Πολλοί πιστεύουν πως μια σόδα μετά το φαγητό τους βοηθάει να χωνέψουν πιο γρήγορα, ωστόσο αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος!
Αυτό που ξεγελά είναι ότι καταπίνουν αέρα, λόγω του ανθρακικού που περιέχει η σόδα, τον οποίο στη συνέχεια αποβάλλουν με το ρέψιμο (ερυγές). Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση σόδας οδηγεί στην αραίωση των γαστρικών υγρών του στομάχου, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η πέψη.
Παράλληλα, η σόδα συμβάλλει στη δημιουργία αλκαλικού περιβάλλοντος στο στομάχι, δυσχεραίνοντας την πέψη, για την οποία απαιτείται όξινο περιβάλλον στο στομάχι.