30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα αρκούν για να νικήσετε το χρόνο. Όπως τονίζει ο Larry Payne, Διευθυντής του Τμήματος Γιόγκα στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount και ένας από τους συγγραφείς του Yoga Rx, «αν και πολλές γυναίκες επιλέγουν αρχικά τη γιόγκα για να εκτονώσουν το στρες, γρήγορα γίνονται φανατικές, διότι τις κάνει να νιώθουν και να φαίνονται νεότερες». Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ασκήσεις, συνδυάζει κινήσεις που βελτιώνουν την κυκλοφορία, την ισορροπία και την ελαστικότητα, ενώ αυξάνουν και τη δύναμη του σώματος, με πνευματικές τεχνικές όπως βαθιές αναπνοές. Πρόκειται δηλαδή για μια μορφή... φυσικού λίφτινγκ. Τι πιστεύετε: δεν αξίζει τον κόπο; Τα βασικά σε 30' Κάντε 3 φορές την εβδομάδα αυτό το απλό 30λεπτο πρόγραμμα, που σχεδίασε η Deborah Matza, εκπαιδεύτρια Γιόγκα στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel στο Μανχάταν. Εκτελέστε τις ασκήσεις με τη σειρά που τις παρουσιάζουμε. Θα χρειαστείτε: Αρκετά μαξιλάρια, έναν τοίχο και μια αντιολισθητική επιφάνεια. Αναπνοές Χρησιμοποιήστε την αναπνοή σας για να ξεκινάτε και να ολοκληρώνετε κάθε άσκηση με ηρεμία. Πάρτε βαθιά αναπνοή από τη μύτη. Φανταστείτε ότι φοράτε μια φαρδιά, ελαστική ζώνη γύρω από τη μέση. Όταν εισπνέετε, η ζώνη τεντώνεται προς κάθε κατεύθυνση -μπροστά, πλάι και πίσω. Όταν εκπνέετε, η ζώνη μαζεύεται και πάλι προς τα μέσα. Διαλογισμός «εν κινήσει» (Προετοιμάζει τις αρθρώσεις και τους μυς) Α. Σταθείτε με τα πόδια ενωμένα, τα δάχτυλα των ποδιών να κ
... Διαβάστε περισσότερα »
Το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά
του Καρκίνου. Με αφορμή αυτή τη μέρα λοιπόν, γίνεται εκστρατεία
ενημέρωσης κάθε χρόνο, η οποία δίνει έμφαση στην πρόληψη της επάρατης
νόσου.
Ας δούμε πώς σχετίζεται η επάρατη νόσος με τη διατροφή και άλλες συνήθειές μας.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εμφάνιση καρκίνου είναι καθαρά θέμα
γονιδίων ή κακής τύχης.Όμως, μέσω της επιστημονικής έρευνας, γνωρίζουμε
ότι ο κίνδυνος εξαρτάται στην πραγματικότητα από ένα συνδυασμό γονιδίων,
περιβάλλοντος και πτυχών της ζωής μας, παραγόντων δηλαδή που μπορούμε
να ελέγξουμε.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερα από ένα στα τρία άτομα θα αναπτύξει
καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του. Κάθε χρόνο, σε περίπου 309.000 άτομα
γίνεται διάγνωση της νόσου.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότερες από τέσσερις στις 10 περιπτώσεις
καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:
Αποφυγή καπνίσματος
Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
Περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ
Υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή
Φυσική δραστηριότητα
Προστασία από συγκεκριμένες λοιμώξεις
Ασφαλής έκθεση στον ήλιο
Επάγγελμα (από έκθεση σε χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας, αφού
μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ως αποτέλεσμα των
χημικών ουσιών ή πρακτικών που χρησιμοποιούνται στην εργασία τους. Η
βελτίωση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας σημαίνει ότι και λιγότεροι
άνθρωποι
... Διαβάστε περισσότερα »
Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου το παιδί θα μπορέσει να τρέφεται
υγιεινά αποτελεί από τις πιο σημαντικές κινήσεις που μπορείτε να κάνετε
για να διασφαλίσετε την καλή υγεία του.
Ακολουθούν μικρές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντάξετε τα μικρά
σας σε ένα πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής, στο οποίο φυσικά θα
λειτουργείτε εσείς ως το βασικό πρότυπο.
Ποτέ μη λες ποτέ
Η απαγόρευση στο φαγητό μπορεί να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ,
πυροδοτώντας την αντίδραση του παιδιού και την εντονότερη τάση του προς
το 'απαγορευμένο' τρόφιμο. Αντί λοιπόν να ασκείτε 'βέτο', καλύτερα να
συζητάτε με το παιδί για τα οφέλη των τροφών και να τα ενθαρρύνετε να
κάνουν τις σωστές επιλογές.
Σε απόσταση βολής
Τα παιδιά τείνουν να καταναλώνουν ό,τι είναι διαθέσιμο. Φροντίστε
λοιπόν να κρατάτε τα φρούτα σε κάποιο προσβάσιμο σημείο και όχι
καταχωνιασμένα στο πίσω μέρος του ψυγείου και να έχετε πάντα στο σπίτι
διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή μπισκότα
δημητριακών.
Ο καλός, ο κακός και ο … διαλλακτικός
Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα. Υπάρχει
σωστός και λάθος τρόπος που χειριζόμαστε τα τρόφιμα. Εάν θέλετε να
κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν συγκεκριμένες ωφέλιμες τροφές,
συνδυάστε τις με τα αγαπημένα τους σπορ, πχ πείτε τους ότι τα
γαλακτοκομικά βοηθάνε στην ανάπτυξ
... Διαβάστε περισσότερα »
Το περιττό βάρος κάποιου ατόμου υποδεικνύει ότι για μια μικρή ή
μεγάλη περίοδο της ζωής του κατανάλωνε περισσότερη τροφή από αυτή που
είχε ανάγκη ο οργανισμός του. Πιθανότατα ταυτόχρονα δεν περιλάμβανε
σωματική άσκηση στην καθημερινότητά του. Γνωρίζουμε ότι δεν παχαίνει
αυτή καθ’ αυτή η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, αλλά η συχνή
κατανάλωσή τους και οι μεγάλες ποσότητες αυτών. Η αύξηση βάρους λοιπόν
οφείλεται ουσιαστικά σε κακές συνήθειες διατροφής. Με ποιον τρόπο μπορεί
κανείς να χάσει τα περιττά κιλά διασφαλίζοντας την υγεία του και
έχοντας τις μεγαλύτερες πιθανότητες για μακροχρόνια αποτελέσματα;
Μία σωστή δίαιτα αδυνατίσματος χρειάζεται να καλύπτει κάποιες προϋποθέσεις. Θα πρέπει:
να είναι ασφαλής ώστε να μην προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες (ζάλη, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών κτλ.)
να έχει σαν στόχο την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών
να βοηθά στη ρύθμιση τυχόν παθήσεων όπως για παράδειγμα στη μείωση του σακχάρου ή της χοληστερίνης
να είναι ισορροπημένη σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη
Ποιος είδε αυτή τη διαφήμιση και δε γέλασε; 'Δεν παχαίνει,
ομορφαίνει' είναι μόνο ένα παράδειγμα διαφημιστικού μηνύματος, ανάμεσα
σε πολλά που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά άμεσα ή έμμεσα, με σαφή
υπαινιγμό για το βάρος μας, το σώμα μας, την εμφάνισή μας, την υγεία μας
γενικότερα. Ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με
πλήθος τέτοιων μηνυμάτων αλλά και με αφθονία τροφίμων που πολύ συχνά,
ανήκουν στην κατηγορία του πρόχειρου φαγητού.
