Παρασκευή, 2024-05-17, 11:51 AM
Lost Empire MainRegistrationLogin
Welcome Φιλαρακι | RSS
Site menu
"Facebook"
Tag cloud
All uploaded files
Χρήσιμες Σελίδες
  • Upload your photos
  • Upload image
  • My Team Toolbar
  • HTML Color Codes
  • 1-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 2-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • 3-Funny Photo Effects and Gif Animations
  • Audioboo. Because sound is social
  • Live Traffic Feed
    Twitter
    Ŀ♡SƬ ƐMṖĪŔƐ
    ******
     Blog-κάρουμε Τον Κοσμο 

    Ειδήσεις ,Ενημέρωση ,Ελλάδα, Κόσμος, Οικονομία, Αθλητικά, Μουσικη ,Gossip από την Showbiz ,Συνταγές μαγειρικής, Αστρα Και Ονειρα ,ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ


    Get your own Chat Box! Go Large!
    Τίτλος τραγουδιού σας:
    Οι ακροατές σας αριθμό:
    Κατάσταση του διακομιστή σας:
    Main » 2012 » Ιούλιος » 1 » Η αξία των συναισθημάτων στη σύγχρονη ζωή
    11:42 AM
    Η αξία των συναισθημάτων στη σύγχρονη ζωή
    Τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από το 1970 και μετά, οι σύγχρονες έρευνες της Ψυχολογίας, δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την μελέτη της αξίας των συναισθημάτων και την αποκατάσταση του ρόλου τους στη ζωή μας.

    Το ενδιαφέρον αυτό εξηγείται από τα ανησυχητικά και συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά άγχους, που παρουσιάζεται σε παιδιά και ενηλίκους. Η Ψυχολογία μας έκανε γνωστό ένα άλλο τρόπο να είμαστε νοήμονες, αποκτώντας δεξιότητες από τον εσωτερικό μας εαυτό και τα συναισθήματά μας. Είναι γνωστό-το βιβλίο του D.Golleman «Συναισθηματική Νοημοσύνη», η νοημοσύνη της καρδιάς, που μας επιτρέπει να έχουμε συνεχή ενημερότητα των συναισθημάτων μας και των συναισθημάτων των άλλων.
    Έτσι, δεξιότητες, όπως η δυνατότητα αυτογνωσίας, η αναγνώριση των στοιχείων του χαρακτήρα, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ο χειρισμός, η έκφραση και η παραγωγή συναισθημάτων, οι προσδοκίες και τα κίνητρά μας,η ευθύνη, η ικανότητα δηλαδή ανάληψης ευθυνών, δεν είναι χαρακτηριστικά του έξυπνου αλλά του συναισθηματικά κινητοποιημένου ανθρώπου.
    Στους προηγούμενους αιώνες αποθεώθηκε η κυριαρχία της λογικής, της επιστημονικής γνώσης και της ορθής σκέψης. Ο ορθολογισμός- κοινωνική, φιλοσοφική και επιστημονική αντίληψη,της εποχής, είχε δώσει το προβάδισμα στον δείκτη Νοημοσύνης, το γνωστό μας IQ, εξαιτίας της εκρηκτικής ανάπτυξης της Επιστήμης και της τεχνολογίας, που απαιτούσαν ανθρώπους έξυπνους και επιστημονικά εξειδικευμένους.

    Αυτή η αντίληψη εφαρμόσθηκε και εφαρμόζεται ακόμα, κατ εξοχήν στην εκπαίδευση. Τα παιδιά και οι μαθητές, σύμφωνα με την ορθολογιστική αντίληψη, αποκτούν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις » πληροφορίες» , προσανατολισμένα μόνο στην οικονομική επιτυχία.
    Η σχολική διδασκαλία και μάθηση περιορίζεται στην απόκτηση και επεξεργασία της πληροφορίας, στη στείρα γνώση, και αγνοεί την αξία της βιωματικής μάθησης και των διαδικασιών συναισθηματικής ανταλλαγής. Τα αποτελέσματα της ορθολογιστικής μάθησης βιώνονται σήμερα από όλους τους γονείς, που τρέχουν από το ένα φροντιστήριο στο άλλο, στις ξένες γλώσσες, στα γυμναστήρια κλπ., δηλαδή σε μια τρελή και κατακερματισμένη γνώση, που προάγει τον έλεγχο και την χειραγώγηση των μαθητών και αυριανών ενηλίκων.

