Παρασκευή, 2024-05-17, 11:04 AM
Lost Empire MainRegistrationLogin
Welcome Φιλαρακι | RSS
Site menu
"Facebook"
Tag cloud
All uploaded files
Χρήσιμες Σελίδες
  • Upload your photos
  • Upload image
  • My Team Toolbar
  • HTML Color Codes
  • 1-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 2-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 3-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • Audioboo. Because sound is social
  • Live Traffic Feed
    Twitter
    Ŀ♡SƬ ƐMṖĪŔƐ
    ******
     Blog-κάρουμε Τον Κοσμο 

    Ειδήσεις ,Ενημέρωση ,Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία, Αθλητικά, Μουσικη ,Gossip από την Showbiz ,Συνταγές μαγειρικής, Αστρα Και Ονειρα ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ


    Get your own Chat Box! Go Large!
    Τίτλος τραγουδιού σας:
    Οι ακροατές σας αριθμό:
    Κατάσταση του διακομιστή σας:
    Main » Hξερες ότι
    Είναι αρκετά δύσκολο να εκφράσουμε με λόγια το γιατί και το πώς, σήμερα, οι περισσότεροι από μας- με έμφαση στις νεότερες γενιές- ζούμε την αντίθεση και την αντίφαση μεταξύ του εαυτού μας και της κοινωνίας, κυρίως της δυτικής.
    Ενώ, λοιπόν, όλο και περισσότεροι δηλώνουν απογοητευμένοι, δυσαρεστημένοι, ανικανοποίητοι, έτοιμοι να καταρρεύσουν από το άγχος και την αδυναμία της καθημερινής επιβίωσης, η κοινωνία ισχυρίζεται ότι προχωρά, ότι εξελίσσεται και ότι εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις για την ψυχική, πνευματική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών της. Ασφαλώς, ακούγεται ιδιαίτερα παράλογο να αναπτύσσεται μια κοινωνία ερήμην των ανθρώπων, ίσως γιατί αδιαφορεί ή αγνοεί τα μηνύματα και τις πραγματικές ανάγκες του πιο ζωντανού ιστού της, όλων μας. Σήμερα, φαίνεται να έχουμε εξελιγμένες κοινωνίες και ανικανοποίητους ανθρώπους.
    Ομως, ο άνθρωπος είναι άρρηκτα δεμένος με το περιβάλλον του, όποιο και να είναι αυτό, φυσικό ή κοινωνικό.


    Μήπως φταίνε οι αξίες;

    Η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και επικοινωνία εκτυλλίσσεται μέσα σ΄ένα συγκεκριμένο χρόνο και χώρο, με βάση τις συνθήκες, την πληροφορία και την επεξεργασία της. Παίρνοντας υπόψη τις δομές και τις συνθήκες ενός συγκεκριμένου φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, ανταλλάσσσουμε και επεξεργαζόμαστε μηνύματα ή οργανώνουμε τις πράξεις μας. Η ανάλυση, π.χ των φαινομένων, που αφορούν το φύλο, την ηλικία, τις εθνότητες, την υγεία και την ασθ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 229 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει ή η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει;

    Κουτσομπολιό! Αγχολυτικό, χαλαρωτικό, μάλλον πρέπει να καταχωρηθεί στις μεθόδους αντιστρές και να ενθαρρύνεται η καλλιέργειά του. Ειδικά στους χώρους εργασίας μπορεί και να αυξήσει την παραγωγικότητα!
    Μισοαστεία ή μισοσοβαρά, το κουτσομπολιό είναι μέσα στη ζωή μας, μισητό όταν μας κουτσομπολεύουν, γοητευτικό όταν εμείς κουτσομπολεύουμε. Όπως και να' χει, η τσιμπίδα» του δημιουργεί ή καταστρέφει διασημότητες και λειτουργεί όπως η χρηματιστηριακή λογική: Υπερτίμηση- υποτίμηση της ιεραρχίας των κοινωνικών αξιών, κατάργηση των κοινωνικών διακρίσεων και δημιουργία νέων, πιο « βολικών» για τον κουτσομπόλη.
    Κουτσομπολιό! Ο Μπαμπινιώτης μας πληροφορεί ότι προέρχεται από το « κόψο+ μπολιάζω» και αναφέρεται στον σχολιασμό πράξεων και υποθέσεων τρίτων, συχνά με αρνητική, κακόβουλη διάθεση ή με τρόπο υπερβολικό. Συνώνυμες έννοιες η συκοφαντία, το ξόμπλιασμα, η φαρμακογλωσσιά, το σχόλιο, η σούρα το «κουσέλι», που μας θυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνοι και πως η ζωή μας, όπως και η ζωή των άλλων διαθέτει και μυστικά και ψέματα.


    « Ο κόκκος αλήθειας»

    Κουτσομπολιό: Ιστορίες λίγο παρατραβηγμένες, λίγο συρρικνωμένες, αρκετά υποθετικές, σίγουρα κατασκευασμένες στα μέτρα μας διαθέτουν « κόκκο αλήθειας», όπως αναφέρει ο ο Leyens, στο βιβλίο του «είμαστε όλοι ψυχολόγοι» Πρόκειται για συμπεράσματα, που στηρίζονται σε ελάχιστες πληροφορί ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 234 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Τα ψώνια- όλοι το γνωρίζουμε- σημαίνουν πολλά και διαφορετικά πράγματα για τον καθένα μας: Ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτουμε, το είδος των αναγκών μας, την οικονομική μας κατάσταση, ακόμα και τις καιρικές συνθήκες, τα ψώνια είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.
    Η έννοια shopping therapy δεν αναφέρεται στα ψώνια πρώτης ανάγκης, που μερικές φορές μπορεί να είναι αγγαρεία, αλλά σ΄εκείνα τα περιττά, που έχουν το χρώμα και το άρωμα της πολυτέλειας. Σ΄αυτά τα μικρά , πολύχρωμα πακετάκια, με το προσεγμένο αμπαλάζ, που μας προσφέρουν μια χαρούμενη νότα στην ζωή μας, επειδή ανανεώνουν την εμφάνισή μας ή περιέχουν δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

    shopping therapy: Αυτοθεραπεία

    Το shopping therapy είναι μια μορφή αυτοθεραπείας- ένα από τα ρεπερτόρια, που έχουμε στο οπλοστάσιό μας για την αγορά της ευχαρίστησης και την μείωση του πόνου. Οι ψυχολόγοι, όχι μόνον δεν διαφωνούν αλλά την έχουν εντάξει σαν μια γρήγορη, και παρηγορητική - μη οριστική- αντιμετώπιση του άγχους και της κακής διάθεσης.
    Το shopping therapy προσφέρει μια έμμεση και προσωρινή αποκατάσταση της διάθεσης.
    Απ΄όσα ακούμε, φαίνεται ότι το shopping therapy λειτουργεί ως μια επιτυχημένη προσπάθεια αγχόλυσης, έστω και προσωρινής. Αν και κάθε ψυχοθεραπεία στοχεύει στην οριστική επίλυση του προβλήματος, την σταθερή αλλαγή της νοοτροπίας και της ψυχικής πίεσης, το shopping therapy, καταπραΰνει τον πόνο και κινητοποιεί την δράση, προσφέροντας μια ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 287 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (1)

    Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
    Υπάρχει άλλη, ομορφότερη από μένα;

    Αν κοιτάξουμε την ελληνική μυθολογία, θα δούμε ότι οι θεοί μας ήταν πάντα νέοι, αθάνατοι και ωραίοι! Οι άνθρωποι πάντα κατασκεύαζαν τους θεούς τους ανθρωπομορφικά.
    Οι θεοί πλησιάζουν το ιδανικό ανθρώπινο πρότυπο: Νέος ωραίος αθάνατος. Έτσι, δεν είναι συμπτωματικό ότι π.χ η Αφροδίτη είναι η θεά της ομορφιάς και του έρωτα. Για την ανθρώπινη αντίληψη αυτά τα δυο ταιριάζουν καλύτερα, και θα ήταν μάλλον παράξενο η Αφροδίτη να εκπροσωπεί την ομορφιά και τη δικαιοσύνη.
    Ακόμη και η Τέχνη ύμνησε τη νιότη και την ομορφιά. Ας θυμηθούμε το « Φάουστ» του Γκαίτε: Ο ήρωάς του ήταν σοφός αλλά άσχημος και γέρος. Πούλησε λοιπόν την ψυχή του στο διάβολο, με αντάλλαγμα το μαγικό φίλτρο, που θα τον έκανε ξανά νέο και ερωτεύσιμο.


    Η επιθυμητή εικόνα μας
    Η πλαστική χειρουργική διορθώνει, δηλαδή μεταμορφώνει. Η μεταμόρφωση είναι επίσης μια ανθρώπινη ανάγκη. Ο άνθρωπος, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, εκφράζει θαυμασμό και, μερικές φορές, λατρεία στη δυνατότητα μεταμόρφωσης.
    Ας θυμηθούμε τα παραμύθια και τους μύθους. Οι θεές Κίρκη και Καλυψώ μεταμορφώνουν τους συντρόφους του Οδυσσέα. Σήμερα, το χειρουργικό νυστέρι αντικατέστησε το μαγικό ραβδάκι της Κίρκης και της Καλυψώς και πιθανά μας κάνει να νιώθουμε ότι διαθέτουμε λιγότερο ευάλωτη προσωπικότητα στις σχέσεις μας με τον κοινωνικό μας περίγυρο.
    Η ιδιαίτερη ανάγκη μας να μεταμορφωθού ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 228 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Ονειρα, ύπνωση, υποβολή, μαντεία, προβλέψεις, αναδρομές τσαρλατανισμός, εκμετάλλευση, έλεγχος του νου κι ένα σωρό άλλες άλλες έννοιες, σκορπισμένες στις συνηθισμένες συζητήσεις μας, έχουν επιφέρει μια άνευ προηγουμένου σύγχιση και προκατάληψη για το τι είναι και τι μπορεί να προσφέρει η Κλινική Ύπνωση.

