Σάββατο, 2025-06-28, 10:48 PM
Lost Empire MainRegistrationLogin
Welcome Φιλαρακι | RSS
Site menu
"Facebook"
Tag cloud
All uploaded files
Χρήσιμες Σελίδες
  • Upload your photos
  • Upload image
  • My Team Toolbar
  • HTML Color Codes
  • 1-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 2-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 3-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • Audioboo. Because sound is social
  • Live Traffic Feed
    Twitter
    Ŀ♡SƬ ƐMṖĪŔƐ
    ******
     Blog-κάρουμε Τον Κοσμο 

    Ειδήσεις ,Ενημέρωση ,Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία, Αθλητικά, Μουσικη ,Gossip από την Showbiz ,Συνταγές μαγειρικής, Αστρα Και Ονειρα ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ


    Get your own Chat Box! Go Large!
    Τίτλος τραγουδιού σας:
    Οι ακροατές σας αριθμό:
    Κατάσταση του διακομιστή σας:
    Main » 2012 » Φεβρουάριος » 25 » Ποιο είναι το διατροφικό σας IQ;
    12:17 PM
    Ποιο είναι το διατροφικό σας IQ;
    Βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά

    1) Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος για να διατηρήσουν τα λαχανικά τα θρεπτικά συστατικά τους;
    Α. Βράσιμο
    Β.
    Ατμός
    Γ.
    Stir-fry
    Απάντηση:
    Γ Τα λαχανικά μπορούν να χάσουν μέχρι και το 70% της περιεκτικότητάς τους σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C, όταν τα βράζετε. Καλό είναι, λοιπόν, να βάζετε όσο γίνεται λιγότερο νερό και να σταματάτε το βράσιμο μόλις μαλακώσουν. Όμως, και το μαγείρεμα στον ατμό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των βιταμινών αυτών, της τάξης του 30%. Το ελαφρύ σοτάρισμα στο wok διατηρεί τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, αλλά φροντίστε να ψήνετε τα λαχανικά αμέσως μετά το καθάρισμα, καθώς ξεκινούν να χάνουν βιταμίνη C αμέσως μόλις τα κόψουμε.


    2) Ποιο από τα παρακάτω τρόφιμα έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα φλαβονοειδών;
    Α.
    Τα ντοματίνια
    Β.
    Τα κόκκινα μούρα και τα σταφύλια
    Γ.
    Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα
    Απάντηση: Β Το σταφύλι, όπως και τα κόκκινα μούρα, περιέχουν φλαβονοειδή (περίπου 18 mg/100 γρ.), π.χ. επικατεχίνες, κατεχίνες, κουαρσετίνη και κυανιδίνη. Πρόκειται για ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.


    3) Ποιο από τα παρακάτω τρόφιμα έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C;
    Α.
    Πορτοκάλι
    Β.
    Ακτινίδιο
    Γ.
    Κόκκινη πιπεριά
    Απάντηση: Γ Μία μεσαίου μεγέθους κόκκινη πιπεριά (περίπου 120 γρ.) περιέχει γύρω στα 152 mg βιταμίνης C, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C για έναν υγιή ενήλικο είναι 60 mg. Ωστόσο, οι ανάγκες σας αυξάνονται αν είστε καπνιστής ή πίνετε αλκοόλ σε τακτά διαστήματα, αλλά και κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων.


    4) Για ποια από τις λειτουργίες που ακολουθούν είναι απαραίτητη η πρόσληψη βιταμίνης Α;
    Α.
    Όραση.
    Β.
    Απορρόφηση ασβεστίου.
    Γ.
    Άμυνα του οργανισμού.
    Απάντηση: Α Η βιταμίνη Α θεωρείται η βιταμίνη της όρασης, καθώς είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του αμφιβληστροειδούς, ιδιαίτερα για την προσαρμογή της όρασης στο σκοτάδι. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος και έχει αντιοξειδωτική δράση. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει μειωμένη νυχτερινή όραση, κεφαλαλγίες, ξηρότητα δέρματος, ενώ η υπερπρόσληψή της εμετούς, ζαλάδες, διάρροια.


