Παρασκευή, 2024-05-17, 8:53 AM
Lost Empire MainRegistrationLogin
Welcome Φιλαρακι | RSS
Site menu
"Facebook"
Tag cloud
All uploaded files
Χρήσιμες Σελίδες
  • Upload your photos
  • Upload image
  • My Team Toolbar
  • HTML Color Codes
  • 1-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 2-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 3-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • Audioboo. Because sound is social
  • Live Traffic Feed
    Twitter
    Ŀ♡SƬ ƐMṖĪŔƐ
    ******
     Blog-κάρουμε Τον Κοσμο 

    Ειδήσεις ,Ενημέρωση ,Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία, Αθλητικά, Μουσικη ,Gossip από την Showbiz ,Συνταγές μαγειρικής, Αστρα Και Ονειρα ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ


    Get your own Chat Box! Go Large!
    Τίτλος τραγουδιού σας:
    Οι ακροατές σας αριθμό:
    Κατάσταση του διακομιστή σας:
    Main » 2012 » Ιούλιος » 1 » Μέση Ηλικία: Αντιμέτωποι με τα πενήντα μας χρόνια
    11:51 AM
    Μέση Ηλικία: Αντιμέτωποι με τα πενήντα μας χρόνια
    Δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε το λυκόφως της ζωής μας με τον ρυθμό του λυκαυγούς. Γιατί, ό,τι ήταν υπέροχο το πρωί θα γίνει ασήμαντο το βράδυ.
    Καρλ Γιουγκ


    Πενήντα! Ο τρομερός αριθμός!
    Ανατροπή της ζωής μου, τρέχω προς το τέλος, ο χρόνος ζωής μου έχει μειωθεί δραστικά, άνθρωποι του περιβάλλοντός μου φεύγουν και κάποιοι άλλοι της ηλικίας μου με αποχαιρετούν ξαφνικά, κι εγώ ο ίδιος θα πεθάνω και άλλες πολλές υπαρξιακού τύπου σκέψεις χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο της μέσης ηλικίας, με ένα συναισθηματικό χρώμα λιγάκι ακαθόριστο: Θλίψη για τα χρόνια που έφυγαν, αισιοδοξία γιατί είναι μακριά ακόμα τα βαθιά γεράματα.
    Μάλλον, όμως, η χρονολογική ηλικία είναι παραπλανητική, συνδεμένη με τους κοινωνικούς ρόλους που ορίζουν και ίσως επιβάλλουν ότι σ' αυτή την ηλικία πρέπει να κάνεις εκείνο, στην άλλη το άλλο κλπ. Κάπως έτσι ορίζονται και τα κριτήρια δραστηριοτήτων αλλά και αδυναμιών της μέσης ηλικίας, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι το προσδόκιμο ζωής και καλής υγείας έχει αλλάξει πάρα πολύ.

    Η μέση ηλικία, αν και παρουσιάζει κάποια μικρή απόκλιση εξαιτίας των ατομικών διαφορών, εκτείνεται περίπου από τα 50 έως τα 65 χρόνια μας . Οπως όλα τα στάδια ζωής, είναι, επίσης, μια περίοδος αλλαγών στη ζωή μας. Οι βιολογικές, ψυχικές και πνευματικές λειτουργίες αλλάζουν, όχι απότομα αλλά ομαλά και σταδιακά και βεβαίως δεν γερνάμε όλοι με τους ίδιους ρυθμούς. Τα εξωτερικά σημάδια, το σώμα, η υγεία, η κινητικότητα, η σεξουαλική ζωή κλπ., παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στα άτομα αλλά και ανάμεσα σε ομάδες πληθυσμού, που ζουν σε διαφορετικές κλιματολογικές, γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Αυτό, όμως, που μας ενδιαφέρει είναι ο τρόπος που αυτές οι αλλαγές θα αντιμετωπισθούν, όποτε και όπως και να έρθουν. Αυτός ο τρόπος, όπως στις περισσότερες καταστάσεις ζωής, είναι υποκειμενικός. Αλλοι, μπροστά σ' αυτή την ηλικιακή καμπή, θα νιώσουν άγχος και απελπισία και άλλοι θα αποδεχθούν τις αλλαγές ως φυσιολογικές και αναμενόμενες, δηλαδή θα προσαρμοσθούν.