    Η Κλινική Ύπνωση, παρά το γεγονός ότι έχει κακοποιηθεί ανά τους αιώνες από ανθρώπους, που στόχευαν στον χρηματισμό και των έλεγχο των συνανθρώπων τους, σήμερα αποτελεί ένα ευρύ πεδίο επιστημονικής έρευνας και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της που ίσως μελλοντικά συντελέσουν στην βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. Γιατί, ποιος από μας δεν θάθελε να απαλλαγεί πιο εύκολα από κακές συνήθειες, να ελέγξει τον πόνο ή να βγει από αδιέξοδα και να βρει διαφορετικές, από αυτές που του υποδεικνύει η λογική του, λύσεις για τα προβλήματά του; Η Κλινική Ύπνωση έχει δώσει τέτοια αποτελέσματα αλλά φαίνεται να υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι να αποδειχθεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία της, από τον επιστημονικό χώρο.
    Πάντως, σήμερα οι επιστήμονες που ερευνούν το θέμα, έχουν συμφωνήσει τουλάχιστον πάνω σε μια βασική διαπίστωση: Το «υπεραισθητό» συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες, όπως για παράδειγμα η προσωρινή και ελεγχόμενη από το ίδιο το άτομο αποδόμηση και αποσύνδεση της σκέψης, μπορεί να προκληθούν υπνωτικά φαινόμενα. Οι επιστημονικές διαφωνίες , πέραν αυτής της κοινής για το «υπεραισθητό» αποδοχής, αναφέρο ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 281 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Ποιο είναι -άραγε- το κορυφαίο ζήτημα της καθημερινής μας ζωής; Μη βιαστείτε να απαντήσετε ότι η πολιτική είναι αυτή που κανονίζει τις χαρές και τις λύπες μας ή η παγκόσμια φτώχεια ρυθμίζει το κέφι και τη ζωντάνια μας ή μόνο τα θέματα γύρω από την υγεία, την αρρώστια και τη θνητότητά μας.
    Αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί σε κάθε στιγμή μας είναι ο « ’λλος», όποιος και να είναι αυτός: Ο συνάδελφος στην δουλειά μας, ο φίλος, ο γείτονας, οι σύντροφοί μας στη ζωή και η διαφορετικότητα της προσωπικότητας, του χαρακτήρα αν θέλετε, είναι το φλέγον θέμα, επειδή θέλουμε να τον κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε τη συμπεριφορά του.
    Ο «'Αλλος»λοιπόν είναι πάντα παρών στη ζωή μας και μας καλεί να τον αντιμετωπίσουμε , να δεχθούμε την διαφορετικότητά του, γιατί, μέχρις ένα βαθμό, είμαστε όπως οι άλλοι και από ένα σημείο και πέρα, όπως κανένας άλλος. Αυτή τη διαφορετικότητα τις πιο πολλές φορές αρνούμαστε να την δεχθούμε. Ο πιο συνηθισμένος προβληματισμός μας περιστρέφεται γύρω από τις σκέψεις «Μα γιατί δεν είναι όπως εγώ ή εγώ δεν σκέφτομαι έτσι ή εσύ γιατί θέλεις κάτι διαφορετικό».
    Αυτές οι σκέψεις είναι εντελώς εγωκεντρικές. 'Οπως τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας είναι ως ένα βαθμό ίδια με τους άλλους και από ένα σημείο και πέρα γίνονται ξεχωριστά και ευδιάκριτα, έτσι ώστε να είμαστε αναγνωρίσιμοι ανάμεσα στα δισεκατομμύρια των ανθρώπων πάνω στον πλανήτη, το ίδιο συμβαίνει και με την προσωπικότητά μας: Είναι μοναδική και ανεπανάλη ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 227 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Η επιστημονική έρευνα γύρω από τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και συμπεριφοράς είναι πολύ πλούσια. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές επιστημονικές οπτικές, όλες χρήσιμες και πολύτιμες στη ζωή μας. Μας βοηθούν να δούμε ποιοι είμαστε και πώς είναι και οι άλλοι γύρω μας. Ομως, πάντα να θυμόμαστε ότι οι ατομικές διαφορές είναι τεράστιες, κανείς δεν είναι ίδιος με τους άλλους και πως υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις στις διάφορες ταξινομήσεις.

    Ένας άλλος τρόπος προσέγγισης της προσωπικότητας, εκτός από αυτόν του Γαληνού, που αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, είναι το στοιχείο της Επιθυμίας, καθοριστικής για τις αποφάσεις μας. Ποιες δηλαδή επιθυμίες και ποια κίνητρα βρίσκονται πίσω από τις ενέργειές μας, π.χ θέλουμε πραγματικά να κάνουμε στενές σχέσεις ή ψάχνουμε την παραμικρή αφορμή για να φύγουμε, μας αρέσει συχνά ή πολύ συχνά να είμαστε με κόσμο ή προτιμούμε να μένουμε μόνοι στο σπίτι, απολαμβάνοντας μοναχικές στιγμές; Η, άλλο παράδειγμα, οι αποφάσεις μας παίρνονται με βάση τους κανόνες της λογικής ή με την καρδιά και την συμπόνια;.

    Συνήθως, οι άνθρωποι, εξαιτίας της αλληλεπίδρασης, της μάθησης και της εμπειρίας διαθέτουν αρκετά στοιχεία από πολλούς τύπους προσωπικότητας αλλά είναι καλό να μάθουν ποιο ακριβώς στοιχείο είναι το επικρατέστερο, ποιος είναι δηλαδή ο αληθινός εαυτός τους.

    Γύρω από την Επιθυμία οργανώνονται τέσσερα αντιθετικά ζεύγη συμπεριφοράς:

    1. Εσωστρέφεια- εξωστρέφεια. ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 242 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Ονειρα! Μυστήρια κατάσταση, τόσο παλιά όσο και το ανθρώπινο είδος. Η γοητεία των ονείρων και της ερμηνείας τους εκφράζει την ανάγκη μας να μάθουμε κάτι για το μέλλον. Η μαντική μέσω των ονείρων μας δίνει μια, έστω και ασαφή, απάντηση αν υπάρχει πεπρωμένο ή αν η ζωή μας είναι προκαθορισμένη από κάποια θεϊκή δύναμη. Τα καλά μηνύματα από τα όνειρα καθησυχάζουν τους φόβους μας για τον θάνατο και μας ενισχύουν την αισιοδοξία και την ελπίδα.

    Τα όμορφα όνειρα τραγουδήθηκαν, έγιναν πηγή έμπνευσης της ποίησης και της λογοτεχνίας, ίσως επειδή μας γεμίζουν ελπίδες και αισιοδοξία Ο καθένας από μας έχει τουλάχιστον ένα ωραίο όνειρο να θυμάται στη ζωή του και παρομοιάζουμε κάθε καλή εμπειρία «πως ήταν κάτι σαν όνειρο», για να δείξουμε πόσο όμορφη ήταν αλλά και πόσο φευγαλέα και σύντομη. Αυτή η αίσθηση του ονείρου και μιας επίσης όμορφης εμπειρίας είναι η βάση της επιθυμίας, που ανέλυσε ο Freud.

    Ολοι βλέπουμε όνειρα και όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο μάλλον δεν τα θυμούνται. Η Βιοψυχολογία, έχοντας ερευνήσει τον ύπνο, διαπίστωσε ότι τα στάδιά του δεν είναι ομοιόμορφα. Ένα παράξενο στάδιό του, αν και το άτομο δείχνει να κοιμάται βαθιά, παρουσιάζει, παράλληλα, έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα όπως και γρήγορες οφθαλμικές κινήσεις. Το στάδιο αυτό ονομάσθηκε ύπνος REM ή παράδοξος ύπνος.
    Στη διάρκεια του ύπνου REM οι άνθρωποι βλέπουν όνειρα.

    Καθοριστικοί παράγοντες για την ποιότητα, το περιεχόμενο και τ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 233 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (1)

    Καλοκαιρινές διακοπές!!! Τα κυκλικά δεκαπενθήμερα των αδειών ξανά στο τραπέζι των οικογενειακών διαπραγματεύσεων: Πού θα πάμε και με ποιους, τι θα φορέσουμε, τι θα επισκεφθούμε, και πώς είναι εκεί ο καιρός τα βράδια, τι εξοπλισμό χρειάζεται το θαλάσσιο σκι ή η αναρρίχηση στο βουνό.
    Οι περισσότεροι από μας έχουν κιόλας διαλέξει το πού θα περάσουν αυτό το διάστημα αλλά πολύ λιγότεροι έχουν οργανώσει τη σκέψη τους γύρω από τον βασικό στόχο των διακοπών δηλαδή την ψυχική γαλήνη και την πνευματική ηρεμία. 'Ομως, οι διακοπές κατά κύριο λόγο διακόπτουν το άγχος και το στρες των ρυθμών της πόλης.
    Αρχίστε λοιπόν να οργανώνετε τις διακοπές σας με τη σκέψη εστιασμένη στην απόλαυση του ζεστού ήλιου και της δροσερής θάλασσας και «ξεχάστε» να πάρετε στις αποσκευές σας τις όποιες εκκρεμότητες της ζωής σας. Φαίνεται ότι είμαστε ευτυχισμένοι, όταν καταφέρουμε να απολαύσουμε την πλήρη απραξία, την ιεροτελεστία του... Τίποτα, αραγμένοι στα τραπεζάκια του παραλιακού καφέ, χωρίς την πίεση του ρολογιού, χωρίς την αγωνία ότι οι δουλειές μας έμειναν πίσω. Αποχαιρετίστε την υποχρέωση να κάνετε πράγματα Πείτε ένα ολοστρόγγυλο « δεν κάνω τίποτα, δεν σκέφτομαι τίποτα, είμαι ελεύθερος « Δεν θάταν άσχημο να πετάξετε τις παλιές αποσκευές- τις αντιλήψεις σας- γι αυτό το έστω μικρό χρονικό διάστημα.
    Ενεργοποιείστε όσο περισσότερο γίνεται και τις πέντε μας αισθήσεις, εφαρμόζοντας συνειδητά κάποιους από τους κανόνες, που ακολουθούν :

    ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 234 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Το καλοκαίρι τέλειωσε, τα σχολεία ανοίγουν. Τα γραφεία, τα καταστήματα και κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα ξαναβρίσκει τους συνηθισμένους ρυθμούς της. Η μαγευτική περιπλάνηση σε απάτητες ακρογιαλιές ή σε εξωτικούς προορισμούς παρηγορεί και ανανεώνει τα σχέδια και τις προσδοκίες μας για τον επόμενο Ιούλιο ή Αυγουστο. Φαίνεται λοιπόν πως οι καλοκαιρινές διακοπές προσφέρουν κάθε είδους ευκαιρίες: Ξεκούραση, χαλάρωση, ανεμελιά, ζωή χωρίς πρόγραμμα. Ακόμα και η οικογενειακή ζωή, οι σχέσεις με τα παιδιά και το σύντροφο έχουν άλλο χρώμα και για τους αδέσμευτους υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μεγάλους ή μικρούς έρωτες, φλερτ με άγνωστους και γυαλιστερές περιπέτειες.. Είναι αλήθεια πως κάτω από το άπλετο φως και την αλλαγή του τρόπου ζωής οι άνθρωποι αλλάζουν. Οι κανόνες χαλαρώνουν και μπαίνουν στην άκρη αρκετά από τα πρέπει και δεν πρέπει.. Αυτό διευκολύνει τις γνωριμίες και τις σχέσεις μας με τους δικούς μας ανθρώπους: Τέλος στους μικροκαυγάδες για την ώρα ύπνου των παιδιών, τέλος στις σχολικές τους υποχρεώσεις, τέλος στο εκνευριστικό ξυπνητήρι, στο υποχρεωτικό μαγείρεμα και άλλα πολλά.