Ταυτόχρονα, η αυξημένη εμφάνιση χρόνιων παθήσεων (π.χ.
υπερχοληστερολαιμία, καρδιαγγειακά, διαβήτη, πίεση, οστεοπόρωση, κάποιες
μορφές καρκίνου), ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος λόγω των αυξημένων
εργασιακών ωραρίων, το αυξημένο στρες του σύγχρονου τρόπου ζωής, το
καθεστώς της οικονομικής κρίσης- με τις όποιες επιπτώσεις έχει στη
σίτιση και στη διατροφή μας- κάνουν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη
για πρόληψη και αυξάνουν το ενδιαφέρον για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Στα πλαίσια αυτά, είναι πλέον καιρός να γίνουμε πιο
συνειδητοποιημένοι καταναλωτ
... Διαβάστε περισσότερα »
Χειμώνιασε για τα καλά, απ΄ ότι φαίνεται. Μαζί με το κρύο και το
χιόνι, ‘θερίζουν’ οι ιώσεις αλλά και η εποχιακή γρίπη. Ειδικά αν τα
παιδιά μας… σερβίρουν στο σπίτι ό,τι πιο καινούριο… φοριέται στο
σχολείο, σε ίωση.
Κοινή συνισταμένη και των δύο, ο πονόλαιμος. Ένα κατά τ΄ άλλα απλό –
όσο και σύνηθες – σύμπτωμα, που μας δυσκολεύει στην ομιλία και την
κατάποση, ενώ μας κάνει αρκούντως… γκρινιάρηδες.
Για να αποφύγουμε τα φαρμακευτικά σκευάσματα, ή αν πρόκειται για τα
παιδιά μας, μπορούμε να δοκιμάσουμε τις εξής εναλλακτικές λύσεις:
Μέλι
Το πώς μας βοηθά το μέλι δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά φαίνεται
πως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ανθεκτικών, στα αντιβιοτικά,
βακτηρίων. Για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο, προσθέστε μια-δυο
κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
Κάντε γαργάρες
Το αλάτι εξωθεί νερό από τις κυτταρικές μεμβράνες και μειώνει
αποτελεσματικά το οίδημα και τη φλεγμονή, ανακουφίζοντας προσωρινά τον
πονόλαι
... Διαβάστε περισσότερα »
Ο J.M.Mbanya, Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας για τον Διαβήτη
(International Diabetes Federation), σε πρόσφατη συνέντευξή του στο
διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι ο διαβήτης αποτελεί για
την παγκόσμια υγεία το tsunami του 21ου αιώνα. Έχει
υπολογισθεί ότι πάνω από 366 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως παρουσιάζουν
διαβήτη και το σημαντικότερο είναι ότι η συχνότητα αυξάνεται ραγδαία και
με γεωμετρικό ρυθμό ώστε να προδικάζεται ότι σε 20 χρόνια ο διαβήτης θα
ταλαιπωρεί πάνω από 600 εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Το κόστος του
διαβήτη μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το κυριότερο
είναι ότι ο διαβήτης αποτελεί την αιτία θανάτου για σχεδόν 5 εκατομμύρια
συμπολίτες μας σε ετήσια βάση, ήτοι ένας θάνατος λόγω του διαβήτη κάθε 7
δευτερόλεπτα. Στατιστικές μελέτες ανεβάζουν τον αριθμό των διαβητικών
στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως φύλου κοντά στο 8%, οπότε ο διαβήτης στη χώρα
μας φαίνεται να μειώνει το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα ζωής σε
περίπου 1.000.000 άτομα. Τα ποσοστά όμως του ‘προ-διαβήτη’, μια
κατάστασης που ακόμα δυνητικά είναι αναστρέψιμη τουλάχιστον για μεγάλο
χρονικό διάστημα, εμφανίζονται συντριπτικά υψηλά στη χώρα μας συγκριτικά
με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Το ¼ των ενηλίκων ανδρών σήμερα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να
εμφανίσουν ‘επίσημο’ διαβήτη, μια που εμφανίζουν το λεγόμενο μεταβολικό
σύνδρομο. Η υιοθέτηση δυτικών προτύπων διατροφής και η μείωση της
φυσικής δραστηριότητας θεωρείται σήμερα η ‘ρ
... Διαβάστε περισσότερα »
Σταματήστε να ψάχνετε μαγικούς τρόπους για να απαλλαχτείτε από τα
περιττά σας κιλά. Πολλές φορές η λύση είναι τόσο κοντά μας, όσο κοντά
βρίσκεται…η κουζίνα μας. Προμηθευτείτε με πραγματικά χαμηλό κόστος
εργαλεία για την κουζίνα σας που μπορούν να μειώσουν τα λιπαρά στο
φαγητό σας και να κάνουν την υγιεινή διατροφή πραγματικό παιχνίδι!
Βάλτε, λοιπόν, στην καθημερινότητά σας τα εξής:
Ψεκάστε-ανακατέψτε-τελειώσατε: εφαρμόστε
το τρίπτυχο που μπορεί να μειώσει δραστικά την ποσότητα του ελαιόλαδου,
άρα και των θερμίδων, που προσθέτετε στη σαλάτα σας. Απλώς
προμηθευτείτε ένα spray λαδιού που θα βρείτε πλέον σε όλα τα καταστήματα
με είδη οικιακής χρήσης και ψεκάστε μερικές φορές.
Κάντε τον Κινέζο: αγοράστε ένα
τηγάνι τύπου wok και κάντε μαγειρικά θαύματα κυριολεκτικά μόνο με μια
σταγόνα λάδι. Πολύχρωμες πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, κοτόπουλο,
μοσχάρι, ψάρι και ακόμη περισσότερα μαγειρεύονται πλέον γρήγορα και
νόστιμα με ελάχιστα
... Διαβάστε περισσότερα »
‘Θα μπορούσα να τρώω σοκολάτα – και πατατάκια – ολή την ημέρα, αν δεν
φοβόμουνα τη ζυγαριά!’ Κι όμως, ξέρετε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι
τέτοιο τόσο εύκολα; Εν μέρει, μας προστατεύει ο ίδιος μαας ο
εγκέφαλος...
Η
συνήθεια (habituation)
συνιστά μια μέθοδο εκμάθησης για τον εγκέφαλο, όπου το ερέθισμα οδηγεί
σε ολοένα μειούμενη απόκριση. Η κατανάλωση φαγητού εμπεριέχει
επαναλαμβανόμενη παρουσίαση του ίδιου τροφικού ερεθίσματος – στα πλαίσια
ενός γεύματος – όπου η συνήθεια επιδρά έτσι ώστε τα μεγαλύτερα ποσοστά
αυτής να συνεπάγονται μικρότερη κατανάλωση φαγητού. Η θεωρία που έχει
διατυπωθεί συνιστά ότι η επαναλαμβανόμενη παρουσίαση ενός τροφικού
ερεθίσματος για μέρες θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη συνήθεια
(habituation) αυτού.
Κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και στην πράξη: η συνεχής κατανάλωση
ενός τροφίμου – όσο αγαπημένο και να είναι – θα έχει σταδιακά ως
συνέπεια να το ‘μπουχτίσουμε’ και να το ζητάμε λιγότερο τακτικά ή και
καθόλου. Σκοπός της συγκεκριμένης πρακτικής είναι η
απομυθοποίησητου
εκάστοτε τροφίμου/ γλυκού, ώστε να αποφεύγεται η μελλοντική του
υπερκατανάλωση. Ούτως ή άλλως, το απαγορευμένο είναι αυτό που μας ασκεί
μεγαλύτερη έλξη: αν έχουμε εύκολη πρόσβαση και τακτική λήψη, σταματάμε
να το ζητάμε τόσο, αφού μπορούμε να το βρούμε και... αύριο.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke και Αυστραλοί επιστήμονες
ξεκινώντας από την υπόθεση ότι η εξάρτηση μπορεί να σχετίζεται με τον
μηχανισμό των ενστίκτων μελέτησαν το πώς οι λειτουργίες του υποθαλάμου
σχετίζονται με την εξάρτηση. Τα αποτελέσματά τους υποδεικνύουν ότι οι
ομάδες γονιδίων που διεγείρονται για την όρεξη για αλάτι είναι οι ίδιες
που διεγείρονται στην περίπτωση εξάρτησης από κοκαΐνη ή ηρωίνη.
Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν τις διόδους που σχετίζονται με την
εξάρτηση ελαττωνόταν και η επιθυμία για λήψη αλατιού. Φαίνεται ότι η
εξάρτηση ως μηχανισμός χρησιμοποιεί τους ίδιους μηχανισμούς με τα
ένστικτα γι’ αυτό άλλωστε η αναζήτηση της ουσίας ή της συμπεριφοράς στην
οποία το άτομο είναι εξαρτημένο λειτουργεί τόσο έντονα. Τα αποτελέσματα
αυτά εξηγούν εν μέρει και το γιατί τα έτοιμα φαγητά που έχουν πάρα πολύ
αλάτι λειτουργούν ως εθισμός για πολλούς ανθρώπους.
Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα που πιθανόν να
οδηγήσει τόσο σε καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της εξάρτησης αλλά
και σε νέες καινούριες
... Διαβάστε περισσότερα »
Τα νεογιλά δόντια αποτελούν χρονολογικά τη δεύτερη πηγή λήψης
βλαστοκυττάρων, με πρώτη το αίμα του πλακούντα. Ο πολφός των νεογιλών
δοντιών και των σωφρονιστήρων περιέχουν μεσεγχυματικού τύπου
βλαστοκύτταρα, και ένα σημαντικό τύπο βλαστοκυττάρων που έχουν κοινή
προέλευση με τον νευρικό ιστό. Ο πληθυσμός αυτός αποτελεί το 5% του
συνολικού αριθμού των βλαστοκυττάρων του πολφού. Αν και ο αριθμός των
βλαστοκυττάρων ανά νεογιλό δόντι είναι μικρός, σε σύγκριση με άλλες
πηγές, εν τούτοις η κοινή προέλευσή τους με το νευρικό σύστημα τα κάνει
ιδιαίτερα πολύτιμα. Η έντονη ικανότητα κυτταρικού πολλαπλασιασμού τους
δίνει τα ίδια πλεονεκτήματα με ανάλογα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από
άλλες πηγές στις περιπτώσεις που επιδιώκουμε κυτταρικές θεραπείες
οργάνων μεσεγχυματικής προέλευσης. Οι σωφρονιστήρες περιέχουν την ίδια
ποιότητα βλαστοκυττάρων με τα νεογιλά δόντια και εάν είναι έγκλειστοι τα
βλαστοκύτταρα θεωρούνται πλέον αρχέγονα. Η ύπαρξη τερηδόνας καθιστά το
δόντι ακατάλληλο για λήψη βλαστοκυττάρων.
Πριν από περίπου 10 χρόνια, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
στους εφήβους δεν ξεπερνούσε το 3%, όμως σήμερα η συχνότητα ξεπερνά το
40%. Το στοιχείο αυτό από μόνο του δείχνει τις διαστάσεις επιδημίας που
έχει λάβει η συγκεκριμένη ασθένεια στις νεαρές ηλικίες. Τι πρέπει να
προσέχουν, λοιπόν, οι γονείς και ποια είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση
του προβλήματος;
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) τύπου 2 και η Παχυσαρκία αποτελούν τις
σύγχρονες μάστιγες της εποχής μας. Η συχνότητα και των δύο παγκοσμίως
αυξάνεται εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αποτελούν
ένα τεράστιο ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, που επιτακτικά
αναζητά τις λύσεις και την ανθρώπινη, επιστημονικά τεκμηριωμένη,
φροντίδα μας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αποκαλούμενο «περιβάλλον» αποτελεί
τον πιο σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα στην εμφάνιση του ΣΔ τύπου 2
και της παχυσαρκίας στα παιδιά, με το σχολείο να παίζει καθοριστικό ρόλο
στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών, χωρίς να παραγνωρίζεται, όμως, ο
σημαντικός ρόλος της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα. Δεν
είναι εύκολο σε μια σπάταλη και υπερκαταναλωτική κοινωνία, να μάθεις στο
παιδί, το νέο ή τη νέα, βασικές αρχές σωστής και υγιεινής διατροφής,
όταν το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσεται και λειτουργεί ακολουθεί
τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής και διατροφής.
Γράφει ο Παναγιώτης Γ.Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας,
Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο
Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ‘Αττικόν’
Ο J.M.Mbanya, Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας για τον Διαβήτη
(International Diabetes Federation), σε πρόσφατη συνέντευξή του στο
διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι ο διαβήτης αποτελεί για
την παγκόσμια υγεία το tsunami του 21ου αιώνα. Έχει
υπολογισθεί ότι πάνω από 366 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως παρουσιάζουν
διαβήτη και το σημαντικότερο είναι ότι η συχνότητα αυξάνεται ραγδαία και
με γεωμετρικό ρυθμό ώστε να προδικάζεται ότι σε 20 χρόνια ο διαβήτης θα
ταλαιπωρεί πάνω από 600 εκατομμύρια συνανθρώπους μας. Το κόστος του
διαβήτη μεταφράζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το κυριότερο
είναι ότι ο διαβήτης αποτελεί την αιτία θανάτου για σχεδόν 5 εκατομμύρια
συμπολίτες μας σε ετήσια βάση, ήτοι ένας θάνατος λόγω του διαβήτη κάθε 7
δευτερόλεπτα. Στατιστικές μελέτες ανεβάζουν τον αριθμό των διαβητικών
στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως φύλου κοντά στο 8%, οπότε ο διαβήτης στη χώρα
μας φαίνεται να μειώνει το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα ζωής σε
περίπου 1.000.000 άτομα. Τα ποσοστά όμως του ‘προ-διαβήτη’, μια
κατάστασης που ακόμα δυνητικά είναι αναστρέψιμη τουλάχιστον για μεγάλο
χρονικό διάστημα, εμφανίζονται συντριπτικά υψηλά στη χώρα μας συγκριτικά
με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η αποκατάσταση του μαστού είναι μια απο τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις
της πλαστικής χειρουργικής, τόσο ως αυξητική στήθους για την αισθητική
αποκατάσταση όσο και ως επανορθωτική του στήθους μετά απο συγγενείς
ανωμαλίες ή αφαίρεση όγκου από το μαστό (Μαστεκτομή, Τεταρτεκτομή
κ.ο.κ.). Στόχος της είναι η αποκατάσταση του μεγέθους, σχήματος και της
συμμετρίας του στήθους με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
αυτών των γυναικών.
