Σάββατο, 2024-06-29, 3:54 AM
Lost Empire MainRegistrationLogin
Welcome Φιλαρακι | RSS
Site menu
"Facebook"
Tag cloud
All uploaded files
Χρήσιμες Σελίδες
  • Upload your photos
  • Upload image
  • My Team Toolbar
  • HTML Color Codes
  • 1-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 2-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 3-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • Audioboo. Because sound is social
  • Live Traffic Feed
    Twitter
    Ŀ♡SƬ ƐMṖĪŔƐ
    ******
     Blog-κάρουμε Τον Κοσμο 

    Ειδήσεις ,Ενημέρωση ,Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία, Αθλητικά, Μουσικη ,Gossip από την Showbiz ,Συνταγές μαγειρικής, Αστρα Και Ονειρα ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ


    Get your own Chat Box! Go Large!
    Τίτλος τραγουδιού σας:
    Οι ακροατές σας αριθμό:
    Κατάσταση του διακομιστή σας:
    Main » 2012 » Φεβρουάριος » 27 » Διαδρομή Καταφύγιο Πάρνωνα - κορυφή Μεγάλη Τούρλα
    12:02 PM
    Διαδρομή Καταφύγιο Πάρνωνα - κορυφή Μεγάλη Τούρλα

     

    Η συνηθέστερη πρόσβαση γίνεται από την εθνική οδό Τριπόλεως - Σπάρτης ακολουθώντας τη διαδρομή Καρυές - Βαρβίτσα - Βαμβακού ή τη διαδρομή Βρέσθενα - Μεγάλη Βρύση - Βαμβακού. Από τη Βαμβακού αρχίζει το σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣ Σπάρτης μονοπάτι, που οδηγεί μετά από πορεία 1 1/2-2 ωρών, στο ορειβατικό καταφύγιο "Γεώργιος Παπαθεοδώρου - George Pierce" σε υψόμετρο 1450. Στο Καταφύγιο οδηγεί και αυτοκινητόδρομος (26 χλμ.). Από το Καταφύγιο βαδίζουμε 500 μέτρα περίπου στο δασικό δρόμο και συναντάμε τη σηματοδοτημένη διαδρομή για την κορυφή. Αρχικά κατηφορίζουμε, περνάμε από πηγή και ρεματιά και στη συνέχεια αρχίζουμε να ανεβαίνουμε σταθερά μέχρι να συναντήσουμε δασικό δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε (βόρεια) ως το τέλος του. Συνεχίζουμε σε μονοπάτι μέσα σε στενή ρεματιά για να καταλήξουμε στο οροπέδιο του Κάμπου (ως εδώ πορεία περίπου δυόμισι ωρών μέσα σε υπέροχο δάσος). Στο οροπέδιο βρισκόμαστε πια στην υποαλπική ζώνη με το λιβάδι και τα πολύχρωμα λουλούδια που το σκεπάζουν μόλις λιώσουν τα χιόνια. Μισή ώρα ακόμη ανάβαση χωρίς μονοπάτι στο γυμνό όγκο της κορυφής, που βρίσκεται δεξιά μας (ανατολικά), για να βρεθούμε στο ψηλότερο σημείο του Πάρνωνα.

     

    Στοιχεία: Eλληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης

     


    Η συνηθέστερη πρόσβαση γίνεται από την εθνική οδό Τριπόλεως - Σπάρτης ακολουθώντας τη διαδρομή Καρυές - Βαρβίτσα - Βαμβάκου ή τη διαδρομήΒρέσθενα - Μεγάλη Βρύση - Βαμβάκου. Απο τη Βαμβάκου αρχίζει το σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣ Σπάρτης μονοπάτι, που οδηγεί μετά απο πορεία 1,5 -2 ωρών, στο ορειβατικό καταφύγιο "Γ. Παπαθεοδώρου" (George Pierce) σε υψόμετρο 1450. Στο καταφύγιο οδηγεί και αυτοκινητόδρομος (26 χλμ.).

    Μπορεί κανείς να φτάσει στο καταφύγιο και από Τρίπολη - Άγιο Πέτρο. Περνώντας τον Άγιο Πέτρο από το δρόμο που περνά από την κεντρική πλατεία και ακολουθώντας τη διαδρομή αρχικά προς τη Μονή Μαλεβής, βρίσκει πινακίδα προς τα δεξιά προς Καταφύγιο ΕΟΣ. Από εκεί και αφού συνεχίσετε αρκετά σε επαρχιακό οδικό δίκτυο θα ξαναδείτε πινακίδα προς καταφύγιο δεξιά.