    Διέξοδος λοιπόν το καλοκαίρι, μακρια από απαιτητικούς εργοδότες, στρες, ημερομηνίες και ημερολόγια φορτωμένα με υποχρεώσεις,προσφέρει, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε, άπειρες ευκαιρίες για να γνωρίσουμε τόπους και ανθρώπους. Κι όμως. Οι στατιστικές ποτέ δεν απέδειξαν ότι στους περισσότερους από μας όλες αυτές οι προσδοκίες έγιναν πρα ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 223 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Οι άνθρωποι, που πληγώνονται εύκολα

    Από όποια θεωρητική ψυχολογική σκοπιά κι αν εξετάσουμε τους ανθρώπους, που νιώθουν πληγωμένοι από τους άλλους- ο μεγαλύτερος αριθμός είναι γυναίκες- θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για άτομα συνήθως θυματοποιημένα, που σπαταλούν όλη τους την ενέργεια για να ευχαριστήσουν με κάθε τρόπο τους άλλους. Για τον εαυτό τους δεν κρατούν σχεδόν τίποτε ,διστάζουν να εκδηλώσουν τις επιθυμίες τους και τα αληθινά τους συναισθήματα.Στις συγκρούσεις κάνουν πίσω, σιωπούν, κρύβουν τον θυμό τους και περιμένουν από τους άλλους να μαντέψουν τί θέλουν ή να τους αναγνωρίσουν το δικαίωμα να έχουν επιθυμίες.

    Σύμφωνα με τον Ε. Berne και τη Συναλλακτική Θεωρία του όλοι, αν και ενήλικες, κρύβουμε μέσα μας ένα παιδί που θέλει να ευχαριστήσει τους άλλους και να εισπράξει το « μπράβο» , την αποδοχή και την αγάπη. Τα άτομα, που πληγώνονται εύκολα είναι ασύμβατα ανασφαλή, σε σχέση με την ηλικία τους, υποδύονται στιλιζαρισμένους ρόλους, ευχάριστους για τους άλλους, ενώ τα ίδια δεν είναι ο εαυτός τους και « στριμώχνουν» τις επιθυμίες τους κάτω από ένα προσωπείο, που ο Jung ονομάζει « σκιά» και ο Winnikott ψευδή εαυτό».
    Η αυξημένη ευαισθησία στην κριτική και την απόρριψη, η υπερβολική αίσθηση του καθήκοντος, οι ενοχές και οι δεσμεύσεις σε πραγματικές και υποθετικές υποχρεώσεις είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών, που πληγώνονται εύκολα από τη συμπεριφορά των άλλων. ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 217 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Προσωπικότητα, που πλησιάζει τους άλλους με εγκαρδιότητα και ζεστασιά. Η ζωηρή διήγηση, τα φροντισμένα εκφραστικά μέσα, ο θεατρικός τρόπος παρουσίασης των γεγονότων, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιμέλεια στις λεπτομέρειες, συνθέτουν ένα συνηθισμένο ρεπερτόριο, το οποίο δε στοχεύει στον χειρισμό των άλλων αλλά στην στήριξη μιας ευάλωτης αυτοεκτίμησης.
    Οι δραματικές προσωπικότητες δέχονται μεγαλύτερη επιρροή από το δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο, γι αυτό εντυπωσιάζονται και επηρεάζονται εύκολα από τους άλλους. Αντιλαμβάνονται τη ζωή σφαιρικά και είναι άτομα υψηλής νοημοσύνης, φαντασίας και δημιουργικότητας, ικανά να συνθέσουν και να συνδέσουν αισθήσεις και συναισθήματα.

    Για να μιλήσουμε για δραματική οργάνωση προσωπικότητας θα πρέπει το άτομο να εκφράζει με υπερβολικό τρόπο τα συναισθήματά του να επιζητεί να γίνεται το κέντρο της προσοχής και της φροντίδας των άλλων . Συνήθως αντιλαμβάνεται τον εαυτό του αβοήθητο και τον κόσμο ιδιαίτερα εχθρικό, τον οποίο αντιμετωπίζουν χρησιμοποιώντας τη γοητεία και τη σαγήνη. Μερικές φορές «σωματοποιεί» τους φόβους του και παρουσιάζει, ανεξήγητα από πλευράς παθολογίας, σωματικά συμπτώματα, όπως είναι οι ξαφνικές λιποθυμίες. Τα συμπτώματα αυτά εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά από τον Freud, ο οποίος εντυπωσιάσθηκε από τις παράξενες συμπεριφορές ορισμένων, κυρίως γυναικών, ασθενών του - , όπως ήταν η προσωρινή τύφλωση, χωρίς ιστορικό παθολογίας της όρασης ή η ανεξήγητη παράλυση του χεριού. ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 221 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Η προσφορά ενός δώρου σημαίνει γενναιοδωρία, δηλαδή την ανιδιοτελή φροντίδα και ζεστασιά για το πρόσωπο, που το παίρνει.
    Η επιλογή ενός συγκεκριμένου δώρου για ένα επίσης συγκεκριμένο πρόσωπο είναι μια πράξη που δείχνει την φαντασία, την διάθεση αυτοσχεδιασμού , το παιχνίδι με ένα άλλο πρόσωπο, γιατί περιέχει μηνύματα συμβολικά και πολλές φορές αποκαλυπτικά του εσωτερικού κόσμου αυτού που το προσφέρει. Πολλές φορές ο ρομαντισμός, οι υποκειμενικές προσδοκίες, οι βαθύτεροι στόχοι αλλά και η εκτίμηση ή ο σεβασμός παρουσιάζονται με τη μορφή ενός καλοδιαλεγμένου και όχι απαραίτητα ακριβού δώρου.
    Τα δώρα λοιπόν είναι μια θεμελιακή ψυχολογική επικοινωνία των ανθρώπων, είτε πρόκειται για φίλους, συνεργάτες, συγγενείς ή ερωτικούς συντρόφους, δημιουργούν και ενισχύουν δεσμούς αναφορικά με την αισθητική, την ποιότητα του χιούμορ, τις προτιμήσεις αλλά και την ποιότητα ολόκληρης της σχέσης.
    Πολλές φορές η επιλογή των δώρων γίνεται πηγή άγχους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να δοθούν σε άτομα της επαγγελματικής ή συγγενικής σφαίρας. Ισως γιατί σ΄αυτές τις περιπτώσεις λείπει η συναισθηματική επένδυση της γενναιοδωρίας και της ανιδιοτέλειας.

    Η επιλογή των δώρων πρέπει να διαθέτει κάποια βασικά συστατικά:

    - Να απεικονίζουν με σαφήνεια τα όρια της οικειότητας, που υπάρχει ανάμεσα στα πρόσωπα. Πολύ προσωπικά ή πολύ ακριβά δώρα για παράδειγμα μπορεί να φέρουν σε αμηχανία ανθρώπους που δεν αισθάνονται το ίδιο άνετα ή δεν μπορο ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 243 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε με λίγες λέξεις τι είναι αυτό που συμβαίνει πιο συχνά στην ανθρώπινη επικοινωνία θα λέγαμε: Διαφωνία και επιρροή.

    Ο στόχος κάθε επικοινωνιακής διαφωνίας, κάθε σύγκρουσης με τους άλλους είναι πάντοτε η προσπάθεια να καταφέρουμε να τους αλλάξουμε την γνώμη, τη νοοτροπία ή τη συμπεριφορά. Στις καθημερινές δραστηριότητες, σημαντικές ή ασήμαντες, στο ζευγάρι, την οικογένεια, την εργασία αλλά και στα ευρύτερα κοινωνικά συστήματα μέχρι το επίπεδο διαφορετικών χωρών, η σύγκρουση- ειρηνική ή απειλητική- είναι πολύ πιο συχνή από τις κανονιστικές συμφωνίες. Γύρω από αυτή την κατάσταση διαφωνίας και σύγκρουσης εμπλέκονται ένα σωρό κοινωνικά φαινόμενα και μηχανισμοί ελέγχου της .

    Η αιτία της σύγκρουσης βρίσκεται στην ανθρώπινη προδιάθεση για υπεροχή και σταθερότητα και την ανάγκη του ανθρώπου να επηρεάζει αντί να επηρεάζεται, δηλαδή να νιώθει νικητής. Κάθε λοιπόν πρόταση αλλαγής, όπως είναι μια άποψη, μια ιδεολογία, ένα κείμενο ή ένας απλός διάλογος καλεί σε διαπραγματεύσεις και νέες τοποθετήσεις, απειλητικές για τη σταθερότητα, τα δικαιώματα και τη θέση κάποιου μέσα στο σύστημα, που βρίσκεται.