Η ανάπτυξη της Βιοτεχνολογίας και της Αναγεννητικής Ιατρικής είναι τα
τελευταία χρόνια αλματώδης και ήδη πολλές τους αρχές εφαρμόζονται στην
κλινική πράξη. Οι εξελίξεις στο πεδίο της Πλαστικής Χειρουργικής είναι
εξίσου πολύ σημαντικές και πολλά υποσχόμενες για το μέλλον. Ενώ στη
κλινική πράξη η αποκατάσταση του μαστού γίνεται με διατατήρες ή ενθέματα
σιλικόνης ολοένα και περισσότερες μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού με
αυτόλογους ιστούς και αυτόλογα κύτταρα προτείνονται από διάφορους
ερευνητές και επιστήμονες. Επιπρόσθετα, η αυξητική μαστού με αυτόλογο
λιπώδη ιστό της ασθενούς, θεωρείται πλέον στις μ
... Διαβάστε περισσότερα »
Σχεδόν κάθε γονιός, κάποια στιγμή στη ζωή του, έχει έρθει
αντιμέτωπος με το αγγελούδι του το οποίο αρνείται να πάει στο κρεβάτι
του, παρακαλάει να κοιμηθεί στο δωμάτιο των γονέων του ή ξυπνά συνεχώς
κατά τη διάρκεια της νύχτας καλώντας με αναφιλητά τον μπαμπά ή τη μαμά
να το πάρουν αγκαλιά. Μάλιστα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τα
περιστατικά αυτά συμβαίνουν συχνότερα ή σε πιο αραιή βάση.
Πιο συγκεκριμένα, στα νεογέννητα ο ύπνος κρατάει περίπου 3-4 ώρες
μεταξύ των οποίων μεσολαβούν διαστήματα μιας με μιάμισης ώρας, οπότε και
το βρέφος μένει ξύπνιο. Καθώς περνούν οι μήνες, αρχίζει να κοιμάται
λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας και κλείνοντας τον πρώτο
χρόνο ζωής το μέσο παιδί κοιμάται για περίπου 14 ώρες συνολικά
ημερησίως. Σταδιακά, τα παιδιά εγκαταλείπουν τη συνήθεια του ύπνου κατά
τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σταθεροποιείται πιο πολύ η διάρκεια του
βραδινού τους ύπνου.
Χρήσιμες συμβουλές για έναν καλό και ήρεμο ύπνο στα παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας:
Το σύμπτωμα της αδυναμίας που εμφανίζεται αμιγώς στην περιοχή των
κάτω άκρων είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα, που οδηγεί τον πάσχοντα στον
ειδικό παθολόγο. Η αδυναμία στα κάτω άκρα μπορεί να εμφανίζεται μόνο
κατά τη διάρκεια της άσκησης ή να είναι συνεχής. Συνοδά συμπτώματα όπως
τινάγματα, μυρμηγκιάσματα, μούδιασμα συνοδεύουν σε αρκετές περιπτώσεις
την αδυναμία των ποδιών.
Τα κάτω άκρα είναι σημαντικά για τη στήριξη του σώματος, οι παθήσεις
ωστόσο που προκαλούν αδυναμία στα κάτω άκρα, συχνά δεν εντοπίζονται
αμιγώς σε αυτά. Η φυσιολογική λειτουργία των κάτω άκρων προϋποθέτει καλή
μυϊκή ισχύ, καλή λειτουργία των οστών και των αρθρώσεων, καλή
λειτουργία των νεύρων, επάρκεια αιματικής ροής, φυσιολογική τροφοδοσία
των κάτω άκρων μέσω του αίματος με οξυγόνο θρεπτικά συστατικά και
ιχνοστοιχεία και καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών οδών που
δίνουν την εντολή της κίνησης και της ισορροπίας. Κατά την ιατρική
εξέταση είναι σημαντικό να αξιολογηθεί εάν η αδυναμία είναι τοπική ή
αφορά γενικότερα τον οργανισμό, εάν είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη,
εάν έχει εμφανιστεί οξέως ή έχει χρόνιο χαρακτήρα, εάν συνοδεύεται από
παράλυση του άκρου ή όχι.
Τα νοσήματα που προκαλούν αδυναμία στα πόδια διακρίνονται σε:
Η υπερθερμία είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος καταπολέμησης
του καρκίνου, η οποία μπορεί να εφαρμόζεται παράλληλα και συμπληρωματικά
με άλλες μεθόδους εναντίον του καρκίνου, όπως τη Χημειοθεραπεία, την
Ακτινοθεραπεία, (τη δράση των οποίων ενισχύει) αλλά και τη Χειρουργική.
Για τον λόγο αυτόν, η υπερθερμία χαρακτηρίζεται πλέον ως ο τέταρτος
θεραπευτικός πυλώνας της ογκολογίας. (Φυσικά, μπορεί να εφαρμοστεί μαζί
και με ανοσοθεραπεία).
Διακρίνεται σε ολοσωματική και περιοχική.
Η θεραπευτική δράση της ολοσωματικής υπερθερμίας έγκειται στην
αντιμετώπιση γενικευμένων μεταστάσεων αλλά και στην πρόληψή τους.
Η θεραπευτική δράση της περιοχικής όγκο-υπερθερμίας έγκειται στην
εκλεκτική υπερθέρμανση του ίδιου του όγκου μέσα σε ηλεκτρομαγνητικό
πεδίο.
Στόχος είναι η απόπτωση των καρκινικών κυττάρων και η συνακόλουθη
συρρίκνωση – καταστροφή όγκων και μεμονωμένων μεταστάσεων. Συγχρόνως
αυξάνει τη ροή αιμάτωσης και τη διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης,
ούτως ώστε η αντικαρκινική δράση της χημειοθεραπείας ή της ακτινοβολίας
να είναι εξαιρετικά πιο αυξημένη όταν συνεφαρμόζονται.
Η θεραπεία είναι απολύτως ακίνδυνη για τον ασθενή, καθώς με τη νέα
γενιά μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας αποφεύγεται ο κίνδυνος
εγκαυμάτων του δέρματος. Η εφαρμογή της μεθόδου είναι απλή χωρίς
... Διαβάστε περισσότερα »
Δυσλειτουργικές συντροφικές σχέσεις συχνά περιλαμβάνουν μορφές
κακομεταχείρισης (λεκτικής, συναισθηματικής, σωματικής ή/και
σεξουαλικής) από τον ένα σύντροφο προς τον άλλον. Η αυτοεκτίμηση είναι ο
βασικός παράγοντας που καθορίζει αν θα επιλέξουμε έναν σύντροφο που θα
μας σέβεται ή αν θα συνεχίσουμε να παραμένουμε σε σχέση στην οποία τα
όριά μας καταπατούνται. Παρότι η σωματική βία παρατηρείται συχνότερα από
τον άνδρα προς τη γυναίκα, υπάρχουν και άλλες μορφές κακοποίησης, όπως
λεκτική βία και οικονομική εκμετάλλευση, που ασκούνται από γυναίκες προς
άνδρες. Η αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντική και για τα δύο φύλα, ώστε
να επιλέξουν ένα σύντροφο που τους αξίζει και να μην εγκλωβίζονται στο
φαύλο κύκλο της υποτίμησης, αυτουποτίμησης, πεποίθησης έλλειψης (‘δεν
μπορώ να φύγω, δεν θα μπορέσω να βρω κανέναν άλλον’), περισσότερη
κακοποίηση, μεγαλύτερη αδυναμία αντίδρασης.
Η σχέση με τον εαυτό μας είναι η πιο σημαντική ανθρώπινη σχέση που θα
έχουμε ποτέ. Όλοι οι άλλοι είναι περαστικοί. Ο εαυτός μου είναι το
μοναδικό άτομο με το οποίο περνούμε μαζ
... Διαβάστε περισσότερα »
Η χαλάρωση των μηρών και των γλουτών αποτελεί ένα από τα πιο
συνηθισμένα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν κυρίως οι γυναίκες –
πρόβλημα που τις φέρνει σε δυσάρεστη θέση ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς
μήνες.