    Από το καταφύγιο βαδίζεις για 500 μέτρα περίπου στο δασικό δρόμο για να συναντήσεις τη σηματοδοτημένη έναρξη της διαδρομής για την κορυφή.

    Η σήμανση είναι πραγματικά πολύ καλή, ο ΕΟΣ Σπάρτης έχει κάνει άψογη δουλειά... ίσως να ήταν καλό να προστεθούν κάποια επιπλέον ταμπελάκια . 

    Εδώ να αναφέρουμε ότι ο ΕΟΣ Σπάρτης έχει επίσης κάνει και άψογη σηματοδότηση του Ταϋγέτου, τόσο όσο αφορά το Ε4 όσο και το υπόλοιπο δίκτυο μονοπατιών του βουνού.

     

    Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τόσο ποια σήμανση ακολουθείτε για την κορυφή όσο και την ποιότητα της σηματοδότησης.

     

    Το μονοπάτι που ακολουθείς είναι το 33 το οποίο απ'ότι διάβασα στο oreivatein.gr ξεκινά από τον Άγιο Πέτρο, περνά από το καταφύγιο, δίνει πρόσβαση στην κορυφή και από εκεί κατηφορίζει προς τη Μονή Μαλεβής για να φτάσει μέχρι το Ακρωτήριο "Μαλέας", τον περίφημο Κάβο Μαλιά!

    Αρχικά κατηφορίζεις, φτάνεις στο δρόμο που έρχεται από Άγιο Πέτρο και κάνεις αριστερά ακολουθώντας τη σήμανση και συναντάς πινακίδα του ΕΟΣ «προς ΚΡΟΝΙΟΝ», οπότε και περνάς κάθετα το δρόμο συνεχίζοντας να κατηφορίζεις.

    Συνεχίζοντας, λοιπόν, την κατηφόρα συναντάς και περνάς κάθετα ένα ρέμα (απ’όπου και η φωτογραφία με το σακίδιο παραπάνω). Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο στο οποίο θα βρεθείς και πρέπει να έχει υψόμετρο περίπου 1200μ.

    Βρέξε λίγο το πρόσωπό σου πάρε μία ανάσα γιατί από εδώ αρχίζει η σταθερή ανάβαση μέσα σε πανέμορφη ρεματιά μέχρι να συναντήσεις δασικό δρόμο.


    Εδώ θα δεις σήμανση που σε οδηγεί αριστερά στο δρόμο τον οποίο ακολουθείς βόρεια ως το τέλος του. Η θέα από εδώ είναι φοβερή... αλλεπάλληλες πλαγιές κατάφυτες με έλατα.



    Από το τέλος του δρόμου συνεχίζεις σε μονοπάτι το οποίο σε λίγο σε φέρνει σε ένα μικρό πλατώ, απ’όπου μπορείς να έχεις μία πρώτη θέα της κορυφής (αλλά μάλλον δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στην κορυφή από εδώ λόγω μεγάλης κλήσης).

    Από αυτό το σημείο, το μονοπάτι που θα περπατήσεις κινείται μέσα σε στενή ρεματιά για να καταλήξεις σε πλατώ που συναντάς βγαίνοντας από τη ρεματιά στην οποία κινούταν το μονοπάτι. Εκεί θα δεις και να αρχίζει αγροτικός δρόμος, καθώς και διάφορες «καβάντζες» που έχουν φτιάξει οι ντόπιοι, όπως μία πέτρινη παράγκα, ένα κυκλικό τοιχάκι και ένα τραπέζι από πέτρες. Βεεεβαια... είναι φανερό.. εδώ έρχονται άνθρωποι...σκουπίδια και σημάδια από φωτιές ακριβώς κάτω από χαμηλά δέντρα είναι κάποια μικρά σημαδάκια της βλακείας που διακρίνει το «λογικό ων».

    Η φωτογραφία δείχνει το πλάτωμα και στο βάθος διακρίνεται η Κορυφή.

     

    Νομίζοντας ότι είχαμε φτάσει στο οροπέδιο του Κάμπου, από αυτό το σημείο εμείς επιχειρήσαμε την ανάβαση προς την κορυφή. Ανεβαίνοντας μέχρι εκεί που τελειώνει βλάστηση στη Μικρή Τούρλα επιχειρήσαμε να περάσουμε το διάσελο μέχρι την κορυφή, αλλά η συγκεκριμένη διαδρομή (από Δυτικά των δύο κορυφών) είναι σε αρκετά σαθρό έδαφος και θέλει μια κάποια εμπειρία και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου για να γίνει, οπότε γυρίσαμε. Αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Πάρνωνα.

