  • Upload image
  • My Team Toolbar
  • HTML Color Codes
  • 1-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 2-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 3-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • Audioboo. Because sound is social
  • Live Traffic Feed
    Twitter
    Ŀ♡SƬ ƐMṖĪŔƐ
    ******
     Blog-κάρουμε Τον Κοσμο 

    Ειδήσεις ,Ενημέρωση ,Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία, Αθλητικά, Μουσικη ,Gossip από την Showbiz ,Συνταγές μαγειρικής, Αστρα Και Ονειρα ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ


    Get your own Chat Box! Go Large!
    Τίτλος τραγουδιού σας:
    Οι ακροατές σας αριθμό:
    Κατάσταση του διακομιστή σας:
    Main » 2012 » Φεβρουάριος » 28 » Προσοχή στα... ολόφρεσκα θαλασσινά
    5:48 PM
    Προσοχή στα... ολόφρεσκα θαλασσινά

    Κατεψυγμένα καλαμάρια που αποψύχονται για να διατεθούν ως φρέσκα, χταπόδια από τρίτες χώρες που βαφτίζονται ελληνικά, θράψαλα αγνώστου προελεύσεως και μισοκατεψυγμένα που προορίζονται να πωληθούν ως νωπά και ελληνικά... Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, οι αρμόδιες αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν δεκάδες τόνους ακατάλληλων θαλασσινών.

    Μόνο στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά δέσμευσαν το 2007 μέσα σε δύο μέρες (16 και 17 Φεβρουαρίου) 8,6 τόνους ακατάλληλων θαλασσινών.

    Ψάρια και θαλασσινά που θα καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες εν όψει Καθαράς Δευτέρας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα που με το παραμικρό αλλοιώνονται. Όπως εξηγεί η παθολόγος κ. Βασιλική Σιατερλή, ο μεγάλος κίνδυνος είναι να αναπτυχθούν στα θαλασσινά μεγάλες αποικίες σαλμονέλας - γεγονός που μπορεί να
    συμβεί όταν λ.χ. καταψύχονται και μετά αποψύχονται και παραμένουν έτσι επί πολλές ώρες έως ότου πουληθούν ή καταναλωθούν.

    Η απόψυξη

    Εξίσου επικίνδυνο είναι να παγώνουν και να ξεπαγώνουν τα θαλασσινά περισσότερες από μία φορά. «Όταν είναι κατεψυγμένα, το ασφαλέστερο είναι να γίνει μία φορά απόψυξη και μάλιστα στο ψυγείο» λέει ο κ. Λευτέρης Δροσινός, επίκουρος καθηγητής Ποιοτικού Ελέγχου και Υγιεινής Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Εάν οι νοικοκυρές τα αφήσουν μία νύχτα στη συντήρηση, τότε το επόμενο πρωί θα είναι έτοιμα για μαγείρεμα».

    Η κατανάλωση ωμών θαλασσινών με σαλμονέλα προκαλεί δηλητηρίαση, η οποία είναι επικίνδυνη για ορισμένες κυρίως ομάδες του πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Η σαλμονέλωση, όπως λέγεται, προκαλεί γαστρεντερίτιδα (έμετος, διάρροια) και πυρετό (μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 40 βαθμούς), ενώ ο κίνδυνος είναι να προκληθεί αφυδάτωση.

    Όσον αφορά το εάν και κατά πόσον μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των προϊόντων οι αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος των ημερών, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.

    Πως να τα διαλέξετε

    Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) παρέχει τις συμβουλές που ακολουθούν για να διαλέγετε καλής ποιότητος και ασφαλή θαλασσινά, είτε σε περιόδους νηστείας, είτε τις άλλες μέρες του χρόνου.

    * Το φρέσκο χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά  έχουν υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια, σάρκα συμπαγή και ελαστική, μάτια γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, πλοκάμια και βεντούζες ανθεκτικά στο τράβηγμα

    * Τα φρέσκα οστρακοειδή (όπως τα στρείδια, τα μύδια, οι αχιβάδες και τα κυδώνια), εφ' όσον πουλιούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά. αυτό φαίνεται από το κέλυφος το οποίο είναι κλειστό και πολύ δύσκολα ανοίγει, και από την κίνηση που προκαλείται στη σάρκα μετά από τσίμπημα με το πιρούνι ή με λίγες σταγόνες λεμονιού. Στα αποφλοιωμένα μύδια που είναι πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

    * Οι κονσέρβες ιχθυρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου δεν πρέπει να είναι διογκωμένες, να έχουν εξωτερική σκουριά ή να  υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Διαβάστε επίσης τις ενδείξεις στην συσκευασία (ιδιαίτερα την λήξη του χρόνου διατήρησης). Μετά το άνοιγμα, προσέξτε το χρώμα και την μυρωδιά.

