Ούτε το δυσβάστακτο «χαράτσι» που επιβλήθηκε εκτάκτως το περασμένο φθινόπωρο σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατάφερε να σταματήσει την απογοητευτική «βουτιά» των δημόσιων εσόδων, τα οποία μειώθηκαν σχεδόν κατά 2,2 δισ. ευρώ το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Το έλλειμμα μειώθηκε το 2011 περισσότερο από όσο προέβλεπε μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση, όμως αυτή η μείωση έγινε δυνατή κυρίως χάρη στη μεγάλη περικοπή των δημόσιων δαπανών, αφού στον τομέα των εσόδων σημειώθηκε «καθίζηση» που θα ήταν πολύ βαθύτερη, αν δεν είχε επιβληθεί το «χαράτσι» στα ακίνητα, από το οποίο το Δημόσιο εισέπραξε σχεδόν 2 δισ. ευρώ:
Το έλλειμμα μειώθηκε κάτω από τα 20 δισ. ευρώ (στα 19,5 δισ. ευρώ), ενώ το 2009 είχε ξεπεράσει και τα 36 δισ. ευρώ. Ετσι υποχώρησε και πάλι σε μονοψήφιο ποσοστό του εθνικού εισοδήματος, στο 9,1%, από το… τερατώδες ποσοστό του 15,6% το 2009, το οποίο οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο.
Ωστόσο η σημαντική μείωση του ελλείμματος πέρυσι οφείλεται κατά πρώτο λόγο στο «τσεκούρωμα» των δημόσιων δαπανών, οι οποίες μειώθηκαν περίπου κατά 6,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Αντίθετα, στον τομέα των εσόδων οι επιδόσεις ήταν απογοητευτικές: μειώθηκαν κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010 και διαμορφώθηκαν περίπου σε 88 δισ. ευρώ, παρ’ ότι πλήθος νέων φόρων, μεταξύ των οποίων και το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ, επιστρατεύτηκαν για να αυξήσουν τις εισπράξεις του κράτους.
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε και το 2011 σημαντικά, ξεπερνώντας τα 355 δισ. ευρώ και φτάνοντας το 165,3% του ΑΕΠ, ποσοστό που κατέστησε επιβεβλημένο το πρόσφατο «κούρεμα» του χρέους.
Η μόνιμη αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών να νικήσουν τη φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με τη βαθιά ύφεση της οικονομίας, που ασκεί συνεχή πίεση στα φορολογικά έσοδα, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της τρόικας, εν όψει της διαπραγμάτευσης που αρχίζει τον Μάιο, αμέσως μετά τις εκλογές, για τα μέτρα της διετίας 2013-2014.
Ο επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν δήλωσε χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας θα αποτύχει, αν δεν κινηθούν πιο γρήγορα οι ελληνικές αρχές για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές επιδομάτων προς τους ασθενέστερους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες ανησυχίες αναμένεται να εκφράσει σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του για την οικονομία. Στην πρόσφατη, ενδιάμεση έκθεσή του για την οικονομία ο κ. Προβόπουλος είχε τονίσει ότι η υστέρηση των εσόδων κατά τα 2/3 αποδίδεται στην ύφεση και κατά το 1/3 στη φοροδιαφυγή.
Ο κ. Προβόπουλος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα για τις μειωμένες εισπράξεις από τον ΦΠΑ, παρά την αύξηση των συντελεστών του φόρου. «Η αποδοτικότητα της συλλογής ΦΠΑ φθίνει δραματικά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, λόγω της αδυναμίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά στην έκθεσή του ο κ. Προβόπουλος.
Ψηφίστε πρώτα, πληρώστε μετά!
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει μεταθέσει για μετά τις εκλογές -για ευνόητους πολιτικούς λόγους- όλα τα… δύσκολα ραντεβού με την εφορία. Ειδικότερα:
Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος μεταφέρθηκε στις 15 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον φόρο εισοδήματος για το 2011 θα καταβληθούν η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και οι ειδικοί φόροι για όσους κατέχουν ακριβά Ι.Χ., σκάφη αναψυχής και πισίνες.
Μετά τις εκλογές έρχονται τα εκκαθαριστικά όλων των φόρων κατοχής ακινήτων: Ενιαίο Τέλος Ακινήτων 2009, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 και 2011, καθώς και το ειδικό τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, που θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.