Η χαλάρωση των μηρών και των γλουτών είναι σχεδόν ισοδύναμη με την
απώλεια του βάρους και την ηλικία. Παραμένει το δυσκολότερο και
συχνότερο πρόβλημα στην αποκατάσταση. Η πτώση των μηρών αντιμετωπίζεται
με αφαίρεση δέρματος και ανάρτηση του υπολοίπου από το έσω τμήμα των
μηρών ώστε η τομή να κρύβεται μέσα στη μηροβουβωνική πτυχή και να
καλύπτεται από το εσώρουχο.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία ή μέθη, δεν είναι απαραίτητη η
παραμονή στο νοσοκομείο αλλά απαιτείται προσοχή για τις επόμενες 7-10
ημέρες, μέχρι να απορροφηθούν τα ράμματα. Με τις σύγχρονες ατραυματικές
τεχνικές ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του
δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερες εμφανείς εκχυμώσεις και οιδήματα.
Παράλληλα με την ανόρθωση μηρών μπορεί να συζητηθεί με τον πλαστικό
χειρουργό να γίνει και επέμβαση για ανόρθωση γλουτών, επίσης ένα από τα
πιο 'δύσκολα' και επίμαχα σημεία στο σώμα μιας γυναίκας.
Η ανόρθωση ή η αύξηση των γλουτών δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες και
άντρες με επίπεδα ή λιγότερο διαμορφωμένα οπίσθια να αυξήσουν ή να
σχηματίσουν καλύτερα αυτή την περιοχή κα
... Διαβάστε περισσότερα »
Το ερώτημα του τίτλου προκύπτει από δύο πραγματικές αλλά και
περίεργες διαπιστώσεις: 1) Στην oστεοαρθρίτιδα πιστεύουμε ότι η νόσος
ξεκινά και εξελίσσεται στον αρθρικό χόνδρο. Ο αρθρικός χόνδρος όμως
είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι δεν φέρει ούτε νεύρα ούτε αγγεία.
Γιατί πονά λοιπόν ο ασθενής; 2) Υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των
ακτινολογικών ευρημάτων και της έντασης και διάρκειας του πόνου. Το 40%
των ασθενών που έχουν σοβαρά ακτινολογικά ευρήματα πονούν ελάχιστα και
ασθενείς που παραπονούνται για έντονο πόνο έχουν ελάχιστα ακτινολογικά
ευρήματα. Τι είναι αυτό που προκαλεί σε αυτούς τους ασθενείς τον πόνο.
Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει το 50% του πληθυσμού, ανεξάρτητα από φύλο
και φυλή. Η συχνότητά της αυξάνει ανάλογα με την ηλικία και το σωματικό
βάρος. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα είναι οι στηρικτικές
και των δακτύλων των άκρων χεριών. Η οστεοαρθρίτιδα έχει χαρακτηρισθεί
σαν υπερτροφική αρθρίτιδα σε αντίθεση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που
θεωρείται ατροφική και αυτό διότι δημιουργεί υπερπαραγωγή οστεοϊνώδους
ιστού (ο
... Διαβάστε περισσότερα »
Οι έντονοι ρυθμοί, οι αυξημένες υποχρεώσεις και το άγχος που
προκαλούν αυτές οι καταστάσεις πολλές φορές μας δημιουργούν μια
δυσάρεστη αίσθηση στο στομάχι. Έντονες ενοχλήσεις, πόνοι, κάψιμο,
δυσάρεστο αίσθημα πληρότητας που δεν σας επιτρέπει να τερματίσετε το
γεύμα. Αίτια: η ποιότητα της διατροφής ή η ύπαρξη κάποιου προβλήματος
υγείας. Η γαστρίτιδα και το πεπτικό έλκος είναι από τις πιο συχνές
ασθένειες, που προκαλούνται από κάποιον ιό, μικρόβιο ή παράσιτο, είτε
οφείλονται σε χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής, όπως είναι η χρόνια χρήση
φαρμάκων, το κάπνισμα, το στρες αλλά και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.
Ανακουφιστείτε
Στην περίπτωση που υποφέρετε από έντονες ενοχλήσεις που επιμένουν
είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να εντοπίσει τα αίτια
και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Στην περίπτωση που τα συμπτώματα προέρχονται από μια παροδική δυσπεψία
μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε και να νιώσετε
μεγάλη ανακούφιση, αρκεί να δώσετε βάση σε:
Πόσο τρώτε
Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα.
Δοκιμάστε να σπάσετε τα κυρίως γεύματα σε δύο μικρότερα.
Ο όρος επικονδυλίτιδα χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τον
πόνο στην περιοχή του αγκώνα. Επισημαίνει την ύπαρξη φλεγμονής (κατάληξη
-ίτιδα) στον επικόνδυλο. Ο επικόνδυλος είναι μια μικρή οστική περιοχή
στην έξω και στην έσω πλευρά στο τέλος του βραχιόνιου οστού και
προεξέχει όταν ο αγκώνας είναι λυγισμένος στις 90 μοίρες.
Η βλάβη, ωστόσο, δεν βρίσκεται στο κόκαλο αλλά στους τένοντες που
ξεκινούν από την περιοχή. Στην έξω πλευρά βρίσκονται οι τένοντες των
μυών που εκτείνουν τον καρπό και τα δάκτυλα, ενώ στη μέσα πλευρά οι
τένοντες των μυών που κάμπτουν τον καρπό και τα δάκτυλα.
Πολλοί αμφισβητούν την ύπαρξη φλεγμονής και υποστηρίζουν ότι το
πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και επαναλαμβανόμενης κίνησης
του καρπού και των δακτύλων προκαλώντας έτσι μικροτραυματισμούς στους
τένοντες. Η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα αυτών των τραυματισμών.
Η συνεχής έκταση του καρπού προς τα πάνω με ταυτόχρονη στροφή του
χεριού προς τα έξω μπορεί να οδηγήσει σε έξω επικονδυλίτιδα. Κρεοπώλες,
υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμοι, ξυλουργοί αλλά και όσοι
ασχολούνται με αθλήματα ρακέτας, όπως το τένις και το σκουός, αποτελούν
κάποιες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αντίθετα, η συνεχής κάμψη του
καρπού προς τα κάτω με την ταυτόχρονη στροφή του χεριού προς τα μέσα
μπορεί να οδηγήσει σε έσω επικονδυλίτιδα όπως συμβαίνει π.χ. σε άτομα
που χρησιμοποιούν φτυάρι ή σε άτομα που παίζουν γκολφ.
Η ικανοποίηση των γυναικών από τη σεξουαλική τους ζωή αυξάνεται με
την ηλικία, είτε επειδή βελτιώνεται το ίδιο το σεξ είτε επειδή κάνουν
σεξ μόνο όταν πραγματικά το θέλουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες
από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ρώτησαν σχετικώς
806 εθελόντριες, ηλικίας 40 έως 100 ετών (μέση ηλικία: 67 ετών), το 63%
από τις οποίες είχε περάσει την κλιμακτήριο.
Σε όλο το ηλικιακό
φάσμα, δύο στις δέκα εθελόντριες είπαν πως έχουν πολύ έντονη ερωτική
επιθυμία ενώ, στον αντίποδα, τέσσερις στις δέκα είπαν πως δεν νιώθουν
ποτέ ή σχεδόν ποτέ ερωτική επιθυμία.
Ωστόσο, η μία στις δύο είχαν
ερωτικό σύντροφο με τον οποίο είχαν κάνει σεξ τον τελευταίο μήνα, αν
και η συχνότητα των ερωτικών επαφών μειωνόταν με την πάροδο της ηλικίας.
Από
τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, η μία στις τρεις είπαν πως είχαν
χαμηλή ερωτική επιθυμία αλλά σε όλο το ηλικιακό φάσμα οι περισσότερες
(το 67,1%) είπαν πως μπορούσαν να νιώσουν διέγερση, ύγρανση του κόλπου
και οργασμό στη διάρκεια του σεξ.
