Παρασκευή, 2024-05-17, 3:03 AM
Lost Empire MainRegistrationLogin
Welcome Φιλαρακι | RSS
Site menu
"Facebook"
Tag cloud
All uploaded files
Χρήσιμες Σελίδες
  • Upload your photos
  • Upload image
  • My Team Toolbar
  • HTML Color Codes
  • 1-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 2-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 3-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • Audioboo. Because sound is social
  • Live Traffic Feed
    Twitter
    Ŀ♡SƬ ƐMṖĪŔƐ
    ******
     Blog-κάρουμε Τον Κοσμο 

    Ειδήσεις ,Ενημέρωση ,Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία, Αθλητικά, Μουσικη ,Gossip από την Showbiz ,Συνταγές μαγειρικής, Αστρα Και Ονειρα ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ


    Get your own Chat Box! Go Large!
    Τίτλος τραγουδιού σας:
    Οι ακροατές σας αριθμό:
    Κατάσταση του διακομιστή σας:
    Main » Ολα για το παιδί

     


     
    Άγχος, οικονομική δυσχέρεια, περικοπές... Τι πρέπει να πεις στα παιδιά για τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε;

     
    Η Ψυχοπαιδαγωγική Σύμβουλος, Χρυσούλα Μαυράκη εξηγεί:

     
    Η οικονομική κρίση δεν έχει απλά χτυπήσει την πόρτα μας αλλά έχει μπει για τα καλά στο σπίτι μας και στη ζωή μας. Τα παιδιά την πληροφορούνται από την τηλεόραση αλλά, ακόμη χειρότερα τη βιώνουν μέσα από την ανησυχία, το άγχος, τις συζητήσεις των μεγάλων και βέβαια από τις περικοπές δαπανών τις οποίες υποχρεώνονται οι γονείς να αποφασίζουν.

     
    Να το συζητήσουμε όμως ανοιχτά μαζί τους; Υπάρχει τρόπος ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η ψυχολογία τους;

     
    Τι λέει η Χρυσούλα Μαυράκη;

     
    - Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ενήμερα και συμμέτοχα, αλλά στο βαθμό που επιτρέπει η ηλικία και η αντίληψή τους.

     
    - Τους λέμε πάντα την αλήθεια, αλλά με τρόπο που να τα βοηθά να κατανοήσουν το νόημα των λόγων μας και να μην παρανοήσουν το ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 148 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


     

     


    Οι πιο πολλοί γνωρίζουν πια ότι άγχος δεν έχουν μόνον οι μεγάλοι, αλλά και τα μικρά παιδιά. Ποιες αιτίες όμως το προκαλούν; Ποια σημάδια πρέπει να προσέξεις;

    Από μικρό στα... βάσανα

    Η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί:
    Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του παιδιού μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα άγχους, κυρίως όταν δεν ικανοποιούνται βασικές ανάγκες του, όπως η ανάγκη για στοργή, φαγητό, ηρεμία, ή όταν αποχωρίζεται τη μητέρα.

    Μεγαλώνοντας, το άγχος μπορεί να πηγάζει από τη σχέση του παιδιού με το οικογενειακό περιβάλλον, κυρίως με τη μητέρα του, όπως από τις πιέσεις που υφίσταται εξαιτίας εσφαλμένων τρόπων διαπαιδαγώγησης από τους γονείς του με τη μορφή της υπερπροστασίας, του αυταρχισμού ή της τελειοθηρίας, προκειμένου να αποκτήσει νέες δεξιότητες και κοινωνική συμπεριφορά σύμφωνη με τις αντιλήψεις τους.

     
    Άλλα αίτια εμφάνισης άγχους στο παιδί είναι οι συνεχείς διαφωνίες των γονιών, το διαζύγιό τους, η ένταση, οι ενοχές και η οικονομική ανασφάλεια ή ο ερχομός ενός νέου μωρού στην οικογένεια. Επίσης η απώλεια ενός ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 142 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


     


    Έχει η υπερβολική οικειότητα επιπτώσεις; Μήπως τελικά πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις;
     
    Η Ψυχολόγος, Νατάσα Πατεράκη εξηγεί:
     
    Αρκετοί είναι οι γονείς, της "νέας γενιάς” συνήθως, που διατείνονται ότι συζητούν τα πάντα με τα παιδιά τους και κάνουν παρέα σαν "φιλαράκια”, θεωρώντας ότι αυτό είναι το στοιχείο που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους γονείς και τους δίνει "πόντους” στην καλή σχέση με τα παιδιά τους.

     
    Άλλοι γονείς προχωρούν σε εκ βαθέων εκμυστηρεύσεις προς το παιδί τους, "φορτώνοντας” το με τις δικές τους έγνοιες, παρερμηνεύοντας ίσως την έννοια της ειλικρίνειας και προσπαθώντας να πλησιάσουν περισσότερο το παιδί, με την προσδοκία να μοιραστούν κάτι που τους προβληματίζει ή ακόμα και να ζητήσουν τη γνώμη του.

     
    Ειδικότερα, όταν το παιδί βρίσκεται σε μικρή ηλικία τέτοιου είδους συμπεριφορές των γονιών μπορεί να το ταράξουν και να αποσταθεροποιήσουν τα όρια που οφείλει να έχει η σχέση γονιού – παιδιού. Κανένα παιδί δεν οφείλει να αναλαμβάνει ρόλους "παρηγορητή” ή "εξομολόγου” των γονιών του και ο στόχος είναι κυρίως να παίρν ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 109 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


     


    Πολλές φορές οι γονείς ανησυχούν, όταν ανακαλύψουν ότι τα παιδιά τους λένε ψέματα, μικρά ή μεγάλα, αθώα ή λιγότερο αθώα. Τι κάνει, όμως, ένα παιδί να λέει ψέματα;

     
    Κατ’ αρχήν τα ψέματα ξεκινούν μόλις το παιδί αρχίζει να έχει αφηρημένη σκέψη και σηματοδοτούν την ανάπτυξη της φαντασίας του, που είναι μία σπουδαία και ανώτερη νοητική λειτουργία.

     
    Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα ψέματα στις εξής κατηγορίες: Τα ψέματα που φτιάχνουν ιστορίες όπου ένα παιδί μπορεί να είναι πρωταγωνιστής, τα ψέματα που απαλλάσσουν το παιδί από το βάρος της ενοχής, τα ψέματα που στοχεύουν στην απαλλαγή του παιδιού από τις συνέπειες μιας πράξης και το θυμό μας αλλά και τα χειριστικά ψέματα που χρησιμοποιούνται για να γλιτώσει το παιδί από κάτι που δεν θέλει ή να του εξασφαλίσουν κάτι που επιθυμεί.

