Main » 2012»Φεβρουάριος»23 » Πρασοκιμαδόπιτα με σπιτική σφολιάτα (με τη μέθοδο του ήλιου)
5:56 PM
Πρασοκιμαδόπιτα με σπιτική σφολιάτα (με τη μέθοδο του ήλιου)
Υλικά
Για τη γέμιση
500 γρ.κιμας
3-4 πρασα, το λευκο μέρος σε φετάκια
3 κρεμμυδακια φρεσκα ,ψιλοκομμένα
1 μεγαλο κρεμμυδι ξερό ,ψιλοκομμένο
1 καροτο, τριμμένο
400 γρ.τριμμενα τυρια (εγω εβαλα γραβιερα και ρεγκατο)
Κρασι λευκο (εγω εβαλα τσιπουρο)
Λαδι
Αλατι- πιπερι- μοσχοκαρυδο
Για τη σφολιάτα
750γρ.αλευρι για ολες τις χρησεις
1 κουτακι σοδα αναψυκτικο εκτος ψυγειου
1/2 κεσεδακι μαργαρινη σοφτ (ή λουρπακ σοφτ)
1 κ.γ αλατι
Για το βουτύρωμα των φύλλων
1/2 κεσεδάκι μαργαρινη σοφτ (ή λουρπακ σοφτ)
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Σωτάρουμε τα λαχανικα (πρασσα, κρεμμυδια φρεσκα και ξερο) σε λιγο λαδι.
Προσθετουμε τον κιμα μεχρι να σωταριστει καλα και σβηνουμε με λιγο κρασι ή λιγο τσιπουρο.
Ριχνουμε το τριμμενο καροτο και τα μπαχαρικα μας.
Αφηνουμε να μαγειρευτει ο κιμας με ελαχιστο νερακι μεχρι να πιει εντελως τα υγρα του.
Μολις κρυωσει λιγο ριχνουμε τα τυρια και ανακατευουμε.
Για το φύλλο
(βήμα -βήμα οδηγίες στο βίντεο)
Βαζουμε
ολα τα υλικα μαζι στο μιξερ και ζυμωνουμε μεχρι να εχουμε μια αφρατη
ζυμη η οποια δεν κολλαει στα χερια (τα υλικα μας μαργαρινη και σοδα
φροντιζουμε να ειναι εκτος ψυγειου).
Τυλιγουμε σε πλαστικη μεμβρανη και αφηνουμε στο ψυγειο για μιση ωρα.
Κοβουμε τη ζυμη μας σε 2 κομματια και ανοιγουμε το καθενα σε φυλλο σε αλευρωμενη επιφανεια.Ανοιγει πανευκολα!
Αλειφουμε
ολη την επιφανεια του φυλλου με τη μαλακωμενη μαργαρινη (δεν την
λιωνουμε ,απλα την αφηνουμε εκτος ψυγειου ωστε να ειναι τοσο μαλακη ωστε
να την αλειφουμε με το χερι μας)
Βαζουμε ενα πιατακι στη μεση του καθε φυλλου και χαραζουμε να κυκλο.
Χαραζουμε
ακτινωτα το υπολοιπο μερος του φυλλου, κατω απο τον κυκλο που
σχηματισαμε με το πιατακι,σε 8 κομματια σα να κοβουμε μια πιτσα.
Περνουμε ενα ενα τα κομματια που χαραξαμε τα διπλωνουμε με το βιταμ προς τα μεσα και τα ακουμπαμε πανω στον κεντρικο κυκλο.
Στιβαζουμε, σιγα- σιγα ολα τα κομματια και κλεινουμε με τον κυκλο στα πλαγια.
Τυλιγουμε σε μεμβρανη και βαζουμε τη ζυμη στο ψυγειο για τουλαχιστον 3 ωρες.
Ακολουθουμε την ιδια διαδικασια και για το αλλο φυλλο.
Οταν περασουν οι ωρες βγαζουμε το ζυμαρι απο το ψυγειο και ανοιγουμε τη ζυμη σε 2 φυλλα .
Στρωνουμε το πρωτο σε ελαφρα λαδωμενο ταψι.
Βαζουμε τη γεμιση αναμεσα και τοποθετουμε και το δευτερο φυλλο.
Τυλιγουμε
προς τα μεσα το φυλλο που περισσευει και χαραζουμε την πιτα μας ή σε
τετραγωνα κομματια ή σε τριγωνα βαζοντας ενα ποτηρι στο κεντρο.
Αλειφουμε την επιφανεια με λιγο λαδι και καταβρεχουμε με ελαχιστο νερο τιναζοντας τα χερια μας πανω απο την πιτα .
Ψηνουμε στους 180-200 βαθμους μεχρι η πιτα μας να ροδισει.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.