Τα ποσοστά της ικανοποίησης
από το σεξ αυξάνονταν κατ' αναλογίαν με τις ηλικιακές ομάδες, με τα
υψηλότερα να καταγράφονται στις γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών,
περισσότερες από τις μισές ε
... Διαβάστε περισσότερα »
Αποτελέσματα από την πρώτη εβδομάδα; Κι όμως, σύμφωνα με το πιο σύγχρονο πρόγραμμα απώλειας βάρους, αν αυξομειώσουμε τους υδατάνθρακες, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Κάθε δίαιτα μοιάζει με έργο που κάπου το έχουμε ξαναδεί... Τις πρώτες ημέρες όλα πάνε καλά. Καθώς όμως περνούν οι εβδομάδες βλέπουμε πως όχι μόνο δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος, αλλά συνειδητοποιούμε και ότι αυτό που χάνουμε το ξαναπαίρνουμε γρήγορα. Απογοητευόμαστε και ακολουθούμε ένα ακόμα πιο σκληρό πρόγραμμα διατροφής. Λάθος! Σύμφωνα με το νέο βιβλίο της Αμερικανίδας διαιτολόγου Γουέντι Τσαντ Crack the Fat-Loss Code (Σπάστε τον κώδικα απώλειας λίπους, εκδ. Mc
... Διαβάστε περισσότερα »
Τώρα που τσαλαβουτάς στις ακρογιαλιές δεν χρειάζεται να πάρεις κιλά αλλά το αντίθετο! Ακολούθησε την παρακάτω υπερπρωτεϊνική διατροφή βασισμένη σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά με περισσότερα υγιεινά λιπαρά (π.χ. από ψάρια) και λιγότερα κορεσμένα (π.χ. από κόκκινο κρέας) και θα χάσεις μέχρι και 3,5 κιλά σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Η ευτυχία είναι μια δεξιότητα που διδάσκεται και μαθαίνεται, όπως ακριβώς γίνεται με το μαγείρεμα και τα μαθηματικά. Μάθε με ποιους τρόπους θα την ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου προσφέροντας σου μια πιο ευχάριστη ζωή.
Οι πρώτες πέντε «ασκήσεις» έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο ενώ οι επόμενες αναφέρονται στην στάση σου απέναντι στη ζωή. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις επαναλαμβάνεις κάθε ημέρα, κρατώντας ημερολόγιο όπου θα σημειώνεις τις… επιδόσεις σου.
Η διαταραχή της στύσης είναι μια από τις... πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες του άνδρα που όταν συμβαίνει φαίνεται να … «σαμποτάρει» την αυτοπεποίθησή του.
Εξ ορισμού, αναφέρεται στην παροδική ή στην επανειλημμένη αδυναμία του
άνδρα να αποκτήσει ή να διατηρήσει στύση, ικανή για σεξουαλική
δραστηριότητα. Μπορεί να είναι πρωτοπαθής, δηλαδή να συμβαίνει από την
αρχή της σεξουαλικής ζωής ή δευτεροπαθής, δηλαδή να εμφανιστεί μετά από
κάποιο διάστημα κατά το οποίο ο άνδρας λειτουργούσε ικανοποιητικά.
Γράφει ο Θάνος Ασκητής
Παράλληλα, διακρίνεται σε εκλεκτικού τύπου στυτικής διαταραχής, όπου το
στυτικό πρόβλημα παρουσιάζεται σε ορισμένες καταστάσεις, ενώ σε
κάποιες άλλες όχι και σε γενικευμένη όπου το στυτικό πρόβλημα απασχολεί
τον άνδρα σε όλες τις σεξουαλικές του επαφές. Είναι δυνατό να
οφείλεται τόσο σε οργανικούς όσο και σε ψυχολογικούς παράγοντες. ... Διαβάστε περισσότερα »
Όπως κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και εσύ οφείλεις στην ομορφιά σου να ξέρεις τα βασικά για να είσαι πάντα τόσο κούκλα! Επειδή και η ομορφι
... Διαβάστε περισσότερα »
Θέλεις λαμπερό δερματάκι, αλλά φαίνεται ότι η ενυδατική σου κρέμα και τα προϊόντα καθαρισμού δε σε καλύπτουν πια; Μήπως απλά φταίει ότι έχεις βγάλει εκτός της ρουτίνας της ομορφιά σου τον θαυματουργό ορό; Διάβασε παρακάτω τα πάντα για το σέρουμ και τις ευεργετικές του ιδιότητες για το δερματάκι σου και άφησε το να λάμψει χωρίς προηγούμενο!
Όμως είναι κάποιες φορές που σου έχει πει πράγματα που σου έχουν εντυπωθεί στον εγκέφαλο σου σχετικά με τηνομορφιά σου που όμως είναι οι χειρότερες συμβουλέςομορφιάς που θα μπορούσες να πάρεις από τη μανούλα. Διάβασε παρακάτω και βρες ποιες είναι εκείνες οι συμβουλές ομορφιάς που καλά θα κάνεις σαν να μην τις άκουσες για το καλό της ομορφιάς σου.
Το δέρμα σου έχει αυξημένες ανάγκες το χειμώνα καθώς έχει να αντιμετωπίσει από τη μία τις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες –κρύο, εναλλαγές της θερμοκρασίας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, βαριά ρούχα– και από την άλλη το άγχος και την κούραση της καθημερινότητας. Το αποτέλεσμα; Αφυδατωμένη επιδερμίδα, χωρίς λάμψη, ελαστικότητα και απαλότητα, που συχνά ερεθίζεται, "σκάει" και "σπάει", κάνοντας ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Και τι μπορείς να κάνεις εσύ γι' αυτό; Διάβασε παρακάτω πώς θα καταφέρεις να φροντίσεις το δέρμα σου και να εξασφαλίσεις λαμπερή επιδερμίδα και τον χειμώνα!
Τα χέρια σου πρέπει πάντα να είναι όμορφα και περιποιημένα έτσι ώστε και το μανικιούρ σου να δείχνει τέλειο και όλοι να σε παρακαλούν να σου φιλήσουν τα χέρια. Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να έχεις μεταξένια χεράκια μια για πάντα!
Πόσο είπαμε ότι είσαι: τα χέρια σου είναι το πιο άμεσο και αποτελεσματικό ενδεικτικό της ηλικίας σου και πρέπει να τα περιποιείσαι αν δεν θέλεις να σου προσθέτουν δεκαετίες!
Το τελευταίο διάστημα, έχουν κάνει την εμφάνιση τους στο πρόσωπο σου ορισμένα αντιαισθητικά σπυράκια που μάταια προσπαθείς να καλύψεις. Δε χρειάζεται πανικός, εξάλλου μια στις πέντε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25 και 40 ετών έχουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα! Μάθε για ποιο λόγο εμφανίζονται και τι μπορείς να κάνεις για να τα εξαφανίσεις.
Με βάση την αγιουρβέδα, οι πασίγνωστοι γκουρού ολιστικής δίαιτας
Dr Nish Joshi και Simon Freedman έχουν αποκτήσει φανατικές οπαδούς
ανάμεσα στον αστραφτερό κόσμο των σταρ της showbiz. Με τη βασισμένη στην
πανάρχαια ινδική συνταγή μέθοδό τους υπόσχονται μια δίαιτα-εξπρές σε 6
εβδομάδες, με τον οργανισμό να ηρεμεί, να αποτοξινώνεται και να
βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον.
Η δίαιτα αυτή εφαρμόζεται στην κλινική του Simon Freedman
«Αlive+Well» και, απ ό,τι δηλώνουν οι ίδιες, δύο από τις πιο όμορφες,
καλλίγραμμες και πανέξυπνες σταρ του κινηματογράφου και της πασαρέλας,
οι Γκουίνεθ Πάλτροου και Ελ Μακφέρσον, ορκίζονται στο όνομα των δύο
γνωστών γκουρού.
