Μέρες πρωτόγνωρες ζει το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς η προχειρότητα με την οποία επιχειρούν να νομοθετήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης εκθέτει ανεπανόρθωτα την ήδη ταλαιπωρημένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Είναι ενδεικτικό ότι παραμονές των εκλογών και με αφορμή μια σειρά νομοσχεδίων, των οποίων η βασική μορφή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, υπουργοί τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και εκείνοι που υποστηρίζονται από τη ΝΔ, επιχειρούν με μια άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής να εντάξουν τροπολογίες, προσθήκες και διατάξεις που εξυπηρετούν συμφέροντα συγκεκριμένων συντεχνιών, αρεστών και ψηφοφόρων.
Το εντυπωσιακό μάλιστα, είναι ότι πολλές από τις διατάξεις έρχονται σε πλήρη σύγκρουση και κατ' ουσία καταργούν παλαιότερα άρθρα μνημονιακών νομοσχεδίων με σωστή διαρθρωτική στόχευση.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η εξήγηση που δίνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη για τους λόγους που οδηγούν στη συγκεκριμένη «αποσάρθρωση» της λειτουργίας του κοινοβουλίου.
Αναλυτικά, λένε ότι στα προηγούμενα χρόνια οι υπουργοί των εκάστοτε κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ) είχαν το φόβητρο της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ αντίστοιχα) με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την βιομηχανία τροπολογιών και συμπληρώνουν ότι «τώρα που συγκυβερνούν θεωρούν ότι μπορούν να περάσουν ότι θέλουν, όποτε το θέλουν ελεύθερα».
Πέραν όμως των όσων έχει ήδη αποκαλύψει το newsbomb.gr αναφορικά με τον όγκο και την προκλητική ουσία των τροπολογιών που κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες, τα όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας είναι ενδεικτικά.
Η κρυφή τροπολογία Σηφουνάκη
Συγκεκριμένα, επικράτησε μια άνευ προηγούμενου ένταση τόσο στην ολομέλεια όσο και στους διαδρόμους της Βουλής με αφορμή μία διάταξη της τελευταίας στιγμής που επιχείρησε να περάσει εκτός κανονισμού ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης στο νομοσχέδιο για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.
Σύμφωνα με την εν λόγω τροποποίηση, όλοι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, θα πλήρωναν μόνο το 20% του προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους, σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου που αφορούσε μόνο τους μουσουλμάνους.
Μετά την οξύτατη αντίδραση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, που έκαναν λόγο για «ξεφτίλα της συγκυβέρνησης και της Βουλής», η συνεδρίαση της ολομέλειας διεκόπη για περισσότερα από 45 λεπτά και ο Πρόεδρος της Βουλής συγκάλεσε μίνι σύσκεψη στο γραφείο του με τις αντιμαχόμενες πλευρές για να βρεθεί συναινετική λύση – η οποία και επετεύχθη μετά την απόσυρση της αλλαγής από τον Νίκο Σηφουνάκη.
Πάντως, λίγη ώρα αργότερα, 5 βουλευτές του ΛΑΟΣ κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εισάγεται προς συζήτηση την Παρασκευή, με την οποία προτείνουν η ευνοϊκή ρύθμιση να ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Δεν ψήφισε ο Ραγκούσης για τα ταξί
Πέραν τούτου, ο κ. Μάκης Βορίδης εξαναγκάστηκε σε επιπλέον αλλαγές στα άρθρα του νομοσχεδίου για τον καθορισμό των εδρών των ταξί μετά την ξεκάθαρη προειδοποίηση του Χρήστου Πρωτόπαπα ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα τα καταψήφιζαν αν δεν βρισκόταν συμβιβαστική λύση, η οποία βρέθηκε μετά από διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν στα υπουργικά έδρανα μεταξύ του υπουργού Υποδομών, του Χρήστου Πρωτόπαπα και του εισηγητή της ΝΔ Μιχάλη Παπαδόπουλου.
Τα επίμαχα άρθρα υπερψηφίστηκαν στην ονομαστική ψηφοφορία από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, την Δημοκρατική Αριστερά με τον πρώην υπουργό πάντως Γιάννη Ραγκούση να απέχει προφανώς εσκεμμένα από αυτή.
Απεσύρθη προσωρινά η τροπολογία για τα κέντρα μεταναστών
Σε μια προσπάθεια, τέλος, να διασωθεί το ήδη τραυματισμένο κύρος της Βουλής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας απέσυρε την τροπολογία για την παραπομπή λαθρομεταναστών σε υγειονομικές εξετάσεις εφόσον συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, μετά τις αντιδράσεις γιατί ήταν εκπρόθεσμη. Κατά δήλωσή του αυτή θα επανακατατεθεί σήμερα, ενταγμένη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.