Πρωτοποριακή κλινική μελέτη που ξεκινά στις ΗΠΑ θα εξετάσει αν η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου μπορεί να περιορίσει ή και να αναστρέψει την κώφωση σε βρέφη.
Η Φάση Ι των κλινικών μελετών, κατά την οποία αξιολογείται κυρίως η ασφάλεια της μεθόδου, αφορά τη χρήση ομφαλοπλακουντικού αίματος για την αποκατάσταση βλαβών στο έσω αφτί.
Άλλες κλινικές μελέτες, οι οποίες εξετάζουν τη χρήση τέτοιων κυττάρων σε παθήσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση, τα εγκεφαλικά τραύματα, ο διαβήτης τύπου Ι και η πνευμονική και νεφρική ανεπάρκεια, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στις ΗΠΑ.
Ελπιδοφόρες ενδείξειςΠερίπου 6 στα 1.000 νεογνά εμφανίζουν προβλήματα ακοής μετά τη γέννηση λόγω τραυματισμών στο κεφάλι, στέρησης οξυγόνου, μόλυνσης ή χορήγησης μεγάλων δόσεων αντιβιοτικών.
Οι βλάβες στο έσω ους θεωρούνται σήμερα ανίατες και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τα λεγόμενα κοχλιακά εμφυτεύματα, συσκευές που μετατρέπουν τους ήχους σε ηλεκτρικά σήματα και τους μεταδίδουν στο ακουστικό νεύρο.
Οι γιατροί βασίζουν τις ελπίδες τους για τη βλαστοκυτταρική θεραπεία σε μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα. Υπάρχουν, όμως, και ανεκδοτολογικές αναφορές για την αντιμετώπιση της κώφωσης και στον άνθρωπο. Ένα παράδειγμα είναι ο μικρός Φιν ΜακΓκραθ, σήμερα δύο ετών, ο οποίος υπέστη υποξία στη διάρκεια του τοκετού, με αποτέλεσμα να εμφανίσει κώφωση, εγκεφαλική παράλυση και άλλα νευρολογικά προβλήματα.
Το 2009, το αγοράκι υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση του δικού του ομφαλοπλακουντικού αίματος, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής για την αντιμετώπιση της εγκεφαλικής παράλυσης. Λίγους μήνες αργότερα, οι γονείς αντιλήφθηκαν ότι ο γιος τους είχε αρχίσει να αντιδρά στους δυνατούς ήχους.
Ο Φιν ΜακΓκραθ θα συμμετάσχει τώρα στη νέα κλινική δοκιμή μαζί με εννέα ακόμα ασθενείς, ηλικίας τριών εβδομάδων έως 18 μηνών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα επιλεγεί.
Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σε ιατρικά κέντρα του Τέξας και της Τζόρτζια με χρηματοδότηση της Cord Blood Registry, μιας ιδιωτικής τράπεζας αποθήκευσης ομφαλοπλακουντικού αίματος. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν στα αποθηκευμένα δείγματα θα πολλαπλασιαστούν και θα αποκαταστήσουν τις βλάβες στο έσω αφτί.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ασθενείς που θα επιλεγούν για τη μελέτη πρέπει υποχρεωτικά να έχουν αποθηκεύσει ομφαλοπλακουντικό αίμα στην τράπεζα της Cord Blood Registry.
Γεγονός πάντως είναι ότι η φύλαξη του ομφαλοπλακουντικού αίματος σε ιδιωτικές τράπεζες παραμένει αμφιλεγόμενη. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής θεωρεί «αβάσιμες» τις υποσχέσεις των τραπεζών, όσον αφορά τη δυνατότητα ίασης ασθενειών που θα εμφανιστούν μελλοντικά στους δότες, και συνιστά τη φύλαξη ομφαλοπλακουντικού αίματος μόνο σε δημόσιες τράπεζες.
Παρόλα αυτά, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει τη νέα μελέτη, δεδομένου ότι οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα και όχι από την ίδια την Cord Blood Registry.
Το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης θα πραγματοποιηθεί στο Ιατρικό Κέντρο Memorial Hermann του Τέξας.