Το θέμα είνα κατα πόσο είναι
γνωστό το ότι,περα απο το οτι είναι αυτές οι δίαιτες όπως και η
γιογκα,ινδουιστικές πρακτικές,γνωρίζει ο κόσμος οτι μόνο αθώες δεν
είναι!και δεν μιλάμε μόνο για το πνευματικό μέρος,αλλά κυρίως εδώ για το
σωματικό,μιάς και επεμβαίνουν με καταστροφικό τρόπο στον μεταβολισμό
του οργανισμού προκαλώντας διάφορα είδη καρκίνου!!Μπορείτε δε να
διαβάσετε και το βιβλίο του πρώην Βουδιστή ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΦΑΡΑΣΙΩΤΗ,ΟΙ
ΓΚΟΥΡΟΥ,Ο ΝΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ,όπου περιγράφονται και
αποκαλυπτονται τέτοιες πρακτικές και οι παρενέργειες
τους,ψυχικες-ψυχοπάθειες,και σωματικές,απο τις εκδόσεις Ορθόδοξη κυψέλη
στην Θεσσαλονίκη.ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΙΝ ΜΠΛΕΞΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ
ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!
... Διαβάστε περισσότερα »
Το περπάτημα και ιδιαίτερα η πεζοπορία στην εξοχή είναι μια εξαιρετική άσκηση που μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας και να κρατήσουμε υγιή τον οργανισμό μας. Στην Αθήνα, μπορείτε να κάνετε συχνές επισκέψεις στον
Υμηττό, στην Πάρνηθα, στο Πεδίο του Άρεως, στου Φιλοπάππου, στο Άλσος
της Νέας Σμύρνης, στο Πάρκο Τρίτση, στον Εθνικό Κήπο ή ακόμα και κατά
μήκος της Παραλιακής στο Φάληρο, ώστε να νιώσετε σαν να βρίσκεστε στην εξοχή και να κάνετε σωστή πεζοπορία, παίρνοντας όλα τα οφέλη που προσφέρει.
Είναι ο πιο φρέσκος τρόπος να ανανεώσετε την επιδερμίδα σας και μπορείτε να το φτιάξετε μόνες σας εύκολα.
To ροδόνερο είναι ο τέλειος τρόπος για να φρεσκάρετε την επιδερμίδα σας και για να καθαρίσετε τους πόρους σας σε βάθος.
Δεν είναι απαραίτητο να το αγοράσετε, αν και θα βρείτε στην αγορά πολύ
καλά προϊόντα με φυσική κατεύθυνση. Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε το
δικό σας ροδόνερο, μιας και είναι πολύ εύκολο.
Θα χρειαστείτε δύο κούπες ροδοπέταλα και δύο κούπες βραστό νερό. Βάλτε τα ροδοπέταλα σε ένα μπολ και ρίξτε επάνω τους το βραστό νερό. Αμέσως μετά σκύψτε από πάνω τους και αφήστε τον ατμό που βγαίνει από την ένωση τους να έρθει στο πρόσωπο σας,
βάζοντας ταυτόχρονα μία πετσέτα πίσω σας ώστε να τον κρατήσετε πιο πολύ
ώρα κοντά σας. Αυτό θα κάνει τους πόρους σας να ανοίξουν και να
καθαρίσουν.
Αφού τελειώσετε αυτή τη διαδικασία θα περάσετε στο δεύτερο στάδιο. Βάλτε το νερό με τα ροδοπέταλα μέσα σε ένα βάζο και κρατήστε το στο ψυγείο. Έχει διάρκεια ζωής μέχρι δέκα ημέρες. Σε αυτό το διάστημα μπορείτε να περνάτε ένα βρεγμένο βαμβάκι όποτε θέλετε στη διάρκεια της
... Διαβάστε περισσότερα »
Η τροφική δυσανεξία
είναι η κατάσταση που ο οργανισμός μας αδυνατεί να απορροφήσει τα
θρεπτικά συστατικά κάποιων τροφίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται
δυσάρεστα συμπτώματα. Μια καλή λύση είναι να μην τρώτε συχνά και σε μεγάλες δόσεις τα αγαπημένα σας φαγητά, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε τροφική δυσανεξία απέναντί τους.
Η ασπαρτάμη είναι μία τεχνητή γλυκαντική ουσία με γλυκύτητα περίπου
200 φορές μεγαλύτερη από την κοινή επιτραπέζια ζάχαρη. Όπως και η
ζάχαρη, αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, αλλά λόγω της ισχυρής της
γλυκύτητας χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερες δόσεις, με αποτέλεσμα οι
συνολικές θερμίδες που προσδίδει στα τρόφιμα και ποτά που
χρησιμοποιείται να είναι πρακτικά μηδαμινές. Περισσότερο από δύο
δεκαετίες χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και αποτελεί
πιθανόν την πιο εκτενώς μελετημένη ουσία.
Ωστόσο, ακόμα υπάρχει παραπληροφόρηση και δυσπιστία σχετικά με την
ασφάλειά της ως πρόσθετο τροφίμων. Σύμφωνα με την ιατρική και
επιστημονική κοινότητα, η ασπαρτάμη είναι ένα ασφαλές πρόσθετο τροφίμων
και μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από υγιείς ανθρώπους, διαβητικούς
ασθενείς και άλλες πληθυσμιακές ομάδες.
Η ιστορία της ασπαρτάμης
Συνετέθη για πρώτη φορά το 1965, ενώ στις μέρες μας πλέον
χρησιμοποιείται στην παρασκευή τροφίμων και ποτών σε περισσότερες από
100 χώρες παγκοσμίως. Η ασπαρτάμη εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων
και Φαρμάκων (Food and Drug Administration - FDA) των Η.Π.Α. το 1981 για
να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά τροφίμων (π.χ. γλυκαντική ουσία σε
δισκία, δημητριακά πρωινού, τσίχλες).
Η έγκριση αυτή επεκτάθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1983, για να
συμπεριλάβει και τη χρήση ασπαρτάμης σε ανθρακούχα αναψυκτικά
... Διαβάστε περισσότερα »
Το
σαφράν αποτελεί ένα πολύτιμο και σπάνιο μπαχαρικό, με αξιοσημείωτες
γευστικές, αρωματικές, χρωστικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι το
ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο, με τιμή που αγγίζει τα 2500ευρώ/κιλό
(αναλογία παρόμοια με αυτή του χρυσού), ενώ για να παραχθεί 1 κιλό
σαφράν χρησιμοποιούνται 150.000-180.000 άνθη!
Λίγες χώρες παγκοσμίως (Ιράν, Ινδία, Ισπανία, Μαρόκο) το
παράγουν μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα η οποία έχει την
υψηλότερη ποιότητα, και η ύπαρξή του είναι βεβαιωμένη σε πολυάριθμα
λαογραφικά κείμενα και διάφορες οικονομικές μελέτες. Ο κρόκος Κοζάνης
είναι ιδιαίτερα αγαπητός και γνωστός στις διεθνείς κουζίνες, σε αντίθεση
με τη χώρα μας, όπου μόνο ένα μικρό ποσοστό γνωρίζει την ύπαρξή του, τη
χρησιμότητά του αλλά και την ιδιαίτερη γεύση και το χρώμα που προσδίδει
σε φαγητά, γλυκά και ροφήματα.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το σαφράν ήταν γνωστό από την
αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται με κολακευτικά σχόλια τόσο στην Παλαιά
Διαθήκη, όσο και στον Όμηρο αλλά και σε γραπτά του Ιπ
... Διαβάστε περισσότερα »
Από τη Γαλλία, και συγκεκριμένα από την Τουλούζ,
προέρχεται το εξαίσιο αυτό έδεσμα που συνοδεύει πάντοτε πιάτα υψηλής
γαστρονομικής αξίας. Με γεύση και άρωμα που σκανδαλίζει, αποτελεί
αγαπημένη λιχουδιά για γευσιγνώστες και περιστασιακή πολυτέλεια για
κοινούς θνητούς που το αναζητούν σε κάθε επίσημο και γιορταστικό γεύμα.