    * Ο αλατισμένος μπακαλιάρος, η λακέρδα και η τονολακέρδα, δεν πρέπει να έχουν κοκκινωπό χρώμα ούτε να μυρίζουν άσχημα (σε τέτοια περίπτωση είναι αλλοιωμένα).

    * Τα παστά και τα καπνιστά ιχθυηρά πρέπει να μυρίζουν φυσιολογικά και να μην έχουν γλοιώδη σάρκα.

    * Στο μαύρο χαβιάρι και στο μπρίκ η αλλοίωση φαίνεται με δυσοσμία και υγροποίηση.

    * Στον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται με μούχλα, ξήρανση και τάγγιση.

    * Οι φρέσκιες γαρίδες, αστακοί και καβούρια πρέπει να έχουν τα πόδια τους στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά, καθώς και αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Επίσης η μεμβράνη του θώρακα πρέπει να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, ενώ το κεφάλι και ο θώρακας πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα (όχι μελανού χρώματος) και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Ειδικά οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν τη αίσθηση ζέστης όταν βυθίσουμε το χέρι στο κιβώτιο που τις περιέχει.


    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 287 | Added by: Nicoletaki | Rating: 0.0/0
    Total comments: 1
    1 Irp  
    0
    Boom shkaklaaa boom boom, problem solved.

    Name *:
    Email *:
    Code *:
    Lost Empire
    Πάτα CTRL+D να μας βάλεις στα αγαπημένα σου!
    Καλως όρισες στο Lost Empire.
    Μια σελίδα με πολυ ενημέρωση για Ελλάδα & κόσμο-Μουσική ψυχαγωγία,Γνωριμίες..
    Και πολλα αλλα θεματα  που μας κανουν να  ξεχνιόμαστε περνάμε ευχάριστα και επικοδομιτικα. 
    Μια σελιδα χτισμενη απο τα μελοι της.Καλή διασκέδαση..:-) 

    http://www.lost-empire.gr

    Search
    Login
    Social bookmarks
    Ελληνικό Μουσικο P
    Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
    Newsletters Newsl

    Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας! Γράψτε εδώ το email σας:

    Σας ευχαριστώ!

    Calendar
    «  Φεβρουάριος 2012  »
    ΚυρΔευτΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    26272829
    Banner
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» [794]
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» Πληροφορίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας,εικονες,Τοπικά έθιμα και παραδόσεις
    Του κόσμου τα παράξενα [1052]
    Του κόσμου τα παράξενα
    Οπαδικες προτιμησεις [409]
    Sport,Αθλητικά
    Μουσικές επιλογές [3279]
    Μουσικές επιλογές - ακούσματα που προτεινουν οι χρηστες
    Funny [1091]
    Funny
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ [33]
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ
    Σοφά Λόγια [138]
    Σοφά Λόγια
    Hξερες ότι [346]
    Hξερες ότι
    Συνταγές μαγειρικής [4141]
    Συνταγές μαγειρικής
    Αστρα Και Ονειρα [71]
    Αστρα Και Ονειρα
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ [2099]
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz [2176]
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz
    X-FILES [105]
    X-FILES
    Tv-Movies [511]
    Tv-Movies
    Auto-Moto [638]
    Αυτοκίνητα - Μηχανές
    Επιστήμη-τεχνολογία [1031]
    Επιστήμη-τεχνολογία
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες [313]
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες
    Θρησκευτικά [61]
    Θρησκευτικά
    Sex Tpis & Σχέσεις !!! [456]
    ...για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με άρθρα για ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, για τον χωρισμό, το φλερτ και τις νέες γνωριμίες.
    Ολα για το παιδί [181]
    Ολα για το παιδί
    Ιστορικά [349]
    Ιστορικά
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις... [32]
    Φωτογραφίες - Εικόνες - Animation ...
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠• [194]
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠•
    National Geographic [28]
    National Geographic
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! [107]
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
    Γνωρίστε μας.
    Οn Line

    Συνολο συνδεδεμενων Φίλων: 165
    Φίλοι-Επισκέπτες: 165
    Φίλοι-Μελη της σελιδας: 0
    Block title
    Acceptance Mark
    Copyright Lost Empire © 2024Website builderuCoz