    Θερμίδες

    5) Ποια πρέπει να είναι η σύσταση ενός ημερήσιου διαιτολογίου;
    Α.
    70% υδατάνθρακες / 25% πρωτεΐνη / 5% λίπος
    Β.
    50% υδατάνθρακες / 15% πρωτεΐνη / 35% λίπος
    Γ.
    25% υδατάνθρακες / 60% πρωτεΐνη / 15% λίπος
    Απάντηση:
    B Είναι δύσκολο να ακολουθείτε νούμερα και με βάση αριθμούς να υπολογίζετε τι τροφές να καταναλώσετε και σε ποιες ποσότητες. Είναι ευκολότερο να τις αντιληφθείτε ανάγοντάς τις στο... πιάτο σας. Πάντως, σε γενικές γραμμές, ένα ισορροπημένο πιάτο πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 1/3 υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, ρύζι), 1/3 λαχανικά, 1/3 πρωτεΐνη και λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο) με μέτρο. Δεν υπολογίζονται τα ενδιάμεσα σνακ και τα συνοδευτικά, που πρέπει να είναι χαμηλά σε λιπαρά και αρκετά πλούσια σε υδατάνθρακες.


    6)Πόσες θερμίδες πρέπει να «κόβετε» από το ημερήσιο διαιτολόγιό σας κάθε 5 χρόνια μετά την ηλικία των 30 ετών;
    Α.
    Καθόλου
    Β.
    50
    Γ.
    100
    Απάντηση:
    B Ο μεταβολισμός λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Από εκεί και ύστερα οι καύσεις αρχίζουν να μειώνονται. Καλό θα ήταν, λοιπόν, κάθε 5 χρόνια μετά από την ηλικία αυτή, να μειώνετε την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη κατά 50 θερμίδες. Επομένως, στα 45 σας θα χρειαζεστε 150 θερμίδες λιγότερες από αυτές που χρειαζόσασταν στα 30.


    7) Για κάθε 3.500 θερμίδες που τρώτε και δεν δαπανάτε, αποθηκεύετε κατά μέσο όρο 450 γρ. σωματικού λίπους.
    Σωστό
    Λάθος
    Απάντηση:
    Σωστό Μπορείτε εύκολα να συγκεντρώσετε αυτές τις παραπανίσιες θερμίδες στο διάστημα μίας εβδομάδας, ξεπερνώντας κατά 500 θερμίδες τις ημερήσιες ανάγκες σας στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Αν δεν τις καίτε, τότε αποθηκεύετε περίπου 450 γρ. λίπους για κάθε έξτρα 3.500 θερμίδες. Αν θέλετε, όμως, να χάσετε βάρος, πρέπει να δαπανάτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνετε.

    Λίπος

    8) Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα λιπαρά στη διατροφή;
    Α.
    Τα υδρογονωμένα λίπη
    Β.
    Τα κορεσμένα λίπη
    Απάντηση:
    Α Πρόκειται για λίπη που έχουν υποστεί ειδική βιομηχανική επεξεργασία. Τα trans λιπαρά είναι τα πλέον επιβλαβή, καθώς οδηγούν σε αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης, σε μείωση της «καλής», ενώ σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Προσπαθήστε, επομένως, να περιορίσετε την κατανάλωσή τους στο ελάχιστο, ελέγχοντας τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων.


    9) Βάλτε τα παρακάτω τρόφιμα στη σειρά, ξεκινώντας από αυτό που περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα κορεσμένου λίπους:
    Α.
    Τυρί τύπου cottage
    Β.
    Μπέικον
    Γ.
    Αγελαδινό βούτυρο
    Δ.
    Αυγό
    Ε.
    Γύρος χοιρινός
    Απάντηση: Γ, Ε, Β, Δ, Α (στα 100 γρ.: 51 γρ., 37,5 γρ., 15 γρ., 3 γρ., 1 γρ. αντίστοιχα). Τα κορεσμένα λίπη σχετίζονται με την αύξηση της χοληστερίνης του αίματος και κατ' επέκταση με καρδιαγγειακές παθήσεις (π.χ. αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια). Σήμερα συνιστάται να μην ξεπερνούν το 7% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Οι σημαντικότερες πηγές τους είναι τα ζωικά λίπη και το βούτυρο.


    Ζάχαρη και αλάτι

    10) Ποια είναι η μέγιστη ποσότητα πρόσθετων σακχάρων που δεν πρέπει να ξεπερνάτε την ημέρα;
    Α.
    10 κουταλάκια
    Β.
    6 κουταλάκια
    Γ.
    12 κουταλάκια
    Απάντηση:
    A Σύμφωνα με τον British Dietetic Association, η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων (π.χ. μέλι, μαρμελάδες, αναψυκτικά) και η ζάχαρη που οι ίδιοι βάζετε στα φαγητά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Σε ένα διαιτολόγιο 2.000 θερμίδων που καλύπτει τις ανάγκες ενός ανθρώπου με μέτρια επίπεδα άσκησης αυτό ισοδυναμεί με περίπου 200 θερμίδες (10 κουταλάκια ζάχαρη).


