Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Θόωνας (Θόων) αναφέρονται τα ακόλουθα 5 πρόσωπα, όλα στα ομηρικά έπη (4 στην Ιλιάδα και 1 στηνΟδύσσεια):
Γιος του Φαίνοπα, ένας από τους Τρώες που έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, αδελφός του Ξάνθου. Ο Θόων σκοτώθηκε στον πόλεμο αυτό από τον Διομήδη (Ιλιάδα, Ε 152) μαζί με τον αδελφό του.
Τρώας που επίσης πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, όπου και σκοτώθηκε από τον Οδυσσέα (Λ 422).
Κι άλλος Τρώας, που όρμησε μαζί με άλλους 5 πολεμιστές του Ασίου στο τείχος των Αχαιών κατά τον Τρωικό Πόλεμο (Μ 140).
Τέταρτος Τρώας, που σκοτώθηκε στον Τρωικό Πόλεμο από τον Αντίλοχο (Ν 545) και ίσως να ταυτίζεται με τον προηγούμενο.
Μέλος της αριστοκρατίας των Φαιάκων. Αυτός ο Φαίακας ευγενής αναφέρεται στην Οδύσσεια (θ 113). Πήρε μέρος στους αγώνες που έγιναν προς τιμή του Οδυσσέα όταν αυτός φιλοξενήθηκε ως ναυαγός στο νησί των Φαιάκων. Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Θόωσα είναι γνωστή μία από τις Νύμφες, θυγατέρα του Φόρκυνα και της Κητούς. Η Θόωσα αναφέρεται στην Οδύσσεια (ραψωδία α, στίχος 71), καθώς ήταν η μητέρα (από τον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα) του ΚύκλωπαΠολυφήμου: «...Η Θόωσα τον έκαμε η νεράιδα / κόρη του Φόρκυνα, άρχοντα του αστέρευτου πελάγου, / σε μια σπηλιά σαν πλάγιασε σιμά στον Ποσειδώνα» (α 71 κ.ε., μετάφραση Ζ. Σίδερη). Η Θόωσα μνημονεύεται και ως μία από τις Νηρηίδες. Η Ιθάκη είναι το μικρότερο μετά τους Παξούςνησί των Επτανήσων και βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο πορθμό. Πρόκειται για επίμηκες νησί με έκταση 96τ.χλμ και πληθυσμό 3.084 κατοίκους. Μαζί με άλλα μικρότερα νησιά αποτελεί την επαρχία Ιθάκης που ανήκει στο νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Η Ιθάκη παρουσιάζει πλούσιο διαμελισμό στις ανατολικές ακτές, που χαρακτηρίζονται από πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Το βορειότερο άκρο του νησιού αποτελεί το ακρωτήριο Μέλισσα, ενώ το νοτιότερο το ακρωτήριο Άγιος Ανδρέας. Ανάμεσα στα δυο αυτά άκρα παρεμβάλλονται ο όρμος Φρικών, το ακρωτήριο Μαυρωνάς, το ακρωτήριο Άγιος Ηλίας, ο κόλπος Μώλου, το ακρωτήριο Σχοίνος και άλλα ακρωτήρια. Το μήκος των ακτών φτάνει συνολικά τα 101 km. Στο νησί δεν υπάρχει εξ ορισμού κάποιο βουνό, αλλά υπάρχουν οι λόφοιΝηρίτο Όρος (806 μέτρα) και το Μεροβίγλι (669 μέτρα).
Χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα άγονα εδάφη του και η λειψυδρία, που εμποδίζουν την ανάπτυξη γεωργίας. Το νησί στηρίζεται οικονομικά κυρίως από τοντουρισμό και την αλιεία. Το όνομα του νησιού είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται στην Οδύσσεια, κάποιες νεότερες μελέτες όμως αμφισβητούν κατά πόσο η σημερινή Ιθάκη ταυτίζεται με την Ομηρική[1]. Η γενική εκτίμηση των ειδικών δέχεται την ταύτιση της σημερινής με την ομηρική Ιθάκη, εξηγώντας ότι οι διαφορές από την περιγραφόμενη τοπογραφία στην Οδύσσεια προέκυψαν είτε λόγω άγνοιας της τοπογραφίας του νησιού από τον ποιητή, είτε λόγω «ποιητικής αδείας».
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.