     
    Ένα παιδί που διηγείται φανταστικές ιστορίες, κυρίως στην προσχολική του ηλικία, είναι ένα παιδί έξυπνο, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες Πανεπιστημίου του Καναδά, το οποίο θα χρησιμοποιήσει αργότερα τη φαντασία του για να δημιουργήσει και να εκφρασθεί. Εί ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 121 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


     
    Αν το παιδί είναι ιδιαίτερα εσωστρεφές υπάρχει τρόπος να το κάνεις να "ανοιχτεί"; Πως μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του;
     
    Η Ψυχολόγος Αγγέλικα Αποστολοπούλου απαντά:
     
    Ανάλογα με τη συμπεριφορά τους στις κοινωνικές τους σχέσεις τα παιδιά μπορούν να διαχωριστούν σε εξωστρεφή και εσωστρεφή. Τα εξωστρεφή παιδιά συνήθως επιζητούν την παρέα με άλλα άτομα, εκφράζουν ανοιχτά τις προτιμήσεις και τα συναισθήματά τους και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Αντίθετα, τα εσωστρεφή παιδιά είναι πιο ντροπαλά και μοναχικά, δεν αντιδρούν έντονα στις αλλαγές του περιβάλλοντος και φαίνονται να διακατέχονται από κάποιες ανασφάλειες και φόβους.
     
    Η εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια ενός παιδιού καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιοσυγκρασία του αλλά και από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και αναπτύσσεται. Δηλαδή, βιολογικοί αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τη δεκτικότητα, την ευαισθησία και την κοινωνικότητα του παιδιού.
     
    Είναι σημαντικό ένας γονέας που αντιλαμβάνεται ότι το παιδί του είναι ιδιαίτερα εσωστρεφές, να προσπαθήσει να το «βγάλει» από τη μοναχ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 121 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Ένα τρομακτικό γεγονός ή μια οδυνηρή εμπειρία ενδέχεται να προκαλέσουν σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Τι ακριβώς είναι; Σε ποιες περιπτώσεις εμφανίζεται, ποια συμπτώματα έχει και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη του;

    Η Μsc Αναπυξιακή Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νατάσα Καραμολέγκου απαντά:
     
    Τι είναι το PTSD (Post Traumatic Stress Disorder);

    Το PTSD είναι μια συναισθηματική διαταραχή που αναπτύσσεται εξαιτίας ενός τρομακτικού γεγονότος, το οποίο απείλησε τη ζωή ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων, και το οποίο ξεπερνά τα όρια των συνηθισμένων ανθρώπινων εμπειριών. Τραυματικά γεγονότα όπως φυσικές καταστροφές ή δυστυχήματα, βιασμοί, κακοποίηση, τρομοκρατικές ενέργειες, μπορούν να συμβούν στον καθένα από εμάς. Σε κάθε τραυματικό γεγονός, θα λέγαμε ότι φυσιολογικοί άνθρωποι εκτίθενται σε μη φυσιολογικές καταστάσεις. Το Σύνδρομο του Μετατραυματικού Στρες, όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, δημιουργεί στο άτομο ψυχικό τραύμα.

    Ψυχικό τραύμα είναι το αποτέλεσμα ενός τρομακτικού γεγονότος στον ανθρώπινο ψυχισμό. Στην ιατρική ορολογία, τραύμα είναι μια πληγή, ένας τραυματισμός στο σώμα μας, που προκαλείται ξαφνικά ή βίαια. Το ψυχολογικό τραύμα αντίστοιχα, προκαλείται όταν η έν ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 148 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Ποιοι λόγοι οδηγούν ένα παιδί στην κλοπή; Τι ρόλο παίζει η ηλικία και πως πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς;

    Η Ψυχοπαιδαγωγική Σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη, εξηγεί:

    Η κλοπή είναι ένα από τα συχνότερα παραπτώματα στα οποία τα παιδιά υποπίπτουν, ξεκινώντας από μικρή ηλικία.

    Πόσες φορές δεν μας έτυχε να βρούμε στην τσέπη ή τη σχολική τσάντα του σταθμού ή του νηπιαγωγείου του παιδιού μας παιχνιδάκια ή κομμάτια παιχνιδιών, σβώλους πλαστελίνης ή σπασμένες μπογιές;

    Βέβαια η αφαίρεση ξένων πραγμάτων έχει διαφορετική διάσταση όταν γίνεται από ένα μικρό παιδί και τελείως άλλη και σοβαρότερη, όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο.

    Οι αιτίες

    Η ηθική συνείδηση που υπαγορεύει το σωστό και απαγορεύει ή τουλάχιστον αναγνωρίζει το παράπτωμα και το σφάλμα, διαμορφώνεται μετά τα έξι-επτά χρόνια της ηλικίας, άρα το μικρότερο παιδί, αν και αντιλαμβάνεται το λάθος της πράξης του, δεν έχει ενοχή και δεν ενοχλείται.

    Γιατί, άραγε, κλέβει ένα μικρό παιδί, αφού μάλιστα έχει τόσα πολλά πλεονεκτήματα το ίδιο και αυτό που παίρνει είναι συνήθως ευτελές;

    Ένας λόγος που αιτιολογεί την πράξη είναι η αποστέρηση και το έλλειμμα που ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 136 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Πόσες φορές έχετε διακόψει την δουλειά που κάνετε στο σπίτι για να κάνετε τον διαιτητή στον καβγά των παιδιών σας;

    Πως πρέπει όμως να αντιδράσετε;

    Η Ψυχολόγος-Σύμβουλος Μελέτης, Ιφιγένεια Λαμπροπούλου εξηγεί:
     
    Μέσα στην οικογένεια η πρώτη σας μέριμνα και πιο σημαντική είναι ο κανόνας "δεν κάνουμε κακό στους άλλους”. Αλλά ακόμα και όταν ο κανόνας καταπατάται, τότε:

    Τρόποι αντιμετώπισης

    Χρονόμετρο: το χρονόμετρο σε κάθε καβγά είναι πολύ βοηθητικό εργαλείο. Με το χρονόμετρο το παιδί νιώθει δίκαια, και μπορεί να αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι πρέπει να περιμένει τη σειρά του. Επιπλέον, αποδεσμεύει τον γονιό από το να φανεί "ο κακός" αποφασίζοντας ποιανού η σειρά είναι.

