Υλικά για 5 άτομα
- 15 μεγάλες αγκινάρες
- 600 γραμ μοσχαρίσιο κιμά
- 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κουτ σούπας πελτέ
- 1 κρασοπότηρο λευκό αρωματικό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 4-5 κόκκοι μπαχάρι
- 1 πρέζα κανέλα
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 φλιτζ τριμμένο κασέρι
- Λίγα φυλλαράκια μαϊντανού για τη διακόσμηση
Αφαιρείτε τα φλούδια από τις αγκινάρες, κόβετε τα κοτσάνια τους
και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε το χνούδι. Τις βουτάτε σε παγωμένο νερό
που έχετε στύψει μέσα ½ λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Τις ζεματάτε για 5
λεπτά σε αλατισμένο νερό. Τις βγάζετε και τις αφήνετε να στεγνώσουν.
Ετοιμάζετε
τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε ελαφρά
ανακατεύοντας συνέχεια το κρεμμύδι. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και τον
καβουρδίζετε καλά ανακατεύοντας. Σβήνετε με το λευκό κρασί.
Μαγειρεύετε ανακατεύοντας για να διαλυθεί καλά ο κιμάς και να μην έχει
χοντρά κομμάτια. Ρίχνετε μέσα τα φύλλα δάφνης , το μπαχάρι, το πιπέρι,
την κανέλα και αλατίζετε. Διαλύετε τον πελτέ σε ένα νεροπότηρο νερό και
τον ρίχνετε μέσα στον κιμά. Αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη
φωτιά και μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να στεγνώσει και να μην έχει
καθόλου υγρά.
Απλώνετε τις ζεματισμένες αγκινάρες σε ένα ταψί
που να χωράνε ίσα-ίσα και με ένα κουτάλι της σούπας τις γεμίζετε με τον
καβουρδισμένο κιμά. Ρίχνετε από πάνω το τριμμένο κασέρι, σκεπάζετε το
ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180ο για περίπου ½ ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε
το ψήσιμο για ακόμα 10 λεπτά. Σερβίρετε τις αγκινάρες ζεστές στα πιάτα
συνοδεύοντάς τες από μια καλή πράσινη σαλάτα.