    Οι στρατηγικές της κοινωνικής επιρροής- ποιός επηρεάζει ποιόν, ποιοί είναι οι λόγοι και τα κίνητρα που οδηγούν κάποια άτομα να θέλουν να αλλάξουν τη γνώμη των άλλων ανθρώπων και πώς διαπραγματεύονται τη σύγκρουση είναι ένα μεγάλο ζήτημα, με πολυάριθμες μελέτες και χρήσιμα συμπεράσματα. Συχ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 225 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια μέρα μυστηριακή, γεμάτη συμβολισμούς, ήθη και έθιμα. Τα περισσσότερα προέρχονται από τον χριστιανισμό και όχι λίγα έχουν την καταγωγή τους στην πανάρχαιη λατρεία της φύσης, στην εποχή της Ανοιξης. Το πένθος, η νηστεία , το τελετουργικό στις εκκλησιές αναπαριστούν την κορύφωση του θείου δράματος. Σχεδόν όλους μας αγγίζουν οι κατανυκτικές ψαλμωδίες, οι φωνούλες των μικρών παδιών, στην περιφορά των επιταφίων, τα αναμμένα κεράκια, εκεί που σμίγει ο ανθρώπινος και θεϊκός πόνος. Το θείο δράμα, το προσωπικό δράμα κάθε ανθρώπου.

    Ο επιτάφιος θρήνος για ένα τόσο σημαντικό θάνατο, αν και περιέχει έντονο το στοιχείο της απόγνωσης, είναι γεμάτος από τη διάχυτη παρουσία της πασχαλιάς και της βιολέτας στους καταπράσινους κήπους.
    Τα εγκώμια «Ω γλυκυ μου έαρ, γλυκύτατό μου τέκνο», είναι το εγκώμιο στη μητρότητα, τη μάνα γη, που μας συντηρεί από την πρώτη μας ύπαρξη, κι εμείς απλώνουμε το βλέμμα μας παντού, μακριά από τις φθαρμένες εικόνες από το παρελθόν, όπως η Ανοιξη απομακρύνει από όλους του αγρούς την απατηλή μνήμη του χειμώνα.
    Αυτές τις μέρες, η φύση δείχνει το πιο ζωντανό πρόσωπό της, με τα δένδρα στον ανθό τους, γεμάτα υποσχέσεις για πλούσια καρποφορία. Ζωή και θάνατος, δεμένα αρμονικά, συντελούνται κάτω από τις ελαφριές μυρωδιές των ανθισμένων ξυνόδενδρων. Ενας ακόμη κύκλος ζωής στο άνθισμά του . Το τέλος δεν υπάρχει, η ζωή συνεχίζεται. Ολη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια περίοδος τρωτότητας ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 204 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    «Τί σύμπτωση! Μόλις τώρα σε σκεφτόμουν, και μου τηλεφώνησες», αναφωνούν συχνά με έκπληξη γνωστοί και φίλοι.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, ξεπερνά το 80%, έχουν να διηγηθούν κάτι από τη ζωή και την εμπειρία τους, που δεν εξηγείται με λογικούς κανόνες, κι αυτό μπορεί να είναι ένα απλό τραγουδάκι, που το άκουσαν « συμπτωματικά» την κατάλληλη ώρα, μέχρι και σοβαρότερα γεγονότα, όπως είναι ανεξήγητες διασώσεις από ατυχήματα ή αναπάντεχες γνωριμίες και συναντήσεις με πρόσωπα, που είχαν να τους προσφέρουν λύσεις και υποστήριξη, ακόμα και ανατροπές.

    Με τις συμπτώσεις ασχολήθηκε ο Carl Jung, μεγάλος ψυχίατρος και ερευνητής.
    Βαθύτατα επηρεασμένος από τη κινέζικη σκέψη για την ολιστική αντίληψη των πραγμάτων, πίστευε ότι ανθρώπινη συνείδηση και ύλη αλληλεπιδρούν. Κατά το Jung, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν σε μια τέτοια ψυχική κατάσταση, που να μπορεί να συγχρονίσει γεγονότα, άτομα και καταστάσεις, χωρίς κανένα φανερό λόγο. Αυτό, κατά τη γνώμη του, οφείλεται σε μια βαθύτερη γνώση που κουβαλούν από τη γέννησή τους τα ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητη από τη ζωή και την εμπειρία τους. Είναι ένα κοινό, για όλους τους ανθρώπους ψυχικό υπόστρωμα- το ονομάζει «συλλογικό ασυνείδητο»- που συναντιέται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και σε όλους τους πολιτισμούς. Ετσι εξηγούνται και τα διαισθητικά όνειρα, όταν μερικά από αυτά συμπίπτουν με γεγονότα που συμβαίνουν σε διαφορετική γεωγραφική θέση. Ο Jung παρουσία ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 226 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Είναι γνωστό ότι οι επιστήμες, και ιδιαίτερα η Νευροφυσιολογία, απέδειξαν ότι οι εγκεφαλικές και ψυχικές λειτουργίες επηρεάζονται από τις εγκεφαλικές βλάβες, τα γονίδια ή τα ελαττώματα των χρωμοσωμάτων και ότι ευθύνονται για τις ψυχικές και νοητικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Είναι επίσης γνωστό από τη Νευροψυχολογία ότι τα διαφορετικά νοητικά σχήματα , οι εκπτώσεις, οι υπερβολές αλλά και οι πλάνες του μυαλού παράγουν διαφορετικές, από τις συνηθισμένες, συναισθηματικές εμπειρίες.
    Αν και τα ερευνητικά αποτελέσματα απομυθοποίησαν τη δαιμονολογία του παρελθόντος, σχετικά με τους ψυχικά και νοητικά ασθενείς, το στίγμα της τρέλλας, που προέρχεται από τις νοητικές και ψυχικές διαφορές, είναι ακόμη αρκετά ισχυρό για να οδηγεί τους ασθενείς στον αποκλεισμό τους, από τις ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού.


    Το στίγμα της τρέλλας και η ιστορία του

    Η σχετική βιβλιογραφία, αναφορικά με την αντιμετώπιση της τρέλλας στους προηγούμενους αιώνες, βρίθει από ανατριχιαστικές περιγραφές για τα γεμάτα από φρενοβλαβείς καράβια, που αρμένιζαν στους ποταμούς και τη θάλασσα, αναζητώντας τον εξαγνισμό και τη λύτρωση στο νερό. Η νοητική και ψυχική πάθηση έστελνε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στην άλλη όχθη του κόσμου, ανθρώπους, διαφορετικούς από την καθιερωμένη λογική. Πολλές φορές μάλιστα, η τελετουργική αποπομπή τους από τον τόπο που γεννήθηκαν, έδειχνε ότι οι πλάνες του μυαλού θεωρούνταν ως κάτι το ανήθικο, ένα παράπτωμα, π ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 235 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Ο κόσμος μας υπακούει στα αντίθετα. Ενας πλανήτης, η γη κι ένας άνθρωπος αντικατοπτρίζονται σε προαιώνιους φυσικούς νόμους, στον κοινό τόπο ισορροπίας των αντιφάσεων. Το σύμπαν αποδέχεται τις αντιθέσεις. Ο άνθρωπος φοβάται, νιώθει αντίπαλος και γι αυτό το λόγο «παλεύει» αγωνίζεται ενάντια στη ροή τους.

    Νόμοι, τάξεις και κανόνες, όταν διασταυρώνονται αντιθετικά, ορίζουν την ύπαρξη και τη συνύπαρξη στο σύμπαν, διατηρούν θαυμαστά την ισορροπία:
    Η γη εκτελεί περιφορές γύρω από τον ήλιο και γύρω από τον άξονά της, ενώ η κεντρομόλος δύναμη, η βαρύτητα, δημιουργεί δυνάμεις συνοχής και η φυγόκεντρος τις αποδεσμεύει.
    Κάθε άνθρωπος, είτε το επιδιώκει είτε όχι, είναι ένας μικρός αντικατοπτρισμός της τάξης και των φυσικών νόμων.
    Στη διάρκεια της εξελικτικής του πορείας, ο άνθρωπος κατακτά επιστημονικές γνώσεις, παράγει πολιτισμό αλλά πλημμυρίζει από το φόβο των φυσικών νόμων, συχνά πολώνεται σε μια διάσταση, μετατρέπει τον φόβο του σε έπαρση ότι μπορεί να ανατρέψει τις υπόλοιπες διαστάσεις. Παγιδευμένος στις αντιλήψεις του, χάνει την φυσική του προίκα, την ισορροπία του, γίνεται δυστυχισμένος.

    Η αναζήτηση δεσμών αντικατοπτρίζει την περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο.
    Η αναζήτηση της ομαδικής ζωής δείχνει ότι ο άνθρωπος χρειάζεται τους άλλους για να επιβιώσει. Η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός, όπως και η παροχή φροντίδας με τις άπειρες εκφράσεις της, ανήκουν σε αυτή τη φυσική αναγκαιότητα. ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 234 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Τα δάκρυα έχουν μια αμφίθυμη θέση στη ζωή μας, διστακτική και ανάλογη με τις αντιλήψεις μας, ή την ανατροφή μας. Αλλοτε θέλουμε να τα συγκρατήσουμε, φοβόμαστε ότι θα προκαλέσουν αντιπάθεια, «με κόπο συγκρατεί τα δάκρυά του», και άλλοτε τα αφήνουμε ελεύθερα, ποτάμια, να λούσουν τον πόνο ή τη χαρά μας. Κάποιοι, λοιπόν, θυμώνουν μπροστά σ΄ενα κλαμμένο πρόσωπο, άλλοι γίνονται τρυφεροί και πονόψυχοι.

    Κάθε γέλιο και κάθε δάκρυ ανήκει στον συγκινησιακό τύπο, αυτόν που εκφράζεται με το σώμα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανθρωποι που δεν κλαίνε, δεν βιώνουν έντονα συναισθήματα. Απλά δεν τα εξωτερικεύουν, με δυσάρεστα για τον οργανισμό τους αποτελέσματα, γιατί η σωματική συγκίνηση εκτονώνει και αποφορτίζει τον οργανισμό από την ένταση.