    Μείνετε εκτός του καβγά: Δεν χρειάζεται να παρεμβαίνετε κάθε φορά που τα παιδιά σας έχουν μία φιλονικία. Αν τα αφήσετε μόνα τους θα βρουν τρόπο να λύσουν τη διαφορά τους και να θέσουν μια μέση λύση που θα ικανοποιεί και τους δύο. Μη βιαστείτε να πείτε το όνομα κανενός, μην ζητήσετε εξηγήσεις, μην πάρετε το μέρος κανενός. Μόνο όταν υπάρξει χειροδικία, επιβάλλεται να επέμβετε υπενθυμίζοντας με σταθερότητα ότι "κανόνας της οικογένεια είναι ότι δεν χτυπάμε κανέναν, ποτέ και για κανένα λόγο" και ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 111 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


     


    Τα παιδάκια ζηλεύουν τα άλλα παιδάκια. Και κυρίως -κι αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως να σε αγχώνει- ζηλεύουν το αδερφάκι. Μην ανησυχείς. Απλά δες πως μπορείς να το χειριστείς...

    Η ζήλια δεν είναι έγκλημα
    Εκείνο που πρέπει αρχικά να κατανοήσεις είναι πως δεν έχεις κάνει κάτι λάθος. Ούτε το παιδί σου έχει κάποιο ελάττωμα όταν ζηλεύει. 
    "Η ζήλια, είναι μια αντίδραση ανασφάλειας που το παιδί βιώνει μόλις αισθανθεί ότι απειλείται η αυτοκρατορία του και η απόλυτη εξουσία του σε εκείνους που αγαπά" εξηγεί η ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος Χρυσούλα Μαυράκη. 
     
    "Το παιδί που ζηλεύει, φοβάται μήπως χάσει τη φροντίδα των γονιών του, δεν μισεί το αδελφάκι του, ούτε θέλει να του κάνει κακό. Απλά, πανικοβάλλεται στην ιδέα του μοιράσματος και την έλλειψη αποκλειστικότητας" αναφέρει η κα. Μαυράκη.

    Τι μπορείς να κάνεις
    Δείξε στο παιδί πως είναι φυσιολογικό να ζηλεύει, για να καταλάβει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι κακό. Επίσης καλό είναι να του εξηγήσεις πως η αγάπη για ένα άλλο παιδί δεν σημαίνει πως αγαπάς εκείνο λιγότερο.

    "Μπορούμε να διηγηθούμε στο παιδί δικές μας παιδικές εμπειρίες, όταν ζηλεύαμε ή μας ζήλευαν τα αδέλφια μας και ν ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 129 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


     


    Μπορεί για τους γονείς να είναι μία ακόμα ανάγνωση φανταστικής ιστορίας, αλλά για το παιδί η εξιστόρηση, η ανάγνωση ενός παραμυθιού μπορεί να είναι ο πιο πολυδιάστατος δάσκαλος.

    Τι προσφέρει ένα παραμύθι στα παιδιά; Η Συμβουλός Μελέτης Ιφιγένεια Λαμπροπούλου απαντά:
     
    Ένα παραμύθι ψυχαγωγεί. Τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως γίνεται αντιληπτό πώς παράλληλα συντελεί και στην ηθική διαπαιδαγώγηση. Μία σειρά από αγώνες του καλού ενάντια στο κακό εξελίσσονται μέχρι να έρθει το ευτυχές τέλος. Κάθε παραμύθι λοιπόν έχει ένα ηθικό δίδαγμα, στην ολοκλήρωσή του, συνυφασμένο με τις ενέργειες στις οποίες αποφασίζει να προβεί ο ήρωας της ιστορίας.

     
    Έτσι το παιδί, μαθαίνει εκτός από το ηθικό δίδαγμα, ότι οι αποφάσεις που παίρνει κάποιος έχουν και τις ανάλογες συνέπειες π.χ. στο παραμύθι "Η Σταχτοπούτα” η μικρή ηρωίδα παρά τις αντιξοότητες (συναισθηματικές και πρακτικές) που βιώνει από τη μητριά και τις αδερφές της, διατηρεί την καλοσύνη και την καθαρότητα της ψυχής της αναλλοίωτες και στο τέλος ανταμείβεται για την ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 116 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


     


    Ποιες μορφές έχει ο σχολικός εκφοβισμός; Ποια παιδιά πέφτουν συνήθως θύματα της σχολικής βίας; Τι πρέπει να κάνεις αν κάτι τέτοιο συμβεί στο δικό σου παιδί;

    Η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου απαντά:

    Τι νοείται ως σχολικός εκφοβισμός

    Η βία στο σχολείο μας απασχολεί συνήθως όταν ασκείται κυρίως σωματικά (σωματική επίθεση). Οπωσδήποτε τα σπρωξίματα, τα χαστούκια, οι γροθιές, οι κλωτσιές και γενικά η σωματική βία είναι η πιο ανησυχητική εκδήλωση της επιθετικότητας επειδή απειλεί άμεσα την ασφάλεια του παιδιού.

    Υπάρχει όμως και η λεκτική επιθετικότητα που περιλαμβάνει βρισιές, κοροϊδία, ομοφοβικά σχόλια, χειρονομίες και γενικά ταπείνωση με ύβρεις ή εκφοβισμούς.

    Κρυμμένη επιθετικότητα ή εχθρότητα βρίσκουμε και σε ενέργειες που δεν μοιάζουν καθόλου βίαιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αποκλεισμός ενός παιδιού από ομάδες συνομηλίκων και η κακή συνήθεια να του κρύβουν τα βιβλία, ή να του πετάνε τα πράγματα. Αυτές οι ενέργειες ουσιαστικά συνιστούν συναισθηματική επίθεση χωρίς χειροδικίες ή βρισιές.

    Υπάρχει επίσης και ο σεξουαλικός εκφοβισμός: οι χειρονομίες οι οποίες προσβάλουν ένα παιδί, ο υποβιβασμός με απρεπή αγγίγματ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 122 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


     


    Αποφασίσατε να πάρετε διαζύγιο. Πως όμως πρέπει να το πείτε στα παιδιά; Ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος και η καταλληλότερη στιγμή;

    "Η ανακοίνωση καλό είναι να γίνει στο σπίτι των παιδιών ώστε να βρίσκονται στο δικό τους ασφαλή και οικείο χώρο. Καλύτερα να προηγηθεί της αναχώρησης του γονιού κατά 1-2 εβδομάδες για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και μεγαλύτερο διάστημα για τα πιο μεγάλα παιδιά, ώστε να προλάβουν κάπως να προσαρμοστούν” τονίζει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος κ. Αλεξάνδρα Καππάτου.

     
    Συμβουλές ασφαλείας
    • Μην το κρατήσετε μυστικό. Μιλήστε στο παιδί με ειλικρίνεια για την κατάσταση και να είστε σίγουροι ότι θα δεχθούν έτσι πιο ομαλά το γεγονός. Φροντίστε να είστε μαζί με τον/την σύζυγό και όχι ο καθένας ξεχωριστά. Δεν είναι καλό να δώσετε την εντύπωση δυο διαφορετικών "στρατοπέδων” σε εμπόλεμη κατάσταση.
       
    • Εξηγήστε την κατάσταση με απλά λόγια για να είστε σίγουροι ότι θα καταλάβει καλά.
       
    • Πολύ σημαντικό είναι να καταστήσετε σαφές στο παιδί ότι δεν φέρει καμία ευθύνη. Εξηγήστε του ότι δεν έχει καμιά σχέση η συμπεριφορά του, καθώς και ότι δεν θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την κατάσταση
        ... Διαβάστε περισσότερα »
      Category: Ολα για το παιδί | Views: 111 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)

    Φωτό: © Fotolia


    Σπατάλες τέλος! Η οικονομική κρίση φέρνει την ευκαιρία να μάθει το παιδί μας μερικά ουσιαστικά πράγματα.
     
    Βρισκόμαστε σε εποχή πλήρους και σοβαρότατης κρίσης. Όσο κι αν προσπαθούμε να περιφρουρήσουμε τα παιδιά από τις επιπτώσεις της και να πληρώσουμε οι ίδιοι το βαρύ τίμημά της, πολλές φορές δεν τα καταφέρνουμε και μένουν εκτεθειμένα.
     
    Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία η σημερινή κρίση έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη μεταπολεμική περίοδο της Ελληνικής κοινωνίας. Κάποιες από τις ξεχασμένες και εγκαταλειφθείσες στο πέρασμα του χρόνου και στη δίνη της υπερκατανάλωσης πρακτικές επιστρέφουν και δεν τους ξενίζουν ιδιαίτερα π.χ. τα παπούτσια για τακούνια στον τσαγκάρη, τα ρούχα για μεταποίηση στη μοδίστρα και τόσες άλλες.
     
    Μία από αυτές είναι και η χρήση των σε καλή κατάσταση ρούχων από τα μικρότερα αδέρφια ή ακόμη και ξαδέλφια ή τα παιδιά της φιλικής οικογένειας.
     
    Πολλοί από εμάς θυμόμαστε τον εαυτό μας να φορά το φόρεμα της αδερφής που πια της κόντυνε και τη μικρότερη ξαδέλφη να "κληρονομεί” το παλτό που τα μανίκια του μας έφθαναν πια στον αγκώνα.
     
     
    ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 129 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


     
    Το μωρό σου φοβάται το σκοτάδι. Άλλες φορές θέλει ένα λαμπάκι αναμμένο και άλλες φορές δεν μπορεί να κοιμηθεί καθόλου μόνο του. Πιστεύει ότι θα βγει το τέρας ή η μάγισσα από την ντουλάπα να το φάει. Πως μπορείς να το αντιμετώπισεις; Τι φταίει;
    Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου εξηγεί τι πρέπει να κάνεις...

    "Μαμά φοβάμαι το σκοτάδι!"
    Μια φράση οικεία σε πολλές μητέρες, είτε επειδή κάποτε την είπαν οι ίδιες, είτε επειδή την ακούν τώρα από τα δικά τους παιδιά. Ο επιστημονικός όρος που αφορά τη φράση αυτή είναι η νυκτοφοβία, δηλαδή μια φοβία που χαρακτηρίζεται από σοβαρό φόβο για το σκοτάδι και προκαλείται από τη διαστρεβλωμένη αντίληψη του τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα σκοτεινό χώρο.
     
    Πότε εμφανίζεται ο φόβος στα παιδιά;
    Ο φόβος εμφανίζεται στην ηλικία των 2-3 ετών, όπου υπάρχει η δυνατότητα για φαντασία, αλλά όχι για τη διάκριση φανταστικού-πραγματικού. Αυτό μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι στην καθημερινότητα των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων. Εμφανίζεται κάθε φορά που συναντάνε κάτι καινούργιο ή άγνωστο. Στα παιδιά ο φόβος για το σκοτάδι μπορεί τρέψει το άγνωστο σε κάτι τρομακτικό. ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 114 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Πολλά παιδιά φοβούνται να πάνε στο σχολείο και χρησιμοποιούν διάφορες δικαιολογίες... Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που δεν θέλουν το σχολείο; Ποιες οι αιτίες; Τι πρέπει να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου;
     
    Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σου εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη σχολική φοβία που ενδεχομένως παρουσιάζει το παιδί σου...
     
    Τι είναι η σχολική φοβία;
     Η σχολική φοβία, αποτελεί έναν όρο που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να περιγράψει την άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο λόγω άγχους.
    Διαφέρει από την «κοπάνα» γιατί στην περίπτωση της σχολικής φοβίας η άρνηση οφείλεται σε άγχος και φόβο, που συνήθως συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα.
     
    Ποια είναι η βασική αιτία;
     Η σχολική φοβία συνδέεται με το άγχος αποχωρισμού, το οποίο βιώνεται φυσιολογικά στην ηλικία των 18-24 μηνών. Σε αυτήν την περίοδο το παιδί αντιδράει έντονα (συνήθως με κλάμα) όταν απομακρύνεται ο γονέας από κοντά του. Το άγχος αποχωρισμού συνοδεύει κάποια παιδιά και στα μετέπειτα χρόνια, ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν οι γονείς εί ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 119 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)



    Όλα τα παιδιά θέλουν να παίρνουν αγάπη. Είναι το κυριότερο. Όταν όμως οι γονείς τη δείχνουν με λάθος τρόπο τι γίνεται; Πως νιώθουν τα παιδιά; Ποιες είναι οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες ενός παιδιού;
     
    Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σου εξηγεί τι μπορεί να κάνεις λάθος και σου δίνει κάποιες συμβουλές...
     
    "Το βασικό συστατικό όλων των ανθρωπίνων σχέσεων είναι η αγάπη. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα μικρά παιδιά η εξασφάλιση αγάπης και φροντίδας από τους γονείς τους μπορεί να επιφέρει θετικό αντίκτυπο σε όλα τα στάδια της εξέλιξής τους, ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Επιπρόσθετα, τα βοηθάει να αισθανθούν ασφάλεια” τονίζει η ψυχολόγος.
     