    11) Βάλτε τα παρακάτω τρόφιμα σε σειρά ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, ξεκινώντας από αυτό που περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα.
    Α.
    Φυσικός χυμός
    Β.
    Ένα μήλο
    Γ.
    Light αναψυκτικά
    Δ.
    Ημιάπαχο γιαούρτι
    Απάντηση:
    Β, Α, Δ, Γ (στα 100 γρ. σάκχαρα: 10 γρ., 9 γρ., 5 γρ., 0 γρ. αντίστοιχα). Τόσο τα φρούτα όσο και ο φυσικός χυμός, καθώς και το γιαούρτι, περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Ωστόσο, όλα τα σάκχαρα δεν είναι ίδια, γι' αυτό καλό είναι να επιλέγουμε με σύνεση αυτά που καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, μπορεί και το μέλι και η ζάχαρη να έχουν απλά σάκχαρα, ωστόσο η θρεπτική αξία του μελιού είναι πολύ μεγαλύτερη.


    12) Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού;
    Α.
    1 κουταλάκι
    Β.
    2 κουταλάκια
    Γ.
    1/2 κουταλάκι
    Απάντηση:
    Α
    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλατιού είναι τα 6 γρ. (δηλαδή περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) ή τα 2.300 mg νατρίου. Τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή αλάτι θεωρούνται αυτά που περιέχουν κάτω από
    0,1 γρ. νατρίου ή 0,3 γρ. αλατιού/100 γρ., ενώ τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή αλάτι αυτά που περιέχουν πάνω από 0,6 γρ. νατρίου ή 1,25 γρ. αλατιού/100 γρ.


    13) Ταιριάξτε τα τρόφιμα που ακολουθούν με τις ποσότητες νατρίου που περιέχουν:
    Α. 1 φέτα ψωμί
    Β.
    30 γρ. φέτα
    Γ.
    1 κουταλιά κέτσαπ
    Δ.
    1 κονσέρβα τόνου σε νερό
    1.
    168 mg νατρίου
    2.
    150 mg νατρίου
    3.
    648 mg νατρίου
    4.
    167 mg νατρίου
    Απάντηση: Δ 3, Α 2, Β 1, Γ 4
    Το 80% του αλατιού που καταναλώνουμε είναι κρυμμένο σε τρόφιμα με τη μορφή νατρίου. Ενδεικτικά, 1 κουταλιά κέτσαπ έχει τόσο αλάτι όσο έχει περίπου 1 φέτα ψωμί ή 30 γρ. φέτας. Το νάτριο στη διατροφή σχετίζεται με την εμφάνιση υπέρτασης και άλλων χρόνιων νοσημάτων.


    Εγκυμοσύνη και οικογένεια

    14) Πόσες παραπάνω θερμίδες -κατά μέσο όρο- χρειάζεται καθημερινά μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
    Α.
    300
    Β.
    400
    Γ.
    600
    Απάντηση:
    Α «Τώρα πρέπει να τρως για δύο». Αυτός είναι ένας από τους πιο κοινούς μύθους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, μια μικρή αύξηση στην πρόσληψη θερμίδων απαιτείται μόνο κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του εμβρύου. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες παίρνουν 10-14 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καλό είναι, λοιπόν, να προτιμούν άπαχα κρεατικά με έμφαση στο ψάρι, άφθονα φρούτα και λαχανικά, «καλά» λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες, αντί τα φορτωμένα με ζάχαρη και θερμίδες σνακ.


    15) Ποια από τα παρακάτω τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη;
    Α.
    Φρούτα
    Β.
    Μεγάλα ψάρια
    Γ.
    Ωμά αυγά
    Δ.
    Κατσικίσιο τυρί
    Ε.
    Έτοιμα κρέατα που δεν είναι καλά ψημένα
    Απάντηση:
    Β, Γ, Δ, Ε Τα μεγάλα ψάρια, όπως ο ξιφίας και ο τόνος, συσσωρεύουν μεγάλη ποσότητα βαρέων μετάλλων, που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και την ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης, τα ωμά τρόφιμα διατρέχουν τον κίνδυνο ανάπτυξης σαλμονέλας. Η εμφάνιση σαλμονέλωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη. Τέλος, τα κατσικίσια τυριά, τα τυριά με μούχλα (π.χ. Camembert, Brie), αλλά και τα μπλε τυριά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να περιέχουν το βακτήριο λιστέρια, που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην κύηση.


