Ποιο είναι το προφίλ του ανθρώπου που με την έντονα αντιμνημονιακή του ρητορεία και τον αναμφισβήτητα συγκρουσιακό του χαρακτήρα προκαλεί περαιτέρω αναταράξεις στην ήδη ταραγμένη πολιτική ζωή της γενέτειρας;
Παρά το νεαρό της ηλικίας του (μόλις 46 χρόνων), ο Πάνος Καμμένος έχει μακρά θητεία στην πολιτική. Εχοντας βρεθεί για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1980 στην ΟΝΝΕΔ όταν πρόεδρός της ήταν ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο σημερινός δήμαρχος Πειραιά, ο Πάνος Καμμένος εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1993, σε ηλικία 28 ετών, στη δύσκολη εκείνη εκλογική αναμέτρηση για τη Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Από τότε εκλέγεται ανελλιπώς βουλευτής στη Β’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας και όσοι παρακολουθούν από κοντά την πορεία του δεν εξεπλάγησαν από την στάση που έχει κρατήσει το τελευταίο διάστημα, αφού σε ανάλογες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις είχε εμπλακεί ήδη από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας αλλά και πριν από αυτή.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Τρομοκρατία, θεωρία και πράξη» (1992) όπου υποστήριζε τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», κάτι που ωστόσο δεν απεδείχθη μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης το 2002.
Το βιβλίο μάλιστα αυτό έχει έρθει εσχάτως στην επικαιρότητα μετά από το εξώδικο που έστειλε στον Καμμένο ο Γεώργιος Γεωργαλάς, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, την περίοδο της χούντας, στο οποίο ισχυρίζεται ότι αυτός είχε γράψει το εν λόγω βιβλίο για λογαριασμό του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά για το οποίο δεν πληρώθηκε ποτέ.
«Στο παρελθόν διετέλεσα σύμβουλος σας σε επικοινωνιακά θέματα, κατά τη διάρκεια των προεκλογικών σας αγώνων. Επιπλέον μου αναθέσατε και συνέγραψα βιβλίο σχετικό με την τρομοκρατία, που εκδόθηκε στο όνομα σας και συνέβαλε αποτελεσματικά στην προσωπική σας προβολή. Δυστυχώς, για την εργασία μου δεν τηρήσατε την οικονομική συμφωνία μας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Γεωργαλάς στο εξώδικό του και ο κ. Καμμένος απάντησε καταθέτοντας μηνύσεις.
Παρά την απήχηση που φαίνεται να έχει σε κάποια μερίδα του πληθυσμού (όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις) πολλοί είναι αυτοί που τον κατηγορούν για ανευθυνότητα και λαϊκισμό και ότι επενδύει στη συνωμοσιολογία «για να ανεβάσει τα δημοσκοπικά ποσοστά του».
Δεν είχε διστάσει μάλιστα μέσα στη Βουλή, όταν ακόμα ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, να χαρακτηρίσει τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου «έμμισθο broker των διεθνών κερδοσκόπων».
Ως προς τον οικονομικό προσανατολισμό του κόμματός του αρνείται ότι θέλει την επιστροφή της χώρας στη δραχμή, αλλά όπως λένε οι πολιτικοί του αντίπαλοι «το πρόγραμμά του οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι μόνο στη δραχμή, αλλά στην ολοκληρωτική καταστροφή».
ekirikas.com