Αυξημένες ήταν οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων το 2011 σε σύγκριση με το 2010 κατά μισό εκατομμύριο ευρώ για «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς». Εάν σε αυτά συνυπολογιστεί και η αυξημένη χρηματοδότηση κατά 5.218.624 ευρώ που έλαβαν το 2011 έναντι του 2010, τότε προκύπτει ότι τα κόμματα το 2011 έλαβαν ενισχυμένη χρηματοδότηση συνολικά κατά 5.684.573 ευρώ.
Άτοπη και άκαιρη η αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σχολιάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τα ποσά που εισέπραξαν το 2011 τα εντός Βουλής κόμματα.
«Την αύξηση της χρηματοδότησης των κομμάτων δεν την εγκρίνω, είναι άτοπο και άκαιρο».
«Άκουσα, από κάποιο συνάδελφο του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος, «ότι είναι εναντίον της χρηματοδότησης των κομμάτων. Είναι πολύ εύκολο να το λες αυτό και πολύ αβανταδόρικο, ιδιαίτερα παραμονές εξελίξεων στο κόμμα. Όσοι δεν θέλουν να χρηματοδοτούνται τα κόμματα από το κράτος να μας πουν από πού θα χρηματοδοτούνται». Αναφέρθηκε στο αμερικανικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ιδιωτική αλλά διαφανής χρηματοδότηση με σοβαρές κυρώσεις αν αυτή παραβιαστεί.
«Αν θέλουμε την κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος και θέλουμε να είμαστε σοβαροί, πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση από τους ιδιώτες με διαδικασίες διαφανείς και κυρώσεις τρομακτικές, και αυτό να συμφωνηθεί και να τηρηθεί από όλους», είπε χαρακτηριστικά.
* Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στο Mega το πρωί της Πέμπτης: «Κι εμένα με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι αυξήθηκε η επιχορήγηση των κομμάτων».
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Την αντιπαράθεση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση και του γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Σκόρδα πυροδότησαν τα στοιχεία για την κρατική ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων.
«Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης κατέθεσε στις 19 Δεκεμβρίου 2011, στη Βουλή των Ελλήνων, τα ακριβή στοιχεία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011, όπως αυτή είχε προϋπολογισθεί βάσει των κρατικών εσόδων, κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας», αναφέρεται σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.
Η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη ως απάντηση σε δήλωση του γενικού διευθυντή της ΝΔ, στην οποία επισήμανε «είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες Αρχές λανθασμένα στοιχεία σ' ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων».
Ο κ. Σκόρδας υποστηρίζει ότι για το 2011 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010. Συγκεκριμένα το 2010 η Νέα Δημοκρατία εισέπραξε συνολικά 15.056.167, ενώ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ. Εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος, καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων.
«Η αναφορά, σε δήλωση του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θανάση Σκορδά, στην εκταμίευση προς αυτή 12.749.671 ευρώ», τονίζεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, «αφορά στις τρεις πρώτες δόσεις της χρηματοδότησης για το 2011 και δεν αναιρεί την ακρίβεια της συνολικής χρηματοδότησης, δεδομένου ότι τα κόμματα, όπως γνωρίζουν, έχουν λαμβάνειν και την τελευταία δόση του 2011».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η εκχώρηση των δόσεων της χρηματοδότησης των κομμάτων στις τράπεζες, λόγω δανείων τους, δεν αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν έχει καμιά ανάμειξη στο θέμα αυτό. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης με επιστολή του στις 21 Δεκεμβρίου 2011 προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζήτησε τη σύγκλησή της προκειμένου τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις του υφιστάμενου καθεστώτος, ώστε στη συνέχεια να γίνει επεξεργασία των προτάσεων της κυβέρνησης για το θέμα.
ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝ
Τη διαφωνία τους με τον τρόπο που γίνεται η συζήτηση σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.
* Το ΚΚΕ τονίζει ότι το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης δεν καθορίζεται από τα κόμματα, όπως ψευδέστατα διαδίδουν τα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για αυξήσεις, όταν μάλιστα μέρος της δεν έχει δοθεί, και προσθέτει ότι η χρηματοδότηση καθορίζεται από νόμο του 2002 και το ετήσιο ύψος της αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με το ύψος του κάθε φορά κρατικού προϋπολογισμού.
Το ΚΚΕ, προσθέτει στην ανακοίνωση, «δεν θα είχε αντίρρηση να δεχτεί τη μείωση της κρατικής επιδότησης για λόγους αλληλεγγύης στο λαό που δεινοπαθεί, παρόλο που την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει τη χρησιμοποιεί για να ενημερώνει το λαό και να δρα για την οργάνωση της πάλης του. Ακόμα έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται, προκειμένου να λαμβάνει την κρατική χρηματοδότηση, να δεχτεί όρους που παρεμβαίνουν στη λειτουργία και στη δράση του».