Το φουαγκρά παράγεται από το υγιές συκώτι πάπιας ή χήνας, με το πρώτο
να καταναλώνεται περισσότερο και το δεύτερο να υπερτερεί σε ποιότητα
(πιο λεπτή, πιο φίνα και πιο γλυκιά γεύση). Η καλύτερη ποιότητα
θεωρείται το fois gras entire. Η διαδικασία παραγωγής του περιλαμβάνει
τον αναγκαστικό υπερσιτισμό του ζώου με καλαμπόκι, για να μεγαλώσει σε
μέγεθος το συκώτι του (6-10 φορές μεγαλύτερο). Αυτός είναι και ο λόγος
για τον οποίο πολλές φιλοζωικές οργανώσεις εκφράζουν την αντίθεση τους
στην παραγωγή φουαγκρά. Ήδη η Βρετανία απαγόρευσε την παραγωγή του… αλλά
επιτρέπει την εισαγωγή του! Οι χώρες που εξάγουν φουαγκρά είναι η
Ουγγαρία (κυρίως συκώτι χήνας), η Γαλλία (κυρίως συκώτι πάπιας), το
Ισραήλ, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, οι Η.Π.Α και η Πολωνία.
Όσον αφορά τη διαδικασία παραγωγής η πραγματικότητα είναι λίγο
διαφορετική. Γνωρίζουμε ήδη ότι οι πάπιες ή οι χήνες έχουν το
χαρακτηριστικό να τρώνε από μόνες τους πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής
όταν αυτή υπάρχει σε αφθονία, ή όταν προετοιμάζονται για την τακτική
ετήσια αποδήμησή τους. Έτσι από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστό ότι τα
πτηνά αυτά παρουσίαζαν μια φυσιολογική υπ
... Διαβάστε περισσότερα »
Είναι ο δροσερός σωτήρας του καύσωνα και φυσικά από τις πιο γλυκές απολαύσεις για την ανθρώπινη γλώσσα…
Ποιος ανακάλυψε το παγωτό;
Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το παγωτό, όμως δεν μπορούν να δοθούν
σίγουρες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, γιατί δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα
που να τεκμηριώνουν κάποια από τις ιστορίες.
Υπήρχε στην Αρχαία Κίνα, αφού οι Κινέζοι αυτοκράτορες είχαν αποθήκες
με παγωτό. Λέγεται ότι ο Μάρκο Πόλο γυρίζοντας από ένα ταξίδι του, έφερε
μία συνταγή για την παρασκευή ενός παγωτού από νερό (το σορμπέ).
Υπάρχουν μαρτυρίες που υποστηρίζουν πως ο Μεγάλος Αλέξανδρος έτρωγε
με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το 'φαγώσιμο χιόνι'. Αυτό φανερώνει οτι και
στην Αρχαία Ελλάδα γνώριζαν κάποια μορφή παγωτού.
Βέβαια υπάρχουν κι άλλες ιστορίες για το πώς δημιουργήθηκε το παγωτό και από ποιόν.
Το πιο πιθανό είναι να ανακαλύφθηκαν σε διάφορα μέρη της γης, διάφορες
μορφές παγωτού, οι οποίες εξελίχθηκαν με τα χρόνια στη σημερινή του
μορφή.
Ποια είναι τα συστατικά του παγωτού;
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι το γάλα, το αυγό, το κακάο,
το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων,
σταθεροποιητές (όπως πρωτείνες, εκχυλίσματα φρούτων, κυτταρίνες, κ.ά.),
γαλακτωματοποιητές, χρωστικές-αρωματικές ουσίες, κομμάτια σοκολάτας ή
φρούτων, ξηροί καρποί, κ.ά.
'Μέτρον άριστον', η πολυδιατυπωμένη αυτή αρχή στο χώρο της Διατροφής
φαίνεται ότι ταιριάζει απόλυτα σε ότι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ
και τις διάφορες παθήσεις. Πράγματι, μελέτες στο χώρο έχουν δείξει ότι η
σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και καρδιοαγγειακών παθήσεων έχει το σχήμα U
(καμπύλη-U) όπου η μηδενική πρόσληψη αλκοόλ δεν προστατεύει, η μέτρια
πρόσληψη (πυθμένας) σχετίζεται με τα χαμηλότερα κρούσματα και η μεγάλη
κατανάλωση οδηγεί σε αυξημένα κρούσματα.
Το επιστημονικό ενδιαφέρον κέντρισε η παρατήρηση ότι οι Γάλλοι, αν και
καταναλώνουν 2 με 3 φορές περισσότερο κορεσμένο λίπος από τους
υπόλοιπους Ευρωπαίους, έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και
αρτηριακής πίεσης, ωστόσο εμφανίζουν κατά 2.5 φορές μικρότερο κίνδυνο
θανάτου από στεφανιαία νόσο. Τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν πως το
κρασί είναι αυτό που τους ... σώζει. Έτσι το περίφημο 'Γαλλικό
παράδοξο' άνοιξε το δρόμο για το συνεχώς αυξανόμενο επιστημονικό
ενδιαφέρον σχετικά με τα οφέλη του κρασιού.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: η ευεργετική δράση κατά των
καρδιαγγειακών αφορά μόνο το κρασί ή και άλλα αλκοολούχα; Η απάντηση
είναι πως τα οφέλη φάνηκαν και σε άλλα αλκοολούχα, όπως τη μπύρα για
παράδειγμα, αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση από ότι στο κρασί. Αυτό
συμβαίνει γιατί η ευεργετική δράση του κρασιού δεν έχει να κάνει τόσο με
την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, αλλά κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών
συστατικών που περιέχει. Μάλιστα έρευνες που έγ
... Διαβάστε περισσότερα »
Παραδοσιακό φαγητό της κουζίνας των Σκανδιναβικών χωρών και της Ρωσίας και gourmet καπνιστή λιχουδιά από τη Σκωτία, ο
σολομός, φαίνεται να ξεπερνά τα
τοπικά σύνορα και να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στα επίσημα
τραπέζια πολλών χωρών ανά την υφήλιο - μεταξύ των οποίων και της δικής
μας - αποτελώντας ένα ιδιαίτερο έδεσμα θαλασσινής γεύσης.
Πρόκειται πράγματι, για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική
αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό
ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Αποτελεί το
‘Α’ και το
‘Ω-3’ της διατροφής, καθώς είναι
μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3
λιπαρών οξέων – σημαντικών δομικών μονάδων των κυτταρικών μεμβρανών -
που δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας στα νοσήματα φθοράς.
Ο
σολομός θεωρείται ένα ιδιαίτερο ψάρι, καθώς ζει και μεγαλώνει στη
θάλασσα και αναπαράγεται σε λίμνες και ποτάμια, με ένα κύκλο ζωής που
φτάνει από 2 έως 7 έτη. Πιο συγκεκριμένα, γεννιέται και αναπτύσσεται σε
γλυκό νερό, ωριμάζει σε αλμυρό νερό (το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του)
και τέλος γεννά και πεθαίνει πάλι σε νερό λίμνης ή ποταμού (εκεί που
γεννήθηκε).
... Διαβάστε περισσότερα »
Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.