    Το κοινωνικό στερεότυπο ότι «οι άνδρες δεν κλαίνε», οδηγεί πολύ κόσμο να αντιμετωπίζει περιφρονητικά τα ανδρικά δάκρυα - ένδειξη αδυναμίας- και να τοποθετεί σε μειονεκτική θέση ένα άνδρα που κλαίει. Αντίθετα, τα δάκρυα μιας γυναίκας της παρέχουν μια θέση προστασίας, αφού δείχνει πιο συναισθηματική και ευάλωτη.

    Οπως και νάχει, κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν έχει κλάψει, μπροστά στην προδοσία, τη μοναξιά, την απελπισία ή την ντροπή. Καθώς τα δάκρυα συνοδεύουν όλη μας τη ζωή, έχουν ιδιαίτερη θέση στον κύκλο της ανθρώπινης τραγικότητας. Αναμνήσεις, αδυναμίες, απώλειες και συναντήσεις, χαρές και δύσκολες ώρες.

    Στο παιχνίδι των λυγμών, τα δάκρυα, μοιάζουν στα έρ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 232 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Για μια ακόμη χρονιά, η ελληνική οικογένεια θα υποστεί το θρίλλερ των πανελλήνιων εξετάσεων. Κυριολεκτικά όλα τα μέλη της διαγωνίζονται, αγωνιούν και περνούν μαζί τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του άγχους, για μια θέση στο πανεπιστήμιο, κατά προτίμηση στις περιζήτητες σχολές, ίσως και με καλή σειρά και ακόμη καλύτερα με υποτροφία!

    Κοινωνικά, οι σπουδές, οι σχολές υψηλής βαθμολογίας, η σειρά εισαγωγής και κάθε άλλη ακαδημαϊκή διάκριση, γίνονται μέρος ενός « δυνατού» βιογραφικού, αναμένεται να εξασφαλίσει την πολυπόθητη, ικανοποιητικά αμειβόμενη και υψηλής ευθύνης εργασία, συμβάλλοντας και στο κοινωνικό prestige!

    Σε άλλες, πάλι, οικογένειες, οι γονείς διατηρούν μια ανώτερη θέση στην επαγγελματική ιεραρχία, έχουν κάνει καλές σπουδές και νιώθουν αποτυχημένοι, αν το παιδί τους, δεν καταφέρει να εισαχθεί σε μια περιζήτητη σχολή, να τηρήσει την οικογενειακή παράδοση!

    Αν η εισαγωγή δεν συμβεί, μεγάλος αριθμός υποψήφιων θα πάρει το δρόμο της ξενιτιάς, θα δοκιμάσει το άγχος του αποχωρισμού από την οικειότητα της Ελλάδας, θα πιεσθεί να ριζώσει σε χώρες διαφορετικές από τις ελληνικές συνήθειες. Το όνειρό τους, ή μάλλον το όνειρο των γονέων « μάθε παιδί μου γράμματα» αρκετές φορές προσγειώνεται σε σχολές υποβαθμισμένες, οι οποίες « αναβαθμίζονται» από το οικογενειακό περιβάλλον σε « εξαιρετικές, πολλά υποσχόμενες και ιδιαίτερα απαιτητικές».

    Τί σημαίνει περιζήτητη σχολή;

    Κατά κανόνα πρόκει ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 212 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Μια φορά κι ένα καιρό οι άνθρωποι του πλανήτη μας ήξεραν τα πάντα για το φυσικό περιβάλλον τους, τους άλλους ανθρώπους γύρω τους. Η γνώση τους για τη ζωή μετριόταν στα πεντοδάκτυλά τους, βασισμένη αποκλειστικά στην εμπειρία.Ο,τι ήταν έξω από τις πέντε αισθήσεις τους απλά δεν υπήρχε, το περιβάλλον τους κάλυπτε μικρές μόνο αποστάσεις. Η νοημοσύνη τους κατέγραφε μόνο τις εμπειρικές πληροφορίες, εκτεινόταν μόνο στις ανάγκες επιβίωσης, στην αναζήτηση τροφής και προφύλαξης από τα άγρια θηρία ή τη μανία της φύσης. Ετσι, δεν είχαν ιδέα για τις αυταπάτες τους για άλλες χώρες, άλλους ανθρώπους άλλους πολιτισμούς. Ο,τι ήταν έξω από την εμπειρία τους απλά δεν υπήρχε.

    Σιγά σιγά ήλθε η εξέλιξη. Οι άνθρωποι οργάνωσαν ευρύτερες κοινωνίες, ανακάλυψαν τη γνώση πέραν των δικών τους αισθήσεων, έστρεψαν την προσοχή τους στην εμπειρία άλλων ανθρώπων, δοκίμασαν πλούσιους τρόπους να δαμάσουν τη φύση, να αυξήσουν την τροφή τους, να λύσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις ανάγκες επιβίωσης. Κάπως έτσι ξεκίνησε η εποχή της πληροφόρησης και από άλλες πηγές. Ομως, διατηρούσαν τον έλεγχο της ζωής τους, μπορούσαν ακόμα να δοκιμάσουν, επιστρατεύοντας την δική τους εμπειρία, τί είναι αλήθεια και τί ψέμμα, τί τους ωφελεί και τί τους βλάπτει.

    Σήμερα, η πληροφόρηση δεν έχει ορίζοντα, όρια και περιορισμούς. Τρέχει με ιλλιγιώδη ταχύτητα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να την αφομοιώσουν, δεν μπορούν πια να είναι βέβαιοι τί είναι αλήθεια και τι ψέμμα, είναι α ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 215 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Το δίδυμο «θύτης-θύμα» δεν αφορά μόνο τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, όπως την ορίζει και την τιμωρεί ο νόμος. Αντίθετα έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής και αφορά κάθε στενή σχέση, διαπροσωπική ή επαγγελματική, με έκδηλα σημάδια εξάρτησης.
    Δυστυχώς, η πιο περιφρονημένη αγάπη είναι η αγάπη του εαυτού. Αυτόν τον βάζουμε τελευταίο, τον έχουμε σίγουρο, μας ανήκει, κανείς δεν θα μας τον πάρει. Ετσι νομίζουμε; Και όμως. Τον χάνουμε τον εαυτό μας. Στην προσπάθεια να μην χάσουμε τους άλλους, τον παραχωρούμε για κάποια ανταλλάγματα, υποκύπτουμε σε μια μορφή δωροδοκίας. Χάνουμε τον εαυτό μας μόνο και μόνο για να είμαστε με κάποιον.

    Οι περισσότεροι από μας, έχουν δοκιμάσει αυτή την ήπια μορφή της θυματοποίησης, σε κάποιες μεγάλες ή μικρές χρονικές περιόδους της ζωής μας. Δε αφορά άλλους αλλά σχεδόν όλους μας. Με αυτή την οπτική, ότι αφορά όλους εμάς, θα μπορούσε να θεωρηθεί συνηθισμένο και άρα φυσιολογικό. Μάλλον δεν είναι έτσι. Αν και πολλές από τις συχνές συμπεριφορές ή κοινωνικές αντιλήψεις κατατάσσονται στο συνηθισμένο τελικά είναι πολύ δυσάρεστες, δεν δείχνουν να υπόσχονται γαλήνη και πληρότητα, όσο κι αν είναι κοινωνικά αποδεκτές.

    Θύτης και θύμα, με αυτή την ευρύτερη έννοια, ποιος επιβάλλει σε ποιόν την εξουσία, είναι συνδεμένοι με την επιθετικότητα του θύτη και το έλλειμμα αυτοεκτίμησης του θύματος.

    Κεντρικά μοτίβα του θύτη

    Παροχή διευκολύνσεων, λύσεων, προστασίας αλλά και κατάχρηση ε ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 206 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    'Οσο εντυπωσιακό και αν ακούγεται, η ψυχοθεραπεία δεν ασχολείται με την θεραπεία της ψυχής.
    Προκειμένου να το εξηγήσουμε αυτό καθώς και το πραγματικό σκοπό της ψυχοθεραπείας, πρέπει πρώτα να κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της ψυχολογίας.

    Στην αρχαιότητα αλλά και αργότερα η ψυχολογία δεν αποτελούσε ξεχωριστή επιστήμη αλλά κλάδο της φιλοσοφίας.
    Πρώτος ο Αριστοτέλης μελέτησε τους συνειρμούς.
    Ο Καρτέσιος θεωρούσε ότι η ψυχή βρίσκεται πάνω από το κεφάλι μας και δίνει εντολές στον εγκέφαλο μέσω της υπόφυσης.

    Οι πεποιθήσεις αυτές δείχνουν πόσο πολύ τα θρησκευτικά πιστεύω είχαν αναμιχτεί αρχικά με την επιστημονική έρευνα στον κλάδο της ψυχολογίας. Έτσι, ο όρος ψυχή, παρότι φιλοσοφικός και θρησκευτικός όρος (με την έννοια ότι επιστημονικά δεν έχουμε αποδείξει την ύπαρξή της), παρέμεινε προκειμένου να περιγράφει φαινόμενα όπως τα συναισθήματά μας, την σκέψη μας, τα οποία δεν θεωρούνται «χειροπιαστά» όπως άλλα σωματικά όργανα, το στομάχι για παράδειγμα. Δυστυχώς μία λανθασμένη «κληρονομιά που άφησε η χρήση του όρου αυτού, είναι η συχνά λανθασμένη αντίληψη ότι αν κάποιος έχει για παράδειγμα άγχος, νοσεί η ψυχή του, πάσχει δηλαδή από κάτι άυλο και επομένως μη εύκολα αντιμετωπίσιμο.

    Ο όρος ψυχοθεραπεία αν τον μεταφράσουμε κυριολεκτικά σημαίνει ότι κάποιος ειδικός θεραπεύει την ψυχή μας, κάτι το οποίο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Καθώς προσπαθούμε να δώσουμε επιστημονική ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 227 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Η αλήθεια είναι ότι συχνά σκεφτόμαστε αλλαγές κάθε είδους: στον τρόπο ζωής μας, στο επάγγελμα, τα χόμπυ.

    Η εργασιακή μας απασχόληση- όσο και η ανεργία- επηρεάζει και τους υπόλοιπους τομείς της ζωής, συχνά καταφεύγουμε σε δικαιολογίες και αναβολές για να μην τολμήσουμε αλλαγές.

