Η χιλιοτραγουδισμένη Καλαμάτα έχει πάρει το όνομά της από μία εικόνα της «Παναγίας της Καλαμάτας». Υπάρχει από τα βυζαντινά χρόνια χτισμένη κοντά στην αρχαία πόλη Φαραί, την οποία αναφέρει πρώτος ο Όμηρος.
(Κάντε κλικ στον χάρτη για μεγέθυνση)
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Σημαντικό αξιοθέατο, συνδεδεμένο με την ιστορία της, είναι το κάστρο που έχτισε τον 13ο αιώνα ο Γουλιέλμος Βιλλαρδουίνος και δεσπόζει πάνω από την πόλη.
Η Μονή Καλογραίων, χτισμένη τον 18ο αιώνα, φημίζεται για τα μεταξωτά που υφαίνουν οι καλόγριες.
Στο αρχοντικό Μπενάκη στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο της Καλαμάτας (τηλ. 27210 262090) με μοναδικά εκθέματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.
Στο λαογραφικό μουσείο (τηλ. 27210 28449) εκτίθενται κειμήλια της επαναστικής περιόδου, όπλα, γιαταγάνια και σπαθιά των οπλαρχηγών, η περικεφαλαία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και άλλα νεότερης και παλαιότερης εποχής αντικείμενα. Σε παλιό αρχοντικό, επίσης, στεγάζεται και το δημαρχείο της πόλης, ενώ η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 60.000 τόμους βιβλίων.
Η επίσκεψη στα επιβλητικά κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης είναι μια βουτιά στο βενετσιάνικο παρελθόν της Πελοποννήσου.
Περάστε από το ιστορικό Ναυαρίνο, η ναυμαχία του οποίου έκρινε τον πόλεμο για την ελληνική ανεξαρτησία και κάντε στάση στην Πύλο. Δίπλα της, στη Χώρα, βρίσκονται τα ερείπια του παλατιού του σοφού βασιλιά Νέστορα, ενός από τα μεγαλύτερα αρχαία παλάτια που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα. Περιπλανηθείτε στα δωμάτιά του και συνεχίστε με μια επίσκεψη στο παρακείμενο Μουσείο
Φαράγγι της Νέδας
Φαράγγι του Βυρού
ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ Το ερειπωμένο σήμερα κάστρο στο βόρειο άκρο της πόλης βρίσκεται σε θέση φυσικά οχυρή, καθώς επιτρέπει την εποπτεία της θάλασσας, αλλά και στρατηγική, αφού ελέγχει τα περάσματα από τη δυτική Πελοπόννησο στις πεδιάδες της Μεσσηνίας. Καταλήφθηκε από τους Φράγκους το 1206 και αποτέλεσε μαζί με το κάστρο της Καλαμάτας προσωπικό φέουδο των Βιλλεαρδουίνων. Κατά το γαλλικό Χρονικό του Μορέως, το κάστρο της Αρκαδιάς ήταν έργο Γιγάντων, λόγω των εντυπωσιακά μεγάλων ογκολίθων με τους οποίους είχε κτισθεί. Από τα κτίσματα του κάστρου που σώζονται, εντυπωσιάζει ο βυζαντινής εποχής τετράγωνος πύργος και ο πεταλόσχημος προμαχώνας, πιθανόν κτισμένος την εποχή των Βιλλεαρδουίνων και μετασκευασμένος από τους Τούρκους. Ερείπια οικισμού, πιθανόν της όψιμης Τουρκοκρατίας σώζονται στην ανατολική πλευρά του κάτω περιβόλου, παρουσιάζοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Στον λόφο Εγκλιανός, βρίσκονται τα ερειπωμένα αρχαία ανάκτορα του βασιλιά της Πύλου Νέστορος και ο θολωτός τάφος του βασιλιά, όπως πιθανολογείται.
Το Πεταλίδι είναι η ομηρική Αίπεια. Η πόλη τα επόμενα χρόνια μετονομασμένη σε Κορώνη (365 π.Χ.) είχε πολλούς καλοχτισμένους ναούς, αφιερωμένους στην Παιδοτρόφο Άρτεμη, στον Ασκληπιό και στον Διόνυσο. Το ορειχάλκινο άγαλμα του Δία – Σωτήρα κοσμούσε την αγορά της. Η ανοικοδόμηση του Πεταλιδίου έγινε τα νεότερα χρόνια (1830) επί βασιλείας Όθωνα.
Η μεσαιωνική γραφική Κορώνη, με τα πολλά αρχοντικά, με τα στενά σοκάκια, τα νησιώτικα καντούνια και τις πολλές εκκλησίες είναι χτισμένη πάνω σε ένα ακρωτήρι.
Η Φοινικούντα πήρε το όνομά της από τον λαό των Φοινίκων που έχτισαν στην περιοχή τον οικισμό Φοινικούς – κοντά στον χείμαρρο Μιναγιώτικο. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ονομάστηκε έτσι από τους πολλούς φοίνικες που βλάστησαν στα εδάφη της. Κάποτε, όμως, λεγόταν Τράπεζα κι ήταν σχεδόν άγνωστο χωριό.
Μέσα από ομηρικές αφηγήσεις (αρχαία Πήδασος) και από εξιστορήσεις του Θουκυδίδη περνούν και οι δρόμοι που οδηγούν στη Μεθώνη. Μέσα από γιγάντεια τείχη, δυνατούς πύργους και μνημειακές πύλες, ερειπωμένα βενετσιάνικα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους, βυζαντινές εκκλησίες, υπόγειες δεξαμενές και κατακόμβες. Η παραλιακή κωμόπολη με τη νησιώτικη όψη ήταν ένα από τα πιο φημισμένα λιμάνια της αρχαιότητας. Το κάστρο που έχτισαν οι Ενετοί θεωρείται το μεγαλύτερο και το καλύτερα διατηρημένο ενετικό κάστρο.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.