    Το εκπαιδευτικό σύστημα, βασικό φυτώριο ανάπτυξης του ατόμου, αγνόησε την βιωματική γνώση και εμπειρία, την επικοινωνιακή σχέση μέσα στο σχολικό και κοινωνικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να χάνεται η αμεσότητα και η ζωντάνια της γνώσης, να μη μπορούν να γίνουν σεβαστές οι ατομικές διαφορές, εξαιτίας του τυποποιημένου μαθησιακού πλαισίου. Έτσι, πρωτογενείς ανάγκες, όπως είναι οι προσδοκίες, η επαφή με τη φύση, οι ζεστές, γεμάτες εμπιστοσύνη, ανθρώπινες σχέσεις, κλπ., δεν ικανοποιούνται, ελλείψει χρόνου.

    Η άρνηση της αξίας των συναισθημάτων συνεχίσθηκε, με την ανάπτυξη του κλάδου της Κυβερνητικής και της Θεωρίας των Συστημάτων. Έτσι, οι ψυχικές καταστάσεις αντιμετωπίζονται ως πολύπλοκα, τεχνητά συστήματα, όμοια με τους υπολογιστές. Αυτή η επιστημονική αντίληψη υπήρξε ο πυρήνας της Θεωρίας του Γνωστικισμού: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δέχεται μια πληροφορία και την επεξεργάζεται συμβολικά και αφαιρετικά, σύμφωνα με υπολογιστικούς κώδικες και προγράμματα, που διαθέτει το εγκεφαλικό δίκτυο.

    Έτσι, αγνοήθηκαν οι εμπειρίες, τα βιώματα και οι συγκινήσεις, η αλληλεπίδραση και το συναισθηματικό μοίρασμα, το πλαίσιο, οι πολλαπλοί και διαφορετικοί τρόποι που οι άνθρωποι προσπαθούν να δώσουν νόημα στη ζωή τους, η δημιουργικότητα, η φαντασία και η τέχνη.

    Η Νοημοσύνη, η γνωστική ευφυΐα, μπορεί να συντελεί στην καλύτερη απόκτηση επιστημονικών γνώσεων, την καλύτερη επεξεργασία των πληροφοριών αλλά δεν βοηθά στο παραμικρό για τις συμπεριφορές μας στον κοινωνικό χώρο , ή για το πώς θα εκφράσουμε ή θα διαχειρισθούμε τον θυμό μας, πώς θα αντιμετωπίσουμε μια κρίση ζωής, το πένθος, τον θάνατο κλπ.

    Ετσι, οι Θεωρίες του Γνωστικισμού και της αφαιρετικής λογικής αποδεικνύονται καθημερινά ανεπαρκείς, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι μια θεωρία δεν είναι λάθος ή σωστή αλλά χρήσιμη ή άχρηστη. Ο προηγούμενος αιώνας, λοιπόν, έκλεισε, αφού πρώτα μας κληροδότησε άγχος, υπαρξιακές εκκρεμότητες και ερωτηματικά του τύπου « ποιοι είμαστε και γιατί, τί θέλουμε και πώς μπορούμε να το κατακτήσουμε».
    Το κυνήγι της ορθής σκέψης και της αφαιρετικής λογικής δεν συνέβαλε στην ευτυχία μας αλλά μάλλον στην χειραγώγηση και τη μηχανοποίησή μας και δεν εξήγησε τις αιτίες, που κάνουν σήμερα τους ανθρώπους να τρέχουν αγχωμένοι, χωρίς ουσιαστικές σχέσεις , να νοιώθουν κενοί και χωρίς προσανατολισμό στη ζωή.
    Category: Hξερες ότι | Views: 324 | Added by: Nicoletaki | Rating: 0.0/0
    Total comments: 0
    Name *:
    Email *:
    Code *:
    Lost Empire
    Πάτα CTRL+D να μας βάλεις στα αγαπημένα σου!
    Καλως όρισες στο Lost Empire.
    Μια σελίδα με πολυ ενημέρωση για Ελλάδα & κόσμο-Μουσική ψυχαγωγία,Γνωριμίες..
    Και πολλα αλλα θεματα  που μας κανουν να  ξεχνιόμαστε περνάμε ευχάριστα και επικοδομιτικα. 
    Μια σελιδα χτισμενη απο τα μελοι της.Καλή διασκέδαση..:-) 

