Είστε
από εκείνες που θεωρούν ότι το πρόσωπο είναι το πιο σημαντικό σημείο
της εικόνας σας; Κι όμως, και το σώμα είναι εξίσου σημαντικό.
Η αρμονία των γραμμών του και η ποιότητα της επιδερμίδας του δείχνουν… όχι μόνο αν είστε πειθαρχημένες, αλλά και κατά πόσο προσέχετε την υγεία σας. Και μιας και μιλάμε για σώμα, ποιο είναι το νούμερο 1 αισθητικό -και όχι μόνο- πρόβλημα που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες;
Με την επιστημονική αρωγή της Aννας Παγούνη, δερματολόγου-αφροδισιολόγου, επιστημονικής συνεργάτιδας του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός», συγκεντρώσαμε 10 απορίες σας για την κυτταρίτιδα και σας παραθέτουμε έγκυρες απαντήσεις των ειδικών, οι οποίοι δίνουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος.
1. Εάν χάσω βάρος, θα φύγει;
Η απώλεια βάρους βοηθάει σημαντικά στη μείωση της κυτταρίτιδας, δεδομένου ότι τα περιττά κιλά αποτελούν έναν από τους παράγοντες που την προκαλούν. Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος. Η κακή διατροφή, η δυσκοιλιότητα, η υπερκατανάλωση καφεΐνης και η απουσία σωματικής άσκησης επιτείνουν το πρόβλημα.
2. Πού ν’ απευθυνθώ;
Με την κυτταρίτιδα ασχολούνται οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί, ενώ σε βαρύτερα περιστατικά (οιδηματώδεις μορφές) μπορεί να χρειαστεί η συνεργασία αγγειολόγου για τον έλεγχο των αγγείων. Αρχικά απευθυνθείτε σε δερματολόγο, ο οποίος, αν χρειαστεί, θα σας παραπέμψει σε άλλη ειδικότητα.
3. Σε ποια ηλικία εμφανίζεται;
Αν εξαιρέσουμε τα υπέρβαρα παιδιά (στα οποία μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα), συνήθως παρουσιάζεται μετά την ορμονική ενηλικίωση (εφηβεία), ενώ επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς μεγαλώνουμε, εκ των πραγμάτων ο τρόπος ζωής μας αλλάζει. Εμφανίζονται ορμονικές διαταραχές και αλλαγές στα αγγεία και το συνδετικό ιστό. Επομένως, μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παράγοντες όπως η αύξηση βάρους, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση καφέ και οινοπνευματωδών ποτών επιδεινώνουν την κατάσταση σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση.
4. Είμαι 40 ετών και έγκυος. Κινδυνεύω να αποκτήσω κυτταρίτιδα;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές αλλαγές, τόσο στον οργανισμό της γυναίκας όσο και στον τρόπο ζωής της. Συνήθως μειώνεται η φυσική δραστηριότητα, η οποία, σε συνδυασμό με τις ορμονικές διαταραχές, την αύξηση βάρους και την κατακράτηση υγρών, προκαλεί την ανεπιθύμητη όψη «φλοιού πορτοκαλιού».
Τι να κάνετε: Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή και πρόγραμμα γυμναστικής (π.χ. περπάτημα, αεροβική γυμναστική κ.ά.).
5. Έχω κυτταρίτιδα εδώ και αρκετά χρόνια. Τον τελευταίο καιρό όμως πονάω στα επίμαχα σημεία με την αφή. Γιατί; Τι να κάνω;
Το πιο πιθανό είναι να έχετε οιδηματώδη κυτταρίτιδα (με φλεγμονή), συνδυασμένη με αρκετά περιττά κιλά. Η καλύτερη κίνηση που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε δερματολόγο, προκειμένου να διαγνώσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κυτταρίτιδα και αν πρέπει να κάνετε εξετάσεις. Επιπλέον, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια αγωγή, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή.
6. Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει προδιάθεση;
Ναι, και μάλιστα μπορείτε να διαπιστώσετε αν έχετε προδιάθεση: «τσιμπήστε» με το δείκτη και τον αντίχειρα κάποια περιοχή στο σώμα, όπως τους γλουτούς. Εάν στην επιφάνεια του δέρματος εμφανιστεί η όψη «φλοιού πορτοκαλιού», τότε αρχίστε να λαμβάνετε μέτρα.
7. Οι αυξομειώσεις του βάρους την επιτείνουν;
Ναι, δεδομένου ότι προκαλούν διαταραχές στη μικροκυκλοφορία. Η ροή των υγρών της λέμφου στο λιπώδη ιστό επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα περαιτέρω λιπογένεση.
8. Γιατί θεωρείται γυναικείο πρόβλημα;
Η δομή του δέρματος παρουσιάζει διαφορές μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου σώματος. Οι γυναίκες έχουν πιο ελαστικό συνδετικό ιστό, ο οποίος, με το πέρασμα του χρόνου, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, χαλαρώνει. Έτσι, τα λιποκύτταρα δεν μπορούν να συγκρατηθούν, μεγαλώνουν σε όγκο και προεκβάλλουν στο χόριο (το παχύ εσωτερικό στρώμα του δέρματος), δημιουργώντας την εικόνα φλοιού πορτοκαλιού. Είναι ακόμη σημαντικό να αναφέρουμε ότι τις ημέρες που οι γυναίκες έχουν έμμηνο ρήση τα οιστρογόνα αυξάνονται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαρκώς ορμονικές αυξομειώσεις, οι οποίες επίσης ευθύνονται για την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
9. Η κυτταρίτιδα θεραπεύεται τελικά;
Με τις θεραπείες που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται, σε βαθμό που πολλές φορές η κυτταρίτιδα δεν είναι ορατή.
Μεσοθεραπεία (ενεσοθεραπεία) Γίνεται με υποδόριες εγχύσεις λιποδιαλυτικών ουσιών στις πάσχουσες περιοχές. Πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδο. Οι ενέσεις περιέχουν μία ή περισσότερες δραστικές ουσίες. Συνήθως χρησιμοποιείται κοκτέιλ ουσιών (καφεΐνη, θεοφυλλίνη, βιταμίνη Ε). Μια άλλη ουσία, η φωσφατιδοχολίνη (προέρχεται από λεκιθίνη σόγιας), θεωρείται ότι διασπά το συσσωρευμένο λίπος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές κλινικές μελέτες οι οποίες να πιστοποιούν την ασφάλειά της. O αριθμός των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα με την περίπτωση. Το κόστος κάθε συνεδρίας ανέρχεται σε 120-150 ευρώ. Προσοχή: Τέτοιου είδους θεραπείες γίνονται μόνο από γιατρούς.
10. Οι τοπικές θεραπείες (κρέμες) βοηθούν; Ποια συστατικά πρέπει να περιέχουν;
Βοηθούν αρκετά, αρκεί να χρησιμοποιούνται τακτικά, καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το μασάζ πριν την εφαρμογή του προϊόντος δημιουργεί υπεραιμία, που αυξάνει την αποτελεσματικότητά του. Τα πλέον κατάλληλα συστατικά που πρέπει να περιέχουν είναι: καφεΐνη 5%, φυτικά εκχυλίσματα (αλόη, βασιλικό, γκουαράνα, gotu kola, ginkgo biloba, γκι, κέδρο, κισσό, πιπέρι καγιέν, φύκη) και άλλα συστατικά, όπως AHA, VHC, α-λιποϊκό οξύ, βιοφλαβουοειδή, VHB, VHE, λεκιθίνη.