    Καθόλου σπάνια, το επάγγελμά μας δεν είναι οικονομικά, ψυχολογικά και πνευματικά αποδοτικό, αλλιώς το σκεφτόμασταν και αλλιώς προέκυψε, δεν αντλούμε πια ικανοποίηση από αυτό. Ναι, ήταν μια καλή ιδέα αλλά δεν είναι πιά. Η ανάγκη για πρωτοτυπία, οι νέες φρέσκιες ιδέες μας προστατεύουν- σε πρώτο χρόνο-από την επαγγελματική ισοπέδωση, μας διακρίνουν από το πλήθος, μας κάνουν ανταγωνιστικούς. Όμως, δεν φτάνει να έχει κάποιος πρωτότυπες επαγγελματικές ιδέες. Ας δούμε με ορθάνοικτα μάτια ότι κάποιοι προχωρούν μάλλον όχι μόνο γιατί έχουν πρωτότυπες ιδέες , ούτε γιατί επιμένουν αλλά επειδή αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη της εκτέλεσης.

    Κυνήγησέ την- άλλαξέ την- άφησέ την

    Το κυνήγι της ιδέας θέλει καλούς παίκτες.

    Αν και κάθε καινούρια ιδέα είναι ωραία και συχνά διασκεδαστική, μια σειρήνα που ενώ υπόσχεται πολλά, όπως οικονομική καταξίωση και ευχαρίστηση, την ίδια ώρα μας ανοίγει τους ορίζοντες σε φαντασιώσεις και αυταπάτες. Άλλο όμως η ιδέα και άλλο εμείς , αν δεν είμαστε δεξιοτέχνες της εφαρμογής της. Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να δοκιμάσουμε την αποτυχία, την ματαίωση, την σκληρή εργασία, στην κυριολεξία την π ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 245 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Αν και σπάνια ψυχική διαταραχή- ο νηπιακός αυτισμός προσβάλλει ένα στα 2500 παιδιά- φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων σε βιολογικό και κοινωνικό επίπεδο.
    Το πιο περίεργο σημείο των αυτιστικών παιδιών είναι ότι η εξωτερική τους εμφάνιση κυμαίνεται από όμορφα έως εξαιρετικά όμορφα παιδιά.
    Επιστημονικά δεν μπορεί ακόμα να αιτιολογηθεί η εμφάνιση του αυτισμού παρά μόνο σε επίπεδο ερευνητικών υποθέσεων:

    1. Η πιθανή βιολογική αιτιολογία

    Η επιστημονική έρευνα στρέφεται περισσότερο στα βιολογικά και κληρονομικά αίτια για να αιτιολογήσει τον αυτισμό, επειδή η έναρξη της διαταραχής είναι πολύ πρώιμη. Φαίνεται όμως ότι δεν ευθύνεται μόνο ένα απλό γονίδιο αλλά απαιτείται η παρουσία και η σύμπτωση πολλών γονιδίων.
    Ο αυτισμός προσβάλλει περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια αλλά τα κορίτσια εμφανίζουν βαρύτερες μορφές αυτισμού. Οι έρευνες δείχνουν ότι αν μια οικογένεια έχει αυτιστικό κορίτσι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει αυτισμό και οποιοδήποτε μεταγενέστερο παιδί παρά αν είχε αυτιστικό αγόρι. Πάντως έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα αυτιστικά παιδιά εμφανίζουν ένα εύθραυστο χρωμόσωμα , που έχει δηλαδή υποστεί ρήγμα κάτω από διάφορες περιστάσεις. Ίσως αυτό να δικαιολογεί και τη συχνότερη εμφάνιση του αυτισμού στα αγόρια παρά στα κορίτσια, επειδή αυτά έχουν ένα δεύτερο χρωμόσωμα Χ, που ίσως αναπληρώνει τα ελαττωματικό και εύθραυστο χρωμόσωμα Χ.


    2. Η Θεωρία των ψυ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 188 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Ήξερες ότι:

    10% του "χιονιού" στην τηλεόραση προκαλείται από την εκπομπή μικροκυμάτων

    Η προβοσκίδα ενός ελέφαντα έχει πάνω από 50,000 μυς

    Μετά τα Αγγλικά, οι πιο διαδεδομένες γλώσσες στο διαδίκτυο είναι: Γερμανικά, Ιαπωνικά, Γαλλικά, Ισπανίκά, Σουηδικά, Ιταλικά, Πορτογαλλικά
    Το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα το 1000 π.Χ.
    Ο παγκόσμιος πληθυσμός το 1900 ήταν 1.6 δισεκατομμύρια, ενώ το 2000 περίπου 6 δισεκατομμύρια

    Κάθε λεπτό, 5 άνθρωποι παγκοσμίως μεταξύ 10-24 ετών μολύνονται με τον ιό HIV

    Υπολογίζεται ότι 10%-15% της πληροφορίας που βρίσκεται στον κόσμο έχει ψηφικοποιηθεί

    Μια αγελάδα παράγει 200 φορές περισσότερα αέρια κάθε μέρα από έναν άνθρωπο

    Το 1880 ο Σίγκμουντ Φρόϋντ έγραψε μια σειρά από κείμενα στα οποία εξυμνούσε την πιθανή χρήση της κοκαϊνης για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του αλκοολισμού και του εθισμού στην μορφίνη

    Το 1993 υπολογίστηκαν περίπου 64 εκατομμύρια γάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες
    Category: Hξερες ότι | Views: 191 | Added by: ZeToNi | Date: 2012-07-01 | Comments (0)

    Hξερες ότι...

    Στο δέρμα μας φυσιολογικά διαβιούν πάνω από 60 έως 80 εκατομμύρια «αθώα» για την υγεία μας μικρόβια (βακτήρια) ανά τετραγωνικό εκατοστό, παρά το ότι το περιβάλλον του δέρματος είναι «εχθρικό» για αυτά, λόγω του ότι είναι αλμυρό και όξινο. Σε αντίθεση πολλά «εχθρικά» (παθογόνα) μικρόβια δεν επιβιώνουν για πολύ, για παράδειγμα η Salmonella typhi , το μικρόβιο που προκαλεί τον τυφοειδή πυρετό δεν επιβιώνει στο φυσιολογικό δέρμα πάνω από 20 λεπτά.

    Η μέση αύξηση των τριχών της κεφαλής μας είναι περίπου 12 εκατοστά του μέτρου το χρόνο και εάν κάποιος δεν κουρευτεί μέχρι να πεθάνει τα μαλλιά του θα φθάσουν περίπου σε μήκος τα 8,5 μέτρα. Τα νύχια μας αυξάνουν με ρυθμό περί τα 3 χιλιοστά του μέτρου το μήνα ή περίπου 3,5 εκατοστά το χρόνο.

    Hξερες ότι..

    Εάν διατηρούσαμε τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης στην εξωμήτρια ζωή που έχουμε στην ενδομήτρια, το αποτέλεσμα θα ήταν ένας ενήλικας με μέγεθος χίλιες φορές μεγαλύτερο του ήλιου

    Hξερες ότι...

    Τα αγγεία του σώματος μας έχουν συνολικό μήκος περί τα 96.000 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 2,5 φορές τη περίμετρο της γης.
    Κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο ζει περίπου 120 ημέρες και κάνει 172.000 διαδρομές στο αγγειακό δίκτυο του σώματος μας μέχρι να καταστραφεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται κάθε δευτερόλεπτο κυρίως στο σπλήνα και αντικαθίστανται από νέα που παράγονται στο μυελό των οστών.
    Category: Hξερες ότι | Views: 187 | Added by: ZeToNi | Date: 2012-06-27 | Comments (0)

    ένα καγκουρό δεν μπορεί να πηδήξει αν η ουρά του δεν αγγίζει το έδαφος
    ο θόρυβος σε ένα εστιατόριο είναι 100,000 φορές πιο δυνατός από ένα ρολόι που χτυπάει, μια ροκ συναυλία 1,000,000 φορές και δυνατά ακουστικά 10,000,000,000 φορές
    το 1/4 της Ρωσσίας είναι καλυμμένο με δάσος
    μια γυναίκα στη Σαουδική Αραβία δικαιούται να πάρει διαζύγιο αν ο άντρας της δεν της δώσει καφέ
    ο καρχαρίας μπορεί να μεγαλώσει καινούρια δόντια σε μια βδομάδα
    περίπου 1/3 των Αμερικανών τραβάνε το καζανάκι ενώ κάθονται ακόμη στην τουαλέτα
    ένας αστερίας μπορεί να γυρίσει τον εαυτό του από μέσα προς τα έξω
    η καρδιά μιας φάλαινας κτυπά μόνο 9 φορές το λεπτό
    οι μυρμηγκοφάγοι προτιμούν τους τερμίτες από τα μυρμήγκια
    στο Άλμπερτ Άινσταιν προσφέρθηκε η προεδρία του Ισραήλ το 1952
    Category: Hξερες ότι | Views: 200 | Added by: ZeToNi | Date: 2012-06-26 | Comments (0)

    Των λέξεων οι χαμένες πατρίδες

    Διαβάζω αυτές τις μέρες, το βιβλίο "Χτυποκάρδια στο κρανίο”, τηςΈλενας Ακρίτα από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Στο οπισθόφυλλο γράφει:"Για όσους βαρέθηκαν να είναι "χρήσιμοι ηλίθιοι”… Για όσες αυτή η χώρα τις στενεύει στο μπούστο, αλλά δεν έχουν κάρτα αλλαγής… Για ... Διαβάστε περισσότερα »

    Category: Hξερες ότι | Views: 264 | Added by: Lost-Empire | Date: 2012-06-01 | Comments (0)

    Πηγαίνουν σε μπαρ, τρώνε σε εστιατόρια και διαχειρίζονται την 

    αγχωτική καθημερινότητα χωρίς να το ρίχνουν στα... 
    ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 256 | Added by: Maroulitaki | Date: 2012-05-31 | Comments (0)

    Από το Σάββατο φτιάχνει ο καιρός. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, αφού στις περισσότερες περιοχές ρίχνει βροχές και καταιγίδες σήμερα, ο καιρός θα «μαλακώσει» το Σαββατοκύριακο. Σήμερα από το πρωί βρέχει σε Καρδίτσα, Βόλο, Λαμία, Πήλιο, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Θεολόγο, ενώ....





