Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε την γαλοπούλα από τυχόν υπολείματα, εντόσθια και ακαθαρσίες.
Παίρνουμε μία μεγάλη λεκάνη που θα χωράει άνετα η γαλοπούλα.
Σε 1 lt νερό ρίχνουμε το αλάτι, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να λιώσει το αλάτι.
Τοποθετούμε την γαλοπούλα μέσα στην λεκάνη και την περιχύνουμε με το μείγμα αλατιού-ζάχαρης-νερού. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα πορτοκάλια σε 4-5 κομμάτια και τα ρίχνουμε και αυτά. Σπάμε τα μπαχαρικά στο γουδί και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας.
Προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να καλυφθεί η γαλοπούλα όσο το δυνατόν περισσότερο.
Αφήνουμε την γαλοπούλα για τουλάχιστον 24 ώρες στην μαρινάδα.
η προετοιμασία της γαλοπούλας
Αφαιρούμε την γαλοπούλα από το νερό και την αφήνουμε να στραγγίσει.
Την σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
Αλείφουμε παντού την γαλοπούλα με βούτυρο, το οποίο έχουμε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπωλ κάνουμε ένα μείγμα από 1 κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά και αποξηραμένο δενδρολίβανο.
Πασπαλίζουμε την γαλοπούλα με το μείγμα αυτό μέσα και έξω.
Γεμίζουμε την γαλοπούλα με τα λουκάνικα και το μπέικον, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει.
Κόβουμε το πορτοκάλι στην μέση το πορτοκάλι και το τοποθετούμε στο
εσωτερικό της γαλοπούλας,κλείνοντας την γέμιση μέσα στην γαλοπούλα.
Την ράβουμε και την τοποθετούμε μέσα στην γάστρα.
η επάλειψη
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι και το βούτυρο να λιώσουν.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει κρεμώδη μορφή.
Το ψήσιμο της γαλοπούλας
Αλείφουμε την γαλοπούλα με το μείγμα της επάλειψης πολύ καλά σε κάθε σημείο.
Κρατάμε το υπόλοιπο μείγμα, γιατί θα το χρειαστούμε για το ψήσιμο.
Ξεκινάμε
το ψήσιμο της γαλοπούλας στους 200°C Κελσίου για 1 ώρα και συνεχίζουμε
στους 180°C Κελσίου για ακόμη 2 ώρες και 15' λεπτά.
Προσοχή μην παραλείψετε αυτό το βήμα: Με το μείγμα της επάλειψης αλείφουμε την γαλοπούλα ανά 30' λεπτά καθ'όλη την ώρα του ψησίματος!!! Τα τελευταία 30' λεπτά του ψησίματος καλύπτουμε την γαλοπούλα με τις ολόκληρες φέτες μπέικον.
Η γαλοπούλα σας είναι πανέτοιμη με τραγανή πέτσα!
η Gravy Brown Sauce
Μαζεύουμε τα υγρά υπολείματα από το ψήσιμο της γαλοπούλας.
Βάζουμε όλα τα υγρά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Με μία κουτάλα συλλέγουμε από την επιφάνεια όλο το λίπος που θα βγεί
και το πετάμε, κρατώντας μόνο το καφέ μέρος και το παιρνάμε από ψιλή
σίτα.
Θα χρειαστείτε 2 περίπου φλυτζάνια, από τα υγρά αυτά.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τον καφέ ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού, τον ζωμό κότας, το κονιάκ και την ζάχαρη, βράζουμε για 3' λεπτά.
Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ, το οποίο διαλύουμε μέσα στο κρύο νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς.
Σερβίρουμε την γαλοπούλα με λουκανικα, ρύζι βρασμένο με διάφορα λαχανικά και gravy sause!
Tips:
Αν επιλέξουμε κατεψυγμένη γαλοπούλα την αφήνουμε 2 ημέρες στην συντήρηση να ξεπαγώσει.
Σας
θυμίζω να μην παραλείψετε το μείγμα της επάλειψης, όσο ψήνεται η
γαλοπούλα αλλά και την προεργασία, που αυτό το βήμα θα κάνει την
γαλοπούλα πολύ τρυφερή!
Να είστε προσεκτικοί με το αλάτι!
Στο ψήσιμο της γαλοπούλας θα υπολογίσετε 1 ώρα ψησίματος ανά 1000 gr. γαλοπούλας.
Η γέμιση της γαλοπούλας να είναι και με κλασική γέμιση με κιμά!
Αν θέλετε στη γέμιση προσθέστε και βρασμένα κάστανα.
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.