    Πως αισθάνονται τα παιδιά;
    Η αυτοπεποίθηση ενός μικρού παιδιού είναι πολύ ευάλωτη. Μια παρατήρηση, μια προσβολή ή μια απειλή φτάνουν για να την πληγώσουν. Όταν δεν εισπράττουν την αγάπη των γονέων τους γεμίζουν συναισθήματα ανασφάλειας. Ενώ, όταν την νιώθουν, αισθάνονται τόσο δυνατά ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν ότι δυσκολίες τους παρου ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 148 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)

     


    Μήπως υποψιάζεσαι ότι το παιδί σου έχει εξάρτηση από το διαδίκτυο; Αν κλείνεται συνέχεια στο δωμάτιο του, κάθεται μόνιμα στον υπολογιστή, δεν κάνει μπάνιο, δεν τρώει, δεν βρίσκει σε τίποτα άλλο ενδιαφέρον τότε μάλλον ναι... Ποιες είναι οι ενδείξεις που δείχνουν ότι έχει κολλήσει;
     
    Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σου εξηγεί...
     
    Τα παιδιά και οι νέοι εύκολα μπορεί να εγκλωβιστούν σε δικτυακές δραστηριότητες. Τα πιο ευάλωτα παιδιά σύμφωνα με την υπηρεσία εξαρτήσεων από τον υπολογιστή, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, είναι εκείνα που είναι μόνα και βαριεστημένα ή από οικογένειες που κανένας δεν είναι στο σπίτι για να σχετίζεται μαζί τους και να συζητά όταν επιστρέφουν από το σχολείο.
    Τα παιδιά που δεν είναι δημοφιλή ή είναι ντροπαλά με τους συνομηλίκους ελκύονται συχνά από την δημιουργία νέας ταυτότητας σε online επικοινωνίες.
     
    Από τα 14 – 15 και μετά, ο έφηβος αρχίζει να βγαίνει και μόνος του, κατά συνέπεια να ελέγχεται δυσκολότερα από τους γονείς.. Μπορεί να επισκέπτεται τα ίντερνετ καφέ με τους φίλους το ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 90 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Οι γονείς πρέπει να βάζουν στα παιδιά τους κάποια όρια για να μην είναι ανεξέλεγκτα και να παραμένουν ασφαλή. Είναι λάθος να επιβάλεις στο παιδί αυτό που θες με φωνές και υστερίες. Πως μπορείς να βάλεις στο παιδί σου όρια που να τα δεχτεί και να καταλάβει χωρίς να νιώθει ότι το τιμωρείς;
     
    Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σου εξηγεί...
     
    Τα παιδιά γεννιούνται με μικρή δυνατότητα κατανόησης του κόσμου που βρίσκεται γύρω τους. Είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε πεινάνε, πότε είναι κουρασμένα ή φοβισμένα, αλλά δεν έχουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να κρατηθούν ασφαλή, να ζουν σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας και να αλληλεπιδρούν με τους άλλους.
    Τα όρια είναι σημαντικό μέρος αυτής της μαθησιακής διαδικασίας.
     
    Ο καθορισμός των ορίων παρέχει στα παιδιά :

    - ασφάλεια

    -κάνει τον κόσμο τους να φαίνεται πιο οργανωμένος και προβλέψιμος
     
    -τους προσφέρει το αίσθημα ελέγχου
     
    -την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις
     
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 100 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Τα παιδιά αγχώνονται για το σχολείο. Προσπαθούν να κάνουν όλα τα μαθήματά τους σωστά και να φέρουν και καλούς βαθμούς. Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου εξηγεί ποια λάθη κάνουν οι γονείς και πως πρέπει να αντιμετωπίσουν το άγχος των παιδιών τους...

    Κάθε παιδί ή έφηβος βιώνει άγχος σε κάποιες περιόδους της σχολικής ζωής, ως ένα φυσιολογικό μέρος της παιδικής και εφηβικής ανάπτυξης. Πολλά παιδιά ανησυχούν για το πώς θα γίνουν αποδεκτά από τη σχολική κοινωνία, για τους βαθμούς που θα έχουν, για τη μετάβαση σε νέο σχολείο ή νέα τάξη, καθώς και για την πιθανή άσκηση επιθετικής συμπεριφοράς από άλλους.
     
    Όταν τα παιδιά αγχωθούν, αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους, οι οποίοι εξαρτώνται από την ηλικία τους, το αναπτυξιακό τους στάδιο και την αιτία του άγχους που βιώνουν.

    Μια κατηγορία άγχους που συναντάται όλο και συχνότερα ανάμεσα στους μαθητές είναι το άγχος επίδοσης, που είναι ένας συνδυασμός του συνολικού προγράμματος τους και των σχολικών εργασιών.
    Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το πρόγραμμά τους είναι τόσο φορτωμένο που δεν τους επιτρέπει να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους για το σχολείο. Από την ά ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 103 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)

     


    Μήπως ήρθε η ώρα που σε ρώτησε το παιδί σου για τον Θεό; Πρέπει να προσέξεις τι θα του πεις και να είσαι ειλικρινής μαζί του. Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σου δίνει συμβουλές για να ξέρεις τι να πεις στο παιδί σου!
     
    Για τα μικρά παιδιά ο Θεός είναι μια προσωπική φιγούρα στην οποία μπορούν να μιλήσουν, να προσευχηθούν ή ακόμα και να γράψουν.
     
    Πως βλέπουν τα παιδιά τον Θεό;
    Πολλά παιδιά φαντάζονται το Θεό σαν ένα γενειοφόρο, ηλικιωμένο άντρα, ξαπλωμένο πάνω στα σύννεφα. Οι ερωτήσεις των παιδιών για το θεό ξεκινούν από πολύ νωρίς, ειδικά στις θρησκευόμενες οικογένειες.

    Τα ερεθίσματα είναι πολλά. Αρχίζουν την ημέρα τους στο σχολείο με την προσευχή.
    Στην καθημερινότητας της οικογένειας τους γίνεται τακτική αναφορά στο Θεό όπως: «Πρώτα ο Θεός», «Αν θέλει ο Θεός», «Θεού θέλοντος» κ.λπ.
    Όσο υποσυνείδητα κι αν γίνεται αυτή η αναφορά, τα παιδιά καταλαβαίνουν πως υπάρχει μια ισχυρή δύναμη που ορίζει τη ζωή. Ωστόσο, πολλοί γονείς δυσκολεύονται να συζητήσουν για το Θεό με τα παιδιά τους.

    Τι μπορείς να του πεις...
     
    ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 83 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Γενετικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν τον έφηβο στη χρήση αλκοόλ. Τι λένε τα στοιχεία και πως να προλάβεις την κατάσταση;

     
    Η Msc Αναπτυξιακή Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νατάσα Καραμολέγκου απαντά:

     
    Τι λένε τα στοιχεία για την Ελλάδα;
    Το 22,2% των εφήβων ηλικίας 14-18 ετών καταναλώνουν αλκοόλ τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα. Θεωρούν ότι η συχνότητα αυτή θεωρείται ακίνδυνη και συνήθως προτιμούν τα βαριά ποτά. Ωστόσο, έχουν την αίσθηση επικινδυνότητας κυρίως για τα τροχαία, τη βίαιη συμπεριφόρα και τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

     
    Πότε ξεκινά η χρήση αλκοόλ;
    - Τα αγόρια σε ηλικία 12 ετών δοκιμάζουν μπύρα ή κρασί ενώ στα 13 έτη δοκιμάζουν πιο βαριά ποτά. Πρώτη φορά υπολογίζεται ότι μεθούν κατά μέσο όρο στα 14.6 έτη.
    - Τα κορίτσια σε ηλικία 13 ετών δοκιμάζουν μπύρα ή κρασί ενώ στα 14.5 έτη δοκιμάζουν πιο βαριά ποτά. Η πρώτη μέθη υπολογίζεται στα 15 έτη.

     
    Πως συνδέεται το Αλκοόλ με την παραβατικότητα;
    Ο προμετωπιαίος φλοιός (κεντρικ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 126 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)

     


    Μήπως έχει παρατηρήσει ότι κάθε φορά που αγκαλιάζεις τον σύζυγό σου... το παιδί σου μουτρώνει ή προσπαθεί να μπει ανάμεσά σας; Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί αυτή την συμπεριφορά του παιδιού και σου δίνει κάποιες συμβουλές για να το αποφύγεις!
     
    Είναι γεγονός ότι κάποιες φορές τα παιδιά νιώθουν ενόχληση από τις εκδηλώσεις τρυφερότητας μεταξύ των γονιών.
     
    Πως βλέπει το παιδί τον μπαμπά;
     
    Υποσυνείδητα το παιδί πιστεύει πως, λόγω της στενής σχέσης που έχει με τη μητέρα του, είναι το πιο σημαντικό άτομο γι’ αυτήν και βλέπει τον πατέρα ως αντίπαλο που παρεμβαίνει στο «ειδύλλιό» του με τη μαμά.
     
    Γι’ αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο να προσπαθούν τα παιδιά να μπουν στη μέση όταν οι γονείς τους φιλιούνται ή φέρονται τρυφερά ο ένας στον άλλο, προσπαθώντας να τους χωρίσουν.

    Τι θα πρέπει να κάνετε...
     
    - Να φέρεστε με ηρεμία και φυσικότητα, χωρίς να καταπιέζετε τις αυθόρμητες εκδηλώσεις τρυφερότητας ούτε και να απομακρύνεστε βιαστικά, κάθε φορά που εμφανίζεται το παιδί στο χώρο διεκδικώντας την προσοχή σας. ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 104 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)

     


    Οι ερωτήσεις σας δεν σταματάνε να έρχονται στους ειδικούς του TLIFE. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη απαντάει σε όλες, φυσικά με σειρά προτεραιότητας...

    Ερώτηση
    "Έλειψα 4 μέρες με τον άντρα μου και το κοριτσάκι 2μιση χρονών έμενε με τη γιαγιά. Τώρα με χτυπάει. Και τον μπαμπά του. Υπάρχει συσχετισμός; Τι να κάνω; Πως να αντιδράσω; Ευχαριστώ.”
     
    Απάντηση
    Η κόρη σας έχει θυμώσει γιατί όταν σας είδε, κατάλαβε πόσο της λείψατε. Δείξτε υπομονή και κατανόηση. Μην τη μαλώνετε αλλά σταθερά δείξτε της πως δεν είναι επιτρεπτό να χτυπά, ακόμη κι όταν είναι θυμωμένη. Προσπαθείστε να την κάνετε να νιώσει ασφαλής και δώστε της χρόνο, αγκαλιές και παιχνίδι.
     
    Ερώτηση
    "Κυρία Μαυράκη έχω ένα τετράχρονο αγοράκι που ξεκίνησε να μιλάει πριν από 6 μήνες και αφού τον είχα γράψει σε παιδικό σταθμό. Όμως πολλές φορές επαναλαμβάνει ολόκληρες προτάσεις από συζητήσεις που μπορεί να είχαν γίνει μέρες πριν σαν παπαγαλάκι. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να κοιτάξω; Επίσης όταν δει κάποιο παιδάκι να κλαίει πανικοβάλλεται κλείνει τα αυτάκια του και κλαίει και εκείνο. Θα πρέπει να ανησυχήσω για τα παραπάνω; Ευχαριστώ πολύ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 116 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)

     


    Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για την παιδική παχυσαρκία και είχαμε εξηγήσει που οφείλεται, τι πρέπει να προσέξεις και πως θα υπολογίσεις τον δείκτη μάζας σώματος του παιδιού για να καταλάβεις αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.
    Σήμερα θα αναφερθούμε στις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία του παιδιού αλλά και στην ψυχολογία του. Ο διατροφολόγος Νίκος Κριαράς σου εξηγεί τα προβλήματα που προκαλεί η παχυσαρκία...
     
    Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παιδική παχυσαρκία, σε ποσοστό 31.9% τα παιδιά ηλικίας 2 ετών έως 19 ετών είναι υπέρβαρα και σε ποσοστό 16.3% είναι παχύσαρκα.
     
    Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού...
     
    Τα παχύσαρκα παιδιά, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοσημάτων ως προς την υγεία τους και τώρα αλλά και μελλοντικά στην ανάπτυξη τους. Το νόσημα με την μεγαλύτερη εμφάνιση, είναι ο διαβήτης 2, έπειτα οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
    Στις καρδιαγγειακές νόσους, περιλαμβάνεται η αθηροσκλήρυνση και η αυξημένη αρτηριακή πίεση.
     
    Στις μελλοντικέ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 159 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Ως γονείς μπορεί να ήταν αυστηροί. Ωστόσο μόλις αποκτήσουν εγγονάκι δεν του χαλούν χατήρι! Ποια λάθη κάνουν ο παππούς και η γιαγιά και με ποιον τρόπο μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση; Τι πρέπει να κάνετε για να μη γυρίσει το παιδί "αγνώριστο” από τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί τους;

    Η Ψυχολόγος, Σύμβουλος Μελέτης Ιφιγένεια Λαμπροπούλου, απαντά:
     
    Ποια λάθη κάνει συνήθως ο παππούς και η γιαγιά;

     
    -Δεν λένε όχι σε όσα τους ζητούν τα παιδιά.

     
    -Δεν ακολουθούν τους κανόνες που έχουν θέσει οι γονείς. Ακυρώνουν του γονείς αντιλέγοντας σε κάτι που ο γονιός θα πει στο παιδί ως «πρέπει» ή «είναι καλό..» με τη γνωστή φράση… «άστο, παιδί είναι!» .