    από το μεσημέρι η κακοκαιρία θα προχωρήσει προς τα νησιά του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου, Μακεδονία και Θράκη.

    Ο καιρός θα είναι παρόμοιος σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας (δεν αποκλείεται να δούμε και χαλάζι) όμως από Παρασκευή γίνεται αίθριος με λίγες μόνο μπόρες στην δυτική και βόρεια χώρα.

    Μάλιστα την Κυριακή το θερμόμετρο αναμένεται στην Αττική στους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ από Δευτέρα μπαίνει για τα καλά το καλοκαίρι με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 33 βαθμούς.
    Category: Hξερες ότι | Views: 224 | Added by: sofaki | Date: 2012-05-29 | Comments (0)

    ςΜετά τον χειρότερο τερματοφύλακα του Euro 2012, οι ξένοι μας επιλέγουν και ως την ομάδα με την χειρότερη εμφάνιση από τις 16 της διοργάνωσης. Δείτε την κατάταξη αλλά και τις εικόνες με όλες τις φανέλες των φιναλίστ του ευρωπαϊκού!

    αρχικά ανέλαβε να βαθμολογήσει τους 16 τερματοφύλακες τους οποίους θεωρεί ότι θα είναι βασικοί στις ομάδες τους επιλέγοντας ως τον χειρότερο τον Κώστα Χαλκιά.

    Σήμερα η ίδια ιστοσελίδα βαθμολόγησε τις εμφανίσεις των 16 φιναλίστ. Με την Ελλάδα να βρίσκεται και σε αυτή τη λίστ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 240 | Added by: sofaki | Date: 2012-05-29 | Comments (0)

    Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ιταλική αναρχική οργάνωση FAI, η οποία είναι η πραγματική τρομοκρατία, αναφέρει ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Αντόνιο Μαγκανέλι. «Σήμερα η FAI , άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία, είναι η πραγματική τρομοκρατία, η απειλή της δεν πρέπει, σε....





    καμία περίπτωση να υποτιμηθεί», δήλωσε ο αρχηγός κατά τη διάρκεια των εορταστικών τελετών για τα 160 χρόνια από την ίδρυση του σώματος. «Έχουμε την υποχρέωση να συλλάβουμε, το γρηγορότερο δυνατό, τους αυτουργούς της επίθεσης κατά του μάνατζερ Ρομπέρτο Αντινόλφι, που σημειώθηκε στη Γένοβα στις 7 Μαΐου. Η σύλληψη αυτή θα αποτελέσει και την πραγματική, πιο αποτελεσματική πρόληψη», προσέθεσε ο Μαγκανέλι.

    Πάντως, σύμφωνα με τους Ιταλούς εισαγγελείς και όπως αναφέρεται σε προκήρυξη της οργάνωσης «FAI, πυρήνας Όλγα», «πρόκειται να πληγούν τουλάχιστον άλλοι επτά στόχοι, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Έλληνες, μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που βρίσκονται στη φυλακή».

    Ιθύνοντες των μυστικών υπηρεσιών της Ρώμης, είχαν δηλώσει ότι: «μετά από μι ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 270 | Added by: sofaki | Date: 2012-05-25 | Comments (0)

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν κωμωδία και στην περίπτωση της χώρας μας, σαν την κωμωδία του Αριστοφάνη τη Λυσιστράτη και αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας της Ε.Μ.Α.Σ. (Εταιρία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας) σε συνεργασία με την εταιρία ALCO, όπου το δείγμα των 600 γυναικών και ανδρών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είχε σαφή και μεγαλύτερη πτώση στη libido συγκριτικά με το ανδρικό φύλο, τον τελευταίο μήνα.

    Οι γυναίκες ανέστειλαν περισσότερο τις ερωτικές σχέσεις τους μέσα στο γάμο συγκριτικά με τους άνδρες, λόγω μείωσης της ερωτικής τους επιθυμίας την περίοδο της συζήτησης για το ασφαλιστικό, αφού το 72% των γυναικών δήλωσε πως η ερωτική του διάθεση επηρεάστηκε αρνητικά και μάλιστα πολύ.

    Στην αρχαία τραγωδία η Λυσιστράτη τιμωρούσε τους άνδρες για τον πόλεμο απέχοντας από το σεξ. Σήμερα οι σύγχρονες Λυσιστράτες τιμωρούν τον εαυτό τους αλλά και τους συντρόφους τους, τονίζει ο κ. Κ. Κωνσταντινίδης, Πρόεδρ ... Διαβάστε περισσότερα »

    Category: Hξερες ότι | Views: 251 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-05-22 | Comments (0)

     
    Το τέλος της ανδρικής κυριαρχίας στο σεξ, αναδεικνύει έρευνα, η οποία δημοσιοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου).
     
    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιανουάριος 2008-Ιανουάριος 2010 σε δείγμα 1.800 γυναικών και χαρτογραφεί τη σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών στην χώρα μας και σε σχέση με τα ανδρικά πρότυπα που καλλιεργούνται. Η συγκεκριμένη έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας 'αφορά σε ένα δείγμα γυναικών που πιστεύουμε ότι παίζει σημαντικό ιδεολογικό ρόλο στις εξελίξεις και στη νέα τάση που θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας', σχολιάζει διευθυντής της Εταιρείας Δρ. Κων Κωνσταντινίδης.
     
    'Η σεξουαλική και κοινωνική απελευθέρωση ξεκινά πάντα σαν μια μειοψηφική τάση στα πιο προχωρημένα στρώματα της κοινωνίας και αργότερα επιβάλλεται σε όλον τον κοινωνικό ιστό. Η Σιμόν ντε Μποβουάρ δεν ήταν η μέση Γαλλίδα την εποχή της. Η θέσ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 217 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-05-22 | Comments (0)


    Ένα σημαντικό βήμα για την θεραπεία ανθρώπων που πάσχουν από οφθαλμολογικές εκφυλιστικές παθήσεις, που προκαλούν μερική ή ολική απώλεια της όρασης, πραγματοποίησαν Βρετανοί επιστήμονες.

    Επιστημονικό θαύμα: Τυφλά ποντίκια είδαν το φως τους!

    Για πρώτη φορά κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη νυχτερινή όραση σχεδόν τυφλών πειραματόζωων (ποντικιών) μεταμοσχεύοντας στα μάτια τους κύτταρα-υποδοχείς του φωτός. 

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπιν Άλι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, πήραν περίπου 26.000 κύτταρα φωτο-υποδοχείς (ραβδία) από νεαρά υγιή ποντίκια και τα τοποθέτησαν απευθείας στον αμφιβληστροειδή φακό κάθε ματιού των ενηλίκων ποντικιών που έπασχαν από νυκταλωπία και δεν μπορούσαν να δουν στο σκοτάδι και στο ημίφως.

    Μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, περίπου ένα στα έξι μεταμοσχευμένα κύτταρα (15%) είχαν αναπτύξει τις κατάλληλες νευρικές διασυνδέσεις, που του επ ... Διαβάστε περισσότερα »

    Category: Hξερες ότι | Views: 273 | Added by: sofaki | Date: 2012-05-18 | Comments (1)


    «Υποτιμημένο» χαρακτηρίζουν τον κίνδυνο για τσουνάμι στη βορειανατολική Ελλάδα Γερμανοί επιστήμονες από το Πολυτεχνείο του Άαχεν.

    «Υποψήφια» για τσουνάμι η βορειοανατολική Ελλάδα

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Κλάους Ράιχερτερ ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, καθώς «τα προηγούμενα 5000 χρόνια υπήρχαν στα βόρεια συνέχεια τέτοια φαινόμενα».

    Κύματα ύψους 3-5 μέτρων θα μπορούσαν να πλήξουν τις ακτές, επομένως η βορειοανατολική ακτογραμμή θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πλέον επικίνδυνων περιοχών για τσουνάμι στην Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα «Hamburger Abendblatt».

    Αφορμή για την επιστημονική έρευνα του κ. Ράιχερτερ αποτέλεσε έργο του Ηροδότου, στο οποίο περιέγραφε ότι το 479 πχ, ι ... Διαβάστε περισσότερα »

    Category: Hξερες ότι | Views: 216 | Added by: sofaki | Date: 2012-05-18 | Comments (0)

    Με έναν πρωτότυπο τρόπο αποφάσισε να συμβάλει στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης ο Ιταλός αστροναύτης, Πάολο Νεσπόλι.

    Η Γη μέσα από τα μάτια ενός αστροναύτη
    Category: Hξερες ότι | Views: 279 | Added by: sofaki | Date: 2012-05-18 | Comments (0)

    Ο μικρότερος καρχαρίας του κόσμου φωσφορίζει στο σκοτάδι και φτάνει σε μήκος μέχρι 22 εκατοστά.

     Ο μικρότερος καρχαρίας του κόσμου

    Πρόκειται για τον «πυγμαίο» καρχαρία με την επιστημονική ονομασία Squaliolus aliae. Το είδος αυτό ήταν γνωστό στους επιστήμονες, το νέο στοιχείο όμως που προέκυψε είναι ότι ο μικροσκοπικός καρχαρίας έχει την ικανότητα να φωσφορίζει.

    Ο καρχαρίας που χωράει σε μια ανθρώπινη παλάμη ζει στα νερά του Ινδικού και του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού. Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Πειραματικής Βιολογίας υποστηρίζει ότι η κοιλιά του Squaliolus aliae διαθέτει όργανα που παγιδεύουν το φως του ήλιου ή της σελήνης. Με τον τρόπο αυτό, ο μικροσκοπικός καρχαρίας φωσφορίζει και με καμουφλάζ το φως προστατεύεται από τα δόντια μεγαλύτερων ψαριών.

    «Δεν ήτ ... Διαβάστε περισσότερα »

    Category: Hξερες ότι | Views: 199 | Added by: sofaki | Date: 2012-05-18 | Comments (0)

    Πιο ζεστή κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου θα είναι η Ευρώπη την περίοδο 2021-2050 και κατά 3 βαθμούς Κελσίου την 30ετία 2071-2100, σε σχέση με την 30ετία 1960-1990.

    Πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια

    Αυτό προκύπτει από τις προγνώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος «ENSEMBLES».

    Μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται ότι θα έχει η μέση θερμοκρασία στην Ανατολική Σκανδιναβία, στη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Ωστόσο, τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν άνοδο του υδραργύρου σε όλες τις περιοχές της ευρωπαϊκής ηπείρου με ελάχιστη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας τους 0.4° Κελσίου και μέγιστη τους 2,5° Κελσίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα οδηγήσουν σε μια αύξηση των επεισοδίων καύσωνα και των ξηρασιών, φαινόμενα που θα επηρεάσουν τα υδάτινα αποθέματα, τη γεωργική παραγωγή και τη δημόσια υγεία.

    Category: Hξερες ότι | Views: 285 | Added by: sofaki | Date: 2012-05-18 | Comments (0)

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), όπου συμμετέχει και η Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι επέλεξε την αποστολή διαστημοπλοίου στους μακρινούς και παγωμένους δορυφόρους του αέριου γίγαντα Δία ως τον επόμενο μεγάλο ευρωπαϊκό διαστημικό στόχο.

    Η Ευρώπη «πετάει» για τα παγωμένα φεγγάρια του Δία

    Θα είναι η πρώτη αμιγώς ευρωπαϊκή αποστολή στο ηλιακό μας σύστημα πέρα από τον Άρη, αν και δεν αποκλείεται στην πορεία η αμερικανική NASA, παρά τη στενότητα του προϋπολογισμού της, να δηλώσει συμμετοχή τελικά, από τη στιγμή μάλιστα που εγκατέλειψε πλέον -λόγω κόστους- την ιδέα να στείλει ένα δικό της σκάφος γύρω από τον δορυφόρο Ευρώπη.

    Το σκάφος Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE), βάρους περίπου πέντε τόνων, σύμφωνα με το BBC και το «Nature», προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2022 με πύραυλο «Αριάν» και να φθάσει το 2030 στον προορισμό του, με στόχο να μελετήσει κυρίως τον Γανυμήδη και, δευτερευόντως, την Ευρώπη και την Καλλιστώ. Ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» της αποστολής θα είναι η αναζήτηση μορφών εξωγήινης ζωής, μάλλον σε μικροβιακή μορφή (χωρίς να αποκλείεται κάτι περισσότερο), στους πιθανολογούμενους ωκεανούς κάτω από την παγωμένη επιφάνεια είτ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 263 | Added by: sofaki | Date: 2012-05-18 | Comments (0)

    Τα παλαιότερα αστρονομικά ημερολόγια των Μάγια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, έφεραν στο φως Αμερικανοί αρχαιολόγοι στη Γουατεμάλα.

    Ήρθαν στο φως τα αρχαιότερα ημερολόγια των Μάγια

    Τα ημερολόγια αυτά ανάγονται στον 9ο αιώνα και εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή ενός σπιτιού στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλτούν.

    Σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού αυτού οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με γραμμές χαραγμένες στην πέτρα. Πολλά από τα ανάγλυφα είναι αριθμοί με τους οποίους υπολόγιζαν τους διαφορετικούς κύκλους των ημερολογίων.

    maya-guatem ... Διαβάστε περισσότερα »

    Category: Hξερες ότι | Views: 225 | Added by: sofaki | Date: 2012-05-18 | Comments (0)

     O άνδρας ανακάλυψε τα ΧΡΩΜΑΤΑ και δημιούργησε την ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ,

    Η γυναίκα ανακάλυψε την ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ & δημιούργησε το ΜΑΚΙΓΙΑΖ...

    O άνδρας ανακάλυψε τις ΛΕΞΕΙΣ και δημιούργησε την ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
    Category: Hξερες ότι | Views: 239 | Added by: Maroulitaki | Date: 2012-05-17 | Comments (0)

    Το πρώτο επιτυχημένο αντιηλιακό φτιάχτηκε το 1938 από το χημικό και ορειβάτη Φραντζ Γκρέιτερ. Oνομαζόταν Gletscher Crème (που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει κρέμα του πάγου) και έγινε το βασικό συστατικό της εταιρείας «Piz Buin». Έκτοτε, βέβαια, άλλαξαν πολλά! Δεν προχώρησε μόνο η επιστήμη (η γνώση μας για την ευεργετική, αλλά και την βλαβερή επίδραση του ήλιου στον οργανισμό) και η τεχνογνωσία (βελτίωση των αντιηλιακών προϊόντων), άλλαξε και το κλίμα... Πλέον, η καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας χειμώνα-καλοκαίρι είναι επιβεβλημένη. Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, σας παρουσιάζουμε όσα πρέπει να ξέρετε για να απολαύσετε και να ωφεληθείτε από τον ήλιο χωρίς να εκθέσετε τον εαυτό σας σε... μη αναστρέψιμους κινδύνους.




    Δηλώνει την ευαισθησία που έχει το δέρμα μας στον ήλιο. Ανάλογα, λοιπόν, με το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών, ανήκουμε σε διαφορετικό φωτότυπο. Δείτε παρακάτω ποιος είναι ο δικός σας:
    : Αν το δέρμα σας είναι πολύ ανοιχτόχρωμο και ευαίσθητο, κοκκινίζει και καίγεται εύκολα, τα μαλλιά σας είναι φυσικά ξανθά ή κόκκινα και έχετε φακίδες.
    : Αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, η οποία καίγεται εύκολα και μαυρίζει λίγο.
    Category: Hξερες ότι | Views: 232 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-05-16 | Comments (0)

    Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία σας. Αυτό φυσικά το ξέρετε. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζετε, είναι πως οι μικρές δόσεις έκθεσης στον ήλιο μπορούν να 'ευεργετηθούν' από την διατροφή σας και να αποκτήσετε γρηγορότερα το μαύρισμα που επιθυμείτε. Η συστηματική κατανάλωση συγκεκριμ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 258 | Added by: Nicoletaki | Date: 2012-05-16 | Comments (0)

    Συγχαρητήρια για το μωράκι σας! Τώρα έφθασε η ώρα να το υποδεχθείτε στο σπίτι. Νομίζετε ότι από αύριο η ζωή σας θα είναι η ίδια;
    Είναι τόσο ριζική η αλλαγή στην καθημερινή ζωή του ζευγαριού που φέρνει ένα νεογέννητο -ειδικά αν είναι το πρώτο μωρό- που σε πολλούς οι δύο-τρεις πρώτες εβδομάδες μοιάζουν δυσκολότερες κι από την εκπαίδευση στα Λ.Ο.Κ. Ίσως γιατί πολύ απλά δεν είναι καλά προετοιμασμένοι ψυχολογικά. Ιδού μερικές πρακτικές συμβουλές για να επιβιώσετε την "διαβολοβδομάδα" που το μωρό θα καταφθάσει στο σπίτι και όσες ακολουθούν μέχρι να ξαναμπείτε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής:
    Category: Hξερες ότι | Views: 242 | Added by: Maroulitaki | Date: 2012-05-13 | Comments (0)

    1. -Δεν σε έχω ξαναδεί κάπου αλλού στο παρελθόν;
    -Ναι,γι αυτό έπαψα να πηγαίνω πια εκεί!

    2. -Λοιπόν,με τι ακριβώς ασχολείσαι;
    ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Hξερες ότι | Views: 260 | Added by: Maroulitaki | Date: 2012-05-11 | Comments (0)

    « 1 2 3 4 ... 6 7 »
    Lost Empire
    Πάτα CTRL+D να μας βάλεις στα αγαπημένα σου!
    Καλως όρισες στο Lost Empire.
    Μια σελίδα με πολυ ενημέρωση για Ελλάδα & κόσμο-Μουσική ψυχαγωγία,Γνωριμίες..
    Και πολλα αλλα θεματα  που μας κανουν να  ξεχνιόμαστε περνάμε ευχάριστα και επικοδομιτικα. 
    Μια σελιδα χτισμενη απο τα μελοι της.Καλή διασκέδαση..:-) 

    http://www.lost-empire.gr

    Search
    Login
    Social bookmarks
    Ελληνικό Μουσικο P
    Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
    Newsletters Newsl

    Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας! Γράψτε εδώ το email σας:

    Σας ευχαριστώ!

    Calendar
    «  Μάιος 2024  »
    ΚυρΔευτΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031
    Banner
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» [794]
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» Πληροφορίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας,εικονες,Τοπικά έθιμα και παραδόσεις
    Του κόσμου τα παράξενα [1052]
    Του κόσμου τα παράξενα
    Οπαδικες προτιμησεις [409]
    Sport,Αθλητικά
    Μουσικές επιλογές [3279]
    Μουσικές επιλογές - ακούσματα που προτεινουν οι χρηστες
    Funny [1091]
    Funny
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ [33]
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ
    Σοφά Λόγια [138]
    Σοφά Λόγια
    Hξερες ότι [346]
    Hξερες ότι
    Συνταγές μαγειρικής [4141]
    Συνταγές μαγειρικής
    Αστρα Και Ονειρα [71]
    Αστρα Και Ονειρα
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ [2099]
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz [2176]
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz
    X-FILES [105]
    X-FILES
    Tv-Movies [511]
    Tv-Movies
    Auto-Moto [638]
    Αυτοκίνητα - Μηχανές
    Επιστήμη-τεχνολογία [1031]
    Επιστήμη-τεχνολογία
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες [313]
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες
    Θρησκευτικά [61]
    Θρησκευτικά
    Sex Tpis & Σχέσεις !!! [456]
    ...για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με άρθρα για ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, για τον χωρισμό, το φλερτ και τις νέες γνωριμίες.
    Ολα για το παιδί [181]
    Ολα για το παιδί
    Ιστορικά [349]
    Ιστορικά
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις... [32]
    Φωτογραφίες - Εικόνες - Animation ...
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠• [194]
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠•
    National Geographic [28]
    National Geographic
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! [107]
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
    Γνωρίστε μας.
    Οn Line

    Συνολο συνδεδεμενων Φίλων: 8
    Φίλοι-Επισκέπτες: 8
    Φίλοι-Μελη της σελιδας: 0
    Block title
    Acceptance Mark
    Copyright Lost Empire © 2024Website builderuCoz