Η
ωμοφαγία στηρίζεται στην κατανάλωση των τροφίμων στη φυσική τους μορφή.
Και αυτή όμως, όπως οι περισσότερες δίαιτες, κρύβει κινδύνους.
Τι επιτρέπεται;
Στη
δίαιτα της ωμοφαγίας επιτρέπονται όλα τα ωμά φρούτα και λαχανικά (πάντα
εποχιακά), οι ανάλατοι και άψητοι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, ο
λιναρόσπορος αλλά και τα βούτυρα που προέρχονται από αυτούς, όπως το
ταχίνι και το φυστικοβούτυρο.
Επιτρέπονται
επίσης τα αποξηραμένα φρούτα, τα βιολογικά ή φυσικά τρόφιμα που δεν
έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία, το εμφιαλωμένο νερό και το γάλα καρύδας
αλλά και η κατανάλωση θαλάσσιων φυτικών ειδών όπως τα φύκια.
Τι όχι;
Στην
περίπτωση της ωμοφαγίας αποφεύγονται αυστηρά τα τρόφιμα ζωικής
προέλευσης και τα παράγωγά τους. Συνεπώς, αν είστε λάτρεις των κρεάτων
και των θαλασσινών, είναι σαφές ότι η δίαιτα αυτή δεν σας ταιριάζει.
Πλεονεκτήματα
-Τα
γεύματα απαιτούν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας ενώ είναι πλούσια σε
βιταμίνες (Α, β-καροτένιο, Ε και C), μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο) και
αντιοξειδωτικά λόγω της υψηλής κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και ξηρών
καρπών.
-Περιέχει ελάχιστο ή καθόλου κορεσμένο λίπος.
-Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, λόγω της αποφυγής ζωικών τροφίμων.
-Προσφέρει
ευεξία και γρήγορη απώλεια βάρους, βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας
και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Μειονεκτήματα
-Εξασθένιση του μυϊκού συστήματος λόγω της μη πρόσληψης απαραίτητων αμινοξέων και πρωτεϊνών από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
-Αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας και τριχόπτωσης εξαιτίας της απουσίας κόκκινου κρέατος.
-Μείωση του μεταβολισμού λόγω της χαμηλής πρόσληψης θερμίδων και βιταμινών του συμπλέγματος Β.
Η
ωμοφαγική δίαιτα δεν στηρίζεται στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής,
μιας και αποκλείει την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, γι’
αυτό καλό είναι να αποφεύγεται.