    Ένα από τα βασικά οργανικά σημάδια για τις γυναίκες της μέσης ηλικίας είναι η κλιμακτήριος, η εμμηνόπαυση και τα οργανικά συμπτώματα που την ακολουθούν.
    Η αντιμετώπισή της, όπως και κάθε αλλαγή στη ζωή μας, είναι άμεσα συνδεμένη με την προσωπικότητα και την αδυναμία αντοχής στις ματαιώσεις κάθε είδους. Αν π.χ, μια γυναίκα έχει μια προσωπικότητα ανώριμη, ναρκισσιστική ή ματαιόδοξη, θα δεχθεί με λίγη, πολύ αλλά και πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία την αδυναμία τεκνοποίησης και τις αλλαγές στο σώμα της σε αντίθεση με μια άλλη που θα νιώσει ανακούφιση π.χ από τον κίνδυνο μιας μη επιθυμητής εγκυμοσύνης.
    Τι συμβαίνει, λοιπόν, σ' ένα άτομο της μέσης ηλικίας; Ποιους συνηθισμένους προβληματισμούς και ποια συναισθήματα καλείται να αντιμετωπίσει;
    Κατ' αρχήν να πούμε ότι σ' αυτή την ηλικία ένα άτομο ή είναι ή δεν είναι κοινωνικά, οικονομικά και επαγγελματικά επιτυχημένο. Κατέχει ή δεν κατέχει δύναμη, εξουσία, σοφία και γνώση, πράγματα που μπορεί να βελτιώσει, όχι όμως ν' αρχίσει από μηδενική βάση. Αν έχει και καλή υγεία, τότε πραγματικά βρίσκεται στην ακμαιότερη φάση της ζωής του. Είναι λοιπόν άδικο να κάνει άσχημες σκέψεις για τις όποιες αλλαγές στο σώμα του, αν γκριζάρισαν τα μαλλιά του, αν έχει κάποια παραπάνω κιλά ή για τον αν δεν είναι πια τριάντα ή σαράντα χρόνων.

    Επίσης, οι σκέψεις του περιστρέφονται σ' ένα απολογιστικό χαρακτήρα των δεδομένων της ζωής του. Τι έκανε ή δεν έκανε σωστά, τι πέτυχε και που όχι, ποιες είναι οι σχέσεις του, ο γάμος του, οι φίλοι του. Συνήθως προχωρά σε μια επανεκτίμηση αυτών των καταστάσεων και ζητά κάτι περισσότερο αυθεντικό στη ζωή του. Αν αισθάνεται αδύναμος, για τους όποιους αντικειμενικούς ή υποκειμενικούς λόγους για να κάνει δομικές αλλαγές στη ζωή του, τότε αυτό το βιώνει πιο βαριά σε σχέση με νεότερες ηλικίες και μπορεί να τον οδηγήσει σε κρίση .

    Στη μέση ηλικία αντιμετωπίζεται και το ενδεχόμενο της «απόσυρσης» από τον εργασιακό στίβο. Και σ' αυτόν τον τομέα παρατηρούνται μεγάλες διαφορές: Αλλοι ανακουφίζονται γιατί θα έχουν ελεύθερο χρόνο για τα ενδιαφέροντά τους και άλλοι βιώνουν άγχος γιατί θα χάσουν κοινωνική δύναμη και πιθανά και.εξουσία.

    Ας δούμε όμως ποια είναι τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά και οι εξελικτικές κατακτήσεις της μέσης ηλικίας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους:

    Ο E. Erikson, ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς της Ψυχολογίας, χώρισε τον κύκλο ζωής σε διάφορα ηλικιακά στάδια. Κάθε στάδιο το χαρακτηρίζει με δύο αντιθετικά ουσιαστικά, ένα αρνητικό και ένα θετικό. Αν κάποιος καταφέρει να περάσει με επιτυχία το ανάλογο στάδιο, οργανώνει την ζωή του στον θετικό πόλο και σε περίπτωση αποτυχίας στον αρνητικό. Το αισιόδοξο σημείο της θεωρίας του Erikson είναι ότι όλες οι ηλικίες έχουν την δυνατότητα να είναι εξελικτικές και πουθενά δεν παρουσιάζεται καθήλωση ή στασιμότητα, εφόσον το άτομο τις περνά με επιτυχημένο τρόπο. Αυτή η θεωρία ειλικρινά προσφέρει προοπτική στη ζωή μας, γιατί βλέπει όλες τις ηλικίες όχι μόνο χρήσιμες αλλά και αρμονικές. Σε κάθε μια κατακτούμε κάτι, μοναδικό και απαραίτητο για την εξέλιξή μας.