     
    -Πολλές φορές, λόγω ηλικίας δεν έχουν την αντοχή να παίξουν μαζί τους, με αποτέλεσμα να τα αφήνουν με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αρκεί να μην τους ενοχλούν και να είναι ήσυχα.
    -Τους αγοράζουν ακατάλληλα σνακς (τσιπς, παγωτά, γλυκά κτλ) προκειμένου να πάψουν να διαμαρτύρονται.

     
    -Δεν θέτουν όρια οι ίδιοι, αποφεύγοντας να χαλάσουν την καλή εικόνα των αγαπημένων παππούδων προς τα παιδιά.
    < ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 124 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)

    Φωτό: © fotolia


    Μήπως τον τελευταίο καιρό παρατηρείς αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σου; Αν έχει αρχίσει να βλέπει εφιάλτες, να είναι μελαγχολικό ή επιθετικό, να μην τα πηγαίνει καλά στο σχολείο και να σας εκβιάζει ότι "θα φύγει από το σπίτι” τότε μάλλον... χρειάζεστε την βοήθεια ειδικού για το μικρό σας. Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σου εξηγεί μέσα από 16 παραδείγματα πότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο...
     
    Αν το παιδί σας δείχνει συμπτώματα άγχους σε μεγάλο βαθμό για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα, καλό είναι να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, γιατί ίσως δεν αρκούν τα μέτρα που παίρνετε στο σπίτι.
     
    Θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό όταν το παιδί:
     
    - Αποφεύγει συστηματικά να μένει μόνο του.

    - Εκφράζει αγωνία όταν δεν είναι κοντά του ο ένας από τους δύο γονείς.

    - Φοβάται διαρκώς για την ασφάλεια της οικογένειας ή προσωπικά τη δική του.

    - Παραπονιέται πολύ συχνά για πονόκοιλους, πονοκεφάλους και άλλα ψυχοσωματικά προβλήματα.

    - Αποφεύγει υπερβολικά κάθε καινούργια γνωριμία.
     
    - Σας αναλύει ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 145 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


     
     


    Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε εξηγήσει πόσο σημαντικό είναι ένα παιδί να έχει αυτοπεποίθηση, αλλά και τι πρέπει να κάνεις για να του την αυξήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
     
    Σήμερα η ψυχολόγος του TLIFE, Χρυσούλα Μαυράκη, μας συμβουλεύει τι πρέπει να αποφεύγουμε ώστε να μην ακυρώνουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας, αλλά να το κάνουμε να νιώσει όμορφα με τον εαυτό του...
     
    Διάβασε προσεχτικά τις 11 συμβουλές της ψυχολόγου....
     
    1. Δεν λέμε ποτέ στα παιδιά ότι είναι κακά. Κακή είναι μόνη η συγκεκριμένη πράξη.
     
     
    2. Δεν λέμε στα παιδιά ότι είναι καλά μόνο όταν φέρονται σωστά. Ένα παιδί είναι καλό πάντα. Μερικές φορές φέρεται λάθος.
     
     
    3. Δεν κάνουμε διαρκώς παρατηρήσεις σχετικά με τα λάθη που κάνουν.
     
     
    4. Δεν δίνουμε ποτέ στα παιδιά παρατσούκλια που εμείς θεωρούμε αστεία, αλλά γι' αυτά είναι μειωτικά.
     
     
    5. Δεν θεωρούμε τα παιδιά μωρά, ανολοκλή ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 107 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)

     


    Όταν ένας γονέας ξεχωρίζει πιο πολύ το ένα από τα δύο παιδιά του ή δείχνει περισσότερη αγάπη στο ένα απ' ότι στο άλλο ή κάνει τα χατίρια μόνο στο ένα τότε μιλάμε για... ευνοιοκρατία. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το φαινόμενο διότι κάνει κακό και στο παραμελημένο παιδί, αλλά και στο ευνοημένο.
     
    Η ψυχολόγος Κρίστη Μηλιόρδου σου εξηγεί τα σημάδια της ευνοιοκρατίας, αλλά και τι πρέπει να κάνεις...
     
    Αναμφισβήτητα, το να είσαι γονιός είναι ένα από τα πιο ευχάριστα στάδια της ζωής. Η ανατροφή ενός παιδιού όμως είναι συνάμα μία δύσκολη υπόθεση που απαιτεί προσοχή και σωστούς χειρισμούς.
     
    Η μεγαλύτερη ανάγκη των παιδιών και ταυτόχρονα το καλύτερο δώρο που μπορούν να τους κάνουν οι γονείς είναι η αμέριστη αγάπη. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα παιδί αισθανθεί ότι η αγάπη και η ευνοϊκή διάθεση των γονιών δεν μοιράζεται εξίσου ανάμεσα σε εκείνο και το αδερφάκι του;
     
    Τι είναι η ευνοιοκρατία;
    Η ευνοιοκρατία στην οικογένεια είναι ένα φαινόμενο του οποίου την ύπαρξη οι γονείς αποφεύγουν να παραδεχτούν, ωστόσο μπορεί να έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις στ ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 85 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Η υπερβολική αυστηρότητα μπορεί να του δημιουργήσει αίσθημα ανεπάρκειας. Μήπως το κάνεις να αισθάνεται κατώτερο των προσδοκιών σου; Τι να προσέξεις και τι πρέπει να αποφύγεις;

    Η Ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα, απαντά:

    Τι είναι κόμπλεξ;

    "Για τον όρο "κόμπλεξ” είναι δύσκολο να δώσει κανείς έναν συγκεκριμένο ορισμό. Πρόκειται για μια λέξη πολύ διαδεδομένη στο λεξιλόγιό μας, την οποία χρησιμοποιούμε προκειμένου να χαρακτηρίσουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά δείχνει να είναι κατά κάποιο τρόπο προβληματική.

    Οι γονείς, οι συνομήλικοι, ο κοντινός περίγυρος είναι συχνά η πηγή δημιουργίας ενός αισθήματος ανεπάρκειας ή κατωτερότητας σε έναν ή περισσότερους τομείς. Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι υστερούμε, ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, όμορφοι, έξυπνοι ή δημιουργικοί συγκριτικά με τους άλλους, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ελλειμματικοί", λέει η Νίκη Ζαρκάδα.

