Αποκαλυπτική, για τις συμφωνίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ήταν η συνεδρίαση της Βουλής στην οποία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των καταγγελιών του μέλους της ΕΛΣΤΑΤ κυρίας Ζωής Γεωργαντά.
Η κ. Γεωργαντά είχε καταγγείλει παρεμβάσεις του κ. Παπακωνσταντίνου που διόγκωσαν το έλλειμμα το 2009 με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σιδηροδέσμια στο Μνημόνιο και στο ΔΝΤ.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο διερεύνησης της υπόθεσης με έκδηλη ανησυχία. Οι αποστροφές του ήταν σαφείς. «Δεν θα γίνω εγώ το εξιλαστήριο θύμα», δήλωνε κι αναφερόταν ακριβώς σε αυτά.
Η ανησυχία μετατρεπόταν σε φόβο μπροστά στη σκέψη να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή από μία άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα είχε προκύψει μετά από εκλογές. Η λύση που προκρίθηκε ήταν το κλείσιμο της υπόθεσης από την παρούσα Βουλή που το ΠΑΣΟΚ διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η συμφωνία που οδηγεί στη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει την παραγραφή και το κλείσιμο της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ.
Με πολιτικούς όρους αυτό μεταφράζεται σε κάλυψη και θωράκιση του κ. Παπανδρέου από κινδύνους και απρόβλεπτες εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε Ειδικό Δικαστήριο. Η αντιπαροχή που έδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός είναι η αποχώρησή του και η διάλυση του «παπανδρεϊκού μπλοκ».
Τελικά η δήλωση του κ. Λοβέρδου -«Αν πειράξουν τον Παπανδρέου θα γίνει μακελειό»- έρχεται πλέον και ...δένει με τις εξελίξεις.
Τα… «κουκουλώματα»
Όσο και αν υπάρχει παράδοση στο «κουκούλωμα» ευθυνών πολιτικών προσώπων από τη Βουλή τα τελευταία χρόνια, ο κ. Παπανδρέου είχε βάσιμους φόβους και ανησυχίες. Στην κοινωνία υπάρχει φτώχεια, εξαθλίωση, συσσωρευμένη οργή που θα μπορούσε να καταστεί ανεξέλεγκτη, να ζητηθεί «πολιτικό αίμα» προκειμένου να εκτονωθεί.
Η συμφωνία επικυρώθηκε από τη Βουλή που αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ, και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η πλειοψηφία στην 19μελή επιτροπή θα αποτελείται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους θα επιλέξει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, αφού η σύνθεση της επιτροπής είναι κρίσιμο μέγεθος. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος (εξ απορρήτων του κ. Παπανδρέου) έθεσε μάλιστα και προθεσμία για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να υποβληθεί το πόρισμα της επιτροπής.
Η προθεσμία αυτή εκπνέει στις 23 Μαρτίου, πάμε δηλαδή σε διαδικασία εξπρές. Ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις της Ν.Δ. και των κομμάτων της Αριστεράς που προβάλλον ενστάσεις γι' αυτή τη διαδικασία εξπρές για να κλείσει όπως - όπως το θέμα.
Το μυστικό
Σε αυτή την περίπτωση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ θα συνδέσει την παράταση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής με την αναβολή των εκλογών. Εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν αν η Βουλή είναι ανοικτή.
Με την απειλή αυτή το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα αμβλύνει τις αντιδράσεις (κυρίως της Ν.Δ.) αλλά και αυτές που θα προκληθούν από ένα πόρισμα που θα είναι απαλλακτικό για τους κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.
Πριν φτάσουμε εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι στο τραπέζι έπεσε και η ιδέα επέκτασης του πεδίου έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής για την περίοδο διακυβέρνησης του κ.Καραμανλή. Η ιδέα αυτή είχε λογική και σκοπιμότητα συμψηφισμού αλλά απορρίφθηκε από τον κ. Βενιζέλο.
Ο υπουργός Οικονομικών θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο δεν κλείνει η υπόθεση των ευθυνών Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, αντίθετα ανοίγει επικίνδυνα.
Σε μία τέτοια περίπτωση η ΝΔ θα έκανε ρελάνς για να ασχοληθεί η εξεταστική επιτροπή και με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του κ. Κώστα Σημίτη. Και τότε τα απόνερα αυτής της έρευνας ενδέχεται να έφταναν ως το σημερινό Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο που ήταν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κατά την περίοδο εκείνη και ιδιαίτερα την περίοδο που μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ. Πολλοί είναι εκείνοι άλλωστε που επισημαίνουν την ανάγκη διενέργειας ερευνών για πολιτικές και ποινικές ευθύνες για όλες τις κυβερνήσεις από το 1996 έως σήμερα, οπότε και η χώρα αντιμετωπίζει το σοβαρότερο οικονομικό πρόβλημα από την Απελευθέρωσή της.
Ύστερα από αυτή την εξέλιξη έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία που έχει εξαγγείλει σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μετά τις εκλογές, για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο. Τη θέση αυτή στήριζε και υπερθεμάτιζε η πτέρυγα της «λαϊκής δεξιάς» αντίθετα οι λεγόμενοι φιλελεύθεροι την αντιμετώπιζαν με έντονο σκεπτικισμό.
Η θέση του κ. Αβραμόπουλου
Ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έμμεσα, εξέφρασε χθες την αντίθεσή του σε επιλογές που θα οδηγήσουν σε πολιτική όξυνση τονίζοντας ότι η Ν.Δ. πρέπει να δίνει την εικόνα ήρεμης πολιτικής δύναμης.
Από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ μπαίνει και ένα επιχείρημα που έχει να κάνει με την επόμενη κυβέρνηση. Θεωρούν ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας (το πιο πιθανό σενάριο για πολλούς) το μόνο κόμμα με το οποίο θα μπορούσε να σχηματίσει η ΝΔ κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν οξύμωρο να ξεκινά η ΝΔ εξεταστικές επιτροπές για να διερευνηθούν οι ευθύνες του πρώην Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Το σκηνικό που στήνεται όμως έχει ένα απρόβλεπτο παράγοντα που είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν ανακάμψει, υπό την ηγεσία του Βενιζέλου, σε ένα ποσοστό μεταξύ 18–20% τότε όλα ανατρέπονται.
Όσα συμβαίνουν δείχνουν και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να δει τους απρόβλεπτους κινδύνους που δημιουργούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικροτούν στην κοινωνία. Κάνουν τους σχεδιασμούς τους, συμπεριφέρονται και δρουν σα να βρισκόμαστε στο 2000 ή στο 2004 που οι συνθήκες ήταν φυσιολογικές.
Βρισκόμαστε όμως στο 2012. Στην Ελλάδα της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της οργής. Για κάποιους η βίαιη μεταφορά στο 2012 και σε ότι ακολουθήσει, μπορεί να είναι επώδυνη.