    Σύμφωνα με τον E.Erikson, η μέση ηλικία είναι η ηλικία της Γεννητικότητας ή της Στασιμότητας.
    Η Γεννητικότητα αναφέρεται στην καθοδήγηση και την συσχέτιση, που αναπτύσσει ένα άτομο της μέσης ηλικίας με τους άλλους και ιδιαίτερα με την νεότερη γενιά, άσχετα αν έχει ή όχι δικά του παιδιά. Γεννητικός είναι αυτός που αγαπά όλα τα παιδιά, και τα παιδιά των άλλων τα βοηθά και τα καθοδηγεί, καταθέτοντάς τους την εμπειρία, την αγάπη και τις γνώσεις του.
    Αντίθετα, Στασιμότητα, το «ανάθεμα» της μέσης ηλικίας λέει χαρακτηριστικά ο Erikson, δείχνουν τα άτομα, που επικρίνουν τους άλλους και τις νεότερες γενιές, είναι πάντα αυστηροί και άκαμπτοι με όλους και πιστεύουν ότι το σωστό είναι με το μέρος τους και μόνο. Με λίγα λόγια, λατρεύουν τον εαυτό τους, είναι εγωκεντρικοί και δείχνουν φανερά σημάδια έλλειψης προσαρμογής.
    Τα συγκεκριμένα άτομα δεν δέχονται εύκολα ότι η νεότητα δεν είναι αιώνια όπως και το γεγονός ότι η φθορά και ο θάνατος είναι αναπόφευτκα κομμάτια της ζωής.


    Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας για την καλύτερη προσαρμογή:
    Να ακολουθούμε τους προσωπικούς μας βιορυθμούς
    · Να ζούμε το τώρα, τη στιγμή, χωρίς δυσάρεστες σκέψεις. Τίποτα δεν ξέρουμε για το μέλλον και για το τι μας επιφυλάσσει.
    · Να αποδεχθούμε τον κύκλο ζωής και να προσαρμοσθούμε σ' αυτόν, για να μπορέσουμε να γεράσουμε χαριτωμένα.
    · Να μη χάνουμε χρόνο, αναβάλλοντας τα «θέλω» και τις επιθυμίες μας.
    · Να βρούμε τρόπους για να διατηρούμε την αυτοεκτίμησή μας.
    Να επαναδιαπραγματευθούμε νέους και ρεαλιστικούς στόχους, αποκτώντας ενδιαφέροντα και κίνητρα γι' αυτούς.
    Category: Hξερες ότι | Views: 462 | Added by: Nicoletaki | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Name *:
    Email *:
    Code *:
    Lost Empire
    Πάτα CTRL+D να μας βάλεις στα αγαπημένα σου!
    Καλως όρισες στο Lost Empire.
    Μια σελίδα με πολυ ενημέρωση για Ελλάδα & κόσμο-Μουσική ψυχαγωγία,Γνωριμίες..
    Και πολλα αλλα θεματα  που μας κανουν να  ξεχνιόμαστε περνάμε ευχάριστα και επικοδομιτικα. 
    Μια σελιδα χτισμενη απο τα μελοι της.Καλή διασκέδαση..:-) 

    http://www.lost-empire.gr

    Search
    Login
    Social bookmarks
    Ελληνικό Μουσικο P
    Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
    Newsletters Newsl

    Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας! Γράψτε εδώ το email σας:

    Σας ευχαριστώ!

    Calendar
    «  Ιούλιος 2012  »
    ΚυρΔευτΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031
    Banner
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» [794]
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» Πληροφορίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας,εικονες,Τοπικά έθιμα και παραδόσεις
    Του κόσμου τα παράξενα [1052]
    Του κόσμου τα παράξενα
    Οπαδικες προτιμησεις [409]
    Sport,Αθλητικά
    Μουσικές επιλογές [3279]
    Μουσικές επιλογές - ακούσματα που προτεινουν οι χρηστες
    Funny [1091]
    Funny
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ [33]
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ
    Σοφά Λόγια [138]
    Σοφά Λόγια
    Hξερες ότι [346]
    Hξερες ότι
    Συνταγές μαγειρικής [4141]
    Συνταγές μαγειρικής
    Αστρα Και Ονειρα [71]
    Αστρα Και Ονειρα
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ [2099]
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz [2176]
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz
    X-FILES [105]
    X-FILES
    Tv-Movies [511]
    Tv-Movies
    Auto-Moto [638]
    Αυτοκίνητα - Μηχανές
    Επιστήμη-τεχνολογία [1031]
    Επιστήμη-τεχνολογία
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες [313]
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες
    Θρησκευτικά [61]
    Θρησκευτικά
    Sex Tpis & Σχέσεις !!! [456]
    ...για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με άρθρα για ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, για τον χωρισμό, το φλερτ και τις νέες γνωριμίες.
    Ολα για το παιδί [181]
    Ολα για το παιδί
    Ιστορικά [349]
    Ιστορικά
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις... [32]
    Φωτογραφίες - Εικόνες - Animation ...
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠• [194]
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠•
    National Geographic [28]
    National Geographic
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! [107]
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
    Γνωρίστε μας.
    Οn Line

    Συνολο συνδεδεμενων Φίλων: 2
    Φίλοι-Επισκέπτες: 2
    Φίλοι-Μελη της σελιδας: 0
    Block title
    Acceptance Mark
    Copyright Lost Empire © 2024Website builderuCoz