Εκείνοι που θέτουν σήμερα την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναφέρει το ΚΚΕ, μόνο τον λαό δεν σκέφτονται και «θέλουν η ύπαρξη και η δράση των κομμάτων να εξαρτάται κύρια ή αποκλειστικά από την επιθυμία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Πρώτος και κύριος στόχος τους προφανώς είναι το ΚΚΕ, όμως γελιούνται. Το ΚΚΕ ούτε εξαρτάται από την πλουτοκρατία, ούτε υπάρχει περίπτωση να υποταχθεί σε αυτήν και στους μηχανισμούς της».
* Ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και ουσιαστικά στη λογική της διαφάνειας και της διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας των κομμάτων» και προσθέτει ότι «αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την ύπαρξη ενός βελτιωμένου νομοθετικού πλαισίου και ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια και θα εμποδίζουν την παρείσφρηση των ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία των κομμάτων».
Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι «ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων έχει ως σκοπό να βάλει όλα τα κόμματα στο ίδιο κάδρο: της μίζας, της διαφθοράς, του κρατικοδιαιτισμού και της αδιαφάνειας. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι το ίδιο το τμήμα του πολιτικού συστήματος που επί χρόνια έκανε πάρτι με τις σκανδαλώδεις, άδηλες χρηματοδοτήσεις από επιχειρήσεις, το βόλεμα "ημετέρων" σε κρατικές θέσεις και τα εκατομμύρια σε ΜΚΟ, τώρα κάνει "ιερό" αγώνα εναντίον της κρατικής χρηματοδότησης».
Ο ΣΥΝ τονίζει ότι αυτό που μπορεί να συμβεί είναι «μέσω της αξιοποίησης των υπαρκτών προβλημάτων και στρεβλώσεων που αφορούν κόμματα που άσκησαν διαχρονικά εξουσία, αλλά και εύκολων λαϊκισμών, να οδηγηθούμε στη διαμόρφωση κομμάτων των πλουσίων ή κομμάτων εξαρτημένων από τις αγορές και τη διαπλοκή».
* Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, το γραφείο τύπου του ΛΑΟΣ, αναφέρει ότι «μπορούμε και με λιγότερα», αλλά προσθέτει ότι τα χρήματα που δίνονται στα κόμματα «ξαναγυρίζουν στην αγορά υπό μορφή μισθών, υπό μορφή αγορών, υπό μορφή ενοικίων κ.λπ.».
ΤΙ ΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Αναστάσιου Γιαννίτση σε σχετικό ερώτημα του ανεξάρτητου βουλευτή Ελ. Αυγενάκη, ο οποίος πρόσκειται στην Δημοκρατική Συμμαχία, η χρηματοδότηση που έλαβαν τα κόμματα κατά τα έτη 2010 και 2011 για «ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς», δηλαδή για τα ινστιτούτα που διαθέτουν, ήταν συνολικά 4.357.140 ευρώ και 4.823.089 ευρώ αντιστοίχως.
Αναλυτικότερα κατά κόμμα τι έλαβαν το 2010 και τι το 2011
- ΠΑΣΟΚ: 1.768.724 ευρώ / 1.941.547 ευρώ
- ΝΔ: 1.344.300 ευρώ / 1.517.818 ευρώ
- ΚΚΕ: 418.936 ευρώ / 466.526 ευρώ
- ΛΑΟΣ: 356.412 ευρώ / 389.063 ευρώ
- ΣΥΡΙΖΑ: 312.866 ευρώ / 347.366 ευρώ
Οικολόγοι Πράσινοι: 155.902 ευρώ / 160.769 ευρώ
Όσον αφορά τις τακτικές επιχορηγήσεις σημειώνεται ότι το 2011 τα κόμματα έλαβαν 54.018.624 ευρώ έναντι 48.800.000 ευρώ που έλαβαν το 2010 (διαφορά +5.218.624 ευρώ), ενώ το 2009 είχε εγκριθεί ποσό 68.208.000 ευρώ το οποίο λόγω εκλογών αυξήθηκε σε 85.135.000 ευρώ.
Η εκλογική χρηματοδότηση είχε κατανεμηθεί ως εξής:
- ΠΑΣΟΚ: 3.084.772 ευρώ
- ΝΔ: 2.932.510 ευρώ
- ΚΚΕ: 602.940 ευρώ
- ΛΑΟΣ: 346.073 ευρώ
- ΣΥΡΙΖΑ: 371.039 ευρώ
- Οικολόγοι Πράσινοι: 191.614 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ποσό της εκλογικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα δικαιούχα πολιτικά κόμματα ανέρχεται σε 0,22% επί των τακτικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του έτους που διεξάγονται οι εκλογές και το ακριβές ύψος προσδιορίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών μετά από την σχετική γνώμη που διατυπώνει η διακομματική επιτροπή. Ως εκ τούτου, ο κ. Γιαννίτσης δηλώνει ότι «δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός επί του παρόντος της εκλογικής χρηματοδότησης στις επόμενες εκλογές».
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.