    Από συζήτηση με κατοίκους καταλάβαμε ότι η ενδεδειγμένη ανάβαση μάλλον ξεκινά από πιο μετά. Στο περίφημο οροπέδιο του Κάμπου, όπου κάποιος Αγιο-Πετρίτης μου εξιστόρησε πως στον «Πόλεμο» εκεί προσγειώνονταν Ντακότες... οπότε μάλλον πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από το πλατώ που προανέφερα...

    Σύμφωνα με το αρθράκι του ΕΟΣ λοιπόν, έχοντας φτάσει στο οροπέδιο του Κάμπου "βρισκόμαστε πια στην υποαλπική ζώνη με το λιβάδι και τα πολύχρωμα λουλούδια που το σκεπάζουν μόλις λιώσουν τα χιόνια. Από εκεί μισή ώρα ακόμη ανάβαση χωρίς μονοπάτι στο γυμνό όγκο της κορυφής, που βρίσκεται δεξιά μας (ανατολικά), για να βρεθούμε στο ψηλότερο σημείο του Πάρνωνα (Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιον, 1935 μέτρα)."

    Category: «Γνωρίζω την Ελλάδα» | Views: 164 | Added by: marilou | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Name *:
    Email *:
    Code *:
    Lost Empire
    Πάτα CTRL+D να μας βάλεις στα αγαπημένα σου!
    Καλως όρισες στο Lost Empire.
    Μια σελίδα με πολυ ενημέρωση για Ελλάδα & κόσμο-Μουσική ψυχαγωγία,Γνωριμίες..
    Και πολλα αλλα θεματα  που μας κανουν να  ξεχνιόμαστε περνάμε ευχάριστα και επικοδομιτικα. 
    Μια σελιδα χτισμενη απο τα μελοι της.Καλή διασκέδαση..:-) 

    http://www.lost-empire.gr

    Search
    Login
    Social bookmarks
    Ελληνικό Μουσικο P
    Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
    Newsletters Newsl

    Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας! Γράψτε εδώ το email σας:

    Σας ευχαριστώ!

    Calendar
    «  Φεβρουάριος 2012  »
    ΚυρΔευτΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    26272829
    Banner
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» [794]
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» Πληροφορίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας,εικονες,Τοπικά έθιμα και παραδόσεις
    Του κόσμου τα παράξενα [1052]
    Του κόσμου τα παράξενα
    Οπαδικες προτιμησεις [409]
    Sport,Αθλητικά
    Μουσικές επιλογές [3279]
    Μουσικές επιλογές - ακούσματα που προτεινουν οι χρηστες
    Funny [1091]
    Funny
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ [33]
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ
    Σοφά Λόγια [138]
    Σοφά Λόγια
    Hξερες ότι [346]
    Hξερες ότι
    Συνταγές μαγειρικής [4141]
    Συνταγές μαγειρικής
    Αστρα Και Ονειρα [71]
    Αστρα Και Ονειρα
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ [2099]
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz [2176]
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz
    X-FILES [105]
    X-FILES
    Tv-Movies [511]
    Tv-Movies
    Auto-Moto [638]
    Αυτοκίνητα - Μηχανές
    Επιστήμη-τεχνολογία [1031]
    Επιστήμη-τεχνολογία
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες [313]
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες
    Θρησκευτικά [61]
    Θρησκευτικά
    Sex Tpis & Σχέσεις !!! [456]
    ...για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με άρθρα για ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, για τον χωρισμό, το φλερτ και τις νέες γνωριμίες.
    Ολα για το παιδί [181]
    Ολα για το παιδί
    Ιστορικά [349]
    Ιστορικά
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις... [32]
    Φωτογραφίες - Εικόνες - Animation ...
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠• [194]
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠•
    National Geographic [28]
    National Geographic
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! [107]
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
    Γνωρίστε μας.
    Οn Line

    Συνολο συνδεδεμενων Φίλων: 67
    Φίλοι-Επισκέπτες: 67
    Φίλοι-Μελη της σελιδας: 0
    Block title
    Acceptance Mark
    Copyright Lost Empire © 2024Website builderuCoz