    16) Ποια από τις τροφές που ακολουθούν είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων;
    Α.
    Λιναρόσπορος
    Β.
    Σολομός
    Γ.
    Κρόκος αυγού
    Απάντηση: Όλα
    Η επαρκής κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα, τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και τη θνησιμότητα από καρδιακές παθήσεις, ενώ συμβάλλει στην ομαλή εγκεφαλική και νοητική λειτουργία.


    17) Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στο διαιτολόγιο ενός εφήβου. Ωστόσο, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τα αγόρια είναι μεγαλύτερη από αυτήν των κοριτσιών.
    Σωστό
    Λάθος
    Απάντηση: Λάθος
    Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι μεγαλύτερη για τα κορίτσια, καθώς χάνουν σίδηρο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Παρ’ όλα αυτά, οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου τα μισά κορίτσια εφηβικής ηλικίας δεν προσλαμβάνουν την ποσότητα σιδήρου που πρέπει.


    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΩΛ ΦΑΡΑΤΖΙΑΝ, MSc, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 153 | Added by: Nicoletaki | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Name *:
    Email *:
    Code *:
    Lost Empire
    Πάτα CTRL+D να μας βάλεις στα αγαπημένα σου!
    Καλως όρισες στο Lost Empire.
    Μια σελίδα με πολυ ενημέρωση για Ελλάδα & κόσμο-Μουσική ψυχαγωγία,Γνωριμίες..
    Και πολλα αλλα θεματα  που μας κανουν να  ξεχνιόμαστε περνάμε ευχάριστα και επικοδομιτικα. 
    Μια σελιδα χτισμενη απο τα μελοι της.Καλή διασκέδαση..:-) 

    http://www.lost-empire.gr

    Search
    Login
    Social bookmarks
    Ελληνικό Μουσικο P
    Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
    Newsletters Newsl

    Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας! Γράψτε εδώ το email σας:

    Σας ευχαριστώ!

    Calendar
    «  Φεβρουάριος 2012  »
    Κυρ Δευτ Τρ Τετ Πεμ Παρ Σαβ
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    26272829
    Banner
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» [794]
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» Πληροφορίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας,εικονες,Τοπικά έθιμα και παραδόσεις
    Του κόσμου τα παράξενα [1052]
    Του κόσμου τα παράξενα
    Οπαδικες προτιμησεις [409]
    Sport,Αθλητικά
    Μουσικές επιλογές [3279]
    Μουσικές επιλογές - ακούσματα που προτεινουν οι χρηστες
    Funny [1091]
    Funny
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ [33]
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ
    Σοφά Λόγια [138]
    Σοφά Λόγια
    Hξερες ότι [346]
    Hξερες ότι
    Συνταγές μαγειρικής [4141]
    Συνταγές μαγειρικής
    Αστρα Και Ονειρα [71]
    Αστρα Και Ονειρα
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ [2099]
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz [2176]
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz
    X-FILES [105]
    X-FILES
    Tv-Movies [511]
    Tv-Movies
    Auto-Moto [638]
    Αυτοκίνητα - Μηχανές
    Επιστήμη-τεχνολογία [1031]
    Επιστήμη-τεχνολογία
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες [313]
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες
    Θρησκευτικά [61]
    Θρησκευτικά
    Sex Tpis & Σχέσεις !!! [456]
    ...για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με άρθρα για ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, για τον χωρισμό, το φλερτ και τις νέες γνωριμίες.
    Ολα για το παιδί [181]
    Ολα για το παιδί
    Ιστορικά [349]
    Ιστορικά
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις... [32]
    Φωτογραφίες - Εικόνες - Animation ...
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠• [194]
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠•
    National Geographic [28]
    National Geographic
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! [107]
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
    Γνωρίστε μας.
    Οn Line

    Συνολο συνδεδεμενων Φίλων: 8
    Φίλοι-Επισκέπτες: 8
    Φίλοι-Μελη της σελιδας: 0
    Block title
    Acceptance Mark
    Copyright Lost Empire © 2025Website builderuCoz