    Που οδηγεί αυτό το αίθημα ανεπάρκειας;
    "Το γεγονός ότι κάποιος δεν είναι ικανοποιημένος με τον εαυτό του σε έναν ή περισσότερους τομείς είναι ικανό να επηρεάσει τη γενικότερη λειτουργικότητά του, την ποιότητα ζωής, αλλά και τις διαπροσωπικές και διαφυλικές του σχέσεις. Το άτομο δίνει τόσο μεγάλη έμφαση σε αυτό που θεωρεί ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 121 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Κάθε φορά που ακους καινουρια λεξούλα από το στοματάκι του νιώθεις χαρά και περηφάνεια! Είσαι σίγουρη; Τι γίνεται όταν στο λεξιλόγιο του εμφανίζονται βρισιές που σε φέρνουν σε αμηχανία; Γιατί βρίζει; Τι φταίει και τι πρέπει να κάνεις;

    Η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Νίκη Ζαρκάδα απαντά


    Γιατί βρίζει ένα παιδί;

    Ένα παιδί βρίζει γιατί ενδεχομένως:
    - Μιμείται τη συμπεριφορά των μεγάλων
    - Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή
    - Θέλει να φανεί άνετο ή ανεξάρτητο
    - Εκφράζει μια βαθύτερη συναισθηματική ανάγκη
    - Είναι ένας τρόπος να «τιμωρήσει» τους γονείς
    - Οι παρέες του ενισχύουν αυτή τη συμπεριφορά

    Τι μπορείτε να κάνετε;

    Αντιδράστε με ψυχραιμία! Είναι πιθανό το παιδί που βρίζει να μην είναι σε θέση να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει η λέξη που είπε. Αυτό που συνήθως αντιλαμβάνεται είναι το «αρνητικό φορτίο» που κουβαλά η λέξη αυτή. Και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει πολύ καλά από τις αντιδράσεις των μεγάλων γύρω του. Προσπαθήστε λοιπόν να μη μεταφέρετε στο παιδί το μήνυμα ότι αυτό που μόλις είπε είναι κακό. Μη δέιξετε έντονη δυσαρέσκεια, ντροπή ή θυμό. Τα παραπάνω το εν ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 122 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)


    Είσαι περήφανη γι' αυτό και πεπεισμένη για το ταλέντο του! Ονειρεύεσαι να γίνει σταρ και να ξεχωρίσει. Το τρέχεις σε auditions... Μήπως όμως το εκθέτεις σε κίνδυνο;

    Πώς μπορεί ένα παιδί να προφυλαχτεί από τους κινδύνους που κρύβει η δημοσιότητα; Τι πρέπει να προσέξεις; Η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί:

    Όταν γίνεται λόγος για παιδική εργασία, ο νους μας συνήθως πηγαίνει στα παιδιά που κερδίζουν το ψωμί τους σκληρά κάνοντας διάφορες ανθυγιεινές εργασίες, όπως τα γνωστά σε όλους παιδιά που εργάζονται στα φανάρια κ.α. Ελάχιστοι φανταζόμαστε μια άλλη κατηγορία εργαζόμενων παιδιών στον αστραφτερό κόσμο των ΜΜΕ, απασχόληση αρκετά προσοδοφόρα.

    Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, θαυμάζουμε ολοένα περισσότερα παιδιά διαφόρων ηλικιών που πρωταγωνιστούν κυρίως σε διαφημιστικά μηνύματα, σε τηλεοπτικές σειρές ή σε θεατρικές παραστάσεις. Δεκάδες είδη, όπως τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, παιδικά cd κ.λπ. διαφημίζονται από παιδιά, και μάλιστα με επιτυχία.

    Τα παιδιά στο χώρο της διαφήμισης δείχνουν χαρούμενα, ευτυχισμένα, χωρίς προβλήματα, ντυμένα όμορφα, σε έναν κόσμο τελειότητας. Και όμως, πίσω από αυτά κρύβεται ένας κόσμος εργασίας . Πόσοι από μας έχουμε σκεφτεί ότι το παιδί που πρωταγων ... Διαβάστε περισσότερα »
    Category: Ολα για το παιδί | Views: 121 | Added by: ludia | Date: 2012-02-24 | Comments (0)

    « 1 2 3 4
    Lost Empire
    Πάτα CTRL+D να μας βάλεις στα αγαπημένα σου!
    Καλως όρισες στο Lost Empire.
    Μια σελίδα με πολυ ενημέρωση για Ελλάδα & κόσμο-Μουσική ψυχαγωγία,Γνωριμίες..
    Και πολλα αλλα θεματα  που μας κανουν να  ξεχνιόμαστε περνάμε ευχάριστα και επικοδομιτικα. 
    Μια σελιδα χτισμενη απο τα μελοι της.Καλή διασκέδαση..:-) 

    http://www.lost-empire.gr

    Search
    Login
    Social bookmarks
    Ελληνικό Μουσικο P
    Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
    Newsletters Newsl

    Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας! Γράψτε εδώ το email σας:

    Σας ευχαριστώ!

    Calendar
    «  Μάιος 2024  »
    ΚυρΔευτΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031
    Banner
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» [794]
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» Πληροφορίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας,εικονες,Τοπικά έθιμα και παραδόσεις
    Του κόσμου τα παράξενα [1052]
    Του κόσμου τα παράξενα
    Οπαδικες προτιμησεις [409]
    Sport,Αθλητικά
    Μουσικές επιλογές [3279]
    Μουσικές επιλογές - ακούσματα που προτεινουν οι χρηστες
    Funny [1091]
    Funny
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ [33]
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ
    Σοφά Λόγια [138]
    Σοφά Λόγια
    Hξερες ότι [346]
    Hξερες ότι
    Συνταγές μαγειρικής [4141]
    Συνταγές μαγειρικής
    Αστρα Και Ονειρα [71]
    Αστρα Και Ονειρα
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ [2099]
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz [2176]
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz
    X-FILES [105]
    X-FILES
    Tv-Movies [511]
    Tv-Movies
    Auto-Moto [638]
    Αυτοκίνητα - Μηχανές
    Επιστήμη-τεχνολογία [1031]
    Επιστήμη-τεχνολογία
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες [313]
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες
    Θρησκευτικά [61]
    Θρησκευτικά
    Sex Tpis & Σχέσεις !!! [456]
    ...για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με άρθρα για ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, για τον χωρισμό, το φλερτ και τις νέες γνωριμίες.
    Ολα για το παιδί [181]
    Ολα για το παιδί
    Ιστορικά [349]
    Ιστορικά
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις... [32]
    Φωτογραφίες - Εικόνες - Animation ...
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠• [194]
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠•
    National Geographic [28]
    National Geographic
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! [107]
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
    Γνωρίστε μας.
    Οn Line

    Συνολο συνδεδεμενων Φίλων: 2
    Φίλοι-Επισκέπτες: 2
    Φίλοι-Μελη της σελιδας: 0
    Block title
    Acceptance Mark
    Copyright Lost Empire © 2024Website builderuCoz