Μπορεί η προηγούμενη προεκλογική περίοδος να στερούνταν ιδιαίτερων εντάσεων, η νέα εκλογική αναμέτρηση όμως αναμένεται να φέρει έντονες πολιτικές κόντρες και εντάσσεις. Ήδη η ΝΔ έχει εστιάσει την κριτική της στους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ τα αίματα θεωρείται πια σίγουρο πως θα ανάψουν περισσότερο το επόμενο διάστημα.
«Θα γελάσει και ο κάθε… Καμμένος»
Το σκληρό ροκ ξεκίνησε χθες, αμέσως μετά το ναυάγιο της ύστατης προσπάθειας του Κάρολου Παπούλια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Η σκωπτική αποστροφή του Πάνου Καμμένου, πως ο κ. Σαμαράς από την αρχή έμοιαζε να επιθυμεί εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός, έφερε την άμεση αντίδραση του «γαλάζιου επιτελείου», που έσπευσε να απαντήσει αιχμηρά πως ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων λέει ψέματα και πως όταν βγουν τα πρακτικά της σύσκεψης υπό τον ΠτΔ, «θα γελάσει και ο κάθε… Καμμένος».
Πόλεμος στον Τσίπρα
Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει στην κριτική του προς τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας πως οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πως εκείνος αποτελεί τον βασικό υπαίτιο για τις άκαρπες συναντήσεις που προηγήθηκαν και οι οποίες οδήγησαν τον τόπο σε νέα προσφυγή στις κάλπες.
«Έκαναν, ήδη, ζημιά μόνο με τις απερίσκεπτες δηλώσεις τους. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εάν είχαν και την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας», θα επαναλάβει μάλιστα πολλές φορές, επιχειρώντας να ανακόψει τη φόρα του ΣΥΡΙΖΑ, που ορισμένες δημοσκοπήσεις του δίνουν ακόμη και την πρωτιά.
Ο Αντώνης Σαμαράς, θα υποστηρίξει συστηματικά πως ο Αλέξης Τσίπρας εμμένει στο «ανέφικτο», υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια να εκμεταλλευθεί η χώρα μας τη μοναδική ευκαιρία που έχει μπροστά της ενώ θα υπερασπιστεί τη θέση του πως με τη στάση του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «πασχίζει» να βγάζει την Ελλάδα από την Ευρώπη.
«Ψήνεται» συμφωνία Σαμαρά-Ντόρας
Το μεγαλύτερο στοίχημα της «γαλάζιας» ηγεσίας, είναι ωστόσο η επανένωση της κεντροδεξιάς.
Οι άκαρπες προσπάθειες της προηγούμενης περιόδου ελπίζεται πως δεν θα επαναληφθούν, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και ο κίνδυνος πιθανής παρατεταμένης ακυβερνησίας έχουν ανατρέψει τα δεδομένα.
Ως «θετικός οιωνός», αποτιμήθηκε μάλιστα η χθεσινή δήλωση της προέδρου της ΔΗ.ΣΥ, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την τοποθέτηση Σαμαρά περί δημιουργίας ενός φιλοευρωπαικού μετώπου απέναντι στο αριστερό αντι-ευρωπαϊκό μέτωπο, που δημιουργεί ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως: «Τώρα πλέον η επιλογή για τη σωτηρία της χώρας είναι μόνο μία: Η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν πως η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ, μακριά από τις επικίνδυνες λογικές του λαϊκισμού και της δραχμής. Ελπίζω ότι στις νέες εκλογές, που θα είναι πιο κρίσιμες από τις προηγούμενες, ο ελληνικός λαός θα έχει και μια νέα επιλογή ευρωπαϊκής σταθερότητας, μέσα από τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού φιλοευρωπαϊκού μετώπου, με στόχο όχι μόνο την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη αλλά και το ριζικό εκσυγχρονισμό της».
Η «κοινή ρητορική» της Χανιώτισσας και του Μεσσήνιου, κάνει πολλούς να πιστεύουν πως οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι σε καλό επίπεδο, αφού και ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε χθες εμφατικά, την αναγκαιότητα, στις επόμενες εκλογές «να είμαστε ενωμένοι».
Τις επόμενες ώρες δεν αποκλείεται δημόσια, ονομαστική κρούση του Αντώνη Σαμαρά προς την κυρία Μπακογιάννη και τις άλλες δυνάμεις του χώρου, ενώ πιθανολογείται πως πλησιάζει και η ώρα ενός τετ-α-τετ των δυο αρχηγών.
Σε κάθε περίπτωση, πιθανός «αρραβώνας» ΝΔ-ΔΗ.ΣΥ δεν θα είναι μετ' εμποδίων, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από το μέλλον της σχέσης Μπακογιάννη-Μάνου, καθώς ο τελευταίος έχει παραδεχθεί πως είναι κοντά σε συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμμαχία, όχι όμως και στην επιστροφή του στη Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά.