Παρασκευή, 2024-05-17, 2:46 AM
Lost Empire MainRegistrationLogin
Welcome Φιλαρακι | RSS
Site menu
"Facebook"
Tag cloud
All uploaded files
Χρήσιμες Σελίδες
  • Upload your photos
  • Upload image
  • My Team Toolbar
  • HTML Color Codes
  • 1-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 2-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 3-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • Audioboo. Because sound is social
  • Live Traffic Feed
    Twitter
    Ŀ♡SƬ ƐMṖĪŔƐ
    ******
     Blog-κάρουμε Τον Κοσμο 

    Ειδήσεις ,Ενημέρωση ,Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία, Αθλητικά, Μουσικη ,Gossip από την Showbiz ,Συνταγές μαγειρικής, Αστρα Και Ονειρα ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ


    Get your own Chat Box! Go Large!
    Τίτλος τραγουδιού σας:
    Οι ακροατές σας αριθμό:
    Κατάσταση του διακομιστή σας:
    Main » ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    ον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες έρευνες οι οποίες ασχολούνται με το πώς ο άνθρωπος θα νικήσει τον χρόνο βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε ο άνθρωπος ενδιαφερόταν για την μακροημέρευση, μόνο που τις τελευταίες δεκαετίες πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα θα υπάρχει τρόπος να ζούμε παραγωγικά μέχρι τα ογδόντα έτη και συνολικά πάνω από εκατό χρόνια.

    Ανεξάρτητα πάντως από ειδικότητα, όλοι οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την άσκηση ως τον υπ’ αριθμό ένα σύμμαχο στη βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και της διάρκειας της ζωής όλων μας.

    Μιλώντας για άσκηση θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι δεν αναφερόμαστε στον αγωνιστικό αθλητισμό αλλά σε ασκήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας, χωρίς τις περισσότερες φορές να απαιτείται ειδικός χώρος.

    Τρεις είναι οι σημαντικότεροι παράμετροι μιας τέτοιας προσπάθειας: το είδος της άσκησης, η ένταση και η διάρκεια. Οι ασκήσεις που επιλέγονται θα πρέπει να κινητοποιούν μεγάλες μυϊκές ομάδες, να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα και να πραγματοποιούνται με το 60-70% της μέγιστης ικανότητας του ατόμου.

    Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα άσκησης, τα οφέλη που προκύπτουν αφορούν κυρίως τους εξής τομείς:

    Τη βελτίωση του μυϊκού συστήματος. Αυξάνοντας κάποιος τη μυϊκή του μάζα, διατηρεί τον μεταβολισμό του σε υψηλά επίπεδα, δεν παίρνει βάρος εύκολα και κατά συνέπεια κινδυνεύει λιγότερο από παχυσαρκία και ότι αυτή συνεπάγεται ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 262 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-02-01 | Comments (0)

    Όταν κάποιος βλέπει ότι πήρε κιλά, το πρώτο σημείο του σώματος που παρατηρεί είναι η κοιλιά του. Βλέπει, λοιπόν, την κοιλιά του να ‘πετάει’ περισσότερο από πριν, δυσκολεύεται να κουμπώσει τα παντελόνια του ενώ ‘ξεχνάει’, σε αυτή τη φάση, τις πιο εφαρμοστές μπλούζες…

    Είναι η ώρα να προσέξει την διατροφή του και να αρχίσει γυμναστήριο. Όμως τελικά ποιος τύπος άσκησης βοηθάει περισσότερο; Τα ατέλειωτα σετ κοιλιακών θα βοηθήσουν την κατάσταση ή μήπως ο διάδρομος θα αποδειχτεί καλύτερος σύμμαχος;

    Σε αυτό το ερώτημα φαίνεται ότι απαντάει μια έρευνα των Slentz και συνεργατών, που δημοσιεύτηκε στο ‘American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism’.

    Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση 3 διαφορετικών τύπων άσκησης στο κοιλιακό λίπος (υποδόριο και σπλαχνικό). Το υποδόριο λίπος είναι αυτό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, ενώ το σπλαχνικό εντοπίζεται στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας και περιβάλλει τα όργανα (π.χ. ήπαρ). Το σπλαχνικό λίπος είναι αυτό που ενοχοποιείται για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, υπερλιπιδαιμιών, δηλαδή των εκδηλώσεων του μεταβολικού συνδρόμου.

    Το δείγμα αποτελούνταν από 144 άτομα (άνδρες και γυναίκες), ηλικίας 18-70 ετών που ήταν υπέρβαρα. Αυτά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες που περιλάμβαναν περίπου τον ίδιο αριθμό ατόμων.

    Η πρώτη ομάδα έκανε αερόβια άσκηση υψηλής έντασης. Τα άτομα της ομάδας αυτής έτρεχαν σε διάδρομο για περίπου 120 λεπτά την βδομάδα, στο 75-80% ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 277 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-02-01 | Comments (0)

    Τι πρέπει να προσέχουν περισσότερο οι άντρες και τι οι γυναίκες κατά την άσκηση; Υπάρχουν κοινές ασκήσεις;

    5 TIPS...

    ...για άντρες

    Ασχοληθείτε ενεργά με το κάτω μέρος του σώματος. Οι άνδρες συχνά παραμελούν τα πόδια τους και ασχολούνται με το πάνω μέρος του σώματος. Η εικόνα σώματος που προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κακή.
    Βάλτε συστηματικά την αερόβια άσκηση στο πρόγραμμά σας. Είναι λάθος ότι χάνονται μυς με την αερόβια άσκηση. Αντιθέτως, η αντοχή που θα αποκτήσετε θα υποβοηθήσει και την προπόνηση με αντιστάσεις.
    Ξεβαρεθείτε…Κάντε το γυμναστήριο μέρος της προετοιμασίας για να ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας άθλημα. Το γυμναστήριο δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Θα βαρεθείτε γρήγορα και θα το σταματήσετε.
    Γυμναστείτε με σκοπό να παίξετε ποδόσφαιρο για παράδειγμα. Μην παίζετε ποδόσφαιρο για να γυμναστείτε. Το λάθος αυτό κοστίζει σε τραυματισμούς των μυών και των αρθρώσεων.
    Ο μύθος των συμπληρωμάτων. Συμβουλευτείτε διαιτολόγο για τη διατροφή σας και για το αν πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα. Ο προπονητής σας δεν γνωρίζει τη δουλειά αυτή. Αν σας πει ότι γνωρίζει, τότε είναι ημιμαθής και θα πρέπει να αλλάξετε προπονητή.

    ... για γυναίκες

    Ασχοληθείτε συστηματικά με το πάνω μέρος του σώματος χωρίς να παραμελείτε βέβαια τα πόδια. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν γυμνασμένα πόδια και αγύμναστο κορμό. Η μεγάλη βελτίωση θα έρθει από τα τμήματα του σώματος που είναι ασθενικότερα. Εξάλλου, ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 167 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-02-01 | Comments (0)

    Η σοφία του λαού μας λέει ‘κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο’. Κάθε ηλικία έχει τα προβλήματα αλλά και τη χάρη της. Γι΄ αυτό κάθε ηλικία πρέπει να έχει και τη δική της μέθοδο γυμναστικής. Μπορεί στα 20 να κάνεις σπαγγάτο, αλλά στα 40 δεν είσαι για τέτοια κόλπα!

    Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε ένας παλιός φίλος, που για δικούς του λόγους έφτανε σε ακραίες καταστάσεις τον οργανισμό του, τρέχοντας σε μαραθωνίους μέχρι την ηλικία των 50 ετών όταν αναγκάστηκε να κάνει αρθροπλαστική…!

    Μάθε ποιά γυμναστική σου ταιριάζει και ασκήσου αναλόγως και πάντα εφόσον είσαι απολύτως υγιής:

    Αν είσαι 20 έως 30 χρονών

    Μπορείς να κάνεις τα πάντα. Καλό είναι όμως, να δώσεις έμφαση στην αερόβια γυμναστική, ατομική σε όργανα ή ομαδική (π.χ., αεροβικό χορό, πολεμικές τέχνες ή αερόμπικ κ.λ.π.). Είναι απαραίτητο επίσης, να κάνεις τακτικά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης (π.χ. ελεύθερα βάρη, όργανα, trx), ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας (π.χ. yoga και pilates). Ιδανικά είναι να αλλάζεις συχνά ασκήσεις, μεθόδους και προγράμματα, πάντα όμως να εκτελείς τις ασκήσεις με τη σωστή τεχνική, προοδευτικά αυξανόμενα και σε ένταση ανάλογη με τη φυσική σου κατάσταση. Τουλάχιστο για την αρχή ένας έμπειρος γυμναστής μπορεί να σε κατευθύνει σωστά.

    Αν είσαι 30 έως 40

    Δώσε έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη (ελεύθερα, μηχανές κ.ά.) και κάνε συχνά ασκήσεις αεροβικής, προτιμώντας το τρέξιμο ή το ελλειπτικό ή ομαδικά (π.χ. κυκλι ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 248 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-02-01 | Comments (0)

    Τα οστά μας είναι ζωντανοί ιστοί. Η μάζα τους αυξάνεται σημαντικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και μετέπειτα, μέχρι την ηλικία των 50 περίπου ετών, παραμένει σταθερή. Αν και ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει τη σημασία της διατροφής για τη διατήρηση υγιών οστών, λίγοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη που έχουν και τα οστά να 'γυμνάζονται'.

    Τα οστά μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μια 'έξυπνη' δομή που αντιλαμβάνεται τους κραδασμούς που δέχεται, όταν περπατάμε ή τρέχουμε και προσαρμόζεται στα ερεθίσματα. Όταν για παράδειγμα κατεβαίνουμε τις σκάλες, τα οστά δέχονται κραδασμούς που τα ωθούν να γίνονται πιο γερά.

    Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το παιχνίδι με τη μορφή αθλητικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά αλλά και οι απλές καθημερινές δραστηριότητες για τους ενήλικες, όπως το ανέβασμα και το κατέβασμα της σκάλας, ο χορός, το έντονο περπάτημα και η μεταφορά αντικειμένων (όπως για παράδειγμα τα καθημερινά ψώνια), είναι ευεργετικές για την υγεία των οστών και για την πρόληψη των οστεοπορωτικών καταγμάτων.

    Το να γυμναζόμαστε λοιπόν 3-4 φορές την εβδομάδα κάνοντας το αγαπημένο μας άθλημα, ή το να βγαίνουμε συχνά για ένα περίπατο με γρήγορο ρυθμό δεν μας βοηθά μόνο στο να χάνουμε σωματικό λίπος και να βελτιώνουμε τη λειτουργία της καρδιάς, αλλά μας βοηθά στο να διατηρούμε και τα οστά μας υγιή.
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 72 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-02-01 | Comments (0)

    Πηγαίνετε καθημερινά στο γυμναστήριο; Ασκείστε με πείσμα αλλά δεν βλέπετε τα επιθυμητά αποτελέσματα; Χάνετε μήπως βάρος ενώ θέλετε να αυξήσετε τν μυϊκή σας μάζα; Έχετε διαβάσει όλα τα περιοδικά αλλά δεν βγάζετε άκρη; Μήπως το πρόγραμμα σας δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που έχετε θέσει; Πριν μιλήσετε με τον γυμναστή σας είναι καλό να γνωρίζετε κάποια πράγματα για το πώς σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα γυμναστικής με βάρη και ποιες παράμετροι λαμβάνονται υπόψη.
    Ποιος είναι ο ορισμός των εννοιών ’όγκος’ και ’γράμμωση’;

    Ορισμός για αυτές τις δύο έννοιες δεν υπάρχει, καθώς δεν στέκουν ως όροι στον κλάδο της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού. Αντίθετα..

    Η δύναμη παρουσιάζεται με τρεις μορφές: μέγιστη δύναμη, ταχυδύναμη, αντοχή στη δύναμη.

    Η μέγιστη δύναμη είναι η μεγαλύτερη δύναμη που μπορεί να ασκήσει το νευρομυϊκό σύστημα με τη μέγιστη εκούσια συστολή (Harre). Αυτή ταυτίζεται με τον όρο όγκος.
    Η ταχυδύναμη είναι η εκρηκτική ικανότητα και ταυτίζεται με τη γράμμωση.
    Η αντοχή στη δύναμη είναι ικανότητα αντίστασης του οργανισμού στην κόπωση.

    Η πάγια τακτική είναι να αποκτάται αρχικά όγκος και στη συνέχεια να γίνεται προσπάθεια για γράμμωση.

    Είναι σωστή αυτή η πρακτική;

    O κάθε μυς αποτελείται από δύο διαφορετικά είδη ινών, τις ίνες ταχείας συστολής οι οποίες διεγείρονται σε προσπάθειες μικρής διάρκειας και μεγάλης έντασης (π.χ σε ένα άλμα), ενώ οι βραδείας συστολής συσπώνται σε προσπάθειες ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 91 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-02-01 | Comments (0)

    Η νόσος του Πάρκινσον πλήττει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα στα τέλη της πεντηκοστής ηλικίας τους ή στις αρχές της εξηκοστής, παρόλο που μπορεί να συμβεί και σε μικρότερη ηλικία. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να παράγει τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη, ή νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στην επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων για τον έλεγχο των κινήσεων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέμουλο, μυϊκή ακαμψία, βραδυκινησία. Υπάρχουν επίσης μη κινητικά συμπτώματα, όπως, διαταραχές του ύπνου και καταθλιπτική διάθεση.

    Ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Maryland σε συνεργασία με το ιατρικό κέντρο της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον που περπάτησαν στο δαπεδοεργόμετρο σε μια άνετη για εκείνους ταχύτητα για μεγάλο χρονικό διάστημα (χαμηλής έντασης άσκηση) βελτίωσαν την ικανότητά τους για περπάτημα με τα πόδια περισσότερο από τους ασθενείς που περπάτησαν για λιγότερο χρονικό διάστημα, αλλά με αυξημένη ταχύτητα και κλίση στο διάδρομο (υψηλότερη ένταση άσκηση).

    Οι ερευνητές βρήκαν επίσης οφέλη με τη χρησιμοποίηση των διατάσεων και τις ασκήσεις με βάρη.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στις 12 Απριλίου στην 63η ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που διεξήχθη στη Χονολουλού.

    ‘Η μελέτη, μας έδειξε ότι η χαμηλής έντασης άσκ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 93 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-02-01 | Comments (0)

    Αν σας αρέσει να βρίσκεστε μέσα στο νερό αλλά βαριέστε να κολυμπάτε με τις ώρες πάνω κάτω, ή θέλετε να διατηρήσετε τη φόρμα που πιάσατε το χειμώνα χωρίς να συνεχίσετε τις επισκέψεις στο γυμναστήριο με τον καύσωνα, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε στη θάλασσα ή την πισίνα, και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη γραμμή σας χωρίς να θυσιάσετε στο ελάχιστο το summer feeling.

    Οι ασκήσεις στο νερό είναι επίσης ασφαλέστερες και πιο άνετες για τις έγκυες γυναίκες και για όσους είναι υπέρβαροι ή υποφέρουν από αρθρίτιδα και μυϊκούς πόνους. Δεδομένου ότι το βάρος του σώματος μειώνεται και οι κινήσεις επιβραδύνονται είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κινδυνεύσετε από τραυματισμούς.

    Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μέσα στο νερό. Εσείς απλά πάρτε την απόφαση να σηκωθείτε από την ξαπλώστρα. Τα υπόλοιπα θα είναι εύκολα.

    Σταθείτε με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά και τα χέρια τεντωμένα μπροστά από το σώμα σας, κρατώντας μία μπάλα. Σπρώξτε την μπάλα κάτω από το νερό, και μετακινήστε την έτσι ώστε να σχηματίζει οκτάρια κάτω από την επιφάνεια. Κρατήστε σταθερό ρυθμό, χωρίς να πιέζετε τους ώμους και την πλάτη σας. Επαναλάβετε 10 φορές.
    Σταθείτε με το σώμα σας σε ευθεία γραμμή, κουνώντας τα χέρια και τα πόδια σα να κάνετε σημειωτόν. Ο στόχος είναι να τα τεντώσετε όσο περισσότερο μπορείτε, ισιώνοντας τα δάχτυλα των ποδιών και κουνώντας γρήγορα τα μπράτσα μπρος πίσω. Η αντίσταση π ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 122 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-02-01 | Comments (0)

    Άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει
    τα συμπτώματα μιας μεγάλης ομάδας...

    ασθενειών που προκαλούν σταδιακή παρακμή στη λειτουργία ενός ατόμου. Είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απώλεια της μνήμης, διανοητικότητας, λογικότητα, κοινωνικότητας και αυτών που θεωρούνται φυσιολογικές συναισθηματικές αντιδράσεις.

    Ποια άτομα προσβάλλονται από άνοια;

    Τα περισσότερα άτομα με άνοια είναι προχωρημένης ηλικίας, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα περισσότερα ηλικιωμένα άτομα δεν παθαίνουν άνοια. Δεν αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη των γηρατειών. Άνοια μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο, αλλά το συνηθέστερο μετά την ηλικία των 65χρόνων. Άτομα στα σαράντα και στα πενήντα τους μπορεί επίσης να πάσχουν από άνοια.

    Τι προκαλεί την άνοια;

    Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές άνοιας και η καθεμία έχει τις δικές της αιτίες. Μερικές από τις συνηθέστερες μορφές άνοιας είναι:

    Nόσος Αλτσχάιμερ.

    Αγγειακή Άνοια

    Νόσος Πάρκινσον

    Άνοια με Λιούη σώματα (προκαλείται από τον εκφυλισμό και καταστροφή νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

    Εκφυλισμός πρόσθιου εγκεφαλικού λοβού.

    Νόσος Χάντιγκτον

    Άνοια που σχετίζεται με το αλκοόλ

    Νοσος Κροϋτσφελτ-Τζάκομπ

    Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα της άνοιας ;

    Ένας ασθενής με άνοια μπορεί :

    - να ξεχνάει δηλ. ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 198 | Added by: marilou | Date: 2012-01-31 | Comments (0)

    Ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο

    Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι το κεφάλι τους είναι έτοιμο να σπάσει και ψάχνουν τρόπους να ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο που τους βασανίζει. Θυμηθείτε ότι ο πονοκέφαλος είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί αρκεί να εντοπίσουμε τί τον προκαλεί!

    Οι κυριότεροι παράγοντες που οφείλονται για τους πονοκεφάλους είναι:

    Το στρες
    Το 80% των περιπτώσεων ημικρανίας τις προκαλεί το άγχος σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

    Οι ορμόνες
    Πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι έχουν πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της περιόδου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Αυτό συμβαίνει λόγω της πτώσης των οιστρογόνων.

    Οι αλλαγές του καιρού
    Την περίοδο που αλλάζει ο καιρός είναι πιο συχνές οι ημικρανίες λόγω της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις.

    Η έλλειψη ύπνου
    Τα χαμηλά επίπεδα σοροτονίνης ενεργοποιούν το κύριο νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ημικρανία

    Κάποια «βαριά» μυρωδιά
    Το νεύρο που συνδέεται με τη μύτη όταν εντοπίζει άσχημες μυρωδιές (κολώνια, καθαριστικά κ.ά.), μπορεί να απελευθερώσει ουσίες που προκαλούν τους πονοκεφάλους

    Το ενοχλητικό φως
    Εξαρτάται από τον άνθρωπο και το πόσο ευαίσθητος είναι στο φως. Άλλοι έχουν ευαισθησία στον ήλιο, άλλοι στους υπολογιστές και άλλοι σε λάμπες φθορίου

    Λάθος διατροφικές συνήθειες
    Η μειωμένη κατανάλωση νερού και οι παραλήψεις γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 175 | Added by: marilou | Date: 2012-01-30 | Comments (0)

    Καλά νέα για όσους λατρεύουν το τσάι. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει
    ότι τρία φλιτζάνια την ημέρα μπορούν να ελαττώσουν και την «μικρή» και την «μεγάλη» πίεση.

    Τα ευρήματα ισχύουν για όσους πίνουν μαύρο τσάι και μάλιστα σκέτο – οι ερευνητές διευκρινίζουν πως δεν ξέρουν εάν ισχύουν και για το πράσινο ή για το τσάι με γάλα, διότι οι εθελοντές τους δεν έπιναν αυτές τις μορφές τσαγιού.

    Το τσάι αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο ρόφημα παγκοσμίως (πρώτο είναι ο καφές). Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

    Μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξάλλου, έχει δείξει ότι το ρόφημα μπορεί να διεγείρει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς.

    Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, προσθέτει στα δυνητικά οφέλη του και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

    «Υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία ότι το τσάι ωφελεί την υγεία της καρδιάς, αλλά αυτή η ανακάλυψη είναι σημαντική, διότι αποκαλύπτει συσχέτιση ανάμεσα στο τσάι και σε έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόναθαν Χόντσον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο.

    Η αρτηριακή πίεση μετριέται με δύο αριθμούς. Ο μεγαλύτερος αντιπροσωπεύει την συστολική πίεση και μετρά την πίεση όταν η καρδιά πάλλεται για ν ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 232 | Added by: marilou | Date: 2012-01-28 | Comments (0)

    Είναι πολλοί που συζητούν για την ωφελιμότητα της διατροφής με φυτά. Άλλωστε, τα όσπρια και το λάδι αποτελούν βασικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας, που αναμφίβολα θεωρείται μία από τις καλλίτερες, αν όχι η καλλίτερη δίαιτα.

    Όμως, από επιστημονικής πλευράς πώς έχει το όλον θέμα; Αναμφισβήτητα υπάρχουν ουσίες μέσα στα φυτά, που πειραματικά αποδείχθηκε ότι έχουν θεραπευτικές δράσεις.

    Στο λάδι υπάρχουν οι φυτοστερόλες.
    Στα φρούτα, και ιδιαίτερα στα σταφύλια και το κρασί, στα φασόλια, στα κρεμμύδια, στο πράσινο τσάι και στη σόγια περιέχονται οι φαινολικές ενώσεις, τα φλαβινοειδή και οι ανθοκυανίνες.
    Στα φρούτα με χρώμα πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και στους φλοιούς των καρπών υπάρχουν αντίστοιχα τα καροτενοειδή και οι λιγνάνες.
    Στη ντομάτα, το κόκκινο γκρέϊπ-φρουτ και τα βερίκοκα, υπάρχει το λυκοπένιο.
    Στα κολοκύθια, τις πιπεριές, το λάχανο, το μπρόκολο, το σέλινο, τα εσπεριδοειδή και τα καρότα περιέχονται τα τερπένια.
    Στο κουνουπίδι, το λάχανο, το σπανάκι και το μπρόκολο περιέχονται οι ινδόλες.

    Το γαλλικό παράδοξο συνίσταται στις παρατηρήσεις Γάλλων επιστημόνων, όπου άτομα που κατανάλωναν όντως φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε κεκορεσμένα λίπη (κρέατα-λιπαρά) είχαν μικρότερη νοσηρότητα και θνητότητα από καρδιοαγγειοπάθειες, όταν καθημερινά έπιναν με το φαγητό ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Το γεγονός αυτό αποδόθηκε στην καρδιοπροστατευτική δράση που ασκούν οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κρασιού.

    ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 213 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Έχει αποδειχθεί ότι η καθημερινή άσκηση σχετίζεται με τη φυσιολογική καρδιά και βοηθά ακόμη και την πάσχουσα καρδιά όταν ο ασθενής πάσχει από στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι ο καρδιοπαθής με καρδιακή ανεπάρκεια που παραμένει καθηλωμένος στο σπίτι, εξελίσσεται χειρότερα από αυτόν που βαδίζει.

    Αντίθετα, ο καρδιοπαθής με την υπερβολική και έντονη καθημερινή άσκηση όχι μόνο δεν βοηθιέται περισσότερο αλλά μπορεί να υποστεί σοβαρές επιπλοκές ακόμα και καρδιακή ανακοπή, δηλαδή απότομο σταμάτημα της καρδιάς, από αίτια που ο ίδιος δεν γνωρίζει και φυσικά δεν αισθάνεται ενοχλήματα. Τέτοιες παθήσεις που συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα είναι:

    Οι μυοκαρδιοπάθειες σε ποσοστά υψηλά που κυμαίνονται στο 35% των αιφνιδίων θανάτων, με πρώτη σε συχνότητα την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (25%).
    Η ρήξη ενός ασυμπτωματικού ανευρύσματος της αορτής που παρατηρείται στο σύνδρομο Marfan και θεωρείται υπεύθυνη για το 3% των αιφνιδίων θανάτων.
    Οι συγγενείς ανωμαλίες όσον αφορά την έκφυση και την πορεία των στεφανιαίων αρτηριών θεωρούνται αιτία του 14% των αιφνιδίων θανάτων.
    Η ασυμπτωματική σοβαρή στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι υπεύθυνη του 3% των αιφνιδίων θανάτων.
    Η γέφυρα των στεφανιαίων αρτηριών, όταν δηλαδή μια στεφανιαία αρτηρία συμπιέζεται από μυοκαρδιακές ίνες κατά τη συστολή της καρδιάς, ενοχοποιείται και αυτή για το 3% των αιφνιδίων θανάτων.
    Η ασυμπτωματική αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να προκαλέσει ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 217 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται ότι υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που δεν αλλάζουν, και άλλοι που αλλάζουν ή τροποποιούνται. Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο:

    Άτομα προχωρημένης ηλικίας, οι άνδρες πιο συχνά από τις γυναίκες και άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να συμβεί εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να τροποποιηθούν είναι:

    Υπέρταση
    Ο σπουδαιότερος παράγοντας στην πρόληψη των εγκεφαλικών είναι ή ορθή θεραπεία την αρτηριακής υπέρτασης. Είναι ο ισχυρότερος ανεξάρτητος παράγοντας για την πρόκληση τόσο των ισχαιµικών όσο και των αιµορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Ένας άνθρωπος 50 ετών µε υπέρταση έχει τετραπλάσιο κίνδυνο να πάθει εγκεφαλικό τα επόµενα χρόνια από αυτόν που δεν έχει. Έχει αποδειχθεί ότι ή θεραπεία της υπέρτασης µειώνει τα εγκεφαλικά κατά 38% τουλάχιστον. Η αντιυπερτασική θεραπεία θα πρέπει να συνιστάται µόνο από ειδικό γιατρό που θα κρίνει ποιό φάρµακο και σε ποιά δόση είναι κατάλληλο για τον συγκεκριµένο ασθενή. Οι συνηθέστερες κατηγορίες φαρµάκων είναι τα διουρητικά, οι αναστολείς των β-αδρενεργικών υποδοχέων, οι ανταγωνιστές ασβεστίου, οι ανταγωνιστές της αγγειοτενσίνης ΙΙ και οι αναστολείς του µετατρεπτικού ενζύµου. Τον Οκτώβριο του 2003 δημοσιεύτηκε μελέτη 6105 ασθενών από 10 χώρες στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό STROKE, που αποδείκνυε μεταξύ άλλων ,οφέλη που είχαν ασθενείς που είχαν υποστεί ΑΕΕ όταν έπαιρναν ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 183 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Τα ανευρύσματα δημιουργούνται συνήθως όταν υπάρχει αθηροσκλήρωση των αρτηριών σε συνδυασμό με την αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Τα τοιχώματα συνήθως των μεγάλων αρτηριών όπως είναι η αορτή ή οι εγκεφαλικές αρτηρίες όταν υπάρχει αθηροσκλήρωση και με την πίεση που εξασκείται συνεχώς πάνω τους υποχωρούν. ‘Ετσι δημιουργούνται τα ανευρύσματα. Τα ανευρύσματα έχουν συνήθως 2-3 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τη φυσιολογική διάμετρο της αρτηρίας.

    Η πλέον δραματική επιπλοκή ενός ανευρύσματος είναι η ρήξη του. Η ρήξη του ανευρύσματος έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη εσωτερική αιμορραγία που πολλές φορές αποβαίνει μοιραία. Αυτό που πυροδοτεί τη ρήξη ενός ανευρύσματος είναι η απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Όμως ποιες είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν την απότομη αύξηση της πίεσης; Η απότομη αύξηση της πίεσης είναι καταστροφική μόνον όταν υπάρχει ανεύρυσμα.

    Πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε ένα από σοβαρότερα ιατρικά περιοδικά, το ‘Stroke’ μια επιστημονική μελέτη που αφορούσε τα συνηθέστερα αίτια που προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία σε 250 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται είτε από θρόμβο που δημιουργείται μέσα σε μια εγκεφαλική αρτηρία είτε από εμβολή θρόμβου που αποσπάται από ένα μεγαλύτερο θρόμβο που υπάρχει μέσα στην καρδιά ή τις αρτηρίες του λαιμού (καρωτίδες) ή από αιμορραγία που οφείλεται σε ρήξη ανευρύσματος. Υπολογίζεται ότι το 1/5 των εγκεφαλικών επεισοδίων προκαλείται από ρήξη εγκεφαλικών ανευρυσμάτων.
    ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 215 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Κάθε σώμα είναι μοναδικό, με τις δικές του ανάγκες και τη μορφολογία του. Η σύσταση σώματος μας βοηθάει να καθορίσουμε το ιδανικό βάρος υγείας και απόδοσης και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ασκούμενου.

    Μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει πως υψηλότερα επίπεδα αερόβιας άσκησης συνδέονται μεταξύ άλλων με μειωμένη κόπωση στις καθημερινές δραστηριότητες, βελτιωμένη απόδοση σε εργασία και αθλητισμό, βελτιωμένη καρδιοαναπνευστική λειτουργία και αυξημένη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου μαζί με μέγιστη καρδιακή παροχή και βελτιωμένο όγκο παλμού.

    Παρ’ όλα αυτά, οι διαφοροποιήσεις από άτομο σε άτομο στην επίδραση της αερόβιας προπόνησης στη σύσταση σώματος, συμβάλλει στη διαφοροποίηση των προπονητικών επιδράσεων που παρατηρείται μεταξύ ατόμων. Ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, συγκεκριμένης έντασης και συχνότητας, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, θα βοηθήσει στην ορθοσωμία και τη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος, καθώς και στη βελτίωση του μυϊκού τόνου. Αυξάνεται έτσι άμεσα ο βασικός μεταβολισμός, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των καύσεων.

    Ο καλύτερος λιποδιαλύτης είναι οι ίδιοι μας οι μύες! Αναπτύσσοντάς τους, εκτός του ότι καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, αυξάνουμε παράλληλα και τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς και την κατανάλωση οξυγόνου πριν και μετά την άσκηση. Με λίγα λόγια, ένας άνθρωπος που ασκείται συστηματικά καίει περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν δεν κινείτα ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 167 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Είναι κοινή πρακτική, όταν προσπαθούμε να ακολουθήσουμε ένα διατροφικό πλάνο για απώλεια βάρους, να ενδιαφερόμαστε ελάχιστα για την ημερήσια κατανάλωση γαλακτοκομικών. Εκτός από ένα μπολ γάλα με δημητριακά – και αυτό πολλές φορές με το ζόρι – είναι ζήτημα αν υπάρχει δεύτερη μερίδα γαλακτοκομικών εντός της ημέρας. Μας αρκεί κάτι τέτοιο; Μήπως έχει επιπτώσεις – εκτός από τα προφανή, δηλαδή τη σωστή επιμετάλλωση των οστών – και στην ίδια την προσπάθεια απώλειας βάρους/ λίπους;

    Θεωρία

    Θεωρητικά, στα πλαίσια μιας δίαιτας χαμηλού ασβεστίου, η αύξηση των επιπέδων της 1,25-υδροξυβιταμίνης D διεγείρει τη ροή ιόντων ασβεστίου στα λιποκύτταρα και, ως συνέπεια διεγείρει τη λιπογένεση, καταστέλλει τη λιπόλυση και αυξάνει τη συσσώρευση λίπους. Αντίθετα, η αύξηση του ασβεστίου που λαμβάνουμε από το φαγητό, αναστέλλει αυτές τις επιδράσεις και επιταχύνει αξιοσημείωτα την απώλεια. Τη θεωρητική αυτή προσέγγιση έχουν επιβεβαιώσει μελέτες σε ποντίκια που υποβλήθηκαν σε περιορισμό θερμιδικής κατανάλωσης.

    Συμπλήρωμα ή γάλα;

    Σε πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη σε 32 παχύσαρκους ενήλικες, δόθηκε για 24 εβδομάδες διατροφικό πλάνο με ημερήσιο έλλειμμα ενέργειας 500 θερμίδων. Παράλληλα χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, που έλαβαν τυπική δίαιτα (400-500 mg Ca/μέρα μαζί με εικονικό φάρμακο), πλούσια σε ασβέστιο δίαιτα (800 mg Ca/μέρα) ή πλούσια σε γαλακτοκομικά δίαιτα (1200-1300 mg εδώδιμου ασβεστίου/μέρα με συμπλήρωμα εικονικού φαρμάκου).

    Οι ασθενείς π ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 195 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι υποδηλώνει ο ΔΜΣ για την υγεία σας. Ο δείκτης αυτός χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του σωματικού λίπους, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Είναι ένας σχετικά ακριβής δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ενήλικες, αν και όχι για όλους. Υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού όπως αθλητές και υπερήλικες οι οποίες αποτελούν εξαίρεση. Επίσης ο υπολογισμός του μπορεί να γίνει εύκολα από τον καθένα σε αντίθεση με άλλες μεθόδους όπως βιοαγωγιμότητα, βύθιση σε νερό κι άλλες.

    Για να βρούμε τον ΔΜΣ διαιρούμε το βάρος μας σε κιλά προς το ύψος μας σε μέτρα στο τετράγωνο:

    ΔΜΣ = βάρος (kg) / {ύψος(m) x ύψος(m)}

    Για παράδειγμα, αν το βάρος σας είναι 68 κιλά και το ύψος 1.75 μέτρα τότε ο ΔΜΣ είναι 22.2 kg/m­­2.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), για ενήλικες άνω των 20 ετών το BMI χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:

    < 18.5 kg/m2 = Επικίνδυνα χαμηλό σωματικό βάρος
    18.5-24.9 kg/m2 = Φυσιολογικό βάρος
    25-29.9 kg/m2 = Υπέρβαρος
    >30 kg/m2 = Παχυσαρκία

    ΔΜΣ μικρότερος από 18.5 kg/m2 ή μεγαλύτερος από 25 kg/m2 αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών. Βέβαια το σωματικό βάρος είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας είναι το κάπνισμα, η άσκηση και η κακή ποιότητα διατροφής (π.χ. διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε λ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 211 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Καθώς το καλοκαίρι επιθυμούμε να μας βρει με επίπεδη κοιλιά, δείτε 26 τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε το βάρος σας.

    Γιαούρτι

    Το ελληνικό γιαούρτι αποτελεί εύγευστο τρόπο για την απώλεια βάρους λόγω των πρωτεϊνών του. Η Leslie Bonci, διατροφολόγος αθλητών, από τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ‘αφήσει’ το στομάχι και έτσι παραμένει περισσότερο χρόνο η ικανοποίηση. Σαν δώρο, ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας την πρωτεΐνη σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Όσοι τρώνε χωρίς λιπαρά, με λίγα λιπαρά και λίγη ζάχαρη είναι αδύνατοι.

    Κινόα

    Η Κινόα είναι πολύ θρεπτική και ανήκει στο πρόγραμμα απώλειας βάρους. Το συγκεκριμένο είδος ολικής άλεσης περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης που μειώνει την όρεξη και 5 γραμμάρια ίνας σε ένα φλιτζάνι, ενώ επιπλέον είναι εύκολο να μαγειρευτεί σαν ρύζι. Είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Για γρήγορο και ενδιαφέρον δείπνο, αναμείξτε με λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή άλιπη πρωτεΐνη.

    Κανέλα

    Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κανέλα μπορεί ενδεχομένως να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίζει την όρεξη, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με διαβήτη 2, δήλωσε η ειδικός. Σχεδόν όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την κανέλα στον παραδοσιακό της ρόλο. Βάλτε λίγη στον καφέ σας, το τσάι ή το γιαούρτι και προσθέστε γλύκα χωρίς θερμίδες.

    Καυτερές πιπεριές ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 207 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    ενδιαφέροντος γύρω από το βάρος, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα 'μοδάτων' διαιτών και προϊόντων αδυνατίσματος που υπόσχονται θαύματα.

    Αντικρουόμενοι ισχυρισμοί, πιστοποιήσεις ποιότητας και ένα σωρό 'ειδικοί' μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχυση ακόμα και τον πιο ενημερωμένο καταναλωτή. Η αλήθεια είναι μία: Αν η δίαιτα ή το προϊόν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον είναι αναποτελεσματικό.

    Δεν υπάρχουν τρόφιμα και χάπια που να καίνε το λίπος με μαγικό τρόπο. Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να επέμβει και να αλλάξει το γενετικό κώδικα. Ούτε υπάρχουν προϊόντα που να λιώνουν ως εκ θαύματος το λίπος, ενώ εμείς βλέπουμε τηλεόραση ή κοιμόμαστε. Ενώ κάποια συστατικά σε συμπληρώματα και φυτικά προϊόντα μπορούν να αποδειχθούν αρκετά επικύνδυνα για ορισμένα άτομα.

    Υποσχέσεις που μπορεί να κρύβουν παγίδες

    Γρήγορη απώλεια βάρους- Γρήγορο αδυνάτισμα

    Η γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους ελλοχεύει κινδύνους για απώλεια μυϊκής μάζας, οστικής μάζας και υγρών. Επίσης, οι πιθανότητες να επανακτήσεις τα χαμένα κιλά, πολύ γρήγορα μετά τη διακοπή της προσπάθειας, είναι αυξημένες. Η αργή και σταθερή απώλεια βάρους (0,5-1 kg/ εβδομάδα) είναι πιο πιθανόν διατηρήσιμη στο μέλλον από ότι οι δραματικές αλλαγές βάρους.

    Απεριόριστες ποσότητες και περιορισμοί

    Απόφυγε δίαιτες που επιτρέπουν ορισμένα μόνο τρόφιμα ή/και προτρέπουν την κατανάλωση απεριόριστων ποσοτήτων από άλ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 164 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά στη μορφή του κόκκινου κρασιού, έχει συσχετισθεί με πολλά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με μία πολύ πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού ‘Archives of Internal Medicine’, η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

    Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 20.000 γυναίκες μέσης ηλικίας ή και μεγαλύτερες (ελάχιστη ηλικία τα 39 έτη), οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης, το 38% των γυναικών ανέφεραν πως δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ, το 33% πως κατανάλωναν λιγότερο από 5 γραμμάρια ημερησίως, το 20% 5 έως 15 γραμμάρια ημερησίως, το 6% 15 έως 30 γραμμάρια ημερησίως, ενώ το 3% πάνω από 30 γραμμάρια την ημέρα (μία μερίδα ποτού περιέχει γύρω στα 10 γραμμάρια αλκοόλ). Σε γενικές γραμμές, μέσα στο χρονικό διάστημα των 13 ετών, όλες οι γυναίκες πήραν βάρος. Ωστόσο, η σχέση ανάμεσα στην αύξηση του σωματικού βάρους και της κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκε να είναι αντιστρόφως ανάλογη, με τις γυναίκες που απείχαν από το αλκοόλ να έχουν πάρει το περισσότερο βάρος και τις γυναίκες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα (2 με 3 ποτά ημερησίως) να έχουν πάρει το λιγότερο βάρος. Η σχέση αυτή παρέμεινε αμετάβλητη έπειτα και από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 193 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης, ένα βήμα πριν το καλοκαίρι και τις πρώτες ανάλαφρες εμφανίσεις στην παραλία. Το άγχος της δίαιτας ξεκινά και μαζί με αυτό τα λαχανικά αποκτούν εξέχουσα θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο. Ο γρήγορος κορεσμός που προκαλούν οι φυτικές ίνες των λαχανικών βοηθούν στο να χορταίνουμε γρήγορα και έτσι μειώνουμε την ποσότητα φαγητού. Επομένως, έμμεσα βοηθούν στο αδυνάτισμα, ενώ ταυτόχρονα η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό συμβάλλει στην ενυδάτωσή μας. Ωστόσο, οι σαλάτες θεωρούνται ένα από τα πιο βαρετά και παραμελημένα πιάτα της καθημερινότητάς μας. Πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τα λαχανικά στο αδυνάτισμα και παράλληλα να τα απολαύσουμε;

    Ο Απρίλιος είναι ένας μήνας που ευδοκιμούν και μπορούμε να βρούμε εύκολα πολλά φυλλώδη και όχι μόνο λαχανικά. Το μαρούλι, το σπανάκι, τα ραδίκια, το σέλινο, τα πράσα, τα σέσκουλα, τα σπαράγγια αλλά και οι αγκινάρες και τα ραπανάκια έχουν την τιμητική τους στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Τα λαχανικά αυτά μπορούν να δώσουν ιδιαίτερη γεύση, άρωμα αλλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά όχι μόνο στις σαλάτες αλλά και μέσα στα φαγητά μας, γλυτώνοντάς μας από το άγχος της σαλάτας.

    Μαρούλι, το αδικημένο

    Το μαρούλι αδίκως είναι το πιο πολυσυζητημένο λαχανικό της δίαιτας, όχι για τη θρεπτική του αξία αλλά για τις απειροελάχιστες θερμίδες που περιέχει. Κι όμως είναι πηγή αντιοξειδωτικών και συγκεκριμένα β-καροτενίου και βιταμίνης C και άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως φυλλικ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 211 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Μέσα στην πληθώρα των διαιτών και των μυστικών για απώλεια βάρους, με τη λαχτάρα για απώλεια κιλών και την ατέρμονη προσπάθεια να πλησιάσει κανείς τα καλλίγραμμα πρότυπα της εποχής μας, χάνεται η ουσία και ο σκοπός του ‘αδυνατίσματος’. Ο λόγος γίνεται για το ‘φυσιολογικό βάρος’, ένα βάρος, διαφορετικό για τον καθένα, το οποίο χαρίζει στον άνθρωπο την καλύτερη δυνατή υγεία και τις λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει. Και τι πιο σημαντικό, αλήθεια, από την υγεία;

    Υπάρχει ένα εύρος τιμών φυσιολογικού βάρους για τον κάθε άνθρωπο, που υπολογίζεται με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ κάποιου βρίσκεται αν διαιρέσει το βάρος του (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους του (σε μέτρα): ΔΜΣ=Β/Υ2. Όταν αυτός ο δείκτης βρίσκεται μεταξύ των τιμών 18,5-25 το βάρος θεωρείται κανονικό. Τιμές πάνω από 25 δηλώνουν την ύπαρξη περιττών κιλών, ενώ τιμές κάτω από 18,5 δηλώνουν ότι κάποιος έχει βάρος χαμηλότερου του κατώτερου φυσιολογικού, και θεωρείται ελλιποβαρής. Να σημειωθεί ότι οι τιμές αυτές αναφέρονται μόνο σε ενήλικες.

    Κάποιος που έχει βάρος πέραν του φυσιολογικού ανάλογα με το ύψος του, κινδυνεύει να εμφανίσει διάφορες ασθένειες, είτε αυτό είναι υψηλότερο, είτε χαμηλότερο από συνιστώμενες τιμές. Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πιο μεγάλη απόσταση έχει το βάρος του από την ανώτερη ή κατώτερη τιμή.

    Έτσι λοιπόν, το υπερβάλλον βάρος σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης και αυξημένων λιπιδίων στο αίμα (χοληστερίνη), καταστάσεις που αποτελούν παράγο ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 234 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Πόσες φορές ξεκινήσατε δίαιτα και το πρώτο πράγμα που περιορίσατε ήταν η ζάχαρη; Κι όμως ξέρατε πως δεν υπάρχουν τρόφιμα που να απαγορεύονται σε μία δίαιτα αδυνατίσματος; Τα πάντα επιτρέπονται αρκεί να είναι σωστά προσαρμοσμένα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Εξάλλου, μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη έχει περίπου 20 θερμίδες.

    Το 1986, μία ανασκόπηση βιβλιογραφίας σχετικά με την ασφάλεια των σακχάρων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκτός από τη συμβολή των σακχάρων στην τερηδόνα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα σάκχαρα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

    Επιπλέον, το 2004 ο Αμερικανικός Σύλλογος Διαιτολόγων στην επίσημη θέση του σχετικά με τις γλυκαντικές ουσίες αναφέρει ότι οι καταναλωτές μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια μια σειρά θερμιδογόνων γλυκαντικών (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.α.), όταν καταναλώνονται στα πλαίσια ενός διαιτολογίου που ακολουθεί τις γενικές διατροφικές οδηγίες του Συλλόγου.

    Το Ινστιτούτο Ιατρικής των Η.Π.Α. επισημαίνει ότι η πρόσληψη υδατανθράκων για παιδιά και ενήλικες πρέπει να είναι τουλάχιστον 130 γραμμάρια ημερησίως, βάσει των μέσων ελάχιστων αναγκών του εγκεφάλου σε γλυκόζη. Οι Διαιτητικές Συστάσεις Αναφοράς (Dietary Reference Intakes- DRI) για τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα συστήνουν ότι η πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων δεν πρέπει να ξεπερνά το 25% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, ώστε να μην καταλαμβάνουν τη θέση άλλων θρεπτικών συστατικών στο διαιτολόγ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 185 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Ο μέσος όρος διάρκειας μίας δίαιτας ανέρχεται μόλις στις 21 ημέρες! Εσείς πόσες φορές προσπαθήσατε να 'ξεφορτωθείτε' τα λίγα ή περισσότερα κιλά που σας ταλαιπωρούν χωρίς όμως αποτέλεσμα;

    Στα πλαίσια του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας, η κυρία Ειρήνη Μπαθρέλλου, (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ), μάς παρουσίασε τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τους τρόπους και τα μέσα που μπορούν να κάνουν την απώλεια βάρους ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. Εμείς τα συγκεντρώσαμε και σας προκαλούμε να τα εφαρμόσετε:

    Αρπάξτε μολύβι και χαρτί!

    Αν σας ζητούσαμε να μας αναφέρετε όλα τα τρόφιμα που καταναλώσατε μέσα στην ημέρα σας, πιστεύετε πως θα απαντούσατε με ακρίβεια; Μπορεί να θυμάστε λεπτομερώς το πρωινό σας γεύμα, τι γίνεται όμως με τους ξηρούς καρπούς ή τα πατατάκια που ασυναίσθητα τρώγατε κατά τη διάρκεια της ταινίας; Μήπως 'τσιμπήσατε' λιγάκι από την κατσαρόλα όσο μαγειρεύατε ή όταν ετοιμάζατε τα πιάτα των παιδιών σας;

    Στην πραγματικότητα, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να θυμηθεί μόλις τα μισά από τα τρόφιμα που καταναλώνει μέσα στην ημέρα του. Το ημερολόγιο καταγραφής αποτελεί μία έξυπνη λύση για να καταφέρετε να ελέγξετε τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά όλα τα τρόφιμα που αποφασίζετε να 'βάλετε' στο στομάχι σας. Πάρτε λοιπόν μία κόλλα χαρτί και αρχίστε να σημειώνετε τι φάγατε, ποια ώρα και σε ποια ποσότητα, δημιουργώντας αυτόματα ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να βάλετε σε τ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 198 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Ένας από τους λόγους που δεν καταφέρνουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας είναι και η αύξηση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε. Συνήθως, κάτι τέτοιο συμβαίνει τόσο αργά και σταθερά που δεν το καταλαβαίνουμε παρά μόνο όταν πλέον ο δείκτης στη ζυγαριά ανέβει ή κάποιο παντελόνι αρχίζει να στενεύει!

    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τις ποσότητες που καταναλώνουμε; Σίγουρα η διάθεση και η όρεξη αποτελούν τους κύριους άξονες που μας ωθούν στο φαγητό. Παράλληλα, πλήθος άλλων παραμέτρων, και κυρίως εξωτερικών ερεθισμάτων επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής.

    Έχει σημασία άραγε αν το φαγητό που τρώμε είναι κρύο ή ζεστό στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε; Μελέτες δείχνουν ότι η θερμοκρασία του φαγητού αποτελεί ένα κρυμμένο μυστικό που συμβάλλει στον τρόπο που ρυθμίζουμε τις ποσότητες που τρώμε… κρυμμένο μιας και συνήθως δεν αναγνωρίζουμε την αξία του.

    Η θερμοκρασία και οι αισθήσεις μας

    Η θερμοκρασία των τροφίμων πολλοί πιστεύουν πως είναι θέμα προτίμησης. Άλλοι, για παράδειγμα, προτιμούν το παγωτό λιωμένο και άλλοι παγωμένο. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως η θερμοκρασία των τροφίμων δεν αποτελεί απλά μια 'ιδιαιτερότητα' του καθενός. Πίσω από αυτές τις ιδιαίτερες προτιμήσεις κρύβεται… η επιστήμη. Η θερμοκρασία ενός τροφίμου αλλά και η θερμοκρασία που αποκτά το στόμα μας ανάλογα με τα τρόφιμα που γευόμαστε μπορεί να αλλάξει είτε την υφή του τροφίμου είτε την αίσθηση της γεύσης που έχουμε για αυτό. Έχετε παρατηρήσει ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 184 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Ήθελα να το κόψω το ρημάδι καιρό τώρα.
    Όλοι έλεγαν ότι χρειάζεται θέληση και πώς κόβεται μόνο μαχαίρι. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει σε τι βαθμό θέληση. Και πόσοι από αυτούς που μιλάνε για θέληση είναι πρώην καπνιστές που γνωρίζουν τι και πόση θέληση χρειάζεται;

    Όσο για το μαχαίρι; Ας γελάσω. Το ότι μπορεί να κάνει ένα στους χίλιους αυτό δεν συνιστά λύση.

    Δοκίμασα άλλους τρόπους. Στριφτό, πούρα, πίπα (σαν τον Ποπάι ένα πράμα). Αργότερα νικορέτ (τσίχλες, αυτοκόλλητο, πιπάκι).

    Το πιο αποτελεσματικό απ όλα ήταν το πιπάκι της νικορέτ που με βοήθησε να ελαττώσω το κάπνισμα. Από τα 30 τσιγάρα τη μέρα πήγα στα 7-8.

    Το κράτησα κάνα μήνα το σύστημα αυτό. Έπειτα πέρασα στο άλλο στάδιο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είχα δοκιμάσει και παλιότερα αλλά είχα κλάψει τα 70 ευρώ. Κόντευε να μου φύγει ο λαιμός από το ρούφηγμα.. Δεν τράβαγε με την καμία. Ευτυχώς όμως τα νέα ηλεκτρονικά τσιγάρα και δη αυτό που μου σύστησε ο κουμπάρος μου (πρώτα το δοκίμασα και μετά το πήρα, να μην ξαναπετάω λεφτά σε λαμόγια) είναι τούμπανα.

    Μέσα στην πρώτη εβδομάδα χρήσης του δεν μου έλειψε καθόλου το τσιγάρο. Κάποια στιγμή είπα να ανάψω ένα, έτσι για να δω πώς είναι να ξανακαπνιζεις μετά από 4-5 μέρες ακαπνίας (19 χρόνια δεν το είχα ζήσει αυτό) και στα μισά το πέταξα. Με χάλασε κιόλας.

    Το καλό είναι ότι το γουστάρω κιόλας το ηλεκτρονικό κάπνισμα - ή πιο σωστά το άτμισμα- οπότε δεν μου λείπει καθόλου το άλλο. Άσε που έχει κι ωραίε γεύσ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 271 | Added by: marios | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Τα πρώτα 10 λεπτά:
    10 κουταλιές ζάχαρης εισχωρούν στο σύστημά σας. Είναι το 100% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης. Ο λόγος που δεν κάνετε αμέσως εμετό από την υπερβολική δόση ζάχαρης είναι το φωσφορικό οξύ, που κόβει τη γεύση και σας επιτρέπει να κρατήσετε το αναψυκτικό στο στομάχι σας.

    20 λεπτά:
    Το ζάχαρό σας προκαλεί μια έκρηξη ινσουλίνης. Το συκώτι σας ανταποκρίνεται σε αυτό, μετατρέποντας όση ζάχαρη μπορεί σε λίπος (και υπάρχει πολύ ζάχαρη αυτή τη στιγμή)

    40 λεπτά:
    Η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί Οι κόρες σας διαστέλλονται, η πίεση του αίματος αυξάνεται και το συκώτι συνεχίζει να ρίχνει ζάχαρη στο αίμα. Οι δέκτες αδενοσίνης στον εγκέφαλό σας φράζουν αποτρέποντας την υπνηλία.

    45 λεπτά:
    Το σώμα σας ανεβάζει την παραγωγή ντοπαμίνης, ερεθίζοντας τα κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας. Είναι ο ίδιος τρόπος που λειτουργεί και η ηρωίνη.

    60 λεπτά:
    Το φωσφορικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο στο έντερό σας, παρέχοντας μιας περαιτέρω ώθηση στο μεταβολισμό. Αυτό γίνεται από τις υψηλές δόσεις της ζάχαρης και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών που αυξάνουν επίσης τη νεφρική αποβολή του ασβεστίου.

    60 λεπτά:
    Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης κάνουν παιχνίδι (σας κάνει να πρέπει να κατουρήσετε). Τώρα βεβαιώνεται ότι θα εκκενώσετε το συνδεμένο ασβέστιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που διαφορετικά θα πήγαινε στα κόκκαλά σας, καθώς επίσης το νάτριο, τον ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 215 | Added by: marios | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Ο ίλιγγος συνίσταται σε αίσθημα κίνησης όταν στην πραγματικότητα κίνηση δεν επιτελείται ή σε υπερβολικό αίσθημα κίνησης σε απάντηση προς μία συγκεκριμένη κίνηση σώματος. Έτσι ο ίλιγγος δεν είναι απλώς ένα αίσθημα 'περιστροφής' αλλά μπορεί να εμφανίζεται για παράδειγμα ως αίσθημα πτώσης προς τα εμπρός ή προς τα πίσω ή μετατόπισης του εδάφους κάτω απ' τα πόδια του ασθενούς (σαν να πρόκειται για σεισμό).

    Είναι ένδειξη νόσου του λαβύρινθου στο 80% των περιπτώσεων ή των κεντρικών συνδέσεών του. Πρέπει να διακρίνεται από την απώλεια του αισθήματος ισορροπίας, τη ζάλη, την λιποθυμική τάση, την απώλεια συνείδησης ή τις διαταραχές της οράσεως.

    Αιτιολογία - Συμπτώματα - Θεραπεία

    Το σύνδρομο του ιλίγγου οφείλεται σε βλάβες του Περιφερικού και του Κεντρικού νευρικού συστήματος και χρήζει αναλυτικής ΩΡΛ και νευρολογικής εξέτασης.

    Ι. Σύνδρομα Ιλίγγου από Περιφερικές Βλάβες

    Σύνδρομο Meniere (ή Ενδολεμφικός ύδρωπας). Προκαλείται από την διάταση του ενδολεμφικού χώρου του έσω ωτός. Δύο από τα γνωστά αίτια είναι η σύφιλη και η κάκωση της κεφαλής. Το κλασσικό σύνδρομο, συνίσταται σε επεισοδιακό ίλιγγο που διαρκεί 1-8 ώρες, Βαρηκοΐα για τις χαμηλές ηχητικές συχνότητες, 'Εμβοές' συνήθως χαμηλού τόνου που μοιάζει με 'φύσημα' και αίσθημα πίεσης στα αυτιά (βουητά).
    Θεραπεία: Με χαμηλό σε χλωριούχο νάτριο διαιτολόγιο που σε μερικές περιπτώσεις ενισχύεται και με διουρητικά μπορεί να ελέγχονται τα συμπτώματα στις περισσότερες περιπ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 198 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Υπαραχνοειδής αιμορραγία είναι ένας ιδιαίτερος τύπος εγκεφαλικής αιμορραγίας που συνήθως εκδηλώνεται αιφνιδιαστικά, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα και που χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.

    Ο εγκέφαλος καλύπτεται από τρεις διακριτές μεμβράνες, τις μήνιγγες. Η μεσαία από αυτές λέγεται αραχνοειδής μήνιγγα. Κάτω από την αραχνοειδή μήνιγγα και γύρω από τον εγκέφαλο υπάρχει ένας στενός, κενός χώρος μέσα στον οποίο κυκλοφορεί εγκεφαλονωτιαίο υγρό και μέσα στον οποίο φιλοξενούνται τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου (αρτηρίες και φλέβες). Αυτός ο χώρος ονομάζεται υπαραχνοειδής χώρος.

    Η υπαραχνοειδής αιμορραγία λέγεται έτσι γιατί το αίμα ‘χύνεται’ έξω από ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου (συνήθως από μια αρτηρία) προς τον υπαραχνοειδή χώρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις αιτία της αιμορραγίας είναι η ρήξη (‘σπάσιμο’) ενός προϋπάρχοντος ανευρύσματος μιας από τις μεγάλες αρτηρίες του εγκεφάλου.

    Επιδημιολογία

    Η υπαραχνοειδής αιμορραγία από ρήξη ανευρύσματος έχει λίγο μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες 40-60, όμως μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε παιδιά.

    Η επίπτωση (συχνότητα εμφάνισης) της υπαραχνοειδούς αιμορραγίας είναι περίπου 10 ως 15 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού κάθε έτος, δηλαδή 1000 ως 1500 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

    Ως προδιαθεσικοί παράγοντες έχουν περιγραφεί η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία (υψηλή ‘χοληστερίν ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 211 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Πρόκειται για παθήσεις του μυϊκού συστήματος οφειλόμενες σε διάφορα αίτια τα οποία συχνότερα είναι κληρονομικά, μεταβολικά και φλεγμονώδη.
    Η συμπτωματολογία συνίσταται κυρίως σε μυϊκή αδυναμία και μυϊκά άλγη, ενώ, η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε τη βλάβη του μυός.

    Αιτιολογία

    Τα αίτια ποικίλουν και αναφέρονται παραστατικά στον παρακάτω πίνακα:

    Κληρονομικά

    Δυστροφίες (N. Duchenne, N. Becker, πρόσωπο - ώμο - βραχιόνιος, οφθαλμικές κ.α.)
    Συγγενείς (central core disease κ.α.)
    Μυοτονίες (N. Steinert, N. Thomsen)
    Μεταβολικές (γλυκαγονώσεις, διαταραχές μεταβολισμού των λιπιδίων κ.α.)
    Οικογενείς παροδικές παραλύσεις (υποκαλιαιμική, υπερκαλιαιμική)
    Μιτοχονδριακές

    Επίκτητα

    Ενδοκρινικά (παθήσεις υπόφυσης, επινεφριδίων, θυρεοειδούς, παραθυρεοειδούς)
    Φλεγμονώδη: λοιμώδεις και ιδιοπαθείς (πολυμυοσίτιδα, δερματομυοσίτδα)
    Τοξικλά (π.χ φάρμακα)

    Παθογένεια

    Ανάλογα με το αίτιο είναι διαφορετικός ο μηχανισμός βλάβης του μυ. Π.χ. Ένα μικρόβιο ή ένας ιός μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του μυϊκού ιστού.
    Κατά τη διάρκεια διαφόρων αυτοάνοσων αντιδράσεων (π.χ. μυοσίτις, πολυμυοσίτις) ο οργανισμός σχηματίζει αντισώματα τα οποία επιτίθενται εναντίον ανατομικών σχηματισμών του μυός.
    Ακόμη, ένας μυς μπορεί να υποστεί βλάβη από μηχανικά αίτια όπως π.χ. από άμεσο τραυματισμό.
    Στις κληρονομικές μυοπάθειες το αίτιο εντ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 177 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Τα εγκεφαλικά επεισόδια ίσως αποτελούν τη δραματικότερη νόσο του ανθρώπου. Όχι τόσο γιατί μπορεί να προκαλέσουν το θάνατο, αλλά γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή σωματική και πνευματική αναπηρία. Ιδιαίτερα σε ανθρώπους με έφεση στα γράμματα και τις τέχνες, οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου, τη συναισθηματική του αντίδραση και πολλές φορές τον οδηγούν σε καταστάσεις ισοδύναμες της άνοιας.

    Δύο είναι οι κυριότεροι τρόποι που μπορεί να προκληθεί το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο ένας είναι η ρήξη μίας εγκεφαλικής αρτηρίας, η οποία προκαλεί εγκεφαλική αιμορραγία και ο άλλος αφορά τη δημιουργία θρόμβου ή έμβολου μέσα στην αρτηρία. Το έμβολο συνήθως είναι θρόμβος που προέρχεται από την καρδιά ή τις αρτηρίες. Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργούνται συνθήκες κακής αιματώσεως περιοχών του εγκεφάλου, καταστρέφονται εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα και ευγενή εγκεφαλικά κέντρα.

    Η κυριότερη αιτία των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η αθηροσκλήρωση. Δηλαδή η σκλήρυνση των αρτηριών με δημιουργία αθηροματικών πλακών στο τοίχωμά τους, που περιέχουν κυρίως χοληστερίνη. Οι πλάκες αυτές είτε αδυνατίζουν τα τοιχώματα της αρτηρίας και δημιουργούν ανευρύσματα είτε σπάζουν και δημιουργούν θρόμβους που φράζουν την αρτηρία. Οι αρτηρίες που έχουν ανεύρυσμα (διάταση) είναι επιρρεπείς στο να ραγούν (σπάσουν), ιδιαίτερα όταν υπάρχει και αυξημένη πίεση (υπέρταση).

    Γενικότερα, ο υπερτασικός ασθενής είναι ένας άρρωστος αυξημένου κινδύνου για να ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 192 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Η αϋπνία αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα που βασανίζει εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

    Με τον όρο αϋπνία ή με τον ευρύτερο όρο διαταραχές του ύπνου εννοούμε όχι μόνο την μερική ή παντελή έλλειψη ύπνου αλλά και την κακή ποιότητα αυτού. Ένα άτομο δηλ που κοιμάται 5 - 6 ώρες μπορεί να παραπονιέται για αϋπνία όταν ο ύπνος του διακόπτεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν κοιμάται πολύ ελαφρά χωρίς να μπορεί να πέσει σε βαθύ ύπνο με όνειρα που ξεκουράζουν και ανανεώνουν τον οργανισμό.

    Το πρόβλημα της αϋπνίας βασανίζει εξ ίσου άνδρες και γυναίκες και η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία. Αν και σε μικρότερη συχνότητα εν τούτοις, η αϋπνία αποτελεί ένα εξ ίσου σημαντικό πρόβλημα και στα παιδιά

    Το 50% των άνω των 55 ετών ατόμων υποφέρει από διαταραχές του ύπνου οι οποίες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα άνω των 55 ετών υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου.

    Οι επιπτώσεις της αϋπνίας δεν περιορίζονται μόνο στον αγώνα που κάνει κάθε βράδυ το άτομο για να κοιμηθεί αλλά και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ένας κακός ύπνος συνοδεύεται από κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης και υπνηλία ή λήθαργο καθ΄ όλη την επόμενη ημέρα, από μειωμένη αποδοτικότητα στη δουλειά, μειωμένη ικανότητα μάθησης και συγκράτησης παραστάσεων αλλά και από αυξημένη συχνότητα τόσο εργατικών όσο και οδηγικών ατυχημάτων.

    Η όλη λειτουργικότητα ενός ατόμου πάνω στην ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 184 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Γράφει ο Δρ Γκίνης Αλέξανδρος, Ενδοκρινολόγος

    Όλοι μας έχουμε περάσει νύκτες που δεν κοιμηθήκαμε καλά, ίσως και καθόλου, παρόλο που προσπαθήσαμε. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε εκείνες τις ημέρες μας απασχολούσε και ‘δεν μας άφηνε να κοιμηθούμε’. Πολλές φορές όμως μπορεί να μην υπήρχε εμφανής λόγος δυσκολίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ύπνος βελτιώνεται σε 1-2 νύκτες ή υποχωρεί εντελώς. Όχι σπάνια όμως, συνεχίζεται για πολύ καιρό, ακόμη και όταν δεν υπάρχει πια το πρόβλημα ζωής που ίσως αντιμετωπίζαμε στην έναρξή της.1

    Τι είναι όμως ο ύπνος; Στην ελληνική μυθολογία κατά τον Ησίοδο, ήταν ο υιός της Νύχτας και του Ερέβους και δίδυμος αδελφός του Θανάτου. Είχε τρεις υιούς, τον Μορφέα, τον Ίκελο και τον Φαντάσιο (οι τρεις Θεοί των ονείρων). Οι Ρωμαίοι αντίστοιχα, θεωρούσαν τον Somnus Θεό του ύπνου. Ο Ιπποκράτης είχε πει πως ‘τόσο ο ύπνος όσο και η εγρήγορση χωρίς μέτρο κάνουν κακό’, ενώ ο Freud τόνισε πως ‘κατά τη διάρκεια του ύπνου τα όνειρα λειτουργούν σαν μια βαλβίδα ασφαλείας για την απελευθέρωση της ενστικτώδους ενέργειας’.

    Η παροδική δυσκολία του ύπνου δεν μπορεί να θεωρηθεί υποχρεωτικά σαν αϋπνία. Αναμφισβήτητα όμως, αϋπνία είναι η σταθερή μείωση της ποσότητας του ύπνου επί μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από την παρουσία ή απουσία κάποιου εμφανούς αιτίου. Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αναφέρεται στον ορισμό της αϋπνίας αφορά στη σχέση ποσότητας και ποιότητας του ύπνου. Μερικοί κοιμούνται αρκετές ώρε ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 173 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Η ημικρανία είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.
    Η ημικρανία επηρεάζει έντονα την ποιότητα ζωής των αρρώστων διαταράσσοντας τις επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές δραστηριότητές τους.
    Ένα σημαντικό ποσοστό ημικρανιακών αρρώστων δεν έχει επισκεφθεί ποτέ ή επισκέπτεται σπάνια το γιατρό του για ζητήσει ιατρική βοήθεια.
    Η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ημικρανίας χωρίς ιατρική συμβουλή, μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση φαρμάκων με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των αρρώστων.
    Η μοιρολατρική αποδοχή της ημικρανίας αποτελεί σφάλμα, γιατί σήμερα υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπισή της.
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 190 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Τα άτομα που υποφέρουν χρονίως από παροξυσμούς πονοκεφάλου είναι αρκετά στη σύγχρονη εποχή.
    Ο πονοκέφαλος δεν είναι πάντα αθώο σύμπτωμα, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Ενδέχεται να υποκρύπτει σοβαρό υποκείμενο νόσημα, όπως καρκίνο του εγκεφάλου ή άλλα νεοπλάσματα, υπέρταση, νοσήματα του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης, λοιμώδη νοσήματα, νοσήματα των παραρινίων, νευρολογικές παθήσεις.

    Όταν κατά τον λεπτομερή παθολογικό έλεγχο δεν ανευρίσκεται οργανική βλάβη και τα επεισόδια χαρακτηρίζονται από υποτροπές σε χρονίζουσα βάση, τότε πρόκειται για το καλόηθες σύνδρομο της υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας, το οποίο παρά τον αθώο χαρακτήρα του, ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων.

    Η κρίση του πονοκεφάλου μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη, να εμφανίζεται δηλαδή ως ημικρανία και να περιλαμβάνει ή όχι τον αυχένα. Η συχνότητα εμφάνισής του ποικίλλει. Κάποιοι εμφανίζουν καθημερινές κρίσεις, κάποιοι κρίσεις σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, κρίσεις που μπορεί να διαρκούν επί ώρες ή να αφυπνίζουν τον άρρωστο κατά τη νύχτα. Οι κρίσεις αυτές μπορεί να συνοδεύονται από ανορεξία, ναυτία ή εμετό, συμπτώματα από τους οφθαλμούς, ψυχολογικές εκδηλώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και αιμωδίες (μυρμηγκιάσματα).

    Το σύνδρομο της καλοήθους υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως αγγειακή υπεραντιδραστικότητα του νευρικού συστήματος, διαταραχή στην ανταπόκριση του νευρικού συστήματος στη νευρομεταβιβαστική ουσία σεροτονίνη κα ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 173 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Υπάρχουν αρκετές αιτίες πονοκεφάλου που πιθανόν να μη γνωρίζετε. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορείτε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο που σας τυραννά;

    Το αφεντικό σας

    Ναι, το αφεντικό σας μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε ενισχύει το επίπεδο στρες που έχετε μπορεί να σας καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε πονοκέφαλο τάσης ή ημικρανία. Ο πονοκέφαλος τάσης εκτιμάται ότι προκαλείται από αυξημένη ευαισθησία των νευρικών οδών του εγκεφάλου που μεταβιβάζουν τον πόνο. Η ημικρανία προέρχεται από αλλαγές στον ίδιο τον εγκέφαλο. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, εγκεφαλικά σήματα προκαλούν την απελευθέρωση χημικών που αλλάζουν την διαστολή των αγγείων. Τα σήματα ενεργοποιούν επίσης τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία.

    Ο ζεστός καιρός

    Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή σοβαρού πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου για κάθε 9 βαθμούς F. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συχνά προϋπάρχει της βροχής, συνδέεται με μικρή αύξηση των πονοκεφάλων, που δεν είναι τύπου ημικρανίας.

    Δυνατές μυρωδιές

    Οι δυνατές μυρωδιές, ακόμα και οι ωραίες, προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι σαφής η αιτία, αλλά ενδεχομένως οι μυρωδιές ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι περισσότερο συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών. ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 187 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-27 | Comments (0)

    Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τη νόσο της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας έχει ξεκινήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας με έδρα την Αθήνα και τους αντίστοιχους τοπικούς Συλλόγους ασθενών της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων!

    Με αφορμή τη διεξαγωγή της εκστρατείας στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, στην οποία συμμετείχαν η Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη του Ανοσογενετικού Εργαστηρίου της Α’ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Α. Αιγινήτειο κ. Μαρία Αναγνωστούλη και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κ. Ιωάννης Θεοδωράκης.

    Η εκστρατεία αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Ελλήνων πολιτών στη νόσο της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, με κεντρικό μήνυμα ‘Ζούμε την ελπίδα. Μια νέα εποχή ξεκινά. Μαζί πιο δυνατοί’.
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 157 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-26 | Comments (0)

    Όταν περνάμε μία ίωση, το σώμα μας βρίσκεται σε αναβολική κατάσταση, δηλαδή όχι μόνο θέλει να προστατέψει τους ιστούς του αλλά και να τους δυναμώσει. Από την άλλη, όταν ακολουθούμε μία υποθερμιδική δίαιτα βρισκόμαστε σε μια καταβολική κατάσταση, κατάσταση δηλαδή κατά την οποία το σώμα μας μειώνει τους ιστούς και τις αποθήκες ενέργειάς του. Είναι λοιπόν λογικό ότι το να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους κατά τη διάρκειας μίας ίωσης θα παρατείνει τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουμε καλά.

    Όμως αυτό μας επιτρέπει να τρώμε ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες των αγαπημένων μας τροφών με άλλοθι την ίωση; Στο προφανές 'όχι' της απάντησης θα προσθέσουμε και μία άλλη σημαντική παράμετρο: στις ιώσεις η όρεξή μας μειώνεται. Αυτό αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας με σκοπό να επιλέξει πιο προσεκτικά τι θα καταναλώσει κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο. Εάν δοκιμάσετε να φάτε την αγαπημένη σας πίτσα όταν είστε στο κρεβάτι με 39 πυρετό θα δείτε ότι σας είναι σχεδόν αδύνατο. Ο οργανισμός απορρίπτει έτσι τις θερμιδογόνες και λιπαρές επιλογές και προτιμά τροφές εύπεπτες και θρεπτικές, πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά που τονώνουν τη φυσική μας άμυνα.

    Εάν λοιπόν αφουγκραστούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας, οι τροφές που θα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια μιας ίωσης είναι ολιγοθερμιδικές και δεν θα επιβαρύνουν ούτε την υγεία μας ούτε τη ζυγαριά μας. Μπορεί το πρόγραμμα που μας έδωσε ο διαιτολόγος μας να μη μπ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 243 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    Προετοιμάζεστε για μια σημαντική δημόσια ομιλία. Στρέφεστε στο πακέτο με τα μπισκότα ή αποφεύγετε τη σκέψη των τροφίμων; Το άγχος επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων με διαφορετικούς τρόπους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε το γιατί.

    Έχουμε άγχος όταν συμβαίνει κάτι μέσα μας ή στο περιβάλλον μας, που κλονίζει την υπάρχουσα κατάστασή μας. Τότε αναλαμβάνουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε τον παράγοντα άγχους και να επιστρέψουμε στην ισορροπημένη, μη αγχώδη κατάστασή μας. Το άγχος μπορεί να είναι εσωτερικό, όπως η ανησυχία για κάτι ή η αναστάτωση, ή εξωτερικό, όπως όταν δίνουμε εξετάσεις ή αντιμετωπίζουμε διάφορες κοινωνικές περιστάσεις. Δεδομένου ότι το άγχος είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής, το πώς τρώμε ως απάντηση στο άγχος μπορεί να επιδράσει στη γενικότερη δίαιτα και υγεία μας.

    Πάλη ή πτήση

    Όταν απειλούμαστε, το σώμα διεγείρει αυτόματα την απάντηση 'πάλης ή πτήσης'. Ένα ξέσπασμα αδρεναλίνης οδηγεί το αίμα στον εγκέφαλο, την καρδιά και τους μυς και μακριά από το πεπτικό σύστημα, προετοιμάζοντάς μας να τρέξουμε ή να παλέψουμε. Θεωρείται ότι παρουσιάζουμε αυτόν τον τύπο αντίδρασης ακόμα και όταν η απειλή ή ο παράγοντας άγχους είναι ψυχολογικός ή συναισθηματικός παρά σωματικός. Αυτή η κατάσταση αφύπνισης θα έπρεπε να καθιστά τους ανθρώπους ανίκανους να φάνε ή να τους κάνει να νιώθουν άρρωστοι. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι για μερικούς ανθρώπους το άγχος είναι μια σημαντική ώθηση προς το φαγητό και ότι, αντί να ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 247 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    Η καφεΐνη είναι η πιο διαδεδομένη διεγερτική ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος παγκοσμίως και θεωρείται ένα φυσικό τονωτικό. Περίπου το 80% της πρόσληψης της καφεΐνης προέρχεται από την κατανάλωση καφέ, ο οποίος μαζί με το τσάι αποτελούν τα προσφιλέστερα ροφήματα σε όλο τον κόσμο.

    Ενώ έχουν δημοσιευτεί εκατοντάδες έρευνες που εξετάζουν τις διάφορες επιδράσεις της καφεΐνης (μεταξύ άλλων στην αθλητική απόδοση, στη μείωση του λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό και στην αύξηση του μεταβολισμού), δεν υπήρχαν στοιχεία που να σχετίζουν την καφεΐνη με τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

    Σε αυτό το ερώτημα απαντά μία νέα, μεγάλη, προοπτική, αμερικάνικη έρευνα που εκδόθηκε τον Σεπτέμβρη του 2011 στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’. Στην έρευνα αυτή μελετήθηκαν 50.739 γυναίκες για διάστημα μιας δεκαετίας (1996-2006). Κατά την έναρξη της έρευνας (1996) καμία από τις γυναίκες που συμμετείχαν σε αυτή δεν παρουσίαζε συμπτώματα κατάθλιψης. Η πρόσληψη καφεΐνης από αυτές τις γυναίκες εξετάστηκε με τη συμπλήρωση βαθμονομημένων ερωτηματολογίων και υπολογίστηκε ως η σωρευτική μέση κατανάλωση. Ως περιστατικό κλινικής κατάθλιψης οριζόταν είτε περίπτωση διάγνωσης από ιατρό είτε η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων από κάποια από τις γυναίκες της έρευνας.

    Τελικά, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παρακολούθησης παρουσιάστηκαν 2.607 περιστατικά κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης για γυναίκες που κατα ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 202 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    Το ελαιόλαδο δεν κατέχει τυχαία τόσο σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή. Η διατροφική του αξία ήταν αυτή που ανέδειξε τη σημασία του στην καθημερινότητά μας και μιλώντας για τη διατροφική του αξία αναφερόμαστε στην περιεκτικότητά του σε ‘καλά’ - ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες.

    Τα λιπαρά…

    Η ευεργετική αξία του ελαιολάδου στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής αντικατασταθούν από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα (τα λεγόμενα ‘καλά’ λιπαρά), τότε φαίνεται να βελτιώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ. Αυτός είναι και ο λόγος που διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, συστήνουν την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών (ζωικά λιπαρά) από μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί, ψάρια). Ωστόσο επειδή ακριβώς τα λιπαρά είναι πλούσια σε θερμίδες είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην ποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνουμε!

    Τα αντιοξειδωτικά…

    Η μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων νοσημάτων έχει συσχετισθεί με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο λόγος: τα αντιοξειδωτ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 214 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    ‘Τρέμετε’ στην ιδέα να παρευρεθείτε σε ένα κλασικό ελληνικό τραπέζωμα (ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές), επειδή πιθανότατα θα υποφέρετε από καούρες και κάψιμο στο στήθος; Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι. Το κάψιμο στο στήθος και τα ξινά υγρά που ανεβαίνουν στο στόμα είναι τα συχνότερα συμπτώματα παλινδρόμησης.

    Η παλινδρόμηση συμβαίνει όταν υγρά του στομάχου ανεβαίνουν προς τα επάνω, μέσω του οισοφάγου, και επειδή τα υγρά αυτά είναι όξινα, δημιουργείται αυτό το αίσθημα του καψίματος ή/και της ξινίλας. Συνήθως τέτοια συμπτώματα εμφανίζονται μετά το φαγητό (μπορεί να διαρκέσουν ώρες), μετά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμα στη διάρκεια του ύπνου και την κατάκλιση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πάσχετε από ΓΟΠΝ (ΓαστροΟισοφαγική Παλινδρομική Νόσο). Αν τέτοιου είδους συμπτώματα σας ταλαιπωρούν 2 ή περισσότερες φορές την βδομάδα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας διότι, η διάγνωση της ΓΟΠΝ είναι αρκετά πιθανή.

    Το παρήγορο είναι ότι, αν εφαρμόσετε ορισμένες συμβουλές που αφορούν τη διατροφή (και τον τρόπο ζωής) μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα της παλινδρόμησης.

    Στην περίπτωση της παλινδρόμησης το μέγεθος παίζει ρόλο. Όταν μιλάμε για μέγεθος, εννοούμε το μέγεθος της μερίδας. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφής, ανεξάρτητα από το είδος, διότι όσο αυξάνεται ο όγκος του περιεχομένου του στομάχου, τόσο πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο της παλινδρόμησης.
    Η ταχύτητα με την ο ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 197 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    πήρατε 'διαζύγιο' με τη ζάχαρη, τα γλυκά και τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί, τις πατάτες, δηλαδή όλα τα αμυλούχα τρόφιμα; Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα κατά τα άλλα νόστιμα τρόφιμα με τα 'υγιεινά' φρούτα και λαχανικά; Τι είναι αυτό που γλυκίζει το γάλα;

    Τα τρόφιμα που ανήκουν σε όλες τις παραπάνω ομάδες τροφίμων έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικότερο θρεπτικό συστατικό της διατροφής. Αντίθετα με τις φήμες που τους ενοχοποιούν και τους συνδέουν με την παχυσαρκία… οι υδατάνθρακες είναι πολύτιμοι για το σώμα μας. Κι αυτό γιατί αποτελούν το ενεργειακό 'νόμισμα' του οργανισμού, δηλαδή την πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί άμεσα το σώμα μας για να λειτουργήσει. Υπάρχουν, μάλιστα, όργανα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά υδατάνθρακες σαν καύσιμο και αυτά είναι: ο εγκέφαλος, τα ερυθροκύτταρα, ενώ και οι μύες (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς) χρησιμοποιούν και αυτοί υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

    Με άλλα λόγια τα 'απαγορευμένα' συστατικά της τροφής συμμετέχουν στη λειτουργία των κυριότερων οργάνων του σώματος: του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου, των νεφρών, των μυών και της καρδιάς.

    Στα τρόφιμα τους συναντάμε σε δυο κύριες κατηγορίες: τα σάκχαρα ή απλούς υδατάνθρακες και τους σύνθετους υδατάνθρακες.

    Τα σάκχαρα / απλοί υδατάνθρακες μπορούμε να τα συναντήσουμε στις ετικέτες τροφίμων με τους όρους γλυκόζη, φρουκτόζη, λακτόζη και σακχαρόζη. Βρίσκονται σε φυσικά τρόφιμα όπως ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 194 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    Επτά διαφορετικοί τύποι χαρακτήρα. Επτά διαφορετικοί τύποι κατανάλωσης. Ταυτιστείτε με τον δικό σας μέσα από τα στοιχεία που καλύτερα σας χαρακτηρίζουν και, προσοχή, γιατί και τα 'θανάσιμα αμαρτήματα' ήταν επτά. Βρείτε λοιπόν τα λάθη ώστε το φαγητό να αφήνει μόνο την απόλαυση.

    Ο μη οργανωτικός τύπος

    Για εσάς μετράει πάρα πολύ να γνωρίζετε ακόμα και τις μικρές λεπτομέρειες που αφορούν στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Όσο οργανωτικοί είστε όμως σε επίπεδο σκέψης, τόσο στην πράξη κάτι πάντα σας ξεφεύγει. Ενώ έχετε αποφασίσει ότι σήμερα είναι πραγματικά η μέρα που θα κάνετε το πρόγραμμά σας χωρίς προσθαφαιρέσεις, ο παράγοντας του απρόοπτου που σας κοιτάζει από τη γωνία γελάει. Φροντίστε λοιπόν να αντιμετωπίσετε ρεαλιστικά το πρόβλημά σας πριν βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτό.

    Ο παρορμητικός τύπος

    Η παρόρμηση σάς οδηγεί στην κατανάλωση. Δεν μπορείτε να αντισταθείτε εύκολα σε ό,τι περνάει από μπροστά σας. Πρέπει σταδιακά να καταλάβετε πως, ό,τι περνάει από το στομάχι σας, πρέπει πρώτα να έχει περάσει από το μυαλό σας. Έτσι μόνο θα καταπολεμήσετε την περιττή ποσότητα και όχι τις επιθυμίες σας.

    Ο ποσοτικός τύπος

    Το μάτι σας χορταίνει πιο δύσκολα από το στομάχι σας. Για εσάς το φαγητό αποτελεί μια μορφή μικρού καθημερινού ανταγωνισμού. 'Καλύτερα να περισσέψει παρά να μη φτάσει' και το 'δεν πετάμε τίποτα γιατί είναι κρίμα να πάει χαμένο', αποτελούν για εσάς αγαπημένες κλισέ εκφράσεις. Προσοχή όμως γιατί το σώμα μας ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 238 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    Τα φυτοοιστρογόνα έχουν χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και από διαφορετικούς πολιτισμούς, ειδικότερα τους Ασιατικούς. Εξ’ αυτών τα ευρύτερα χρησιμοποιηθέντα είναι η σόγια και το κόκκινο τριφύλλι στα οποία εμπεριέχονται μεγάλες ποσότητες ισοφλαβονών. Επιπλέον η δημοσιοποίηση των εργασιών ‘Women’s Health Initiative (WHI)’ και ‘One Million Women Study’ έστρεψε περαιτέρω το ενδιαφέρον στα φυτοοιστρογόνα, τα οποία αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς των οιστρογόνων ασκώντας δράση αγωνιστή ή / και ανταγωνιστή. Μια σειρά από κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την ευεργετική δράση της εμπλουτισμένης με φυτοοιστρογόνα δίαιτας ή της λήψης συμπληρωμάτων με φυτοοιστρογόνα, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, καρδιοαγγειακής νόσου, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καρκίνου του μαστού, καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων και των σημείων του κλιμακτηριακού συνδρόμου, ωστόσο άλλες κλινικές μελέτες υπογραμμίζουν κάποιες από τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

    Σόγια και καρδιοαγγειακή νόσος

    Οι ισοφλαβόνες επάγουν την παραγωγή μονοξειδίου του Αζώτου (ΝΟ) από τη συνθετάση του αγγειακού ενδοθηλίου. Η αντιυπερτασική δράση της νιτρογλυκερίνης ασκείται μέσω αυτού του μηχανισμού. Έτσι οι ισοφλαβόνες ασκούν αντιυπερτασική δράση, ταυτόχρονα με την αντιθρομβωτική και την αντιαθηρωματική δράση τους. Σε μια μετα-ανάλυση 38 μελετών παρατήρησης ανεδείχθη η προστατευτική δράση της σόγιας στο λιπιδαιμικό προφίλ με ταυτόχρονη μείωση ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 262 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι όταν φέρνουν στο μυαλό τους τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, ασυναίσθητα μαζί με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τις διακοπές από τη δουλειά φέρνουν στο μυαλό τους στιγμές με τους αγαπημένους τους ανθρώπους που σχετίζονται και με το φαγητό.

    Είναι αλήθεια ότι όλοι θα βρεθείτε σε τουλάχιστον 2 γιορτινά τραπέζια αυτές τις ημέρες, γεγονός το οποίο κάποιους από εσάς σάς γεμίζει με φόβο ότι μπορεί να αυξήσετε το βάρος σας έχοντας 'παρεκτραπεί διατροφικά’. Ακόμα και οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν μικρή αύξηση βάρους μετά τις γιορτές της τάξεως των 1,5 - 3 κιλών. Είναι όμως πραγματικά ‘άγραφος νόμος’ η αύξηση βάρους ή πολλές φορές υπάρχει το άλλοθι ότι ‘όλοι παχαίνουν μετά τις γιορτές’ που κάνει πολλούς από εσάς συνειδητά να τρώτε περισσότερο;

    Στην πραγματικότητα, τα πράγματα δεν είναι τόσο ‘δραματικά’ όσο πολλοί θέλουν να περιγράφουν. Ακόμα και αν 2 μέρες ξεφύγετε διατροφικά, αυτές δεν είναι επαρκείς για να σας οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους. Για να βάλετε βάρος θα πρέπει για συνεχείς μέρες μέσα στις γιορτές να υπερβαίνετε τις θερμίδες διατήρησης βάρους, κάτι το οποίο μπορείτε κάλλιστα να αποφύγετε.

    Στην παρακάτω ενότητα παραθέτουμε πρακτικές συμβουλές για να παραμείνετε σταθεροί στα κιλά σας μετά τις γιορτές αλλά και να απολαύεσετε τα αγαπημένα εδέσματα των Χριστουγέννων.

    Μην καταναλώσετε περισσότερα από 5 χριστουγεννιάτικα γλυκά στο σύνολο των εορταστικών ημερών. Σε ένα γλυκό αντιστοιχεί ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 202 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    Θανάσιμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να έχει η χρήση των κινητών τηλεφώνων όπως πιστοποιεί μεγάλη έρευνα του Τμήματος Bιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. H έρευνα ξεκίνησε πριν από 8-χρόνια και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλόγιστη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο του ακουστικού νεύρου έως μείωση της γονιμότητας, αλλοίωση του
    γενετικού υλικού και επιτάχυνση του "θανάτου των κυττάρων".

    "Τα πειράματά μας έγιναν σε πειραματόζωα αλλά και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων υπό πραγματικές συνθήκες χρήσης κινητών", επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Kυτταρικής Bιολογίας και Pαδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών Λουκάς Mαργαρίτης.

    H διεξαγωγή πειραμάτων σε ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει, με εξαίρεση μελέτες λεκτροεγκεφαλογραφημάτων, μελέτες επιδημιολογικές, ροής αίματος στο αυτί, κ.ά. Oλες αυτές, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν καταδείξει επιπτώσεις από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτί.

    "Tα κινητά είναι επικίνδυνα κοντά στο σώμα (αυτί, τσέπες ενδυμάτων) και για πολλά λεπτά κάθε ημέρα και πρέπει επιτέλους να πάψει ο μύθος ότι δεν κάνουν κακό στην υγεία μας", τονίζει ο καθηγητής.

    Oι επιπτώσεις στην υγεία, όπως εξηγεί ο κ. Mαργαρίτης, εξαρτώνται από το είδος του κινητού και συγκεκριμένα από την τιμή SAR (specific absorption rate). Πρόκειται για τον ειδικό ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας που μετράται σε βατ ανά κιλό σωματικής μά ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 174 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    Πόσο θυμωμένος είστε;

    Όλοι μας θυμώνουμε πότε-πότε. O θυμός αποτελεί φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση στην άδικη μεταχείριση ή κριτική είτε δικαιολογείται είτε όχι. Ωστόσο, ο φυσιολογικός θυμός διαφέρει από την υπερβολική εχθρότητα. Ορισμένοι άνθρωποι θυμώνουν χωρίς να προκληθούν, άλλοι αντιδρούν υπερβολικά σε μικρές αναποδιές και άλλοι νιώθουν πολύ έντονο ή παρατεταμένο θυμό με αθώα περιστατικά.

    Τα ξεσπάσματα θυμού δεν είναι ποτέ ωραία, καθώς μπορούν να βλάψουν σχέσεις, καριέρα, ακόμα και να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια. Πιο ευάλωτοι στην καρδιοπάθεια είναι οι άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με έρευνες, ο θυμός σε νεαρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σε ώριμη ηλικία, ενώ ο θυμός σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά άντρες μέσης ηλικίας και πέρα.

    Για να αξιολογήσετε τυχόν μακροχρόνια τάση σας για ευερεθιστότητα, χρησιμοποιήστε την κλίμακα θυμού του Πολυφασικού Ερωτηματολογίου για την Προσωπικότητα της Minnesota.
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 231 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    Η πλήρης παροχή γνώσεων πρώτων βοηθειών υπερβαίνει τις δυνατότητες της παρούσας ενημέρωσης.
    Υπάρχουν, ωστόσο υπερεπείγουσες καταστάσεις, τις οποίες όλοι πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν και να δίνουν τις πρώτες βοήθειες, διότι μερικές απλές κινήσεις μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για τον πάσχοντα άνθρωπο, μέχρι να του δοθεί η ενδεδειγμένη ιατρική αγωγή.

    Καρδιοαναπνευστική ανακοπή

    Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η άμεση παροχή πρώτων βοηθειών με απλά μέτρα αποβαίνει συχνά σωτήρια, είναι οι περιπτώσεις της αιφνίδιας καρδιοαναπνευστικής ανακοπής και της οξείας αιμορραγίας.

    Στην αιφνίδια καρδιοαναπνευστική ανακοπή το άτομο χάνει αιφνιδίως τις αισθήσεις του, όπως και στην απλή λιποθυμία, αλλά επιπρόσθετα, ο άνθρωπος δεν αναπνέει και δεν έχει ψηλαφητό σφυγμό διότι διακόπτεται η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος.

    Εάν χαθεί πολύς χρόνος κατά την αποκατάσταση της αναπνοής και της κυκλοφορίας, ο οργανισμός παθαίνει ανεπανόρθωτες βλάβες και η κυκλοφορία δεν μπορεί να επανέλθει.
    Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι θέμα ειδικής εκπαίδευσης και ο κάθε πολίτης πρέπει να παρακολουθήσει άμεσα αντίστοιχα οργανωμένα σεμινάρια που περιλαμβάνουν κατάλληλη πρακτική εκπαίδευση σε τεχνικές μαλάξεων και τεχνητής αναπνοής. Ωστόσο, ακόμα και δύο μόνο δυνατές μαλάξεις στο στήθος από κάποιον ανειδίκευτο, μπορεί να δώσουν στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται για να αποκαταστήσει την κυκλοφορία του, την στιγμή που δ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ | Views: 181 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-01-25 | Comments (0)

    « 1 2 ... 39 40 41 42 »
    Lost Empire
    Πάτα CTRL+D να μας βάλεις στα αγαπημένα σου!
    Καλως όρισες στο Lost Empire.
    Μια σελίδα με πολυ ενημέρωση για Ελλάδα & κόσμο-Μουσική ψυχαγωγία,Γνωριμίες..
    Και πολλα αλλα θεματα  που μας κανουν να  ξεχνιόμαστε περνάμε ευχάριστα και επικοδομιτικα. 
    Μια σελιδα χτισμενη απο τα μελοι της.Καλή διασκέδαση..:-) 

    http://www.lost-empire.gr

    Search
    Login
    Social bookmarks
    Ελληνικό Μουσικο P
    Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
    Newsletters Newsl

    Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας! Γράψτε εδώ το email σας:

    Σας ευχαριστώ!

    Calendar
    «  Μάιος 2024  »
    ΚυρΔευτΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031
    Banner
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» [794]
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» Πληροφορίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας,εικονες,Τοπικά έθιμα και παραδόσεις
    Του κόσμου τα παράξενα [1052]
    Του κόσμου τα παράξενα
    Οπαδικες προτιμησεις [409]
    Sport,Αθλητικά
    Μουσικές επιλογές [3279]
    Μουσικές επιλογές - ακούσματα που προτεινουν οι χρηστες
    Funny [1091]
    Funny
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ [33]
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ
    Σοφά Λόγια [138]
    Σοφά Λόγια
    Hξερες ότι [346]
    Hξερες ότι
    Συνταγές μαγειρικής [4141]
    Συνταγές μαγειρικής
    Αστρα Και Ονειρα [71]
    Αστρα Και Ονειρα
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ [2099]
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz [2176]
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz
    X-FILES [105]
    X-FILES
    Tv-Movies [511]
    Tv-Movies
    Auto-Moto [638]
    Αυτοκίνητα - Μηχανές
    Επιστήμη-τεχνολογία [1031]
    Επιστήμη-τεχνολογία
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες [313]
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες
    Θρησκευτικά [61]
    Θρησκευτικά
    Sex Tpis & Σχέσεις !!! [456]
    ...για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με άρθρα για ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, για τον χωρισμό, το φλερτ και τις νέες γνωριμίες.
    Ολα για το παιδί [181]
    Ολα για το παιδί
    Ιστορικά [349]
    Ιστορικά
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις... [32]
    Φωτογραφίες - Εικόνες - Animation ...
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠• [194]
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠•
    National Geographic [28]
    National Geographic
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! [107]
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
    Γνωρίστε μας.
    Οn Line

    Συνολο συνδεδεμενων Φίλων: 1
    Φίλοι-Επισκέπτες: 1
    Φίλοι-Μελη της σελιδας: 0
    Block title
    Acceptance Mark
    Copyright Lost Empire © 2024Website builderuCoz