Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4-5 κιλά το μήνα. Εκτός από τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία σας από την απότομη μείωση του σωματικού βάρους, όταν χάνετε πολλά κιλά, δεν χάνετε λίπος.
Η απότομη μείωση του βάρους σημαίνει λοιπόν απώλεια άλιπης μάζας και κυρίως απώλεια μυϊκής μάζας. Μπορεί δηλαδή μέσα στην εβδομάδα να κάνετε την πολλά υποσχόμενη δίαιτα και να 'ξεφουσκώσετε', αλλά με το που θα αρχίσετε να τρώτε φυσιολογικά -όχι υπερβολικά-, τα κιλά που χάσατε θα τα επανακτήσετε.
Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν λίγα περιττά κιλά, δηλαδή δεν είστε ούτε καν υπέρβαροι, τότε είναι πολύ προτιμότερο να μείνετε σταθεροί στα κιλά σας παρά να έχετε αυτές τις συνεχείς αυξομειώσεις βάρους. Εάν λοιπόν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) δεν ξεπερνά το 24.9, δεν υπάρχει λόγος να μπαίνετε σε τέτοιες διαδικασίες.
Ο ΔΜΣ μπορεί να υπολογιστεί πολύ απλά εάν διαιρέσετε το βάρος σας (σε κιλά) με το ύψος σας (σε μέτρα) υψωμένο στο τετράγωνο. Μια γυναίκα δηλαδή, ύψους 1,64 που ζυγίζει 62 κιλά έχει δείκτη μάζας σώματος 64/(1,622) = 23,05. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος να κάνει δίαιτα.
Εάν έχετε κάποια περιττά κιλά συγκεντρωμένα σε κάποια περιοχή του σώματός σας (τοπικό πάχος), φροντίστε να ασκηθείτε λίγο παραπάνω, με έμφαση σε ασκήσεις που γυμνάζουν τους μύες της συγκεκριμένης περιοχής. Οποιαδήποτε δίαιτα και να κάνετε, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε λίπος, τοπικά. Θα χάσετε ολικά, οπότε και από εκείνη την περιοχή. Δίαιτα για τα ψωμάκια ή δίαιτα για την κοιλιά δεν υπάρχει!
Εάν θέλετε να μειώσετε το σωματικό σας βάρος, να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατή απώλεια λιπώδους ιστού και όχι άλιπης μάζας και να μην επαναποκτήσετε τα χαμένα κιλά, θα πρέπει να τρώτε από όλες τις ομάδες τροφίμων. Οι υδατάνθαρακες θα πρέπει να ξεπερνούν πάντα το 50% της ενέργειας, οι πρωτεΐνες δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% και τα λιπαρά δε θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας.
Αρχίστε λοιπόν να τρώτε λιγότερο, περιορίζοντας τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ιδίως κορεσμένα ή τρανς λιπαρά. Αποκλείστε λοιπόν τα φαγητά τύπου 'Fast Food'. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων και αναψυκτικών.
Βασίστε τη διατροφή σας στους υδατάνθρακες και ιδιαίτερα στους αδρά επεξεργασμένους, οι οποίοι παρέχουν ενέργεια, στον οργανισμό. Το ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι είναι τροφές απαραίτητες σε καθημερινή βάση. Όταν μαγειρεύονται ή καταναλώνονται σωστά δε θα σας παχύνουν.
Τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά που εκτός από το γεγονός ό,τι δεν περιέχουν λιπαρά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Γίνετε λίγο πιο δραστήριοι σωματικά. Περπατήστε όσο μπορείτε περισσότερο και αν μπορείτε να ασκηθείτε τακτικά, μην το σκέφτεστε, κάντε το. Τώρα που αρχίζουν και τα μπάνια στη θάλασσα, κολυμπήστε. Μη βουτάτε μόνο και μετά κάνετε ηλιοθεραπεία με τις ώρες. Η ηλιοθεραπεία δεν αδυνατίζει...
Εάν υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας, δηλαδή ο ΔΜΣ ξεπερνά το 30, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και θα πρέπει να συμβουλευτείτε εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να τη θεραπεύσετε.
Προσοχή
Οι πρωτεϊνικές δίαιτες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας μια και περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου, το οποίο αυξάνει την 'κακή' χοληστερίνη.
Οι πρωτεϊνικές δίαιτες, όπως είναι και η διάσημη στις ΗΠΑ, δίαιτα του Ατκινς, προωθούν την απώλεια βάρους επιτρέποντας να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων ζωικής προέλευσης (κρέας, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά).
Η ενέργεια που προέρχεται από λίπος, σε αυτού του τύπου δίαιτες, πολλές φορές ξεπερνά και το 50% της προσλαμβανόμενης ενέργειας. Η ενέργεια που προέρχεται από λίπος στη διατροφή μας δεν πρέπει να ξεπερνά το 30-40%.
Από το ποσοστό αυτό, τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και στις πρωτεϊνικές δίαιτες το ποσοστό αυτό είναι ακόμα και τετραπλάσιο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα της χοληστερίνης αλλά και της κακής χοληστερίνης να ανεβαίνουν σε, επικίνδυνα για την υγεία, επίπεδα.