    http://www.lost-empire.gr

    Search
    Login
    Social bookmarks
    Ελληνικό Μουσικο P
    Μπές στη παρέα μας! Ελληνικό Μουσικο Portal Προσθεσε (εύκολα και γρηγορα)τις δικές σου μουσικές επιλογές Ελληνικό Μουσικο Portal
    Newsletters Newsl

    Εγγραφείτε για να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις μας στο email σας! Μην ξεχάσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας, μπαίνοντας στα email σας! Γράψτε εδώ το email σας:

    Σας ευχαριστώ!

    Calendar
    «  Ιούλιος 2012  »
    ΚυρΔευτΤρΤετΠεμΠαρΣαβ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031
    Banner
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» [794]
    «Γνωρίζω την Ελλάδα» Πληροφορίες για όλες τις περιοχές της Ελλάδας,εικονες,Τοπικά έθιμα και παραδόσεις
    Του κόσμου τα παράξενα [1052]
    Του κόσμου τα παράξενα
    Οπαδικες προτιμησεις [409]
    Sport,Αθλητικά
    Μουσικές επιλογές [3279]
    Μουσικές επιλογές - ακούσματα που προτεινουν οι χρηστες
    Funny [1091]
    Funny
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ [33]
    Τεστακια - Tεστ γνώσεων, γρίφοι, αινίγματα, σπαζοκεφαλιές,Σταυρόλεξα, quiz,IQ
    Σοφά Λόγια [138]
    Σοφά Λόγια
    Hξερες ότι [346]
    Hξερες ότι
    Συνταγές μαγειρικής [4141]
    Συνταγές μαγειρικής
    Αστρα Και Ονειρα [71]
    Αστρα Και Ονειρα
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ [2099]
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz [2176]
    Paparazzi - Gossip από την Showbiz
    X-FILES [105]
    X-FILES
    Tv-Movies [511]
    Tv-Movies
    Auto-Moto [638]
    Αυτοκίνητα - Μηχανές
    Επιστήμη-τεχνολογία [1031]
    Επιστήμη-τεχνολογία
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες [313]
    Στίχοι, Τραγούδια, Παρτιτούρες
    Θρησκευτικά [61]
    Θρησκευτικά
    Sex Tpis & Σχέσεις !!! [456]
    ...για τις ανθρώπινες σχέσεις. Με άρθρα για ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές σχέσεις, για τον χωρισμό, το φλερτ και τις νέες γνωριμίες.
    Ολα για το παιδί [181]
    Ολα για το παιδί
    Ιστορικά [349]
    Ιστορικά
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις... [32]
    Φωτογραφίες - Εικόνες - Animation ...
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠• [194]
    •٠ღ·fashion & style·ღ٠•
    National Geographic [28]
    National Geographic
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! [107]
    Facebook αστεία, εικόνες, βίντεο και άλλα! Μια σελίδα για την αστεία πλευρά του FaceBook. Αστείες φωτογραφίες ,καταστάσεις, βίντεο και άλλα απο το Facebook είναι εδώ.
    Γνωρίστε μας.
    Οn Line

    Συνολο συνδεδεμενων Φίλων: 3
    Φίλοι-Επισκέπτες: 3
    Φίλοι-Μελη της σελιδας: 0
    Block title
    Acceptance Mark
    Copyright Lost Empire © 2024Website builderuCoz